So muslimani tudi v Sloveniji dobili krila? Neuspešen poskus rušenja krščanskih praznikov

Foto: epa

V javnost je prišla informacija, da je Ustavno sodišče RS kot neutemeljeno zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti drugega člena Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS. V njej je pripadnik islamske verske skupnosti navajal, da naj bi upošteval le krščanske verske praznike, pripadnike drugih verskih skupnosti pa diskriminiral in onemogočal pri uresničevanju pravice do veroizpovedi.

Za kaj gre? Pobudnik je med drugim navajal, da drugi člen zakona o praznikih diskriminira druge verske skupnosti in ateiste. Po njegovem prepričanju tudi ni v skladu z ustavnim načelom laičnosti države in enakopravnosti verskih skupnosti, z ustavnima načeloma splošne prepovedi diskriminacije in enakosti pred zakonom ter s človekovo pravico do izpovedovanja vere, kar vse je zapisano v ustavi. Država se je po prepričanju pobudnika ustavne presoje z upoštevanjem verskih praznikov krščanske verske skupnosti z njo poistovetila, saj v času teh prostih dni država ne posluje in torej ravna enako kot v primeru praznikov. To naj bi po njegovi oceni pomenilo, da država ni več ločena od verskih skupnosti.

So muslimani res diskriminirani?
Po mnenju pobudnika naj bi zakonodajalec z ugodnejšo obravnavo krščanske verske skupnosti z izpodbijano ureditvijo prekršil splošno prepoved diskriminacije iz prvega odstavka 14. člena Ustave RS, kar naj bi imelo za posledico tudi nespoštovanje načela enakopravnosti verskih skupnosti. Pobudnik je še navajal, da naj bi zakonodajno gradivo kazalo, da je zakonodajalec imel namen krščanski verski skupnosti zagotoviti boljši položaj glede izpovedovanja vere, čeprav naj bi bilo razlikovanje na podlagi verskega prepričanja prepovedano.

Poleg tega je pobudnik še navajal, da izpodbijani člen Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS pripadnike drugih verskih skupnosti sili, da za praznovanje svojih verskih praznikov izkoristijo letni dopust. Zato naj bi bili v povezavi s praznovanjem svojih verskih praznikov povsem odvisni od volje delodajalca.

Ustavni sodniki se ne strinjajo s pobudnikom
A kot so v ustavni odločbi, sprejeti soglasno, ugotavljali ustavni sodniki, zakon o praznikih in dela prostih dnevih odraža razlikovanje med prazniki in dela prostimi dnevi, ki niso prazniki. Datumi izbranih dela prostih dni, ki niso prazniki, izražajo tradicionalno sprejete vrednote, zgodovinsko povezane z življenjem na območju zdajšnje države. Namenjeni so praznovanju posameznikov, država pa je iz teh praznovanj izključena. Obeležuje le praznike, ne glede na to, ali so dela prosti dnevi, ugotavlja ustavno sodišče.

Izbira datumov dela prostih dni, ki niso tudi prazniki, je stvar proste presoje zakonodajalca. Zakonodajalec lahko uredi dela proste dni kot izraz identitete ljudi, ki zgodovinsko živijo na območju zdajšnje države in so povezani z izročilom evropskega prostora, navajajo ustavni sodniki. Narodna samobitnost je v skladu s preambulo k ustavi eno od izhodišč vzpostavitve temeljnih družbenih pravil sožitja. Izpodbijana ureditev ureja položaj, ki ni primerljiv z nobenim drugim položajem.

Foto: iStock

Glede na to se ne dotika niti polja varovanja človekovih pravic iz prvega odstavka 14. člena ustave niti splošnega načela enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena ustave, ustavno sodišče izpostavlja v odločbi. Ob tem kot neutemeljene označuje navedbe pobudnika o diskriminaciji in neenakem obravnavanju verskih skupnosti in njihovih pripadnikov ter posledičnem neskladju izpodbijane ureditve s prvim in drugim odstavkom 14. člena ustave.

Izpodbijana ureditev je dela proste dneve ločila od praznikov in jih namenila posameznikom, da jih užijejo kot želijo. Pri tem je država izključena. Zato je neutemeljen tudi očitek, da izpodbijana ureditev ni v skladu s 7. členom ustave, navajajo ustavni sodniki.

Je v ozadju tudi skrajna levica?
In kaj reči ob tovrstnih poskusih pravniškega sesuvanja verskih praznikov, ki so dela prosti dnevi? Morda to, da so muslimani v Sloveniji dobili krila? Znano je, da je poglavar islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus novembra 2015 v tv-oddaji Odmevi v svojem nastopu nekoliko »nerodno« povedal, da bodo Slovenci čez 20 let večina v muslimanski skupnosti.

Vendar pa omenjena pobuda, s katero je pripadnik islamske skupnosti prek ustavnega sodišča »naskakoval« krščanske verske praznike, precej zaudarja po sodelovanju trdega jedra tranzicijske levice ter morda tudi precej obrobne verske skupnosti Univerzalno življenje, ki svojo javno identiteto gradi na fanatičnem zaganjanju v Katoliško cerkev s pomočjo različnih bizarnih pobud, od prepovedi krsta otrok do popolne izločitve Cerkve iz javnosti.

V Sloveniji le trije dela prosti dnevi z versko vsebino
In kateri so v Sloveniji prazniki oz. dela prosti dnevi? Kot je znano, je Cerarjeva vlada med dela proste dneve vrnila drugi januar, prvi januar je kot novo leto že tako ali tako dela prost dan, med državnimi prazniki pa so dela prosti dnevi slovenski kulturni praznik (8. februar), dan upora proti okupatorju (27. april), praznik dela (1. in 2. maj), dan državnosti (25. junij), dan spomina na umrle (1. november) ter dan samostojnosti in enotnosti (26. december). Od izrazito verskih praznikov so dela prosti dnevi velikonočni ponedeljek (velika noč tako ali tako pride na nedeljo, ki je dela prost dan, razen za dežurne službe), božič ter Marijino vnebovzetje. Obstaja pa še dan reformacije (31. oktober), za katerega ni povsem jasno, ali je verski ali kulturni praznik, saj je po vsebini zelo blizu slovenskemu kulturnemu prazniku, vlada pa je na seznam praznikov dodala tudi dan Primoža Trubarja (8. junija), ki sicer ni dela prost dan. Govori pa se, da je dan reformacije postal dela prost dan kot nekakšna protiutež Marijinemu vnebovzetju 15. avgusta, torej prazniku, ki je »tipično katoliški«. Dan reformacije po Evropi sicer ni dela prost dan, razen v dveh nemških zveznih deželah.

