Vasko Simoniti: Möderndorferjevi kulturniki so rušili Janševo vlado, ki je edina imela načrt zanje!

Vinko Möderndorfer (foto: STA)

V slovenski javnosti še vedno odmeva govor predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ki se je na predvečer slovenskega kulturnega praznika na proslavi v Cankarjevem domu “proslavil” s floskulami in klišeji, uperjenimi v kapitalističen način razmišljanja slovenske politike, katero je obtožil, da po njeni krivdi kultura na Slovenskem izumira. Slovenski kulturniki že od nekdaj poudarjajo, da je kultura državotvorna in da ima država do nje mačehovski odnos, saj se sredstva, namenjena za kulturo, vsako leto zmanjšujejo. Vseeno podatki kažejo, da so slovenski kulturniki dobro preskrbljeni, saj je odstotek denarja od bruto domačega proizvoda (BDP), ki jim ga Slovenija namenja, eden najvišjih v Evropski uniji. Kritiki poudarjajo, da si Möderndorfer očitno še vedno predstavlja, da je kultura socialistična institucija, da pa prave vzpodbude za kulturo ni zato, ker jo t. i. kulturniki ubijajo s tem, da stalno kritizirajo politiko, od katere zahtevajo samo denar, ko pa govorijo o novih kulturnih modelih, o katerih nenazadnje govori tudi minister Anton Peršak, pa nihče ne zna povedati, kaj si pod tem sploh predstavljajo. Očitno zato, ker jim je najbolje tako, kot je.

Naj spomnimo; Vinko Möderndorfer se je svojega kritiziranja lotil na zdavnaj prežvečen način pljuvanja politike, ki nima nobenega posluha za kulturo. “Slovenci nimamo sreče s politiki. Nimamo sreče delavci, upokojenci in tudi ne umetniki, pedagogi in ustvarjalci – vsi namreč spadamo v skupino nesrečnežev, ki so jih v minulih 25 letih izvoljeni politični voditelji peljali žejne čez vodo. Umetnost je na Slovenskem v zadnjih dveh desetletjih preživela zgolj zaradi notranje nuje po ustvarjanju, ki jo čutijo ustvarjalci,” je med drugim v uvodnem nagovoru na proslavi ob Prešernovem dnevu dejal predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada.

Möderndorfer je kričal, da bi predvsem politiki morali biti bolj kulturni. Tako pa po njegovih besedah vse vlade po vrsti z lahkoto mečejo naš denar v naročje tajkunov, bank, slabih investicij, prostodušno ga odmerjajo tujcem, zavoženim naložbam, provizijam. “Kulturi pa z velike mize kapitalistične požrtije namenjajo drobtinice, in še te drobtinice so vsako leto žaljivo bolj drobne,” je bil zelo kritičen do oblasti in navedel, da bi z denarjem, ki ga je država vložila v krpanje bančne luknje, lahko 35 let financirali slovensko kulturo in umetnost.

Vinko Möderndorfer očitno meni, da samo zato, ker je eden najbolje plačanih družbeno-političnih delavcev pri nas, lahko napada vso politiko kar “prosto po Prešernu”. Najbolj gre Möderndorferju v nos, ker je pred leti v času druge Janševe vlade takratni minister za kulturo dr. Žiga Turk združil ministrstvi, kar so kulturniki, ki so že desetletja pri državnem koritu, razumeli kot ukinitev kulture. V resnici ni bilo tako, Turk je s to potezo skušal olajšati izvedbo načrtovanih investicijskih postopkov, do katere pa zaradi namernega rušenja vlade ni prišlo. Kulturniki so s svojo aktivno udeležbo na protestih, ironično, sami prispevali h kulturnemu deficitu.

