Toplina, prežeta z ljubeznijo do domovine v Kulturnem domu v Domžalah

Foto: RKF

V Kulturnem domu v Domžalah je ob 26. obletnici plebiscita potekala slavnostna akademija. Priredilo jo je Združenje za ohranjanje vrednot slovenske osamosvojitve, ki na ta dan praznuje tudi svoj rojstni dan. Slavnostni govornik Matjaž Karlovšek, podpredsednik Občine Domžale v času osamosvojitve, je v hudomušnem nagovoru preletel slovensko zgodovino od Brižinskih spomenikov do danes. Poudaril je, da je Slovenija mlada država in da Slovenci v tem trenutku uresničujemo svoje sanje.

Matjaž Karlovšek je v svojem nagovoru izpostavil, da je med plebiscitom vladalo posebno vzdušje, ki se je po njegovih besedah ponovilo samo še enkrat, ob prvem obisku papeža v Sloveniji. “Če prav vem, ima danes rojstni dan tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve,” je spomnil Karlovšek. Dejal je še, da je združenje namenjeno vsem, tako veteranom, borcem v vojni za Slovenijo, kot mladim, pripadnikom različnih strank, veroizpovedi, vsem, ki čutijo vrednote samostojne Slovenije, jih spoštujejo in jih želijo prenašati naprej na zanamce – to je označil kot najpomembnejšo vrednoto.

“Mi moramo našim zanamcem posredovati te vrednote, zbujati domoljubje in zgodovinski spomin,” je poudaril Karlovšek, čeprav je težko, ker mladih glede na njegove izkušnje to najbolj ne zanima. “Najmanj kar pa je, treba je iti na volitve in izobesiti zastavo,” je še dejal.

V kulturnem programu so nastopili Godba Domžale, mojster slovenske domoljubne besede Igor Pirkovič, pevci Eva Černe, Oto Pesner in Boris Kopitar. Rdeča nit dogajanja je bilo domoljubje in spomini na odločilno dogajanje leta 1990, ko se je narod odločil, da želi živeti v samostojni državi.

Združenje za ohranjanje vrednot slovenske osamosvojitve je v sredo, 21. decembra, odprlo muzej slovenske osamosvojitve na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Slavnostne akademije v Domžalah so se, raje kot vsedržavne proslave v Cankarjevem domu, udeležili tudi Janez Janša, Aleš HojsAnton Krkovič, Božo Predalič in nekateri drugi vidni člani slovenske osamosvojitve in stranke SDS.

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Saška Jug

 • tarantela

  Janša bi rad imel svojo državo…Je res to potrebno, to ločevanje, ko je pa v Cankarjevem domu prav lepo počastil argentinski Slovenec s svojim prelepim baritonom!!! Nekateri se sami hočejo izločiti iz večine naroda!

  • indijanka

   Ah, Tarantela. Svoboda pomeni izbiro in hkrati odgovornost. Odgovornost se v tem primeru skriva v duši in srcu. J.J. je ravnal prav. Sicer pa, lepota države se ne kaže v talentiranih posameznikih ampak v dejanjih in milosti, ki jih ta država izkazuje preprostim ljudem. Dežela revežev in ljudi brez pravic smo.

   • tarantela

    Mislim, da nisi razumela, gre za ločevanje, kdor se hoče izločiti, bo izločen. NIHČE ne more biti vedno prvi!!! Odloča večina in večina želimo sodelovanje, medsebojno razumevanje, preteklost je pač taka kot je in živeti moramo za prihodnost. Glede talentiranega pevca pa menim, da je presegel sovraštvo in zamere in stopil na poti miru in sloge med Slovenci , ki si jo večina želimo. In to štejem gospodu Finku v čast!!!
    Ja, kult osebnosti smo pa že imeli v prejšnjem sistemu, v tem si je ne želimo, razen nekateri!

    • indijanka

     Indijanka sem in spoštujem njegovo ponosno držo. Veliko bolj me prepriča kot preostali kameleoni. Brez kritičnega pogleda na preteklost, ne zmoremo sestaviti sedanje resnice in brez te, ni lepše prihodnosti.

     • tarantela

      Meni je čisto dobro in mir nosim ves čas v sebi…

     • tohuvabohu

      Očitno ti nekaj manjka, da se moraš izživljati tukaj.

