Upor na vrhovnem sodišču: Sodniki od predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča terjajo pojasnila zaradi sramote in škode, povzročene zaradi odziva v zadevi PRO PLUS

Damijan Florjančič (Foto: STA)

Vrhovni sodniki Jan Zobec, mag. Rudi Štravs, Tomaž Pavčnik in Barbara Zobec so v zvezi z Zadevo Pro Plus na predsednika vrhovnega sodišča naslovili javno pismo, v katerem zaskrbljeno opozarjajo, da je ustavna demokracija v Sloveniji že zelo ogrožena. “Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča, pojasni, prosim, in javno povej, kdo je avtor te, od nikogar podpisane izjave, v čigavem imenu jo je objavil in če to nisi Ti, kako je mogoče, da se je brez Tvoje vednosti in odobritve znašla na spletni strani Vrhovnega sodišča in kako je mogoče, da govori v imenu celotne institucije. Ustvarjen je namreč vtis, da gre za stališče vseh vrhovnih sodnikov in sodnic, tudi nas, ki smo navedeni spodaj in ki se od nje odločno ograjujemo. Še več, ji globoko nasprotujemo, jo obsojamo in se nad njo zgražamo,” so v javnem pismu pisali predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, od katerega terjajo tudi pojasnila. 

Pismo so napisali v zvezi z izjavo z naslovom “V zadevi PRO PLUS Vrhovno sodišče poudarja: Spoštujemo tiste odločbe, ki prepričajo z argumentacijo”, ki je bila objavljena na spletni strani Vrhovnega sodišča. Z njo Vrhovno sodišče, ki je po Ustavi najvišje sodišče v državi, javnosti sporoča: “Neprepričljiva je argumentacija ESČP, da ne gre za postopek nadzora omejevanja konkurence, temveč za kaznovalni postopek, v katerem bi bilo potrebno na Vrhovnem sodišču izvesti ustno obravnavo”. Na začetku izjave je kot njen uvod in nekakšen moto navedeno naslednje: “Druge odločitve sodišč upoštevamo in jih, tam, kjer je to potrebno, vključujemo v svoje delo. Argumentacija ESČP je v konkretni zadevi neprepričljiva.” Vrhovno sodišče Strasbourškemu tribunalu kar povprek očita, da “ni v zadostni meri upoštevalo posebne določbe Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, po kateri tožnik v postopku sodnega varstva ne more navajati novih dejstev in predlagati novih dokazov (npr. zaslišanja prič).” Nato nadaljuje: “Da je glavna obravnava v postopku sodnega varstva po Zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence izjema, je Vrhovno sodišče posebej opozorilo že v svojih drugih odločbah. Namenjena je namreč preizkusu ugotovljenega dejanskega stanja, ne pa ugotavljanju novih oz. drugačnih dejstev z novimi dokazi.”

Vrhovni sodniki se sprašujejo, kdo je sploh avtor izjave
Vrhovnemu sodniku so tako napisali: “Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča, pojasni, prosim, in javno povej, kdo je avtor te, od nikogar podpisane izjave, v čigavem imenu jo je objavil in če to nisi Ti, kako je mogoče, da se je brez Tvoje vednosti in odobritve znašla na spletni strani Vrhovnega sodišča in kako je mogoče, da govori v imenu celotne institucije. Ustvarjen je namreč vtis, da gre za stališče vseh vrhovnih sodnikov in sodnic, tudi nas, ki smo navedeni spodaj in ki se od nje odločno ograjujemo. Še več, ji globoko nasprotujemo, jo obsojamo in se nad njo zgražamo.”

Opozarjajo, da je Slovenija dolžna spoštovati odločitve mednarodnih sodišč
“Dobro veš, da je Slovenija ustavna demokracija, dobro tudi veš, da je slovenski pravni red prežet s človekovimi pravicami in z ustavnostjo, prav tako, da je Slovenija zavezana spoštovati mednarodne pogodbe in odločitve mednarodnih sodišč (8. člen Ustave), da nobene človekove pravice ali temeljne svoboščine, urejene v pravnih aktih, ki veljajo v Sloveniji, ni dopustno omejevati z izgovorom, da je Ustava ne priznava ali da jo priznava v manjši meri (peti odstavek 15. člena Ustave) ter končno, ne more Ti biti neznano, da imajo konvencijski pojmi avtonomne pomene, ki so lahko drugačni od tistih, ki so uveljavljeni v državah podpisnicah Konvencije in katerih razlaga je v izključni pristojnosti Strasbourškega sodišča,” so ga opomnili. Sodba ESČP, za katero Vrhovno sodišče javnosti sporoča, da je ne bo spoštovalo, ker da ga njeni razlogi ne prepričajo, je po besedah vrhovnih sodnikov pravzaprav rutinska sodba, v kateri je ESČP uporabilo konvencijsko ustaljen, utrjen in v številnih, več desetletij ponavljajočih se judikatih tega tribunala dodobra razložen pojem kazenska obtožba in kazenska sankcija.

