Zakaj smo Zdenku Pavčku dali 50 milijonov evrov, če bomo sedaj tanke prodali za “drobiž”?

Foto: Facebook stran Slovenske vojske/Slovenian Armed Forces

Tanke v lasti Slovenske vojske T-55 je pred leti obnavljala Sistemska tehnika, za obnovo pa smo takrat dali vrtoglavih 52,5 milijona evrov. Kljub nesramno dragi obnovi so tanki končali v hangarjih, kjer so služili bolj kot ne za primer, kako se z denarjem davkoplačevalcev ne ravna.

Za samo obnovo je bilo namenjenih več kot 50 milijonov evrov, a očitno popolnoma brez potrebe, saj so tanke po obnovi konzervirali in jih dali v garaže. Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali jih niso obnavljali samo zato, da bo nekdo spet mastno zaslužil, saj naj bi po naših zanesljivih informacijah že prej vedeli, da jih Slovenska vojska ne namerava več uporabljati. Še več, letošnjega avgusta je Ministrstvo za obrambo objavilo javno ponudbo za prodajo oklepnih vozil M-55S s pripadajočo opremo, sprejemanje ponudb pa se je zaključilo v novembru.

Od osnovnega tanka T-55, ki so ga pred dvajsetimi leti obnovili, sta ostala samo kupola in prenovljeno podvozje, nadgrajen tank pa so poimenovali M-55S.

Že leta 2008 so ugotovili celo serijo nepravilnosti
V zvezi s tanki T-55 se je v svoji preiskovalni komisiji ukvarjal že Zvonko Černač, ko so člani njegove komisije ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi nakupa lahkih oklepnih kolesnih vozil valukov 6 x 6, vladnega letala, 155-milimetrskih havbic, sistema za upravljanje ognja, letal pilatus in pri obnovi tankov T-55, financiranih v okviru temeljnih razvojnih programov obrambnih sil RS v letih med 1994 in 2007 – zaradi suma, da so bili posli politično dogovorjeni, vodeni netransparentno ter negospodarno. Prav slednje je preiskovalna komisija, ki ji je predsedoval Černač, tudi potrdila. Konkretno – ugotovitve so bile sledeče:

“Večina projektov v okviru izvajanja temeljnih razvojnih programov na Ministrstvu za obrambo, ki so bili predmet preiskave, ni bila izvedena dovolj transparentno in s skrbnostjo dobrega gospodarja. V nobenem primeru ni bil objavljen razpis za nabavo opreme in naročilo je bilo v večini primerov, ki so predmet preiskave, izpeljano na podlagi neposrednega naročila, v nekaterih primerih tudi brez ustreznega preverjanja cen in kakovosti. V posameznih primerih so bili nakupi izvedeni preko posrednikov. V ozadju nekaterih poslov so bile strankarske povezave takrat vladajoče LDS, predvsem pri nakupu lahkih oklepnih vozil 6 x 6, kjer je prodaja državnega podjetja Sistemska tehnika s strani takratne vlade mag. Antona Ropa za bagatelno ceno podjetju Viator & Vektor strankarskega kolega LDS Zdenka Pavčka omogočila netransparentne posle, ki so opisani v tem poročilu, saj so se vozila 6 x 6 nabavljala neposredno in po zelo poenostavljenem postopku. Posledica so bile številne zamude pri dobavah, penali se niso zaračunavali, ostala škoda tudi ne. Tudi pri nekaterih ostalih nakupih, ki so predmet preiskave, so obstajale strankarske in ostale povezave med posameznimi nosilci poslov oziroma med fizičnimi osebami in pravnimi osebami ter nosilci javnih funkcij. Politična odgovornost nekaterih nosilcev javnih funkcij pri izvedbi posameznih projektov, ki so predmet preiskave, je velika, nikoli pa se ni ugotavljala, saj jim je prej prenehal mandat.”

Za 30 tankov plačali 52,5 milijona evrov
Komisija Zvonka Černača je predlagala sklepe, ki bodo dobra popotnica, da se bo v bodoče na tem področju ravnalo bolj gospodarno in bolj racionalno. Seveda pa je bila za večino poslancev najbolj sporna obnova tankov T-55. Poslanci so že julija 2008 opozarjali, da so 30 tankov usposobili in za vsakega dali po 1.750.000 evrov, medtem ko so po obnovi stali v hangarju in bili popolnoma neuporabni.

Tanko opozoril na slabo popravilo, ki je posledica dogovarjanja na štiri oči
Na takratni seji Državnega zbora je govoril tudi Jože Tanko, ki je že takrat opozarjal na primer tankov T-55. “Ko so se vse dogovorili na nekaj parov oči, brez javnega razpisa, so si pripravljale podlago tudi realizacije poslov. Zato je bilo potrebno predvsem dvigovati prah drugje, na drugih področjih, pri drugih nabavah, in to tam, kjer dolge lovke SD in LDS niso dosegle načrtovanega plena. In ravno tam vidijo tudi največ strahov, in to gospoda Cvikl, Rop in nekateri drugi,” je bil kritičen Tanko: “Za nobeno od nabav, ki so predmet tega poročila, ni bil izpeljan javni razpis. Dobavitelj oziroma dobavitelji so bili vnaprej znani, torej je bilo vse dogovorjeno med glavnimi akterji. Komisija ugotavlja, da nabave niso bile racionalne in gospodarne. Nabavljene vojaške opreme pa praviloma ni bilo in je še danes ni možno uporabljati ali pa se je zagotovila uporaba z velikimi dodatnimi stroški. Tanki T-55 so konzervirani in počasi postajajo staro železo.”

