Uspešne Slovenke spregovorile: “Ne postavljajte svojih sanj na stranski tir.”

Foto: B.P.

V organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika in nemške fundacije Konrad Adenauer Stiftung je potekala konferenca z naslovom “Politika, družina in družba” in se dotaknila veliko tematik, ki so izrednega pomena za današnjo družbo in našo sedanjost ter prihodnost. Kljub poudarku na mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, je bila razprava širša in za področje nasilja precej bolj celostna.

O pravicah žensk, njihovi vlogi v družini in družbi, o nedopustnih diskriminacijah in nasilju so spregovorile Jelka Godec, poslanka v DZ RS in podpredsednica Slovenske demokratske stranke, predsednica Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke in generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj, poslanka in predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl, Patricija Šulin, evropska poslanka in stalna poročevalka za enakost spolov na Odboru za proračun in mag. Jelena Konda, podpredsednica Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke.

Foto: Robert Fojkar Komac

Foto: Robert Fojkar Komac

Uvodni nagovor je pripadal predstavnikom organizatorjev, mag. Ivanu Matanoviću iz nemške fundacije Konrad Adenauer Stiftung ter evropskemu poslancu in podpredsedniku Slovenske demokratske stranke dr. Milanu Zveru, ki je spregovoril v imenu Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Alenki Jeraj, predsednici Ženskega odbora SDS.

Matanović je uvodoma izpostavil, da so izzivi, s katerimi se trenutno soočajo ženske, mednarodni izzivi. Izpostavlja, da so ženske ključne v družbi in politiki, njihova vloga pa se mora povečati. Ženske bi morale biti po njegovem vključene v vse procese v družbi in politiki. Dr. Zver je ravno tako povedal, da je to pomembna tema, ki je ne gre prepustiti zgolj levici in da bi morale biti ženske enakopravne moškim.

Jerajeva je spomnila, da je vlada Janeza Janše med letoma 2004 in 2008 sprejela zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki je zagotovo premaknil marsikaj in na tem bi morali graditi tudi v prihodnje.

Ženske lahko največ naredijo same
Godčeva je govorila o ženskah v politiki. Le teh še vedno ni na vodilnih položajih, vidimo pa jih v manjših občinah, tik pod vrhom, ključne vloge pa so jim zelo redko zaupane. Sama v politiki nikoli ni čutila, da bi moški nad njo izvajali nasilje, z njo in tudi ostalimi delajo enakovredno. Večje število žensk v politiki pomeni, da se pogosteje obravnavajo teme, ki moškim niso tako blizu. To so predvsem zdravstvo, sociala in izobraževanje ter kultura. Njen poudarek je temeljil tudi na tem, da so si ženske večkrat same krive, da niso dovolj samozavestne in pogumne, da bi se vključile v politiko, imajo tudi slabo samopodobo. Večkrat se namreč zgodi, da k vključevanju v politiko svoje žene spodbujajo možje, a le stežka naredijo ta korak. Največkrat se ženske, če že, vključijo v politiko šele takrat, ko otroci odrastejo, prej pa svoje sanje postavljajo na stranski tir.

Pri ženskah v politiki še vedno najprej opazijo obleko in frizuro, vsebina ostaja na zadnjem mestu, pri moških pa je ravno obratno
“Ko sem šla v politiko, je bilo precej težko, a vse se da”, je zbranim zaupala Godčeva. “Če je žena zadovoljna, je tudi doma lepše”, je še dodala. “Če ženska ne more uresničiti svojih sanj, je nesrečna,” je bil tudi eden izmed njenih ključnih poudarkov. Ženska v politiko prinese čustveni naboj, a vseeno mora to znati uravnavati in “napadov” ne jemati osebno.