Simoniti: Möderndorfer si je upal stigmatizirati edino (Janševo) vlado, ki je imela načrt za kulturo
Tako meni tudi nekdanji minister za kulturo iz prve Janševe vlade, dr. Vasko Simoniti, ki trdi, da bi se lahko na področju kulture naredilo veliko dobrega, če bi imel minister dober načrt in bi se zavzemal za prepotrebne investicijske projekte v kulturo. V zadnjih sedmih letih pa se ni zgodilo praktično nič, razen nekaj manjših v času Janševe druge vlade. Simoniti zato ne razume, zakaj si je Mödernforder upal stigmatizirati edino vlado, ki je imela dober načrt za kulturo. “To je bila prva Janševa vlada, pa tudi druga, ki so jo predvsem kulturniki z organiziranimi protesti pomagali vreči na način puča. To je izredno udobno za kulturnike, ki v resnici kaj več od tega, da zahtevajo več denarja, ne zmorejo predlagati,” nam je povedal Simoniti.

 Vasko Simoniti je bil minister za kulturo v času prve Janševe vlade.

Vasko Simoniti je bil minister za kulturo v času prve Janševe vlade. (foto: STA)

Zanimivo, ko je bila na oblasti Janševa vlada, je minister Simoniti razpolagal s proračunom v višini 178 milijonov evrov, zdaj je tega denarja samo še 148 milijonov evrov. “Po desetih letih od odhoda Janševe vlade je denarja še vedno za 30 milijonov evrov manj, kar je tragedija,” pravi naš sogovornik. Vseeno pa je presenečen nad podatki, da je Slovenija glede na odstotek denarja od BDP, ki ga namenja za kulturo, rekreacijo in dejavnosti neprofitnih organizacij, med najvišje uvrščenimi državami v Evropi. Leta 2013 se je z 1,8 odstotka nahajala na petem mestu, večji odstotek so imele samo Islandija, Estonija, Danska in sosednja Madžarska. Leta 2015, glede na podatke Statističnega urada RS, je odstotek resda nekoliko upadel, a je Slovenija še vedno trdno med deseterico.

Stari kulturniki so družbeno-politični delavci, ki si kulturo predstavljajo kot socialistično institucijo
Nekdanji kulturni minister opozarja, da se ne strinja niti s številnimi drugimi Möderndorferjevimi izjavami, predsedniku upravnega odbora Prešernovega sklada pa očita, da se je spravil udarjati po politiki, kar je vedno najbolj lagodno in populistično. “G. Möderndorfer si očitno kulturo predstavlja kot neke vrste socialistično institucijo, čeprav ji očita, da je prežeta z neoliberalizmom in kapitalizmom. V resnici se pojma pri nas mešata, demokracija je bila tudi na področju kulture slabo uvedena, slovenska kultura tako še vedno temelji na solidarnostnem, socialističnem načinu. Res pa je, da se predvsem zdajšnji minister za kulturo premalo zavzema, saj sam spada v kvoto stranke DeSUS, upokojenske stranke pa kultura v resnici ne zanima,” je Simoniti okrcal tudi Antona Peršaka.

Slednji se je v svojem mandatu proslavil predvsem s svetovalnimi pogodbami, ki so jih številni družbeno-politični delavci dobili zaradi svoje pomoči pri rušenju druge Janševe vlade na vseslovenskih vstajah, ravno na področju svetovalnih pogodb pa se sredstva za kulturo najbolj neenakovredno porazdelijo, saj mladi kulturniki na račun starih težko pridobijo sredstva, ki bi jim omogočila, da bi v večji meri razvili svoj umetniški potencial.

Na Facebooku pa je Vinko Möderndorfer naletel še na eno kulturno kritičarko, Anjo Radaljac, ki se je lani zaradi seksističnih opazk pogumno zoperstavila predsedniku slovenskega centra PEN, združenja pisateljev, pesnikov in publicistov, Evaldu Flisarju, da je ta na koncu popustil pod pritiski javnosti in odstopil. Radaljčevo je najbolj zmotilo njegovo enačenje kulture z etiko, saj Möderndorfer trdi, da so vsi kulturniki etični zato, ker so kulturniki. Kritičarki se je njegov govor na državni proslavi nasploh zdel izjemno sporen, “saj gre za strukturno problematičen odziv na stanje na področju slovenske kulture, ki zna biti v nekem širšem družbenem kontekstu celo bolj zaskrbljujoč, kot finančna podhranjenost področja umetnosti in kulture v slovenskem prostoru”.