Čeprav so v Sistemski tehniki trdili, da so tanki T-55 po obnovi kot novi vredni vrtoglavih 52,5 milijona evrov, je dejstvo, da so že vse od leta 2006 konzervirani. Poslanci so še opozorili, da je takrat pogodbo za obnovo podpisal in vso zadevo vodil Jelko Kacin.

Dilema: ali nabaviti nova oborožitvena sredstva (za kar nimamo denarja) ali pa posodobiti in nadgraditi že obstoječe in preizkušeno?
Poslanska skupina SDS je v teh dneh na predsednika Odbora za obrambo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali namero Ministrstva za obrambo RS o razoroževanju Slovenije – prodaji tankov M-55S, in sicer skupaj z vso pripadajočo opremo, pridobljena sredstva od prodaje pa naj bi Ministrstvo za obrambo namenilo nakupu novih oborožitvenih sistemov, prednostno za razvoj bataljonske bojne skupine. V poslanski skupini SDS izpostavljamo, da je tank T-55, predhodnik M-55S, uporabljala Teritorialna obramba med vojno za Slovenijo in v nadaljevanju v fazi posodobitve ter zaključnega preizkušanja. Vsa ta leta oziroma dve desetletji se je odločalo med dvema dilemama: ali se odločiti za povsem nova oborožitvena (tehnična) sredstva (kar je bilo leta 1994 povsem nemogoče zaradi embarga na prodajo orožja Sloveniji) ali pa posodobiti in nadgraditi že obstoječe in preizkušeno, za kar je bila leta 1992 podpisana pogodba z Izraelom,” so zapisali v poslanski skupini SDS.

Tank T-55 se je izkazal kot izredno uporabno in zanesljivo bojno vozilo, zato je bil v proizvodnji več kot 20 let in je bil tank, ki smo ga v celoti pokrivali z logistične strani. Hodni del tanka T-54/55 je služil tudi kot osnova za celo vrsto oklepnih vozil, kot so samohodni protiletalski in topniški sistemi, polagalci mostov, tanki za izvleko, rovokopači in vlačilci. Zaradi množičnosti, preproste izdelave, robustnosti in zanesljivosti so tanki T-55 pridobili ime  “kalašnikov med tanki”. In prav zaradi tega je tank T-55 ponekod še vedno v uporabi, in to kljub temu da je neposodobljen zelo zastarel, saj ga uvrščamo med tanke prve povojne generacije. Kljub temu v zadnjih 30 letih ni bilo in ni vojne, v kateri tanki T-55 ne bi sodelovali.

Če še to prodamo, bomo “goli in bosi”
V stranki SDS se sprašujejo, kaj bo Slovenska vojska uporabljala namesto tankov M-55S, ki jih želi odprodati. “S tankom ne izgubimo samo topa – na vsakem tanku je še sovprežni mitraljez PKT kalibra 7,62 mm in težki mitraljez DŠKM kalibra 12,7 mm. Za NATO relevantna vojaška zmogljivost SV je ‘mehanizirana bataljonska bojna skupina, opremljena z bojnimi vozili za sodelovanje v operacijah visoke intenzitete, skupaj z zavezniki, in sicer z ustrezno zaščito  in sistemi, ki so povezljivi z zavezniki’. Z drugimi besedami, potrebujemo večje število kolesnikov in/ali goseničarjev, od katerih jih ima ena tretjina nadgradne bojne enote s topom kalibra 30 mm, sovprežnim mitraljezom, lanserji raket spike in sposobnostjo dnevno-nočnega vojskovanja. Ognjena moč te skupine bo komaj presegla izgubljene sovprežne in težke mitraljeze s tankov – o zaščiti ne gre izgubljati besed. Takšne skupine pa Slovenija še nima,” so zapisali v SDS in dodali, da se bo takšna skupina oblikovala šele do leta 2022.

“Naredite vse, da bodo v najkrajšem možnem času spet operativni”
V SDS so še zaskrbljeni, ker nihče ne odgovori na to, komu se bodo M-55S prodali in za kaj jih bo kupec uporabljal. Predvsem pa, kaj bo po prodaji teh tankov uporabljala Slovenija in kaj točno bo kupila Slovenska vojska z denarjem od prodaje? Prav zato apelirajo na Ministrstvo za obrambo, da tankov M-55S ne proda, temveč naredi vse, da bodo v najkrajšem možnem času zopet operativni. Predvsem tudi zato, ker so nas že stali celo bogastvo.

Ajda Stritih

 • AlojzZ

  Postavljeno je bilo vprašanje: “… ali jih niso obnavljali samo zato, da bo nekdo spet mastno zaslužil …”
  In odgovor: “Da! Natanko tako!” In raziskovalni novinar je omenil nekaj imen iz politike. Katero podjetje pa je obnavljalo in kdo je lastnik?

