Stavka zdravnikov se nadaljuje. Vlada nima kaj pokazati v smeri v smeri izboljšanja zdravstva

Foto: STA

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides zanikajo trditve ministrice Kolar Celarčeve, da imajo zdravniki spet nove zahteve. Zahteve so stare, vlada pa se z ministrico Kolar Celarčevo na čelu, na vse načine spreneveda, pravijo v Fidesu.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je poudaril, da teče 49 dan odkar so zdravniki predlagali izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Zdravniki so prepričani, da ni mogoče spreminjati plač, ne da bi odstopili od obstoječega plačnega sistema. Ta je slabo pripravljen, predvsem pa se sami v njem ne vidijo. Kuštrin je dodal: “To je popolnoma socialističen sistem, ki tu ne gre skupaj na noben način. Različne poklicne skupine so povezane skupaj, da se ne da nič premakniti.”

Ministrica želi bolnike naperiti proti zdravnikom
Kot je še povedal predsednik sindikata Fides, so se vlada in zdravniki uskladili glede normativov in standardov ter glede tega, kdaj lahko zdravnik zaradi prenatrpanosti odslovi pacienta. To je, ko preseže 30 odstotkov standarda. Izjave ministrice Milojke Kolar Celarc, vlade in nekaterih medijev, da bodo pacienti ostali pred zaprtimi vrati, pa je za Kuštrina zloraba vseh dogovorov. Ministrica, po mnenju zdravnikov, želi ustvariti razdor med bolniki in zdravniki, kar je nedopustno, še posebno po dogodkih v Izolski bolnišnici.

Stavka zdravnikov se nadaljuje 1

Slovensko zdravstvo je odvisno od političnih struktur
Vlada o zdravniški problematiki in o zdravstvu razpravlja, ne da bi se posvetovala s strokovnim sektorjem, kar zdravniki so, ampak se zanaša na politične strukture, ki jih je sama imenovala. Pri Fidesu so kritični do ministrice in predsednika vlade Cerarja za katerega pravijo, da ne ve, kaj se v slovenskem zdravstvenem sistemu dogaja.

Korupcija in lobiji so del sistema
Večina pacientov je zadovoljna z zdravstvenimi storitvami, ni pa zadovoljna s sistemom, pravijo pri Fidesu in poudarjajo, da so vlado opozarjali tudi na korupcijo v zdravstvu in predlagali načine kako jo preprečiti. Vedno pa so naleteli na gluha ušesa. Opozorili so tudi na problem presežka diplomiranih medicinskih sester, za katerega so krivi lobiji in fakultete, ki tu vidijo svoj zaslužek. Tisti, ki v zdravstvu delajo pa se sprašujejo, kdo bo paciente negoval. Problem dodatnega dela pri drugem delodajalcu je prav tako na začetni stopnji pogajanj. Vlada namreč hoče vsiliti mišljenja, da so zdravniki pogoltni na denar, a je delo pri drugem delodajalcu ponavadi zelo dobrodošlo v okoljih, kjer na določenih področjih primanjkuje zdravnikov.

Aleksandra Jug

 • rubec

  Konrad vozi izvenserijski mercedes. Namesto zvezde ima koštruna.

  • totex39

   Ja in to vreden 170.000 Eurov, mislim da bi se pri tem človek lahko malo zamislil.

   • traktor

    Ja, drag je, pa gume so drage, pa registracija. Zato pa Gospod rabijo konkretno povišanje plač.

   • Franc Šink

    Kje je sploh zaposlen?

    • totex39

     Šempeterski bolnišnici.

  • Shadow
  • Franc Šink

   In katera žival bi bila primerna za milojko?

   • rubec

    Chollar – Celarc, bakterija ki je letos februarja pod rušo spravila tri vasi na vzhodnem Timorju.

    • karpelec

     Škoda, da jo je udomačila in ponotranjila, da je ni posodila njenim bližnjim v parlamentu.

