Slovesno odprtje sobe dr. Jožeta Pučnika združilo slovensko politiko – Janez Janša: “To je korak v pravo smer, proč od majhnosti in sebičnosti!”

Slovenska delegacija po inavguraciji sobe dr. Jožeta Pučnika. Foto: Luka Svetina

V četrtek v Evropskem parlamentu se je ob slovesnosti inavguracije sobe dr. Jožeta Pučnika zbral del slovenskega političnega vrha, ob predstavniki Slovenske demokratske stranke, katere ustanovitelj je bil nekoč prav pokojni Pučnik, so namreč v Bruselj prišli tako predsednik države Borut Pahor, kot tudi vsi evropski poslanci, tik pred zdajci se je s pričakovanim izgovorom opravičila edinole Tanja Fajon. Večina je spregovorila tudi za Nova24TV in se strinjala, da je bil Pučnik nesebičen človek, ki je znal premostiti za dobro Slovenije še tako velike razlike, zato bi se marsikdo v ljubljanskem državnem zboru dandanes lahko zgledoval po njem.

Milan Zver sicer pravi, da je ideja pravzaprav stara že več let, prvič jo jo poskušal realizirati pred petimi leti od deseti obletnici Pučnikove smrti. »No, takrat ni uspelo, je bilo potrebno precej truda, da je uspelo tokrat, še posebej pa sem vesel, da je Manfred Weber dobro razumel razmere, tudi drugi deležniki so se spoznali z njegovim življenjem in potem odločitev ni bila več težka. Je pa proces odločanja težek, kar pet stopničk, na koncu je predsednik parlamenta na skupščini predsednikov soglasno sprejel to odločitev,« je povedal evropski poslanec in nekdanji šolski minister.

Njegova partnerica dr. Andrej Valič Zver sicer vodi Inštitut Jožeta Pučnika, njegov moto pa je identičen Pučnikovemu, namreč da je potrebno razvijati demokratično politično kulturo, kar je Pučnik dobro spoznal, ko se je bil po zaporu v 50. in 60. letih prisiljen umakniti v Nemčijo in tam delati svojo kariero. »Jože Pučnik je bil motor slovenske osamosvojitve, demokratizacije, tisi pravi oče slovenske države, eden glavnih akterjev, ki so poleg tedanjega obrambnega minister Janše , notranjega ministra Bavčarja in drugih, pomagali soustvarjati slovensko državo, vzdržal je v tistih najhujših časih komunistične diktature, zapor ,samico, vse to je on s pokončno in dvignjeno glavo preživel,« je povedala Valič Zverova.

V sobi je svoje mesto našel tudi Pučnikov kip. Foto: Luka Svetina

Janez Janša: Inavguracija bi se morala zgoditi  že maja
Poleg tega, da je to priznanje za Slovenijo in SDS, pa njen predsednik Janez Janša pravi, da je to predvsem korak, ki ga Evropa v tem trenutku potrebuje, korak nazaj k vrednotam, saj je pravzaprav Jože Pučnik in njegov odnos do Evrope tisto, kar je bil motiv za očete evropske unije, od Roberta Schumanna do Winstona Churchilla. »Gre za Evropo vrednot, kjer se združujemo na področju miru in blaginje. Vrednotna dimenzija se je v času širjenja unije,  gospodarske krize in krize evroobmočja, kar malce izgubila, zdaj pa se tudi zaradi masovnih migracij spet obuja. To poimenovanje je majhen, a pomemben simbolni korak k vračanju k vrednotam,« je povedal Janša, ki pravi, da v Evropskem parlamentu marsikdo ni vedel o Pučniku ničesar, tako kot tudi ne o Sloveniji.

»Ta korak torej v Evropi povečuje tudi vedenje o naši državi, o tem, kaj smo, kaj smo dosegli v zadnjem času in nasploh v naši zgodovini. Vsaka beseda v smislu večjega poznavanja te tragične filmske zgodbe poglablja razumevanje o tem, kaj se je v Sloveniji dogajalo in se danes še vedno dogaja,« je povedal Janša, ki je posebno pohvalo namenil svojemu strankarskemu kolegu Zveru, saj je pobuda nekaj časa trajala, brez podpore predsednika poslanske skupine Evropske ljudske stranke, Manfreda Webra, pa tudi ne bi bila realizirana.

»Kot že rečeno, to je korak v pravo smer, kljub naporom v ozadju, da do tega ne bi prišlo. So pa bili uspešni, da do njega ni prišlo takrat, ko je bil predviden, to pa je v mesecu maju. Toda ime dr. Pučnika je tako močno, da premaguje motive majhnosti in sebičnosti, in prispeva k združevanju okrog tistih vrednot, okrog katerih se moramo združevat,« je še dodal zmagovalec junijskih predčasnih državnozborskih volitev.

