Türk lahko odtaktizira v penzijo – podporo VS OZN dobil Portugalec Guterres

Foto: STA

Varnostni svet ZN je za novega generalnega sekretarja svetovne organizacije izbral nekdanjega portugalskega premierja in nekdanjega Visokega komisarja ZN za begunce Antónia Guterresa. Na prvem glasovanju z barvnimi lističi je dobil 13 glasov podpore in dva brez mnenja. Potrditi ga mora še Generalna skupščina, kar pa velja za formalnost.

Da je Portugalec António Guterres v šestem krogu glasovanj v Varnostnem svetu ZN za naslednika Ban Ki Muna dobil praktično soglasno podporo, je skupaj s kolegi naznanil ruski veleposlanik v Združenih narodih, Vitalij Čurkin.

Glasovanje bo potekalo z aklamacijo
“Danes imamo po 6 krogih neformalnih anket jasnega favorita in ime mu je António Guterres. Odločili smo se, da opravimo formalno glasovanje v četrtek zjutraj ob deseti uri, in upam, da lahko to opravimo z aklamacijo,” je povedal Čurkin, podobno mnenje pa je preko Twitterja podal tudi britanski veleposlanik Matthew Rycroft.

Seja Varnostnega sveta je bila sicer kasneje določena za ob 10.30 zjutraj oziroma ob 16.30 po srednjeevropskem času. Formalno mora Varnostni svet sprejeti resolucijo.

Vodenje OZN bo prevzel z januarjem
Po resoluciji se bo proces preselil v 193-člansko Generalno skupščino ZN, ki mora formalno potrditi kandidata z dvotretjinsko večino, ampak tokrat naj bi tudi “svetovni parlament” svoje delo opravil brez glasovanja z aklamacijo –  tako kot Varnostni svet. Guterres bo potem položaj prvega moža svetovne organizacije prevzel s 1. januarjem.

Danilo Türk pa še kar taktizira
Kandidat “vseh” Slovencev pa je, tako kot smo na Nova24TV napovedovali že mesece, klavrno pogorel. Po neuradnih podatkih je dobil kar štiri negativne glasove petih stalnih članic, sicer pa je skupno prejel osem negativnih glasov, pet za in dva brez mnenja. “Faza taktiziranja”, kot sta jo poimenovala Türk in Erjavec, se je očitno iztekla. Za njo pa je Danilu Türku ostal nekajmesečni plačani dopust. Iz davkoplačevalskega denarja.

Za namestitve, hotele in prevoze je slovenska država namenila nekaj manj kot 40.000 evrov (kdaj ste šli vi nazadnje na tak dopust?), od tega pa razen Türkove osebne avanture Slovenci nimamo ničesar. Vprašanje je, če bo naš “taktični” kandidat ta denar vrnil. Prav bi bilo, da zapravljeni denar vrne, glede na to, da je kandidiral brez podpore celotne slovenske politike. Prav bi bilo tudi, da se nekdanji predsednik in zunanji minister opravičita javnosti za laži in zavajanje, saj se je že nekaj mesecev (vse odkar je Türku podporo odtegnila Rusija) vedelo, da nima nobenih možnosti.

Ostali kandidatu Guterresu niso segli do kolen
Na drugo mesto sta se uvrstila Srb Vuk Jeremić in Slovak Miroslav Lajčák s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Bolgarska kandidatka Irina Bokova je ohranila izid iz 5. kroga (7-7-1) in ostala na četrtem mestu. To pomeni, da se je uvrstila bolje od Georgieve, s katero jo je bolgarska vlada zamenjala na pobudo Nemčije. Na 5. mesto se je uvrstila Novozelandka Helen Clark (6-8-1), na 6. pa Argentinka Susana Malcorra (5-7-3). Za Türkom in Georgievo sta zaostala Makedonec Srgjan Kerim (5-9-1) ter Moldavka Natalia Gherman (3-11-1) na devetem oziroma zadnjem, desetem mestu.
A. R., STA