Sedem tipov javnih uslužbencev – Črnogorec, filozof, wannabe …

Foto: iStock

Da je slovenski javni sektor preobsežen, predrag in neučinkovit, se strinjajo malodane vsi. Tudi večina levičarjev, ki ga sicer brani na vse kriplje. Z njim se v podobi javnega uslužbenca na drugi strani okenca skoraj dnevno srečuje slehernik, običajne posledice so, da mora vzeti kakšno izmed pomirjeval ali se ga do nezavesti nažgati. A obstajajo različni tipi javnih uslužbencev; eni so bolj škodljivi, drugi manj.

Tip št. 1: Črnogorec
Gre za najbolj razširjen tip javnega uslužbenca. Nihče ne ve, kako so zašli v javni sektor, običajno še sami ne. »Kar zgodilo se je,« odgovarjajo, čeprav kasneje, po treh ali štirih kozarcih piva, priznajo, da niso nikjer drugje dobili zaposlitve. Ker pa so poznali ali sestrično od prijateljeve tete ali ljubico bratovega osnovnošolskega prijatelja, ki so že vedrili v pisarnah, so se navdahnjeni odločili, da se žrtvujejo za skupnost.

Zaradi omejenih fizičnih in mentalnih sposobnosti so ves čas utrujeni. Ne od dela, ampak od spanja. Zato imajo po zgledu Črnogorcev (od tod ime tega tipa) poleg postelje vedno stol. Ta služi, da se po utrujajočem spancu spočijejo. Ker imajo pač službo, to počnejo na delovnem mestu. Zelo so nezaupljivi do ljudi, ki uporabljajo besede, kot so delo, učinkovitost, varčevanje, višanje norme in uspešnost. Ker se jim ves čas nekaj dogaja, je količina njihovega opravljenega dela obratno sorazmerna s številom prigod, ki jih mora povedati sodelavkam in sodelavcem. In če šef (glej tip kolesarja) opazi, da je namesto treh vlog na teden rešil samo dve (ja, zgodi se), se pravi, da ni izpolnil norme, in malce povzdigne glas, si tip Črnogorca misli: »Ne morem biti tako malo plačan, kot lahko malo delam.«

Črnogorci zelo redko napredujejo. Domnevno večja odgovornost pomeni tudi večjo telesno obremenitev. Zato se jim niti ne ljubi niti nimajo časa. Če že, gredo za stopničko po hierarhični lestvici navzgor običajno ženske. Zanje napredovanje pomeni, da bodo s sodelavkami v istem rangu med delovnim časom namesto v kitajski trgovini pod Figovcem kupovale v H&M na Čopovi ulici, kavo pa namesto v pasaži Nebotičnika pile v hotelu Slon. Količina opravljenega dela se jim zato ustrezno zmanjša.

Za Črnogorca je vse, kar se ne nanaša neposredno na njega in od česar ne more imeti koristi, nepotrebna izguba časa in brezvezno trošenje energije. Edina dilema na katerokoli življenjsko vprašanje je, kateri stol je najbolj udoben zanj. Če bi ta tip od nekdaj vladal planetu, bi največji tehnološki dosežek ostal kremen, s katerim bi poskusil zakuriti ogenj. Brani se namreč novosti in dela po načelu: nič od novega ni dobro.

Črnogorec je pogost zmagovalec tekmovanja »Počasneje pač ne gre«.

Kje jih najdemo? Kot po čudežu so enakomerno razporejeni po celotnem javnem sektorju.

Tip št. 2: Kolesar
Kolesar sicer nima večjih sposobnosti od Črnogorca, a je bolj ambiciozen. Želi postati karierni javni uslužbenec, a njegov skrajni doseg je, da prileze do podšefa ali pomočnika podšefa nepotrebnih uradov. Če je dovolj vztrajen, ga šef, samo da se ga otrese, imenuje za šefa nekega oddelka, kjer je delavec, namestnik podšefa, podšef in šef hkrati. Ima pa na vratih napis – šef. Kar mu povsem zadostuje, saj je njegova edina naloga, da skrbi za lončnice, ki jih je mama nadrejenega prinesla v urad, da bi se sinček počutil kot doma.