 • vremnov

  Treba je enkrat za vselej ločiti javno in zasebno.

  Kdor je zdravnik v javnem zdravstvu je 100% zaposlen v njem in nima nobene provice da dela še koz zasebnik.

  In se vprašam le kako lahko zdravniki delajš še kot zasebniki če so pa že v javnem sistemu preobremenjeni?

  Ko se loči javno in zasebno pa zaradi mene če imajo v zasebnem zdravstvu tudi plače 100.000 EUR na mesec mi je čist vseeno, sem pa prepričan da bo v javnem sistemu povsem dosti zdravnikov ki bodo radi delali za plače ki jih dobijo,

  Zasebniki bodo pa hitro propadli ko ne bodo mogli več mutit z javnim denarjem!

 • Viktorh

  Gospa Aleksandra Jug,
  a ste preverili vse vejice? Menda ja niste katere spregledala, da bi bila izpostavljena zasmehovanju zunanjega lektorja?

 • Iza Demos

  Sindikat zdravnikov zahteva večje plače, ker je delo zdravnika zahtevno in odgovorno ter izčrpljujoče. Jaz pa se sprašujem kako kvalitetno je lahko delo zdravnika po intenzivnih 8 urah dela. Tu mi nekaj ne gre skupaj ali v uradnih 8 urah delajo po načelu “nihče me ne more tako malo plačati kolikor zmorem jaz malo narediti” ali pa je njihovo nadurno delo in popoldansko delo v zasebni praksi SMRTNO nevarno za paciente.
  Dajmo koalicija in opozicija stopite skupaj in povejte obema “kuštravcema”, da naj gredo javni uslužbenci, ki menijo, da so premalo plačani za svoje opravljeno delo na svoje. In sprejmite že enkrat zakon, ki besede STAVKA za javne uslužbence NE POZNA.

  • Viktorh

   Načelno se s tabo strinjam

   Toda, če bi nevrokirurg po osemurni operaciji hotel istega dne opraviti še eno, tega ne bi mogel, lahko pa bi sodeloval še nekaj ur na kakšen konziliju.

   Po osem urnem delu pa anesteziolog – reanimator lahko po dveh, treh urah še sodeluje pri eni ali celo dveh manj zahtevnih operacijah / žolč, slepič…/

   Vedeti pa morava, da se noben sub specializiran zdravnik ne more primerjati z univerzitetnim učiteljem, državnim sekretarjem, vrhovnim sodnikom. Vsi imajo v naprej znan postopek, brez zapletov, ki ogrožajo življenje.

   • Iza Demos

    Ampak naj potem g. nevrokirurg ne dela še ene operacije v sanatoriju v zeleni dolini ali pa kje drugje. Oziroma vsaj ne z zakonskim blagoslovom. Torej naj se že enkrat zmenijo za normative. Naj jih preplonkajo, saj smo menda v SLO vsaj v tem DOBRI……..
    V normativ pa naj npr, g, nevrokirurgu dajo npr.1 operacijo, ki traja kot traja za razliko do 8 ur prisotnosti na delu pa recimo sodelovanje v konziliju ali pa npr. dežurstvo. Ne vem zakaj ne bi mogli imeti tudi oni večizmenskega dela. Pa še to, tam naj bojo, ko so razpisane operacije drugače pa na čakanju oz. prerazporeditev delovnega časa. Menda so morali sedaj odpovedovati operacije zaradi pomanjkanja anesteziologov. Torej so dobili kirurgi plačilo za posedanje v pisarni. A ja so brali strokovno literaturo…….
    Pa dopusti, kako lahko imajo tudi preko 40 dni dopusta……………………………..

    • traktor

     Poznam jih par, en dela v ZD, en v bolnici. Oba pa čez teden obirata ljudi v več zdraviliščih, pa po privat optikah. Terence za 90 k menjata redno na 3-4 leta, počitnice po 1 mesec v v Braziliji, Novi Zelandiji. Res jima huda prede. Nujno rabita zvišanje plače.