  Prodaja teh tankov? Verjetno je to dobra rešitev. Zaprti v garaži, ni denarja za trening posadke … in podobno ne služijo svojemu namenu. Poleg tega pa se vojsko uri za ščitenje ilegalnih ekonomskih prebežnikov meje in tam tanki resnično nimajo kaj početi.

 • if

  Suverena država je suverena tudi azradi suverene vojske spospobne sodobnega vojskovanja v spregi z vojskami drugih demokratičnih držav.

  Ministrica Katić kot prva oseba obrambnega ministrstva, predsednik Pahor kot vrhovni poveljnik vojske in boljševičarska oblast so sprega, ki ni spospobna in ni voljna vzpostaviti slovenske vojske po omenjenem kriteriju. Omenjeni so mehkužci nespospobni ustvarajti gospodarsko stanje, ki bi zmoglo vzdrževati obrambni sistem samostojne Slovenije!

 • Bastian

  Tanke naj se takoj premakne na južno mejo,na vsak mejni prehod.Ker ko bo Erdogan odprl svoje meje ne bo časa za njihovo dekonzervacijo.

 • dare326

  Logika: tanke prodati in z izkupičkom financirati vojaške plače. O nabavi novega orožja bomo že kako, malo odložimo in čas pridobimo, istočasno pa si bo stranka na oblasti napolnila žepe. Saj gre tri procente od posla stranki, a ne?

 • von Rhein

  Nesposobni politiki,ki so skrbeli za prihodke nesposobnih “gospodarstvenikov” , so zagonili toliko denarja,kolikor bi ga potrebovala vojska,da bi bila moderno opremljena in sposobna za obrambo države.

 • althar

  Lahko bi jih pa tudi dali še enkrat prenoviti kakšni Naši firmi, tokrat recimo za 75 milijonov, pa jih potem spet pospravili v hangarje do naslednje prenove. Samo predlagam.

  • Franc Šink

   Tudi to je še en mogoč scenarij.

  • janez.pokoncni

   Ne tega “govort”, ker zna ideja pasti na plodna tla. Kaviar socialistični mafiji so v Sloveniji popustile vse zavore in je njihova hrabrost za delanje svinjarij že skoraj na takšni stopnji, kot je bila po maju 1945.

 • dež

  Tako kot se je nekdo omastil pri obnovi tankov in nakupu izraelskih havbic, se očitno želi tudi s prodajo teh oklepnikov. Zanimivo, da je bil v obeh primerih zraven Kacin.
  Glede na dejstvo, da je nova (NATO) struktura SI vojske bazirala na predvidenem nakupu oklepnikov Patria, ki je zaradi znanih dejstev (afera + brutalno zmanjšanje sredstev za vojsko pod Pahorjem in ministrico Jelušičevo), padla v vodo, bi bilo prodajanje tankov v tem trenutku neumnost. Iz čisto vojaško varnostnega vidika, na kar mnogi opozarjajo. Se mi zdi, da ob migrantski krizi in EU težavah z islamom ni ravno pravi čas za prodajo vojaškega orožja. Nasprotno, čim prej naj popolnijo zaloge streliva in zamenjajo (dokazano) popolnoma nesposobno ministrico Katićevo.

 • mona lisa

  Kdo še razume to državo?

  • Franc Šink

   Jaz že ne !

   • dob

    Franc, če rečeš, da je ne razumeš, pomeni da ne moreš niti predvidevati, kaj šele zagotovo vedeti česa je zmožna in sposobna ušpičiti v prihodnje. TO zgleda, kot bi si mislil, morda bo pa slučajno sprjela tudi kako pametno iodločitev.
    Po moje pa natanko veš, tako kot mi vsi, da niti pomotoma in slučjano ni sposobna sprejemati pametrnih odločitev.
    To pomeni, da jo razumeš in tudi mi vsi jo razumemo. Ne more nas presenetiti.
    Presenetilo bi me samo, če bi en komunist dvignil svoje prihranke iz Luxemburške banke dvignil in jih naložil v NLB.

    • Franc Šink

     Ho ho tu imaš pa prav in to na kvadrat!!!

 • baubau

  Zato,ker je to pač sistemska tehnika:namreć tehnika našega (mafijskega)sistema.Vsaj od afere partia-patria bi vam vsem to moralo biti očitno!

 • FORT WORTH

  A nam niso bedni yugoekonomisti razlagali,da ko je recesija v Nemciji jo obcutimo tudi v Slo ?!
  In da nam bo slo bolje,ko bo slo bolje tudi Nemciji ?

  • tarantela

   Ne verjemi vsega Nemcem! Moja sorodnica živi v Nemčiji, kjer je dolga leta delala in je sedaj upokojena. Ob migrantski krizi so upokojencem za nekaj odstotkov znižali penzije, samo lepo so tiho o tem!

   • FORT WORTH

    Naj ne verjamem Nemcem in naj verjamem Cerarju ?!
    Ja ti si pa res smesna no ! (:-))))

    • Franc Šink

     Ja prav ima!!