Zanimivo pa je tudi, da je že slovenska komunistična oblast konec osemdesetih let v duhu »sestopa z oblasti« in ustvarjanja konflikta z beograjskimi centralisti začela neformalno uvajati božič kot dela prost dan, ob tem je takratni predsednik Republiške konference SZDL Jože Smole kot prvi politik javno voščil božič in si s tem nabral tudi nekaj simpatij. Velikonočni ponedeljek je bil kot dela prost dan uveden šele po osamosvojitvi Slovenije, prav tako Marijino vnebovzetje.

V sosednji Avstriji je dela prost dan tudi praznik Gospodovega razglašenja oz. Trije kralji (6. januar), binkoštni ponedeljek, praznik Svetega Rešnjega telesa (oba praznika sta premakljiva glede na veliko noč), praznik Marijinega brezmadežnega spočetja (8. december) ter Štefanovo (26. decembra, takrat je pri nas državni praznik). Podobno je tudi na Hrvaškem in Italiji, na Madžarskem pa edino praznika Treh kraljev in Marijinega vnebovzetja nista dela prosta dneva.

Primerjava Slovenije s sosednjimi državami glede krščanskih praznikov, ki so dela prosti dnevi, torej kaže na to, da ima Slovenija dejansko zelo malo verskih praznikov, ki bi bili dela prosti dnevi. Dejansko so to samo božič, velikonočni ponedeljek in Marijino vnebovzetje, če ne štejemo dneva reformacije in dneva spomina na umrle, ki je po verskem pojmovanju praznik vseh svetnikov (Vsi sveti). Zato je pobuda o ustavni presoji statusa verskih praznikov še toliko bolj bizarna.

Sporni Očenaš Melanie Trump
In za na konec še ponovimo, da je prva dama ZDA Melania Trump razburila levičarske aktiviste, ker je na Floridi svoj nagovor začela z molitvijo Očenaš. Pri nas je nekaj takšnega nepredstavljivo. Spomnimo se samo, kako je prejšnji predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) dejansko prepovedal izvedbo skladbe »Očenaš hlapca Jerneja« na proslavi v državnem zboru ob dnevu državnosti. Toliko je torej pri nas vredna verska svoboda …

Gašper Blažič

 • Anonimno

  Tu so bili na delu komunisti, ne muslimani.

  • Slovenec 33

   Ja zraven so bili, ampak je to voda na mline mračnjaštva in fevdalizma, ki je skupni cilj islamizma in komunizma.
   V islamskih državah imajo izključno fevdalni red.
   V komunističnih državah pa se je izkazalo, da jim je končni cilj enak. Najbolj napredne komunistične države so že uzakonile fevdalizem, ko so vzpostavile dedni red vodilnih kast (Kuba – dinastija Castro in S. Koreja – dinastija Kim). Tudi tandem Medvedjev – Putin ni daleč od tega.
   Obe religiji težita k zatrtju demokracije in vzpostavitvi fevdalizma. Kako primitivno.
   V slovenskih deželah pa poskušajo zgodbo v isto smer peljati z nečaki.

 • Anonimno

  Tako se bo začelo-najprej prazniki, potem ustanovitev stranke, njihovi zakoni in vstop v parlament!

 • VERZIFIKATOR – PREVAJALEC

  GLAVO LUDA – GLAVA NORA

  Muhamed Rázum

  GLAVO LUDA

  Digao je Mujo glavu,
  kadiji se hajvan žali,
  svašta bunca, svašta pali,
  neće Mujo krsnu slavu.

  Kadija mu odgovara:
  »Ajde, Mujo, glavo luda,
  sada znaju svi i svuda,
  da si jadna, sitna para.«

  Mujo ipak još ne shvaća,
  žalio bi se sultánu,
  rekao je svom jaránu,
  kad se iz mehane vraća.

  Jaran sluša, gunđa malo,
  onda gurne Muju s puta,
  neka ludi Mujo luta,
  kaže samo još: »Budálo!«

  Prevod Štefan Umek

  NORA GLAVA

  Mujo je povzdignil glavo,
  se sodniku pritožuje,
  blodi v mislih, podpihuje,
  zametuje krstno slavo.

  In sodnik tako razsodi:
  »Daj no, Mujo, glava nora,
  vsi vedo, te tlači mora,
  revež si, ki večno blodi.«

  Mujo pa še ne dojame,
  sultanu se bo pritožil,
  se kolegu je potožil,
  ko iz krčme pot ujame.

  Ta posluša, brunda malo
  in s poti ga vstran porine,
  da norost ga končno mine,
  reče mu samo: »Budalo!«

  P. S.
  S prevodi je tako: če so zvesti, niso lepi, če so lepi, niso zvesti.

 • UH-Me piš

  Če jim tukaj v Sloveniji ne paše ali se ne strinja z našo ureditvijo si naj vsede v avto,avtobus,vlak,avion ali pa zajaha magarca in via !

 • RATATA

  Poleg komunistov so bili na delu tudi feministke, razni nevladniki, lgbitovci, refugiwelkomersi in druga golazen.

 • mirror

  Če nekdo živi v moji hiši bo spoštoval brez izjeme moja pravila, ki veljajo v njej. Vera je zasebna zadeva vsakega posameznika.

 • Olga

  Kdor ni zadovoljen s Slovenijo, naj gre! Muslimani v Saudijsko Arabijo, skrajni levičarji v Venezuelo! To je hvaležnost muslimanov, ker smo jih sprejeli med vojno v Slovenijo??! Sedaj bi pa sesuvali državo??!! Levičarji pa tako niso vredni besede!

 • Anonimno

  Ali vedo, kje je njihova domovina?
  Če ne vedo, jim pomagat nazaj, da se spomnijo !

