[Tedensko dogajanje na Twitterju] Janša: “Mir ni le odsotnost vojne, mir je tudi prisotnost pravičnosti.”

Pregled tedenskega dogajanja na Twitterju bo tokrat drugače zastavljen. Rdeča nit vsega dogajanja je stavek, ki ga je na 11. kongresu stranke SDS v svojem nagovoru zbranim izrekel njen predsednik Janez Janša (@JJansaSDS) in je bil mnogokrat retvitan: ”Mir ni le odsotnost vojne, mir je tudi prisotnost pravičnosti.”

Stavek, ki je odzvanjal še dolgo po končanem kongresu in zaboli, če se zavemo, da živimo v času, ko mnogi iščejo pravičnost (in s tem pravico) po sodiščih, a je ne najdejo. Posebno se to dogaja drugorazrednim državljanom, ki so moteči element za udbomafijsko hobotnico, ki še vedno na vso moč čuva svoj ‘sveti gral’ in pri tem ne izbira sredstev. Ali pa, drugorazredneži nimajo dovolj ‘pod palcem’, da bi lahko najeli z vsemi žavbami namazanega mafijskega odvetnika. Ja, mafijskega. Prav tako svetujejo revežem, ki se brezupno borijo s pravosodnimi mlini na veter.

Zato pravičnosti ne iščite na sodiščih, pa tudi pravice ne. To vam je nedavno v Večeru svetoval dr. Boštjan M. Zupančič, dolgoletni sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Prav slednji je eden izmed tistih, ki je ‘požegnal’ odškodnino za nezakonit pripor na Povšetovi enemu izmed vpletenih v narkoteroristični komplot Balkanski bojevniki. Čakamo samo še to, da bodo vse vpletene pravnomočno oprostili in jih za svoje podvige ‘nagradili’ z milijonskimi odškodninami. Te bi jim, roko na srce, glede na omenjeni izid sodbe, po zakonu tudi pripadle.

Ponavljam, kar sem že večkrat povedala tudi na shodu Odbora 2014, in sicer, da ima postkomunistična Hobotnica neštete lovke; ne le sodnike in tožilce, ampak tudi odvetnike in sodne izvedence iz različnih strokovnih področjih, kot so psihiatri, zdravniki, tehnični in finančni izvedenci itn. Težko je tudi najti odvetnika, ki ni del te hobotnice, posredno ali neposredno. V tej hobotnici so celotni družinski klani z različnimi priimki.

Pravičnosti pa ni omejena le na sodišča, temveč se mora dotikati tudi drugih področij bivanja, kot so družina, šola, delovno okolje, družabno življenje … In kaj sploh pomeni pravičnost? Če povzamemo zapis, ki ga je objavil Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj, pravičnost označujejo naslednje vrednote: pravica, spoštovanje zakonov, nepristranskost, človekove pravice, državljanske pravice, enakopravnost in enakost pred zakonom.

Gremo po vrsti. Najprej o pravici. Kot zapišejo na omenjenem inštitutu je pravica temeljno pravilo o tem, kaj je ljudem dovoljeno in kaj jim pripada. Govorimo o pravici do dela, pravici do lastnine, pravici do izobrazbe. Uresničevati se mora tako, da ne povzroča krivice drugim. O spoštovanju zakonov: Pri zakonih in pravilih gre vedno za navidezno odpovedovanje svobodi, a po drugi strani gre za zagotavljanje te svobode in zagotavljanje varnosti. In nepristranskost? Ta je temelj vsakega sistema pravičnosti. Je načelo, ki zagotavlja odsotnost neupravičenih in krivičnih koristi, prednosti in predsodkov v odnosu do posameznikov.

