Varuhinja človekovih pravic bi poleg šestih tujih jezikov v vrtce vključila še romski jezik

Foto: STA

Ravnateljica vrtca v Brežicah, ki je nedavno pripravila obvestilo za vpis otrok v vrtec v kar šestih tujih jezikih, je varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala dopis z vprašanjem o dopustnosti ukrepa. Ta je odvrnila, da bi – upoštevajoč okoliščino, da v občini Brežice živijo tudi pripadniki romske skupnosti – morala biti sporočila vrtca napisana tudi v romskem jeziku in to ne glede na to, ali so Romi vključeni v vrtec ali ne.

Pred manj kot mesecem dni smo poročali o jeznih starših, ki so se pritoževali zaradi večjezičnega zapisa o vpisu v vrtec Mavrica Brežice in s tem zanemarjanja dejstva, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina.

Ravnateljica vrtca Silvija Komočar je jezo staršev in naš zapis o dogajanju pred vrtcem opisala kot “javni linč” in “blatenje” ter se za mnenje obrnila na organ varuha človekovih pravic. Glede tega moramo poudariti, da ni šlo za nikakršno žaljivo obdolžitev, temveč le za predstavitev druge plati zvona in mnenja nekaterih državljanov, ki so v osrednjih medijih preslišani, čeprav imajo vso pravico do svojega mnenja, če to ni sovražno, kar pa naš članek ni bil in to ni bil niti njegov namen. Kdor ga je podrobno prebral je težavo lahko zaznal nekje drugje.

Romščina v vsak slovenski vrtec na območju romske skupnosti
Varuhinja je v svojem dopisu ravnateljici nato zapisala, da je bil večjezičen zapis primer dobre prakse in kaže na spoštovanje jezika in otrok, katerih materni jezik ni slovenščina. Poleg tega meni, da bi morali v vrtcu poleg romunščine, bolgarščine, ruščine, albanščine, srbščine in makedonščine vključiti še romščino, in sicer zato, ker v občini Brežice živijo tudi pripadniki romske skupnosti. Predlog varuhinje Nussdorferjeve bi morali vpeljati ne glede na to, ali so romski otroci dejansko vključeni v vrtec ali ne, saj njihov položaj v 65. členu ureja tudi ustava in posebni zakoni.

No, pri vpisu v vrtec otrok tujcev se odpira več vprašanj, ki smo jih zastavili tudi ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Slovenščina je sicer uradni (in uradovalni) jezik (razen na območju z italijansko in madžarsko narodno skupnostjo) v vseh javnih ustanovah in letak z besedilom v tujih jezikih sam po sebi še ne pomeni kršitve zakonodaje. Vendar pa se poraja vprašanje, v katerem jeziku starši potem podpišejo pogodbo o vpisu ali pa podpišejo nekaj, česar v resnici sploh ne razumejo. Ministrstvo nam na zastavljena vprašanja še ni odgovorilo.

C. Š.

 • Slovenec 33

  Okupacija slovenskih dežel pa še kar traja in traja.
  Izdajalsko okupatorska oblast, ki jo podpirajo topoumni produkti usmerjeenga izobraževanja pod vodstvom fdvizma, se trudi izničiti in izropati vse, kar diši po Slovenstvu.

  • karlina

   TOČNO

 • von Rhein

  Čeprav na svoji funkciji ne počne nič koristnega se mi zdi predlog,da bi le nekaj počela,t.j.doprineslaj k izobrazbi ciganov,sprejemljiv. Vidim samo eno težavo in ta je….vskladitev njenih terminov za predavanja na različnih lokacijah.

  • karlina

   Ampak mislim, da , če bi to predlagala v Prekmurju, prekmurskim Romom, bi se jim zdelo pod častjo.

 • pajot

  Pogrešam kitajščino. Ziher imajo v Brežicah kakšnega Kitajca.

  • Franc Novak 1979

   Jasno, XING FU,

  • KIKI

   Moraš globalno gledat; morda še pride in bi bilo všečno,
   če ga pionirčki in cicibančki sprejmejo v kitajščini!
   Sicer pa v LJ velja še vedno velja pozdrav :
   smrt fašizmu, svoboda narodu!, a njeee?