 • daresi

  Tank je bil prenovljen po premisleku kako zagotoviti zaslužek Zdenku Pavčku in ne kako zagotoviti vojski potrebna sredstva. Po dodelavi je tank zaradi znatnega povečanja teže neokreten. Zaradi prevelike teže glede na površino gosenic ima prevelik pritisk na kvadratni centimeter in se na določenih zemljiščih vdira. Slaba moč motorja mu pri tem ni ravno v pomoč. Tank, kakršen je danes, bi bil v bojnih nalogah izredno izpostavljen, saj nima potrebne manevrske sposobnosti, zato bi bila življenjska doba posadke izredno kratka. Mislim, da si tega Slovenska vojska ne more privoščiti.
  Kot je bila neodgovorna nadgradnja tankov, tako bi bila ponovna neodgovornost, če bi jih ponovno namenili uporabi. Dodatna sredstva za ta tank bi bila stran vržen denar.
  Tanki niso v uporabi več kot 10 let, kar je povzročilo, da za njih nimamo več izurjenih posadk in potrebnega znanja za operativno vzdrževanje. To bi zahtevalo dodatne stroške. Tako zaposlovanje kadra, kot šolanje in nabavo potrebnih rezervnih delov. Bomo za to spet angažirali Pavčka in njegove ostanke Sistemske tehnike? To bi bila nova neodgovornost in neumnost.
  Tanke je treba prodati za čimvišjo možno ceno, čeprav ta ne bo visoka, SV pa postopoma (pač v skladu z zmožnostmi) opremiti s sodobnimi lahkimi oklepniki na kolesih (kot je Patria), ki bodo sposobni nuditi enotam SV mobilnost, sodoben način razvrščanja v boju in predvsem manevrske sposobnosti za izvajanje hitre in sodobne vojaške taktike.

 • tarantela

  Sem slišala, da jih ne bodo prodali, ampak podarili Mescu in Kordišu.

 • Franc Šink

  Komu jih bodo prodali.Romom po dnevni ceni starega železa.

 • xtc

  Ne GLEDA NA VPITJE sDS a velja opomniti na nekaj kar se molči:
  Najprej ;Prenova bila ideja Kacin _Kučanove naveze zaupana pa LDS ovski firmi;ki je drago zaračunala_neuspešno posodobitev:Drugič Tpetinpetdeset je bil že takrat zastarel tank z v duhu časapre šibkim pogonskim agregatom;z modernizacijo pa se je njegova teža povečala skoraj za petnajst ton;kar pomeni še manjšo okretnost in mobilnost:
  Že takrat so se pritoževali ;da tanki ne gredo nikamor:
  V oči pa bode ;da je stal Leopard dve(nov) nekaj več kot dva miljona ali celo miljon devetsto:
  Ti tanki so očitno lep primer polmafijskega levega delovanja_najprej je leva firma z ne ravno posrečeno predelavo za svoje gospodarje pobasala kup denarja;sedaj pa računa ;da bo nekdo od levakov ta železni preplačani pogreb z lepo provizijo prodal nekam v tretje dežele:iN ŠE TRETJE ODPRODAJANJE TANKOV JE ZELO PERFRIDEN NAČIN;KAKO LEVAKI RAZOROŽUJEJO VOJSKO;DA OB morebitnih nemirih in dvigu naroda ter združitvi obeh bila čimbolj imobilizirana in ohromljena:

 • Antonius

  Denarni vložki v oborožitev slovenske vojske v času küčanega predsedovanja državi in ‘drnovškovem, kasneje ‘ropovovem vodenjem liberalne vlade ni bilo nič drugega, kot načrtna kraja denarja iz državnega in vojaškega proračuna.
  Nabava vojaških propelerskih letal Pilatus v dobi reaktivcev je bila neumnost in popoln nesmisel. Kasnejša elektronska nadgradnja letal v Izraelu v povezavi z odsluženimi dolgostrelnimi topovi 122mm, ki so jih prav tako na “lepe oči” kupili v Izraelu je bil imeniten način, da je del kupnine poniknil pod mizo.
  Kdo, pri zdravi pameti, bi vgrajeval drago elektronsko nadgradnjo v navaden kup železa, ki ga preluknja že običajen topovski projektil. Morda se kdo spominja slovenske vojne proti yugi, ko so naši fantje opečeni bežali iz povsem enako putrastih tankov in tako putrasto železje so kasneje liberalci za drag denar elektronsko nadgrajevali. V stara zarjavela stoenkarska jajca pa človek res ne vgrajuje novega Lamborghinijevega motorja.
  Koliko je bila liberalcem zares pomembna varnost naših fantov, zgovorno priča zgodba z Valuku.
  Nekemu šoferskemu ‘pavčku so poceni zrihtali nakup Sistemske tehnike, da je kasneje švasarsko skupaj zmetal ničvredne 6×6 kolesnike. Med vožnjo so jim ti izdelki pokali po zvarih, mi je pripovedoval oficir slovenske vojske na mariborskem letalskem mitingu.
  Danes nam odprodaja povsem nič vrednega železa v obliki tankov T55 dokazuje zgolj dejstvo, da so nam ‘küčanovi neponovljivi obrazi slovensko vojsko spravili na drobiž.
  Pogovor s slovenskimi vojaki v postonjski vojašnici mi je razkrival ozadje GROZLJIVKE, ki jo zavestno počne ‘generalni štab slovenske vojske v spregi z liberalno politiko.
  Žalosti me dejstvo, da slovenski vojaki ne spravijo skupaj en konkreten štrajk.
  General štab z vsemi yugo oficirji bi morali krivdno vpletene nagoniti na odpad.

