Sedem tisoč delavcev Cimosa v nevarnosti zaradi bosanskega poslovneža

Foto: STA

V lastniško strukturo Cimosa naj bi z ruskim kapitalom vstopal sporni bosanski poslovnež Niaz Hastor, ki je pred petimi leti v stečaj poslal družbo Prevent Global, na cesto pa 1.672 delavcev. Teren za njegov prevzem naj bi bil pripravljen z razrešitvijo vodstva DUTB. Se mora zdaj 7.000 delavcev bati za službe? 

Niaz Hastor: poslovnež, odgovoren za stečaj družb Prevent Global in Prevent Haloga
Avgusta 2015 je DUTB objavil razpis za prodajo 92-odstotnega deleža Cimosa. Na razpis se je prijavilo 10 mednarodnih ponudnikov, najugodnejši ponudnik pa naj bi bil Niaz Hastor.

(slika: STA)

Niaz Hastor (foto: STA).

Hastor velja za spornega bosanskega podjetnika z zvezami na slovenski politični levici. Slovenski javnosti je znan predvsem kot nekdanji lastnik družbe Prevent Global, ki jo je leta 2009 (v času vlade Boruta Pahorja) spravil v stečaj. S tem, ko je posle in proizvodnjo prenesel na svoja bosanska podjetja, je v Preventu službo izgubilo kar 1.260 delavcev – za Koroško prava socialna bomba. Zgodba, ki jo je Hastor lani ponovil še z družbo Prevent Haloga iz Lenarta – na cesti je končalo dodatnih 412 delavcev.

Grozi zdaj še stečaj Cimosa?
Glede na dosedanje poslovanje Hastorja bi se lahko enak scenarij ponovil tudi v primeru družbe Cimos, ki trenutno zaposluje okoli 7.000 delavcev. Previdnost je vsekakor na mestu, saj se v zgodbi Cimosa poleg Hastorja pojavljajo še drugi akterji iz zgodbe Prevent, denimo odvetniška pisarna Jadek & Pensa, ki že intenzivno sodeluje z DUTB-jem. Hastorjev odvetnik iz omenjene pisarne je Jure Levovnik, ki je bil Hastorjev pooblaščenec že na skupščinah Preventa.

Menjave na čelu DUTB-ja povezane s Cimosom?
Dodatno previdnost še posebej nakazujejo nedavne razrešitve na čelu DUTB-ja in z njimi povezane kriminalistične preiskave. Prodaja Cimosa je zagotovo eden ključnih poslov, ki ta hip stojijo pred vrati, novo vodstvo DUTB-ja pa bo peljalo prodajni postopek Cimosa in na koncu sprejelo odločitev, kdo bo novi lastnik koncerna, ki naj bi bil na prodaj za 250 milijonov evrov. So bile menjave res tako nenačrtovane?

Hastorjeva zapuščina v primeru Prevent kot svarilo
Da bi Hastor, ki naj bi imel odlične zveze z akterji slovenske politične levice, podprt pa naj bi bil s kapitalom ruske banke VTB, lahko že kmalu postal lastnik Cimosa, nakazuje tudi dejstvo, da je marca letos od Cimosa že kupil tovarno v Srebrenici. A če bo ponovil vajo s Preventom, si niti delavci niti davkoplačevalci ne moremo obetati kaj dobrega. Slabih pet let po začetku stečajnega postopka družbe Prevent Global je namreč jasno, da noben ločitveni upnik ne bo v celoti poplačan, večina delavcev – okoli 1.100 – pa bo dobila le drobiž. Kot namreč ocenjuje stečajni upravitelj Boris Kastivnik, ki je za 73 milijonov vredno premoženje družbe doslej iztržil 32,8 milijona evrov, je s prodajo preostalega premoženja po optimističnih ocenah mogoče iztržiti le še kakših 15 milijonov evrov.

No, pod nosom pa sta si v primeru Preventa obrisali tudi NLB in NKBM, ki sta financirali Prevent Global in Prevent Mislinje in nasedli z 22,2 milijonov evrov. Glede na to, da gre za banki v državni lasti, pa verjetno ni težko uganiti, kdo bo kril tovrstne izgube – seveda mi, davkoplačevalci.

Matjaž Hrastnik

 • Tomaž

  7.000 delavcev je ogroženih zaradi Cerarja, Mramorja in Dragonje, ki so prekinili sanacijo CIMOSA, ki jo je izvajala odstavljena uprava DUTB. In bademeistra iz Olimlja, ki je gospodarski minister pravice in brez besede odločanja.

  • Wild red duck

   Cimos je nemogoče rešiti enako MLM,enostavno zato ,ker so prezadolženi in z prenizko dodano vrednostjo.
   Cimos je vreden okrog 27 miljonov pufov pa je za 130,kako je to sploh možno in zakaj?
   Zato ,ker so levaki iz firme v kufrih nosili denar,ki so ga firmi posojale državne banke in od firme so ostale le kosti.
   Če je bilo pred časom še mogoče z prestrukturiranjem še rešiti zdeave dele in jih sorazmerno dobro prodati je to sedaj skoraj nemogoče brez stečaja.