  • Steiermark

   Imajo pa večino srbov, izmečkov, ki so se “žestoko” borili proti samostojni in svobodni Sloveniji! Nekateri so bili najprej izgnani, nato so se “po prstih” ponovno prikradli v Slovenijo, ker jim njihova otačbina srbija ni dala tega, kar so si v Sloveniji sami jemali! In teh srbijancev se spominjam, da so svoje otroke pretepali, če so si le ti upali z materjo (Slovenko) spregovoriti po slovensko, vpričo tega jugosrbskega oz. turškega hlapca, iz sovražtva do Slovencev in Slovenije, so jih vsakodnevno vozili v šolo v Bregano ali Samobor, samo da se niso učili slovenščine! In takšne , do Slovencev sovražno razpoložene podgane, nam komandirajo še danes, če ne gre drugače, pa preko takšnih tovarišic, ki se trudijo uničiti vse normalno in pošteno, – slovensko kulturo, v Sloveniji!

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Vemo, kdo je največji krivec za to in kdo je izdal nas Slovence in našo Slovenijo in bi moral biti ze najmanj 20 let v zaporu, ampak, škoda besed

  • karlina

   Verjemi, da veliko Kitajcev, ki zivijo v Sloveniji, dobro govorijo slovensko.

 • RATATA

  Spet ta ofrajhana Dorferca izziva.

 • MEFISTO

  Jaz bi pa varuhinjo poslal nazaj v vrtec in poskrbel, da bi prišla k sebi in k pameti.

  • karlina

   Prepozno

 • VERZIFIKATOR

  Vlastimir Gnusgóflar

  VARUŠKA

  Zgodba tale ni otročja,
  kakor tudi nič ni smešna,
  ni dovtipna ne pregrešna,
  ampak le na moč kokošja.

  V svetu ptičjem se dogaja,
  a je vse kot pri ljudeh,
  mine te poslednji smeh,
  ti vseskozi dih zastaja.

  Za vse vrste ptičk in ptičev,
  da postav bi se držali,
  v roke so kokoški dali
  varuštvo pravic mladičev.

  Zo kokoško prava čast,
  da se varstvo ji zaupa,
  ona pa povsem brez hrupa
  prisvoji vso stvar si v last.

  »V lasti moji so pravice,«
  milo po kokošje čivka,
  slišati je kot srhljivka,
  ko uči kokoška ptice.

  Ko zapoje prav visoko,
  vse na istem tonu enem,
  mnenja ko deli obenem,
  se zamislil boš globoko.

  Misli sicer ni globokih,
  ko bo zažgolela glasno,
  brž postalo ti bo jasno,
  da na temeljih širokih.

  Ko žgoli kot mila jera,
  vse na eno isto struno,
  čivka, kot je oportuno,
  saj jo vodi kariera.

  Našla take bo rešitve,
  da za ptičev pamet zdravo
  odpove do konca pravo,
  iz pasti ni več rešitve.

  Če piščanec staršev nima,
  po kokoškini trditvi,
  lastni njeni razložitvi
  ga pobere ostra zima.

  Da piščančka bi vzgojili,
  starim staršem ne zaupa,
  še pomisliti ne upa,
  kaj lahko bi z njim storili.

  Ker piščanček ni lastnina,
  po kokoškinem mišljenju
  zanj najbolje bo v življenju,
  da drži se petelina.

  Če sta petelina dva,
  za piščančka bo tem bolje,
  saj je stvar svobodne volje,
  da ga vzgajata oba.

  Dve kokoši kot rejnici
  bo rešitev idealna,
  to lahko bo praksa stalna,
  zadoščeno s tem pravici.

  To kokoška premišljuje,
  vsega glásno ne izdavi,
  so pravila še v pripravi
  teh pravic, ki jih varuje.

  Kmalu vse izvedel boš,
  ptič ubog, ujet si v pasti,
  ko ima te v pesti, v lasti
  ta notorična kokoš.

  • KIKI

   Odlično, zadeto v srž našega kokošnjaka! Kakšne službe nićevosti!
   Ubogi mi!