Kolesar je izredno hvaležen uslužbenec. Klanja se nadrejenim, tlači podrejene. Zanj je značilno, da ima povsod oči. Tako je o vsem na tekočem, kar mu lahko pomaga pri naslednjem kariernem skoku. Gre za mojstra tožarjenja in ovaduštva, deluje po principu, da je le najbolj tabloidna novica dovolj dobra za šefa. Ure in ure se lahko pogovarja z nadrejenimi, a v svoji pripovedi od začetka do konca ne ponudi rešitve za problem, ki si ga je običajno sam izmislil. Zase meni, da je bolj pameten; tako od nadrejenih kot od podrejenih. Če prvim tega ne da vedeti, drugim z veseljem vsak dan kaže svoj intelektualni talent. Imeti kolesarja za prijatelja je podobno, kot bi imel Bruta za brata, s tem, da ti sploh ne pusti izreči: »Et tu, Brute?«

Kolesar je v resnici zelo žalosten tip. Prihaja iz nižjih razredov na družbeni lestvici, za šefa se je navajen metati pod gosenice tanka. Ker se boji, da bi izgubil službo, se v svoji karieri razvije v osebo, ki je slepo pokorna nadrejenim in agresivna do podrejenih ali sebi enakih. Ko ga šef potrebuje, ga sploh ni treba klicati, ker je že pri njem. Če kot dobri služabnik deluje dovolj dolgo, si lahko obeta ugodno upokojitev. Nato do konca življenja ob kozarcu vina s svojimi zgodbami mori vse, ki mu pridejo blizu.

Kje jih najdemo? Največ jih je po uradih občinske, javne in državne uprave.

Tip št. 3: Karantanec
Karantanec je tip javnega uslužbenca, ki trdi, da njegovi predniki niso javni uslužbenci samo od 8. stoletja naprej, se pravi od časa pokristjanjevanja, ampak še iz časov, ko je Ötzi spregledal markacijo in se izgubil v Alpah. Karantančevi predniki so takrat prvič v zgodovini poizvedbo izklesali v kamen in uradno razglasili pogrešano osebo. Ta dokaz se je sicer izgubil, a kljub temu imajo on in njegovi potomci neodtujljivo pravico, da so na vodilnih mestih v javnem sektorju do konca sveta. Ötzija so sicer našli 3.600 let kasneje, za kar si zasluge lasti prav ta tip javnega uslužbenca: ni pomembno, koliko časa smo ga iskali, pomembno je, da smo ga našli. Takšen je tudi občutek, ko stojiš pred Karantancem.

Karantancu pogosto očitajo, da položaj zaseda ne glede na znanje in sposobnosti. Na očitke, da dandanašnja očkova punčka nima pojma, kaj naj dela v uradu za urejanje prostora, saj ne loči tlorisa od narisa, pozna pa vse L’Orealove lake za nohte, običajno odgovarjajo z ofenzivnimi vprašanji, kot: »Sploh veš, kdo je bil njen prapradedek?« Ali: »Sram te je lahko, ker ne veš, da se njena družina ukvarja s popisom nepremičnin, od kar je bil Črtomir krščen pod slapom Savica!«. Pri tem se sklicujejo na nekega prednika, za katerega so slišali le oni in nihče drug. Bil naj bi izumitelj, saj je patentiral tako gibanje uradniške desne roke, da se je hitrost premikanja dokumentov iz enega konca mize na drugega povečala in zdaj ni enaka času, ki ga polž potrebuje, da obkroži lubenico, ampak času, ki ga potrebuje, da obkroži paradižnik. Bil naj bi v širšem krogu kandidatov za Nobelovo nagrado za fiziko, a po krivici ni prišel v ožji izbor.

Komunisti so Karantance po 2. svetovni vojni skoraj iztrebili, a so hitro spoznali, da se lahko od njih marsikaj naučijo, zato so se med seboj začeli ploditi. Rezultat mešanja je čaščenje nezdružljivih božanstev: poleg Valjhuna častijo tudi Tita. Ker se bojijo izumrtja, se še bolj množijo. Če so včasih to počeli v imenu kremplja karantanskega orla, se zdaj umetno oplajajo, kar si zamišljajo kot laboratorij, v katerem se jajčne celice oplodijo z umetnim peterokrakim spermijem.

Kje jih najdemo? Najpogosteje kot vodje referatov in oddelkov po vsem javnem sektorju.

