Se bodo maja razmere na koroških mejnih prehodih sprostile ali zaostrile?

Foto: epa

Trenutni nadzor na avstrijsko-slovenskih mejnih prehodih, ki sicer poteka že nekaj časa, poteče enajstega v mesecu maju. Avstrijci mejne prehode namreč izboljšujejo in izpopolnjujejo z novo infrastrukturo, prav tako postavljajo dodatne prometne znake, ki jasno nakazujejo, da se bližamo meji z Avstrijo. Dejanja severnih sosedov nakazujejo na to, da nameravajo nadzor na meji z majem le še podaljšati.

Enajstega maja poteče trimesečni rok, ki omogoča Avstriji, da preverja identiteto ljudi, ki prečkajo avstrijsko-slovensko mejo. To sicer traja že lep čas, saj si Avstrijci vsakokrat, ko jim poteče dovoljenje za nadzor notranjih schengenskih meja s Slovenijo in Madžarsko, pridobijo novo soglasje Evrope. Razloga februarskega podaljšanja nadzora na avstrijsko-slovenskih mejnih prehodih naj bi bila veliko število nezakonitih migrantov, ki so namenjeni v Evropo, in slabe varnostne razmere na zunanjih schengenskih mejah – to je na meji med Slovenijo in Hrvaško. Ravno v teh dneh pa smo bili priča katastrofalnim posledicam direktive iz Bruslja o poostrenem nadzoru na meji Slovenije in Hrvaške, kjer so več kilometrske kolone prispevale zgolj k izgubi v gospodarstvu, turizmu in živcev dnevnih (in zakonitih) migrantov. Tudi na meji z Avstrijo se pojavljajo zastoji, a na srečo ne na Koroškem, temveč na bolj prometnih mejnih prehodih, kot sta Šentilj in Karavanke.

Nove table, nova infrastruktura
Avstrijske oblasti so lani na mejnem prehodu Reht postavile novo hišico, ki služi zavetju organom pregona in vojski, prav tako je na Holmcu postavljen in ograjen šotor. Te poteze kažejo na to, da se Avstrijci z meje še nekaj časa nimajo namena umakniti. Poleg infrastrukturnih posodobitev mejnih prehodov so zrasle tudi nove opozorilne table, da smo na območju mejnega območja in mejnega prehoda z Avstrijo, prej so bile table, ki so naznanjale vstop v Evropsko unijo. Več kot očitno je, da je Avstrija s takšnimi koraki na poti k vzpostavitvi ostrejšega mejnega režima.

Uredbi Evropske komisije, da lahko Avstrija varuje notranjo schengensko mejo, so poleg Slovenije nasprotovale še Grčija, Slovaška in Madžarska. Evropska komisija je na slovensko nestrinjanje o ponovni vzpostavitvi tovrstne mejne kontrole na avstrijsko-slovenski meji Slovenijo tolažila, da maja pričakujejo ponovno normalno delovanje schengenske meje, to je brez varovanja in preverjanja. Te tolažbe pa so skoraj popolnoma zaman, saj Avstrija že dolgo časa poudarja, da bo ohranila nadzor meje vse dokler ne bo evropski azilni sistem deloval tako, kot je treba. Svojo odgovornost za takšno stanje pa ima tudi Slovenija, saj na meji s Hrvaško ni zaustavila migrantskega vala, ki je nato preplavil Avstrijo, Nemčijo in nekatere druge države v Evropski uniji.

e-Koroška

 • mannuro

  Mislim, če nadgrajujejo, je odgovor znan. Zahvala pa gre degradirani, cmerotovi vladi.

 • Morala

  Bo kar tako ostalo, če izboljšujejo infrastrukturo. Morda se že pripravljajo na razpad EU?!

 • RATATA

  Kar se avstrije in nemških avstrijcev tiče……..,
  jih moramo Slovenci, zavoljo zgodovinske resnice in pravice “pognati” severno in severo zahodno,
  tja gor čez Izaro,
  vse do izvira reke Drave, kjer smo nekdaj z Bavarci mejili!
  Pa lepe pozdrave iz Slovenske Karantanije.

  • Olga

   Krivi so “bratje” iz Srbije!