 • šmentanamuha

  Tako je s temi muslimani, najprej ga vzameš pod streho, ker je “ubogi begunec ali ubogi ilegalni migrant”, ki potrebuje pomoč, potem pa te brcne iz hiše ali celo prereže vrat. Musliman lahko laže neverniku (nemuslimanu), ker mu je to dovolil Alah. in njegova duša ne bo trpela nobenih posledic, mogoče v alahovih nebesih dobi še kakšno devico za povrhu poleg tistih 72 (zakaj ravno 72?). Levičarski aktivisti so usekani in musliji to s pridom izkoriščajo, toda o njih (ateistih, feministih, ksantipah, lezbah, pedrih in še onih vmes, ki niso ne eno ne drugo in so se zapakirali v kratico LGBTQ2SSUVZŽ…) pa si mislijo vse najslabše. Izkoristili jih bodo za svojo agendo in če jim rata, potem so prvi na vrsti, da jih pošljejo alahu k spovedi. Nekaj teh levičarskih idiotov poznam in sploh ne morem verjet, da so res tolk usekani (seveda oni zase tega ne mislijo, ker so prepričani, da so zelo napredni).

  Seveda pa je treba povedat, da so tudi katoliški Španci, Portugalci in tudi Angleži pred nekaj stoletji storili zlo genocida nad ameriškimi Indijanci. In za to bi se morali opravičiti, tako kot se je avstralski premije Aboriginom. Ampak ne vem, kaj smo mi dolžni muslimanom? Čakam, da se začnejo prebujati muslimanske ženske. Ker tole, kar se dogaja z njimi, je nepojmljivo kršenje človeškega dostojanstva. In pol bi nas ene še rade prepričale, da so one rjuhe na glavi njihov človekova pravica. Ljubi Jezus, punce, spraute se k sebi, zdaj ste v Evropi.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj se je pa sedaj zgodilo z tem Nova24,da več ni avatarjev niti ničesar drugega?

 • xtc

  Tule je treba malce po domače.
  Če živim v državi,kjer je večina muslimanska ne zahtevam krščanskih praznikov,ne nalivam se jvno z alkoholom in ne izivam domačinov s stvarmi,ki bi jih vznemirjale.
  Ali po domače,v deželi kjer je večina katoliška se pač prilagodiš ali pa zložiš kufre in odideš tja kjer zate ni moteče torej v muslimanske države in s tem je težav konec.
  Dejansko je treb jasno razmejiti ,da EU TEMELJI NA JDOVSKO KRŠČANSKIH VREDNOTAH,KI SO PRIORITETA-kdor koli tega ne more sprejeti kot okvir naj se izseli tja,kjer ga to ne boviralo in tudi sporov glede tega ne bo.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj se dogaja z Nova24 ?

 • cosmosjasnovidec

  ????????????

 • karlina

  No, končno se lahko komentira, hvala lepa, upam , da tako ostane. Kar se tiče pa tega, kar piše, itak, da so dobili krila, saj vsi vemo, da smo naši levi vladi trn v peti in sovraznik št. 1, prav kristjani in RKC. Bog ne daj, res, da bi jim uspelo, kajti , če jim to uspe, da nam vzamejo še to, potem pa res lahko samo rečem, da smo v drzavi, ki je hujša od S.Koreje.

 • samotoje

  No, pa sem nazaj. S copati in šalco vred. Kaj pravim na zgornji članek? Hvala bogu, da ustavno sodišče ščiti ustavo in tako tudi slovenske krščanske kulturne vrednote. Alah, go home! Almir Talić tudi.

 • MartinKrpan

  Muslimani morajo biti debelo hvaležni, da imajo pri nas kos kruha, mir in pogled v civilizacijo – sicer pa vprašanje koliko jih bomo še trpeli. Alternativa so njihove domače greznice z vojno, terorizmom, diktaturo in obrezanimi deklicami.

 • Tine Hlade

  če pa malo pogledamo katere praznike imajo avstrijci,nemci,francozi,britanci

 • VERZIFIKATOR

  GLAVO LUDA – GLAVA NORA

  Muhamed Rázum

  GLAVO LUDA

  Digao je Mujo glavu,
  kadiji se hajvan žali,
  svašta bunca, svašta pali,
  neće Mujo krsnu slavu.

  Kadija mu odgovara:
  »Ajde, Mujo, glavo luda,
  sada znaju svi i svuda,
  da si jadna, sitna para.«

  Mujo ipak još ne shvaća,
  žalio bi se sultánu,
  rekao je svom jaránu,
  kad se iz mehane vraća.

  Jaran sluša, gunđa malo,
  onda gurne Muju s puta,
  neka ludi Mujo luta,
  kaže samo još: »Budálo!«

  Prevod Štefan Umek

  NORA GLAVA

  Mujo je povzdignil glavo,
  se sodniku pritožuje,
  blodi v mislih, podpihuje,
  zametuje krstno slavo.

  In sodnik tako razsodi:
  »Daj no, Mujo, glava nora,
  vsi vedo, te tlači mora,
  revež si, ki večno blodi.«

  Mujo pa še ne dojame,
  sultanu se bo pritožil,
  se kolegu je potožil,
  ko iz krčme pot ujame.

  Ta posluša, brunda malo
  in s poti ga vstran porine,
  da norost ga končno mine,
  reče mu samo: »Budalo!«

  • Nata

   kot po navadi…..super……
   ampak kje pa je oni drugi ? Kamerat od Muja ? Pajo ?

   • VERZIFIKATOR

    Haso? Na dopustu.

    • Nata

     Hvala.

 • janez zorman

  Vprašanje kaj bo za naprej, ko bo na ustavnem sodišču pristal sodnik z razmišljanjem kakršnega imata npr. Jasna Murgelj ali Domen Savić. Njima se niti sanja ne, da je Slovenija katoliška dežela z krščanskim izročilom in z krščanskim zgodovinskim spominom. Vse kar je bilo slovenskemu narodu od leta 1941 – 1990 umetno vsiljeno, je bilo za slovenski katoliški narod nenaravno in nerazumno – vendar so ljudje z zastraševanjem UDBE in pod represijo JLA vse požrli. Ljudje so se nekako navadili, da cca. 9 – 10% komunistov drži v “suženjstvu” celo populacijo. Zgodovina se prav lahko ponovi. saj ti isti komunisti in njihovi potomci, ki so se devetdeseta leta potuhnili, izrabljajo muslimane za dosego svojih apetitov.