Tip št. 4: Emeritus
Emeritus (častni, zaslužni) je tip javnega uslužbenca, ki v javnem sektorju ostane ali vanj pride potem, ko njegov politični boter izgubi volitve. Ti položaji so rezervirani za ljubimce političark, šoferje ministrov, pisce diplomskih nalog državnih sekretarjev, frizerje predsednikov vlad, hišnike kliničnih centrov, tajnice v političnih strankah ter državne sekretarje in podsekretarje, ki bi zaradi volitev utegnili izgubiti dobro plačane službe.

Foto: iStock

Foto: iStock

Emeritus se vedno pritožuje, da je za svoje delo premalo plačan, saj je sodeloval pri vseh projektih in pobudah, čeprav je bil samo pisec zapisnika ali ker je bil na CC seznamu elektronske pošte. Čez noč izgubi spomin in ne ve več, kaj je desno in kaj levo. Po potrebi vpije »100-odstotno slovensko!«, čez noč se lahko spremeni v Sorosovega zagovornika odprtih mej. Pri novem gospodarju takoj prepozna, kaj bi bila zanj največja dodana vrednost. Tako preživi mandat do naslednjih volitev. Če ima srečo, ga star gospodar spet aktivira.

V očeh tega tipa javnega uslužbenca je njegova kariera ves čas ogrožena s strani služabnikov novega političnega šefa, ki so se združili, da ga uničijo. Zato kot Šeherezada vsak dan pripoveduje zgode in nezgode svojega nekdanjega političnega botra. Ker se zdi samemu sebi pomemben, rad pove, da ga ne sledi samo domača tajna služba, ampak je na očeh Cie, masonov, Nata, Evropske komisije in kuharice župnika iz bližnje župnije.

Kje jih najdemo? Po vseh ministrstvih, paradržavnih skladih, javnih agencijah, univerzah in kliničnih centrih.

Tip št. 5: Filozof
Filozof je tip, ki je študiral družboslovje, a ker je bil nezaposljiv, je pristal v javnem sektorju. Je izobražen in artikuliran, pogosto ima pred imenom mag. ali dr. Včasih je naklonjen tudi zasebnemu sektorju, a le, ko ima od njega koristi. Tako večino časa porabi za pravičen boj za javno šolstvo in javno zdravstvo, čeprav ima njegova žena zasebno kliniko. A to ga ne ovira, saj njegove knjige, ki jih napiše, financira država.

Drži se načela, če nekaj ni uradno izrecno zapisano, tega ne naredi. Celo več. Če nekaj ni napisano, tega sploh ni mogoče narediti. In če te šef nikoli nič ne vpraša, nisi dolžan ničesar storiti. Kar pomeni, da šefu ni treba vedeti ničesar. Zato se ga filozof izogiba, z njim govori samo toliko, kolikor je nujno potrebno. Običajno takrat, ko potrebuje denar za kakšen svoj projekt.

Ker ga okolica ne razume dobro, ves čas išče zarote: kapitalizem je zarota, neoliberalizem je zarota, laissez-faire je zarota. V njihovih glavah je edini kraj, kjer prostovoljna menjava poteka po načelu prostega trga, boljši trg, mogoče še portal bolha.si. Vse drugo bi moral on nadzorovati. Zarote so namreč po njegovo usmerjene v uničenje javnega sektorja, in sicer tako, da bo mednarodna korporacija proizvedla super virus, ki bo ušel nadzoru in pokončal planet. Filozof se tega na nek način veseli, saj bo ob vseh svojih dosedanjih zmotah končno lahko dahnil: »Poglejte, sem vam jaz govoril o tem.« Ker gre za zaroto kapitalistov, bo seveda preživel samo zasebni sektor, kar bi bila za filozofa največja tragedija v zgodovini planeta.

Kje jih najdemo? Na fakultetah, na RTV Slovenije in raznih inštitutih.

Tip št. 6: Wannabe
Njihovo uspešnost ne ocenjujejo vodje oddelkov ali uradov, ampak politiki, ki so jih pripeljali. Zato je njihov ego tako velik, zaverovanost v intelektualno superiornost nad vsemi (tudi nad pripadniki iste sorte ljudi) pa tako neizmerna, da nikoli ne dokončajo tudi dela, ki so ga sami sebi naložili. So namreč kombinacija »želel bi, da sem« in »mislim, da sem«.

Domišljajo si, da pomagajo ljudem. Verjamejo, da so njegove rešitve najboljše, da je njegov način dela najboljši, a če kdo misli drugače, vidi v tem zaroto.

