SMC postopa z novimi predvolilnimi slogani: Kolar Celarčeva naj bi v svojem mandatu naredila veliko, za blokado reforme zdravstva so krivi vsi ostali

Foto: STA

Že ptički na veji čivkajo, da so razmere v slovenskem zdravstvu naravnost nevzdržne, a očitno tega ne dojame ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, kateri razen osnutka ni uspelo pripraviti nič bolj konkretnega, da bi Slovenke in Slovenci dobili zdravstveno oskrbo, ki si jo več kot zaslužijo. Glede na to, da si koalicija pred tem problemom zatiska oči in trdi, da se stvari izboljšujejo, so se v največji opozicijski stranski SDS odločili, da vložijo interpelacijo zoper apatično ministrico, kateri glavni cilj več kot očitno predstavlja končanje mandata. Nasprotno, vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer trdi, da je Kolar Celarčeva v mandatu naredila že veliko in izpostavila, da so za blokado sprejetja zdravstvene reforme krive zavarovalnice. Ta izjava je Slovensko zavarovalno združenje več kot razjezila, zato so se s sporočilom za javnost odzvali, da bi s pomočjo konkretnih argumentov dokazali, da gre še za eno izmed predvolilnih potez. 

V Slovenskem zavarovalnem združenju trdijo, da je sklicevanje na pritiske in lobije pri pripravi zdravstvene reforme naravnost podcenjujoče, glede na to, da ministrstvo že več mesecev izključuje ključne deležnike pri pripravi tako pomembne reforme. Poudarjajo tudi, da že več mesecev opozarjajo na to, da sploh niso bili vključeni v pripravo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-1) in dodajajo, da je do dobre rešitve mogoče priti le s pomočjo ustreznega dialoga med vsemi vpletenimi deležniki.
Ministrstvo za zdravje gluho za dialog 
Združenje trdi, da nujno potrebnega dialoga niso zaznali, saj ko so bili predstavniki zavarovalnic pred mesecem dni povabljeni na sestanek na ministrstvu, se ti sploh niso mogli seznaniti s predlogom zakona, ki ga na ministrstvu, podobno kot pripadajoče finančne izračune, obljubljajo že več tednov. Tam so jim namesto tega predstavili le nekatera izhodišča novega predloga zakona, prav tako pa predstavniki niso dobili možnosti, da bi podali konkretne pripombe vsebinske narave na  ZZVZZ-1.

Foto: STA

“Ker verjamemo, da je potrebno spodbuditi dialog, smo v preteklem obdobju v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, regijskimi gospodarskimi zbornicami in Združenjem delodajalcev Slovenije po Sloveniji organizirali javne posvete o napovedani zdravstveni zakonodaji, na katerih so sodelovali tako predstavniki gospodarstva, stroke kot javnosti,” so sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja in dodali, da je bilo sporočilo dogodkov, katerih se niti enkrat ni udeležil kdo izmed predstavnikov ministrstva, več kot jasno, in sicer, da je nujno potrebna celovita reforma, ki bo prispevala k dolgoročno učinkovitem in dostopnem zdravstvu, ki bo nastala kot rezultat dialoga ter vključenosti vseh ključnih deležnikov.
Direktorica združenja Maja Krumberger poudarja, da zdravstvena reforma predstavlja projekt, ki na strani odločevalcev zahteva ogromno angažmaja in dodaja, da izjave, “ki razloge za zamude pri sprejemanju dolgo napovedovane zakonodaje iščejo v lobijih in pritiskih, žal po skoraj treh letih izgubljenih priložnosti zvenijo kot predvolilni slogani, kar pa zagotovo ni dober obet za nujne spremembe v našem zdravstvu”.
Katastrofalne razmere privedle k ponovni vložitvi interpelacije
Poslanka SDS Jelka Godec in predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup in prodajo žilnih opornic, je kot dobra poznavalka katastrofalnih razmer v zdravstvu, ki jo prežema korupcija, prejšnji teden navedla pet temeljnih razlogov, zakaj so se v stranki odločili za ponovno interpelacijo (drugo po vrsti), in sicer: “Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, in s tem tudi slabljenje slovenskega zdravstva.”

Jelka Godec (Foto: STA).

SMC se še naprej spreneveda in zagovarja ministrico 
Namesto, da bi se v koaliciji prižgali rdeči alarmi, pa ti še naprej zagovarjajo ministrico in opravičujejo njeno nedelo. Kustec Lipicerjeva je po vloženi interpelaciji dejala, da interpelacija predstavlja pričakovano politično orodje opozicije in da ta ne bo rešila težav v zdravstvu. “Ta prav tako ne bo prinesla nikakršnih sistemskih sprememb, bo pa pokazala priložnost za javno diskusijo o tem, v kako nezdravem, rakavem sistemu se nahaja javno zdravstvo od 92. leta dalje in o korakih, ki jih ministrica dela predvsem za zdravje ljudi,” je še dejala. 

Takšen odziv predstavnikov vladajoče SMC je naravnost neverjetna, saj si ti pred javnostjo še vedno zakrivajo oči in prodajajo meglo glede dela ministrice, ki za izboljšavo slovenskega zdravja ni naredila nič, razen, da naroča raziskave in oblikuje izhodišča. Slovenke in Slovenci nujno potrebujemo konkretno reformo zdravstva in ne le izhodišča. Popolnoma nedopustno je, da največja vladna stranka interpelacijo opozicijske SDS označuje kot pričakovano politično orodje, namesto, da bi prisluhnili razlogom za to in naredili vse, da bi se razmere za slovenske davkoplačevalce izboljšale. Pod to ministrico se te zagotovo ne bodo.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!