Univerzalni temeljni dohodek je utopija

Milan Kučan (Foto: STA)

Izzivi razvite Evrope, kako ob katastrofalnem demografskem trendu, naraščajočem protekcionizmu in grožnjah globalizacije ostati najbolj socialna družba, zahtevajo ukrepanje na področju nadgradnje socialnih sistemov v vseh državah članicah. V nekaterih, recimo v Sloveniji, nadgradnja ne bo dovolj, ampak bo potreben popolnoma nov model.

Vsa razmišljanja, kako najti ustrezen recept, da bomo to dosegli, so legitimna in zaželena. Najbrž ne bomo našli modela, ki bi bil povšeči prav vsem, prav pa je, da ga za svojega sprejme velika večina. Toda tudi to ni dovolj, kajti poleg tega mora biti ta model tudi ekonomsko vzdržen. Še tako vneti zagovorniki življenja na tuj račun ne morejo zanikati dejstva, da sociala stane. In na dolgi rok si lahko privoščimo le toliko sociale, kot smo jo sposobni plačati.

Med idejami, kako preoblikovati socialni sistem, se vedno znova pojavi tudi ideja o univerzalnem temeljnem dohodku (v nadaljevanju: UTD). Gotovo obstajajo tudi entuziasti, ki resnično verjamejo, da je to najboljši možen sistem. In to z vsem srcem zagovarjajo. Seveda daleč od ekonomske logike.

Večinoma pa se te razprave pojavljajo takrat, ko je treba prikriti kakšne afere, preusmeriti pozornost in kako drugače zamotiti ljudi, da se ne bi ukvarjali z neprijetnimi temami.

Najpomembnejši argumenti za in proti UTD
V teoriji je bilo že veliko napisanega o argumentih za in proti ideji UTD, v praksi pa je izkušenj malo manj. Razlogi za to najbrž obstajajo, kajne. Edini resnično pozitiven učinek UTD-ja je, da je izvedbeno enostaven. Največji razlog, ki govori proti njegovi uvedbi pa je, da je izjemno drag. Zato si ga države ne morejo privoščiti.

Katere države že imajo UTD?
Nobena v Evropi. Trenutno poteka nekaj pilotnih projektov, kjer države na določeni skupini ljudi preizkušajo, kako se bo ideja obnesla. Finska bo tako dve leti 2.000 brezposelnim nakazovala 560 evrov mesečno, ne glede na to, če bodo v tem času dobili delo. Na Nizozemskem bodo v nekaterih mestih na izbranih skupinah opazovali, kako na njihovo življenje in motivacijo za delo vpliva 970 evrov mesečno. Poskusili so tudi v Italiji, kjer so v Livornu sto najrevnejšim družinam nakazali po nekaj več kot 500 evrov. Letos naj bi s pilotnimi projekti UTD-ja začeli v Ontariu in v Glasgowu. Nikjer še ni rezultatov, zato je navdušenje tistih, ki idejo na vso moč hvalijo, treba vzeti z velikim zadržkom.

Več se lahko naučimo iz izkušnje v Švici, ki velja za eno najbogatejših držav na svetu. Kljub vsej razvitosti in bogastvu so idejo o UTD lani na referendumu z veliko večino zavrnili, ker, kako zanimivo, niso dovolj bogati, da bi si to lahko privoščili. Sodelujem pri večini razprav, ki se na to temo odvijajo v Evropskem parlamentu. Ni jih malo, ampak značilno zanje je, da so njihovi zagovorniki popolnoma odmaknjeni od realnega sveta. V EU se ne moremo dogovoriti niti o enotnem porodniškem dopustu, kaj šele o UTD.

Ena izmed držav na svetu, kjer ideja o UTD vendarle deluje, je Aljaska. Na dlani je tudi odgovor, zakaj. V njihovem skladu, kjer se desetletja nabira denar od koriščenja naftnih zalog, je skoraj 7 milijard dolarjev. Imajo le nekaj več kot 700 tisoč prebivalcev. Lani so tako vsakomur izmed prebivalcev razdelili dividendo sklada v višini 1.884 dolarjev. Tako pa že gre. In tako bi moral delovati slovenski demografski sklad, iz katerega bi črpali sredstva za dostojnejše pokojnine. Vendar se očitno ne bodo, ker se vladajoča koalicija ne more dogovoriti niti o tem, kdo bo sklad vodil, kaj šele o tem, kako se bo napajal. Slovenija pač ni Aljaska.

Kaj bi UTD pomenil za Slovenijo?
Zakaj takšno navdušenje? Kar nekaj komentarjev sem že slišala, ki gredo nekako takole: “Zakaj pa ne, a ne bi bilo fino, če bi od države vsak mesec nekaj dobili, namesto, da nam ves čas samo jemlje.” Zdi se, da si ljudje napačno predstavljajo, da UTD ne pomeni dodatne žepnine, ki bi jo razdelili med ljudi, vse ostalo pa bi ostalo tako kot je. Še naprej bi imeli brezplačna kosila v šoli, socialno pomoč, nadomestilo za brezposelne, otroški dodatek, brezplačne vožnje z avtobusom in vse ostale socialne transferje, s katerimi država blaži revščino. To je seveda pravljica. Dejstvo je, da bi bilo treba ob uvedbi UTD popolnoma zamenjati celoten koncept socialne države. To nam sicer ne bi škodilo, ker je obstoječi zgrešen, ampak UTD ni prava rešitev.

Da se s piškotki o univerzalnem dohodku res poskuša odvrniti pozornost od pomembnih tem, kaže tudi današnje srečanje Kučanovega Foruma 21 kjer, ne boste verjeli, bo tema ravno Univerzalni temeljni dohodek. 