V službo pride prvi in odide zadnji. Sodelavci ga imajo za pridnega, dokler ne ugotovijo, da čas med prihodom in odhodom, ko bi moral biti na številnih sestankih, o katerih je govoril, ne preleži doma pred televizorjem. A pri roki ima vedno izgovor. Je glasen in veliko govori, a pogosto ne ve, o čem govori. Tudi drugih ne razume dobro, a se pretvarja, da jih. Če je uslužbenec na uradu za preprečevanje pranja denarja, umazan denar išče po pralnicah in čistilnicah. Če na občini sliši, da je nekdo snedel besedo, odhiti v trgovino, da bi kupil »besedo«. Če mu kdo reče, da je osel, se brž pogleda v ogledalo, ali morebiti ni res. Četudi se pretvarja, da vse ve, ga je najbolj na svetu strah, da česa ne bi razumel. To pa je okoli 99 odstotkov stvari, ki se dogajajo v sodobnem svetu.

Ko človeka tipa wannabe enkrat spoznaš, ti je težko simpatičen, čeprav se nato ves čas trudi, da bi dokazal nasprotno. To poskuša s humorjem, čeprav je zanj popolnoma brez smisla. To je podobno, kot se Jasna Murgel trudi s slovenščino. Imeti njega za znanca (Bog ne daj, da za prijatelja), je podobno, kot bi imel doma malezijsko podgano: najprej je zanimiva in simpatična, a bolj ko jo spoznavaš in več časa si z njo, pogosteje se vprašaš, zakaj je tvoje življenje takšno sranje.

Predstavniki wannabe vedno zmagajo na tekmovanju »Tudi takšni ljudje obstajajo«.

Kje jih najdemo? Na vseh ministrstvih in uradih.

Tip št. 7: Idealist
Idealist je javni uslužbenec, ki se zaveda, da je (neto) davkoplačevalec gospodar, on pa hlapec. Razume, da je njegova služba odvisna od uspeha zasebnega sektorja.

Je pravi gospod, vljuden v pogovoru s strankami. Deluje umirjeno, je izobražen, govori artikulirano, da ga razume še tako mentalno zaostal in funkcionalno nepismen državljan ali sodelavec. Ni mu težko ostati po delovnem času, da konča pregled vlog in spisov. Za to dodatno delo ne zahteva nadur ali plačila v izrednem delovnem času.

Ne podpira sindikatov, ki zahtevajo večje plače za javni sektor, državo, za katero dela, vidi kot zahodno demokracijo, vladavino prava in tržno ekonomijo, sebe pa le kot majhen, nujno potreben del, ki je v pomoč državljanom.

Kje jih najdemo? Za zdaj nikjer.

Kavarna Hayek

 • luckyss

  JU je res preglomazna in med uslužbenci je kar precej razne golazni..
  Vendar, članek je na takšnem nivoju kot bi ga pisal bivši javni uslužbenec, ki so ga odpustili zaradi nesposobnosti ;))

  • gušto

   probaj ga popravit, da bo ustrezal namenu.

   • luckyss

    Saj namenu ustreza…primitivno ščuvanje na podlagi starih jugoslovanskih vicev..
    “Kaj si želi biti Črnogorec v naslednjem življenju ? Zmija – da legnem pa idem” ;)

    • sodnikisozločinci

     En štos iz kolofaktorja Slovenskih Novic: Kateri je najbolj prodajan izdelek za darilo ob dnevu žena v Črni gori? Brivski aparat.

     Ti pa nimaš pojma kaj je to ščuvanje.

 • Fireblade

  nihče ne bi smel delat v JS brez 10 let izkušenj v gospodarstvu

 • tzt

  Na še eno aktualno sorto ste pozabili – LDS. Mainstream mediji zadnje tedne bildajo spet to stranko. Celo pasja princeza in afera na dveh nogah bi šla nazaj v politiko. V Suzy že računajo na omejence levice kjer “volilke in volilci” nestrpno pogrešajo njena plemenita dejanja. Seveda v paketu pridejo vsi njeni soborci in zaslužni omladinci: Ščetinar, Školjč, mogoče celo Talar in s fotošopom nepopravljiva Potočnikova. Bo že držalo, da se z naslednjim mandatom začenja vrh tretje in zadnje privatizacije. Luzer bo ostal brat Jani. Glasoval je proti “migrantski” zakonodaji in s tem dokazal, da je omejenec kateri nima nobene pameti niti vizije. Vse kar obvlada, je brezvezno jezikanje in prazno nakladanje.