  • Marija

   Tako je zato jih pa tako dobro strežejo. Slovence pa uničiti. Saj je Murglova jasno povedala leto hitro mine nastavili bomo svoje. Polovico jih že imajo.

 • RATATA

  Počakte, da đamija zalaufa in se bojo začel po tleh metat tam po pločnikih in bojo tepihe zahteval, pa zaustavitev prometa in hoje pa take.

 • von Rhein

  Če pogledate in poslušate muslimana Porića lahko takoj ugotovite od kje ideje za VEČ kot samo enakopravnost. Sicer pa,nobeden jih ne ovira pri izražanju svojih verskih običajev (poglemo njihove pogrebe),oni bi kot priseljenci ovirali slovenske stoletne tradicije.

  • Steiermark

   tisočletne….

 • tarantela

  Nekateri pravite, da je Slovenija katoliška oz. krščanska dežela. Me zanima, po čem to sklepate.
  Hvala za odgovor!

  • von Rhein

   Ker si pametna dobiš uganko v kateri je odgovor.
   Kakšna je bila Slovenija pred letom 1945,kakšni so bili običaji,kakšna je bila vzgoja? In kakšna je Slovenija danes?Kdo je uvedel vse spremembe,večinoma na silo?

   • tarantela

    Kar se tiče “na silo”, Ti povem tole:
    Moja mama je bila 8-letno dekletce, ko je morala iti služit za pastirico. V jutranji rosi, tudi zvečer je pasla živino in takrat ji je gospodinja določila, da se lahko uči za šolo. Otroka je zeblo v noge, grela jih je tako, da je stopila v kravje iztrebke…Seveda se tako ne moreš učiti. V šoli je bila pri verouku vprašana nekaj iz katekizma, seveda ni znala na pamet, kot je zahteval katehet, zato je morala iztegniti roke, da jo je katehet namlatil s palico po dlaneh. TO JE VZGOJA NA SILO!!
    Sicer pa imajo v Nemčiji uveljavljen prispevek na članstvo v kateri od veroizpovedi, denar trgajo od plače. Seveda se moraš izreči, katere veroizpovedi si. Moja sorodnica se je uprla takemu obveznemu plačevanju, zato je zahtevala izbris.
    Me zanima, koliko bi bilo članov pri nas, če bi uvedli tak obvezen prispevek, sedaj štejejo člane zgolj po številu vpisov v krstno knjigo, kaj se pa s takimi “verniki” zgodi potem, pa vsi molčijo.

    • samotoje

     Načenjaš vprašanja, ki jim očitno nisi kos. Govoriti o “članstvu” v neki religiji in o tem, kaj je z verniki po krstu- ali so še ali niso me spominja na čase, ko so špiclji že zjutraj oprezali okrog cerkva, kdo gre k maši in potem tekli politkomisarju poročat, kako in kaj. Verjetno zato še danes nekateri ostanejo na pogrebih pred cerkvijo. Za vsak slučaj. Krščanstvo je seveda mnogo več in zaobjema vse pore “zahodne” civilizacije. In razumevanje njegovega bistva in vpliva na “člane” in nečlane terja veliko študija, intelektualno širino in razgledanost.

    • Steiermark

     Tarantelica, kar se “obveznih davkov ” za cerkev tiče, v Sloveniji, ti naj povem, da jih res ni, vendar pa to še ne pomeni, da država – mi davkoplačevalci, tudi skrbimo zanjo! Za cerkev prispevamo mi Katoliki sami, če ne drugače, pa ob sv. mašah, ko darujemo zanje, kakšen everček ali pa tudi samo cente – in iz tega deluje Cerkev in se preživlja!
     Kar se pa nasilne vzgoje tiče, v šolah, pa nevem v katerem stoletju je tvoja mati hodila v šolo….. jaz sem namreč hodila v šolo v času komunističnega režima, ko so nas pravtako maltretirali, vendar samo tiste, ki smo bili Kristjani – razen zmerjanja s svinjami, smo bili deležni tudi telesnih kazni, od klečanja v kotu, do pretepanja s palico ter sramotenja pred ostalimi sošolci! Temu sem sama bila priča, pa ne pred 100 leti, to se je dogajalo še v poznih 60 letih, v ideologiji terorista, pedofila, psihopata in množičnega morilca, jb tita…… in še pritožiti se nisi smel, ker je bilo potem še huje….. Potem bi pa neka tujerodna tarantelca rada tukaj kvakala o neki “verski prisili in pretepanju zaradi neznanja……..

     • tarantela

      Hodila sem v šolo po drugi vojni, nikjer nihče ni maltretiral tistih, ki so hodili v cerkev. Roko na srce pa k spovedi zaradi neresnic!
      Ja, pa k verouku so me pošiljali, bila sem tudi pri birmi, nihče od nevernih učiteljev nas ni zaradi tega mrcvaril.
      Verovati sem nehala kasneje, sem pač malo bolj pregledala Biblijo.

    • Kat Wilson

     Ne hodimo več k maši. Jaz sem vpisana v knjige, zakramente smo naredili, moj soprog tut, dokler so nas starši silili torej do 14-15 leta, potem do 18 k maši za Božič in Veliko Noč, ker smo spet morali it, potem ko si 1x 18 let pa te nihče ne more nikamor več siliti in poslušati tistih brezveznih litanij, stalno natolcujejo eno in isto, skratka obup. Seveda kamor greva sedaj so pač pogrebi, pa na kak krst… Otroke bova imela, krstila pa jih ne bova iz principa. Si bodo že sami izbrali v kaj bodo verjeli ko bodo dovolj stari, če bodo to hoteli. Najbolje je imet zdravo pamet in verjet vase ne pa v neke namišljene bogove in božičke.

     • tarantela

      Vera je zatekanje k nevidnemu umišljenemu prijatelju. Nekateri verjamejo vanj…

  • Unikatna

   Po popisu prebivalstva.

   Verska pripadnost slovenskih državljanov po popisih prebivalstva 1991 in 2002.

