Škandalozno: Ministrica Katičeva meni, da moraš gledati s srcem, da razumeš povojne poboje

Andreja Katič (foto: STA)

Obrambna ministrica Andreja Katič odgovarja poslancu Žanu Mahniču, da je bistvo rdeče zvezde očem skrito in da je potrebno gledati s srcem.

Konec letošnjega avgusta je del slovenske javnosti razburila novica, da je ministrica za obrambo Andreja Katič, sicer vidna članica Socialnih demokratov, naslednikov Zveze komunistov Slovenije, kot slavnostna govornica nastopila na 30. spominskem srečanju borcev, planincev in članov veteranskih organizacij na Graški Gori. Razburila je zato, ker so organizatorji srečanje poimenovali “Pod rdečo zvezdo smo bili močnejši”. Iz tega lahko upravičeno sklepamo, da se vsi nastopajoči in udeleženci srečanja strinjajo z omenjenim naslovom, v nasprotnem primeru na Graško Goro najbrž sploh ne bi prišli.

Na omenjeno srečanje se je s pisnim poslanskim vprašanjem odzval predsednik državnozborskega odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič, ki je ministrici za obrambo v zvezi z njenim nagovorom in udeležbo na tem srečanju zastavil 15 jasnih in konkretnih vprašanj. Med drugim ga je zanimalo, ali je bil po mnenju obrambne ministrice slovenski narod močnejši v enopartijski komunistični Jugoslaviji, torej v času vladavine rdeče zvezde, ali danes, v demokratični, neodvisni državi in članici Evropske unije Sloveniji, pa tudi, zakaj je obrambna ministrica sploh prevzela vodenje tako pomembnega in državotvornega ministrstva, če je Slovenija po njenem mnenju šibkejša kot država, v kateri smo Slovenci živeli pred letom 1991.

Poslanec Mahnič je v vprašanju izrazil tudi pomisleke o tem, kakšno sporočilo je dala obrambna ministrica z nastopom na omenjeni prireditvi zvezi Nato, katere članica je samostojna in neodvisna Slovenija, ter Slovenski vojski kot naslednici Teritorialne obrambe, ki je leta 1991 premagala Jugoslovansko ljudsko armado, ki je na ozemlje Slovenije vkorakala pod rdečo zvezdo.

Ko so komunisti paktirali z nacisti
Obrambna ministrica je v svojem nagovoru na Graški Gori med drugim dejala, da je bila odločitev za narodnoosvobodilni boj na Slovenskem v drugi svetovni vojni edina prava in domoljubna odločitev ter da brez osvoboditve leta 1945 ne bi bilo osamosvojitve 1990. Poslanec Mahnič je v vprašanju zato spomnil na dogodke v času druge svetovne vojne, v kateri so komunisti pod rdečo zvezdo sprva celo paktirali z nacistično Nemčijo, hkrati pa obrambno ministrico vprašal, kako to, da Slovenija ni postala neodvisna in samostojna država že leta 1945, če res držijo njene omenjene besede in naslov prireditve, da smo bili pod rdečo zvezdo zares močnejši.

Ministrica se je zapletla v precej kontradiktornosti
Poslanec Mahnič je obrambno ministrico prosil tudi za komentar v zvezi z dogodki ob osamosvajanju Slovenije, katerih glavni akterji so bili nosilci rdeče zvezde. Ob tem je izpostavil izjavo dolgoletnega predsednika ZZB NOB, ki je dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije zanj samomor, ter odprto pismo ZZB NOB Maribor, ki so ga poslali tedanjemu predsedniku predsedstva RS in tedanjemu predsedniku skupščine RS, v katerem so nasprotovali osamosvojitvi Slovenije.

Kljub pet strani dolgemu odgovoru, ki ga je poslancu Mahniču na njegova vprašanja poslala obrambna ministrica Andreja Katič, v njem ni odgovorila na to, ali je bil slovenski narod močnejši v enopartijski komunistični Jugoslaviji, v času vladavine rdeče zvezde, ali danes, v demokratični državi in članici Evropske unije Sloveniji.

Je prehod iz nacističnega totalitarizma v komunističnega osvoboditev?
In kaj je v odgovoru na številna jasna in konkretna vprašanja sicer zapisala obrambna ministrica? Ponovila je svoja že izražena stališča o tem, da je bila zmaga slovenskega partizanskega boja v drugi svetovni vojni eden ključnih korakov na poti do samostojne in suverene države Republike Slovenije, hkrati pa zatrdila, da še vedno verjame, da partizanski odpor in posledično rdeča peterokraka zvezda simbolizirata vrednote slovenskega naroda, med katerimi je naštela tudi boj proti okupatorju in tovarištvo.

Ministrica pa je v svojem odgovoru med drugim zapisala še, da znameniti stavek iz romana Mali princ pravi: “Bistvo je očem skrito. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.” Kdor gleda s srcem, lahko vidi, da partizanska zvezda in zvezda, ki je bila na tankih JLA, razen zunanje podobe nimata nič skupnega. Ali drugače rečeno, zvezda je bila ista, vrednote pa so bile povsem različne.

Moraš gledati s srcem, da pobiješ na tisoče Slovencev in pri tem ne pokažeš obžalovanja?
Razen tega, da je Katičeva zlorabila citat iz Malega princa, ki ga poznajo mnogi po svetu in s katerim nedostojno primerja rdečo zvezdo, pod katero je bilo pobitih in pomorjenih na tisoče Slovencev, se poslanec Mahnič resno sprašuje, kaj je po mnenju ministrice tisto bistveno, kar rdeča zvezda skriva očem na tisoče sorodnikom med in po vojni pobitih Slovenk in Slovencev, in kako je možno, da to bistvo vidijo zgolj častilci rdeče zvezde?

M. P.