Sindikati rešujejo nesposobno vlado: dogovor med Koprivnikarjem in Štrukljem kot potuha za obstoj vlade in socialni mir

Foto: Nova24tv

Po večmesečnih pogajanjih so predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja končno dosegli dogovor. Skupni učinek dogovora na javnofinančne izdatke vseh blagajn bo, kot ocenjuje minister za javno upravo Boris Koprivnikar, prihodnje leto znašal približno 56 milijonov evrov. Kje bodo vzeli in komu? Ali to pomeni višje davke ali dodatno zadolžitev? Očitno je, da sindikati rešujejo vlado, ker bi sicer prišla v resno krizo.

Predstavnik vlade pri pogajanjih, minister Koprivnikar, tako poudarja, da “to ne pomeni hujših pretresov in da lahko nadaljujemo s stabilno gospodarsko rastjo, ki jo ima država v zadnjem času.” Ob tem minister pozablja, da je iz državne blagajne že vzel denar za zdravnike. Kje bo Koprivnikar dobil 56 milijonov evrov?Ali se bo država ponovno zadolžila? Vraničarjeva pravi, da imamo v proračunu na razpolago vzvode in pozvala k odgovornosti, racionalnemu in zmernemu pristopu pri načrtovanju javnih financ. S tem je verjetno mislila na DeSUS in Erjavca, ki bo zahteval poln regres za vse upokojence. Kje bodo vzeli dodatnih 21 milijonov od predvidenih, to ostaja odprto vprašanje. Erjavec, ki je poznan po obljubah, bo očitno lahko padel na neizpolnjenih obljubah drugih.

Neusahljivi državni proračun
Po večmesečnih dogovarjanjih in pogajanjih med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja so se končno uskladili glede ukrepov in postopnega sproščanja ukrepov na področju plač in stroškov dela. V dogovoru so predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest. Pri najslabše plačanih bodo začeli nepravilnosti odpravljati in maja prihodnje leto tudi izplačevati višje plače, ostalim pa junija, pravi minister Koprivnikar. Poudarja tudi, da je vesel, ker je dogovor sklenjen v finančnih gabaritih, ki predstavljajo še finančno obvladljive posledice za državni proračun. Kako bo prihodnji dve leti državni proračun obvladljiv, ko pa ga  je DZ − kljub nedorečenosti stroškov za javni sektor že sprejel? To težko imenujemo obvladljive finančne posledice za državni proračun, saj je preveč lukenj.

Dogovor je potuha za vlado
Ali gre pri tem dogovoru res ‘samo’ za socialni dialog? Kaj se bo v letu 2018 zgodilo z regresom in višino pokojninskih premij; to  bo še vedno nosilna tema pogajanj tudi v naslednjem letu. Postavljata se tudi ključni vprašanji, zakaj pogajanj niso v celoti zaključili že danes in ali se bodo vsi udeleženci dogovora tudi držali. Pa vendar po besedah Koprivnikarja ostajata dva potencialno povečana stroška za izplačilo napredovanj v decembru 2018 in neizplačevanje delovne uspešnosti, tako da se bodo o ostalih elementih prihodnje leto 2018 ponovno pogajali. O plačnih anomalijah pa se bodo pogovarjali samo v tistem okvirju, ki so ga določili. Začenja se iskanje denarja, zato se sprašujemo, ali bo minister vložil dovolj napora, da ga bo tudi našel.

Napor pri iskanju sredstev?
Napor pri iskanju dodatnih sredstev na strani javnih financ bodo izvedli predvsem zato, da odpravijo plačne anomalije, ki so krivičnosti v sistemu in  ki povzročajo trenja znotraj plačilnega sistema. Zato pa minister tudi ni želel v podrobnosti o tem, kako bo to finančno breme zaprl. Poudarja pa, da je dogovor oblikovan tako, da je dober predvsem za javne uslužbence in za državo. Kam bo Koprivnikar vložil ves napor in kje bo iskal dodatna sredstva, ostaja neznanka. Mogoče smo ta neznanka davkoplačevalci ali pa je lahko neznanka višina novih davkov. Lahko pa je neznanka ta, da se bomo še dodatno zadolžili, vendar ostaja neznanka za koliko.

Imamo neustavni proračun in pohlepno vlado z lopato

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je zadovoljna predvsem z dogovorom politike obvladovanja  stroškov dela v javnem sektorju. Verjetno je lažje obvladovati stroške, če so nedorečeni. Ministrica pravi, da je Slovenija dolžna spoštovati fiskalno pravilo po ustavi in po prevzetih mednarodnih obveznostih. Če se spoštuje fiskalno pravilo, kako smo potem lahko sprejeli proračun brez mnenja fiskalnega sveta, kar je določeno z ustavo? Mnenja fiskalnega sveta k proračunu še ni, proračun je pa sprejet. Torej imamo neustavni proračun, ki ga bo vlada še naprej obremenjevala z novimi zadolžitvami? Finančno ministrstvo bi moralo že pred enim letom predloge poslati na vlado in ta na sprejetje v DZ. Odgovornost ministrice pa se je potrdila ravno pri tem vprašanju, ki se ji je zdelo izven konteksta. “Dejmo se držat teme,” nas je njena PR služba zavrnila.