   Vera 1991 (%) 2002 (%)
   Katoliška 71.6 57.8
   Evangeličanska 0.7 0.8
   Druga protestantska 0.1 0.1
   Pravoslavna 2.4 2.3
   Druga krščanska 0.1 0.1
   Islam 1.5 2.4
   Judovska 0.0 0.0
   Orientalska 0.0 0.1
   Druge religije 0.0 0.0
   Vernik, a ne pripada nobeni veroizpovedi 0.2 3.5
   Ne veruje, ateist 0.4 10.1
   Ne želi odgovarjati 4.2 15.7
   Neznano 14.6 7.1

   Po raziskavi Slovensko Javno mnenje 1992 je samo 20 % Slovencev verjelo v »osebnega boga« (nadaljnjih 39 % je reklo, da verjamejo v »boga kot eteričnega duha« ali »boga kot življenjsko silo«).
   Leta 1997:
   24 % slovenske populacije je verjelo v boga brez vsakega dvoma;
   29 % odraslih državljanov je verjelo v »Vstajenje«;
   37.5 % Slovencev je verjelo v nebesa, in 24 % v pekel.
   Okoli polovica respondentov (51 %) je izjavila, da so verni na svoj lasten osebni način; samo 18 % jih je zatrdilo, da so verni v skladu z naukom Cerkve.

   Vir: https://sl.wikipedia

   • tarantela

    Hvala za izčrpen odgovor! Menim pa, da je to zgolj anketa, čeprav si napisala, da je bila narejena ob popisu prebivalstva. Sicer pa je stara, v njej niti ni judovske vere, čeprav Judi dokazano obstajajo tudi v Sloveniji. Kolikor vem, pa niti ni nihče dolžan, da se izreka za ali proti članstvu v kateri od religij. Če se ne motim, vprašanje o pripadnosti veri niti ne sme biti v vprašalniku popisa prebivalstva, ker je to osebna stvar posameznika.
    Sicer je pa Slovenija sekularna država in prav je tako, kdor veruje, ima prosto voljo verovati v katerega boga želi, kdor ne veruje pa tudi ni posiljevan s strani katere koli veroizpovedi.

    • Unikatna

     To ni bila anketa ampak popis iz leta 1991 in 2002! Je na seznamu judovska vera, le da se nihče ni izrekel – 0.0 %.

     Za pripadnike Katoliške cerkve se je ob popisu prebivalstva leta 2002 izreklo 57,8-odstotka Slovencev, po podatkih Slovenske škofovske konference (SŠK) pa naj bi jih bilo sicer še več, kot je pokazal popis – predvsem zato, ker se skoraj 16 odstotkov ob popisu ni želelo izreči o veroizpovedi. Letu 2011 je bilo tako po podatkih SŠK-ja v Sloveniji 76,6 odstotka pripadnikov Katoliške cerkve – največji odstotek katoličanov je bil med prebivalci mariborske nadškofije (84,8 odstotka), najmanjši pa v koprski škofiji (67,9 odstotka).

     V Sloveniji po podatkih urada za verske skupnosti deluje 43 uradno registriranih verskih skupnosti – največja je Katoliška cerkev, sledita pa islamska in pravoslavna verska skupnost.

    • Steiermark

     Glej tarantelica, tebi manjka veliko, veliko, da bi se lahko poimenovala kot pripadnica slovenskemu narodu, kateerega kultura in verska pripadnost (ne članstvo…..) pripada krščanstvu, ki nam je oblikovalo in dalo kulturno pripadnost…. Tisti, ki tega nimate v sebi (pripadate tujim in agresivnim, človeku neprijaznim verstvom, kot islam, ki ne priznava svobode človeka, kot krščanstvo, ampak priznava samo nekulturno in zločinsko izživljanje, predvsem na “nevernikih” (vse kar islamu ne pripada), ženskah, ki po njihovo ne pripadajo niti človeški rasi, otrokom, ki pravtako, razen kot posiljevalski material, za njih nimajo nobene vrednosti itd….Da ne pripadaš Slovenski avtohtoni rasi, se sama izdajaš, s svojimi, protičlovkovim pravicam, komentarji, z nepravilnim navajanjem imena Boga itd. Seveda, kot tujerodna balkanska pripadnica, pa tudi popisa prebivalstva v Sloveniji, nemoreš priznavati (po srbsko, ko nam odrekate narodno pripadnost Slovencem ali drugim avtohtonim v Slovenij, kot ste to počeli pod titom, sedaj pa nadaljujete pod kučkotom in njegovim prodajalcem sr…. in solate ter vsiljevanja zločinske marksistično protislovenske miselnosti – kjer niti v svojih najbolj intimnih mislih nikoli niste imeli samostojne, še manj pa svobodne Slovenije in katere še danes ne priznavate, kot vaš kratkonogi vodja……..

     • tarantela

      Slovenska avtohtona rasa je molila Svaruna, Vesno itd. Pa kaj bi naštevala.

  • Borut Stari

   Nihče tega ne pravi. Le tako je! Razumeš ali ne je popolnoma vseeno,
   https://www.youtube.com/watch?v=XgRZ10o_KDI

  • Peter

   Taranteli je pač žal, da nismo več komunistična (vsaj uradno ne) država, no.

  • Anton

   Dokler vas bo krščanstvo motilo v Sloveniji bo Slovenija krščanska. Po tem to sklepamo.
   Bog s tabo.

  • macon

   Poglej na hribe okoli sebe oz nekoč je bila popolnoma, sedaj pa je še delno in iz katolištva izhaja lep del naših tradicij in temeljev.

 • Olga

  To je njihova “zahvala” za gostoljubje in odtegovanje od ust, Slovencem! Sedaj bi nas pa radi učili, kako naj živimo?! “Svakog gosta, za tri dana dosta!” Kdor ni zadovoljen, naj se vrne k svojim!