   • RATATA

    No, čisto vsega sicer niso oni krivi…
    Smo pa imeli na pozicijah takšne “naše”, ki so se pajdašili z njimi. V bistvu nas v zadnjem stoletju ni prav silil nihče. Z ljudstvom se itak manipulira…
    Če so tisti “naši” mislili in hoteli dobro ne vem, vem pa, da so naredili Zelo Slabo.
    O tem je mnogo zbranega na
    http://www.domovinasospomimi.eu

    • Olga

     Poglejte varuhinjo, ki se na vse kriplje trudi pustiti odprte meje za tujce tudi v primeru, če bi bila Slovenija ogrožena? Je tovarišica Slovenka? Slovenski otroci je ne zanimajo… Tudi dnevni migranti ne… Še manj politični zaporniki…. Politični procesi pa sploh ne… Kaj le dela?

     • RATATA

      Se strinjam in mi ni jasno še marsikaj drugega.
      Jaz se sam sebi ne smilim(!), ko se pa obravnavam kot Slovenec znotraj Slovencev¨, doma, v zamejstvu in tujini (vseh na svetu in tudi tistih, ki niso več Slovenci!!!) mi gre pa na jok!

 • soc

  Glede na informacije o prosto gibljivih islamskih teroristih v Nemčiji, Franciji, na Švedskem… pričakujem ustrezne ukrepe na mejah z naše strani. Razen na madžarski meji, kjer sosedi sami odstranijo to golazen.

  Ali smo pak res bruseljsko-merkelski konjušari?

 • Olga

  Slovenska vlada lahko nateguje le bedake! Sredi Slovenije jim skačejo nezakoniti migranti iz avtov, pa hočejo, da bi jim Avstrijci zaupali????

 • Janez

  Meja ?
  Šengenska !
  MORA OSTATI NA R.SLO-HR MEJI ?
  Če?
  Vlada dr. Cerarja – TEGA NI ZMOŽNA – NAJ? Vlada – kar odide ! Odide.Odide. l.r. JANEZ KOMENDA

 • montyamp

  Avstrijci niso zabiti , kot murglosrbski pasjejebci .
  Tam je red .

 • McBobo

  Avstrijci se intenzivno pripravljajo na razpad EU.

  • stajerc5

   Prav imas! Kurzu hvala, ne narobe razumeti…Mislim, da bo letos sele 30 let star, sedaj pa pomisli, da je pri nas Mesec zunanji minister!?

 • cosmosjasnovidec

  Zaradi te kamelotrajbarske muslimanske svinjske golazni so sedaj še nadzori na mejah kjer se čaka in tega ni bilo treba.

 • Govekar

  Smešni so teli komentarji “Avstrijci niso zabiti”

  Mogoče veste, koliko držav je na prebivalca sprejelo več invazije od Avstrije? Samo ena je – Švedska.

  • stajerc5

   No ja, nekdo ve kdaj je kozarec poln, drugi pa se naprej naliva…

 • Janez

  PROSLAVIMO !
  Maja 2017 !
  300 LET – 1717 – 2017 !
  ROJSTVA VELIKE VLADARICE – MARIJE TEREZIJE !
  DOSLEJ
  NSJBOLJŠE POLITIČARKE, GOSPODARSTVENICE
  – V NAŠIH KRAJIH !
  Naši polit zločinski EX KPS, KPJ SO POLIT POMORILI !
  TISOČE NAŠIH, SLOVENCEV – MARIJA TEREZIJA – NI UMORILA NIKOGAR, RODILA JE 16 OTROK !

  Večino dobrega – imamo – po zaslugi Marije Trrezije ! Slava ji ! L.r. ex k jižničar JANEZ KOMENDA

 • von Rhein

  Dokončen sklep.Nemčija bo kontrolo na meji z Avstrijo podaljšala,v nekem smislu tudi zaostrila.Vzrok :mnogo prehodov ilegalcev,ki prihajajo po tim.balkanski poti. Ne glede na to kaj počne slovenska politika (nobeden jih ne jemlje resno) bo tudi Avstrija nadaljevala kontrolo na mejnih prehodih. Kontrola bo v nadaljevanju tudi zaostrena.Kaj lahko pričakujemo v Sloveniji raje ne napišem.

 • tramal

  No pa se počasi približuje nazaj komunizem in balkanska slovenija.Sedaj pa bomo spet lahko imeli inflacijo sto procentov na mesec,švercali kavo,kavbojke ,pralni prašek,WCpapir itd.Komunajzerji bodo srečni in srbi ki bodo slovenijo spet naredili srbsko..Ti bedaki,podporniki komunajzerjev bodo pač še naprej hlapci.

 • Nata

  Edino pametno. Bolje drži ga, kot lovi ga !!
  Mi pa ????

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!