Kritika Anje Radaljec odmeva na Facebooku: Möderndorfer je plačan več kot politiki
Kdor pritrjuje Möderndorferjevemu govoru, po njenem mnenju vsebino sprejema precej površinsko in brez premisleka. Takšni odzivi naj bi predvsem kazali na lucidnost in splošno reflektiranost slovenskih kulturnikov in umetnikov. Govor Vinka Möderndorferja bi namreč le težko ločili od drugih govorov ob podobnih priložnostih.

Kot še piše Radaljčeva, Möderndorfer politike naslavlja kot ‘sovražnike št. 1’ v državi, kot nekakšne vodje družbe, kar pa počne brez vsakršne refleksije trga. “Sodeč po govoru potrebujemo umetnost, ker je umetnost etična, torej potrebujemo zlasti etiko, to pa mora financirati država … Gre za aproprianje umetnosti v območje morale, kar pa ni daleč od izničevanja umetnosti kot prostora svobode,” pravi avtorica kritike, ki je na socialnem omrežju Facebook pri mladih večinoma požela odobravanje, pa tudi jezo nekaterih starejših kulturnih delavcev. Nujno je tudi pomisliti, s katere pozicije se izreka Mödernodorfer. Kot predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada bi le stežka bil bolj ‘državni umetnik’ in le stežka bi lahko rekli, da ni soustvarjalec kulturne politike v Sloveniji.

A prav to je po mnenju Anje Raduljec še ena izmed dokaj problematičnih točk tega govora: “Vinko Möderndorfer se nič ne brzda, ko kritizira politike, ki da jim ni mar za kulturo in kritizira njihov finančni družbeni položaj … Ali pri tem morda omeni, da je plačan bistveno bolje od teh politikov, ki jih kritizira? Zakaj Möderndorfer ne naslavlja realnega problema znotraj kulturnega prostora, in sicer razdeljevanja sredstev? Čemu se mu ne zdi vredno omeniti, da se za kulturo v Sloveniji vendarle namenja precej denarja, ki pa ga – na vseh področjih – prejema majhna skupinica teh 2.000 samozaposlenih? (Štipendije, nagrade, projekti itd.) Ta govor ni nekaj, čemur bi naj ploskali, ker je podajan prav s pozicije, ki jo kvazi-kritizira.”

Sporni nagrajenec tudi žaljivi stripar Tomaž Lavrič
Ob tem izpostavljamo še problem nagrajencev, saj za vse ne moremo trditi, da svoj poklic opravljajo etično, kot to skuša slovenski javnosti prikazati Vinko Möderndorfer. Zdi se, da smo v Sloveniji že zdavnaj skrenili s kulturnih smernic zahodne Evrope in se približujemo ravni držav z nižjo stopnjo demokracije, kjer si nagrade med seboj praviloma razdelijo družbeno-politični delavci, ki utrjujejo aktualno oblast in so za nameček za nagrado sprejeti še v ozek krog izbrancev, ki si na račun večine sodelavcev razdelijo pogačo iz njim namenjenega dela državnega proračuna.

Kako drugače razumeti, da lahko nagrado Prešernovega sklada prejme vsak provokativni stripar, kot je Tomaž Lavrič iz tednika Mladina, ki brez sramu, tudi po porazu Mladine na sodišču, primerja politike z nacističnimi zločinci?  Ki ne premore niti kančka slabe vesti, da bi se kulturno opravičil?

Luka Svetina

 • FORT WORTH

  Pa kaki kulturniki so to,ko se še kulturno ne znajo obnašati in razmislšljati… ?!
  Gospod Vasko Simoniti nalijte jim čašo modrosti.

  • učko

   Ja, v svojem grebatorstvu po davkoplačevalskem denarju se “kulturniki” obnašajo kot nekulturniki. Borba za eksistenco je huda stvar, razumemo. Je pa vladajoči neo-pro-komunistično-balkanistično-rdeče-fašistični režim sistem naravnal tako, da jim “kulturniki” dobesedno jedo iz dlani. Žalostno, vendar sami kulturniki si ne morejo pomagati, še posebej tisti, ki so najbolj odrinjeni od korita.