     • indijanka

      Rada te imam Tarantela.

     • rrrrr

      Tega doslej nismo vedeli, bomo pa odslej spoštovali.

    • Olga

     Vaša “sloga” pomeni – vse po “naše”!? To je bilo neštetokrat dokazano! Kar poglejte, kaj so delali celo svojim!?

  • tohuvabohu

   Kdo pri nas ločuje? Komunisti to počnejo že 75 let! Zlasti srdito izločajo tiste, ki so največ naredili za narod, državo, svobodo, samostojnost. Če pogledamo v prve vrste povabljencev na državno proslavo, pa vidimo izmečke, sovražnike naroda, samostojnosti, svobode. Imaš hudo zmedo v glavi, tratarela. Nekoga, ki ga prime na bruhanje ob tem in ga ni zato seveda ni tam, ne moreš obtoževati ločevanja!!

   • Primoz Papez

    Za vas so vsi sovražniki naroda le če ne misli tako kot vi …

    • tohuvabohu

     Po njih delih jih boste spoznali.

  • Anton

   A si že naštimala poprtnak? Do treh more bet vse parajt k se začne svet večer.

  • Olga

   Vas moti, ker mu vaši ne sežejo do kolen?! Naj bi sedel s komunističnim zločincem in veleizdajalcem Kučanom?!

  • Nata

   Ja, Fink je velik umetnik in zelo pozitivna osebnost.Samo taki si lahko privoščijo svojo umetnost pokazati na vseh vrst proslavah.
   Veš, tarantela , pri nas so nas – umetnike razdelili levaki že zdavnaj na prave in neprave.In to je tista barabija . Samo nagrajence Prešernovih nagrad pred osamosvojitvijo poglej, pa je vse jasno

  • Antonius

   Državo po svojih politikantsko kleptomanskih merah je iz Slovenije naredil ‘küčan, mi, ki volimo SDS se pa s ‘küčanovim kriminalom in njegovo ugrabljeno državo ne strinjamo.
   Janša se ne matra za svojo državo, Janša ima vizijo, ki je boljša za celo Slovenijo. Njegovo vizijo ste imeli od leta ’04 do ’08 priliko doživljati tudi vi. Ko je vajeti v roke dobil ‘Küčanov Pahor so bili pa takoj posebne vizije deležni vsi tisti nesrečniki, ki so zaradi totalne nesposobnosti Pahorja izgubili službe. Danes so v ‘küčanovi državi vsi ti nesrečniki v desetine tisočih še vedno brez službe. No, ‘cerar je veliko brezposelnim, službo zrihtal v Avstriji.
   Bariton, kaj bi brez prelepega baritona? Brezposelnim v ‘küčanovi državi bi bilo na Božične praznike zagotovo še težje v njegovi državi.
   “Na slovenskem smo mi gospodar” še danes odmeva koračnica iz ‘küčanovih zvočnikov.
   Nekje v zboru je moč iz ozadja slišati tudi vaš glas, ki nam dopoveduje, kdo je v Sloveniji gospodar.
   Mi, se ne izločamo, vi, ‘küčanovi, nas sodno preganjate, prepovedujete, onemogočate in izločate. Janšo, Krkoviča in Črnkoviča so z zlorabo pravosodja celo zaprli.
   Da bi Janša rad imel svojo državo, si lahko izmislijo samo tisti, ki verjamejo Aščićevi , da hoče Janša imeti svojo vojsko.

   • indijanka

    Dragi Antonius..miren in hkrati čaroben Božič ti želim.