Ena izmed večjih težav Slovenije je, da je pomoč države pri pokrivanju življenjskih stroškov svojih državljanov izredno nepravična. Ne verjamem, da ne razpolaga z natančnimi podatki, koliko socialnih transferjev v obliki neposrednega ali posrednega financiranja namenja kakšnemu posamezniku, verjamem pa, da te podatke ne želi razkriti javnosti, saj bi se nedvomno izkazalo, da je razmerje med plačilom za delo in socialnimi prejemki izjemno nestimulativno. Zato ni prav nič čudno, da nekateri zavestno izberejo “nedelo”, saj izračunajo, da se jim to precej bolj splača, pa še mnogo lažje je, kot delati za minimalno plačo.

UTD za Slovenijo ni primeren
V ozadju UTD je predpostavka, da bodo ljudje kljub temu, da prejemajo določen dohodek, še vedno enako navdušeni nad tem, da bi delali, iskali službo in dajali svoj prispevek družbi. Sodeč po obnašanju povprečnega prejemnika socialnih transferjev v Sloveniji, zgodba pade že na tej točki.

Naslednje veliko vprašanje je, kako bi si lahko privoščili financiranje tega sistema. Za lažjo predstavo vzemimo zelo poenostavljen račun. Če bi 2 milijona državljanov Slovenije prejemalo UTD v višini 350 evrov na mesec, bi to pomenilo strošek v višini 8,4 milijarde evrov na leto. To pa je že skoraj toliko kot znaša slovenski letni proračun. Kaj pa vse ostalo? Še en razlog za to, da UTD ni izvedljiv. Preveč revni smo.

Naslednji, ne tako nepomemben razlog, zakaj je UTD le iluzija, je povezan s tipično slovensko fovšijo. Si predstavljate, da bi 350 evrov pripadalo ne le brezposelnim in tistim z nizko plačo, ampak tudi predsednikom uprav, njihovim otrokom, uspešnim podjetnikom in vsem ostalim, ki ustvarijo in zaslužijo desetkratnik slovenskega povprečja. Celo poslanci in predsednik države bi dobivali UTD. Prepričana sem, da bi se ravno tisti, ki danes najbolj navijajo za UTD, temu najprej postavili po robu. “Njim pa ne,” bi kričali. “Ne zaslužijo, na minimalce z njimi!” Ampak, spoštovani, v tem je bistvo. To je pravi UTD. Vsi dobijo enako. In to samo potrjuje sprevrženost zagovornikov UTD-ja.

UTD je za bogate in zrele
Današnja evropska družba, še toliko bolj pa slovenska, ni ne ekonomsko ne družbeno zrela za to, da bi ideja o UTD zaživela. Zato so vse razprave na to temo samo mešanje megle, s katero se želi prekriti pretekle in prihodnje grehe političnih odločevalcev.

Če temu ni tako, predlagam en manjši preizkus. Uvedbo univerzalnega otroškega dodatka. Pa da vidimo, kako resni ste!

UTD je utopija danes in bo še nekaj časa. Vsaj za Slovenijo. Zato se pogovarjajmo raje o čem bolj resnem in pomembnem. Na primer, kako bomo zagotovili dostojne pokojnine in službe za naše otroke, zatrli gospodarski kriminal, zmanjšali korupcijo in omogočili podjetjem, da pošteno poslujejo v poštenem poslovnem okolju. Vsem drugim pa pokazali vrata ven iz naše države. Ker nismo dovolj bogati, da nam kradejo. In če nam ne bi kradli, potem bi bili dovolj bogati, da bi imeli zgledno socialno državo.

Romana Tomc

 • garfi

  ukiniti vse privilegije jugomafije
  kriminalce in zločince v zapore in zaplemba nakradenega
  in že smo na pol poti do pravičnosti
  ampak mk pravi da je danes nov dan

 • stajerc5

  Ni kaj za brisati in ne kaj za dodati. Gospa Tomc je povedala vse!

 • luckyss

  To podarjanje nekega neobstoječega denarja je itak bedastoča..primerljiva s tisto po kateri bi družina za vsakega otroka plačala 20 % manj glavnice posojila za stanovanje..ali nekaj v tem butastem stilu…
  Pa kaj bi vi cepci radi, da imajo vsi cigani in muslimani in ostale “visokorodne vrste” zastonj stanovanja ali kaj…Res ste stranka presežkov ;)

  • sprehajalec

   Družina niti ne bo prišla do kredita, niti ne bo mogla kupiti stanovanja. Zelo redke. Zato je teh 20% tako, tako. Pač po zaslugi 25 let vladavine levičarjev na 45 let podlage.

  • Duhec

   Janša je desnim hotu dopovedat, da bi blo fajn, če bi kaj seksali…

   • tarantela

    To je pa od vseh najbolj pameten in utemeljen komentar! Čestitam!!!
    In hvala za smeh!

    • fikus

     Ja tole pa je res strašansko smešno. Butl

  • tramal

   Vidiš kakšen bebec si.To hočejo predlagati tvoji levaki ne pa SDS.Pojma nimaš za kaj se gre pa trosiš bedarije.

   • luckyss

    Zame ste itak vsi skrajneži levi in desni enaki idioti, zato mi ni važno kdo je to predlagal..v glavnem ta nima vseh pik v glavi..

   • luckyss

    Sicer pa sem našel tale citat na teh straneh…
    “Janša obljublja, da bo ministrstvo za družino ločeno od socialnega resorja. “Družinam bomo omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja, pri čemer bo glavnica zmanjšana za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka.”

    • domovina mili dom

     Ampak to dobijo samo desni, pa ta črni,pa domobranci.

    • tramal

     Ja in kaj ti spet ni jasno .Janša bo dal rajši ugodnosti slovenskim otrokom kot pa uvažal tuje tako kot delajo komunajzerji.

   • domovina mili dom

    To je to. Začnimo hvaliti pedre, muslije in kučana. Pa smo zmagali. Mater, a veš, da je RTV naročnina prenizka. Novinarjem Na RTV SLO je treba dati za 50% večje plače.

  • tarantela

   Ja, kar bo presežka otrok, bojo pa še za vsakega, ki bo “višek” dobili mesečno po 20% od vrednosti stanovanja. Če bo nekdo imel 10 otrok, bo imel stanovanje zastonj in še toliko denarja mu boj odšteli na roko, kolikor je vredno stanovanje. To je obljuba SDS, gremo jih volit!!!