   • Ruggedplant

    Ne, žalostno je to, da so si prav konkretno ti isti kulturniki na nelegalen državnoprevratniški način na čelo POSTAVILI to vlado in vse prejšnje, ki niso vsebovale priimka Janša, zdaj pa naj zaradi mene jedo tudi travo – to ste želeli, dober tek!

 • učko

  Moederendorfer je režimska opica, ki manipulira s kulturniki, sam pa za nagrado od režima prejema ogromno davkoplačevalskega denarja !!!!!!

  • KIKI

   Približno tako kot naši stari mojstri sindikalisti: šolski Štrukelj, zarjaveli Semulić !?
   Lažnivi in sprevrženi “dobroplačanci” ZK

 • von Rhein

  Dejavnost kulture je še iz časa partizanstva sestavni del politike “avantgarde delovnega ljudstva”.Do kje seže smo lahko videli pri uničevanju glasbenega instrumenta pod Prešernovim spomenikom in pljuvanjem ministra za kulturo,ki je do sedaj edini imel dovolj pojma o tem kaj je s in za dobro kulturo naroda sploh treba storiti.
  Začimba za sedanjo kulturo slovenskega ljudstva so posnetki uličnega razgrajanja v času,ko so se znani kulturniki osebno izpostavili.Npr.Koršič,Pirjevec in še nekateri tudi iz ozadja.Ali ospredja,če lahko medije tako imenujem.

  p.s. Z zanimanjem čakam mnenja tistih,ki vsak članek tukaj kritizirajo kot nevsebinski,pomanjkljiv in provokanten.

  • indijanka

   Čeprav je šlo za politični kanibalizem brez kritične samorefleksije, sem se namuznila ob opazovanju prve vrste, ki je končno vsaj za trenutek, ob tem govoru, nemočna zrla nekam v daljavo in si ob tem grizla ustnice. Je lušn a ne vladajoči, če nekdo manipulira z množico, ti pa to lahko samo nemočno opazuješ?

   • von Rhein

    Nobenih proslav,naj gre za katerikoli državni praznik,ne gledam. So bili v prvi vrsti spet politiki?

    • indijanka

     ja

 • MižekFiga

  Imamo kar nekaj “stvari” odveč kot je Ministerstvo za kulturo, Predsedništvo in Predsednik države, …., in vse to plačijemo in vlačimo za sabo še iz bivših partijskih časov?

  • Opazovalec

   MižekFigec, je kar nekaj ministerstev, ki bi jih lahko odpravili, in kulturno je med njimi bolj na repu. Kako si pa ti predstavljaš državo brez predsednika (v bistvu personifikacija države), si mogoče rojalist, toda potem bi imeli nepotrebnega kralja. Kaj pa potem?
   Za domačo nalogo pa naštej države-republike brez predsednika. Se bojim da take države ni, lahko je sicer država predsedniška republika, (http://howded.com/sl/pages/273888 – oblika vladavine, v kateri so vsi vzvodi oblasti v rokah
   predsednika.Predsednik je lahko tudi predsednik vlade, ki je odgovoren
   tako za izvršilne in zakonodajne oblasti v državi. Primeri so predsedniške republike, ZDA in večina držav v
   Afriki.),
   ampak kaj dosti posnemovalcev ZDA NI, in biti na nivoju Afrike vsaj meni ne diši.

   Daj malo razmisli preden blekneš!

   • MižekFiga

    Razširi svoje znanja in nam napiši švicarja predsednika, prvega kulturnika itd…

    • Opazovalec

     MižekFigec, tudi Švica ima predsednika konfederacije, leta 2016 je to bil Johann Schneider Ammann. Sicer pa predsednika konfederacije izvolijo svetniki vsako leto. Ti pa le obožuj Marijo Terezijo in Napoleona, res sodiš še v tiste predindustrijske čase….

