Sumi financiranja terorizma obstajajo tudi v Sloveniji

Foto: epa

Dejstvo pa je, in to so že dokazale države Evropske unije, da so šli teroristi skozi Slovenijo z migrantskim valom in jih ni nihče ustavil. S tem je v primeru terorizma neodzivna vlada Mira Cerarja ogrozila celotno Evropo in tudi zato bi moral biti vsak že najmanjši sum financiranja terorizma v Sloveniji znak za rdeči alarm.

Direktor Urada RS za preprečevanje pranja denarja Darko Muženič je razkril, da zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma uveljavlja novo kategorijo kazni, in sicer “ko gre za sistematično kršitev zakona in takrat, ko to kršitev stori finančna institucija. Recimo v primeru, da gre za sistematično kršitev zakona, se lahko pravno osebo kaznuje z globo v višini 1 milijona evrov ali dvakratnega zneska premoženjske koristi, ki jo je s tem oseba pridobila, odgovorne osebe oziroma samostojni podjetniki se kaznujejo z globo do 500 tisoč evrov oziroma spet dvokratnega zneska, če pa tovrstne kršitve stori finančna institucija, je zagrožena globa 5 milijonov evrov ali 10 odstotkov skupnega letnega prometa.” 

“Ne pričakujemo, da bo tovrstnih kršitev dosti, ker se naši zavezanci zavedajo svojih obveznosti in jih že zdaj dosledno izpolnjujejo, ampak pač take so zahteve direktive, ki je bila prenesena.”

Kršitelje bodo “pribili” na sramotilno internetno stran Urada 
Poleg tega pa bodo na internetni strani Urada objavili tudi ime in priimek kršitelja ter njegovo kršitev. “Ta sankcija, objava, je omiljena s tem, da bo v primerih, ko bo kršitev odpravljena, Urad to tudi objavil, da je zadeva s tem sanirana,” pravi Muženič. Mi pa se sprašujemo, od kje Uradu predlog za tako visoke kazni? Vprašanje, na podlagi česa so določili višino kazni, smo naslovili tudi na Muženiča, vendar nam še ni odgovoril. Ob tem pa je zanimiv tudi pregled odvzema protipravne premoženjske koristi v letih 2014 in 2015 – lani le 108 tisoč evrov, leta 2014 pa kar 4,5 milijona evrov. Malo verjetno je, da bi se stopnja kriminala te vrste v le enem letu zmanjšala za več kot 4 milijone evrov, zato Muženič tudi ni mogel obrazložiti te razlike, ampak je dejal: “To je le statistika, ki jo imamo. Vprašati morate pravosodne organe.”

Vsak sum financiranja terorizma je znak za rdeči alarm
Spregovoril pa je tudi o financiranju terorizma ter razkril, kar so očitno nekateri želeli na vse pretege prikriti: da je Urad RS za preprečevanje pranja denarja prejel nekaj sumov financiranja terorizma tudi v Sloveniji. “Sumov financiranja terorizma je bilo le nekaj, le 2 ali mogoče 3. Smo tranzitna država, torej sreča naše majhnosti je, da nismo zanimivi, zato pa smo prisiljeni v tesno sodelovanje najprej znotraj države z vsemi deležniki in tudi v sodelovanje z drugimi državami in njihovimi organi odkrivanja pregona kaznivih dejanj. Po mojem mnenju nismo za financiranje terorizma tako zanimivi in ta problem ni tako pereč. Slovenija je še vedno varna država,” je še povedal. Dejstvo pa je, in to so že dokazale države Evropske unije, da so šli teroristi skozi Slovenijo z migrantskim valom in jih ni nihče ustavil. S tem je v primeru terorizma neodzivna vlada Mira Cerarja ogrozila celotno Evropo in tudi zato bi moral biti vsak že najmanjši sum financiranja terorizma v Sloveniji znak za rdeči alarm.

Marjanca Scheicher

 • Ciro

  Stroški, ki jih povzroča Zakon o preprečevanju pranja denarja močno presegajo ”morebitne” koristi. V vseh teh letih odkar obstaja, je urad odkril le peščico kriminalcev, stroški, ne le za delovanje urada, pač pa predvsem zavezancev pa gredo v milijone. Predlagam ukinitev urada, sumljive transakcije pa naj zavezanci prijavljajo Policiji po lastni presoji.
  Vprašanje je tudi, če ni ta zakonodaja bolj namenjena ukinjanju gotovine (ter posledično večjemu nadzoru posameznika), kot preprečevanju pranja denarja.

 • tarantela

  Jest sm butasta, zato moram vprašat: Kako v množici migrantov ugotoviti, kdo je terorist? A bi mi kdo podrobno razložil, kako naj bi potekalo to ugotavljanje? A u vrsto, pol pa počas eden po eden, pregledat, za usacga recimo 15 minut za pregled in popis?
  Prismoda tega se pa ni noben spomnu!

