Slovenija izpadla s seznama 20 najboljših in varnih držav za študij v tujini

Foto: JF

Za mednarodne študente predstavlja Evropa eno od najbolj priljubljenih destinacij pri izbiri študija v tujini. A države EU se med seboj zelo razlikujejo. Na seznam 20 najbolj priljubljenih destinacij, pri določitvi katerih je sodelovalo več kot 80 tisoč anketiranih, se Slovenija ni uvrstila. Poleg zdravstva, vojske, varnosti, je šolstvo eno izmed področij, ki je pod vlado Mira Cerarja in ministrovanjem Maje Makovec Brenčič, hudo nazadovalo.

Prvo mesto na seznamu zaseda Nemčija, ki so jo prihodnji mednarodni študenti označili za državo, ki ponuja ugledne univerze, visok standard življenja in relativno nizke cene. Zanimivo je, da so mednarodni študenti kot najbolj pomemben dejavnik po poročanju spletnega portala CEO World izpostavili varnost. To še posebej velja za študente, ki prihajajo iz držav zunaj EU, saj niso seznanjeni s kulturo oziroma varnostjo v državi, kjer nameravajo študirati.

Poročilo o “najboljših državah za študij v tujini in Evropi za mednarodne študente 2018” se nanaša na mnenjsko raziskavo, v kateri je sodelovalo 83 tisoč prihodnjih mednarodnih študentov, mlajših od 35 let. Sodelujoči v raziskavi so morali oceniti prednosti posameznih držav glede na kakovost izobraževanja, priložnosti za delo po diplomi, zahtevah za vizo in dostopnosti.

Slovenija se na seznam 20 najbolj zaželenih ni uvrstila
Slovenija se za razliko od svojih sosed Italije, Avstrije in Madžarske na ta seznam ni uvrstila. Italija je zasedla 9. mesto, Avstrija 10., Madžarska pa se je znašla na samem repu in je zasedla 20. mesto. Glede na to, da je v raziskavi sodelovalo ogromno število ljudi z vseh koncev sveta, lahko s prstom pokažemo na premierja Mira Cerarja in njegovo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, ki bi morala kot prva skrbeti za podobo in kakovost slovenskega visokega šolstva v tujini. Slednje je nedvomno povezano tudi z onemogočanjem zasebnega šolstva. Spomnimo, da vlada ni odpravila neustavnosti in izenačila financiranje zasebni in javnih osnovnih šol, ki izpolnjujejo javno veljavne programe, prav tako pa namerava z novim visokošolskim zakonom odvzeti koncesije zasebnim visokošolskim zavodom in še dodatno poslabšati stanje v visokem šolstvu. V tujini so namreč zasebne izobraževalne ustanove povsem običajne in pomembno prispevajo h kakovosti in konkurenčnosti izobraževalnega sistema.

Grobarja slovenskega šolstva ministrica Maja Makovec Brenčič in predsednik vlade Miro Cerar. (Foto: STA)

Dejstvo je, da Slovenija ima številne prednosti, ki jih nadebudni mednarodni študentje cenijo. Delo vlade in nesposobnost njenih predstavnikov pa je tako lahko edini pravi razlog, zakaj med prihodnjimi študenti v tujini prevladuje prepričanje, da Slovenija ni varna država, da ima slabe univerze in previsoke cene.

Ivan Šokić

 • karlina

  BRAVOOO, VSAKA ČAST, SEDAJ STE VSEM DOKAZALI, DA SMO DEJANSKO EDINA ŠE KOMUNISTIČNA DRŽAVA V EU, PREKLETA KOMUNISTIČNA BANDA !!!!

  • čips

   Hehehe dobro jutro, vse besede si mi vzela. Rata jim je sesuvat vse cesar se dotaknejo.

  • MEFISTO

   Stokrat, ne tisočkrat, ne stotisočkrat, ne milijonkrat prekleta banda!

   • karlina

    Upam, da si danes gledal in poslušal oddajo:VV Faktor na TV3, kjer sta bila gosta ugleden pravnik , imena se ne spomnim in en mulec iz SD, Jernej Šolmajer, pa to ne moreš verjeti, kot bi poslušal Kordiša in Mesca, kakšna sovražnost, do SDS-do Janeza Janša, do katolikov, želijo si ,da v parlamentu več ne bi bilo osamosvojiteljev, da bi bili, kot smo bili pred letom 91. Ta gospod pravnik, skoraj ni prišel do besede, vedno ga je opozarjal, da širi sovražni govor, skratka, kakšna katastrofa njihovih potomcev, ki so jim čisto oprali možgane njihovi predniki komunisti.