  • von Rhein

   Svinjarija na potenco. Ni težav razumeti zakaj(odmislimo Janšo),če pogledamo kdo vse je bil obrambni minister.Ne bom našteval vse od Kacina do ščetinarja in današnje tajnice velenjske rdeče sodrge.

 • Iva

  V Sloveniji vlada t.i. stroka na vseh področjih. Država – davkoplačevalci financiramo preko javnih naročil udbomafijo, nihče od odločujoče elite (kontinuiteta) pa ne odgovarja za izginule-ukradene milijone. Organi pregona in sodišča so namreč specializirani samo za pregon drugače mislečih, celo ko gre za izmišljene(!) obljube (Patria).
  Včasih so vladajoči odkrito govorili o notranjem sovražniku, danes pa jim ni treba nič več razlagati, dovolj je ignoranca in zamolčevanje mainstream medijev in karavana gre dalje.
  Bodo ljudje – indoktrinirani volivci končno spregledali, da oligarhija, prvorazredni mladi in stari postkomunisti, lažejo o enakosti in enakopravnosti?!

  • janez.pokoncni

   “Bodo ljudje – indoktrinirani volivci končno spregledali, da oligarhija, prvorazredni mladi in stari postkomunisti, lažejo o enakosti in enakopravnosti?!”

   Jaz mislim, da ne. Zakaj? Sploh več ne gre toliko za zavedenost. Na brzino popredalčkajva 1.5 mio volilnih upravičencev v SLO.

   170.000 zaposlenih v JS
   100.000 zaposlenih v razširjenem JS
   400.000 zaposlenih v državnih firmah
   600.000 upokojencev
   230.000 vseh ostalih (zaposlenih v pravem gospodarstvu, študentov, brezposelnih, socialnih problemov, itd.)

   Skupno torej 1.5 MIO !

   Zdaj pa poglejva še “politične stranke” v SLO. Narekovaje sem stisnil, ker se osebno mnenja, da Slovenija razen SDSa (nedavno je izpadel tudi NSi) sploh nima nobene politične stranke, ampak ima zgolj interesna združenja, ki celo svojih političnih programov sploh več ne pišejo, ker za to ni potrebe. Zmagujejo volitve brez, da bi volilcem rabili karkoli obljubiti.
   Da ne bom vse napisal jaz, lahko k zgornjim kategorijam vsak sam pripiše interesna združenja (“stranke”). Edino, česar se bom dotaknil je Desus, ker je tukaj “politična” opredelitev za umret smešna. Predstavljaj si : kaj si po političnem prepričanju? Upokojenec … ;);)

   Skratka. Upanje sicer umira zadnje a vendarle sam sem prepričan, da Slovenija rešitve v demokraciji ne bo našla, kot jo recimo nikoli ne bo našla Grčija. Obe državi reši ali dokončno ugnobi po mojem mišljenju edino vojna, ki pa se je vsak normalen človek mora grozno bati.
   Skratka – situacija je brezizhodna in mi bomo v podobnem dreku, kot smo danes, tudi čez 10 in 20 let.

   • von Rhein

    Politično prepričanje…upokojenec.Ali ni to prepričanje nastalo iz nekih panterjev,torej živali roparice?

    • janez.pokoncni

     To je plod temeljitega pranja možganov za časa socializma + izjemne pokvarjenosti ljudi. Vsaj polovica ljudi (povsod, ne samo v SLO) je funkcionalno nepismenih in zelo zabitih. Na take štarta Rjavec in jim obljublja ledvice in jetra njihovih vnukov.
     Osebno sem mnenja, če sva že pri Desusu, da so čisto vsi ljudje, ki so sposobni na volitvah obkrožiti Desus, pokvarjenci najslabše vrste.
     Vsem nam je jasno, da če hočeš nekomu nekaj dati, moraš drugemu ta nekaj vzeti. In, ker pri nas več nimamo komu kaj vzeti, se pufamo in “naše” pufe bi naj plačevale generacije, ki prihajajo za nami.
     Torej, konkretno volivci Karla zavestno potiskajo v bedo tudi nerojene rodove, ki prihajajo za nami.
     Podobno razlago lahko spišemo tudi za SD, derivate LDSa, itd.
     Od tega so delno izvzeti tisti, ki so zreli za norišnico – Združeni levaki. Ti niti niso tako zelo pokvarjeni, ampak povsem nori. Sam se norcev bojim bolj kot barab.

     • von Rhein

      Nimam kaj pripomniti,prav imaš.Predlagam pa,da si dobro ogledaš sliko Kahla na požarju.Slika pove vse o njem .

