Socializem: Poglejte, kako je MORS Sindikatu vojakov Slovenije zagrozil z ukinitvijo, če takoj ne preneha s podporo referendumu o drugem tiru!

Foto: YouTube. Obrambna ministrica Andreja Katič.

Aktivna vključitev Sindikata vojakov Slovenije (SVS) v zbiranje podpisov za podporo referendumu o drugem tiru je zelo razjezila vodstvo Ministrstva za obrambo RS (MORS), ki je tajništvu sindikata, ki ga vodi Gvido Novak, poslala dopis z grožnjo, naj nemudoma prenehajo z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu. V nasprotnem primeru sledi ukinitev oz. prenehanje sodelovanja z MORS v dosedanji obliki. Gre le še za eno v dolgem nizu floskul vlade Mira Cerarja, ki si na vse pretege prizadeva, da bi preprečila referendum o dragem projektu izgradnje drugega tira, a si v resnici kar sama koplje jamo pred naslednjimi državnozborskimi volitvami. Tokratna grožnja ministrstva, pod katero se je podpisal državni sekretar Miloš Bizjak, zelo spominja na represivno delovanje političnega režima v nekdanji državi, zato so v Sindikatu vojakov Slovenije nad vsebino dopisa pričakovano zgroženi. Predsednik SVS Gvido Novak ne izključuje možnosti tožbe na sodišču, saj je prepričan, da sindikat ni ravnal mimo svojih pristojnosti.

Državni sekretar Miloš Bizjak je v imenu ministrstva in ministrice Andreje Katič Sindikatu vojakov Slovenije poslal dopis, v katerem je zapisal, da je ministrstvo na podlagi informacij v sredstvih javnega obveščanja ter po pregledu objav na spletni strani sindikata seznanjeno  z  javno izraženo podporo SVS referendumu o drugem tiru. “Ob  tem ste  v  okviru  sindikata  že  sodelovali  pri  izvajanju  nekaterih aktivnosti zbiranja podpisov za podporo referendumu in jih napovedujete tudi v prihodnje. V  ministrstvu  ocenjujemo,  da navedene  aktivnosti niso v  domeni  sindikata,  kot  organizacije,  v okviru katere se organizirajo zaposleni za varovanje svojih pravic glede statusa, ekonomskih in socialnih  pravic, ki  izhajajo iz  dela ali so z njimi povezane,” je zapisal državni sekretar Bizjak.

Na ministrstvu zato menijo, “da pozivanje pripadnikov Slovenske vojske za pomoč pri zbiranju podpisov za referendum in z izvajanjem drugih,  s  tem  povezanih  aktivnosti,  prekoračujete obseg delovanja vašega sindikata, ki mu ministrstvo s Pogodbo o zagotavljanju  pogojev za  delovanje,  št.  101-6/2014-13,  z  dne  30.  12. 2014,  zagotavlja tudi materialne in druge pogoje za delovanje. Pri  tem  je  treba  tudi upoštevati, da veljajo za  sindikalno  delovanje na  obrambnem področju nekatere omejitve. Ter, da ste bili v preteklosti že opozorjeni na nekatere prekoračitve obsega in načina še sprejemljivega in dovoljenega delovanja vašega sindikata”.

MORS tako poziva Sindikat vojakov Slovenije, naj takoj preneha z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu o drugem  tiru. “Vašo  formalno odločitev o  tem pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 29. 5. 2017. V  kolikor tega  ne  boste  storili,  bomo prisiljeni  v  ustrezne  postopke za revizijo naših doslej vzpostavljenih razmerij, posebej še pogodbe, saj ocenjujemo, da materialna in siceršnja podpora  sindikatu  s  takšnim načinom in  vsebino  delovanja,  kot  ga  izvaja  Sindikat vojakov Slovenije v okviru podpore referendumu o drugem tiru, ni umestna,” je pred dnevi zagrozil Miloš Bizjak.

V sindikatu so prisluhnili grožnjam in prenehali z aktivnostmi, toda razmišljajo o tožbi
Poklicali smo v tajništvo Sindikata vojakov Slovenije in predsednika Gvida Novaka prosili za komentar o vsebini dopisa. Potrdil nam je, da so se v sindikatu odzvali že v petek in prekinili z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu, ker ne želijo ogroziti delovanja sindikata. “Iz dopisa MORS je namreč jasno razvidno, da je to neke vrste grožnja, da v kolikor bomo nadaljevali z našimi aktivnostmi glede referenduma, bo vprašljivo naše nadaljnje delovanje pod dosedanjimi pogoji,” nam je povedal Novak.