Uničiti želijo slovensko družino, vse več mladih pa je brezposelnih
Alenka Jeraj je govorila o družinski politiki in prihodnosti slovenske družine. Družina je edini kraj, v katerega se ne da posegati kar tako, zaprta skupina, v kateri vlada zaupanje. Boji se, da želijo nekateri uničiti slovensko družino, ki državljanom pomeni največ. Družina je namreč med vrednotami v Sloveniji na prvem mestu. Pomembno je, da se gradi na mladih, skrbi pa jo, da so se skozi leta zmanjševale kadrovske štipendije, ki mladim omogočajo zaposlitev. V zadnjih letih se je podelilo več državnih štipendij, a ti štipendisti so ob koncu šolanja običajno brez zaposlitve, kadrovske pa so vezane na trg in posledično so potem ti ljudje zaposljivi. Brezposelnost v Sloveniji je bila leta 2008 7,4 odstotna, danes pa znaša 10,8 odstotkov. Predsednik slovenske vlade Miro Cerar se sicer hvali s tem, da je njegova vlada brezposelnost zmanjšala in da so zaposlili 50.000 mladih, a žal te trditve niso resnične. Te številke so zgolj na račun tega, da so mlade brezposelne vključili v dodatno izobraževanje in druge dejavnosti, ki zakrivajo realno stanje.

Mnogi mladi so prisiljeni v prekerne oblike dela, ki jim ne zagotavljajo varnosti in dobrih obetov za prihodnost. Vse več mladih izobraženih in tudi drugih se izseljuje v tujino. Zadnja leta se je iz Slovenije izselilo 12.000 ljudi, predvsem mladih. To bi moralo skrbeti vsako resno vlado, a trenutni ni kaj dosti mar za to. Če se bo tako nadaljevalo, bo čez 50 let v naši domovini le še 73 odstotkov Slovencev in Slovenk.

Vse več izseljevanja, na drugi strani pa vse manj rojstev
Problem je tudi število rojstev in na drugi strani tudi veliko število splavov. Janševa vlada je sprejela vrsto ukrepov, namenjenim mladim družinam, in takrat se je število rojstev tudi povečalo. V nekem obdobju je bilo pri nas tudi 25.000 splavov letno, lani pa okoli 4.000. Največkrat splav naredijo dekleta, stara med 25 in 35 let, in ne izredno mlade ženske, kot mnogi mislijo.

Jerajeva je izpostavila, da potrebujemo spremembe, ki bodo naklonjene družinam in mladim. Gre za ukrepe za mlade, pozitivno družinsko politiko, brez pretresov in teorij spola.

V naši državi namesto centrov za socialno delo problema nasilja v družini rešujejo nevladne organizacije, kjer so velikokrat posamezniki, ki so tudi sami izkusili nasilje in želijo sedaj pomagati drugim.

Ničelna toleranca do nasilja
Tudi Eva Irgl je dokazala, kako veliko ji pomeni družina, ki je osnovno zatočišče, v katerem vsak pričakuje varnost. Žal ni vedno tako, ravno znotraj družine se zgodi največ nasilnih dejanj. Poudarila je, da moramo zavzeti ničelno toleranco do nasilja.

Slovenija je tako kot mnoge druge države ratificirala Istanbulsko konvencijo. To je dokument, ki celostno obravnava nasilje nad ženskami in je ena ključnih konvencij Sveta Evrope.

Nasilje nad posameznikom v družbi in družini je nedopustno
Žalostno je, da vsak dan umre vsaj 12 žensk zaradi nasilja, povezanega s spolom. “Ne smemo si zatiskati oči in se delati, da nič ne slišimo in nič ne vidimo,” je poudarila Irglova. Žrtev nasilja čuti dolgotrajne posledice, ki popolnoma ohromijo telo in to vpliva na psihično delovanje posameznika. Po podatkih Sveta Evrope bo ena od 4-ih žensk in eden od 6-ih moških izkusilo nasilje v družini, prijavljenih pa je manj kot tretjina takšnih dejanj. Preden ženske nasilje prijavijo, čakajo povprečno 5 let. Ogromno je tudi nasilja nad mlajšimi od 18 let in tudi nasilja nad starejšimi. Slednje je še vedno tabu tema, na tem področju bi morali tudi po besedah Irglove naredi še ogromno.

Tudi v razvitem svetu so ženske diskriminirane
Na konferenci je spregovorila tudi evropska poslanka Patricija Šulin in stalna poročevalka za proračun na področju enakosti spolov. Glavna tema njenega nagovora je bila diskriminacija žensk v razvitem svetu. Nikoli ji ni odveč spregovoriti o tej temi. Ženske v evropskem razvitem svetu imajo pravice na višji ravni kot ženske iz nerazvitega sveta. Neizobražena ženska se težje bori proti vsem oblikam nasilja, zato ga je več v nerazvitem svetu. Med milijardo nepismenih na svetu je dve tretjini žensk, predvsem iz podeželskega okolja. Šulinova je izpostavila, da je v evropskem parlamentu glede vključenosti žensk slika približno enaka kot v slovenskem. Od 751 poslancev in poslank je le 267 žensk. Zanimivo je, da še nobena ženska ni predsedovala evropski komisiji.