Predsednik države je govoril v spravljivem tonu. Foto: Luka Svetina.

Borut Pahor: Tudi sobo v predsedniški palači sem dal poimenovati po Pučniku
No, tudi predsedniku države Borutu Pahorju je uspelo preseči tiste razlike, ki jih njegov predhodnik Danilo Türk v niti enem trenutku, ki zadeva slovensko pomlad in njene dosežke, ni bil sposoben. Ob svojem obisku v Evropskem parlamentu je namreč o Jožetu Pučniku govoril z izbranimi besedami.

»Bil je velik Slovenec, velik Evropejec, predvsem pa nestor slovenske države, ki jo je pomagal ustvarit odločilno pod evropskimi zvezdami. To je prepoznal evropski parlament, zato je Pučnik prvi slovenski politik, ki je dobil to čast, za vedno, to je velik dogodek, ne samo za tiste, ki so ga ali ga še vedno politično podpirajo, temveč za vse nas, za vse ljudi v naši domovini, ker je s tem dana neka čast človeku, ki ga Evropa razume kot enega svojih očetov,« je za Nova24TV povedal Pahor.

Predsednik države sicer pravi, da ima dr. Jože Pučnik ima tudi v predsedniški palači svojo sobo, »tako pa sem odločil ob 25. obletnici slovenske države. Vem, da ko nekdo sprejme tako odločitev, mora zelo jasno vedeti, zakaj jo je, ker je odločitev nepovratna, mislim, da ga vsi poznajo, to je neizpodbitno, potrebno je bilo samo narediti ta korak in se odločiti za to, da se soba poimenuje po Jožetu Pučniku. To je prelomen trenutek, ki se ga ta hip, ko midva delava intervju, sploh ne zavedamo, to bo za vedno ostalo tukaj, generacije evropskih poslank in poslancev, obiskovalci, se bodo spraševali, kdo je to, rekli jim bodo, to je bil velik Slovenec, ki je pomagal graditi novo Evropo«.

Janez Janša je s svojim govorom navdušil zbrane v konferenčni dvorani Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu. Foto: Luka Svetina.

Sin Jožeta Pučnika: “Očetu takšno poveličevanje ne bi bilo preveč všeč”
Gorazd Pučnik
se svojega očeta sicer spominja kot zelo skromnega človeka, zato dvomi, da bi bil sploh vesel vse te časti in slave. »Ampak mogoče bi se tokrat malo premislil, ker je bil res Evropejec, predvsem ponosen Slovenec, ampak tudi Evropejec, ki je sanjal slovenijo v Evropi, kar sedaj tudi je,« pravi Pučnikov sin, ki opozarja, da nam je danes v Sloveniji vseeno precej bolje kot pred 30 leti. »Ne smemo pa se ustaviti, to bi bila smrt, to mlajši dobro vedo, mislim, da bi oče torej kaj kritičnega zagotovo povedal, ampak poudaril bi, da smo sedaj na boljšem!«

S Pučnikom je v času osamosvajanja sicer tesno sodeloval tudi evropski poslanec Lojze Peterle, med leti 1990 in 1992 prvi predsednik slovenske vlade, ki pravi, da smo imeli v Pučniku človeka, ki je dajal jasno vizijo in imel močno voljo. »Vedno sem dejal, da je dajal takt, dirigent lahko samo v nekem trenutku začne in on je vedel, kdaj je ta trenutek, ne samo takrat, ko smo se odločili za plebiscit. Deloval je v skupnemu interesu, politična moč mu je pomenila sredstvo ne cilj, vodil je koalicijo Demos, ki je zmagala na prvih volitvah, vesel sem, da so ga danes uradno dokončno sprejeli medse v evropsko zvezo,« nam je povedal član Nove Slovenije.

»Ta hiša odločanja bo poslej zaznamovana s slovenskim imenom, to pomeni trajno odločitev, to pomeni, da bo poslej več vedenja o Slovenji, ne samo o Pučniku, poslej bo tudi na vabilih pisalo, da bo seja v sobi Jožeta Pučnika. To je veliko priznanje in tako je tudi prav,« je še dodal Peterle, sicer eden od osmih evropskih poslancev, ki so prišli na inavguracijo, manjkala je edinole Tanja Fajon iz stranke SD. Tudi Peterle je zadovoljen, ker je Pučnik posmrtno vsaj delno združil slovensko politiko. »Ta delitev traja že od revolucije naprej, osamosvojitev z Jožetom Pučnikom na čelu pa je povezala Slovence v skupen cilj in to lahko tudi skupaj praznujmo, ne pa praznikov, ki nas delijo!«

Z drugimi besedami, tudi v ljubljanskem državnem zboru bi lahko nove parlamentarne stranke premogle nekaj več politične kulture in bi se zavzele za povezovanje in ne ločevanje ter izključevanje.