 • janez zorman

  Cerarjeva vlada je še večji pogrebnik kot Pahorjeva. Alenka je bila dobra vila proti tema dvema režimcema.

  • dare326

   Nimaš pojma. Cimos bi se dal rešiti, samo Bratuškova zaradi zamer ni sprejela sanacijskega plana in potem je šlo zares samo še navzdol.

 • centurion

  Forum 21 samo vrača usluge Bosancem za rabote in transakcije slovenskih tajkunov v Bosni. Naj živi nacionalni interes s tovarišom Kučanom na čelu! (Slovencu pa na čelu z napisom IDIOTI)

 • Wild red duck

  Hastor je zvezan z Kučanovo mafijo.Pokradli bodo še Cimos,najprej so kradli preko Kraševca F21 sedaj bodo pokradli do konca,
  Sicer pa je bil Cimos firma pod nadzorom UDBE še v SFRJ ,oz.UDBOVSKA firma(izvoznik) torej pa naj crkne.
  Škoda je le ,da niso firm privatizirali takrat ko je bil čas za to in samo za denar ne pa za bančne kredite in zastavo firm.Preje bo crknilo preje se bo narod streznil in naredil tisto kar mora z levaki.

 • pravapot

  Samo še NIAZ manjka v Cimosu potem bo pa zacvetelo (ima mogoče POPO kaj zraven?)

  • viktorh

   Če misliš takratnega mag. popota, potem rečem NE. Ko je popo opazil kaj počenjata direktor Jože in Niaz, ga je po kratkem postopku nagnal iz firme. Bil pa je edini z več kot 6.stopnjo izobrazbe….

 • superB

  Upam, da ga ne prodajo temu čefurju. Sicer pa verjetno ni edini potencialni kupec.

 • Poštenje velja

  .cefurji raus

 • Mičo Meečo

  Daš jugoviča na čelo firme veš kaj rata iz tega kot videno v primeru Metalne,nekoč uspešne firme.

 • viktorh

  Niaz ja katastrofa. Pozna le sebe in svoj žep. Pred razpadom juge je bil v TAS-u. Z aktovko je prišel v Slovenijo, se povezal direktorjem Preventa, s katerim je sodeloval že prej v TAS.
  Prevent je v Nemčiji ustanovil hčerinsko firmo, katere formalni solastnik je bol tudi Niaz . Kmalu je prišla v njegovo last – ne čuden način, kar mu je omogočil direktor. Bistvo vsega pa je da je za sodelovaje s WV prejemal visoko provizijo, in to dvakrat. Najprej pri izvozu vseh materialov, ki jih je določil WV za izdelavo prevlek, potem pa še enkrat pri uvozu godovih sedežnih prevlek. Provizijo je prejemal tudi za izvoz rokavic.
  Tako je bogatel na račun Preventa s pomočjo direktorja. Na ta način sta lahko kupovala delnice Preventa. Pri tem pa je tesno sodeloval tudi hišni avtoprevoznik z računom pri LHB v Frankfurtu. Na koncu je direktor prodal svoje delnice Zakršniku, ki je postal večinski lastnik. Jasno te delnice po stečaju niso imele nobene vrednosti. Niaz je prekinil sodelovanje s Preventom tako, da je naročila za prevleke prenesel v Bosno, kjer sta pred tem z direktorjem Preventa postavila proizvodnjo.
  Proizvodnjo so preselili v Bosno in se smejejo neumnim Slovencem

  • Johan

   Je pa član foruma 21

 • južnificirana_si

  3/4 delavcev Cimosa je itak zvestih volilcev levice tako da, je**te se

 • Antonius

  Nijaza Hastorja podpirajo vsi volivci, ki volijo levico. Takoj po drugi svet. vojni so kradli Slovenijo in na jug odnašali stroje in želežniške tire, danes pa tovrstni kriminal počenjajo bolj sofisticirano.
  Slovenci se pa obnašamo, kot, da se nas SHL in DUTB sploh ne tičeta.

 • ANITA

  škoda

 • Johan

  Tile Bosanci so pravi tajkuni, v Sloveniji so nedotaklivi, čuvajo jih rdeče brigade iz SD in LDS-sa !

 • bojan batina

  Putin je car… Rusi bojo saj red naredil.

 • Nataša Valant

  Poslovnež………..ta beseda je tudi precej ” izrabljana ” !! Lepo vas prosim , kakšni poslovneži , pa menežerji so to ?!? Tajkuni , ki so s pomočjo Roruma 21 pokradli in izželi cel kup uspešnih podjetij !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!