Prerazporejanje in kupčkanje denarja do drastičnih rezov
Le kako jim bo uspelo brez povečanja javnih dajatev izboljšati položaj posameznih javnih uslužbencev in ohraniti celoten obseg javnih financ v vzdržnih mejah? Dodatne obveznosti, ki so jih prevzeli z dogovorom, bodo morali poravnati v okviru obstoječih javnofinančnih odhodkov, kar pomeni, da bodo sredstva prerazporejali in jih omejevali na nekaterih odhodkih. Ali jim bo to uspelo brez drastičnih rezov, bo pokazal čas. Državni proračun bo tako prevzel polovico dogovorjenega finančnega bremena, drugo polovico pa tam, kjer lahko.

Kaj so to ‘obvladljive finančne posledice’ za reševanje anomalij?

Boris Koprivnikar, Foto: Nova24tv

Boris Koprivnikar, Foto: Nova24tv

Za državo torej prinaša dogovor med vlado in sindikati obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju. Sploh pa si je težko predstavljati neobvladljive finančne posledice, kot bi se lahko izkazalo pri tem  ‘a la Robin Hood’ dogovoru. Ali so sindikati dobili to, kar so si zastavili kot cilj – zagotoviti boljše življenje ljudem, ki jih zastopajo? Štrukelj pravi, da je odgovor bolj zahteven, kot se zdi, in kot pravi, jim je uspelo vsaj premakniti položaj tistih, ki so v javnem sektorju najbolj diskriminirani – to so osebe z najnižjimi plačami. Vseeno pa niso storili za vse enako in razlike ostajajo zlasti v skupini J – ki je bila osrednja tema dogovarjanj. Ta skupina ostaja na robu. Za to skupino je  bilo dobro poskrbljeno l. 2008 in od takrat so pozabljeni. Ali je to vse, kar so zmogli sindikati? Po devetih letih pa Štrukelj obljublja tudi za njih povečanje plač, kar je spet odvisno od dodatnih pogajanj. Za reševanje teh anomalij je na letni ravni namenjenih 70 milijonov evrov. Zakaj so sindikati tako zlahka popustili glede na začetno zahtevo v višini 220 milijonov evrov, od katerih so na koncu pogajanj dobili le 56 milijonov evrov, kar je četrtina za leto 2017 in pa 90 milijonov evrov za leto 2019? Pri tem niso upoštevali dogovorov, ki naj bi bili pomembni tudi za druge v javnem sektorju, torej varovalke pri zdravnikih. Zanima nas tudi, ali bo Štrukljev sindikat podprl skupino J na pogajanjih ali jih bo oviral? Očitno je teh anomalij za reševanje več, kot so jih predvideli. Ali pa so si zastavili za cilj vzeti tudi tistim, ki imajo?

Še vedno za nekatere zmanjka
Zahteva po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov je posledica sporazuma z zdravniki. “Če je za ene, potem mora biti dovolj denarja, da se plače izboljšujejo, potem ga mora biti tudi za druge v javnem sektorju,” je jasen Štrukelj.  Zahteva je v sporazumu uresničena, kjer piše, da morajo vsi premiki zdravniških plač imeti neposredno posledico na plače drugih. Še vedno pa ne vedo, kako se bodo z zdravniki izpogajali in kakšne posledice bo to prineslo za druge. Tako tudi ta strošek ostaja neopredeljiv. Strošek znaša 56 milijonov, ko se bodo plače v drugi polovici l. 2017 začele izboljševati, v letu 2018 pa vsota brez teh stroškov znese nekaj čez 90 milijonov. Štrukelj je poudaril, da je rezultat pogajanj optimalen glede na okoliščine, v katerih so se pogajali. Pogajanja so verjetno potekala v težkih okoliščinah,  če so morali sindikati ‘kompromisno’ pristali na četrtino zahtevane vsote. Tako bodo sindikati za dobo dveh let razporedili 150 milijonov evrov za javni sektor in brez upoštevanja stroškov zdravniških plač.

Če bo vlada posegala, bodo stavke ali kaj je bistvo dogovora?

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Država se je tako odpovedala poskusom, ki so bili v tem letu že nakazani in resni, saj je enostransko spreminjala plače v javnem sektorju. Po tem sporazumu pa bo država za take “drastične posege v plače javnega sektorja potrebovala soglasje sindikata.”
Napovedujejo, da če dogovora ne bo in bi vlada zniževala plače z interventno zakonodajo, bodo pozvali javne uslužbenke in uslužbence k splošni stavki, kot je povedal Štrukelj. Včasih so bili na cestah že zaradi manjših razlogov in kot pravijo, se pri denarju vse neha. Ne moremo pa mimo vprašanja, kaj če je vse skupaj samo dogovor, da ostanejo na oblasti? Vsota, za katero so se pogodili, je namreč prenizka.

Sofija Pika Simić

 

 • antimur

  Štrukelj je zapriseženi kučanist, on ruši samo desne vlade, če se ga spomnim med “vseslovenskimi protesti”, mi gre na kozlanje. Ta baraba bi moral bingljati ob Kučanu, Jankoviću in ostalimi levimi ogabneži, tako, za kazen in tudi za vzgled, da se izdaja domovine najstrožje kaznuje. kaznuje.

  • KIKI

   Imeli smo možnost, da se teh komunističnih kriminalcev rešimo ob samem rojstvu samostojne Slovenije, pa smo jo zamudili!
   Vedeti moraš, da se podgane zelo hitro razmnožujejo , delujejo enotno in jih v hiarhiji tropa vodi en sam, na svoji poti uničujejo vse, preživijo vse nesreče in pregone, ves čas pa v svoji nesnagi sejejo kugo !
   Nauk: uničiti je potrebno alfa samca !

 • Franc Šink

  Branimir brani(socialni)mir.