 • dob

  Jaz sem se pa čudil, kako to, da mu ciniki v prvih dveh vrstah ploskajo, po vsem, kar jim je povedal.
  Modrendorfer je zgleda eden od tistih rado-trpečih pesnikov, ki samo čaka, da ga pedofil ki je sedel varno na balkonu, pofuka. Zato da potem laže ustvarja svojo nikoli dokončano pesem o žgoči ritni bolečini, ker ga to dela umetnika. Pogrešal bi, če mu tega ne bi več delali.
  Zgleda, da je to neka igra, ki je pa jaz ne razumem.

 • Antonius

  V slovenski kulturi je toliko morale, kot v murgeljski politiki poštenja.
  Ko Vinku Moderndorferju dol potegneš kulturniški napuh, oči odkrijejo, da je “cesar” Vinko Moderndorfer, politikantski blefer.
  Jaz sem Prešerna praznoval 9. februarja pred krivosodjem, nato sem odšel pa v Muzej združenja slovenske osamosvojitve na Cankarjevi 11 v Ljubljani, kjer nam je igralec Tone Kuntner na njegov način obudil Prešerna.

  • rrrrr

   Za slovensko kulturo davkoplačevalci namenimo 1,6% BDP, kar je med višjimi prispevko v EU. In kaj dobimo davkoplačevalci nazaj? Oglejmo si primer:
   Predstava : Inferno
   Režiser: Vinko Moderndorfer
   gledalcev: 3000

   • rubec

    ************

 • janez zorman

  20 000 pocestnikov je pred parlamentom vpila: ceste so naše, tovarne so naše, banke so naše, kultura je naša, čeprav je “ubogi” Vinko trdil, da Slovenija skromno vzdržuje “samo” 2000 etikov. Očitno se iz dokaj visokega proračuna napaja precej večja populacija “umetnikov – etikov”. Ali pa denar za kulturo ni pravilno porazdeljen; o tem Vinko NIČ.
  Je pa res, da je Vincenc tudi mene za nekaj časa svojega partizanskega grmenja, dobil na svojo stran; dokler seveda ni točno pokazal, kaj ga najbolj moti; Janša z svojo transparentno politiko, ki bo verjetno naredil malo več reda in prevetril “umetniško” Ljubljano. Skratka priimek Moderndorfer ni presenetil.

  • Duhec

   Nihče ni presenetil… preveč sline ni nikol dobro.

  • KIKI

   Res je, ni dneva, ni članka, ni razprave, ni govora, kjer ni omenjen
   Janša kot negativec. Po moje naši “kulturniki” lahko objavijo vsak drek,
   le da vsebinsko tolče po Janši! To je slovenska multikultura, sestavljena
   iz dobro plačanih krogov politike!

 • Duhec

  Norca se delajo od prvega do zadnjega… vse proslave so zgubile svoj smisel. Ljudje so razočarani nad temi osebki, ki so 1 mesec razmišljali o outfitu.

 • Duhec

  Škoda, da ni blo kmetice iz rovt, ki bi jih poslala v pm in dobila spomenik. Bla bla kultura.

 • luckyss

  Kot sem že napisal na “MMC”….
  Kulturno udejstvovanje ni obrtniška dejavnost, ki se je lahko priučiš in izdeluješ umetnine po normativu..Si umetniška duša ali pa nisi in najbolj jamrajo tisti, ki to niso..
  Prav je, da država podpre dobra umetniška dela in narobe je da podpira “umetnike”, ki so to samo po statusu…
  Cankar in Prešeren tudi nista dobivala podpore od države…in če bi jo, potem verjetno tudi ne bilo nič od njunih umetniških del ;)

 • Duhec

  Kulturniki, ki jih večina ne pozna… sami seb so namen. Navadni paraziti.

 • Kučko pod pručko

  Pred dnevi me je na temo proslave pred slovenskim kulturnim praznikom najbolj nasmejal komentar Vrhovnega sodnika, ki je o Pahorju, Cmerotu in tandemu Pritlikavec-Sluzavec napisal takole:

  Ko je začel govort sta bila pahi in cmerko še nasmejana, potem sta pa
  kar siva v ksiht postala, ponya so pa moral obvestit kaj bo govoril, ker
  je s sluzavcem na balkon spizdu, drugač se vedno v 1 vrsti drenja.