  Edit: Cerar se kar tako brez veze ne krega s štorastim in topoglednim Brglezom. Pa ne zato, ker je zamenjal spremljevalko in bi zaradi higiene moral še spremljevalca, njega. Ampak zato, ker je po treh letih dojel, da ga pretirana ljubezen do migrantov lahko zelo drago stane. Zgleda sta s Kahlom naumila, da se bliža konec mandata. Na Malti že podučujeta ostale bebce iz Evrope o novi migrantski poti skozi Istro. Vse bolj mi diši na predčasne volitve.

  Ali se bodo na desni že končno zganili in organizirali? Drugače bo zadnji vlak odpeljal ne skozi Karavanke ampak v Beograd i južnije.

 • tarantela

  Hm, kako se imenujejo pa tisti poslanci, ki se niti ne prikažejo v parlamentu, vlečejo pa lepe plače?

  • Fireblade

   ta sestava parlamenta z bebci ala modeldorfer matić, kucl-lipcr, tomić, mesečar, skisani profesor in podobna nesnaga iz ulice, ni ravno kraj kjer bi inteligentni lahko diskutirali. Kaj pa banditi ministri, kolikokrat je bil prisoten Kohel iali Frainkenstein-Klemenčič?

   • janez zorman

    Največja bebinja je Murgeljca, ki se še vedno po balkansko obnaša.

    • Fireblade

     nujno bi morali izvolit za poslance vsaj še 2 hrvata in enega porno igralca iz nemčije, tako bi imeli pokrite vse interese države

   • sodnikisozločinci

    … misliš Pametnakosanapuštaluduglavu Klemenčič?

  • Anton

   Komunisti.

   • tarantela

    Glede na to, da so včasih imeli vsi nad 45 let starosti rdeče knjižice, bo Tvoje mnenje kar veljalo!

    • janez zorman

     Milanček jo je takrat že deponiral, ker je mislil da mu bo škodovala. Še sam ni pričakoval, da bo udbopartija tako dolgo zdržala.

  • janez zorman

   Očetje, ki imajo doma mlade, lepe mamice ter majhne otroke.

 • Peter

  Kaj imajo vsi skupnega?
  Med službenim časom berejo Delo, no.

  • janez zorman

   Dvomim, mislim da si pokrijejo glavo z njim – med počitkom.

  • sodnikisozločinci

   Ne vsi, Črnogorec razmišlja o delu z zaprtimi očmi, da se lažje skoncentrira, on ne spi, da ne bi kaj takega pomislil.

 • janez zorman

  Najbolj všeč so mi “Črnogorci”, saj naredijo najmanj škode na enoto dela.

 • indijanka

  Hvala za smeh.

  • Anton

   sej ne vem ali bi se smejal ali jokal

   sarkazem press

 • Nata

  A, strinjajo se s tem, da je…………
  Hm, saj se jaz tudi z marsičem strinjam, pa ni nič od tega.
  Da bi – npr. – morali zamenjati Vlado. In s tem posledično marsikaj nepotrebnega enostavno ukiniti .
  Vendar so v pasti ti naši vladniki. Kar v svoje zanke so se ujeli !
  Dobro vedo, kako so prav vse levične sprovocirali v času zadnje J. J. vlade !!
  orej, kje je IZHOD ? Se mi zdi, da ga ni.

 • sprehajalec

  Da je slovenski javni sektor preobsežen, predrag in neučinkovit,
  se strinjajo malodane vsi. Tudi večina levičarjev, ki ga sicer brani na
  vse kriplje.

  Razvili so koncept, hja, saj vemo, kaj pa naj? Saj imamo v ustavi zapisano, da smo socialna država.

 • Anton

  no sedaj vem zakaj nisem uspel s službo v javnem sektorju, sem pač zgolj en majhen, nepomemben idealist

  sarkazem press

 • Get Smart

  @Hayek nje.