Človekove pravice so temeljne pravice in svoboščine, ki izhajajo iz dostojanstva posameznika kot človeka, državljanske pravice pa so pravice in svoboščine, ki pripadajo nekomu kot državljanu; gre za svobodo govora, združevanja, svobodo tiska, volilno pravico, pravico do enakosti na javnih prostorih.
In kako si razlagati enakopravnost? Je načelo, ki zagotavlja enako dostopnost do pravic in svoboščin. Predstavnikom različnih skupin in samim skupinam daje enake možnosti na različnih področjih življenja.
Za dosego pravičnosti potrebujemo še enakost pred zakonom. Pravice in svoboščine veljajo za vse in enako velja tudi za dolžnosti. Ko presojamo ravnanje posameznikov, uporabljamo za vse posameznike enaka pravila.

In prav zaradi vse večje odsotnosti pravičnosti v naši družbi lahko kaj hitro pridemo do stanja vse večjega nemira, Bog ne daj, vojne. Zagotovo pa slovenska družba ni pravična, saj vladajo še vedno sile, ki poveličujejo komunistični, totalitarni sistem, ki je množično kršil človekove pravice, da o drugih elementih pravičnosti ne govorimo.

Je že res, da vladajoča udbomafija to, krvavo, ideološko podstat potrebuje le za čuvanje ‘svetega grala’, ki se napaja prek različnih ‘kombinacij’, ali po domače povedano, prek legalno sprejetih zakonov operejo nelegalno pridobljen denar. Zdaj si je klika zamislila zakon o drugem tiru, ki ne bo nič drugega kot nekakšna ‘kombinacija’. Podpisi za referendum proti omenjenem zakonu se že zbirajo. Paziti je le treba, da podpišite pravilni formular!

A vrnimo se h krvavo rdeči boljševistično-komunistični zvezdi, zaradi katere so pobili milijone ljudi in zaradi katere je trpelo na milijone ljudi. ”V teh dneh maja 1990 smo Slovenci začeli graditi svojo vojsko, ki je 1991 premagala agresorja z rdečo zvezdo na čeladah,” smo lahko prebrali tvit predsednika SDS Janeza Janša‏ (@JJansaSDS). Vprašanje pa je, kakšno je danes resnično stanje v slovenski vojski. Kakšen duh vlada med našimi vojaki in njihovimi nadrejenimi?

David Ferletic‏ (@David_Ferletic) na primer meni, da ”enim slovenska vojska pač ni intimna opcija – se radi spominjajo JLA”.

In prav ta JLA je imela tudi vojaška sodišča, ki jih je izkusil tudi Agop Stepanjan. Mineva namreč leto dni od izida knjige Igorja Omerze ‘1984. Orwellovo leto Agopa Stepanjana’, kjer beremo spomin njegove žene Cvete: ”Od tam sta me odpeljala v zapor na Povšetovo. Mislila sem, da bom skoprnela, saj nikomur na tem svetu nisem storila nič žalega. Skrbelo me je za otroke, kaj delajo, kje so, saj je bila že noč. Dejali so, da če bom priznala, kaj dela moj mož, me bodo spustili. Prišli so vojaški zasliševalci in se drli name: svinja vohunska, prasica umazana, umij se, grozno poniževalne stvari, da ne morem pisati. Dejali so, da je mož vse to napisal in da naj samo potrdim, me bodo spustili. Tri dni v zaporu niti jesti niti spati, prosila sem jih, naj pustijo vrata odprta, saj ne bom nikomur nič naredila. Mislila sem samo na otroke, da moram domov, če je že mož zaprt. Dejala sem samo, da jaz ne vem, če pa je on karkoli napisal, potem za to ve on. Izseljevali so me toliko časa, da nisem več vzdržala in sem dejala, če je on napisal, potem je res. Po treh dneh, ko nisem mogla več, so me odpeljali v hotel Slon, kjer so bile celo noč ob meni štiri ženske. Otroke je po moji aretaciji vzela soseda, bili so vsi prestrašeni, jokali so, dokler jih niso prišli iskati moji starši in sestra. Dejali so, da če jih ne bodo vzeli, jih bodo dali v dom.”