Predsednik Evropske komisije Juncker: “Enakost spolov ni luksuz, ampak politična nuja.”

Ženske morajo biti pogumne
Tako kot Godčeva je tudi Šulinova izpostavila, da lahko največ naredijo ženske same. Skrbi jo tudi to, da se zanemarja področje nasilja nad otroki. Ženske in otroci so namreč še vedno najbolj ranljivi za vse oblike diskriminacije. Velik problem je tudi, da je 7 milijonov mladih do 25 let brezposelnih. Po njenih besedah je ženske treba spodbujati, da prevzamejo vodilne vloge v gospodarstvu in se lotijo podjetništva. Žal je v Sloveniji še vedno tako, da so ženske za enakovredno delo plačane za tretjino manj kot moški in tudi počasneje napredujejo. Govorila je tudi o dostojanstvu, integriteti in seksističnemu nasilju. Pri nas so “dober” primer natakarice, ki so še vedno velikokrat neprimerno nagovorjene, moški jih otipavajo in se nič ne naredi, da se to prepreči. Zaradi sramu ženske takšnega in drugačnega nasilja običajno ne prijavijo, k temu botruje tudi pretekla vzgoja, kar pa se počasi spreminja. Ženske večkrat ostajajo v nasilnem odnosu, ker želijo zaščititi otroke, a se ne zavedajo, da ima otrok, ki odrašča v nasilni družini, večje psihične travme, kot če mama zapusti nasilnega partnerja in odide v neko varno okolje. Zaključila je z mislijo, da je stalna skrb odbora za proračun, da se vnese postavko za odpravo neenakosti med spoloma, generalno gledano na vseh segmentih.

S prihodom migrantov se je nasilje znatno povečalo
Ob koncu je spregovorila tudi podpredsednica Ženskega odbora SDS mag. Jelena Konda in se dotaknila predvsem problema migracij in nasilnega ravnanja migrantov. Sprašuje se, kdo si želi živeti v tesnobnem strahu zaradi priseljencev, ki zahtevajo, da svoje vrednote zamenjamo za njihove. Problem je, da je številčno največja skupina med migranti moška, predvsem mladih. Nekateri so izvedli in še izvajajo brutalno nasilje nad migrantkami in evropskimi ženskami. Spomnila je samo na nekaj primerov, ki so odmevali v Nemčiji. Moški običajno ustvarijo krog okoli žrtve, jo otipavajo, okradejo in včasih tudi posilijo. Povedala je, da so Nemke izpostavile, da je to v politiki tabu tema in se o tem ne govori. Omenila je 16 let staro dekle iz Nemčije, ki je izkusilo strah pred migranti. Na Angelo Merkel je naslovila stavek: “Vi ste ubili Nemčijo!” Vprašanje integracije migrantov je zelo občutljiva tema, ustrezne rešitve pa bo potrebno iskati v osrčju Evrope.

“Evropejci moramo od migrantov in beguncev zahtevati spoštovanje naših vrednot in kulture, drugače bomo kmalu tujci v svoji lastni državi. Od njih moramo zahtevati tudi spoštovanje ženskega telesa in dostojanstva. Če naših zahtev ne bodo sprejeli, jim moramo jasno povedati, da tu v Evropi niso zaželeni in moramo to tudi odločno udejanjiti.”

Vsakršno nasilje je nedopustno, vsi pa si zaslužimo biti varni, ljubljeni in srečni. Imejmo odprte oči, prepoznajmo nasilje in ukrepajmo. Ne zatiskajmo si oči, ker tako problem nasilja le še poglobimo, nasilneži pa se prosto sprehajajo naokoli in izbirajo nove in nove žrtve.