 • devote

  vse bi se bolj ali manj podražilo za višino UTD . Helikopterski denar ne deluje, denar ima vrednost le, če se ga ZASLUŽI!!

  • luckyss

   Po eni strani je to res, po drugi strani pa ne bi rabili vse te mafije na zavodih za zaposlovanje, ki preko “firm za svetovanje” črpajo enormne vsote iz proračuna s tem, da čistilke učijo “osnov excela” ;)

 • montyamp

  Danes bo precednik F21 predlagal uvedbo UTD , ampak samo za levičarje .
  Desničarji so tako že navajeni krmljenja zločinskega parazitstva .

 • pajot

  UTD? Zakaj pa ne? Saj denar raste na hruški,pa tudi v bankomatu se ga dobi.

 • učko

  Ja, režimskim privilegirancem vzet in dat’ revežem. Kučanu vzet “Toninov dodatek” na penzion, ki znaša poleg penzije še 1.500 ojrov !!! Pa uni Mačkaronovićki, ki pljuva po državi in vseh, režim pa ji je za to dal, iz naših žepov seveda, dodatek na penzion !!!!

 • učko

  Dokler bo režim nabijal kazni na spodobne plače v gospodarstvu, bo večina delujočih v gospodarstvu na minimalcu !!!! Pa tut kapital z visoko tehnološko ravnijo se nas bo izogibal !!!!! Rdeči kmer(t)i nas bojo totalno uničili !!!!!!!!!!!!!!

 • tramal

  Spet slika od tega spaka .Hitim na wc vsakokrat ko ga vidim.

 • PikaPolonica

  Važno, da so si Kucani in opankarji za sebe ustvarili Švico.

 • totex39

  V Sloveniji o UTD nimamo kaj razmišljati, smo siromašni za take privilegije.

 • althar

  Odkar je smo se znebili Križaniča, se je ta idiotska ideja, hvalabogu, izgubila iz javnega diskurza pri nas.

 • tarantela

  Ideja o UTD ni zrasla pri nas, o tem razpravljajo že drugje, samo nič drugega ne berete, kot ta portal, pol pa ne veste.
  Gre za to, da bo čedalje manj delovnih mest, vse več bodo naredili stroji , kar pomeni, da izdelki bojo, denar bo, samo zaposlitev ne bo. Ampak to se še ne bo zgodilo jutri, zato bodite brez skrbi, da bi vam kdo kaj pobral. Kar se pa tiče tujih naložb, si nikar ne želite kakšne avstrijske lakirnice. Če ne bi bilo pri tem strupenih odpadkov, bi jih imeli v Avstriji, ne da iščejo zemljišče pri nas, oz. na Hrvaškem in na Madžarskem. Take visoke tehnologije, ki nas zastruplja, ne potrebujemo, poglejte Kemis!

  • učko

   Jah, če nam pa režim nabija kazni v obliki idiotsko visokih davkov. Zaradi tega imamo recimo inženirji bistveno nižje plače kot bi jih imeli sicer. In če imamo mi nizke plače, jih imajo delavci sigurno še nižje. Režim tišči vse k tlom, kot v “dobrih” socialističnih časih. Potem pa pridejo na vrsto sam še manj kvalitetna in manj plačana delovna mesta, v lakirnici denimo. Teh delovnih mest se Počivavšek veseli kot otrok Miklavža! Idiot, če mene vprašaš! IBM se je pa recimo premislil in odšel na Hrvaško !!!!

   • tarantela

    Sej pravim, da tega še ne boš doživel.

   • PikaPolonica

    IBM verjetno ne daje kovčkov pid mizo.

  • domovina mili dom

   A te lahko resno jemljem, ko kritiziraš umo-tvor Magna. Verjetno si bil pa za IBM, kot tujo investicijo, katero so pa ti vladni zapravili (namerno ali zaradi koruptivnosti).

 • učko

  Od UTD se itak ne da živeti. Treba je imet čim več kvalitetnih delovnih mest. Trenutno je recimo v Nemčiji povpraševanje po 1.050.000 delavcih !!! Oni pa znajo “odpirati” nova delovna mesta, pri nas pa se to ne da !!!!!

 • učko

  Kvalitetna in dobro plačana delovna mesta v gospodarstvu “potegnejo gor” tudi vsa druga delovna mesta, oziroma plače !!! In to tržno-ekonomsko upravičeno, ne pa da se preplačuje jalovo birokratsko golazen v JU !!!!! S tem izgubljamo vsi !!!!

 • UTD kar tako malo počez poenostavljeno, je čista neumnost. ampak na to smo že navajeni, ker določena skupina ljudi prav skrbi, da bi nastala anarhija med ljudmi. Kot že večkrat omenenjeno so so luciferjanci, ki jih prepoznamo pod imenom ili mi na ti

 • Aron

  Eh, Romana naklada. Razprave o UTD so prisle ze na mnoge resne konference, tudi studija Oxfama je ugotovila, da ena izmed boljsih idej za zmanjsevanje dohodkovne neenakosti. Tudi problema financiranja se Romana loti na napacni strani, saj UTD koristi predvsem poslovnim subjektom, ti bi ga tudi financirali prek dajatev. UTD ni utopija, bo kmalu realnost v taki ali drugacni, pa ne zaradi prejemnikov.

 • domovina mili dom

  Ta UTD je primeren za civilizirane demokratične družbe, ki verjamejo v kapital in zdravo ekonomijo.
  Na primer Švica, kjer na referendumu ljudje izglasujejo, da ne rabijo dodatnega dopusta itd…
  Tukaj, ko je vse cepljeno na komunistični balkan, pa Bog nas var. V rdeči gnilobi, kjer je zakon napisan zato, da ga komunisti ne spoštujejo, celo ustavnosti ne….. Kje neki.

 • MižekFiga

  In kaj ima Pekinezar (tov. ddr. Milan Kučan) opraviti z UTD (Utopičnim T… D…).

