Škandal na škandal – slovensko sodstvo

Foto: STA

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je na današnji novinarski konferenci priznala, da niti sodišča niti sodniki ne bodo odškodninsko odgovarjali zaradi napak pri shranjevanju oporok na vseh 44 okrajnih sodiščih. Oškodovance je preprosto napotila, naj tožijo državo. Škodo bomo zopet sanirali davkoplačevalci.

Betettova je pojasnila, da so po odkritih nepravilnostih ustanovili delovno skupino, ki je oblikovala smernice za ravnanje v primeru nerazglasitve oporoke, opravljen pa je bil zapuščinski postopek. Poleg tega je skupina predložila tudi predlog, ki bi vplival na izboljšanje poslovnega procesa v zapuščinskih postopkih.

Karavana gre dalje …
Hkrati je opozorila, da je nujno, da se vsi slovenski sodniki in osebje držijo navodil, saj le-ta zmanjšujejo prostor za morebitne napake. K zmanjšanju tveganja pa bi po njenem pomembno pripomogla izboljšana zakonodaja. Prav tako je povedala, da sodstvo za hranjenje oporok nima enotnega centralnega registra.

Izsledki delovne skupine pravijo, da se pojavljajo tudi pomanjkljivosti v poslovnih procesih glede informacijske podpore.

Vrhovno sodišče navaja, da je bilo od leta 1991 pa do sedaj pred 44 okrajnimi sodišči kar 945 oporok, ki niso bile razglašene. V kar 140 primerih bi zaradi takšnega neravnanja lahko nastale materialnopravne posledice. V obdobju let 1945–1991 naj bi bilo približno 300 primerov, v katerih obstaja možnost nastanka materialnopravnih posledic. 

Za povrnitev škode morajo stranke postopati same
Na plečih strank je, da ukrepajo in zahtevajo povrnitev škode, saj sodišče nima ustrezne zakonodajne podlage. Betettova pravi, da po sedaj dostopnih podatkih do takšne zapuščinske tožbe še ni prišlo, je pa dodala, da je na to vrsto tožb potrebno v prihodnosti računati.

Ministrstvo za pravosodje od vrhovnega sodišča pričakuje poročilo o številu takšnih primerov na okrajnih sodiščih, v katerih so bile stranke v postopku pisno obveščene o napaki, in podatke o ukrepih v zvezi s problematiko. Danes pa je Betettova potrdila, da bo poročilo poslano v najkrajšem možnem roku.

N. Ž., STA