  • Nata

   Hm. . . . . . hm. . . . . . lepo. Pa še nas – male petelinčke in kokoške kdaj vključite v vaše lepe verze. Smo, uh sorry, SO vredi vaše pozornosti !?

   • VERZIFIKATOR

    Ne, niste, ker o normalnostih ne pišem.

 • janez zorman

  Jaz bi v vrtce uvedel še friziranje – urejanje frizure in česanje ter napravljanje in zavezovanje čevljev. Mogoče bi bila manjša verjetnost, da bi v bodoče dobili podobno varuhinjo.

  • samotoje

   Pogoj za položaj varuha človekovih pravic: doktorat, reference bla bla bla in- obiskovanje vrtca s programom učenja zavezovanja čevljev, česanja in oblačenja barbik.

 • domovina mili dom

  To so ta pravi idioti, ne morem drugače reči. Ali pa so tako hudobni, da hočejo na vsak način uničiti slovenski narod.
  Po eni strani govorijo o asimilaciji tujcev. Dajejo pa potuho tem gostom.
  Vrtci so slovenski. V javnih inštitucijah, javnih prostorih se mora govoriti slovensko in samo slovensko.

  Za ta poizkus uničenja slovenskega jezika je treba naredit galamo.

  • karlina

   Ali pa so tako hudobni, da hočejo na vsak način uničiti slovenski narod. To je pravi odgovor pri vsem, kar se dogaja v tej drzavi, čisto povsod, na vsakem koraku.

 • RATATA

  Normalno, da je cigančke obvezno vključiti v vrtce, ko so pa njihovi ciganski starši od ranega jutra do zgodnjega večera na šihtu. Kot vsi ćefuromigranti.

  • KIKI

   Lepo je, da se samo po cigansko “dol daješ”, za froce pa ti brezplačno skrbi država
   do konca ciganskega življenja!

   • RATATA

    Lahko bi jim dali v vrtcu tudi nakaj vode in nekaj štroma za domov.

  • karlina

   No, tukaj ti ne dam čisto prav, otroci niso absolutno nič krivi in oni se bodo kar hitro vklopili med vse ostale otroke in naučili jezika, problem je v starših, kar itak vsi vemo, ampak samo na Dolenjskem, v Prekmurju pa niti slučajno.

   • RATATA

    Otrok ni nikdar nič kriv!
    V vrtec lahko pridejo otroci brez staršev, da se bodo socializirali.
    Kaj ti nuca dopoldanska socializacija, če imajo pa popoldan, zvečer in čez vikend zgled v fitru? Nič! Zguba totalna! In to velja tudi za muslimanske šerijatarje.

   • RATATA

    Nisem ćefur!

 • črnaovca

  Idiotizem

 • Franc Novak 1979

  Kdaj bo varuhinja človekovih pravic dala razširiti ta zakona http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4405 na vse cigane. Posebej se mi zdi pomemben 2. člen Upoštevaje poseben položaj romske skupnosti v Republiki Sloveniji ter uspešno vključevanje v slovensko družbo in za prevzemanje odgovornosti za svoj razvoj imajo pripadniki oziroma pripadnice (v nadaljnjem besedilu: pripadnik) romske skupnosti poleg pravic in obveznosti, ki pripadajo vsem državljanom oziroma državljankam Republike Slovenije, še posebne pravice, določene z zakonom. ker v tem členu JASNO PIŠE, da imajo poleg pravic in posebnih pravic tudi OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI. Ter seveda se morajo USPEŠNO VKLJUČEVATI v slovensko družbo. Kdaj jim po to povedala??? Ali pa misli, da če se sami izključujejo iz družbe, saj nočejo živeti po slovenskih zakonih, je to njihova tradicija.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + dolžnosti in pravice vseh !!

  • karlina

   Je pa nekaj res in to zelo. Samo na Dolenjskem imajo probleme z Romi, v Prekmurju niti slučajno, zivijo normalno, kot vsi v Sloveniji, so kulturni, pridni, pošteni, znajo lepo govoriti slovenski jezik, skratka, brez vsakih problemov. Tukaj, kjer pa so ze tako problemi z njimi, jih bodo pa še po njenem predlogu zagovarjali, pa to ni več res, no.

