Škandalozno! Preverite, katere pravice vam želi odreči Milojka Kolar Celarc!

Foto: Nova24TV

Slovensko zavarovalno združenje je v zakonsko določenem času javne razprave o predlogu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripravilo več predlogov sprememb in podalo več očitkov. Pričakovano je predlog zakona ministrice Milojke Kolar Celarc deležen večjih kritik.

Slovensko zavarovalno združenje navaja, da je gradivo pri predlogu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) nepopolno in neustrezno za kakovostno ter enakovredno javno razpravo. Dodajajo, da so v javni razpravi zgolj členi predloga ZZVZZ-1 brez ustreznih pojasnil, kar je tudi v nasprotju s Poslovnikom Vlade Republike Slovenije. Prav tako iz predloga niso razvidni cilji, namen sprejema zakona, finančni vplivi zakona in druge obrazložitve. In kar je ključno: predlog zakona ZZVZZ-1 ne naslavlja in ne rešuje najbolj žgočih težav slovenskega zdravstva, ne zasleduje prioritet, ki si jih je na področju zdravstva zadala tudi koalicija, in sicer ne zasleduje dostopnega, kakovostnega in učinkovitega zdravstva. Tako ta predlog, na primer, ne rešuje čakalnih dob.

Predlog Milojke Kolar Celarc ne upošteva niti Evropskega kodeksa socialne varnosti, ki zavezuje Republiko Slovenijo od leta 2003 dalje, opozarja Slovensko zavarovalno združenje. Poleg tega predlog ZZVZZ-1 ni usklajen z Ustavo Republike Slovenije, saj ne zagotavlja vsem socialnih pravic, ne spoštuje sprejete mednarodne pogodbe, ne zagotavlja enako obravnavo vseh državljanov RS, socialno zdravstveno zavarovanje pa spreminja v državni model.

Krši najmanj dva člena Ustave RS
Predlog ZZVZZ-1 prav tako ni usklajen z obstoječo zakonodajo, poleg tega ne zagotavlja minimalne socialne varnosti, ki jo določa Evropski kodeks socialne varnosti. Slovensko zavarovalno združenje še opozarja, da predlog ZZVZZ-1 v nasprotju s to konvencijo ne zagotavlja zdravstvene oskrbe vsem zavarovanim osebam, kar je nedopustno. Tako predlog ZZVZZ-1 v 45. členu iz javnega zdravstva izloča skrb za medicinske zaplete, ki so nastali kot posledica uveljavljanja zdravstvene oskrbe, ki ni pravica, in celo zdravstvene storitve, ki so posledica zdravljenja bolezni, ki neposredno izhaja iz opustitve obveznega cepljenja, če za opustitev cepljenja ni ugotovljenih zdravstvenih razlogov. Predlagana ureditev je ustavno sporna, in sicer pomeni najmanj kršitev določbe 2. člena (Slovenija je pravna in socialna država.) in 8. člena Ustave RS (Zakoni in drugi predpisi morajo biti v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava in z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo. Ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe se uporabljajo neposredno.).

V združenju še opozarjajo, da predlog ZZVZZ-1 ni usklajen niti s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije.

Dvojna obdavčitev in neenaka obravnava davčnih zavezancev
Predlog ZZVZZ-1 pa uvaja tudi dvojno obdavčitev in neenako obravnavo davčnih zavezancev. Vsi dohodki, ki se vštevajo v davčno osnovo za izračun obveznega zdravstvenega nadomestila, se vštevajo po svoji bruto vrednosti, torej tudi z že plačanimi prispevki (za socialno varnost) in davki. Del osnove za odmero zdravstvenega nadomestila pa predstavlja tudi že plačani prispevek za zdravstvo. Ustavno sodišče sicer dopušča večkratno obdavčitev, vendar le v primeru, ko se isto premoženje istega davčnega zavezanca obdavči z različnimi davščinami. V konkretnem primeru gre torej za obdavčitev istega premoženja z davščinami oziroma dajatvami, ki imajo isti namen, le drugo poimenovanje. Z uvedbo nadomestila se tako rušijo stebri socialne države, ki se odražajo v davčnem sistemu, so še prepričani v Slovenskem zavarovalnem združenju.

Marjanca Scheicher

 • Olga

  Ona se ne sekira! Če ji bo kaj manjkalo, bo šla tako kot Kučan in Turk, v Švico!

  • tohuvabohu

   Tistega, kar tej zmešani babnici manjka, ji ne bodo vrnili ne v Švici ne nikjer drugje.

 • rubec

  Ker tukaj ni možno sklepati, da je tale toliko časa gor zato ker ga nekomu vleče, mora biti obratno. Nekdo ga njej vleče.

  • RATATA

   Na recept.

   • samsara

    Zavarovalnica plača.

 • Novakec1

  So ji lepo povedal zakaj take reforme ne sprejemajo, če se ne motim delodajalci, ker bo 200 mio potegnila od raje in gospodarstva da bo futrala bele bogove za nedelo.

 • samsara

  Tovariš Mirko Slamnati ji zaupa in ji izraža vso podporo.

  • tohuvabohu

   Kaj bo Jamrar, saj pojma nima o teh zadevah.

 • tohuvabohu

  Koliko predlagana (davčna, ne zdravstvena!) “reforma” ustreza političnim, pravnim idr. zahtevam, je očitno veliko vprašanje. Za moje pojme pa je ta zamisel tehnično gledano popoln kretenizem, idiotizem in imbecilizem. Zahtevala bo nove postopke in evidence na finančni upravi, nov način izterjave dajatve in obsežne dopolnitve računalniških programov za obračun plač, ki bodo intenzivno obremenile na tisoče vzdrževalcev aplikacij. Poleg tega uvaja novo davčno kategorijo (ob sedanjih prispevkih in dohodnini), kar je popolna neumnost, če upoštevamo, da gre za relativno majhen denar. Ni mi jasno, kako lahko MF Vraničarka pristane na tako prismodarijo.

 • radames

  Vse leve vlade NAMERNO udarjajo po ljudeh, NAMERNO uničujejo državo. V tem pogledu je zdajšnja vlada najhujša.

 • karpelec

  Požvižga se Milojka na kodeks socialne varnosti. Važno je, da ona izpolnjuje pogoje, ki se od nje zahtevajo: prazniti žepe narodu s tem, da napolnniš glavnega.

 • Slovenec 33

  V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih standardov in tale zapis dokazuje, da tudi v slovenskih deželah to dejstvo drži.

 • Novakec1

  Vse pravice razen te da moramo plačvat za filanje žepov bande v belem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!