Slovenska vlada namenila denar za libijsko obalno stražo

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo Slovenija za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice v okviru operacije EU Sophia prispevala 10.000 evrov. Usposabljanje bo med drugim namenjeno preprečevanju tihotapljenja migrantov v Evropo in reševanju oseb v stiski na morju.

Svet zunanjih ministrov EU je na zasedanju 20. junija sprejel odločitev o podaljšanju operacije Sophia za eno leto do 27. julija 2017, ki vključuje razširitev mandata operacije z dvema podpornima nalogama. Prva vključuje izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje ter izmenjavo informacij z libijsko obalno stražo in mornarico, druga pa prispevek k izmenjavi informacij in implementaciji embarga na orožje v Libiji skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN, piše na spletnih straneh vlade.

Na podlagi zaprosila libijskih oblasti bo operacija Sophia vključevala aktivnosti za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice predvsem na področju preprečevanja tihotapljenja migrantov v Evropo, izvajanja dejavnosti reševanja oseb v stiski na morju in izboljšanja varnosti v teritorialnih vodah Libije.

Trenutno v okviru operacije potekajo intenzivne priprave za uresničitev te naloge. Finančni prispevek za izgradnjo zmogljivosti in usposabljanje libijske obalne straže in mornarice v okviru operacije Sophia pomeni nadaljevanje takojšnjega odzivanja Slovenije v sklopu celovitega reševanja problematike nedovoljenih migracij, še piše na spletnih straneh vlade.

M. P., STA

 • Iza Demos

  Upam da nimajo tam kakega g. Pličaniča… če je, naš prispevek komaj pokrije stroške za odnose potrebne v okviru projekta…………….

 • Sil Ka

  Cmeraj naj seveda po tehtnem premisleku, nameni naš denar za stražo našega ozemlja pred islamskimi osvajalci. Razmišljati bo revček verjetno začel, ko bodo horde osvajalcev že na našem pragu.

 • Vera

  Naše meje je treba varovati , druge države pa tudi vsaka svoje ! Kaj nam bo še ta Cmerar naredil škode ? Ga res ne more nihče ustaviti ? ? ?

 • Nata

  Denar naj dajo tisti , ki so pokradli Gadafijevo bogastvo !!

  • tarantela

   Čestitam!!!

   • Nata

    Hvala .

 • Imersion

  Da ne bojo kamele crknle od smeha!!! 10.000 jurjev??!! Bolš da ne bi nič dali, se vam/nam kamele ne bi smejale. Bolš bi blo, če bi jim kako knjigo poslali, bi blo manj smeha! NLB je pa za izvedeno rizično transkacijo dobila 100.000??

  • avtohtoni neandartalec

   To je zgleda samo vstopnina, taloj, da lahko igrajo zraven, seveda se bodo obračali tudi milijoni, ne samo g denarju temveč tudi v človeških žrtvah in vsem kar ti reveži imajo oziroma si lastijo. Sami milijoni.

 • avtohtoni neandartalec

  Zraven so nas vzeli verketno zato, ker smo se izkazali že pri varovanju embarga na področju bivše Jugoslavije. Če bo tam kdo kaj švercal, bo moral poslovati preko nas, haha… zakaj pa ne, Slovenija ni bila nikoli obtožena kršitev mednarodjih zavez in pravil, čeprav pri nas že vrabci čivkajo, da so nekateri živeli od preprodaje orožja ter druge opreme in materiala na vojna žarišča, zdaj so se pa trgi preselili, isto kot v 80′ skratka.
  Pri nas me bo več nikoli bolje, nato soldateska deložira veterane iz domov, v katerih so rojeni, da lahko podpira naše propadle gradbince in vlaga v Libijo, koruptoland smo brez primere na balkanu in širše. Ne pozabimo tudi, da se je Pahor pogovarjal z Gadafijem, preden so ga likvidirali, zmenil se je za dve kameli, odkar Gadafija ni več, od njih še tega ne bomo več dobili.

 • Olga

  Samo, da ne bo to postalo nadomestni transport za gumenjake?!

  • elh

   Seveda bo.

   • kekec

    To je za dva gumenjaka, s katerim se bodo lahko vozili arabci.

 • francelj3

  Če lahko doniramo denar za preprečevanje tihotapljenja migrantov iz Libije, bi jih menda lahko tudi vračali v Libijo, kajne? Potem je Libija dovolj varna država. Ampak ne, treba jih je “reševati” naravnost v Evropo in na pleča Evropejcev. Prekleti izkoriščevalci evropski, uničevalci evropske judovsko-krščanske dediščine in kulture.

 • samsara

  Koliko revnih slovenskih otrok, bi za ta denar lahko prvič videlo morje in se učilo plavati? Vsaj za en teden!
  In koliko bi jih bilo deležnih različnih pomoči, namesto 100% preskrbljenih pripadnikov invazivnim muslimanskih hord (večinoma strahopetnih, nesposobnih vojnih dezerterjev), bodočih potencialnih morilskih ‘volkov samotarjev’, bivajočih na ozellju Slovenije?

 • Viktorh

  Le kdo pravi, da naša vlada ni kooperativna?

 • Sloven”c
 • dež

  Ob tej širokogrudnosti bi lahko dodali še po en pehar suhih hrušk in orehov.

  • Ros

   Ne. To jaz rabim.

 • Ros

  A to je prvi april?
  Slovenija namenja denar ljudem, ki imajo ogromno nafte, boljše podnebje, hrane za izvoz, med tem ko jaz stradam. češ: “Oni so bogi revčki, ker se jim ne da pobrati kar jim raste na vrtu; jaz naj se pa malo znajdem”. Kaj so paoini meni dali? Gadafija???
  In to, da se sodeluje in pomaga nekomu, ki ti pomaga vedo že opice. Dobesedno. Hrano delijo z opicami, ki jim pomagajo pri lovu ali delijo hrano z njimi ob drugih priložnostih.
  In 10.000 Eurov je veliko denarja. To se zdi drobiž le nekomu, ki je vse dobil.

 • Franc Turnar

  PA EU I USA SU UNISTILI LIBIJO
  A DAJ BOZE DA JO AJSA OBNOVI A ZNA SE DA TO EU I USA NE ODGOVARA ZAT BICE GUSTO A NASI SU NA KRIVI STRANI ,,,

 • Osti jarej

  …pyzda!!..razmetavajo z našim denarjem!!!…,ko bo pa treba socko ,pa,minimalca in penzije za 2 € dvignit,pa denarja ni….le kam so šle vse tiste pufarske milijarde??…

  prosilci za azil 45€ na dan za hrano…ok,naj imajo…a državljan,ki dela za minimalca ,sme porabiti za to dobrino manj,kot 18 € in kaj,če je to mati samohranilka z dvema otrokoma?….a račune jim bo pa država plačala?…ja,v sanjah…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!