     • Viktorh

      Jaz pa poznam ministra – upokojenca, ki ima zelo drago službeno vozilo s šoferjem, med službo odhaja domov na počitek, se dolgočasi in dobiva ministrsko plačo

     • traktor

      Oba imava prav, a ne de? Pokvarjeni smo vsi, zato pa gre vse v maloro. Nikogar ni, ki bi presekal.

     • Viktorh

      Ne! Ne, jaz ne.

     • traktor

      Kaj ne?Nimaš prav, al nisi pokvarjen?

    • Viktorh

     Da ne bo nesporazuma. Trdim, da v zdravstvu že desetletja vlada anarhija, da tam vlada mafija

     Organizacija javnega zdravstva ni šala.
     Najprej moramo razčistiti vprašanje zdravstvene zavarovalnice – ene ali večih – jih počistiti bremen komunizma, nato pa popolnoma na novo organizirati primarno in sekundarno dejavnost – ekstrahospital in hospital.

     Gigante je potrebno razbiti na veliko manjših enot in večini teh, dati koncesijo za izvajanje dejavnosti.
     Nobena enota ne bo delala z izgubo, čakalnih dob ne bo, država pa bo le pridobila. Občinam ne bo potrebno več financirati izgradnje in vzdrževanja zdravstvenih domom – postaj, državi pa ne vlagati v vse bolnišnice.

     Vedeti pa moramo, da organizacije zdravstvene službe ne moremo enačiti z obrtno ali industrijsko proizvodnjo.

     Če bi to rešili na takšen način, ne bi bilo več kriminala, groženj s stavkami, v trenutku bi bilo v Sloveniji dovolj zdravnikov in dovolj vsega drugega medicinskega kadra, ostalo pa bi brezposelnih na tisoče lenuhov, sedaj tam zaposlenih nemedicinskih kadrov. Denarja bi bilo dovolj.

     Številni “lobisti” – posredniki pa bi ostali nagi in bosi.

 • koza

  Pa dajete no follk, nea jih zafrkavajte, zakaj ste tak bolani, pa zakaj te hodite h dohtarjem na uro gledat, kaj nimate doma kaj boljšega za delat no, v službo se spravte pri 70 letih, no, veste kako jim je hudo, ko vas vidijo tak boge,

  Ampak še vedno ne vemo kakšen normativ je za mladega zdravnika ali starega dovolj dober za isti denar, pa preveč dipl. sester kuj naenkrat, (a da nego rabijo tudi pacienti, ja koliko pa so oni plačani pod vami) pa lobiji so krivi, sem mislila da so za pripomočke, zdravila krivi, koliko pa je drugih dipl. poklicev preveč, pa se vpisi ne omejujejo, aja starši forsirajo.
  Sem brala pismo, ki ga je napisala ženska iz BiH, je rekla, da se njihovi otroci množično vpisujejo v medicinsko šolo, ker se to spodbuja, ampak naj ne mislijo, da bodo šli v dojčland švabicam starim riti brisat; za zamislit

 • RATATA

  Mi u Slocveniji to nimammo dobro pošlihtano!
  Morali bi imeti ministrstvo za zdravnike in ministrstvo za bolnike.

 • indijanka

  Zakaj stavkajo zdravniki, če bi morali stavkati mi? Popolnoma drži, da so jim v roke položena življenja. Ampak, kdo pravzaprav odgovarja, če so pri svojem delu površni ali pa če se zmotijo? So res edini nezmotljivi? Tako zelo nezmotljivi, da bi se sedaj radi vozili v zlatih kočijah in jedli z zlato žličko. Naj jim že ta država ugodi, da bo mir. Ampak, najprej naj postavi pravila odgovarjanja za napake. Da ne bomo plačevali cene samo pacienti in umirali. V tem trenutku imamo zanimivo situacijo. Na eni strani uporabnike storitev paciente, ki s storitvami niso zadovoljni, na drugi strani izvajalce storitev zdravnike, ki so tako zadovoljni sami s seboj, da želijo višje plače in jih celo brezpogojno zahtevajo od države. Jim lahko kdo pove, da mercedeze lohka vozijo v kapitalizmu, ki ima svoje zakonitosti in ne komunizmu..