V letu dni po izidu knjige se ni spremenilo nič, razen, da je omenjeni hotel dobil novo podobo. Zato je bil strah kot takšen, da bi se gospe Stepanjanovi kaj zgodilo, odveč, kar sem ji tudi povedala. ”Ja, Petra, vem, vendar oni si vse upajo, imajo podporo moč, zaščito. To so ljudje, ki so hujši od najhujših živali. Brez srca in morale. Stalinisti,” mi je odgovorila prek Twitterja (@CvetaStepanjan).

Zato komunisti, levi fašisti, anti-fajevci, in ostali ‘jurišniki’, prenehajte sramotiti sami sebe! S simboli rdeče zvezde, stisnjenimi pestmi ipd. ste zagovorniki zgornjega zapisa. Ste brez osnovne morale, kaj šele pravičnosti, pri tem pa vas ščiti tudi policija.

Res je, modrice anti-fa napadalca, ki je na meni uporabil policijski prijem, so po dobrem tednu izginile. Ostajajo pa dejstva in dokazi. Uporabila bom vsa pravna sredstva, ki so mi na voljo. Zakaj bi morala biti navajena vsega, kot mi pravijo nekateri. Drugi se mi škodoželjno smejijo, češ, zakaj pa to počneš. In kaj počnem?

Zakaj bi morala biti drugorazredna? Za njih bi bilo seveda najlepše, da sploh ne bi obstajala. Pa obstajam.

Zato je kot nalašč prišel uvodoma omenjeni govor predsednika SDS Janeza Janše na 11. kongresu SDS, kjer napoveduje ”neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji”. (Več: http://www.demokracija.si/fokus/janez-jansa-z-danasnjim-dnem-napovedujemo-neusmiljen-boj-za-izkoreninjenje-drugorazrednosti-v-sloveniji.html).

Ste tudi vi v Sloveniji počutite drugorazredni?

Petra Janša

 • Krtača17

  Mir je tudi odsotnost zdraharja iz šiptarske univerze.

  • totex39

   Pri nas so največji zdraharji komunisti, ki še vedno krojijo politiko v Sloveniji.

   • salma hayek

    Res je, najbolj neumen in pokvarjen je kar predsednik SDS, ki jo je prevzel Pučniku, da je ta umrl v tujini in obupan

    • totex39

     Samo spomnil bi te, kaj vse je moral Pučnik pretrpeti v času komunizma, ki je imela še oblast v času osamosvojitve, še vedno ga je Kučan s svojo komunistično falango nesramno in krivično preganjal.

  • Hribouc

   Drekač si in drekač ostaneš!Zdrizasti drekonja brez kančka pameti, poln žlehta 1.kakovosti.

  • Viktorh

   Prvi predsednik republike Milan Kučan je prejel dva častna doktorata, čeprav se je kasneje enega zamolčalo. Delo je 14. aprila 1993 poročalo, da je Southern International University iz New Orleansa v Louisiani podelila Kučanu častni doktorat. Listino mu je slovesno izročil rektor Univerze v Ljubljani akademik Miha Tišler. Priznanje so podelili na predlog Meduniverzitetnega centra v Luganu, in sicer za zasluge pri nastajanju in osamosvajanju Slovenije. Dober mesec kasneje se je na seji univerzitetnega sveta ljubljanske univerze Tišler odzval na ugibanja v medijih, ali ta univerza sploh obstaja. Rektor ni zanikal, da si je v zvezi s tem dopisoval z dr. Milanom Miklavčičem iz Michigana, ki je trdil, da ta univerza ne obstaja, pač pa se za njo skrivajo mednarodni šarlatani. Nasprotno pa je vodstvo ljubljanske univerze dobilo zagotovilo, da zasebna univerza s takšnim imenom v New Orleansu obstaja. Zato je dr. Mirko Jurak odšel po priznanje v Lugano.