V SVS so sicer popolnoma prepričani, da niso naredili nič narobe, ker so kot sindikat pozvali volivce k oddaji podpisa podpore za referendum. Zato so od pristojnega ministrstva že zahtevali, naj skliče t. i. komisijo za pomirjanje, ker gre za spor. “Oni trdijo, da smo kršili pogodbo, mi pa smo prepričani, da je nismo. Po sami pogodbi mora biti komisija sklicana v roku 15 dni, ta pa bo potem odločala o tem, ali smo pogodbo prekršili. V kolikor ne bo odločitve komisije, ki je zavezujoča za obe strani, bomo šli v upravni spor zoper ta akt,” je še zatrdil naš sogovornik.

Naj spomnimo. Komisija odloča v sestavi petih članov, od tega sta dva člana iz sindikata, trije pa iz vlade. “Mislim, da komisija brez teh dveh članov ne more odločiti o nečem drugače, kot menimo v sindikatu. V tem primeru bomo šli na sodišče in zahtevali, da se akt razveljavi. V nasprotnem primeru nam bodo ob naših naslednjih aktivnostih preprosto kar odpovedali pogodbo,” je še opozoril Novak.

Česa ne razumejo na ministrstvu? Več denarja za drugi tir posredno pomeni manj sredstev za vojsko
In kakšne so v resnici pristojnosti Sindikata vojakov Slovenije, da ministrstvo trdi, da so jih v SVS prekoračili? Že v 1. členu statuta sindikata je zapisano, da gre za organizacijo vojakov, zaposlenih v Slovenski vojski, pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve in zaposlenih na  Ministrstvu  za  obrambo  Republike Slovenije (MORS), ter nekdanjih zaposlenih na MORS, ki se v sindikat svobodno vključujejo, deluje pa skladno z ustavo in s predpisi  Republike Slovenije.

Predvsem pa v statutu jasno piše, “da je SVS prostovoljna,  samostojna, neodvisna, demokratična in nestrankarska interesna organizacija, ki zastopa interese vojakov v Republiki Sloveniji. V njej člani organizirano ter skladno s programskimi usmeritvami in tem statutom uveljavljajo in varujejo svoje pravice glede statusa, ekonomskih in socialnih interesov, ki izhajajo iz dela in so povezani z njim. V okviru delovanja sindikata lahko člani organizirajo tudi kulturne, športne in druge oblike povezovanja”. Ni znano, česa na ministrstvu glede tega niso razumeli.

SVS torej deluje skladno s svojim statutom in programskimi izhodišči, po načelih demokratičnosti, solidarnosti in vzajemnosti ter pri tem spoštuje ustavo, mednarodne konvencije in načela sodobne pravne in socialne države. Ker pa za Slovensko vojsko država še naprej namenja premalo denarja, vojaki pa nimajo urejenih plačnih razmerij, ki bi po mnenju opozicije morale biti že zdavnaj izenačene s policijskimi, imajo v sindikatu vso pravico boriti se za višja finančna sredstva. Toda ob dragih vladnih projektih, kot je Cerarjev drugi tir, za katerega želi plačati več kot milijardo evrov, bodo to težko dosegli. Zato je nasprotovanje SVS takšnemu razmetavanju z davkoplačevalskim denarjem povsem razumljivo.

Luka Svetina

 • dež

  Zanimivo, vlada zbira podpise v podporo Magni, sindikat vojakov pa jih ne sme proti 2. tiru. Če bi Štrukelj zbiral podpise, za karkoli nasproti desnim, ne bi bilo nobenega problema.

 • janez zorman

  Velejnčani in Velejnke se radi bojujejo za nasedle investicije, a ne Kontič, Katič,…Od nasedlih investicij največ kapne v malho, a ne ?!

 • Olga

  In kaj idiota sporočata vojakom?? Dragi vojaki, dovolite krajo davkoplačevalskega denarja, delajte ZASTONJ in hodite po pakete na rdeči križ!!!??? Sramota! Mar nismo v svobodni državi???? Takoj naj odstopita!