   • Opazovalec

    Pokončni Janezek, tvoje številke ne držijo vode. Podatki za II 2016 so naslednji:
    zaposlenih 715.030,
    samozaposlenih 86.889,
    skupno delovno aktivnih 801.889
    registrirani brezposelni 116.039
    (to ni enako anketni brezposelnosti in mednarodni)

    Ti navajaš 670.000 zaposlenih v javnem sektorju, razširjenem javnem sektorju in državnih firmah. Torej preostane še vsega ~132.000 zaposlenih v realnem gospodarstvu, glede na 86.889 samozaposlenih je po tvojih navedbah prostora komaj še za kakih 45.000 zaposlenih. Ti pa v tisto številko 230.000 šteješ tudi študente, brezposelne, socilane probleme….. Čudo od statistike in podatkov, na nivoju vrlega z računstvom skreganega Pokončnega Janezka.

 • dob

  Pa mi smo Pafčeku dali pare jer je naš čoek.

  • janez.pokoncni

   Ko če kome, ako neče svoj svome.

 • Stajerka

  Zdenko Pavček je od nas dobil DOSTI VEČ kot 50 mio eur za omenjen posel.
  KJE so še vse ostale lopovščine in prevzemi?? Nazadnje pa vzoru levakov, prijavil osebni stečaj!!!
  Nekaj časa so bili delavci zelo na okopih….a mu je kdo pretresel prašnike ali ne, je pa že drugo vprašanje!!?? Če zanemarimo vso svinjarijo okrog Patrie, je že to več kot dovolj zgovorno, da gre za naše, nedotakljive tovariše!!

 • francelj3

  Odprodali bi jih radi? Čemu neki, mar zato, da jih bo nekdo priprodal (to se pravi kupil)? Pa kaj vam je, ljudje? Čemu si izmišljate take bedaste besede? Reče se prodali, pa vsak razume, kaj mislite.

 • rrrrr

  Presenečini? Slovenski davkoplačevalci tudi delnice Foruma 21 kupujemo po Butalsko:
  Milijone Pavčkom – drobiž Butalčkom !

 • totex39

  “Vprašanje, zakaj smo Pavčku dali 50 milijonov Evrov”, ja zakaj le, da bi si lahko on in njegovi podrepniki nafilali svoje žepe in bili na stara leta preskrbljeni. Bandi pri nas omogočijo, da z državnim denarjem lahko zelo dobro živijo.

 • Franc Novak 1979

  Čudno je edino to, da se je konzerviranje tankov dogajalo v letu 2006, ko je bil na vladi IJJ. Mogoče zato, ker je že dobil provizijo od Patrie, pa je vedel, da ga bojo “pojedli”, če tistim, ki so si provizije prej “potalali” ne bo dovolil njihovega deleža.

  • daresi

   Takrat je bil ta “projekt” končan, Janša pa je le spoštoval poslovni običaj, da se neko dela plača.

   • Franc Novak 1979

    Finci so rekli, da oni spoštujejo poslovne običaje držav v katere prodajajo. A pol je tudi spoštpvanje tega poslovnega običaja pri njemu realizirano, ker se je neko delo izvedlo.

  • domovina mili dom

   Ker ni bil vsemogoč. Komunisti so pa kradli kot srake. V udbo policiji in sodstvu so pa ti rdeči kriminalci imeli podporo. Zato.

   • Franc Novak 1979

    Ja, pa še razgoniti jih ni hotel. Kljub dokazom, da sodstvo dela “preko reda” za svoje, ki sem mu jih posredoval, jih ni odstavil. Sicer pa je itak dobil od ostih svojo porcijo.

  • sprehajalec

   Vzrok je v strokovnosti Ivana Janeza ter NATO shemi, ki ne predvideva tankov za Slovenijo. Zato je edini logični korak njihovo konzerviranje in ponovna aktivacija za slučaj nuje. Tudi JNA je imela velik del teh sredstev kozerviran. Tudi slovenskega letalstva NATO shema ne predvideva. Tu bo udarec še sledil, saj so Kacinove igračke zaradi izraelske nadgradnje neprodaljive.

   Vtakni se raje v “moralnega”, ki bo sedaj dilal s Tanki. Za male pare sicer, vendar vendarle. Slovenija bo 1000x bolje storila, če ostanejo konzervirani. Za migrantsko invazijo bodo še vedno dobri.

   • Franc Novak 1979

    A so tanki last NATO ali SV? In nestrokovnost iz FDV prenašat v prakso, pomeni uničevanje SV: Zakaj je pa Patrie kupil?

    • sprehajalec

     Z vključitvijo v NATO se podrediš njihovi shemi v okviru del in nalog, ki so zate predvidene. Za slovensko vlogo so predvideni dobro plačani infanteristi. (po 5k dobijo v Afganistanu, amerikanci pa po 1k)

     Sklep o mobilnih oklepnikih je bil verjetno sprejet precej prej, Izkušnje JNA, ko je v primeru premika pol mehanizacije obtičalo pokvarjene ob cesti. Tako ti pa oklepnik s stotko pridivja in pošprica z mašinco, tam kjer je treba. Ali pa si je Pavček zaželel novega posla.Kdo bi vedel.