  Najprej Hayek o Hayeku:
  “Blog se večinoma dotika vprašanj ekonomije in v tem smislu sledi avstrijski ekonomski šoli. Ker je to prevladujoča tematika, je to razlog za ime bloga – Kavarna Hayek (po Friedrichu von Hayeku). Drugače bi kot avtor sam sebe opredelil za konservativnega liberalca, se pravi …”

  Se pravi, da imamo opraviti z recimo temu normalno osebo, ki je kupila KOMINTERNISTIČNI AGITPROP o LIBERALSTVU, libertarstvu …

  in se namesto preko ekonomskih kazalcev, ki naj bi mu bili domači, z od MURGLSRBSKEGA kaviar JUGOKOMUNISTIČNEGA oddelka KOMINTERNE kakor spopada s POTURJENIMI šnelkursađijskimi UDBAŠKIMI kaoŠTOSEVIMA nje,

  ki so namenjeni “zavaravanju protivnika”
  (“… njih ćemo povezati uza se pozorišnim predstavama i ostalo propagandom …” (Moses Moša nje)),
  relativiziranju JUGOKOMUNISTIČNIH ZLOČINOV PROTI ČLOVEŠTVU,
  enačenju poštenih ljudi s satanističnimi kreaturami
  in deljenju ljudi (“Deli in vladaj”).
  Edina relevantna delitev je:
  1. (prvorazredni nje) MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNI in kaviaržidovsko obrezani “smrtni neprijatelji ljudi”, kot si te kreature celo same pravijo,
  2. vsi ostali drugorazredni nje,
  čeprav se drugorazredni v NOVEM SVETOVNEM REDU RAZREDOV, to je v sužnjelastniškem KOMUNIZMU KOMUNISTIČNE INTERNACIONALE delijo na:
  — watchdogove, torej pse čuvaje tekovina revolucije, pussyje – vojake revolucije,
  — sužnje, zasužnjene ljudi (gentiles nje):
  “All Gentile children are animals.”
  “The best of the gentiles: kill him!”
  “The best of the gentiles should all be killed”
  Kaj nam o tem povedo znana dejanja in znane besede, tukaj za nas zopet rabi Moses Moša Pijade, desna ročica rabija Josepha Broza Tita:

  “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela.
  Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku … (lumpenproletarski serbus je tu kot naročen nje)”
  … Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, ZA NAS NIŠTA NE VREDI.
  Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato MI MORAMO NESREČU STVORITI, mase u očajanje baciti, MI SMO SMRTNI NEPRIJATELJI svakog blagostanja, reda i mira…”
  Slediš, Hayek?
  Bol počas, knede.
  Tudi prav, naći pisat ću polako, jer znam da ne umeš da ćitaš brzo nje.

  Ljudem pomagaj razumeti dano situacijo s pomočjo orodij, ki so ti po samoizpovedi domača, torej z ekonomskimi kazalci:

  DOLG države Slovenije je bil leta 2004, torej po koncu kakor “liberalne” MURGL JUGOKOMUNISTIČNE “zgodbe o uspehu” 28 % BDP-ja.
  Nastopila je pomlad.
  –> po 4 letih POŠTENEGA dela Slovenske demokratske stranke Janeza Janše (2004—2008) za pravno, pravično in SVOBODNO Slovenijo,
  je dolg znašal le še 21 % BDP-ja.

  Pa nižji davki, pa manj davkov, pa brez nepotrebnih liberalnih nalepk, pa za 100 % nižje tarife,
  pa za 100 % nižja brezposelnost, pa realna rast plač in pokojnin itd.,
  itd.,
  Ste v kavarni prespali ta del zgodovine? Se še rodili niste?
  Kakorkoli.
  Za KPJ torej nastopi čas za odločno muгglsrbsko JUGOKOMUNISTIČNO revolucionarno akcijo:
  veliki pok, patrija, sfukoνanje, tepihovanje …
  pingićovanje, kopipastarsko znojilovanje, virantovanje …
  cmerovanje …

  DOLG države 2008-2011 – SD boгat pohar –> muгglski rop tisočletja po velikem poku: 54 % BDP-ja.

  DOLG države 2011-2014 – PSocialno čuteča znojilja de –> veliki krogec v mali krogec: 72 % BDP-ja

  DOLG države DANES – SMCenter Foruma 21 in LDS-a: ++82 % BDP-ja

  Razumeš, Hayek?
  Pamet v glavo.

 • pokvarjeniSvet

  nevem zakaj tako na dolgo bluzite.

  obstaja samo dve vrsti to so:

  – nesposbneži in lenuhi
  – tisti ki so nastavljeni noter z namenom da delajo po naročilu elite (čeprav tudi te lahko prištevamo k delomrznikom in neposobnežem).