 • antimur

  Vso kučanistično jugonostalgično bando je potrebno zmetati iz slovenske vojske, da bo zopet slovenska. MORS pa razfukati v prafaktorje, vse banditske svetovalce, od jugogeneralov do barab iz SD, pa najstrožje obsoditi za izdajo domovine. Za izdajo pa vemo kakšna kazen pripada tem kučanističnim vampirjem.

 • princeska

  Kar je v dna duše pokvarjenih bab v Sloveniji, vse so na ministrskih položajih

 • Franc Šink

  Kako da neki sindikati krojijo obrambno politiko RS Za znoret!!!

 • Primoz Papez

  Sej te dva glasova ki bi jih dqli vojak iza referendum ne bosta pomagala vam jih manjka se precej ..

  • KAPIBARA

   V sredo oddal 2 x ZA

 • Morala

  Svobodna država? Za koga? Res nas peljejo tja, odkoder smo prišli. Samo kimajte in tiho bodite!!!

 • if

  Državni sekretar Miloš Bizjak in ministrice Andreje Katič, izrazila sta se kot popolna nedemokrata.
  Lekcije iz demokracije nista osvojila in je verjetno tudi ne bosta, ker vam ta disciplina normalnega povzroča popoln možganski mrk.
  Tako stanje na pomembnih funkcijah države je nevarno za notranjo in zunanjo varnost države.

 • luckyss

  Naj še dvajsetič napišem….če je ta tir potreben naj ga gradijo Kitajci…Tako bodo “naši” manj pokradli in “vaši” bodo manj živčni, ker jim očitno že zmanjkuje pokradenega denarja…

  • domovina mili dom

   Ko bo zmanjkalo denarja, bo iz mehiške banka malo prikapljalo, da bodo volitve spet leve.

  • Nata

   Katerim zmanjkuje ?Si pa mojster za obračanje besed.

  • Igor Kavalar

   Zgradi naj ga tisti, ki je najbolj sposoben, da ga zgradijo hitro, kvalitetno z pogledom v prihodnost, da bo koštal maksimalno 400 miljonov(ker več vredno 27km nikoli ni), da bo odplačana v 15 letih ta investicija in to 100%, za penale pa plačajo tisti ki se pogodbe ne držijo. Profit v nadaljnih letih pa v državno blagajno. In ja o vseh pomembnih zadevah morajo vprašat ljudi za njihovo mnenje, (ker gre za naš denar, ne denar vlade ali posameznika) enako kot to delajo v Švici, ko so za Gotthard tunel imeli 2 referenduma in oba so podprli.

 • RATATA

  Socialistični bedaki nimajo pojma. Jih je pa veliko.
  Spremembe bodo morale biti drastične, da se jim iz glave izbije vse privilegije in vzame možnosti za lenarjenje, napajanje iz “javnih” sredstev ter slavljenje nerealne-utopične doktrine.

 • totex39

  Ustrahovanje je parola komunistov in očitno to velja še danes.

 • Olga

  Vojska brez denarja, Katićka pa prepoveduje vojakom udeležbo na referendumu ZA varčevanje davkoplačevalskega denarja?!!! Takoj naj odstopi!

 • domovina mili dom

  Z dokumentom naj se razkrinka ta rdeča falanga. Si kdo predstavlja, da bi to naredila desna vlada. Verjetno bi komunisti sprožili potres 6 stopnje po Rihterju.

 • Olga

  Vojaki, ne dajte se ustrahovati!

  • luckyss

   Daj prenehaj s tem poveličevanjem vojakov…Tisti, ki si kot poklic izbere ubijanje ljudi ni vreden resne debate..
   Itak se bomo morali doma sami braniti, če bo prišlo do takšne situacije…
   Naša vojska bo itak v tujini ali na malici, popoldan pa sploh ne “delajo”…
   Torej Olgica..ne bit tako izrazito še bolj ovčja na že itak butastem portalu..vsaj zaradi samospoštovanja ….če svečkarji sploh veste kaj je to ;))

   • Olga

    Bistvo vojske je braniti in to dela Slovenska vojska! Samo partizani so pobijali nedolžne ljudi!

    • luckyss

     Trenutno slovenske vojske (vsaj operativne) doma ni kaj veliko..
     Koga torej branijo..Afganistance ?! Kot očitna zagovornica “domobranstva” bi morala vedeti, da se dom brani doma ;))
     Sicer pa ti bo itak tukajšnji administrator kmalu ukinil račun…ker zbijaš povprečen IQ iz 95 na 78 glede nato da vas je tukaj osem “poklicnih”..sedaj pa si izračunaj ;))

     • Olga

      Očitno sem vam trn v peti! Le za dobrim konjem se kadi, mar ne?