Vrhovni sodnik Jan Zobec. (Foto: Demokracija)

Poudarjajo, da je “upor najvišjega sodišča v državi, razglašen urbi et orbi z izjavo na spletnih straneh Vrhovnega sodišča je zato bistveno več kot samo upor zoper sodbo v zadevi PRO PLUS zoper Slovenijo. Je upor zoper mednarodne obveznosti naše države, upor zoper Strasbourško sodišče, upor zoper Ustavo (8. in 15. člen), upor zoper človekove pravice, končno upor zoper članstvo Slovenije v Svetu Evrope in nazadnje, a ne najmanj, upor zoper temeljno vedenje o pravu.” Ne želijo ugibati, ali je šlo tu za neizmerno aroganco, tako, ki je po njihovih besedah ne premore niti Putinova Rusija (tam je ustavno sodišče ustavno pooblaščeno preizkusiti, ali je sodba ESČP, izdana zoper Rusijo, skladna z rusko ustavo, pri nas pa si prerogativo protiustavno in protikonvencijsko samovoljno jemlje kar Vrhovno sodišče samo, oziroma nekdo v njegovem imenu), za nezaslišan pravni analfabetizem, ali za kaj tretjega, dodajajo pa: “Naj bo eno, drugo ali tretje, sramota, ki je s tako izjavo storjena in ki po čudnem naključju sovpada s praznovanjem evropskega dneva pravosodja ter škoda, ki bo verjetno nastala – ne samo kot nadaljnje upadanje ugleda in kredibilnosti slovenskega vrhovnega sodišča ter sodstva nasploh, temveč tudi kot poglobitev nezaupanja evropskih in globalnih partnerjev v resnost in zanesljivost slovenskega pravnega sistema – sta veliki in težko popravljivi.”

Zobec, Štravs, Pavčnik in Zobčeva se od izjave distancirajo
Od izjave se omenjeni sodniki distancirajo in pojasnjujejo: “Ker podpisani sodniki nočemo biti del te zgodbe, se od nje odločno in javno ograjujemo, Tebe, predsednik, pa prosimo, da javno odgovoriš na zastavljena vprašanja ter sprejmeš ustrezne ukrepe zoper tiste, ki so odgovorni za nepojmljivo sramoto in za škodo, ki ji bo sledila. Če si to Ti, potem veš, kaj se od Tebe pričakuje.”

J. Ž.

 • Andrej

  Ilova gora se uresničuje. Ven iz EU, ven iz NATA, ven iz demokracije. V najbolj zadrt komunizem.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Še Kitajci nas take ne marajo, morda smo zreli samo še za Venezuelo.

  • macon

   Murgelski stvor je napovedal obračun z opozicijo in zadnjimi ostanki demokracije. Komunisti morajo vladati in krasti, država je njihov plen.

   • Miro

    in kje so še ostali ti ostanki demokracije? a morda v kateri od strank?

    • Hun

     kje pa demokracija obstaja
     demokracija obstaja, ce mas dnar pa se to ne pomen, da te bogatejs ne popapca

  • Mojca pokraculja

   Zadrt komunizem je ves čas, demokracije nikoli še ni bilo, demokracijo le “glumijo”, zato si želijo ven iz EU in Nata.

 • althar

  Bavconsko pravosodje stopilo na mino?

  • VERRZIFIKATOR

   Flora Damjančič

   SVETI FLORJAN

   Sveti Flórjan pravi, da je stanje
   kot bilo doslej ni še nikoli,
   dobro vsepovsod in naokoli,
   skratka njemu da gre vse priznanje.

   Sveti Flórjan nas pred ognjem ščiti,
   pravi, da tekoče vse rešuje,
   da z gasilci zgledno sodeluje,
   da pod njim so vselej dobro kriti.

   Sveti Flórjan, ena sama hvala,
   priprošnjik, da ni mu zlepa para,
   poskrbi, zadeva da zastara,
   ko se sama prej v predal je dala.

   Ko sam sebe Flórjan povzdiguje,
   češ da ni več zaostankov skoraj,
   je nad njim obupal tisti zgoraj,
   saj hudó postaja le še huje.

  • samsara

   Če ni zdaj, se bo to zgodilo slejkoprej.
   Neobhodno.