 • učko

  Jaz kot nevernik oziroma ateist do vere ne čutim čisto nič drugega kot manipulacijo z ljudmi. Nekateri mislijo, da je potrebno vero spoštovati. Narobe! Vero se samo tolerira ali pa še to ne !!!! Če vera in verniki iz verski voditelji ne delajo državi preglavic, potem se jo lahko v določeni meri tolerira in se jo pusti, v nasprotnem primeru pa prepove kot družbeno škodljivo ali celo teroristično !!!! Krščanska vera ima pri nas tradicijo, zgodovino. Krščanska vera je pridonesla slovenskemu narodu marsikaj dobrega in tudi marsikaj slabega. Ravno zaradi te tradicije se to vero lahko “tolerira” kot privilegirano napram ostalim veram, ki so tukaj “tujerodne”. Vsako vero, ki spodbuja k nasilju, zlasti proti njenim “nevernikom”, je treba takoj prepovedati in sankcionirati. Tudi v šolah vera nima kaj iskati !!!!!!!!! NOBENA !!!!!!!!!!!!

  • baubau

   Razglašati ateizem za edino veljavno “kulturo”pa je milo rečeno popolna marksistično komunistična slepota,da ne rečem kaj hujšega.

   • učko

    Marksizem in komunizem so tudi “vere” !!!!

   • Franci

    Učko ima prav, če si ateist to ne pomeni da si komunist. To je ZELO neumno ( beri : nerazgledanost in predvsem neznanje ) razmišljanje. NOBENA vera, ni še prinesla blagostanje nikomur – komunizem ( je prav tako vera – ogromno ovčk je proizvedla od WWII ) pa samo privilegiranim. Ljudje, Slovenci smo, nehajte z polariziranjem. Nas bojo prav taki verski “tujerodni” lažje pojedli zato.

    • tramal

     Krščanstvo je prineslo blaginjo ameriki,švici, avstriji,nemčiji in vsem bogatim državam razen naftnim arabcam.Poglej komunistično venezuelo ki je tretja največja izvoznica nafte pa ljudje nimajo kaj za jest.

  • Nata

   Prav. Imaš vso pravico do vere čutiti – nič !!
   Nimaš pa nobene pravice ” tolerirati ” mene, kot vernico ! Ta je pa dobra !!
   Glede šol pa se strinjam.
   Pa, vendar vprašanje – Kaj pa je ateizem ?

   • samotoje

    Kaj je ateizem? Slepilo za bedake, da so pomembni. Kakršnokoli razmišljanje o veri terja kar precejšen miselni napor.

  • Kat Wilson

   amen!!

 • Ryuk

  Zdaj vidimo, koliko so migranti zares pripravljeni se integrirat.

  • Steiermark

   To smo “videli” že začasa titoistične tiranije, ko nam je ves balkanski svet oz. jugo “migrante”, ki so nas kasneje nadvladali, privlekel v Slovenijo, z namenom, da naredi novo “čisto etnično raso” – “jugoslovane”, kar mu pa Hvala Bogu, ni uspelo ….

 • Slovenija moja dežela

  Vsi lahko gredo od koder so prišli,če jim tukaj ne paše,vključno z rdečkarji.

  • Steiermark

   Ne, da lahko gredo, naj se poberejo!

 • resnicaboli

  Levičarji so za tem se skrivajo za muslimani že od l. 1945 hočejo uničiti Slovenski narod in njihovo vero.

 • totex39

  Za začetek zahtevajo verske praznike, pol bodo pa še svoje predstavnike v vladi. Postajali bodo vedno bolj močni in bomo kmalu imeli na pohodu muslimanizacijo, kot jo poznamo v drugih državah.

  • Ryuk

   Ponekod že zahtevajo šeriatsko pravo.

  • pajot

   Spomnimo se,kaj je izjavil njihov mufti grabus ali kako se že piše: Slovenija bo muslimanska čez dvajset let.V Odmevih. Bobovnik,ki jih je vodil,tudi trznil ni.

  • slosin

   Tako to gre,ja! Malo po malo….

  • Winston Wolf

   Naslednje bo “neustavna” svinjina na šolskih jedilnikih…

   • slosin

    Pa ti veš, da v nekaterih vrtcih otrokom muslimanskih staršev ne dajejo svinjine.
    Namesto te jim kuhajo govedino, včasih tudi teletino.Starši prinesejo zdravniško potrdilo,da iz zdravstvenih razlogov njihovi otroci ne smejo uživati svinjine….
    Verjetno je enako po šolah, za kar pa še nisem slišal..To prakticirajo še preden se je začelo to z migranti…Popustili so že pod pritiski yugo-muslimanov…

    • Nada

     Yugo-muslimani, kot sledi iz tvojega posta, so do nedavnega imeli vsaj toliko rešpekta, da niso direktno navalili, temveč šli k zdravniku po napisan zdravstveni papir. Od kar pa se v Sloveniji t. im. azilante hrani celo s halal hrano brez, da bi jim bilo treba z zdravniškimi potrdili dokazovati, da bi jim meso od ne na tako okruten način ubitih, zaklanih živali, škodilo, pa se nam vedno slabše piše.

 • Caetano

  Enkrat muslimani pri nas hočejo, da bi zapirali ljudi zaradi verbalnih deliktov po ”zgledu Singapurja”, drugič bi ukinjali stvari tesno povezane z našo kulturo. To je vse, ker nam hočejo počasi vsiliti šeriat, vsi tisti, ki stremijo za tem kot končnim ciljem so sovražniki naše ustavne ureditve in jo hočejo zamenjati s krvavo teokracijo.

 • Aton

  Interes naše levice!

 • dr Janez Sveti

  Saj imajo na zavodu za zaposlovanje praznik vsak dan.
  Dr Janez Sveti Praznik

 • Franci

  musliji nimajo kaj zahtevati v SLOVENIJI, domov v svoje arabske dežele naj gredo in tam zahtevajo take pravice kot jih imajo pri nas. Sramota da se o tem sploh razpravlja. Tukaj je SLOVENIJA. In tukaj se spoštuje vse kar je Slovensko.

 • FORT WORTH

  Partijci in muslici se radikalizirajo. Oboji proti drzavi Sloveniji , Slovencem in nasim tisocletnim obicajem !

 • domovina mili dom

  Levičarji uporabljajo muslije za svoje cilje. Zadnji odkriti korak proti krščanstvu je bil napad Moderdorferja s predlogom ukinitve zvonjenja cerkva. Zdaj so začeli s prefinjeno metodo za svoje zlodejske metode uporabljati- izkoriščati- muslije.
  Je pa čudno, da so hinavsko tiho pravoslavci, luterani. Čeprav pravoslavni vzornik Putin dela red.