   Protesti v Clevelandu

   Na spletni strani predsednika Kučana ta doktorat ni omenjen, pač pa se omenja drugi iz leta 2001, ki ga je prejel od državne univerze v Clevelandu, zaradi uspešnega vodenja Slovenije pri preobrazbi iz jugoslovanske komunistične republike v samostojno demokratično državo. Tudi tedaj so nekateri iskali pravo ozadje; našli so ga v finančnem motivu univerze, ki je že trideset let sodelovala z ljubljansko. Več Slovencev v Clevelandu je pred podelitvijo protestiralo zoper podelitev doktorata Kučanu zaradi njegove komunistične preteklosti, vendar tega nismo mogli videti na TVS, saj posnetka ni bilo.

   Le beri o svojem ljubem vzorniku.

 • Hribouc

  Še kako smo drugo in tretjerazredni in to čedalje bolj na globoko.

  Mimo vseh zgoraj opisanih dogajanj, Kučan spletkari z velikim medvedom in proslavlja ob vodki.
  Že nalagajo polena na ogenj v kurišču Balkan. Kučan, očitno, ni pozabil svojega prisilnega odhoda iz komunističnega miloševičevega kongresa v Beogradu.
  In s tem v zvezi smo spet v svetovnem bordelu zla.
  Berite prerokbe, pazljivo jih preštudirajte.

 • Viktorh

  Potreben je carski rez.

  • salma hayek

   Potrebno je psihiarično zdravljenje za madžarske novinarske kurbice, zaposlene na tem portalu.

   • Viktorh

    Imam zveze in poznanstva, lahko ti zagotovim prednost pri dobremu, priznanemu, pod nujno.

  • Krtača17

   A se usrat ne morš a?

   • Viktorh

    A ni dovolj, da si ti posral že ves portal in vse druge.
    Čestitam za dva doktorata tvojega vzornika.

    • Krtača17

     Hvala. Končno si priznal.

     • Viktorh

      Od samega začetka vem, da je tvoj vzornik kriminalec – zločinec

 • Krtača17

  Vaš veliki šiptarski univerzitetnik in njegova radodajka Petra sta oba pozabila omenit da sta oba citirala Alberta Einsteina. Nič hudega če citiraš, je pa vsaj moralno če to poveš. Spet sta ujeta na laži in prikrivanju. Albert Einstein je povedal takole:

  Peace is not merely the absence of war but the presence of justice, of law, of order —in short, of government.
  Albert Einstein, On Peace

  • Krtača17

   Sicer vam pa sdsovcem to lahko odzvanja v glavah ker imate votle.

 • Krtača17

  Zdaj sam še čakam odgovor da je Einstein citiral šiptarskega kolovodjo.

 • Borut Stari

  SDS je kvalitetna desna stranka, ki bo uspela dobiti 50+ glasov če bo pri pridobivanju glasov odločilen program stranke. Za odpravo posledic 75 letnega povzročanja smradu, ki se na žalost širi tudi po portalu skozi pisanja maloumnih plačanih ali prostovoljnih provokatorjev, bi zadostovala kvalitetna in zanesljiva ustavna večina v DZ brez sestavljanja koalicije. Žal. Imeli bomo še pet let predsednika države, ki afne gunca. Vklopimo razum in končno izstavimo račun.

  • Krtača17

   Zakaj pa? A zato da se janša kiti z Ajnštajnom?

 • karpelec

  Razpisuje se nagrada za izumitelja takega sesalnika, ki bi pobiral smeti enakovredno bogatašev in siromakov, ki so obočajno pod predpražnikom.

 • Olga

  Pri Miru.Zupancicu se mi obrača želodec! Tudi v EU je poskusil z zagovarjanjem morilcev, “osvoboditeljev”, a mu ni uspelo! Kolegi so mu povedali, da je zločin zločin, tudi, če ga izvedejo parizani po Brglezovem “naravnem pravu”! Sramota! Takšni ljudje ne sodijo na mednarodne funkcije!

 • Karmen

  Ljudje preberite kakšna sramota se je zgodila v našem kraju – Škofji Loki.