     Ivan Janez je samo pokvaril Pavčku posel, zato takšna jeza. Sedaj je jasno zakaj, če ti na 50k ojrov vredno staro krntijo namesti reaktivni oklep (40 let staro tehnologijo) za 1,7 milijona ojrov. Kaj bi šele trpnil z Krpani. Kajmanski ne bi imeli več prostora za toliko denarja.

   • hermannn

    Še en trol !

    • sprehajalec

     Dobro si se razkril. Pa kar sam.

  • hermannn

   Ne bodi dolgočasen! Trol !

   • Franc Novak 1979

    Bee, vatican sheep

  • McBobo

   Ali se nam obeta spet nova obtožba JJ in novo črnitev njegovega imena?

   • Franc Novak 1979

    A pol ni bil leta 2006 predsednik vlade? Kdo jo je pa vodil, palčki iz ozadja?

    • McBobo

     Sprašujem ali se nam obeta spet nova “patrija” za mešanje megle in iskanje krivca za krizo v državi?

     • Franc Novak 1979

      Kaj so bili ta rdeči pametni, Spustili so ga na oblast za 5 let, pa mu lahko “obesijo” vse 3.14zdarije, ki so jih ustvarili. In namesto, da bi takrat, ko je imel oblast v rokah, razgonil vse, se je hitro navadil, da volilne obljube niso vredno nič.

     • McBobo

      Vse kaže tako, da bo čez 2 leti spet dobil oblast v roke. Bom še tukaj napisal; na koncu se je potegoval z zakonom o dokazovanju izvora premoženja. Pa da vidimo, ali bo od tam naprej nadaljeval.
      No, tudi jaz upam, da je sedaj zadosti star in pameten, da bo končno vsaj eden dokazal, da se da kaj na bolje spravit in da ne bo ponavljal stari napak.
      Drugače sem tudi jaz z njemu zaključil in verjetno večina ostalih, ki ga še zagovarjamo in podpiramo.

     • Franc Novak 1979

      Ne bo dobil oblasti, ker nima v rokah DVK in volilnih odborov. jaz pa tudi sedaj ne bi volil za njega, ker v štiriletnem mandati ni izpolnil prav nič, kar je obljubljal v svojem programu.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO RDEČI HLAPCI S SVOJIMI MARIONETAMI NA OBLAST .

 • Viktorh

  “Zakaj smo Zdenku Pavčku dali 50 milijonov evrov, če bomo sedaj tanke prodali za “drobiž”?”

  Ker je NAŠ!

  • resnicaboli

   ker je nam dal tudi nekaj v žep.

   • Viktorh

    Med veliko prascev je moral razdeliti…

 • domovina mili dom

  Tako udbomafija služi denar. Nikoli obsojen ni in ne bo. Zakaj? Ker ni sodeloval v osamosvojitveni vojni.

 • sprehajalec

  Rekel bom takole, da gre za prislovično katastrofalen odnos Slovenca do Javnih financ, dilentatizem ter lopovščino na koncu, ker Slovenec pač najraje pokrade soseda Slovenca. Tujca si ne upa. Tipi kot Pavček pa so to iskoriščali, oziroma so se “znašli” kot ljudski glas rad poimenuje lopovščino od uvedbe samoupravnega socializma naprej.

  T-72 (pri nas znan tudi kot Jugo T-84) se dobi za 50.000 USD,

  http://www.mortarinvestments.eu/products/tanks-2/t-72-42#currency=USD

  T-55 osnovna verzija pa za 44.000 USD. Da je Pavček nadgradil na S je Slovenca stalo 1,7 milijona Eurov. Bogato, ni kaj. Lopovščina je imela še večje razsežnosti kot žilne opornice…..

  http://www.mortarinvestments.eu/products/tanks-2/t-55-278#currency=USD

 • garfi

  rdečuhi bi morali dobiti kakšen milijon let zapora

 • von Rhein

  Nismo dali, dali so.Nam so ukradli.

 • Hribouc

  Kacinarji, Roparji, Cviklni in ostala drhal nekega rdečuhastega LDS spet razturajo in nam tisto, kar so pokradli z “obnovo tankov” pri Pavčkarjih in si vse lepo sprovizionirali, zdaj preprodajajo za en klinčev denar, da se bodo znebili svojega “otroka”, ga po možnosti prodali kakemu posredniku za bitko kakega ISISA pred Damaskom, ali pa kar samemu Asadu- saj ima tega pleha kot solate – jih bomo pa prepoznali na daleč, saj se bo Kacinov oklep iz ploščic razletaval daleč naokoli, ni strahu-sled bo ostala!
  Ampak Kučanski TO ne bo ostalo nič, ostanemo brez tankovskih kanonov kal.105mm – vojska je itak brez čevljev in s slabo hrano, zdaj jim rdečefašisti jemljejo še tanmkovsko zaščito – Kučanovo razoroževanje štev.2 – onseposobi slovensko armado do dna- DA BODO LAHKO KLICALI PUTINOVE SUHOJE NA POMOČ ! Banda!