 • luckyss

  Slovenija v tej anketni raziskavi zaradi majhnosti tovrstnih “kapacitet” sploh ni bila podana kot možnost izbire….Torej, če ne kandidiraš, ne moreš biti niti prvi niti zadnji….
  Potem bi radi nekaj bluzili o varnosti,, kot najbolj pomembnem dejavniku pri izbiri in hkrati navajate Nemčijo z vsemi njihovimi migranti kot prvo in Madžarsko kot zadnjo….;))
  Skratka, še en prirejen članek napisan za pljuvanje ….

 • RATATA

  Je v tistem času prišel k nam študirat črn zamorec, pa je kar naenkrat postal župan Pirana. Čimmanj takih.

 • Waltter

  Ivan no kaj si skupaj spravil… V anketi je sodelovalo 83.000 prihodnjih studentov ne pozabi “PRIHODNJIH”, ki vecinoma nimajo pojma kje je Slovenija, imajo pa samo mogoce sem ter tja vpogled v tezavnostne stopnje studija in sistem opravljanja izpitov. Res je da je Slovenija izpadala pa ne zaradi Mirota, Janeza, Boruta .. izpadla je zaradi tega ker stolcke na univerzah in profesorji ki ucijo so dostikrat zamerljivi, nekompetentni in mascevalni in kot taki nimajo kaj za iskat v izobrazevalnem sistemu.
  Pri nas jim je merilo da ce jih opravi cimanj in ce odpredavajo snov ki je sami ne razumejo dobro ter da studente pol mecejo na izpitih … za njim pomeni da so dobri in da so kvalitetni. Mora biti ravno nasprotno – truditi bi se morali da jih naredi cimvec.
  In zakaj naj bi se student iz tujine odlocil za studij pri nas ? Zato ker se v en studijski program zrinejo vse fakultete in si kobajagi delujo ure od studenta pa pricakujejo da pride ven multipraktik – pa saj pride dejansko ven in to ne tic ne mis. Pol pa se LJ kjer je cena stanovanj in osnovne oskrbe tako draga da je brezveze razmislat kljub temu da je solstvo brezplacno.
  Ce pa ze majo veselje tu studirat pa jih obletavajo razni mojstri in vajenci sladoledarske stroke…
  Nemcija jim je zanimiva predvsem zato ker so v raziskavo navlekli studente iz drzav kateri bi se tako ali tako zvlekli kot migranti v nemcijo – ta raziskava je po eni strani dobra saj pomeni da SLO ni zanimiva za nikogar razen za mojstre in vajence sladoledarske stroke in plavalce prko Kolpe iz leta 91 – oni so kot simbol da Slovenski socialni sistem deluje da imajo vse in to brez dela…
  No ta raziskava pa bi bila lahko v veliko pomoc Kanglerju in prisilite ga da jo prebere preden ma naslednjo zeljo da organizira univerzijado in podobna tekmovanja.

  • Borut Stari

   Walter,dal si primer, kako je komentar boljši od komentiranega prispevka.Neizpodbitna je resnica, da Slovenija ni zanimiva za nikogarrazen za mojstre in vajence sladoledarske stroke načrtno priseljenih od leta 46 in plavalce prko Kolpe iz leta 91 – oni so kot simbol da Slovenski socialni sistem deluje da imajo vse in to brez dela…

  • Ana Premuž

   Vprašajte Špansko mladino ,kje je Slovenija in odgovor poleg Ukrajine tam je vojna , vem iz prve roke .

   • sodnikisozločinci

    Če tako misli tudi migrantska drhal, ki se vali v Evropo, je to za nas samo dobro.

 • Borut Stari

  Sposobni delajo iz dreka zlato nesposobna slovenska vlada pa počne ravno obratno. Iz zlata dela drek.

  • Waltter

   Pa ne se hecat no zlata nikoli ni bilo iz dreka samo z mesanjem delajo smrad in nic drugega. Do trenutka ko nismo prevzeli skoraj 50% celotnega jugoslovanskega dolga smo meli se kako sanso po tem nic vec. Se nekaj je zanimiv leta 2005 smo odplacali zadnji obrok posojila Svici ki si ga je vzela Kraljevina Jugoslavije :-)

 • Franc Šink

  Sami smo krivi.Zakaj pa trpimo to oblast.

  • MEFISTO

   Hec, trpimo, a jo vendar ne trpimo.

 • xtc

  Slovenija je na isti poti konca kot Yuga.

 • MEFISTO

  A se ne bodo več pri nas še bolj poneumljali kameltrajberji in črnuhi?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!