  • traktor

   Brani le privilegije svojih. Ko bo folk spregledal v zadostni meri, ga bodo utopili v žlici vode. Zlasti upokojenci, vsak dvig plač v Js pomeni nujno zmanjšanje pokojnin in stagniranje plač v realnem.

 • Olga

  Slovenske sindikalne politkomisarje, ki skrbijo le za svojo rit, je treba NAGNATI skupaj s Kučanovo MARIONETNO vlado!

 • tarantela

  Če vlada varuje svoje stolčke s tem, da dviguje plače, potem ji želim še dolg obstoj in seveda veliko dvigov plač, tudi pokojnin!

 • Viktorh

  Za domovino s titom naprej.
  Da je na to pristala možača, ki je ves čas trdila, da denarja ni, je dokaz, da jim gre resnično za nohte.
  Še pomnite, tovariši?

 • VERZIFIKATOR

  Mirko Vratničar

  ŠTRUKLJI V POČIVANJU

  Štruklji znajo biti presoljeni,
  marsikak se prav grdo razkuha,
  kuharjeva kriva je potuha,
  če so takšni gostom ponujéni.

  Štrukelj, ki predolgo se je kuhal,
  ki v slanici mlačni je počival,
  sploh če vodo vanjo si dolival,
  povzroči lahko, da vse boš zbruhal.

  Ta pa ravno prav da je pripravljen,
  šef porekel kuhinje je mirno,
  gledal goste nič manj kot prezirno,
  mislil si, da čas je bil zapravljen.

  Vse predolgo štrukelj je počival,
  delal se, kako se pridno kuha,
  zdaj postana štrukljeva je juha,
  le na koga gost bo krivdo zlival?

  Takšna jed pripravi se instantno,
  treba res zavajati ni gostov,
  itak vajeni so mnogih postov
  pod taktirko skrajno arogantno.

  Gostov naj se pač ne podcenjuje,
  to v gostinstvu je predobro jasno
  in pove se, ko je treba, glasno,
  kuhar sebe s štruklji da rešuje.

 • Unikatna

  Vse jih je samo polna usta!

 • indijanka

  Otroci bi vodili to državo bolje. Mogoče bi celo uvedli “monopoli denar” za plačevanje storitev javnih uslužbencev. Do nekega resnega pristopa, ki bi ga razumeli še otroci, ne bo miru. Uporabniki javnih storitev, bomo trdili, da so storitve slabe in predrage, da nekaterih sploh ne potrebujemo, izvajalci pa, da zaslužijo premalo. Oblast pa podpre le tisti del trga, ki ji prinaša volilne glasove. Uporabnikov in hkrati plačnikov storitev, se v tej državi sploh ne sliši. Davki postajajo kraja in ne prostovoljno prispevanje za uporabo storitev.

 • Novakec1

  Slika pogrebcev.

 • FRANC3

  Znan je izrek: SINDIKATI SO NEZAKONSKI OTROCI PARTIJE.
  Zakaj pa smo v socializmu imeli sindikat, če pa smo bili delavci lastniki tovarn? Samo za oskrbo ljudi z ozimnico iz ETE in MERCATORJA. Ja, velik dosežek sindikatov.

  • tarantela

   Pozabu si letovanja na morju! Bila so skromna, ampak takrat smo se še družili, zdaj pa čepimo vsak zase.

  • ferdo

   Če pa se je delavec obrnil nanje za pravno pomoč pa so delovali v korist države.

 • ferdo

  Ha, ha, Cmokov Brani vlado, da ne bi prehitro crknila………, ko je bila Janševa na oblasti pa jo je miniral z vseh strani.
  Gre tudi tovarišu Cmokovemu “za nohte”… hja, ja,…. tako je to….

 • totex39

  Vlada mora takoj predlagati nov Zakon o sistemu plač v JS in ga po hitrem postopku predložiti v DZ.
  Briše se naj tudi vsa priviligirana uspešnost in umetno ustvarjeni dodatki.
  Tako “umetno” ustavarjeno množico v JS tudi gospodarstvo ne bo moglo dolgo vzdrževati in kaj bo pol murgeljski Štrukelj zagovarjal ?

  • ferdo

   Cmokov ne sme priti zraven, ker je preveč požrešen. Samo za svojo rit skrbi.

 • tarantela

  Tole sem prebrala nekje:
  Strokovnjaki so pričeli razmišljati, da so zategovanje pasov, umetno zadrževanje plač in podobni varčevalni ukrepi pravzaprav škodljivi. Upada potrošnja, posledično upada prodaja in seveda s tem tudi povpraševanje po delavcih. Še več: zaradi zmanjševanja porabe se zmanjšuje proizvodnja, to pa povzroča odpuščanje delavcev. Če pa je več denarja, je več nakupov, več dela in s tem tudi več davkov polni državno blagajno. Kroženje denarja. Morda bi kdo od komentatorjev malo nadaljeval?

  • komar marko

   Vprašanje za ZAPIS vreden NOBELOVE nagrade.
   Od kje denar da se kupi DOBRINE! Ali iz KRAJE ali od PUFA ali od ZASLUŽKA?
   Bomo sposobniodgovoriti?

   • tarantela

    Prosim za resno debato!

    • komar marko

     Tudi vprašanje je zelo resno, ker namreč jaz imam že UMAZANE roke od današnjega dela, zapravil pa še nisem nič

     • tarantela

      Torej: lahko si še tako priden, nič ne koristi kup lepih in koristnih izdelkov, če jih ne moreš prodati, ker jih nihče ne more kupiti!! Lahko si priden in lačen. Kako zagotoviti, da boš izdelke svojih rok lahko tudi prodal? Torej tudi zapraviti ne boš mogel nič, dokler ne dobiš denarja od prodaje. Pa tole ni navijanje za politike, ampak čisto ekonomsko vprašanje!