 • odzunaj

  Najprej odpraviti korupcijo in masovno legitimizirano državno krajo, krajo dobro plačanih delovnih mest, zagotoviti zakonito in odgovorno delo pravosodja, zdravo šolstvo, nekoruptivno zdravstvo, pospešen razvoj gospodarstva in delovnih mest in dvig osebnih dohodkov.
  Šele nato sledi mesečna podpora ogroženim skupinam : npr 300 EUR mesečno vsakemu otroku, 300 Eur mesečno vsakemu državljanu starejšemu od npr 65 let (upokojencu) ter najrevnejšim in brezposelnim.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, o možnosti uvedbi UTD ne govorijo več samo utopisti, temveč so ideje fse bližje tudi nekaterim ekonomistom…kapish?

  UTD se je pojavil celo med temami, o katerih je tekla beseda na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu….kapish drugič?

  In kdo je Romana Tomc????

  • učko

   O UTD razmišljajo doktorji marksistično komunističnih budalaštin, ki jih še vedno lahko občuduješ na FDV in drugih podobnih faksih !!!!

   • tohuvabohu

    Mencinger je tudi navdušen.

  • Poštenje velja

   In kdo si ti!?

  • Anton

   A si že ubreju juliko?

 • Sredina

  Pa se spet ukvarjate s Kučanom

  • tohuvabohu

   Se daj pa še ti. Eni se stalno ukvarjate z Janšo. V Ljubljanskem Dnevniku je vsakodnevna rubrika Iskrice. 90% jih leti na Janšo in SDS. Čemu??? Glupega Cmerarja in njegove nesposobne vlade nihče ne omeni. Čemu??? Slovenija je res čudna dežela. Ali pa niti ne, če upoštevamo zgodovino od ’45 naprej.

   • Sredina

    No tudi če se, vse to ni niti blizu tega kar vi delate s Kučanom, pa če boste še tako obračal moje besede in iskal primerjave

    • tohuvabohu

     Najprej si nabavi knjigo od Rdeče repe, jo preberi do konca in ti bo vse jasno.

 • Vrhovni sodnik

  Naslednje veliko vprašanje je, kako bi si lahko privoščili financiranje tega sistema. Za lažjo predstavo vzemimo zelo poenostavljen račun. Če bi 2 milijona državljanov Slovenije prejemalo UTD v višini 350 evrov na mesec, bi to pomenilo strošek v višini 8,4 milijarde evrov na leto. To pa je že skoraj toliko kot znaša slovenski letni proračun. Kaj pa vse ostalo? Še en razlog za to, da UTD ni izvedljiv. Preveč revni smo.
  Zakaj pišete takšne kozlarije, če računati ne znate. Če bi uvedli UTB odpadejo vsi ostali transferji, 70 % jih bi itak to vrnilo preko dohodnine nazaj v proračun, vsaj 20.000′ zaposlenih se znebimo na CZSD in koliko zdaj dajemo za socialo okoli 2,5M.

  • stajerc5

   Najprej znebiti in potem racunati, lepo po vrsti tako kot so hise v Trsti, bi rekla moja stara mama…

 • Anton

  koliko knjig je uspelo Kučanu prodati?Ali je uspel s prodanim denarjem pokriti stroške?

  sarkazem press

  • učko

   Vsi njegovi pr’jatli so jo kupili! So moral, ker se ga bojijo! Hebeš take pr’jatle pol, ne !!!!

   • tohuvabohu

    Vse knjižnice so morale kupiti nekaj kosov.

    • KIKI

     Šolske knjižnice tudi? A je Makarovička dodala kakšno pesmico
     in risbico?

    • stajerc5

     Enih 150 000 jih je slo iz proracuna v JU!

  • Vrhovni sodnik

   2, 1 je on kupil, 2 pa Štefka

   • KIKI

    Pošteno, a njede? Saj bi Jankoviću tudi kupil katero, pa je žaal nepismen, Mija
    gleda samo modne časopise, sinova pa kupujeta “beogradske stripove.”..
    V Švici, kjer uraduje njegova španska hči, pa za to knjigo ni interesa! .

  • KIKI

   Mogoče je pa sam preko ZZZB pokupil vse prve izvode in čaka
   na ponatis ( v ruščini, seveda) Njegov “potopisec” si je že zagarantiral
   pisanje nadaljevanke z naslovom: “Veliki mali Napoleon 2” . Samo osla
   še iščejo, da ga bojo slikali, kako Kučan jaha čez Karavanke preko Vršiča!

 • dr Janez Sveti

  Romana Tomc Popolnoma napačno razlagaš UTD. Ker nisi prebrala raziskav je to samo tvoje mnenje, ki je površno, slabo napisano in popolnoma ekonomsko zgrešeno.
  DR Janez Sveti genij

  • tohuvabohu

   Ne serji, ampak daj kakšen užiten argument.

   • dr Janez Sveti

    Lahko pogledaš v moj komentar in boš lahko sam prebral.
    Dr Janez Sveti genij

    • tohuvabohu

     Jaz sem take stvari prebiral, ko si ti še kakal v pleničke …

     • dr Janez Sveti

      Potem se pa čudim, da si sploh še živ. Če je res, kar si napisal, si star najmanj 80 let.
      DR Janez Sveti

  • stajerc5

   Ti si bil pa sigurno na opankarskem predavanju ekonomije f Mariboru! Priden, dobro si poslusal.

   • tohuvabohu

    Geniji sorte “Smeti” ne hodijo na predavanja. Vso modrost imajo v genih, hehehe. Včasih se jim kaj prismodi, a ne bodimo malenkostni …

  • dr Janez Sveti

   Po tvojih komentarjih sklepam, da si visoko izobražen in razgledan demokrat.
   DR Janez Sveti psihoanalitik

   • indijanka

    Hmm..ja je rekel levi vesoljček desnemu vesoljčku. Držo obratnosorazmernost?

    • dr Janez Sveti

     Kje je v vesolju gor-dol in levo-desno?
     Dr Janez Sveti Neskončni

     • indijanka

      Aja..povsod in nikjer. Zato te iščem in ne najdem.