 • Franc Novak 1979

  Pa še eno vprašanje za varuhinjo. Ali mora biti mesečni račun za varstvo otroka v vrtcu tudi napisan v enem od teh tujih jezikov, tudi ciganskem? In kako se napiše opomin pred izvršbo, ki je uraden dokument v Sloveniji, kjer je uradni jezik samo slovenščina, razen na področjih kjer živita italijanska in madžarska manjšina? Da se ne bi kdo potem izgovarjal, da ni poravnal pretelih obveznosti,ker računa ni razumel.

  • samotoje

   To so pa izjemno težka vprašanja. Pretežka. Še google ne bi znal povedati.

  • karlina

   Mimogrede, opomin pred izvršbo se verjetno romskim ne napiše, kaj pa naj jim vzamejo, samo vprašam. Ti veljajo samo za nas, pridne in poštene SLOVENCE, za nekaj sto evrov te delozirajo.

   • Franc Novak 1979

    Za začetek jim lahko odvzamejo socialno pomoč, saj to ni obveza, ampak da država takim, ki državo in njene zakone spoštujejo. Zakaj moram jaz prinesti potrdilo o nekaznovanju, drugače ne dobim socialne pomoči?

 • Jefferson Vendski

  Saj ni čudno, ko ima toliko bakra na glavi.

  • rubec

   HAHAHAHAHAHAHA

 • althar

  Ukiniti nepotrebno sinekuro Varuha človekovih pravic.

 • KIKI

  Gledam to klovneso in njen našemljen “look”, poslušam njeno mlatenje
  prazne slame in hvaljenje same sebe in mi pride, da grem v brlog, kjer
  se zbirajo te naše molzne krave in poženem v zrak vse bleščice in laži;
  Ljubljana bi bila osvetljena do konca tega mandata!…

 • rubec

  Naš mesar je podobne sorte. Ne neha in ne neha posiljevat z govejim jezikom. Zdaj ga propagira kar na svojem vhodu.

  • RATATA

   Takim nerazsodnim babnicam bi bilo najboljše jezik prekaditi.

 • Anton

  jah potem pa se lahko človek s kančkom kmečke pameti, ni potreben pretiran iq vpraša čemu potem integracija

  sarkazem press

  • Nata

   dobro vprašanje

 • antimur

  Vsa ta levaška banda je enaka, pa naj bo od MI, AI, ter razno raznih varuhov vsega abnormalnega, ni pa denarja in volje za varuha Slovencev in naše kulture, ki med temi genocidnimi zločinci dobesedno izumira. Vsi imajo pravice, od muslimanov, da si postavijo džamijo kot mavzolej na spomin na turška grozodejstva na naših tleh v XV. in XVI. stoletju (mimogrede, ta primitivna in zločinska drhal je porušila skoraj vse cerkve ter obeležja). V posmeh slovencem pa ljubljanski mafijski kriminalec Janković ne dovoli na ljubljanskem gradu izobesiti slovenske zastave, čeprav so vsi okupatorji, od Italijanov, Nemcev, Jugoslovanov, med njihovo prisotnostjo poskrbeli prav izobešanje zastave za dokaz svoje prisotnosti v prestolnici Slovencev(ne čefurjev). Vsi imajo pravice, od pritepencev, pedrov, lezbijk, dvospolnikov, drogerašev, kriminalcev, samo domoljubni Slovenci ne. Danes si v Sloveniji brez pravic, v kolikor nisi kučanist, peder, kradljivec ali pa pritepenec, oziroma njihov potomec.

  • Steiermark

   Tako je! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   100 % ressnica!

  • Nata

   + + + + + + + + + + Seveda. Saj so te ” pravice ” hm, krepko podprte !!
   Vsaka baraba ima več pravic, kot Slovenec-ka, ki se trui biti pošten državljan.

   • karlina

    TOČNO 100% res

  • samsara

   Če pa si domoljub, kar je nakaj najhujšega kar sploh lahko obstaja v samostojni Sloveniji, ki nikoli ni bila najintimnejše opcija zadnjega udbokomunističnega predsednika-ljubljenega vodje, si pa naravnost sistemski sovražnik prve vrste. Take pa, tako deluje sistem, je treba sfukati. Totalno jih je treba sfukati. Takšna je realnost Slovenije še dandanes, za časa slamnate levčarske vlade.