  • tinta

   Se ti zdi, da se veliko več zdravnikov vozi z mercedesom, kot pa ostalih, da ne omenjamo še posebej tistih, ki ropajo našo državo ?
   Storitve naših zdravnikov so primerljive s storitvami v ostalih EU državah, ali so tudi njihove plače primerljive z zdravniki v EU ?
   Ob takšnem spoštovanju do zdravnikov, ko mediji dan za dnem streljajo po njih in tako nizkih plačah, smo lahko zadovoljni, da imamo samo okoli 1000 zdravnikov premalo, medtem ko imamo sodnikov pa trikrat več kot je povprečje v EU pa za to nikogar glava ne boli.
   Zadnji primer, ki se je zgodil že v juniju, se namenoma razpihuje šele sedaj v novembru, ko se zdravniki morajo boriti za svoje plače – kako nizko smo padli.

   • indijanka

    Tinta, poznam tvoje globoko spoštovanje zdravniškega ceha. Nič nimam proti bogatim ljudem, med katere sodijo tudi nekateri naši zdravniki. Imam pa veliko proti temu, da najprej ne pometejo pred svojim pragom in zagotovijo učinkovito zdravstvo z neko normalno stopnjo kakovosti. Vsi delamo z minimalnim številom zaposlenih. Ali misliš, da mojega delodajalca kaj zanimajo bolniške ali dopusti mojih sodelavcev? Ali misliš, da takrat lahko kaj preložim in opravim manj? Hudo je in ni prav. Sama se na zdravnike jezim. Ne vedo niti kdo jih financira. Če so moji sodelavci naročeni na ure pregleda, je prava loterija kdaj se lahko vrnejo. Da ne govorim o tem, da sem sestro trikrat peljala na očesno operacijo in dvakrat sva čakali in se samo vrnili, ker so naročili napačno lečo. Midve sva zato porabili dopust, večina pa bolniško, ki gre v breme delodajalca, kajne. Njih pa briga..poživižgajo se. Da o drugih hujših stvareh niti ne govorim. Prvi dan stavke sem peljala mamo v zdravstveni dom. Prazen je bil. Juhuu…upam, da so se odpočili za naprej in nazaj.

 • Ryuk

  Milojka želi bolnike naperiti proti zdravnikom, zdravniki proti milojki…. Oboji imajo prav. Oboji so krivi za stanje, kakršno je danes.

 • karpelec

  Poteka srdit boj dveh močnih strani. MZ z ministrico na čelu, srdito zagovarja korupcijo in lobije, ki so del sistema, ter tako ohranja hrano za lačne prisklednike.Argumenti in protiargumenti se bijejo na plečih bolnikov in vprašanje je kateremu bo prej uspelo. Tu se bo še marsikaj podtaknilo.

  • tinta

   No, da so podtikanja že, je priča že zadnji primer (objavljeno v več včerajšnjih časopisih), ko je nekdo na relaciji UKC Maribor-Onkološki inštitut Ljubljana, zamenjal dve bolnici z istim imenom in priimkom ter isto letnico rojstva. Skupno jima je tudi to, da sta se obe zdravili v UKC Maribor. A na različnih oddelkih. Na koncu so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani obsevali tisto 84-letnico, ki raka ni imela. Bolnica, ki je imela raka pa je umrla že 12. junija, ta ki ga ni imela pa je bila enkrat obsevana mislim, da 23 junija – torej že po smrti bolnice, ki ji je bilo obsevanje odrejeno.