  • antimur

   Skrajni čas je, da to storijo tudi Bavcon, Kučan in vsa njegova zalega. Pa še predlog domoljubom. Mislim, da ni sovražno dejanje, če uničimo vse okupatorske zastave, rdeče zvezde in ostalo kolhozniško ropotijo, obenem pa slavnostno izobesimo na ljubljanskem gradu slovensko zastavo, seveda ob častnem gostu Jankoviću, ki zaradi mene lahko visi tudi obešen za njegove smrdljive tace, in ko se mu njegovi čarapi preluftajo, pa naravnost na Dob, še raje bi videl, da na balkan in to nepovratno.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Če sodniki lažejo, kako lahko sploh človek spoštuje to vejo oblasti?
  Nikakor. V Sloveniji gremo iz kaosa v še večji kaos, to pa je zelo žalostno. Nismo vredni, da imamo svojo državo, svojo vlado, svojo sodstvo. Hudo je če ugotoviš, da se lahko prej zaneseš na tujca kot pa na domačega človeka. Slovenec Slovencu pes….žalostno, zelo žalostno.

 • Olga2345

  Velik poklon omenjeni cetverici sodnikov, ki se borijo za spoštovanje ustave, zakonov, za stroko in integriteto sodne veje oblasti!
  Levičarski talibani delajo po principu terorista Broza, ki je izjavil: “Ne priznanjem ovaj sud”! Vseeno so ga vtaknili zaradi terorizma v keho!
  Levičarski talibani s Cerarjem in Šarcem že dolgo ignorirajo odločbe sodišč v zvezi z neizpolnjevanjem obveznosti države do financiranja obveznega programa zasebnih šol, požvižgajo se na odločbo sodišča v zvezi z nezakonitim odvzemom koroških dečkov, kljub odredbi ne vrnejo nezakonitega migranta Šamija na Hrvaško….
  Zdaj pa so opogumljeni z anarhijo v junkerjevem hlevu, kar je postala EU, začeli ignorirati tudi ESČP!???
  Pamflet je verjetno nastal v sodelovanju Masleše in Kučana v kakšni slaščičarni! Oba sta pripadnika Bavconove šole in Kumrovca!

 • goldhorn

  Protestno pismo so poslali tudi drugi znani in ugledni pravniki:

  Pod javno pismo so se podpisali Matej Avbelj, Boštjan Brezovnik, Janja Hojnik, Borut Holcman, Janez Čebulj, Šime Ivanjko, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Matevž Krivic, Jernej Letnar Černič, Marko Novak, Barbara T. Perovič, Ciril Ribičič, Vasilka Sancin, Miha Šošić, Lovro Šturm, Andraž Teršek, Jurij Toplak, Ludvik Toplak, Matjaž Tratnik, Verica Trstenjak in Petra Weingerl.

  • RATATA

   Mešanica.
   Pri nekaterih ugleda ne zaznavam.

  • antimur

   Krivica verjetno peče vest, ker nam je Slovenijo zasvinjal z armado prevarantskih in za naše okolje povsem neprimernih primitivnih jugovičev.

 • Roman

  slovensko sodstvo smrdi! fuj nesposobneži

  • jovan jovan

   Še posebej Ustavno?

 • xtc

  Omenjeni ne razumejo,da je nad ESČP le še Kučan,ki je predsevnika VS oppmnil ,da “Komuniste ne priznaju ovaj fašistički sud” in da je po nalogu Kučana ta zadeva na VS sprejeta enoglasno pa naj tile predrabljajo kaj hočejo,Kučan že ve kaj je dobrio in prav.

  • antimur

   Ta gnida ne bi bil nikdar predsednik vrhovnega sodišča, če ne bi delal za malega človeka, kot je dejala Olga2345, pa ne za državljana, ampak antislovensko barabo Kučana.

 • xtc

  Vse to čemur smo priča je dokaz,kaj SLO postaja Levofašisdtuična tvorba pod poveljstvom Kučana in z glavno besedo v državi.
  Sedaj so SLO levi fašisti že nad ESČP in mednarodnim pravom.
  Prav je ,da Hrčki ne pristanejo na arbitražo ,sedaj se vidi ,da so SLO levaki še bistveno slabši.

 • Vera

  Kako to, da so si na vrhovnem sodišču na ” TI ” , saj vendar vsi , ki smo bili kdaj zaposleni, smo morali svoje nadrejene vikati , ne tikati, kot to počno tovariši-ice, ki so našteti zgoraj .

  • Hun

   Pred komunizmom so se otroc starse vikal, kar ni nc narobe so se vsaj od malih nog ucil spostostovanja

 • Franc Šink

  Vrhovni sodnik naj bil samo eden in nič več.

  • BlackOpsSystem

   vsaka stranka rabi svojega…v slogi je moč….v begu rešitev.

 • Miro

  ali je to ta Z(l)obec, ki misli da je nad zakonom?

 • BlackOpsSystem

  Na sliki ima zelo težke veke….da ni to vest???!

  • RATATA

   Ni to vest! To je arabsko poreklo.

  • Rožle

   Mah … zadet je k opica ..