 • Duhec

  Naslajate se, ker jih je njihov skritiziral in se jim na after partiyu opravičil… res dosežek. Ta je vsaj hinavec… ostali nimate jajc za nič. Sklonit glavo in it skozi življenje je recept.

 • Poštenje velja

  Poserjem se na slovenijo in balkansko kulturo dretja lopovstva in diletantstva.
  JEBITE SE VSI Z ZAPITIM PRESERNOM VRED

  • Duhec

   Hahaha… bravo.

 • Olga

  Tiste, ki levaki propagirajo, od papeža do Lavriča, so nula!

  • Karmen

   Za Patrio je na sodišču dokazano, da Janša ni kriv. Res so pustili, da je primer zastaral, ker pa sta Janša in Matoz tožilki Hrastarjevi dejala, da je dokaze priredila, ju je tožila. Tožbo je izgubila in to na dveh stopnjah. Se pa vidi, da imajo levi ras ogromno niti v rokah. Ženska je gotovo bila 150% prepričana, da bo zmagala. Pa sta se našla dva sodnika, ki sta pravično sodila in dosodila.

   • Olga

    Mi to že ves čas vemo, vendar bi se morala tudi glavna razsodba zaključiti in ne zastrati! Zastaranje je komunistični izum (kadar ni dokazov), v smislu šikaniranja političnih nasprotnikov in zlorabe človekovih pravic, zato mislim, da bi morali biti vpleteni skupaj z ministrom kaznovani! Vse skupaj bi bilo treba predstaviti v evropskem parlamentu, saj gre za grobo kršenje človekovih pravic in zlorabo sodstva v politične namene! Sploh pa zato, ker Klemenčič, ki je iniciator vsega inna koncu še minister, cilja na dobro plačano službo v EU! Kršitelji človekovih pravic in kriminalci tja ne sodijo, ampak v zapor!

 • Duhec

  Pišete o kulturi, ko je iz dneva v dan več takih, ki nimajo kaj za jest… bedno.

  • von Rhein

   V začetku sem menil,da imaš dober vpogled v dogajanja in marsikaj tudi v svojem komentarju dobro zabeliš. Sedaj vidim,da si navaden nergač,nezadovoljna,nezadovoljena in sama sebi v napoto.

  • Vera

   Saj je pa po proslavi tekla pijača v potokih . Sramota !

 • centurion

  “…..Möderndorfer……” HAHAHAHA…
  Pa kaj ste od nosilca tega priimka pričakovali?
  Kaj pametnega in globokega.
  Isti Qurac ali je to Jani,Vinko, Ana,Petra ali karkoli.
  Je pač “blagovna znamka”, hehehe.
  Pa dobro jutro in začnimo dan z nasmehom.
  Pardon, posmehom.

  • rabbit

   Ne da imata isti priimek imata tudi isti DNK sta namreč bratranca tako piše Bojan Požar.
   Je pa res kulturen tale Vinko vlači se okoli njegova takratna soproga Jerca Mrzel, da zasači in ga skolfuta ter mu v Ljubljanico zmeče vso garderobo res kakšni kulturniki, da te kap.

 • rubec

  Vinkota ne poznam zato težko sodim. Poznam pa priimek.

  • pajot

   Zadostuje,da je na kućanovi plačilni listi. Take mandlce se hitro spozna.

   • samsara

    küćo lista socrealista (varianta, udbokomunista)

 • antimur

  Möderndorfer se naj spomni svojih kulturnikov, ko so z divjanjem, na prostaški način rušili Janševo vlado.”Kulturnice” v pelc mantlih so vpile na najbolj prostaški način, tako, da me je bilo sram, da se takšna golazen štuli v slovensko kulturo.

  • Vera

   Verjetno je tako sovraštvo do Janševe vlade dobil od nekdanje partnerice Jerce Mrzel ? Kdo bi vedel ?