     • fikus

      Pober se, smrdulja lažniva !

   • tramal

    Enkrat si se že poslovil od tega portala in prosim da se še enkrat in se nikoli več ne vrneš z svojimi bedastimi floskulami.Si pač komunajzer ki nikoli ne drži besede.

   • Igor Kavalar

    A ti resno misliš, da so šli v ta poklic, zato, ker uživajo v ubijanju ljudi?
    Kva pa pol praviš za mesarje? A oni tudi uživajo v pobijanju živali ali so izbral ta poklic zato, da tebi ni treba jest le bučk in korenja?

   • fikus

    Matr si žleht pa še zabit po vrhu. Kaj se sploh oglašaš, če razen razširjanja bebavosti, ne zmoreš niti enega korektnega komentarja.
    Plačanec smrdljivi.

 • šmentanamuha

  Totalitarna država prihaja na velika vrata. Komunjare so dale v višjo prestavo.

 • šmentanamuha

  Vsi pojdite oddat podpise za referendum, da preprečimo novi rop državne blagajne, dokler še lahko hodimo na referendume.

 • montyamp

  Žvepleni murgelzwergl že skače pod posteljo .
  Njegov osebni pisatelj je udbovec , vojska pa v 3.14zdi , ker so murglosrbski generali preveč kradli .
  VSI NA REFERENDUM , DA CRKNE RDEČI FAŠIZEM .

 • Norm Kinley

  Nova, na siolu pišejo o povezanosti kučanove hčerke z jankovićem glede stozic. Hitro napisat clanek, prosim

  • Olga

   To pa res ni kaka novica, saj so vsi iz istega legla!

   • samsara

    Tudi preiskava je bila pri tovarišici kučanovi hčerki, a je dotična pozneje zanikala, da bi kdorkoli našel karkoli obremenilnega in potem vse tiho je bilo.

    • Olga

     Svoji svojim pač ne bodo skakali v zelje!

  • tarantela

   To ni nič novega. Kandidirala je s projektom za ureditev okolice, njen načrt je bil sprejet, koliko so ga uresničili, je pa problem graditeljev celotnega projekta Stožice.

  • Igor Kavalar

   Mene zanima kakšen minus pridela Stožce mesečno in če ta minus odplačuje vsemogočni gospodarstvenik Janković al ljubljančani oz. cela Slovenija? Če je pa profit kar je misija nemogoče bila že v štartu, kdo prejema ta dobiček? Zoki ali XY oseba?

   • KAPIBARA

    Pred izgradnjo, je zokoviĆ govoril, da pač stadion moramo imeti, in da tudi v tujini niso rentabilni. Letno pa namenijo cerka 2 milijona evrov za vzdrževanje..

    • Igor Kavalar

     Itak, da so rentabilni, sam poln stadion moreš imeti.

     5000 obiskovalcev x 20 dni x 20e na obiskovalca pa imajo pokritih 2 miljona.

     Če v mestu z 300.000 prebivalci in 2 miljonih v državi ne moreš imeti 5000 obiska, pol so pa res nesposobni. To je 1.66% na prebivalce v LJ in 0.25 na Slovenijo.

     Se pravi 4000 penzij po 500e letno vržejo proč. Bravo v 10 letih jih bodo 40.000, res si zaslužijo nagrado za uspeh.

 • tarantela

  Kolikor vem, se vojska in policija nikjer ne vmešava v posle politikov, biti morajo nevtralni, saj se politika menja ob volitvah, vojska in policija pa ostajata ob vsakem sistemu..

  • macon

   Drugi tir je ekonomska zadeva in ne politična oziroma bog pomagaj družbi, kjer je politika nadrejena ekonomiji. To smo že vzeli, ime igre je bilo socializem in je žalostno in mučno propadla.

   Res pa je, da so vse politike čedalje bolj socialistične in se vtikajo v vse mogoče, tudi ekonomijo.