     • dr Janez Sveti

      Jaz sem tu.
      DR Janez Sveti blizu

     • indijanka

      blizu ni nič…ob je vse :)… a poznaš tisto pesmico Vprašaj me

     • dr Janez Sveti

      Saj veš, da ne razumem in ne berem poezije?
      Dr Janez Sveti

     • indijanka

      Poezija..ne to je bila popevke. Aja ne poznaš. Poezija je tole : Je to igra dajanja in odrekanja, razkrivanja in zakrivanja; malo smeha in malo plahosti in malo sladkega, brezkoristnega boja. Ta ljubav med teboj in menoj je prosta kakor pesem. ( Tagore)

     • dr Janez Sveti

      Misliš, da je med nama neka vrsta ljubezenskega čustva? Mogoče, na en nenavaden način. To je dokaz, kako vsi živimo v nekakšnem lastnem svetu iluzij. Pa še prijetno je..
      DR Janez SVeti srh

     • indijanka

      Tega pa ne vem. Sveta iluzije ne znam občutiti na svoji koži še manj v srcu. Indijanka sem. Ne verjamem v paralelna življenja, niti svetove. Še manj v iluzije. Name imaš nek vpliv, ki ga ne znam pojasniti. Ne sodi pa med prijetne vplive.

     • dr Janez Sveti

      Torej naj neham? Sirjenje neprijetnih občutkov ni moj namen in bom razmislil, kaj in kako počnem, da se nekdo tako počuti.
      DR Janez SVeti Nečimerni

     • indijanka

      O čem bi pa razmišljal, če si prejel povratno informacijo? Razen tega, če nehaš, se nauš nič naučil iz tega. Ti pa verjemeš v vesolje. Zato bi bilo najprimernejše, če obrneš ploščo in mi poskusiš malo popihati na dušo. Mogoče se bom potem počutila malce bolje?

     • dr Janez Sveti

      Nisem “pihal” na dušo,ker…ker ne želim, da bi imela občutek,da sem samo en pohoten tip, ki pač ima potrpljenje, za počasno nagovarjanje .. Nisem tip, ki “piha” na dušo. To se mi zdi poniževalno za inteligentno žensko, za kakršno te imam.
      DR Janez Sveti resnoba

     • indijanka

      Nisem vedla, da inteligentno zgledajo ženske, ki ubogajo na piščalko.Jst delujem na razsodnost in rahločutnost. Sama rečem temu nežno komandiranje. Sicer sem pa Impulzivna. Odzivam se na vse in vsa. Tudi na zvezde :).

 • tohuvabohu

  UTD je največji idiotizem, kar se jih lahko kdo spomni.

  • dr Janez Sveti

   Zakaj?
   DR Janez Sveti genij

   • tohuvabohu

    Ja zato, ker bi denar dobivali tudi ljudje, ki ga ne rabijo in jim ta miloščina tudi nič ne predstavlja.

    • dr Janez Sveti

     Zakaj ne zmoreš pogledati globlje v zadevo, ki jo komentiraš?
     DR Janez Sveti genij

     • tohuvabohu

      Nisiem tak genij kot ti, ki obvladaš tehniko copy+paste.

     • dr Janez Sveti

      Menda nisi pričakoval da ti bom posvetil celo knjigo z lastnoročnim posvetilom?
      DR Janez Sveti genij

 • dr Janez Sveti
 • tohuvabohu

  Finci so uvedli UTD na testni skupini prebivalcev.
  LOL. To je tako, kot če bi Britanci uvedli vožnjo po desni, najprej le za tovornjake, in če se bo obneslo, pa še za osebne avtomobile.

  • KIKI

   Samo ne reci Golubiču, bo takoj predlagal dalje …vse do fatalke Bulčke!

 • stajerc5

  Kaksna skoda, nepopravljiva! Mislim na Svicarje, da niso dobili tega svetega nauka pred negativno odlocitvijo, res skoda. Potem bi bilo v Svici vse drugace, nje!?

  • dr Janez Sveti

   Švicarji NE ŽIVIJO od lastnega dela ampak od zalog črnega denarja iz celega sveta, ki je skladiščen v njihovih bankah. Koliko je samo denarja žrtev holokavsta ostalo v trezorjih ne ve nihče razen lastnikov bank. Pa nebi rad razlagal cel ekonomski koncept te male, neplodne in hribovite dežele, brez vseh naravnih bogastev razen ure kukavice in roza krave.
   DR janez Sveti genij

   • stajerc5

    Eee, Genij moj. Razocaral si me. Vem, da se velikokrat iz tezkih debat resis z malo sarkazma ali poizkusas z humorjem. Danes si pa pokazal vso svojo plitkost, ko se resujes z starimi partizanskimi floskami. Res sem verjel, da si malo nad ostalimi, ampak, zmotil sem se.
    Ce ne poznas drzave, ne govori o njej. Ce si geografsko omejen na Slovenijo, govori o njej. Samo, prenehaj z blefiranjem, ker se ti bodo res zacele krave(predvsem tiste roza) smejati. Pa lep pozdrav.

    • dr Janez Sveti

     :) Partizanske floskule? In ti mi govoriš o omejenosti?
     DR Janez Sveti veliko ve

   • KIKI

    In je dovolj, a ne? Mi še ure kukavice nimamo, pa če bi jo imeli,
    bi kukala samo ta rdečim, krave pa bi bile zavite v trobojnico
    in na riti, tik pod repom bi imele rdečo zvezdo, a njedee?
    Bolje, da je to ostalo Švici, nam pa samo mafijci! Pa smo kvit!

    • dr Janez Sveti

     Tebi je pa življenje ena sama muka a ne?

     DR Janez Sveti Kranjec

   • učko

    Od tistga živijo bankirji, ostali Švicarji pa imajo svoje dejavnosti, po katerih so zelo znani po celem svetu, sam kakšnim zaplankancem to ni jasno !!!!

    • stajerc5

     Vse zastonj, nima pojma!