   • karlina

    TOČNO, si drzavni sovraznik št. 1 !!!!!

  • karlina

   MOJ VELIK PODPIS , ni kaj dodati, kot RES JE, domoljubni in pravi SLOVENCI, nismo v tej drzavi vredni absolutno nič

 • Čemu naj se Slovenci učimo tujih jezikov, če lahko vsak, ki pride k nam govori v svojem jeziku ?
  Pa probajmo se sporazumevati tako, da bomo vsak govorili svoj jezik.
  Če pride kitajc bova najprej oba potisnila roke v žep in jaz bom govorila slovensko, on kitajsko in rezultat bo ??? Ne vem ………… vprašam, kaj se bova dogovorila ?
  Jaz se ne bom šla na Kitajsko sporazumevat po slovensko, on pa se bo moral potrudit slovensko, če bo kaj rabil.
  Ta svet je vsak dan bolj NOOOR !!!

 • Steiermark

  Ona bi uvedla v vrtce tudi romski jezik…… če ga pa že imamo in romi (srbijanski titovi fašisti) nam tudi vladajo, ropajo naše imetje oz. si ga delijo med sabo in se kar dandidirajo in razporejajo, na najbolj pomembna mesta v državi…. Sicer pa, če tako pogreša svoj “materin jezik”, je za vpis v vrtec, za njo prepozno, lahko pa se “vpiše” v kakšno ustanovo, kjer pomagajo in varujejo dementne komunajzlarsko protislovenske primerke……
  Od kod pa prihaja ta tovarišica, ki se na vse kriplje trudi proti nam avtohtonim, v Sloveniji…..

  • KIKI

   Je samo dobro plačana izdajalka! Takih imamo pri nas na pretek!

  • Franc Šink

   Iz vrst tožilcev. Dobro pozna cigane.

  • samsara

   “Od kod pa prihaja ta tovarišica, ki se na vse kriplje trudi proti nam avtohtonim, v Sloveniji…..”

   Dovolj je, da je levičarka.

  • karlina

   Menda je po rodu iz Srbije, nikjer se ne zasledi njenega dekliškega priimka.

 • dob

  Manjka napis za nepismene

  • pajot

   XXX. V redu?

   • dob

    V naši abecedi za nepismene ni x-ov, so + (plusi)!

    • Anton

     xxx, sem že mislu da gre za porn film

     sarkazem press

  • Vera

   + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

  • Anton

   Dobra ta

  • karlina

   ha ha ha ha ha ha , kot vedno, dobro udariš

  • RATATA

   Filozofijo sem imel rad. Predaval nam je neki Kosovel. O reki, ki nikdar ni ista, o neumnosti analiziranja čudovitih cvetov ipd.
   Napis je treba prebrati.
   Nepismen ne zna pisat, morda pa zna brati.
   Če se boš spomnil, sta včasih po dva miličarja skupaj obratovala, ker je eden znal pisati drugi pa brati.

 • slosin

  Nusdorferca, poln kufer imamo vaše tako imenovane demokracije…
  Naredite mi to deželo SLOVENSKO…..

 • Nata

  Še en jezik ?? Za koga pa ? Za starše ? Saj ti živijo v Sloveniji !Prva dolžnost staršev je, vsaj za silo obvladati jezik države v kateri živijo. Pa je prav vseeno, katera ” manjšina ” so !!Za otroke pa ne skrbet ! Oni so take male sive celice, ki hitro obvladajo. . . . . karkoli. Med seboj se krasno in hitro zmenijo !
  Tako lahko v času obiskovanja vrtca obvlada dva jezika. Dobra poptnica za naprej.
  Bog ve, kam pes taco moli ??

  • KIKI

   Kako pa se bojo tovarišice honorarno zaposlovale, če se bojo
   otroci kar sami naučili jezika….Poglej, Kučanova bi lahko učila
   španščino, da bojo otroci razumeli Španske limonade, ki so
   življenskega pomena, ne pa da se je šla v Švico igrat diplomacije…
   Eni pa res vse obvladajo, tak ko naš Kahlek. Romsko je tudi dobro znat,
   ker se na tržnici prej pogodiš za ugodno prekupčevalsko ceno, npr,
   cigaret …
   Po arabsko pa je dobro znat : “Ne ubij me, prosim!” In – ALAH AKBAR…
   i

   • Nata

    Dobri razlogi !!