   • Janez

    Točno tako !
    PRAVICO IMAJO POVEDATI SVOJE MNENJE. Brez nadzora s strani nadrejenih.
    Gre za ekonomsko zadevo, ki se tiče vseh prebivalcev R. SLO.
    Ta?
    Ženska z vrha MORS naj odide.
    Koga bo ona ubranila ?
    Po vtisu spada v kako pisarno, za kak prodajni pult, v vrtec itd. L.r. Janez KOMENDA
    P.S.
    JAZ SEM ŽE DAL SVOJJ GLAS ZA REFERENDUM

  • Igor Kavalar

   Vsak posameznik v tej državi ima volilno pravico in pravico da se odloči na referendumu, ki je kontrolni mehanizem ljudstva zoper zlorabo oblasti, pa naj bo ta odločitev za ali proti neglede na njegov poklic, spol, raso, članstvo v društvu, sindikatu oz. političnih strankah.

   Tudi zdravniški sindikat pa šolski, pa ostali sindikati v gospodarstvu so že podpiral referendume v preteklosti in nagovarjal tako člane kot državljane v podporo referendumov. Zakaj bi morala biti policija in vojska brez pravic soodločanja, saj so enako državljani kot vsi ostali?

  • tramal

   Če bi bilo po tvoje bi lahko glasovali samo komunajzerji.Tisti ki je tako mislil kot ti so mu nogo odrezali in se cvre v peklu .Mislim da veš da je to zločinec tito.

  • KAPIBARA

   V privat času, pa lahko oddajo svoj glas: ZA
   Verjetno na volitve hodijo ??

 • Rožle

  ..” e od danas ima da slušate mene ..ili vas neče biti..jel vam jasno ” ..

 • PikaPolonica

  Vi ste naši možje postave in ne ubogat cmeravcev, ker potem boste tudi sami postali cmerasti. Imam rada močne moške, boriti do konca.

 • xtc

  Ni bat ;k Matozu in na US im ESČP:

 • neny

  @milijonar baldeagle

  Tito je skupaj z revolucionarno komunistično oblastjo (tako
  civilno kot vojaško) odgovoren za genocid nad hrvaškim in slovenskim narodom;

  2. Tito je odgovoren za zločinski načrt, ki je razglasil vse, ki se nisto
  strinjali s komunistično diktaturo in ideologijo, za kontrarevolucionarje in
  sovražnike naroda ter države;

  3. Tito je s pisnim ukazom vzpostavil OZNO in KNOJ, organizaciji, v okviru katerih
  je delovalo 120.000 vojakov, odgovornih za likvidacije vojnih ujetnikov in
  civilnega prebivalstva, ki se niso strinjali s komunistično ideologijo;

  4. Tito je skupaj s komunistično partijo odgovoren za množične poboje vojnih
  ujetnikov in civilnega prebivalstva po končani 2. svetovni vojni, in sicer brez
  kakršnegakoli sojenja

  VZPOREDNA PRIMERJAVA :

  AMERIKA JE PO LETU 45 KRIVA ZA SMRT PREKO 20 MILJ. LJUDI

  https://www.srbijadanas.com

 • Wizeman

  Že do sedaj ni bilo dvoma, tale članek je le še potrditev, da ste totalno zblojeni: to, da nekdo manipulira s sindikatom, naj bi bil socializem? Škoda besed… Ampak morda vseeno za pojasnilo neukim požiralcem “novic” na Nova24: Sindikalizem je eden od dosežkov socializma….

 • Ludviq

  Itak je treba ukiniti vse sindikate, ker so socialistični konstrukt. Kamunajzerji jih uporabljajo za doseganje svojih umazanih ciljev. Nimajo se kaj mešati v politiko.

  • KAPIBARA

   veš kolk jih imajo na železnici.
   Postoj pred reprezentačnimi tablami sindikatov železnice, pa ti obljubim, da te bo vrat bolel, predno boš prebral vse in tako visoko.
   Tista stranska hiša na štacjonu, v sredini, na vogalu je pa pekarna

 • Janez

  Ministrica MORS !
  Je hudo ogrožena !
  Njena ” digniteta” – je ogrožena. OGROŽEN JE NJEN – “IMIDŽ”
  Ne
  Najde – prave rdečkaste barve – za lase !

  KAKO NEREPREZENTATIVNO BO PA VIDETI – Z NEPOBARVANIMI – LASMI ?
  Naj !
  Ji kdo dostavi – to temno rdečo barvo za lase ! No !

  Čudno bo videti !
  Če bodo neki.
  MORS UNFORMIRANCI PO DROGERIJAH ISKALI – NJENO BARVO ZA LASE . A ne?L.r. Janez KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!