    • dr Janez Sveti

     Dejavnosti, ki so znane po celem svetu? Recimo?
     DR Janez Sveti krošnjar

   • radames

    Tiste palice, ki so pri nas v trgovinah na tekočih trakovih blagajn in nucajo za razmejitev lastnikov kupljene robe, sem prvič videl v Švici leta 1975. Pri nas je trajalo še desetletja, da so se pojavile. Tako enostavna zadeva, pa toliko časa je trajalo za uvedbo. Sigurno je kdo od pristojnih Slovencev te palice videl v tujini nekako v istem času kot jaz.
    Švicarska turistična industrija zasluži milijarde na leto. Prodajajo naravne lepote in se tudi potrudijo za velik obisk. Naredijo zobato železnico mimo Wengna na Kleine Scheideg, zvrtajo tunel v severno steno Eigerja in pristanejo na Jungfrau Jochu čez 3000 metrov. Avtoceste so imeli zastonj, kot prvi v Evropi pa so uvedli AC vinjete. V drugi polovici 70 let.
    Švica je Švica, ker imajo pridne in iznajdljive ljudi. Pri nas smo imeli pa Kardelja in njegove TOZD-e. Polno ničvredne teorije, iznajdljiv pa nisi smel biti in državi dobrinesti milijone z iznajdljivostjo.
    Ni bogate države, brez bogatih posameznikov.

    • dr Janez Sveti

     Kakšna je bila Švica pred 2.SV in seveda z bogatim vojnim dobičkom po njej? Kakšna pa je bila Jugoslavija pred 2.SV in po morijo po njej? Seveda “socializem” ni bil idealen. Ampak tvoja primerjava je zelo nepravilna.
     DR Janez Sveti genij

  • radames

   Švicarji so pred kratkim imeli UTD referendum. Kolikor mi je ostalo v spominu, so podobnega imeli že pred nekaj leti, za UTD v višini več kot 3000€. Obakrat je propadel.
   Švicarji dobro razumejo podmuklost UTD. Zato pa imajo bogato državo!

 • radames

  Če bi bil pri nas – tako kot v Švici – referendum o UTD, bi bila udeležba 100% in 100% bi jih bilo ZA!

  • stajerc5

   Tako kot si rekel, samo da se nebi nihce sekiral ali pomislil, da bi bili cez dve leti v bankrotu!

 • Vstrajnik

  Samo v tej državi ni vzpodbude za privatništvo, ker v komunizmu to ni dopustno. Iz državnih “zakladnic” pa tovariši komunisti itak poberejo tvoje omenjene miljarde za sebe. In tako imamo “komunistično švico” na senčni strani alp, vse dokler se državljani ne bodo prebudili iz znanega “spanca” – vsi moramo biti enaki.

  • dr Janez Sveti

   Vsak je sam kriv za svoje življenje in kako ga vidi.
   DR Janez Sveti

 • Olga

  Spet zrastlo na zeljniku Komunistov! Samo drlili bi, ampak ne svoje, tuje! Nič jih ne skrbi, kdo bo ustvaril, saj sami že 72 let kradejo in parazitirajo slovensko družbo!

  • stajerc5

   Zakelj je ja nastavljen! Kdo jim pa brani jemati? Krompir ima vec pameti kot povprecen slovencelj. V bifeju se se kdo oglasi, pa se tu mara paziti v katerem je. Narod je otopel na vse, kradejo, ne kradejo, obsojeni ali ne obsojeni, volitve bi ali ne, pa kaj me briga- saj tako ne grem voliti…
   Mat kurja, a bo naredil kdo en kraval ali ne?
   SDS bi morala kot vsi ostali rdeci pesjani, vsak dan, cisto vsak dan sproziti nekaj, da se narod sploh zacne prebujati! En, za nas, dober program, ne precita in ga niti ne poslusa 80%-ov naroda. Iscite, najdite, naredite skandale okoli svinjskega korita! Vsak dan, vsepovsod!

   • Olga

    Pomembno je, da dobi SDS dovolj mandatov, da bo lahko svoj program tudi speljala!
    PS: ste oddali glas za referendum?

    • stajerc5

     Seveda, cela druzina, ampak, kot sem ze zgoraj omenil, pri nekaj ostalih poznanih- same muke in tezave v stilu: Nimam casa, pa saj me ne zanima!
     ZA ZNORETI!!!

     • opazovalec

      Škoda truda za norosti. za uspeh referenduma je potreno 342.000 “pravilnih” glasov. SDS je na zadnjih volitvah dobila dobro polovico tega……… rahlo brezupno!

     • stajerc5

      Ja, tak imamo, apaticnost do vsega, ga bozas- ga klofutas, vse isti k…c!

     • Olga

      Zanesljivo bomo uspeli, kot vedno, na vašo žalost, saj imamo Slovenci dovolj levaškega lopovluka!!

     • tohuvabohu

      S katerega marsa si pa ti padel? A te referendum o družinah ni izučil?

     • opazovalec

      Tebi sem enkrat že povedal, da s faliranimi študenti ne debatiram!

     • tohuvabohu

      To je pa tvoj problem, opazovanec! Če si samozadosten, se zapri v svoj brlog in drži gobec.

     • Olga

      Demokracija zahteva odgovornost in borbo vsak dan! Volitve bi morale biti obvezne!

 • Ryuk

  Zastonj kosila ni. Četudi nekateri tako radi sanjajo o njem.

  • učko

   To je ugotovil že, ali pa šele, Ante Marković, zadnji predsednik “Zveznega izvršnega sveta” v stari Jugi !!!

 • KIKI

  Prosim vas, da “skinete” to Kučanovo persono s portala, ker grem spat in
  me bo celo noč dajala nočna mora!!!!

  • Fenix Ariel

   Ja dajte dol njegovo sliko in gor dajte sliko adolfa

   • KIKI

    Je čisto vseeno! Še tvojo prilepi za popolno grozo!

 • tohuvabohu

  Družba je preveč občutljiva zadeva, da bi jo prepustili družboslovcem.

  • KIKI

   Pameten! Zelo pameten! Saj poznaš rek: Die drei professoren
   verlorene Stadt !
   “Prfoksi” so kot enotirna železnica- neuporabno!