Barbara Pirh

 • indijanka

  Nisem prepričana, da veliko žensk sanjari o svojem dejstvovanju v politiki. Politika je k.. in ženske s svojimi čustvenimi odzivi imamo premalo trdo kožo, da nas zgodbe ne bi prizadele. Na drugih področjih pa do vodilnih položajev skušamo s pomočjo moške energije. Tu ima Vodeb prav, lahko se razvijemo v moškinje ( kakšen beden izraz) ali pa izgorimo. No, ker se svet obrača proti ženski energiji, ki je v vsakem izmed nas, bi ženske, ki smo v prednosti, to lahko bolj izrabile. Ustvarjalno vodenje. Po ameriško vodenje, ki prinaša najboljše rezultate in temelji na sodelovanju pri odkrivanju ustvarjalnosti v ljudeh. Na ta način ni potrebno sanjariti o moči, življenje te samo popelje tja, kjer si najbolj uspešen in pri tem uživaš. No, tudi politika je pomembna in nanjo lahko vplivamo ob volitvah. Zakaj bi volili tiste, ki s področji kot so zdravstvo, sociala in kultura preprosto samo manipulirajo spremenijo pa nič?

  • Mihilus

   Nič ni narobe z ambicioznimi in uspešnimi ženskami vendar pa so tovrstni članki pranje ženskih glav. Večina žensk ima naravno rajši bolj tradicionalne vloge, kot so skrb za dom in družino. V tej vlogi se tudi bolje znajdejo, moški pa se bolje znajdejo v politki in gospodarstvu.

   • indijanka

    Seveda ni. Tudi sama sodim med poslovne ženske. Mogoče bi si prebral pogovor z Izo Login. Ko je skušala skozi življenje z moško energijo je popolnoma izgorela. Potem je poskusila z žensko :).

   • Nata

    Mene ne postavljaj za štedilnik !! Pranje glav ?
    Če se želiš in predvsem , če imaš priliko ………se lahko znajdeš prav povsodi , a ne ?
    Tudi možakar za štedilnikom !!!!!!

    • Mihilus

     Obstaja razlog zakaj so vse uspešne družbe v vsej zgodovini človeštva bile vodene s strani moških. Zakon narave te bo slej kot prej postavil nazaj na tvoje mesto – to je za štedilnik. Če ne bomo evropski moški uspeli zbrat jajc, da vas odstavimo stran iz pozicij odločanja bodo to storili prišleki, ki jih tako naivno uvažate.

     • Anja M.

      Žalostno, a resnično

     • Nata

      Anja, ali imate kaj otrok ?

     • Nata

      Oh no ? Mene ravno ne – na srečo !
      Sem svoje za štedilnikom in v poklicu kar uspešno opravila .Tudi nekaj otrok imam , ki bodo ( če se bo ta država pod vodstvom možakarja , kaj postavila na noge ) , morda uspeli kakšen dinar prispevati v pokojninsko blagajno .
      In ne vem zakaj o prišlekih pišeš meni . Jaz nisem njihov fen !!Če bi zadela Jackpot , jih na svoje stroške prepljem nazaj , kamor spadajo .
      Pa še nekaj . Glede predsedniških funkcij tudi jaz mislim , da pripadajo moškim . In evropski moški upam da bodo pri ” zbiranju jajc ” uspešni ! Brez zamere.

     • tarantela

      Ooooo, da dol padeš!!! Povsod vodijo moški in poglej katastrofe povsod! Brez vojn in klanja ni nič! Eni dedci komandirajo na stara leta, ko ne morejo nič drugega in pošiljajo mlade v vojno. Ti mladi moški so pa tud cepci, ko se grejo klat za stare impotentne generale, si so jih babnice dale na čevelj. Če se že starim dedcem sfeclja zaradi demence, potem ne vem, zakaj grejo mladi klat nasprotnika na drugi strani, ki je prav tak revež, kot on sam in mu še nikoli v življenju ni storil nič hudega, še pozna ga ne!
      Pa razumi to modro vodenje sveta, kar menda počno dedci!!!

   • indijanka

    Hmm..ja. Torej praviš, da imajo moški ženo rajše privežejo doma, za ljubico si pa rajše izberejo uspešno žensko Ni čudno, da vlada taka zmeda :).

    • Nata

     + + + + + + + +

   • karpelec

    Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska. Eden z drugim funkcionira odlično
    (seveda, če se najdeta ta prava) in se dopolnjujeta na vseh nivojih, ni važno ali v politiki ali za štedilnikom.