 • ĐĐ Style

  Zakaj nikjer na desnih portalih ne zasledim tožbo Viktorja Knavsa (oče Melanije Trump) proti Bojanu Požarju?

  Trump vas ima na piki!!!!

  • jovan jovan

   Tudi zato ni sprejel ivana ! Požar je iz desnega gnezda!?

 • Rožle

  Pa kaj je tale Florjančič na horsu ..?

  • luckyss

   Vsekakor je” totalno zadet” na tej fotografiji…je treba priznat…lev ali desen, ni važno ;))

  • sodnikisozločinci

   Na konju bomo mi, ko bo on na psu.

 • jovan jovan

  Brez pravne formulacije…..”Viktor Knavs, oče ameriške prve dame Melanie Trump, je prišel na sodišče v Ljubljani, kjer poteka sojenje proti novinarju Bojanu Požarju, zoper katerega je Knavs vložil zasebno tožbo.”…..Gori na Trstenjakovi?

  • Republic Commando

   Zakaj bi že “gorelo”??

   • jovan jovan

    Požar je ja sektaški?

    • Mojca pokraculja

     A res, kateri sekti pa pripada ?

  • A to pa ni “Konec svobode govora v Sloveniji!” a?

 • Foglof Tunek
  • Mojca pokraculja

   Tone Peinkiher kakšna škoda da v Ankaranu ni pingvinčkov !

 • Soave
 • jovan jovan

  “Nadčlovek ” zobec tudi?!

 • alborebeka

  Prvo kar morate narediti domoljubi ;Pred parlamentom javno
  skurit obeležja totalitarnega režima zastavo rdečo zvezdo sliko zločinca Tita
  ,pa da vidimo gdo bo temu nasprotoval.

  To naj bo prvo dejanje za dokončno osvoboditev Slovenije.

  škoda ,da nisem blizu Ljubljane pa kako se ne najde nekdo iz Ljubljane pa ne
  izvrši tega dejanja ,dam za kišto pira če se bo našel kdo ki bo izvršil to
  nalogo!.

  • Olga2345

   Bo vse norce, s udbomafijcem vred kap!

  • Olga2345

   Hahahahahahahahaha

  • Brezno

   Povej trr pa ti nakazem za bus karto da bos lahko prisla do ljubljane

 • Olga2345

  Florjančič zgleda tako kot naše sodstvo, zgleda da bo vsak čas revež izdihnil…

 • RATATA

  Pomembno je le, kaj bo cmirko izjokcal. Pa katička.

  • Mojca pokraculja

   Ne pričakuj drugega kot grobno tišino.

   • RATATA

    Razen če mu bo zdenka kaj sugerirala, ko ji bo svečo prižigal.

    • Mojca pokraculja

     Dvomim v sugestijo in v svečo.

     • RATATA

      No, na grob bo šel. Svečka bo pa iz noska.

     • Mojca pokraculja

      Nepoboljšljivi optimist ! Ne on, ampak ti.

 • RATATA

  Slovenska vojska s partnerji, bo poskušala zaustaviti sovražnika s severa.
  Ko sem bil jaz v vojski, sem bil vedno med tistimi, ki smo ponazarjali neprijatelja sa zapada mater jim!
  Na nas pa vedno pritiska sovražnik z JV in tisti najhujši, notranji.

 • Mojca pokraculja

  Kako simptomatično da še vedno molčijo, kdo je za vrhovno sodišče podpisal ta sporni odgovor !

 • sanguis sacrum

  To, (izjava Deep state vrh.Sod. ) ,je samo poskusno#sondiranje#”Deep state, da vidijo, koliko ofvc bo zameketalo… Kajti ukaz kratkonogega se striktno izvršuje .. Če bo sedaj vse počasi potihnilo, lahko
  pričakujemo še več komi fevdalne tiranije. .

  • sanguis sacrum

   SOVA ME ZDEJ GLEDA… P. S. boljs da me sova, kot qurc.

   • sanguis sacrum

    Vsaj bolj zanimivo je…

    • sanguis sacrum

     Sicer pa..JE.. . Ta izjava.. IZ UST DS VS.. . VSEENO SKANDALOZNA

 • samotoje

  Končno so se oglasili tisti, ki bi se morali že zdavnaj. Sodniki, ki jim je mar za pravo in lastno dostojanstvo, morajo najprej sami začeti čistiti avgijev hlev. Enako bodo morali ravnati pošteni zdravniki, vrhunski strokovnjaki in učitelji oz. profesorji.

 • Miro Jereb

  Lud jebe zbunjenog…

 • Ludvik Poljanec

  kONČNO SODNIKI,KI SE JAVNO BORIJO ZA PRAVNO DRŽAVO.SAM SE ZARADI IGNORIRANJA SODB EVROPSKEGA SODIŠČA S STRANI SLOVENIJE POČUTIM ŽE POPOLNOMA OGROŽENO.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!