Slovenska vlada namenila denar za libijsko obalno stražo

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo Slovenija za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice v okviru operacije EU Sophia prispevala 10.000 evrov. Usposabljanje bo med drugim namenjeno preprečevanju tihotapljenja migrantov v Evropo in reševanju oseb v stiski na morju.

Svet zunanjih ministrov EU je na zasedanju 20. junija sprejel odločitev o podaljšanju operacije Sophia za eno leto do 27. julija 2017, ki vključuje razširitev mandata operacije z dvema podpornima nalogama. Prva vključuje izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje ter izmenjavo informacij z libijsko obalno stražo in mornarico, druga pa prispevek k izmenjavi informacij in implementaciji embarga na orožje v Libiji skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN, piše na spletnih straneh vlade.

Na podlagi zaprosila libijskih oblasti bo operacija Sophia vključevala aktivnosti za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice predvsem na področju preprečevanja tihotapljenja migrantov v Evropo, izvajanja dejavnosti reševanja oseb v stiski na morju in izboljšanja varnosti v teritorialnih vodah Libije.

Trenutno v okviru operacije potekajo intenzivne priprave za uresničitev te naloge. Finančni prispevek za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice v okviru operacije Sophia pomeni nadaljevanje takojšnjega odzivanja Slovenije v sklopu celovitega reševanja problematike nedovoljenih migracij, še piše na spletnih straneh vlade.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!