 • Olga

  Pa še Udbaški tip! Se dela, da dela! Napreduje z vohunjenjem, zbiranjem “koristnih” informacij in nošenjem na nos nadrejenim!

 • Get Smart

  1.
  Ja, lahko tudi crnogorac, čeprav je teh kakor gorskih JUGOKOMUNISTIČNIH SRBOV manj kot dolinskih nje, naći sereoraca nje, za katere še kako dobro vemo, kako so bili uvoženi kot trenerke sa najlom kesom i opancima nje,
  spet drugi so bili našvasati tu v fuđinama in ostalih getih, ki so jih zanje gradili uvoženi bosanci. Od lukšićama, maslešama, savićema i tako dalje do tokija … gre za otroke in vnuke klavcev, ki jih je KOMINTERNA uvozila v Slovenijo za klanje slovenskih otrok. Nekaj je seveda tudi kakor ekonomskih migranata nje, za katere se je tu vedno našel posao nje, kot se je našel za oficirska lica nje.
  2.
  kolesar — wtf.
  O uslužbencu. Ja, Hayek, če te jaz zaposlim (“vzamem v službo”) in te plačam, da boš zame opravljal delo, boš pri meni še preden te pokličem in delo boš naredil še preden ti ga naročim, kot se pogovorno in pregovorno rado reče.
  Tako poteka pošteno in pristno delo od pamtiveka, pri čemer te jaz seveda ne bom silil v delodajalsko—delojemalsko (partnersko) razmerje.
  Gre za dogovor: ti zame opraviš storitev, jaz ti plačam storitev.
  3.
  L’ orealći, siriusli?
  Ma nemoj.
  Iz zgodovinskega imena države naroda Slovencev, prvih in zadnjih branilcev evrope pred Tureki (črnimi in beli SRBSI nje in njihovim serbusnim muslićkultizmom se boš norčeval?
  in meni SLOVENCU (Karantancu)
  podtikal svoje kakor poznavanje lakov za nohtke?
  L’ Hayeku bre, just don’ do it!
  Take MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE POTURANCIJE in BLATENJE imena Karantanec (SLOVENEC) si, če si vsaj del človeka, naredil zadnjič.
  Šlepaš se na tebi neznane pesmi Prešerna, ki je črpal iz tedaj še skromnejših od sedanjih zgodovinskih virov
  in se predvsem šlepaš na MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNO kakor zgodovino za JUGOKOMUNISTIČNE osnovne šole.
  To Prešernovo si ZAPIŠI za uho:
  “Le svoje z L’orealćkom nalakirane nohtke sodi naj šnelkursađijski psevdoekonomistički kofetkar nje”
  4.
  Emeritus bi kot ime in nekaj poudarkov lahko šel skozi, toda vmesno onanirčkanje o neki nejasni kakor levo-desnosti in predvsem, da naj bi MURGLSRBSKI JUGOKOMUNISTIČNI emeritus omenjal MASONE in pa da ga preganja “domača” (wtf), torej LOKALNA, torej MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA UDBA, je top šop kafanđijsko onaniranje, ki so ga res zmožni le kafanski kibiceri.
  5.
  Pojem filozof je utemeljen, ima pomen, ki je povsod po svetu znan in enak. Le MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE šnelkursađije in kafanski kibicer si ga tolmačijo po svoje nje,
  zato so tudi šnelkursađijam tipa obrezanček Taufer dali kodno ime “filozof”.
  Pojem filozof je grški in pomeni filo (ljubiti) in sophos (modrost).
  Ne več, ne manj. Ukvarjanju s to dejavnostjo smo tu rekli in rečemo modroslovje, ubesedujemo modrost, jo spoznavamo …
  Če se seznaniš vsaj z osnovami tega nauka, boš zlahka ugotovil, da med MURGLSRBSKIMI JUGOKOMUNJARAMI v Sloveniji ni niti “f”-ja od kakega filozofa, kaj šele kakega ljubitelja modrosti.
  Blatenje pojma filozof seveda ni MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA pogruntavščina, saj so preglupi celo za kaj takega, so se pa tega že davno zavedale njihove gazde, torej obrezančki, ki namerno blatijo ta pojem in ga enačijo s praznim blebetanjem, zavajanjem in ostalimi deli, ki jih zločinske kreature sicer same izvajajo in so seveda vsa omenjena dela NASPROTJE FILOZOFIJE.
  6.
  wannabe — je primerno imenovanje za vse MURGLSRBSKE JUGOKOMUNJARE in KOMINTERNACIONALCE,
  jebali bi se, a da jim ne uđe — kot že veste, to v garažah ne gre,
  radi bi bili liberali (svobodni nje), toda garaže ne zapustijo za živo glavo,