  • janez cepec

   to bi pogruntala sam ljubljeni vodja in njegov ministrant Mahnič. ne vem kva tok potencirajo, de so šli teroristi čez SLO. pa če so šli, poj so mogl it tud čez sledeče članice EU in Šengna GR, CRO (dobr ti bućki še niso u Šengnu), A, I FR, D. pa nikome ništa, pa nubedn jih ni pogruntu, dokler niso začel pizdarij devat. a dej smo pa use Slovenčki krivi. čist glupa prerokova propaganda. če bi biu on na ablast, bi mu jih trazitiral čez SLO še enkat tok.

  • soc

   Funny. Sam načeloma ne slovim kot butast, zato imam hitro in preprosto rešitev. Konkretno na Slovenskem ne rabimo prav nikogar islamske veroizpovedi, ne bebavih teroristov z IQ 70, ne genialnih raziskovalcev z IQ 180 (ki zanesljivo ne hodijo v RS). Prav nikogar!

   Koran pred vrsto, kdor pljune nanj, lahko pride v RS. Sekunda na enega. 6 dni za pol milijona.

   • janez cepec

    tle bi se tud jest strinju s tabo. ne vem pa zakuga jih, pred tem tko opevana, Merklca vab prek balkana u Dojčland? nje pa nubedn ne upa rečt, de je ona use zajebala, pa de je kriva za to

  • Jožef

   Samo zakonov se bi bilo treba držat pa doben ne bi šel čez šengen. Račun nam bo izstavljen, Svojci pobitih v Parizu naj bi tožili vse ki niso opravli svojega dela. Naša multi kulti vlada jih ima veliko na vesti in vsi ki so ji pomagali.

  • cosmosjasnovidec

   Točno tako.
   Zakon je takšen,da se kontrolira in preveri vsakega kateri vstopi v državo.
   Ne samo,da jih niso prekontrolirali glede okužb in bolezni katere so privlekli z sabo v europo jih niti niso kontrolirali glede tihotapljenja orožja katerega so prinašali po kosih razdeljenega med musliči.
   Pa tudi,če ne bi komunajzerska leva vlada bila podpornik in pristaš terorističnih kamelotrajbarskih migrantov jih ne bi spustila naprej.

  • traktor

   Pejd enkrat v Avstralijo, pa boš vidla kako se streže tem rečem.

 • Martin Herman

  V molilnico v sklopu “Ledina centra” (vodi jo Osman Đogić) na Kotnikovi, kjer je pritlikavec na novo prispelim “otrokom” delil piškote, se steka denar za radikalizacijo muslimanskega prebivalstva v Ljubljani. Z imenom in priimkom sta dva prejemnika tega denarja brata Aldin in Elvedin Ljubijankić, ki tega sploh ne skrivata. Predlagam, da začnemo državljani z imenom in priimkom razkrivati tovrstne v puščavska oblačila našemljene osebe, ki širijo radikalni islam v Ljubljani, saj na njegov porast ne reagira absolutno nihče.

  • totex39

   Srbski čoban kaj je naredil iz Ljubljane, in povrh vsega jim je dovolil še postaviti džamijo.

  • sodnikisozločinci

   Mogoče veš kako je ime njunega očeta?

 • dr Janez Sveti

  Vsa kontrola je samo zaradi naše varnosti!! Upam, da bo potrebno kmalu obvezno imet kamero v bivališču 24/7/367 online…zaradi naše varnosti!
  Dr Janez Sveti čuvaj varnosti

 • xtc

  Priznam!
  Že skoraj petindvajset let prisilno financiram rdeči terorizem v Sloveniji:

  • xtc

   Če kdo dvomi v zapis_oglej si Dražgoško ipd maškarado teroristov;ki javno mahajo z orožjem:

 • cosmosjasnovidec

  Orožje se je našlo v siriji kot raketno tako tudi pehotno.
  Slovenija ga je dostavila hrvatom ti pa sircem in za to obstajajo dokazi katere so priskrbeli tuji mediji.
  Na netu se najde vse glede tega financiranja islamistov.

 • sodnikisozločinci

  Nehajmo plačevat davke, pa se bo prenehalo financiranje terorizma.

  • dob

   Zapreti je treba kanal, po katerem zadolžujejo državo. Dokler je ta luknja odprta je vseeno kaj mi počnemo, ker imajo tako vedno odprt dostop do denarja. Oni zadolžujejo državo, dolgove bomo plačevali pa mi.
   Komunisti nikoli ne bodo spustili iz rok vodenja državnih financ, ne izobraževalnega sistema in tudi sodstva ne. Režim funkcionira s krajo denarja, ne z ustvarjanjem denarja z delom. Njim ni do dela, njim je samo do denarja, enako kot islamistom, ki prihajajo v EU. Tuidio oni, kot slo-komunizem, ne iščejo zaposlitev, temveč jim je cilj živeti na tuje stroške. Nočejo biti enaki, temveč privilegirani.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!