   • tohuvabohu

    Hvala lepa, KIKI. Poznam rek. Dovoli, da ga malo popravim: Drei Professoren, Staat verloren!

    • KIKI

     Tako se reče “po domače”, drugače pa je slovnično pravilno
     moje, samo veliki P za Professoren mi je pobegnil. Pa kaj, misliva
     enako in samo to nekaj velja!

     • tohuvabohu

      Pravzaprav je originalno “Drei Professoren, Vaterland verloren” in se pripisuje Bismarcku.

  • dr Janez Sveti

   Preberi in boš ugotovil ekonomska dejstva. Ekonomija je družba! Družboslovci so kakor umetniki. Lahko bi brez njih, vendar si takšno življenje težko predstavljam.
   DR Janez Sveti Malar

   • tohuvabohu

    Ti ga pihneš. Ekonomija je kot matematika: lahko se poščiješ na njene izsledke, veljajo pa vseeno!
    Družboslovci so daleč od umetnosti. Kajti umetnost je konkretna, doživeta, angažirana, sporočilna, osebna, čuteča, čustvena itd., družboslovje pa abstraktno (družba je objekt v njihovih beticah), posplošujoče in predalčkajoče. To je diametralno nasprotje.

    • dr Janez Sveti

     Lahko vidimo lepo stvar grdo in obratno. To je naša svobodna volja zato smo gospodarji lastnih čustev in dojemanja realnosti. Umetnost so čustva? A res? Kaj pa niso čustva? VSE so čustva..tudi denar :)
     DR Janez Sveti vesoljc

     • tohuvabohu

      Eh, če imamo svobodno voljo, še ni rečeno, da smo gospodarji svojih čustev. Izkušnje pravijo, da ni vedno tako.
      Nisem rekel, da so čustva umetnost, ampak da je umetnost (tudi) čustvena. Z drugimi besedami, pogosto izraža čustva in jih poskuša vzbujati v poslušalcu ali gledalcu. Ne banaliziraj, prosim.

     • dr Janez Sveti

      Vsak razume izrečeno in videno po svoje. Trditi, da je tvoj pogled edino pravilen je tvoja pravica, vendar bi te opozoril na to, da se motiš. Čustva ustvarjamo sami in umetnik nam jih ne prenaša ampak jih vzbuja.Če mu uspe je pa seveda odvisno od veliko dejavnikov. To pa drži. In največkrat pademo na igrana čustva politikov. Ti so najboljši umetniki :)
      DR Janez Sveti glumac

     • tohuvabohu

      Nikjer nisem izdavil, da je edino moj pogled pravilen. Kljub temu pa ne razumem, v čem se motim.

     • dr Janez Sveti

      Nič se ne motiš. Tvoja realnost je pač takšna, kakor jo ti vidiš in čutiš.
      DR Janez Sveti

     • tohuvabohu

      Kvas pa zdej puvedu, dr. Smeti?
      Zgoraj si me opozoril, da se motim. Sam si si kriv, če te tukaj prav nihče ne jemlje resno.

     • dr Janez Sveti

      Dol mi visi, kako me jemlješ.
      DR Janez Sveti genij

 • tohuvabohu

  UTD naj bi zmanjšal dohodkovno neenakost? Kakšna neumnost! Zdaj eni dobivajo (najmanj minimalno) plačo, eni pa podporo. Če se uvede UTD, bodo eni dobivali samo UTD, drugi pa še plačo za povrh.

  • Fenix Ariel

   družbena neenakost je vrlina kapitalistične desnice…

 • xtc

  UTD EKOOMSKO NI VZDRŽNA KATEGORIJA DOLGOROČNO TUDI A DRUŽBE Z NARAVNIMI RESURSI-PREPROSTO ZUAJE SE.
  Prejemanje denarja z nič dela ne spodbuja k inovativnosti,prinosti in razvoju.
  UTD je mamljiv reč,ki jo pač mora nekdo financirato,kar pa ni vzdržno dolgop časa-
  RealnoDELO JE IN ZNANJE STA RAZVREDNOTENA,CENI SE LE DEL DRUŽBENE NADSTAVBE,KJI JE V BISTVU BREME DRUŽBE IN REALNEGA SEKTORJA,DOKLERNEBO PRIŠLO DO PRTEOBRATA ,DA JE TREBS NDSTAVBOP PRIZEMLJITI,RACIONALIZIRAI IN PODREDITI REALNEM SEKTORJUNI IZ ZADEVE NIČ.

 • kr en LEVIČAR in DOMOLJUB

  Stavim gajbo piva, da, če bi uvedili UTD, da bi ga vleklo več desničarjev kot levičarjev !

  • stajerc5

   Nihce ga ne bo vlekel, ker ga nikoli ne bo!

  • tohuvabohu

   A to je zate univerzalnost, hehehe, bučko.

  • disqus12

   Jup, se vidi da si levicar. Neumen bolj kot dezevnik v zemlji. Samo, da on dela vsaj kaj koristnega, ti pa s svojo budalscino skodis ljudem okoli sebe.

  • Taisia

   Največji kriminalci so vedno duhovitezi za krinko,saj veš ta pregovor

  • Anton

   jaz kot brezposelen delam manj stroškov in škode kot nek državni uradnik z visoko plačo a la Klemenčič, al pa Praprotnik. pa sem z razliko od njih poleg tega da sem fakultetno izobražen, znal in vedno bom znal ceniti delovnega človeka, kmeta, ker sem marsikaj v življenju tudi jaz s svojimi rokami z razliko od teh državnih uradnikov-besedičnjakov storil.Za državo bi bilo glede na stroškovni izid, mnogo ceneje če bi take uradnike razpustila in poslala na Zavod za zaposlovanje, kamor po mojem mnenju sodijo, eh zmotil sem se, poslati bi jih morali v rudnike, v kamnolome, pa že 1 mesec bi bil dovolj, pa ne verjamem da bi zmogli.