    • Cyclopean

     Še noben moški ni postal uspešen zaradi ženske, obratno pa zelo drži.

 • tarantela

  A ni edino pravo in zveličavno poslanstvo ženske, da se poroči, rodi en haufn otrok in od zore do pozne noči skrbi naje. Ob koncu dneva je tako utrujena, da nima časa za vtikanje v moške zadeve. Tako se vzgaja ženske, lepo prosim, he-he…

  • Nata

   ti vedno kakšno pogruntaš . A tale ni slaba .V velikih primerih drži.
   Neki moj znanec misli takole –
   ” najbolje je , da ja babnica kar naprej noseča . Potem mi nič ni treba skrbeti ! Ali je zadovoljna , ali bo slučajno zanosila , ker……”
   Pišuka , brez kom…..

 • totex39

  Vse te ženske, ki so sedaj v politiki so zelo dobrodošle z svojimi idejami. Vendar pa je res, da izgorelost je pri njih mnogo hitrejša kot pri moških kolegih. Enostavno povedano niso dolgo v politiki, prehitro nehajo.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + + +
  Uh , veliko dobrih misli . Bravo ženske iz SDS !!
  Dokazujejo , kaj vse se da , ne glede na polena , ki se mečejo stranki pod noge !
  Všeč mi je misel Godčeve …..ženska je lahko enakovredna !Morda jo malo več ” stane “, saj vemo kako gredo te zadeve – moški – ženska ! Za hrbtom si med seboj pomežiknejo – češ , naj ji bo no . Saj je ženska , jaz pa ……..
  Vendar če postaviš stvari na svoje mesto ni veliko problemov.
  Ko jasno poveš – ups……tako pa ne – je sodelovanje lahko dobro .

  • indijanka

   Nata si prebrala kdaj intervju z Izo Login? O izgorelosti. Skozi moški svet po moško ti preprosto zmanjka energije ali pa se moraš nečemu odpovedati. Tudi sama sem si morala pot zastaviti drugače. Premiki z žensko energijo so nežnejši in preprosto počasnejši in ne vsebujejo sanj o moči temveč ustvarjalnosti.

   • Nata

    Ja sem . Zanimive misli in seveda predvsem misli iz prve roke. Saj ima izkušnje .
    Vendar so moški , oz. po njihovem mnenju morajo biti , capo di banda. Težko jim je priznati , da se tudi z žensko energijo daleč pride.
    Vendar jaz govorim iz svoje izkušnje . Glasba je nekaj posebnega , kar se tiče moške in ženske energije ….

    • indijanka

     Vem. Glasba je prava učiteljica. Zna izkoristiti žensko energijo v ljudeh in moško :). Zato je iskrena in prebuja čustva.

     • Nata

      Res je . Še danes sem hvaležna moji nonici – pri kateri sem živela – ki me je v rosnih lstih pravilno ” pogruntala in me usmerila v glasbo .Lažje sem preživela tsto ničvredno Jugo !!!

  • Anja M.

   Ženske smo vedno imele drugačno vlogo v družbi. Že od nekdaj pa so obstajale tudi uspešne ženske, kar je dokaz, da se žensk ni onemogočalo. In v Evropskih družbah se je vedno dopuščalo, da žena zapusti nasilnega moža.

   Razlogi zakaj so ženske dobile volilno pravico, pravico do razveze brez krivde, privilegij pri določitvi skrbnika za otroke, privilegije pri zaposlitvah (če bi se šlo za enakost bi dobili moške kvote v vzgoji in izobraževanju in še kje) in političnem udejstvovanju niso neki ideali v katere večina žensk slepo verjame. Želeli so zmanjšati rodnost ter uničiti družino in trenutni družbeni red.

   • Mihilus

    In kako zelo jim je uspelo.

 • Olga

  Evropa dela z migrantsko politiko vsem ženskam medvedjo uslugo! Niža že pridobljene standarde pravic žensk, saj dovoljuje priseljevanje migrantov z več ženami, mladoletne poroke migrantov in zakrivanje žensk! Dovoli, da prišleki ogrožajo naša življenja in naš življenjski slog! Evropa se prilagaja divjaškim migrantom, namesto, da bi postavila pogoj za bivanje, spoštovanje Evropske kulture in vrednot ter znanje jezika!
  Največja sramota pa je, da to podpira Angela Merkel, visoko izobražena ženska!!!!????