  Muzejsko društvo Škofja Loka zaradi ideoloških razlogov ni prejelo Zlatega grba

  CASNIK
  20.5.2017

  Muzejsko društvo Škofja Loka (MD) v letu 2017 praznuje 80-letnico delovanja. Ustanovljeno je bilo 23. julija 1937 z osnovnim namenom ustanovitve muzeja v Škofji Loki, ki je bil ustanovljen 27. avgusta 1939. MD je imelo in ima v vsem času svojega delovanja pomembno mesto v loškem kulturnem in družbenem življenju. Leta 1954 so pričeli izhajati Loški razgledi, leta 2006 Pasijonski doneski, v zbirki Doneski je do sedaj izšlo 37 knjižnih del, v zbirki Vodniki pa enajst. Prirejamo pogovorne Blaznikove večere in druge priložnostne kulturne prireditve.
  Ob visokem jubileju delovanja MD so loške kulturne ustanove (Knjižnica Ivana Tavčarja, Loški muzej, Gimnazija Škofja Loka) in društva (Prosvetno društvo Sotočje, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka) podale pobudo (Pobuda 1, Pobuda 2), da se MD podeli Zlati grb Občine Škofja Loka za leto 2017 (Utemeljitev za podelitev Zlatega grba MD).

  Pobudo so podprli častni občani: dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, Ivan Oman in dr. France Štukl in državne ustanove: Narodna in univerzitetna knjižnica (Podpora NUK), Arhiv Slovenije (Podpora Arhiv Slovenije) in Arhiv Ljubljana (Podpora Arhiv Ljubljana).

  V sredo, 17. maja 2017 je bila seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta Škofja Loka, na kateri so člani razpravljali in odločali o prejemnikih občinskih priznanj. Za prejemnika Zlatega grba je bil vložen le en (1) predlog in sicer za MD. V razpravi je eden od članov Komisije podal mnenje, da MD ni primerno za prejem Zlatega grba, ker se v zadnjih letih preveč ukvarja “s polpreteklo zgodovino”, kar po njegovem mnenju ni poslanstvo njegovega delovanja. Večina članov Komisije (sedem) je pri glasovanju podprlo njegovo stališče inglasovalo proti predlogu, da MD prejme Zlati grb. Štirje člani komisije (predstavniki SDS, SLS in NSi) pa so podprli predlog, da se MD podeli Zlati grb. Poimenska sestava Komisije (Sestava Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja)

  Ideološko-politična odločitev zanika dolgoletno delovanje in pomen MD, ki se odraža tudi v široki podpori pobudi za podelitev Zlatega grba.

  Ideološko-politična odločitev je bila na nek način simbolično sprejeta na predvečer Mednarodnega dneva muzejev, ki je bil v Sloveniji posvečen temi Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih. In ravno spregledana preteklost je v zadnjih letih eno od pomembnih področij delovanja MD (razstava ČLOVEK, GLEJ, Pasijonke, Škofjeloška deklaracija, posvet ob mednarodnem dnevu človekovih pravic Človekove pravice za vse čase, javna pobuda za razglasitev dneva spomina na žrtve vseh vojn Občine Škofja Loka), ki je del vsakoletnega programa dela, ki ga člani MD sprejmejo na zboru članov.

  Odločitev Komisije je bila sprejeta po 27. letnih samostojne države Slovenije, ki naj bi bila demokratična, odprta za vse poglede in obzorja, predvsem pa odprta do drugačnih pogledov na drugo svetovno vojno in tragične dogodke po njej, ki so bili od leta 1945 do leta 1990 praktično zamolčani, prikriti, neobstoječi, kljub temu, da so zgodovinsko dejstvo.

  Poslanstvo MD je, da odkriva zgodovinsko resnico, ne gleda na njihovo politično razlago. Delovanje MD sledi misli dr. Andreja Gosarja, ki jo je zapisal leta 1943:
  Naša vnema za resnico in pravico
  mora biti brezpogojna,
  se ne sme ravnati po tem,
  kaj nam je v prid ali kaj v škodo.
  Biti mora popolnoma neodvisna
  od kakršnih koli osebnih ali skupinskih,
  na primer rodbinskih, stanovskih,
  strankarskih in drugih takih
  kolektivnih interesov in koristi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!