  A bomo pokazali tem gostom in komunistom, da je Slovenija krščanska država s tisočletno tradicijo.
  Mater jim vola komunističnega.

 • Nata

  Dajte si še enkrat prečitati knjige Orianne Falacci !!
  Tud o težavah podjetnikov. Ker muslimani ob petkih ne delajo……….
  Ne bom več naštevala

  • Franc Šink

   Židje v sobotah, lenuhi pa nikoli

 • Edi Saksida

  maj kajimajo toliko proti nasi kulturi,ce vam ni vsec v sloveniji mars odkoder ste pršli golazen jedna.spštujte slovensko kulturo

 • vidimvas

  Sem ateist, ne potrebujem nobenega svojega praznika. Ukinil bi čisto vse vere, da nikoli več ne bi slišal … v imenu boga. Nobenega boga ni, samo ljudje smo, na žalost so taki, ki jih po čustvih in pameti prekašajo celo živali!

  • Franc Šink

   Veruj v sebe! Sicer pa ni vse tako enostavno.

   • Anonimni_Profesor

    Za ene je veliko bolje, da v sebe ne verujejo.

   • Ruggedplant

    Verovanje v sebe ni prav nič drugega kot egocentrizem – ta pa je v svojih najrazličnejših zunanjih manifestacijah vzrok VSEH slabih del in zločinov, ki jih je človek pri zdravi pameti zmožen narediti. Človek kot tak je pokvarljivo blago, precej bolj od živali in rastlin – kdor torej svoje življenjske nazore in moralne stave prilagaja po SVOJI meri, je še večji optimist kot tisti, ki na splavu gradi stolpnico.

  • Anonimni_Profesor

   Marksistični ateisti so ustvarili cel kult kaj šele kak praznik. Ukinil bi vere, mislim že s tem pokaže človek svojo omejenost, kaj pa če bi ukinil raje jezike ali pa čustva recimo.

  • Ruggedplant

   Krajše povedano: ukinil bi torej tisto, kar človeka razlikuje od živali – duhovnost. Tvoje razmišljanje je moralno precej bolj sporno kot razmišljanja o fizičnem iztrebljanju človeštva. Smrt je namreč neizogiben del življenja, izguba duše pri živem telesu pač ne.

 • Kekec.Mali

  Že ta rdeče praznike je težko prebavljat, no.

 • radames

  Pred 40 in več leti. Televizijska evrovizijska izmenjava vesti iz evrovizijske centrale v Bruslju. Tik pred Božičnimi prazniki. Pred začetkom izmenjave napisani pozdravi za srečne in blagoslovljene Božične praznike in želje za Novo leto. Pohlepno sem bral, saj v Jugi tega ni bilo. Ni bilo Božičnih praznikov, bilo je samo Novo leto. Obnašali smo se kot barbari, kot tolpa, amorfna masa nekih “delovnih ljudi”. Evropa in ves zahodni svet je grajena na krščanskem izročilu. Brez tega zahodna civilizacija ne bi bila to, kar je. Zaostali bi bili, kot je zaostal muslimanski svet. Ves napredek, vse življenje v relativnem blagostanju je nastalo ravno zaradi krščanstva.

  • moon

   Imas prav, samo vecina se ne strinja.. torej bomo popusili na celi crti.
   Sam celo mislim, da par let seriatskega prava niti ne bi bilo slabo na pomehkuzenem in lopovskem zahodu. Samo zamisli si, da izginejo vsi aktivisti, tajkuni hodijo okrog brez rok.. feministk kar naenkrat ni vec, 90 % javne uprave je na cesti, …

 • Slovenec 33

  Izgleda, da večina ustavnih sodnikov še ve, da je islam krvava, histerična, agresivna in pedofilska religija, ki vse, ki pridejo z njo v stik potiska v mračnjaštvo in fevdalizem.
  Koliko časa bodo to še vedeli, je vprašanje obstoja slovenskega življa v slovenskih deželah, ki temelji na krščanskih vrednotah.
  Žal je tako, da edino krščanske vrednoste omogočajo demokracijo.
  Vse ostale religije pa propagirajo fevdalizem in mračnjaštvo.
  V vseh ostalih religijah je oblast dedna, kar definira fevdalno ureditev.
  Islamske države imajo fevdalizem
  Komunizem ima fevdalizem (Kuba – dsinastija Castro, S. Koreja – dinastija Kim) in tudi tandem Medvedjev – Putin ni daleč od tega.
  Levaki, ki se imajo za napredne pa so po vidnem obnašanju, v svoji primitivnosti, do konca korumpirani od stricev iz ozadja (Soroš, Udba, KGB, Stasi).
  Resnično bo potrebno, v slovenskih deželah in v EU, zbuditi “zdravo kmečko pamet” kot se temu reče. Trenutno je ta vidna le v višegrajski skupini, drugje v EU pa ne..

  • Novakec1

   Musliče imaš v vseh porah vladanja, JS, JU, medijih in samo še vprašanje časa je kdaj bojo ustavni sodniki odločali po šerjatskem pravu.

  • Franc Novak 1979

   To, da so RTKC v Sloveniji vrnili fevdalno premoženje, pa delno zanika tvoje trditve. Demokracijo pa omogoča samo izobraženost prebivalstva, ki ni pod vplivom nikakršnih verskih dogm. Res pa je, da bo demokracija plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški. Tujci bodo hoteli staroselske pravice. In demokracija jim bo to dala. Tatovi in goljufi bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to dala. In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija, kot je bila za časa katerekoli monarhije ali oligarhije. Torej ne tvoja trditev zbuditi “zdravo kmečko pamet” in vzeti v roke vile in kose in pomesti z bando, ki hoče slovenstvo uničiti, povsem na mestu.

   • nebošlo

    Menim, da se je večina vaših napovedi že zgodila.

    • Franc Novak 1979

     Super, a si ti že “nabrusil koso”? Jaz sem jo že, s Krpanovo soljo jo mažem.