     • komar marko

      Torej vprašanje ostaja. Od kje IZVIRA denar za NAKUPE. To je pomembno v ekonomiji. Namreč Titov socializem in socializem LUNATIKOV temelji na pufu, pa je Titek propadel z idejo, smo namreč kar TRIKRat bankrotirali, pa bodo tudi LUNATIKI kmalu pozabljeni, Ker znotraj so votli okoli pa jih ni!

     • tarantela

      Ma zmir pa začnete s Titom itd., a se res ne znate pogovarjati o problemu tu in sedaj. Torej, kako boš rešil problem, ko si priden, imaš kup izdelkov svojih rok, pa jih ne moreš prodati? A se je tako težko pogovarjati brez vseh ostalih priveskov? Prav zato, ker se vedno konča vsaka debata v nekoristno smer, ne najdemo rešitve!!!

     • komar marko

      Najprej odgovori od kje denar za NAKUPE! Prav! To izvira od tebe!

     • tarantela

      Hvala! Lepo sva začela. Torej imam malo denarje in bi rada Tvoj izdelek kupila, vendar imam tudi druge nujne potrebe in si Tvojega izdelka ne morem privoščiti, čeprav me zelo mika. Kako naprej?

     • komar marko

      Torej trdiš, da je PUF rešitev. Ne bom nadaljeval, ker si si v zgornjem zapisu sama dal aodgovor in si NEGIRALA tisto kar si nekje prebrala.

     • tarantela

      Ne trdim, sprašujem. Kaj meniš o globalizaciji, prostem tržišču?

     • komar marko

      ha, ha, ha. Odgovorila si si sama in še vedno sprašuješ? Ha, ha

     • tarantela

      Seveda sem si odgovorila sama, samo hotela sem Te vključiti v to razmišljanje. Imamo pa še problem: recimo iz uvoza pride proizvod, podoben Tvojemu, je precej cenejši, tudi manj kvaliteten, ampak jaz ga prav zaradi cene lahko privoščim. In tako kupujemo večina državljanov. In si spet brez možnosti, da bi pošteno vnovčil svoje delo.

     • komar marko

      Imaš prav. Samo ali so ti ljubši izdelki za polovico manj časa, ker ko država stvari skalkulira in vključi sistem RECIKLIRANJA oziroma odpada, takrat stvar postane zanimiva. In če še vkalkulira ONESNAŽENJE narave teh proizvajalcev, potem pa je cela štala. Kanede!

     • tarantela

      Imaš popolnoma prav, ampak hudič je v tem, da si lahko privoščim na dve leti poceni uvožene škarpete, kot pa bi naenkrat dala več denarja za PEKO izdelek, ki je veliko kvalitetnejši.

     • komar marko

      TTu se bom ustavil in ti ne bom razlagal stvari naprej. Pobaraj namreč otroke, ker jih čaka kasneje lepa dediščina. Prav! Sedaj pa že vsi tulijo ker sedim, in moram dvigniti rit!

     • tarantela

      Upam, da kdo od pristojnih tudi razmišlja v tej smeri! Dediščine pa ne bo.

     • komar marko

      Ni mi pa jasno zakaj ne maraš PREVERJENE RESNICE: Namreč na NAPAKAH bi se morali učiti in ne z GLAVO skozi zid.

     • tarantela

      Sploh ne debatiram o napakah preteklosti, ampak razmišljam, kako problem rešiti.

     • komar marko

      Jaz pa trdim, da se na lastnih napakah najlažje UČIŠ. Ali pa imaš kako novo doktrino? Mogoče imajo lunatiki kaj na zalogi?

     • tarantela

      Drži, ampak potrebujem sedanjo rešitev.

     • ferdo

      “Ma zmir pa začnete s Titom itd., a se res ne znate pogovarjati o problemu tu in sedaj. ”
      Ti pa ne moreš, če ne potunkaš cerkve in duhovščine v vsak drek.

  • stajerc5

   Jezus, kaksno vprasanje! Zakaj po malem, sposodimo si naekrat enih 20 milijard, pa ga lahko serjemo po mili volji.
   Jebi ga, dok bude bude!
   A kasnije!?
   Daj ne seri, ko te pita!!!

  • traktor

   Torej, povišati penzije, da bodo stari ata in mama imeli dovolj še za brezposelne vnuke?

 • komar marko

  Prvi Problem SLO je v šolstvu. Proizvajamo 52% družboslovcev, ki v SVETU niso zaposljivi, niti za pometanje. Drugi problem je v ekonomistih ki trdijo, da lahko živimi preko USTVARJENE vrednosti. To pomeni nove pufe. Tretji problem so razni instituti, ki so ustanovljeni samo ZASE, da fantički pridobivajo doktorate, da bi pa to prenesli v industrijo in ustanavlkjali nove obrate se jim pa hebla. Torej!

 • PIA PlA

  Davki so od nekdaj bili nujno zlo, zaradi katerega so se redili oblastniki in so siromašili delavne ljudi.

  Pred šesto leti so se naši kmečki predniki uprli, ker jim je grof želel odvzeti desetino. Njihovi pomehkuženi potomci bomo kmalu lahko obdržali samo desetino od svojega dela, vse ostalo po požrla “socialistična” gospoda. Smo res tako slabotni, da jim bomo to dopustili?

