Smo v Sloveniji še vedno varni, ali so že potrebni ukrepi?

Poslance skrbijo varnostne razmere (foto: STA).

Novela zakona o tujcih je obstala v vladnem postopku. Spremenjene migrantske razmere so sprožile razhajanja v koaliciji. Svet za nacionalno varnost bo razpravljal o oceni ogroženosti Slovenije in ukrepih.

Slovenski varnostni organi tudi po napadu v Berlinu še vedno zagotavljajo, da je ocena ogroženosti v Sloveniji nizka. Klub temu so v prazničnih dneh poostrili varnostne ukrepe, med drugim so na Bledu postavili celo betonske blokade ob promenadi.  Koalicija za prihodnje dni napoveduje intenzivne pogovore o varnostnih razmerah in noveli zakona o tujcih. Na slednjo je bilo podanih več pripomb pravne stroke in nevladnih organizacij.

Pristojni iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava. Glede predloga so razhajanja tudi v SMC, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je že večkrat opozorila, da se z ukrepi mudi.

Razlogov za previdnost je dovolj,” je ob koncu minulega leta po seji komisije Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povedal njen predsednik Branko Grims. Ob tem je dodal, da “ni nobenega razloga za kakšno paniko“.  Grims je opozoril, da je poziv džihadistične skupine Islamska država (IS), ki stoji za napadom v Berlinu, izrazito versko obarvan, saj so svoje borce pozvali, naj v Evropi napadejo predbožična srečanja, sejme in prireditve. V Berlinu se je zgodil en teroristični napad, medtem ko je policiji uspelo štiri preprečiti. To po mnenju Grimsa kaže na to, da je odziv na takšne pozive IS še kako močan. Vlada po Grimsovih navedbah zaenkrat vztraja pri nizki stopnji ogroženosti za Slovenijo. “Smo se pa vsi strinjali, da je dejstvo, da se je na poziv IS tokrat odzvalo kar pet posameznikov, ki delujejo kot speče celice, nekaj, kar je tudi za policiste in tajne službe izjemno hud varnostni izziv,” je dejal.

Branko Grims, ki je predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je opozoril, da je napade spečih celic veliko težje preprečiti kot pa izrazito hierarhično organizirane skupine, kjer ljudje nenehno med seboj komunicirajo in se to lažje izsledi. Takšni posamezniki, ki mirujejo in jih potem nek poziv pripelje do skrajnih terorističnih dejanj,  so stalen vir nevarnosti, ki je širši in ni omejen le na eno območje. Grims je  spomnil, da je IS pred letom dni med cilje poleg držav vzhodne Evrope uvrstil tudi Višegrajsko skupino, kar pomeni tudi Slovenijo.

Seje sveta za nacionalno varnost se bo, kot poroča STA, udeležil tudi predsednik Borut Pahor. Predsednik vlade Miro Cerar je poleg članov na sejo povabil tudi predsednika državnega zbora Milana Brgleza, predsednika državnega sveta Mitjo Bervarja in predstavnika največje opozicijske stranke v DZ, torej SDS. Cerar je sklic sveta napovedal na zadnjem srečanju koalicije pred božičnimi prazniki. Tedaj je odmeval teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi. V prvih urah novega leta pa je bilo v strelskem napadu v nočnem klubu v Istanbulu ubitih najmanj 39 ljudi, med njimi številni tujci.

Branka Jurhar

 • tarantela

  O, mister Panika! A ni zgoraj malo stara fotografija?

  • Borut Stari

   Boš videl kakšna bo panika med tvojo tovarišijo ko se bo pri nas zgodil kakšen pokol ali nasilje.

  • centurion

   tarantela , ti si varna pred migranti.
   Pa Makarovićeva Svetlana tut.
   Ne bo tebe noben napadu, so bolj delikatni, imajo
   radi lepe. Pa mlade.

 • Borut Stari

  Koalicija za prihodnje dni napoveduje intenzivne pogovore o varnostnih razmerah in noveli zakona o tujcih. Na slednjo je bilo podanih več pripomb pravne stroke in nevladnih organizacij.Nekateri bi še vedno radi med sabo imeli morilce. Izgleda, da jim je, še po 70 letih ostala navada gojiti med sabo to svojat.

 • centurion

  V Sloveniji imamo migrante že od leta 1945.
  So v vseh porah družbenega in ekonomskega sistema.

  • Vera

   V vsaki pisarni jih je možno najti , vsaj po naglasu sodeč, če ne celo po jeziku od koder so prišli .

   • francelj3

    Posebno v tistih pisarnah, kjer je treba čisto malo ali sploh nič delati.

    • stajerc5

     Ponavadi so tako ali tako vedno na”malci” ali pa na porodniski.

  • von Rhein

   Moj izraz za te migrante je…uvozne kvote.

 • janez cepec

  ma ne ga tumbat, kdo bo pa napadu take luzerje kt smo mi. Branko je pa en cvikator, ki pizdi brez veze, tok, de se uhka na TV pojav, sej ga majo drgač že usi pun qurac. ist kot ljubljeni vodja, klobasa eno in isto

  • Capi

   Mal preber za nazaj svoje komentarje, boš ugotovil, da tud ti klobasaš eno in isto………

   • karpelec

    Na lajni ima samo en zapis, pa ne gre dugače, ker sam sebe ne sliši in vidi , da se ponavlja, čaka pa na naslednji zapis, glede na trenutna navodila .

 • francelj3

  “… tudi Višegrajsko skupino, kar pomeni tudi Slovenijo.” Ko bi le bilo to res!

  • stajerc5

   Sem ze mislil, da sem edini, ki je opazil zeljo po zamujeni priloznosti.

 • totex39

  O teh varnih ukrepih bo koalicija bolj z zadrški obravnavala, kajti pri nas se prepletajo različne strukture migrantov, ki jih imamo pri nas na pretek. Sedaj pa se jim pridružujejo še potencialni teroristi, zaradi tega tudi odlašajo ko ne vedo kako bi jih tretirali.

 • Janez Novak

  Glavni varnostni ukrep, ki ga potrebuje Slovenija, je zamenjava globalistične vlade, ki zavestno in načrtno uvaža migrante in jim daje socialne privilegije mimo vseh zakonov, o katerih domače prebivalstvo lahko samo sanja. Naslednji ukrep je slexit, odhod iz globalistične EU. Bruselj zavestno vodi politiko odprave evropskih narodov in nacionalnih držav z namenom ustanovitve Združenih držav Evrope po zgledu ZDA, to je držav brez nacionalne identitete, ki so zgolj geografski pojmi. V Bruslju in v Ljubljani nas vodijo izdajalci Evrope, Evropejcev in Slovencev.

 • Olga

  Slovenska vlada je edina v tem razburkanem svetu, ki se počuti varno!? Še svet za nacionalno varnost je komaj spackala za danes! Predlogov opozicije itak ne upoštevajo!
  Hanzi pa dela reklamo za idilično bivanje NEZAKONITIH MIGRANTOV, prosilcev za azil, v Sloveniji!??
  Neodgovorno do skrajnosti! V primeru terorizma, Bog ne daj, bomo izstavili račun Cerarju in njegovim, pa če bo treba tudi preko Evropskega sodišča za človekove pravice, saj ignorira voljo Slovencev!

  • samotoje

   Nak, soditi zaradi veleizdaje.

 • “Grims je spomnil, da je IS pred letom dni med cilje poleg držav vzhodne Evrope uvrstil tudi Višegrajsko skupino, kar pomeni tudi Slovenijo.”

  A da ja? Spet ‘nenamerna’ laž?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!