  kakor pojasnila so tudi plod wannabe komentatorja nje, naći že omenjenega kafanskega (kavarniškega nje) kibicera, ki je med eno in drugo kavico prelistal nekaj ruemenega tiska in zdaj kakor ve vse o “egu” nje.
  Če je wannabe bil nastopljen, kot sicer pravilno ugotavljaš,
  potem dosledno sledi “SUPEREGU”, NADJAZU nje, ne pa svojemu egu,
  saj ga bo NADJAZ nemudoma odstopil, če ne bo “izvršavao naređenja”.
  Na trenutke lahko drži, da wannabeji zares verjamejo v svojo boljšost (konec koncev so BOLJŠEVIKI nje),
  izbrani so bili za vlogo BOLJŠEVIKOV v Moses Moše Pijadejevem teater paradižniku oziroma MURGLSRBSKEM JUGOKOMUNISTIČNEM LUTKOVNEM GLEDALIŠČU, kot so bili njihovi tovariši (“Kučanova žlahtna desnica”) izbrani za vlogo MANJŠEVIKOV:

  “Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo.
  Če je ne bodo ustvarili kleгikalci, jo bomo morali organizirati sami.”

  Slediš, kofetkar?

  Za vero v BOLJŠEVIZEM (vero v “KULTURO SMRTI”) pa nujno potrebujejo VERO in VEROVANJE, kajti na svetu ni kakega dokaza, da bi katerakoli MURGLSRBSKA JUGOKOMUNUNJARA bila v čemerkoli boljša od kogarkoli.
  Beležijo lahko le večje število ZAKLANIH OTROK, večje število skozlanih laži, več naropanega* v danem trenutku …
  * rop — je oborožena kraja. Stalinistični BOLJŠEVIŠKI MURGLSRBSKI JUGOKOMUNISTIČNI pusiji s stalinovimi puškami ropajo imetje NEOBOROŽENIH golih, bosih in zaklanih otrok.
  7.
  Idealist je pristaš ideala, terej pristaš neke ideje o neki stvari ali pojmu. Pojem ideja je grški in pomeni obliko, vzorec, vzor za videt,
  od tod tudi tiso o “nekogašnjem idealu” nje.
  SLOVENSTVO.
  Kakšma je ideja SLOVENSTVA?
  Je “kultura življenja”,
  je resnicoljubje, je pošteno delo, je zavezanost k pravu, k pravičnosti, je ljubezen do SVOBODE
  in vse to najdeš tam, kjer najdeš SLOVENCA (Karantanca ali kateregakoli slovenskega državljana kakega slovenske države in pa tistega, ki je privzel SLOVENSKE NAVADE).
  Kot že rečeno, pa so na svetu poleg ljudi tudi satanistične kreature,
  ki pa tudi imajo svoje ideale in so torej idealisti nje.
  Najlažje se z MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNO in KOMINTERNISTIČNO IDEJO seznanimo v Stošcah nje:

  Za koga? Za Partiju!

  Za koga? Za Tita?

  Za koga? Za Jugoslaviju?

  “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”

  “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”

  “Evviva communismo!”

  “Bandiera rossa la triumfera!”

  Razumeš, kofetkar?
  Poboljšaj se!
  Pamet v glavo.

 • Krtača17

  Kaj naj rečem…članek skropucalo, ni vredno niti nizkega nivoja te strani. Aja pa obilo uspehov pri črnogorcih. Cel narod ste užalil. Članek, če je mišljen kot nek smešen prispevek – tole meni ni smešno. Skratka, obilo sreče pri črnogorcih in upam da ne berejo…

  • sodnikisozločinci

   Ne ga biksat no, jaz imam tudi stol zraven postelje, da se spočijem po napornem spanju, pa to je normalno.

  • kamdrvimo

   ? cel narod ????

 • sodnikisozločinci

  “FILOZOF: Tako večino časa porabi za pravičen boj za javno šolstvo in javno zdravstvo, čeprav ima njegova žena zasebno kliniko. A to ga ne ovira, saj njegove knjige, ki jih napiše, financira država.”

  Ha, ha, ha, da ni to opis Igorja Lukšiča.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!