  • marta

   Glej Olga, na tole pa še nisem pomislila.
   Evropejski moški dovolijo, da EU ženske posiljujejo, ponižujejo in izkoriščajo nekultivirani moški vsiljivci iz drugih celin, kjer ženske nimajo nobenih pravic.
   Kjer moški lahko celo nekaznovano tudi umorijo svojo ženo, hčerko……..
   V Jugoslaviji smo ženske že leta 1945 in takrat tudi v Sloveniji, dobile volilno pravico in zdaj naj čakamo, da nam bodo šeriatarji to odvzeli ???

   • Nata

    Kaj pa , če imajo naši moški tudi kakšne želje ???
    Pa se ne razburjajo preveč !
    Čas in migranti delajo za njih ?

    • fmg9

     Jao kakšne debate imate ženske…
     To je grozljivka.

     • Nata

      Ja, no? Prav. Samo, da ni parodija. A nismo dobre ?

 • Adolf Hitler

  ludctvo treba bo posatavit mestno stražo in to takoj! tu ni policije ni voiske ampak luctvo gdo pa naj bi skrbev za familio če ne luctvo postavite stražo dokler ne bo prepozno!

 • janez cepec

  a so mele ovčke dobrega pastirja srečanje, pa so se menile, na kerm pašniku bi se najboljš pasle?

 • fmg9

  Popolnoma moje zasebno mnenje:
  Preden bi ženske lahko začele delo v politiki, bi morale na obvezne (redne, intenzivne) tečaje Vodeba. S strogim preverjanjem znanja in razumevanja le tega.

  • Viktorh

   …potem žensk ne bi bilo v politiki…

   • fmg9

    Ne razumem natanko v čem je problem?

    • Nata

     Oprosti, da se vtikam. Verjetno je mislil, da nobena teh tečajev ne bi preživela?

     • fmg9

      Hm? Hvala za info. Namreč, ne moja ne nobena žena od prijateljev (pa so vse desne) ni hotela na Vodebova predavanja. Odgovore na povabila bi lahko strnil v: “…veš kaj, to si pejte pa kar sami pogledat…”. (Plus druge (hude) zadeve.)
      Vidim, da je boleče.
      Premišljujemo, če bi potemtakem raje tašče povabili…

     • indijanka

      :)

    • Viktorh

     Jaz ga ne vidim…

   • Nata

    Hi. . . Hi. . . , ali pa bi Vodeb izbral. drug poklic?

  • indijanka

   :) hmm..no ja. Vsaj Vodebove sanje bi bile uresničene.

 • Cyclopean

  Naj se ženske še tako ukvarjajo s svojimi sanjami, njihovo primarno in prvinsko poslanstvo je imeti otroke, saj se edino tako ohranja narod, identiteta in nasledstvo. Feminizem je uničil poslanstvo ženske, saj jim je obljubljal, da imajo lahko vse od sanjske službe, bogatega in lepega moža in na koncu še otroke. In da je trava vedno bolj zelena na drugi strani. Realnost je pokazala da je to larifari, vsaj za veliko večino. Ženske, ki imajo vse pogoje, da si ustvarijo družino in so zdrave, a tega ne storijo zaradi kakršnega koli razloga, niso izpolnile svojega poslanstva. Če pa storijo splav iz razloga, ki ni zdravstvene narave ali v ekstremnem primeru, povezan s posilstvom, bi se jih morali vsi izogibati v širokem loku, saj kažejo na povsem nestabilno in neodgovorno osebo.

 • samotoje

  Neverjetno je, s kakšno lahkoto oz. brezbrižnostjo ljudje mečejo besede na papir, čeprav očitno ne vedo, kaj pojmi dejansko pomenijo. Primer: enakopravnost med spoloma = enakost med spoloma!?? ali pa begunci= migranti=prebežniki ?!! itd. Vi, Barbara Pirh, najprej popravite svoje pisanje, potem pa bomo brali dalje. In še komu podkurili.

 • Iza Demos

  “Tudi Eva Irgl je dokazala, kako veliko ji pomeni družina….”

  Kako pa? Nekaj časa nisem brala rumeni tisk. Sem kaj spregledala? Se je vmes poročila in rodila ter tako izpolnila svoje poslanstvo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!