 • hle

  Kako so že napisali Finci v vezi enega kasnejšega podobnega primera ki za čuda tukaj ni omenjen v skladu z lokalnimi običaji mislim da je bilo z tem vse povedano

 • bojan

  a ni tista razlika zanj

 • Osti jarej

  ..zato..

  buchela.blogspot.si/search?q=pavček+zdenko

  • FRANC3

   +++++++++++++

 • Novakec1

  Ker je bil “naš”, pa še kar mrgoli takih.

 • FRANC3

  Zakaj so dali Sistemski tehniki 50 M €? Ker jih je rabil in ker so tako rekli strici in tete!
  Jasno kot beli dan.

 • McBobo

  Dokler bodo krediti od zunaj, se bodo igrali na narodov račun. Ko jih več ne bo, bo konec teh igric, ta kratko bo pa spet narod potegnil; prehrambeni boni, vsesplošno pomanjkanje.

  • komar marko

   ja tak ko v času TITEKA ali pa za čas MILKE ko nam niso hoteli več dati, pa je vsega zmanjkalo čez noč! Ni čudno, če so se vsi oligarhi na pogrebi držali za denarnice!

 • črnaovca

  Razumi kdor more. Ali so v tej vojski sami debili ali pa gre za načrtno siromašenje obrambne sposobnosti Slovenije. Sicer pa ob ministrici za obrambo kakaršno imamo po volji velenjskega lobija tako ali tako ni pričakovati kakšnih pametnih dejanj sploh pa ne dolgoročnega razmišlanja o poterbah vojske in obrambe. Namesto da bi izurili posadke gremo tehniko drago obnovit, konzervirat in potem prodat za drobiž komu na čast.

  • komar marko

   Pa saj vam je poslovanje po običajjih in navadah v KRVI! Pa saj ne znate drugače. Saj za svoja dejanja, ko vas zapeče vest tako radi krivdo naložite DRUGIM! Že vse videno! Še pomnite tovariši!

  • janez cepec

   kakršn komandir, takva vojska, smo djal učas. kdo neki je že komandir? kar se pa efektivnosti vojske tiče, pa so krivi usi abrambni ministri in use vlade od osamosvojitve naprej. razfukavat je vojsko začeu Janša, ostali so samo nadaljeval

 • garfi

  Žan Mahnič-SDS:
  pod cmerarjevo vlado je moč SV padla za 20 mest
  je na nivoju afriških milic
  VOJAKI SI OPREMO KUPUJEJO SAMI
  bruh bruh press

  • janez cepec

   Mahniča za predsednika ( vrtca u Gorenji vasi)

   • garfi

    tebe za pacienta v bolnišnico

    • janez cepec

     tebe pa u Begne, majo baje še plac

     • garfi

      idiot
      lahko onaniraš kje drugje ?

     • janez cepec

      če ga ti na roko mečeš, a poj misleš de ga usi, bunksl?

     • garfi

      BOM BOLJ JASEN bunksl
      PRENEHAJ SMETIT !!!

    • cosmosjasnovidec

     Saj pa že je tam.
     Ko je pa na izhodu pa v ciganskem naselju kuha ježev golaž za vso njegovo familijsko ciganijo tako,da so Ježi zaradi njega postali že ogrožena vrsta.

     • garfi

      samo sesuva in nič drugega

 • cosmosjasnovidec

  Vojska nima municije za pehotno orožje ostalo se pa prodaja tako,da bo vojska ostala le z jedilnim priborom pa še to po vsej verjetnosti od doma prinešenim.
  Kaj se čaka,da se ne gre obračunat z to komunajzersko sodrgo v parlamentu??
  Pa kaj se je vsem popolnoma skisalo?
  In naj še nekdo trdi,da komunajzerji namerno ne sabotirajo Slovenije in jo neoboroženo prepuščajo na milost in nemilost morebitnim napadalcem za migrante pa je tako povsem jasno.
  Točno tako je tovariš podganarski izdajalec izdal Slovenijo srbskemu agresorju JLA,ko je dal zaseči orožje TO ter ga porinil srbskim četnikom.
  Torej se pripravlja nekaj podobnega na Slovenijo saj se je takrat pričelo dogajati enako kot sedaj in tudi komunajzarji so bili na oblasti kot sedaj.

  • janez cepec

   če nima vojska municije, se nej mau pr vašmu ljubljenmu vodji pozanima, morti mu je še kešn patron ostou od silnga šverca, ka-li?

  • garfi

   kućko (in drugi) ni samo veleizdajalec
   Boštjan Turk pravi, da je odgovoren za vojno in vse žrtve
   razorožitev TO je bilo vabilo za napad jna na Slovenijo
   tudi po moje načrtno
   moral bi biti v zaporu ali ustreljen pred zidom

   • janez cepec

    Boštjan Turk je pa jaka referenca za razlaganje vojne. en skrit toplovodar, k popluva use, k vašmu preroku u rt ne lezejo. taprav,ja.

    • garfi

     kdo je potem ta prav

 • Vrhovni sodnik

  Prvi, ki nas je razorožil stanuje v Murglah, drugi, ki nas misli stanuje ravno tam, kwa so v Murglah samo izdajalci Slovenskega naroda, sam vprašam pa to.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!