Državni zbor: “To je kmetom najbolj nenaklonjena vlada”

Poslanec SDS Tomaž Lisec je Cerarja opomnil, da poročilo o sanaciji škode v slovenskih gozdovih kaže katastrofalno sliko. “Če bo šlo tako naprej in bo ta kmetom najbolj nenaklonjena vlada čakala do konca mandata, ne bomo več govorili o slovenskih gozdovih,” opozarja.

Tomaž Lisec iz stranke SDS je kot prvi na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil vprašanje o katastrofalnem stanju v slovenskih gozdovih zaradi napada lubadarja, ki je posledica žledoloma in drugih naravnih okoliščin. Po njegovem mnenju je vlada občutno preveč počasna pri sanaciji škode, gozdovi pa med tem umirajo, zaradi česar je nastala škoda v višini 100 milijonov evrov. Izpostavil je še, da se vlada bolj kot s stanjem v gozdovih ukvarja z gozdnim podjetjem.

Cerar je odgovoril, da slovenski gozdovi ne propadajo in so kljub nekaterim težavam v dobrem stanju. “Kljub temu, da je stanje resno, je sanacija v polnem teku,” pravi Cerar. Po njegovem država aktivno pomaga lastnikom gozdov z odpisom davčnih obremenitev, s sofinanciranjem zatiralcev, z brezplačno izvedbo zatiranja, s strokovno pomočjo in z zagotavljanjem sadik ter gojitvenih in varstvenih del.

Lubadar hitrejši od dela vlade
Lisec mu je odgovoril, da poročilo o sanaciji škode kaže katastrofalno sliko v slovenskih gozdovih. Lastniki pa pravijo, da imamo naravno nesrečo. “Če bo šlo tako naprej, bo ta kmetom najbolj nenaklonjena vlada čakala do konca mandata, ne bomo več govorili o slovenskih gozdovih,” meni Lisec. Dodal je še, da slovenski gozdovi trpijo tudi zato, ker se člani vladajoče stranke več ukvarjajo z državnim podjetjem kot s stanjem v gozdovih. “V tem času pa les propada, saj je lubadar hitrejši od dela te vlade,” je še zaključil.

Vlada ni usmerjena k reformam
Poslanec Jernej Vrtovec iz NSi je ob drugi obletnici mandata te vlade ugotovil, da ta žal ni usmerjena k reformam, ki jih država potrebuje za dolgoročno stabilnost. Prav tako ocenjuje, da ni bilo ukrepov, ki bi zagotovili vzdržnost zdravstvenega sistema, saj so se čakalne dobe in vrste podvojile. “Namesto da bi Slovenija postala ugodno okolje za razcvet malega in srednje velika gospodarstva, davčna reforma pomeni dodatno breme za gospodarstvo,” je kritičen Vrtovec. Še najbolj pereč problem pa so po njegovem mladi, ki odhajajo v tujino. “Samo v obdobju vaše vlade jih je odšlo 16 tisoč,” je očital Cerarju in mu svetoval naj pripravi ključne reforme, saj je sedaj najbolj primeren čas za njihovo izvedbo.

Kot pravi Cerar, ta razume stisko državljanov in si tudi sam želi, da bi bile spremembe hitrejše. Za počasnost krivi zatečeno stanje, ki ga je vlada dobila od prejšnjih vlad, zato so kot prednostno morali najprej storiti nujne organizacijske spremembe. “Odprli smo deset urgentnih centrov, sedaj se gradi nova urgenca v Ljubljani, ki bo končana naslednje leto,” odgovarja glede stanja v zdravstvu. Kot še navaja, so pripravili več sistemskih zakonov, tudi Slovenija se po njegovem gospodarsko krepi in raste na lestvici konkurenčnosti.

Integriteta vlade in njenih ministrov
Poslanec SDS Vinko Gorenak je ministru Goranu Klemenčiču postavil vprašanje glede ocene stanja integritete vlade in ministrov ter vladavine prava, ki jo je za leto 2015 pripravila KPK in ki obremenjuje številne ministre te vlade, med drugim tudi ministra Klemenčiča. Ta se je izognil odgovoru, saj kot minister za pravosodje naj ne bi imel zakonske in ustavne pravice komentirati integritete vlade, prav tako ni komentiral dela predsednika KPK Borisa Štefaneca.

Prav tako je Gorenak Klemenčiču očital, da ta ne izpolnjuje zavez iz koalicijskega sporazuma z naslovom Pravosodje in pravna država zavezali, ki v devetih točkah predpisuje rešitve na pravosodnem področju in pri krepitvi pravne države. “Glede na to, da je pol mandata že mimo, je še vedno aktualnih vseh devet točk,” meni Gorenak.

Slovenci nimajo nič od slovenskega lesa
O državnem gozdnem podjetju je poslansko vprašanje na kmetijskega ministra Dejana Židana naslovila poslanka Iva Dimic, ki jo je prav tako zanimalo, kako to posluje in koliko je bilo prodanega lesa. Dimičeva ugotavlja, da gozdno podjetje prodaja les brez potrebnih bančnih garancij. Po podatkih ministra Židana je bilo posekanega in prodanega za 84 tisoč kubičnih metrov lesa v vrednosti 5,65 milijona evrov, družba pa pri poslovanju upošteva bonitetno oceno podjetij. Dimičeva je dodala, da so slovenski kupci pričakovali, da bodo lahko dostopali do slovenskega lesa, kot je bilo obljubljeno, “ne da je sedaj ponudba še slabša in ga morajo kupovati v Avstriji in ga uvažati nazaj.” 

Zaposlovanje po politični liniji in siromašenje
Poslanec Marijan Pojbič je na ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja naslovil vprašanje o več kot 4 tisoč novih zaposlenih v javnem sektorju, ki pomenijo neverjetno razbohotenje javnega sektorja ob dejstvu, da si mora država sposojati denar za tekoče poslovanje in samo za obresti plačuje milijardo evrov letno ter s tem siromaši prihodnje rodove. Pojbič meni, da so koalicijske stranke s tem ravnanjem zlorabile glasove volivcev: “Namesto da bi izvajali predvolilne obljube, da bi se zavzemali za vitko in učinkovito državo, enakost pred zakonom in vladavino prava, še naprej peljejo skrajno pokvarjeno politiko priviligirancev in skorumpirane mafije, ki krade in prireja.”

Več sledi …