 • centurion

  Brez besed…
  Grda, pokvarjena, NORA.

 • totex39

  Po načelih famozne varuhinje človekovih pravic bo potrebno vključiti v vrtce in šole še arabščino in to vse povsod tam, kjer so naseljeni zapečeni migrantje.

  • karlina

   Misliš, da se to ne bo zgodilo, verjemi, da se bo slej, ko prej

 • bojan

  njene predloge ne bom komentiral da ne bom rekel kaj hudo grdega

 • Bogdan Šalamun

  GnusDorferca, spelji se!

 • Demokrat

  Kako pa je z nemscino?

 • TomTom

  Mogoče je tale šibica pozabila na glavno človekovo pravico. Dostojno življenje v lastni domovini!!! Takšne neumnosti preprečijo integracijo prišlekov, posledično večjo brezposelnost, več kriminala, slabše gospodarstvo,… A na te pravice ste pozabili?

 • Antonius

  Tale, od špeha zapacana sodniška Musdorferca, zgoraj na sliki, je tako neumna, da niti ne ve kaj ji je nevede ratalo.
  Zdaj končno vemo, zakaj se policaji ne upajo priti v ciganska naselja. Romščino namreč, ne obvladajo.
  Ni kaj, ženske je skupaj za 150 kil mesarskih muh.

  • samsara

   Policiste pod nujno na intenzivne tečaje ciganskega jezika. Davkoplačevalci plačajo in nič ne vprašajo.
   Pa arabščine tudi, glede na skokovit porast arabskih turistov na evropskih destinacijah.

   Podobno kot je ravnal nekdanji direktor UKC MB, ki je ob prihodu hrvaških anesteziologov hotel vse medicinske sestre poslati na intenzivni tečaj hrvaščine. Morda je imel to v načrtu tudi za vse aktualne in potencialne paciente omenjene ustanve, a tega ne morem zanesljivo trditi.

   Če bi naneslo, da bo kdaj kak Arabec izvojnem v DZ (pa ne bo) bi v tej levičarski raznarodovalni maniri vsi ostali parlamentarci morali na intenzivne in napredne tečaje arabskega jezika. Ta bi posledično postal tudi uradni jezik udbostana. Če bi kak Arabec na tleh udbostana ogovoril kogarkoli, bi ta moral odgovoriti v arabskem jeziku. Pa v islam bi morali prestopiti vsi preostali parlamentarci in ženska kvota bi morala prihajati na svoje shode zakamuflirana v rjuhe. To pa zato, da bi pokazali spoštovanje…

   Tako nekako deluje mentalitete (hm, ‘mentaliteta’) levičarjev, sovražmnikov in iztrebljevalcev domačega ljudstva, ki jih za te svinjarije zaenkrat še plačuje, a bo tudi tega konec.

 • xtc

  Verjetno si tale z Jub polom prepleskan kup žolce in masti tako predstavlja socializacijo Ciganov_Slovenci če želite socializirane Cigane se pociganite:
  Ja bravo_namesto ;da bi levaki delali na tem ;da se čimpreje in pod ostrimi pritiski socializirajo; bi Slovence nasilno spremenili v njih res so levaki pravi patrioti:Grozljivo:

  • rubec

   A ni Color Medvode?

   • xtc

    Možn Helios:

 • kresnik

  Naj gre v Srbijo zahtevat, da na vrata vrtca napišejo usmeritve v slovenskem jeziku ali pa albanskem in ciganskem. Bo šla z glavo naprej skozi zaprta vrata.

  • karlina

   Aha, kot vsi , ki so v Sloveniji tako zelo, zelo pametni, ker si upajo

 • Dragan Krstič

  Pozabila je na kitajščino. V Brežicah živi tudi nekaj teh družin.

 • nevtrino

  A ne bi ta žolca natolkla kar v vseh jezikih, vsaj evropskih in kamelarskih ??