 • Stajerka

  hahaha…..Nova ste stopili na žulj Kučanu…….se je ravnokar razjokal pred kamerami javne hiše …….kaj mu počne desna opcija z Forumom 21……pa je zgonil Patrio, afero orožje in še nekaj (nisem si zapomnila)……..
  je pa pozabil, da je dejansko F21 in v veliki meri LDS izkopal MILIJARDNO LUKNJO SLOVENSKEMU NARODU…….90% glavnih v F21 je imelo in ima kosmato dušo, vključno s Kučanom……..pa vsi so bili managerji leta, pa vsi so bili super uspešni, pa vsi so postali milijonarji……pa ne na račun poštenih poslov – tolko zabit pa upam, da ni slovenski narod……., pa od vseh lopovov tega združenja sedi samo Hilda, tako da dragi levaki…..žal NI SAMO F21, tudi to KAM in ZA KOGA poslujejo slovenska sodišča je velika dilema…….

  • Vrhovni sodnik

   Sam je bil zelo neprepričljiv, kadar on laže in to počne pogosto, se mu glas trese

 • mannuro

  lahko se je pogovarjat o tem nekomu, ki v življenju še ni nikoli delal in je strošek države od vrtca naprej. Realiteta je pa takšna, da se mora Slovenija vsako leto zapufat za več kot miljardo, da se pokrije plače javnega sektorja. Slovenija trenutno ni likvidna. Sedaj se pa vprašam, kdo bo pa denar dal za to neumnost? Najboljše, kar se lahko zgodi Sloveniji sedaj je, da se bi ustavila možnost kreditiranja. Zgodi se ulica, takoj naslednji dan. Pokoplje se te degradirane utopiste in ni druge zmešance.. delo dobi svoj pomen. Te prazne floskule pa dobijo mesto nekje, v neki zakotni ustanovi. To pomeni, ko nekdo začne spet filozofirati o tem, takoj dobi res cel kup antidepresivov in podobnih substanc. Pol pa itak ne bo več vedel zase.

  Kućan pa je itak človek, kjer se tako kot pri Turšku vprašam, ali je še sploh pri zdravi pameti. Pomoje oba že močita posteljo. Tako, da to jemati resno, nevem no.

 • Anton

  no skratka največji problem te države je da imamo javni sektor kjer se po mojem nenju zaposluje izključno po načelih poznanstva in vez. Posledica negativne selkcije je vtem da se kadruje kader ki na trgu dela za določeno delovno mesto ni nabolj primeren.Mnogokrat dobimo potlej na novo postavljenega kandidata za delovno emsto, katerega kvalifikacije so milo rečeno smešne/na delovno emsto ki ga zaseda. še huje, država je stopila 1 korak naprej in si izmišljuje kvazi delovna mesta zgolj zato da zaposli nekoga, primer praprotnik. Še sedaj ne vem kaj ta gospodič počne v NLB razen da meša meglo ups vleče denar davkoplačevalcev. pa da se razumemo teh Praprotnikov je mnogo, tudi gede Lebena, bi se dalo razpravlajti na široko in počez. nekdo z dvomljivimi kvalifikacijami, da zaseda ako pomembno mesto v državni upravi?

 • Fenix Ariel

  sedaj vem, da ko bo na naslednjih volitvah zmagala desnica, bo nam delovnim in poštem pobrano še več pravic. Ne razumem, zakaj se desnica tako boji osebnega temeljnega dohotka, zakaj se bojite humanizma, zakaj se bojite poštenosti, zakaj se bojite drugih… Desnica deluje v službi kapitala, ta pa dela v škodo malim poštemim ljudem. Desnica podpira sužnjelasništvo… Pa ne mislit, da sem pod to levo zadevo zadovoljen in da levost podpiram… kajti to kar imamo ta trenutek je samo desnica z barvami levice… Komaj čakam vojno… naj se čiščenje začne

 • Fenix Ariel

  Kapital tega izračuna ne more in noče razumeti… Dokler bodo svetu vladali družboslovci in kapital, toliko časa bo tako kot je… vse slabo in skorumpirano, pa ni važno ali nam vladajo levi ali nam bodo vladali desni… Eni in drugi so pokvarjeni… Kdor pa v politiko rine, pa pomeni da je neumen in nesposoben…

 • Waltter

  Je pa zanimiva teorije tega UTD, v osnovi to pomeni v sedanjem sistemu ko so spraznili pokojninsko blagajno in jo štuklajo z rednimi prihodki vanjo, in potem bi morali zaposleni plačevati še en krat višje davke da bi lahko deloma pokrili vse to. Ob predpostavki da država pobere v proračun okoli 7 miljard eur in da je v njem zlaganih terjatev do davčnih dolžnikov za dodatne 2 miljardi (v to so všteta še predvidena sredstva ki se dobijo iz EU), kratko pomeni da se sama stvar ne izide.
  Se pa lahko nekako na škrge izide če bi ukinili plače v javnem sektorju in jih prestavili samo na UTD torej teh 300-350 eur pa še potem je to utopija.
  Če kdo kaj ustvari bi mu celo lahko zaplenli in celo prodali tujcem s tem bi za kako leto rešli problem denarja.
  Pri minimalnem osebnem dohodku bi pridelal človek komajda za svoj UTD ne pa še za koga drugega, za zdravstvo bi zmanjkalo denarja.
  Bilo bi fino nekaj seveda dobit ampak to ne gre. Če bi bila SLO normalna država bi bil njen proračun 15-20 miljard in BDP okoli 50-60 če ne več miljard.
  Že zdravstvena reforma ne gre skozi z nekim novim davkom, najprej je bilo rečeno da bi plačevali delodajalci, sedaj pa bi lepo to obesili na pleča delavcev. In kaj bi bilo po tem z minimalno plačo? Najverjetneje je sploh ne bi dosegli. In zanimivo je da se to ne bi štelo v dohodnino in bi še to lepo odnesli pri dohodnini?

 • KAPIBARA

  UTD bo za večino SLOVENCEV takrat, ko se bodo komujnare odselile k Matildi

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!