    • Antonius

     Spominjam se najstniških let mojega odraščanja, ko sem prezebel, pozabljen in zgubljen taval po Božični Ljubljani in po mestnih ulicah gledal v zastrta okna, kjer se je dogajal družinski Božič. Topla svetloba rumenih luči onkraj zaprtih oken, me je nagovarjala in se me prijetno dotikala. V nadstropjih sem videl in gledal obložene mize božičnih dobrot. Družinska ljubezen in toplina najboljših želja je po nežni svetlobi, plimovala k meni. Užival, veselil, delil sem svoj košček premražene sreče z vsemi tistimi srečnimi ljudmi v toplih sobah za obloženo mizo. Skorajda, sem se okoli ust obrisal, tako me je lačnega potegnilo. To je bil čas Božiča, ko se prav počasi pojavljali prvi televizorji.
     Madonca, kako je bila takrat zimska Ljubljana neskončno lepa. Škripajoči sneg pod nogami je bil za silo z lopatami ob kraj pospravljen. Z premraženimi rokami v mrzlih žepih me je osamelega mrzel korak nosil po skorajda praznih ulicah, kjer se je borna svetloba mestne razsvetljave s pročelji hiš zgubljala v megleno, temno nebo. Kakšno razkošje pravljične tišine se je po tihi Ljubljani takrat sprehajalo z menoj. Škrip, škrip, škrip izpod čevljev je bila pesem Svete noči, ki mi je v posebni noči sledila, me spremljala.
     Prekrasne trenutke Božiča sem takrat delil s srečnimi, obdarovanimi ljudmi pri mizah, onkraj zastrto osvetljenih oken.
     V desetletjih nabranega minevanja, me danes spokoj še vedno ponese v tisti čas neskončno lepega bivanja. Sam sebi, sem priča, da mi je bilo takrat v duši zares lepo in v srcu prijetno toplo.

     Indijančica moja preljuba, za božično drevo razsvetljenega veselja si mi prižgala v ta večer, posebnih želja.
     Naj se te do naslednjega Božiča dotikajo uresničenja tvojih skritih želja.
     En krasen srček si. Nocoj imaš prav posebno mesto v mojih mislih in v mojem srcu.

     • indijanka

      Najlepša hvala. Prekrasen zapis. Sploh veš kako obdarjen si? Zajokala sem. Že tretjič danes. Prvič, ko sem sinu prižgala svečko in položila belo vrtnico. Spomnila sem se tišine tistega dne in trenutka neizmerne osamljenosti. Druga solza je bila solza sreče. Zajokala sem, ko mi je starejši sin povedal, da je pes 50 m pred hišo začel jokati in je jokal dokler me ni zagledal. Samo pes je, pa je tako naš, kot bi nam bil enak. Vem, da je čutil gospodarjevo srce. Verjetno je lažje, da jokava s psom, kot da joka 27 letnik, kadar se bliža domači hiši. Na koncu pa še tvoj prelep sestavek. Prav paša za dušo in srce je. Hvala zanj in za prijateljstvo.

     • Antonius

      Indijančica, to je bil moj resnični sveti večer, ki sem ga v tisti noči živel, ko sem uro hoda od doma, najstnik taval po mrzli Ljubljani. Vleklo me je, kaj, da bom v mestu, prazničnega videl, videl sem “več”, kar spoznavam še danes.
      Ničesar ni, da bi zamenjal tisti večer s čimer koli.
      Danes, nocoj pa ne grem na sprehod v vesolje, nocoj hočem biti povsem neznaten in tih v družbi s teboj, med ljudmi.
      Molčim, v tišini poslušam zapisane besede tvojega srca.
      Nežen šepet Bele Vrtnice s plamenčkom sveče poslušam.

     • traktor

      Božič je, mir in veselje vsem.

   • Ivan Friderik Novak

    Tonček, kakšno vizijo ima dr. Janša?
    Preštevanje kosti, delitev na ene in druge, bolno vlaganje interpelacij, populistične izjave, …
    To je vizija “velikega” domoljuba, ki vodi vodo na komunistični mlin.
    Skrajni čas je, da pride za krmilo SDS nekdo, ki bo zbližal desne stranke in ustvaril koalicijo s sredinskimi..

    Le tako bo ustvarjena možnost, da boljševiki in njihovi somišljeniki na naslednjih volitvah pogorijo.

    • tohuvabohu

     “Delitev na ene in druge” je stalna mantra komunajzarjev. Nihče ni bolj razdelil Slovencev kot oni. Čebine 1937 so bile začetek, revolucija 1941, prigrabitev oblasti 1945. Najprej so razdelili narod in sprožili bratomorno vojno, nato pa so 45 let delili državljane na prvo- in drugorazredne. Janša nikoli ni delil ljudi, to je gnusna laž.
     “Preštevanje kosti” je pa najbolj ogaben, oduren, ostuden in odvraten izraz, kar se jih kdo lahko spomni. In kaj sploh konkretno pomeni?
     Kako lahko populistične izjave pripisuješ nekomu, ki je rešil Slovenijo pred trojko, ki je storil največ za uravnoteženje državne kase, ki je poskrbel za upravljanje državne imovine in še mnogo drugega v kratki vladavini. Ti imaš res zmedo v glavi.