 • francelj3

  Naj si raje odgrizne ali odreže svoj jezik, da bo nehala vreščati neumnosti., presneta koklja trapasta.

 • Rožle

  A to je una, ki tudi podpira ugrabitev otrok …?

  • samsara

   Morda je tudi ona nekdanja sodelavka udbe, ki je prakticirala ugrabitve kot nekaj samoumevnega?
   Stara je ravno prav…

   • karlina

    ITAK

  • karlina

   ITAK, kaj pa drugega, vsi levaki so enaki, uf pa še rima se

 • samotoje

  Varuhinja Nussdorfer in ravnateljica Komočar imata v zasebnem življenju vso pravico uporabljati katerikoli jezik, lahko tudi mijavkata, kot uradnici v službi države Slovenije, pa se ne moreta obnašati kot lastnici turističnih sob, ki v vseh mogočih in nemogočih jezikih- en cimer fraj- privabljajo turiste. Morda res ne gre za direktno kršitev zakonodaje, ki je tako premalo slovensko naravnana, gre pa za kršenje vseh možnih moralnih in etičnih norm in postavljanje Slovencev na jezikovnem področju v enak položaj z Albanci na začasnem delu. Po volitvah bo potrebno popraviti zakonodajo.

  • karlina

   lahko tudi mijavkata, ha ha ha ha ha ha

 • Olga

  Najbolje, da slovenski otroci govorijo v vrtcu kar v romskem jeziku? Z Nusdorferjevo pa kar v Srbskem?

 • D&G

  Pripravite se prihaja arabščina…haha kmalu hijeroglifi samo da je multi kulti in nič več slo…..to je modni trend…

 • airways

  Že zdavnaj bi morali tto gNussdorferjevo odstavit, ker dela na tem položaju nič ali pa vse kontra Sloveniji in Slovencem! Če pa noče it pa, prostovoljna evtanazija! Kdaj se bo dobro delo nagrajevalo slabo pa, sankcioniralo – kaznovalo!???

  • karlina

   Se ji vidi, da še kako zelo, zelo dela, kot dekanja na ekonomski fakulteti-Tekavčičeva, delajo, zeloooo delajo na sebi.

 • dob
 • Jana Novak

  citiram prijatelja: anoreksični možgani na debelem telesu.

 • terezija

  Vse to je samo priprava na arabščino

 • karlina

  No, če smo ze pri tem, potem naj začnejo tudi vsi mediji pisati v teh jezikih, oz. na televiziji spodaj predvajati prevode le teh, pa ljubi Jezus ali je ta drzava res nora, oz. se ze sprašujem, če zivim še v Sloveniji, ali so mi mojo drago drzavo ukradli. Sicer pa, umaknite to grozno kreaturo zgoraj, mi gre na bruhanje, me spominja na , tiste z metlo.

 • montyamp

  Prasica .

 • montyamp

  SMRT UDBOPARTIJSKEMU FAŠIZMU —– SVOBODA NARODU

 • MEFISTO

  Na gornji sliki pa še nima preveč okrasja.

  Včasih je tako obložena z železom, da je pravi strelovod.

  Nekoristna ali celo škodljiva predstojnica nepotrebnega organa.

 • MEFISTO

  Zanimivo je, kako prej butasta ženska postane vsevedn<, ko postane varuhinja komunistovih pravic.

  Vsi doslej so bili taki, od tistega večno nažganega BIzjaka naprej.

 • jan

  To je načrtno poniževanje Slovencev. Hočejo nas prepričati, da v svoji lastni domovini nimamo niti pravice uporabljati svoj jezik.

 • Janez

  Ah !
  Ta gospa je le dve leti mlajša od mene. Še ni v penziji?
  Zanjo bo z visoko penzijo – penzija: penzionistični raj. Ja ? Kaj pa še čaka ? L.r. JANEZ KOMENDA

 • učko

  Ko so v devetdesetih letih komunisti preprečevali investicije podjetij iz razvite Evrope v Slovenijo, so to upravičevali s tem, da se bomo nekateri odrasli zaradi tega morali naučiti nemško in sčasoma bi nemščina izpodrinila slovenščino. Sedaj pa imamo tole !!! IDIOTI KOMUNISTIČNI !!!!!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!