 • ostrovrhar

  Ideja pravzaprav niti ni tako slaba. Njihov Kurbam Bajram traja kar štiri dni skupaj. A ne bi bilo fino štiri dni ne iti v službo? A? V petek se pa potem tako ali tako po njihovo ne dela, ker se cel dan kao moli. Naš Cmerar pa nam pokloni samo 2. januar, en sam samcat usran dan! :)))

  • renee

   Cerar pa prihajajoče volitve !

 • KIKI

  Čakam, čakam, in upam, da dočakam zadnje olje za Kučana in
  njegove pajdaše in hlapce!
  Ko se bo ta rdeča banda pospravila s te zemlje bomo mi Slovenci končno
  lahko doživeli pravo katarzo!

  • Novakec1

   Prej boš dočaku genocid nad sloovcami

 • Unikatna

  Tudi jaz se sprašujem:” Kam sta odšla pripadnost in ponos Slovencev?”

  • Novakec1

   Kerih “slovencev”?

   • Unikatna

    avtohtonih

    • nebošlo

     Slovani so na tem ozemlju šele od 6. stoletja. Prej so bili tu kelti in rimljani. Slovani (in s tem tudi slovenci) smo na to zemljo imigrirali. “Avtohtonost” je tako le parameter casa prihoda.

     • Unikatna

      Nehaj no, najbolje da še greš bolj v preteklost…v obdobje kenozoika…bom napisala tako – pravih Slovencev…

     • nebošlo

      Torej vam je 6. stoletje predaleč, da bi bilo relevantno? Se pravi vam je 1. stoletje, čas Jezusa, še manj relevantno? Ali gre v drugo smer, in blizje kot smo sedanjosti, manj je pomembna zgodovina?

      Resnica je taka, da je “pravi Slovenec” zgolj tisti, ki živi ali je živel na ozemlju Slovenije. Skozi vso zgodovino smo bili zaradi pomembnih trgovskih poti in migracij prehodna država (v zadnjih letih še posebej izrazito vidno v migrantskih poteh iz bližnjega vzhoda v evropo) in ljudstva pri nas so se vedno mešala.

   • KIKI

    Mislil si : “kojih slovenaca? Jel tako?”

 • Kat Wilson

  Torej, to pomeni da bi imeli lahko odprte trgovine, UE, biznise… tudi ob krščanski in državnih praznikih, ampak takrat bi pa obvezno morali delati samo muslimani. Ideja ni slaba. Njim se prizna njihove praznike, ostalim pa krščanske in državne. Bi blo fino it na božični večer v restavracijo in naročit odojka, zalit pa z pirom in vinom. Sicer ne pijem alkohola in se ogibljem mesu, ampak to bi pa naredila, pa tudi če bi pol odojka pojedla moja psička, ki bi jo seveda vzela s sabo.

 • Slobajker

  Ne vem kaj se ti musliči mučijo tu pri nas naj gredo v lepe njihove države nazaj pa jih ne bo noben diskriminiral !!!!!

 • Anton Zor

  Sem tudi vesel , da se lahko normalno komentira. Tudi moje pohvale sprejmite.
  Na te ceremonije gleda muslimanov , pa tole , Kdaj se bodo Slovencem vremena se zjasnila.

 • Ruggedplant

  Bravo Gašper! O teh stvareh je nujno potrebno pisati, sicer imajo ateistični Slovenci občutek, da kristjani tja nekam v tri krasne jamramo o diskriminaciji in napadih na duhovno jedro naše države. Komunisti in islamisti imajo eno samo ideološko (pa precej več metodoloških) skupno točko in ta je izkoreninjenje vseh prevladujočih verskih skupnosti, konkretneje kristjanov. Ta grožnja niti pod razno ni zanemarljiva, saj smo kristjani (med drugim tudi zaradi svoje pasivne, nepokončne, neodločne drže) v Sloveniji državni sovražnik številka 1 – še bolj kot klasični domoljubi, torej antikomunisti, ki imajo vsaj neko formalno politično moč, da se napadalcem postavi po robu. Boj proti kristjanom poteka na enaki ideološki osnovi, z enakimi “argumenti”, včasih celo tudi partijsko retoriko kot v prejšnji državi s to razliko, da je bilo takrat to zapovedano, danes pa se sovraštvo do kristjanov med ljudmi širi na bolj subtilni ravni preko medijev – in to je še BOLJ nevarno. Pravzaprav pa o trenutnem stanju (poleg stotin primerov letno, ki jih štejejo na 24kul.si) lepo priča že zgoraj opisan dogodek, da je nekomu sploh na misel prišlo, da vloži takšno pritožbo. Kot bi se znašli v nekem vzporednem vesolju, kjer Otomani niso bili nikoli poraženi in še danes harajo po Evropi, ne da bi jim kdo upal kaj reči.

 • mona lisa

  Slovenija je krščanska država in posledično praznujemo samo te praznike. Če muslimani hočejo muslimanske praznike naj gredo v muslimanske države kamor spadajo.

  • Sergio Kosic

   Ehem, res je. Vendar ne prostovoljno. Že v osnovi šoli so nas učili, da smo Slovani tudi na področju današnje Slovenije: Krščansko vero sprejeli tako, da je knez Borut poslal sina Gorazda in nečaka Hotimirja k Bavarcem, kjer sta se pokristjanila. Ko sta se pozneje vrnila v Karantanijo in tu vladala, so na njuno željo prišli sem tudi misijonarji, ki so širili krščanstvo. Zgradili so prve cerkve in preganjali poganske običaje.

 • renee

  Končno ste se vrnili na Discus..hvala nova!

 • Franc Šink

  Če tega zadrgnega pobudnika,toliko motijo krščanski prazniki,naj te dni dela. na njegov bajram mu pa dovolimo kakšen dan prosto. Res so začeli dvigati glave.Bodimo pozorni na ta pojav!

 • DJURO SUMAR

  Zadeva je zelo preprosta. Ukiniti vse verske praznike, ker ne zajemajo celotne populacije.
  Ostanejo naj le prazniki, katere praznujemo vsi državljani. Dobri primeri so: 1.maj, novo leto, dan osvoboditve, konec 2. svetovne vojne. Pa še bi se našlo. Lahko bi praznovali prvi pomladanski dan, pa recimo pivo in cvetje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!