 • željudin

  vinko je v svojem govoru trdil, da bi politiki morali biti kulturniki

  zgodovina pozna nekaj ne preveč posrečenih primerov, ko so se kulturniki zavihteli na oblast…

  najbolj znan kulturnik vseh časov je slikar adolf hitler

  tudi radovan karađić je pisal prečudovite pesmi, preden je postal kulturnik-vojni zločinec

  • Franc Šink

   Zločinec na kulturni način.Zelo etično haha.

  • pajot

   Goebels je izustil znamenit stavek: “Ko zaslišim besedo kultura,se primem za pištolo.”

 • dvanajstzvezdic

  A ker proslave nisem gledal, a sem kaj zamudil?

 • centurion

  Jani in Vinko nista samo Möderndorferja.
  Sta tudi v genih sorodna. Bratranca.
  Iz vrtca v istem peskovniku. V rdečem. Tudi danes.
  O Vinku Modeldolfetu pa Bojan Požar danes na Požarreportu

  http://www.pozareport.si/?Id=dnevnik&View=novica&novicaID=22636&type=tags

 • pajot

  Smo edinstven narod v Evropi. Koruptiven,privoščljiv,zavisten,s komunisti na čelu,z razsutim gospodarstvom in zdravstvom,z enormno zaposlenostjo v javni upravi in še bi lahko našteval. Seznam je precej dolg. Trkamo pa se po prsih s kulturo in v nedogled ponavljamo tisto obrabljeno frazo,da smo se konstituirali kot narod edino in predvsem s kulturo. In imamo kulturni praznik,namesto,da bi tisti dan delali. Angleži imajo Byrona,Shakespeara,Dickensa,Beatle,če že hočete,pa ne zganjajo takega cirkusa. Nemci Thomasa Manna,Heineja,Hesseja,Italijani Danteja in Petrarco,Španci Cervantesa in tako naprej in tako naprej.Kako pa je s kulturnimi prazniki pri njih? Nimajo jih.Oni delajo.Ne zapravljajo časa.
  Dragi Vinko,nikar ne enači kulture z etiko,vsaj po tistem ne,ko smo vsi videli kako je draga potočnjak mastno pljunila na Žigo Turka. Igralka. Kulturnica,menda.
  Eh,kaj hočemo,takle mamo.

 • RATATA

  Sem se povprašal po svoji vesti, svoji, saj mislim da jo imam, pa sem šel pogledat kaj sem napisal 3dni nazaj v zvezi s “kulturniki” in “umetniki” Janezu Pokončnemu. Tole sem našel. (odgovoril mi ni nič)
  RATATA za: janez.pokoncni 3 dni nazaj
  Morda bi morali umetniki malo trpeti (glad, mraz, pomanjkanje), da bi kaj res umetniškega iz sebe dali.
  Če se prav spominjam, jih je včasih kar nekaj bilo tuberkulozno kašljavih in tako šibkih, da so nekateri celo nedoštudirani izdahnili.
  Ne pa tile kvazikulturniki dandanašnji.
  To niso umetniki, to so kar umetnine, v bistvu so se pa kar umetnuli v en sistem “dajte mi dajte.”
  Name učinkujejo bolj kot odvajalo.

 • PIA PlA

  Kulturo lahko zajemaš z veliko žlico, če se futraš s politiki iz skupne sklede.

  Ta skupna skleda je za nekatere kot “mizica pogrni se”, vedno je polna in kadarkoli se lahko iz nje do sitega nažreš. In kdor je preveč sit počiva, Lahko piše, riše, slika le o tem, kako težko je srati s polno ritjo. A narod ima dovolj sranja. Dovolj nam je kulture poveličevanja smrti in njenih krvnikov. Kulturno bi bilo, da nam že enkrat dovolijo našo kulturo in vrnejo Pavliha.

 • APMMB

  Tipično udbovski skeč. Provokator začne v bifeju ob šaku (oder Cankarjevega doma) pljuvati po državi( politiki). In družba ob šanku ploska, potem se pojavijo petelini, ki prezgodaj zakikirikajo, in že imamo vse v merži, ki mislijo,da je že prišla pomlad.
  Ne, ne, ne boste prišli na oder petelinčki,ki prezgodej kikirikate.