  • komar marko

   No no. Ne prosim tako. Od davkov imamo šolstvo, zdravstvo. Včasih tega ni bilo. Če si pa kalkulirala je oblastnik v bistvu takrat pobral 2/3 pridelka.
   Problem je, da se z denarjem od davkov dela kot svinja z mehom, samo poglej žilne opornice.

   • PIA PlA

    Kaj ne poveš?

    Od kod ti podatek, da je oblastnik takrat pobral 2/3 pridelka? Komu, kdaj in kateri oblastniki?

    Od šolstva in zdravstva sama nimam nobene koristi. Naša družina se je zaradi slabega šolskega sistema vedno šolala v tujini. Do zobozdravnika in zdravnika pa itak ne moreš priti v nekem realnem času. Meni pol leta ali leto dni od nastanka bolečine zdravnik nič ne koristi. A tebi pa? Si morda grobar? Kaj sprašujem, itak so vsi komunisti le suport grobarjem.

    Res je, da je korupcija na vrhuncu, da zaradi tega vlada plačuje za zdravstvo višjo ceno, a mi nimamo nič od tega, od tega imajo koristi oblastniki, mi pa samo škodo. In to ni edino področje kjer se nam krade.

    • komar marko

     Draga moja. Ne boš verjela, ko rabim zdravnika mi je na razpolago. Izšolal sem se v socializmu. In tudi še danes so šole brezplačne. A ti delo podcenjuješ, pa četudi bi bil grobar

     • PIA PlA

      Najprej čestitke za izbiro forumskega imena; pravi komunist res kot komar pije drugim kri.

      Morda je zdravnik res na razpolago tebi vedno, ko ga potrebuješ, komunisti imajo itak povsod prednost. Drugi namreč več kot eno leto čakajo v vrsti na 13 specialističnih ambulant in takih je 114.282 čakajočih https://infogr.am/036e18fe-9215-4860-b506-b858b8dc72f7

      Izšolal si se v socializmu, verjetno v brezplačnem šolstvu, koder za samo en delovni zvezek za slovenski jezik plačaš 12 evrov. Potem so tu še učbeniki za slovenski jezik, učbeniki in delovni zvezki za računanje, … Tako daš za enega otroka brez torbe, ki je tako težka, da otroku kaj hitro pokvari hrbtenico že takoj v startu več kot 100 evrov. Pa malica, obvezni izleti, obvezna šola v naravi, … Je to tvoja brezplačna šola?

      Nobenega dela ne podcenjujem, žal pa ti precenjuješ naše šolstvo, ker ne znaš brati z razumevanjem. Že funkcionalno znanje branja ti dela težave. Preberi ponovno in ugotovi, zakaj tam piše grobar. Sploh pa nisi nobena izjema, kajti po mednarodnih raziskavah je v Sloveniji kar 77 odstotkov Slovencev, ki ima resne težave z bralnim in pisnim razumevanjem. Toliko o našem šolstvu.

     • tarantela

      Tukaj si se pa zelo zmotila!!! Na mednarodnem tekmovanju, kjer so v matematiki in fiziki naši srednješolci zasedali zavidljiva mesta, so bili pri tekmovanju bralnega oz. pisnega razumevanj PRVI !!! Toliko o tem.
      Kar se pa tiče šolanja v prejšnjem sistemu, sem ga pa sama doživljala in ne vem, kje si pobrala te podatke, tudi osebni zdravnik mi je na voljo po dogovoru, če je nujno, pa takoj!!! Leta pa žal prinesejo bolečine, ki jih tudi Marija z Brezij ne odpravi, pomagajo protibolečinska zdravila, zdravnik ni čarovnik!

     • tarantela

      Ne daj se, Marko!

    • tarantela

     No, v prejšnjem šolskem sistemu so se šolali tudi desni politiki! Vaša družina je pa najbrž bogata od nekdaj, da si je lahko privoščila šolanje v tujini, torej vam tudi v prejšnjem sistemu ni nič manjkalo, čeprav si tako kritična do njega.

   • tarantela

    Se strinjam!!!

 • učko

  Ta in ostale režimske vlade so lahko totalno nesposobne in delajo kar hočejo oziroma po potrebni zločinskega vladajočega neo-pro-komunistično-balkanističnega režima. In to samo zato, ker imamo “TOTALNO NESPOSOBNO IN KOLABORANTSKO KVAZI-OPOZICIJO”. Tako Nsi kot SLS in SDS so totalno totalno totalno totalno nesposobne politične stranke !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Namesto, da bi se sedajle in že skozi cel mandat te nesposobne pro-režimske vlade opozicija borila za dobrobit večine državljanov, so vsi lepo v “senci” in vlečejo mastne poslanske plače iz davkoplačevalske malhe.

 • učko

  Ta vlada daje svojim privilegirancem v državni upravi povišice, medtem ko vsako leto iz te države pobegne s trebuhom za kruhom 8.300 ljudi, večinoma mladih. V državo s tako visokimi davki na plače in kapitalske dobičke nihče ne bo hotel vlagati svojega kapitala in tehnologije! Da mu bo potem en gnil zločinski režim pobiral take denarje, da se bo Zokić in Kućkić lahko kopal v nakradenem denarju !!!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Nič ne pomaga noben politični program tik pred volitvami. Svojo politično držo mora opozicija izkazovat skozi cel mandat neke druge vlade. Tole lenuharstvo in nesposobnost SDS-a, NSi-ja in SLS-a je nekaj najbolj GNILEGA na trenutni politični sceni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • komar marko

   Maš prav ker ne kradejo SINHRONO z RDEČKAJI. ja potem bi bili pa uigrani! Se ti kolca?