 • tarantela

  Zdravniki bi radi manj dela dopoldne med “šihtom”, so preveč zmatrani, da bi po delu v javnih zdravstvenih ustanovah lahko popoldne spočiti delali še privat. Sicer bi pa lahko bilo več denarja v zdravstvu, če bi v bolnišnicah naročali zdravila tam, kjer za nižjo ceno dobijo enaka zdravila in za nižjo ceno enako kvalitetne aparature. Ampak od provizij bi polj manj kapnilo… Zanima me, zakaj nimajo tudi zdravniki izmenskega dela, sedaj ima to samo drugo medicinsko osebje?

  • tinta

   Mogoče ne veš, da mora zdravnik po dežurstvu nastopit normalno dnevno službo, ker je zdravnikov premalo in ker mora biti pokrito 24 ur ?
   “Ni vse zlato, kar se sveti”, veš ! To je že star slovenski pregovor.

   • Iza Demos

    kakor kje. V Ljubljani NE. IN če bi delali 8 ur na dan in to izmensko, z max 30 dnevi LD sploh ne bi bilo problema! Če bi pa še ne podlegali dobaviteljevm in ne bi bili pripravljeni za 100 EUR (ene večerje/žurke/zastonj strokovnega izleta…) osebne koristi narediti miljonsko škodo javnemu zavodu bi bili pa sploh na konju.

    • tinta

     Ne izmišljaj si stvari !
     Iz tvojega zapisa se jasno vidi, da stvari ne poznaš in kar nekaj bluziš.

     • Iza Demos

      No in kaj ni res?
      Ali zdravniki delajo 8 ur na dan? NE, ker imajo tako kot šolniki priznane ure za izobraževanje.
      Ali imajo predpisane normative koliko morajo narediti v rednem delovnem času, za katerega vemo, da je krajši od 8 ur? NE, očitno pa se preveč ne utrudijo saj jih večina potem dela še v popoldanski zasebni praksi.
      Ali delajo v turnusih? NE, pa bi bilo pametno saj bi se jim tako nočna štela v redno delovno obveznost. Seveda če bi takrat operirali in ne spali. Čakalne vrste bi se zmanjšale. Res pa je da bi potem težje popoldne delali privat.
      Tole glede dopustov in da hodijo v UKC v Ljubljani dohtarji drug po drugem priznam, da imam podatek pred letom 2000. Ampak glede na to, da stavkajo tako, da delajo 40 ur na teden in se v Ljubljani pacientom še nič ne pozna (izjava stavkajočih) razen pri določenih operacijskih posegih zaradi pomanjkanja anesteziologov, pomeni, da jih ni prav malo. Me pa zanima kako bodo kirurgi prinesli noter čas svojega ne dela zaradi pomanjkanja anesteziologov.
      Ali ne podležejo ponudbam dobaviteljev in so za pridobitev osebne koristi v obliki brezplačnega strokovnega izleta/ žurke/ obiska prestižnega dogodka (nekateri celo v obliki denarnega nakazila na TR v tujini) pripravljeni kupiti/naročiti medicinske izdelke po nerazumnih cenah? DA. Še tako so predrzni, da se niti ne pozanimajo koliko za te iste izdelke odštejejo v sosednji bolnišnici, kaj šele v drugi državi, kjer zdravniki za par tisoč evrov niso pripravljeni umazat svojo čast. In tako naši zdravniki in nosilci javnih naročil na račun svoje osebne koristi v višini nekaj tisoč evrov naredijo javnim zdravstvenim institucijam/nam pacientom denarno škodo v več sto tisočih evrov.

 • Slobajker

  Kdaj je še kakšen zdravnik ,ki je napravil napako ,recimo pri operaciji ,ponovni poseg sam plačal ali vsaj zastonj naredil ? Obnašajo se naj tako gospodarno kot upokojenec z 400 evri pokojnine pa bo denarja dovolj za vse !!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!