    • Antonius

     Ivanček, preveč je, da bi vam razlagal. Že to vam ni jasno, čemu služi v demokraciji zakonita interpelacija.
     Ko bodo zbližane desne stranke v koaliciji s sredinskimi, bo vrhovni poveljnik vseh strank v Sloveniji VELEizdajalec ‘küčan. Z levice so med sredince rinili LDS, že nekaj časa se kot sredinci ponujajo DESUS-ovci in kot zadnji se nam z vso njihovo žlahnostjo ponujajo še ‘cerarjevi moralisti.
     Kakšno je pa kaj vaše mnenje o Milki, Toninu, Peterletu in njihovi NSi-kd, ki se ponuja na desni?
     Janša, ki je odpiral arhive je populist, triperesna deteljica iz NSi-kd, ki so političnim dedičem inkriminiranih pomagali zaprti arhive, so pa vizionarji.
     Ah, naivni Ivanček, nima smisla z vami.

  • soc

   Natanko tako je razmišljal tvoj vzornik, maršal Josip Broz. In jim je odredil usodo. “Ova manjina nikada više neće da gleda ove naše divne planine…” Njegov govor na Kongresnem trgu 1945.

   • rrrrr

    Soc, odlično. Samo en majhen popravek si dovoljujem: ne v srbski hrvaščini, ampak v poljski hrvaščini.

  • FORT WORTH

   Jansa je eden od redkih velikih Slovencev in domoljubov,ki se rodijo na sto let.
   Trubar , Preseren , Pucnik , Jansa .
   Tvojemu kucanu pa samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija. Raje bi bil v yugovini…in se naprej maltretiral ljudi z njegovimi idiotizmi,socializmom in represijo !

   • janez cepec

    ja ljubljenmu vodji Janši pa res še mau manka do Prešerna. poleg tega, de je napisu eno samo pesmco,

  • macon

   Tvoj zapis, da bi Janša svojo državo je žaljiv, ker je neumen. Vsi rabimo pravno državo, kučanova banda pa jo uničuje, ker ta trenutek krade milijone. Svojo pokvarjeno lopovsko večino kar imejte, vendar vas bo večina imela komaj za kruh.

   • janez cepec

    ne vem zakuga bi biu zapis žaljiv. Janša bi biu rad eden in edin, ljubljeni vodja, dobri pastir, prerok, pisatelj in pesnik, čeprou je njegou opus ena sama pesmca o Toninu, pa o Kučkotu seveda, napisu pa je štir knjige z rdečo partijko knižco ured. biu tko, kot je djau un: država to sem jaz, al pa: ein Reich ein Fuhrer, pa usi vemo koko se j to končau. zato tlele kar on deva, pa kar bi rad, ne videm kešne silne pravne države, kanede?

 • RealRevolution

  Ljudje sedaj je bozicni cas!Rojstvo nasega odresenika Jezusa Kristusa.
  Malo odmora od vseh teh novic nova24.Drugace ste pa najboljsi medij dalec od vseh v Sloveniji.To drzi kot pribito!Nekateri mediji pa naj bi bili objektivni,pa niso!Ze v tako malem casu ste dobili veliko bralcev.
  Cestitke!

  Na kratko in jedrnato.
  Ne veseli prazniki.Praznik je praznik, Bozic je pa Bozic.

  VESEL BOZIC!

 • samotoje

  Blagoslovljen Božič želim vsem, ki ustvarjate tole stran in vsem sokomentatorjem dobrih misli in poštenih namenov.

 • Antonius

  Vsem, čisto vsem, ki si na svoj vsakdan čez leto, od Božiča do Božiča v misel naložijo, v obilju iskrene ljubezni, oprto na dobro voljo in srečo namenjeno revežem v popotnici ob Božiču, privoščim zvrhano prelepih, srečnih in zdravih trenutkov na popotovanju v letu, ki je pred nami.

 • Primoz Papez

  Pišete kot da je SDS osamosvojil Slovenijo….

  • janez cepec

   usral so se

  • Krtača17

   ….iz tretje kleti Cankarjevega doma….

  • MEFISTO

   Pa ti povej, kdo jo je osamosvojil, osvobodil pa še ne!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!