   • učko

    Nisem mislil, da morajo krasti z rdečkarji! Ravno nasprotno! Boriti se morajo proti njim!! Sedaj že cel mandat pa ne delajo NIČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tako lahko rdečkarji delajo kar hočejo !!!!!!!!! Kaj so pa spravili skupaj tile SDS-ovci. Eno bogo interpelacijo, fuj, fuj, fuj !!!!!!!

    • komar marko

     Ko je vladal JJ je puf padel iz 28% BDP na 22% BDP. Brezposelnost je bila na ravni 35.000 duš- KO ste prevzeli rdečkoti naračun PATRIJE se je začela na SLO zlivati gnojnica in vaš drek. ŠŠe danes se nismo pobrali in bomo rabili še 25 let, pod pogojem, da vas takoj izselimo, tudi zaradi kvalitete zraka.

    • tramal

     Ali si star tri leta ,ali pa zabit kot tristoletnik da pišeš take bedarije.

  • Vera

   ” Učko ” : Pa ti sploh kaj razumeš ali se delaš zelo, zelo neumnega in hudobnega povrh ? !

 • dob

  Res genijalen način vladanja!
  Vlada praktično prepove državljanom delati in ustvarjati in skrbeti zase tako, da delo obremeni preko mere, da se človeku sploh več ne splača delati. Potem ima človek na izbiro, da pobegne iz države ali pa se odloči da bo ostal v Sloveniji in životaril.
  Ker je s tem ustvarjanje denarja doma popolnoma onemogočeno, si mora država denar sposojati v tujini. Tako zadolži še nerojene generacije.
  Res je neverjetno pojmovanje teh ljudi, kaj sploh pomeni – vladati.

  Preden pridejo na oblast, ko pred volitvami še predstavljajo svoje programe, trdijo, da poznajo vse rešitve, le na oblast jih je treba spustiti. Ko bodo oni na oblasti, tako trdijo, bodo uveljavili rešitve, ki jih že poznajo in imajo tudi ljudi, ki jih bodo izpeljali. Tako trdijo in zmagajo!

  Potem pa, ko so na obvlasti, so kreativni in inovativni le toliko, da študirajo komu bodo še ukradli denar in kako bodo na novo zadolževali državo. Druge kreativnosti pri njih ni.

  Pa še nekaj v zvezi z ustavo. Tam je zapisana pravica državljana do dela. Seveda pa ni zapisana na način, da nam bo jasno, da je ta naša pravica pogojna! Povezan je s pogoji, ki si jih izmišljuje ta država sproti in se vsak dan menjajo
  Kar je tipično predatorsko razmišljanje!
  Pogoji, ki nam jih postavi država, so tipični izsiljevalski, predatorski, parazitski!
  To pa pomeni, v vsaj po mojem razumevanju stvari, da sploh ne gre za pravico, temveč za past v katero nas parazitska država ujame. Tako vedno končamo zadolženi do vratu in revni še naprej.

  Ko se pritožujemo, nam država vrže v obraz, da je pravica do dela zagotovljena, saj je vpisana v ustavo. Država pa da samo skrbi, da nam je ta pravica zagotovljena.
  Koliko delovnih mest je prispevala tej državi stranka DESUS v četrt stoletja na oblasti??? Stranka, ki ima edino točko v svojem programu: obdržati penzije ne glede na to, kakšen je standard ostalih državljanov, da ne rečem delovnih generacij brez zaposlitve.
  Avantgarda z eno nogo v grobu in z drugo na bananinem olupku nam vodi državo.

  • janez.pokoncni

   Prijatelj popolnoma se strinam s tabo edino nekaj bi dodal.
   Pijavka pije kri. To je vse kar zna in sesanje krvi je edini način, da preživi. Pijavki ni kaj za zameriti. Jasno, da ji sam nikakor ne bi dovolil sesanja moje krvi in bi šlo v mojem odnosu s pijavko vedno za biti ali ne biti. Ona ali jaz.
   Identično velja za kaviar socialistično mafijo. Mafija je mafija. Njim ni kaj za zameriti. Barabije in lopovščine so vse, kar znajo. Pogoj, da jih sploh lahko počnejo je vladanje in vladanje v demokraciji se dobi na volitvah. Torej ključ do uspeha za mafijo so volitve. Pravi krivci za vse so vsi tisti, ki mafiji vladanja omogočajo.

 • FORT WORTH

  V Sloveniji so sindikati podaljsek levakov. Kar so sindikati uprizorili pred kratkim je bilo samo predstava za javnost.
  Strukelj in Semolic sta bila in sta se vedno funkcionarja partije.S tem,da je Strukelj se Kucanov zet…
  Vsi trije so bili proti osamosvojitvi in proti drzavi Sloveniji imajo pa velikanski upliv v Slovenskem vsakdanjiku.

  • komar marko

   Nekja ne morem dojeti. Včasih so trdili in me učili, da so tovarne v rokah delavcev. Zakaj HUDIMANA smo potem imeli sindikate. Zakaj je bil BOŽIČEK na vrhu njih in jih usmerjal. Res pa je, da je trdil da so novinarčki in pisunčki družbeno politični delvci!

   • FORT WORTH

    Marsi kaj so trdili…v resnici pa je vse ravno obratno. Eno govorijo drugo delajo.

 • komar marko

  Prepričan sem, da če bi vladal JJ, bi bile ponovno vstaje. Prepričan sem, da se ŠTRUKELJČKI in podobni paraziti bojujejo samo za plače ELITE. In nekje sem prebral, da je v enem sentru za socialo zaposlenih 130 ljudi, od tega sta 102 člana stranke rdečuhov! Ne bi bil presenečen o strankarski usmerjenosti ljudi za katere se štruklji bojujujo!

  • učko

   Vse to je res, pa še hujše stvari so! In kaj ? Nič !! Rdečkarji to delajo naprej !!! Zato ker lahko !! Ker jim tega ne more nihče preprečiti !! Ja kdo pa lahko kaj naredi v zvezi s tem? Ja PORKA MADONA !!!! A nimamo opozicije za to ?????????? Kaj, a bi morali sedaj ustanovit “protirežimske eksekucijske vode” ali kaj? A nimamo Janše, Peterleta, une Ludumile in podobnih, da kaj naredijo proti tem svinjarijam ????? A, kaj pa delajo ???? NIč ???? Zakaj pa ne ???? Zato, ker jih volite, ker ste v njih zaljubljeni ???? Sami ste si krivi !!!!!!!!!!!!

   • komar marko

    Kot prvo si na zelo niskem nivoju in prekljinjaš. Take besede so radi uporabljali rdečkoti, da so žalili verujoče. Si ti tudi še njihov in jim plačuješ članarino. Ko opozicija vlada interpelacije TULITE da so zgrešene, PROREŽIMSKI mediji pa podpirajo ministre in cmerkota. Dokler vam CURLJA toliko časa bodste ostali! Pač imate vse v rokah, od pregona, do obsodbe, ki jih ne izvajate, pa še banke imate odprte v skladu z NAVODILI MARKSIZMA. Vzameš kolikor rabiš!

   • Nata

    Ja, kje pa ti živiš ? Saj menda vidiš in slišiš . Čitati pa tudi znaš !?

   • Vera

    Krmilo vlade ima Cerar oziroma stari osiveli Kučan , ne pa opozicija !

   • tramal

    Pojdi hitro nazaj v umobolnico preden se ti dokončno ne zmeša.

 • Osti jarej

  Novembra smo proračun izsušili za dodatnih 69,2milijona, torej več kot za Fides ali toliko kot za Štruklja, na letni ravni pa kar 603,9 milijona /Dnevnik/, niso pa vključene obresti in odplačila lažnih kreditov pri tujih bankah. Strokovnjak obvladovanja nakladanja brez vsebine je torej spet izkopal dodatno luknjo, ne bo pa mu težko plačati sindikatov, Fidesa, Nato zločinov, uničevati kmetijstvo, razprodajati državno lastnino, da bo učinek naslednje leto še slabši. Kako je možna tako velika toleranca do takšnih uničevalcev, ko je jasno, da od prvega dneva dela za tuje lastnike in laže z vsako izgovorjeno besedo? Kje ljudje vidijo razliko med njim, Janšo ali Bratuškovo? Smo res sposobni oditi na cesto samo, ko je beseda o lažnih desnih in lažnih levih, ki vsi izhajajo iz umazanega dela stare Partije, ta pa nam je uničila Slovenijo? Bo moral Slovenec, na začetku tisti z minimalno plačo, res vse dati za odplačilo kriminalnega dolga države, da se prebudimo? Mnogi vedo, da lahko poješ le toliko kolikor imaš doma, kar je višek si ukradel s sosedovega krožnika. Bi sosed to dovolil? A Cerarju in vsem vladam smo to družno dovolili. Razen Janši, ki je pač iz partije po naročilu vstopil med petokolonaše. Med drugim Cerarju dopuščamo preko nastavljene Kolarčeve, privatizirati zdravstvo, ker je groba ocena vrednosti vsega, od objektov do opreme okoli 80 milijard!!! Kaj res ne poznamo meje pred svojim koncem?/publishwall/

  • domovina mili dom

   “Smo res sposobni oditi na cesto samo, ko je beseda o lažnih desnih in
   lažnih levih, ki vsi izhajajo iz umazanega dela stare Partije, ta pa nam
   je uničila Slovenijo?”

   Torej priznavaš, da bi morala vladati Sloveniji trda desnica, brez kontaminiranih in poškodovanih od komunizma. Torej odpadejo tudi FDV kadri, ki še zdaj trajbajo spomine na Marks&Engelsovo blodnjo.

   Na kratko. Rezultati so pa jasni katera politika ne dopušča
   privatizacije, ali privatne konkurence državnim firmam. Torej samo v
   državnih firmah je korupcija, to moraš priznati.
   Ali v
   “prihvatiziranih firmah”, ki sodelujejo z JS. Te firme pa sedaj navijajo
   za to politično opcijo, posledično se ve kdo je potem prihvatiziral te
   firme.

 • Osti jarej

  …kaj bo treba Slovencu še ukrasti,da bo končno spregledal?!!!?

  • Borut Stari

   Nisi samo ti žleht. Jst bi postavu poslancem rajsnedle na fotelje vsakič ko po razpravi želijo sesti k glasovanju.

 • domovina mili dom

  Je kučan dejal:” zdaj pa nehajte uprizarjati gledališko igro Kako sem nategnili narod, da ni trenil s pogledom”.

 • Osti jarej

  ….še tistega prostega dneva ,ljudem ne privoščijo…..je treba delat,da bodo poslanske plače…

 • učko

  Na Poljskem je levakarska opozicija preprečila izhod iz palramenta klerikalistični vladi in jo bo na koncu tudi zrušila. Kaj pa pri nas? Jajo se sončni na Mauriciusu in piše pesmice iz “Noriškega kravljestva. Tukaj v Sloveniji lahko levakarji in rdečkarji delajo kar se jim zljubi. Desnica je totalno anemična in butasta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Vera

   Janša ni predsednik vlade, zato njega ne obtožuj ! On je zate gospod, ne ” jajo ” !

   • ferdo

    ma to so primitivci – brez vsake kulture, no.

  • tramal

   Jaz nisem vreden da Jezusu podplate poljubim ,ti pa nisi niti toliko vreden da poljubiš Janšanove podplate.

  • xtc

   Ti še ne poznaš Poljakov;ko jim bo levakarjev dovolj jih bodo enostavno pospravili;Poljska je trdno katoliška in levaki so vse bolj v manjšini;bolj bodo izivali preje imajo možnost za velike težave:
   Poljaki pač niso tumpasti Slovenci:

 • Borut Stari

  Verjetno je kolektivističnemu sporazumu največ prispevala duhovna moč kulta “Zdrava Atmosfera”.

 • Anton

  to da je aktualna oblast nesposobna kajpak ni nobeno presenečenje oz novost, to potrjujejo podatki.

  sarkazem press

 • Vera

  Vse je že zdavnaj dogovorjeno, samo , da se ti nesposobneži obdržijo čim dlje na oblasti, ne glede na škodo , ki nam jo delajo vsak dan . Zmrazilo me je ob TV-ju , ko je bilo rečeno, da tisti delavci- ke , ki so pod 16 tim plačnim razredom , ne bodo dobili nobene povišice . Pa kdo je tu nor ? Vsi , tudi delavci, ki vse te grdobije vlade in nepravičnih sindikalistov podpirajo , ter v nedogled prenašajo !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Šiška Pizić

  zakaj je pa janša 2005 ko je bila gospodarska rast in je bilo kmalu po volitvah, cviknil proti tem silam kontinuitete in ni speljal reform

  sej mu ne bi uspelo verjetno, tako kot mu 2012 ni uspelo, ker sloveniji dejansko vladajo za nedoločen čas zaposleni in neodpustiljivi birokrati iz ozadja, ki so del širše klape javnih uslužbencev in lahko sfižijo vsak predlog vlade

  • Šiška Pizić

   nadebuden mrkaićjugend hado pezdih pravi da bi bilo vseh boljše če bi sedaj imeli te reforme

  • ferdo

   Šiška Pizić šuti, kao da te nema.

 • tramal

  Tile ki se imajo za sindikate niso ničesar drugega kot komunistični privesek.Sindikate vodijo komunisti ali pa srbi.Lep primer je ko slovenski policiski sindikat vodi srb uroševič,pa tudi semolič ni slovenec.

 • garfi

  oboji so murgelski in murglski palček bo določil kdaj bodo volitve

 • primoz

  Ne bom se spuščal v to kaj in kako so se sindikati pogajali,in vsem naj bo jasno,da je naloga sindikatov IZBOLJŠATI POLOŽAJ DELAVCEV! Ne bomse spuščal in razpravljal niti o tem zakaj v realnem sektorju zaposleni plačujejo članarino nesposobnim politično nastavljenim sindikalnim voditeljem ala Semolič in kompanij…. Je pa seveda dejstvo,da,če bi bila trenutno na oblasti kaka druga vlada morda bolj desno usmerjena Štrukelj nebi nikoli podpisal sporazuma pa tudi,če bi mu ponudili še enkrat več denarja! Žal je tako,da so v Sloveniji tudi sindikati precej vodeni od levih političnih strank ŽAL NISO POLITIČNO NEUTRALNI!

  • Anton

   katastrofa zopet bodo davek cene požrešnosti lenuharjev plačali tisti, ki dejansko delajo

   sarkazem press

 • BLEDBLED

  DRŽMOSE TEME BREZ RAZ SVET LEN JAPROSIM

  • radames

   Zakwa pa nis na Financah?

 • domovina mili dom

  Prepoved plačevanja članarine po sistemu avtomatike preko delodajalca. Delavci si naj sami uredijo članstvo in plačevanje članarine.
  To je potuha sindikatom, podedovano iz preteklosti. Enako kot je plačevanje javne tv hiše.
  Če se že vlada pogaja, se mora pogajati z gospodarstvom, kot motorjem proračuna, ne pa s komunističnimi zdraharji JU/JS, ki v resnici skrbijo za svoj žep. Naj štrukl, semolič pokažeta plačilne liste tistim, ki so najslabše plačani.

 • xtc

  Tega denarja ni;kot tudi drugega ni;seveda pa je treba opomniti še na nekaj;kako so gospodarstveniki spodvili repe v tem boju;čeprav bremena po hrbtenici gospodarstva kar dežujejo?
  Odgovor je logičen;večina gospodfarstva je posredno v rokah države in direktorji tam so pač nastavljeni od države ali pa vezani na posle z držabo ali pa odvisni od države preko raznih pomoči;nepovratnih sredstev;ugodnih kreditov in odpisov dolgov ali pa pogledanju čez prste zaradi neplačevanja delavcev ali njih prispevkov:
  Tuje firme pa bodisi umikajo proizvodnjo jo krčijo ali čim bolj avtomatizirajo;da dela le še par ljudi:
  To kar gledate je račun brezdobrega konca;kajti gospodarstvo teh norosti kmalu ne bo zmoglo več zadolževanje pa utegne kmalu postati problem ;saj so opozorila iz Bruslja o vse večjem razpadu in razsulu financ in proračuna vse glasneja:

 • ferdo
 • južnificirana_si

  levičarji delajo,kar levičarji znajo. to je višat davke in prispevke

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!