 • tarantela

  Gledala sem proslavo v CD. Möderndorfer je prav povedal. Po komentarjih spodaj sklepam, da vam ni do kulture, bi se pa bahali s kulturniki v svetu, seveda pa morajo crkavati v revščini, drugače po vašem mnenju niso kulturniki.
  No, o kulturi bi vedela povedati tudi moja haloška stara mama, ki je hodila redno na 14 dni v knjižnico po knjige. Peš!!! 4 (štiri) kilometre daleč, v vsakem vremenu!!! Še pri 75 letih starosti!

  • antimur

   Današnja slovenska kultura združuje predvsem čefurske kulturnike ter podrepnike kučanizma. Vsi pravi slovenski kulturniki so dani na stranski tir. Če si toliko načitana, bi vsaj to lahko vedela.

   • tarantela

    Vsak narod je vreden spoštovanja, prav tako njihovi kulturni delavci.

  • Mare Kranjc

   Kvazi kulturnik Moderndorfer ima dohodke višje kot poslanci, zato naj drži gobec. In ni edini.

  • centurion

   Saj je prav, da si gledala proslavo.
   Samo razumela nisi nič.

   • tarantela

    Jaz sem itak zabita, kaj čemo!

    • centurion

     Oprosti, tega nisem rekel.
     Upam, da PLAČO od Vinkota, ki je višja od
     plač politikov, katere kao kritizira, si razumela ali preslišala?
     Kaj je kot poanto govora o FINANCIRANJU kulture s tega
     piedestala PRAV povedal novi Prešernov _+2000 EUR mesečno nagrajenec?

     • tarantela

      Poglej v parlament, kadar je seja, tri četrt poslancev šprica seje, plače so pa najniže nekaj čez 3 jurje, ostale pa precej več.

     • centurion

      Poglej pijance iz kulture za šanki.
      Vinko zapravil za film 1.000.000EUR inkaso pa
      nekaj desettisočeur….
      Prosim….

     • tarantela

      Hm, je že tako, Slovenci imamo veliko alkoholikov in veliko umetnikov. Največji so popili največ…

     • centurion

      Samo niso dobili 1.000.000eur, največji…..
      Tudi tedanjih novcev ne….

     • tarantela

      Cankar se je s svojim pisanjem preživljal, danes se ne bi!

 • pajot

  Če bi bil jaz minister,bi financiral samo gledališča,muzeje,galerije,filharmonijo in opero. vsi ostali pa bi se morali dokazati na trgu,brez državnega denarja. Tako kot je to v navadi pri večini držav.

  • Aron

   Torej bi subvencioniral predvsem bogatejše, meščane, ki vglavnem koristijo navedene kulturne ustanove.

 • Fogglof Tunnek

  Pravi kulturniki, umetniki, humoristi, glasbeniki…so pretežno levičarji !!!… Če pa je že kaki desničar med njimi, pa je zelo zmeren, sredinski… ostali skrajno desni pa so bodisi na Trstenjakovi, bodisi blejejo pred sodišči (pa saj to je komedija) ali pa na ofčji farmi v grosupljem.

  • tarantela

   Prvi med levimi je bil Cankar.

 • Iza Demos

  Vse na trg od zdravstva in šolstva do kulture in parlamentarcev. Nič več prispevkov in minimalni davki le za nujne naloge države (ki jo je treba oklestiti še pa še max 100 glav skupaj s predsednikom države in parlamentarci). Vse ostalo naj se financira po lokalnem principu t.j. npr. pesnik Vojko je iz Trzina naj ga financirajo prebivalci Trzina, če se tako odločijo, Ljubljanski grad je v Ljubljani naj ga financirajo Ljubljančani, če se tako odločijo, itd..

  • tarantela

   Prešernove proslave naj pa financirajo prebivalci Vrbe!

   • Iza Demos

    Ampak samo tiste, ki se izvajajo v Vrbi in so se prebivalci Vrbe odločili, da jih imajo.Tisti, ki sprejme odločitev, naj tudi plača!

 • pajot

  Mi nismo kulturen narod. Dokler ne bomo pokopali mrtvih.Žal.

  • tarantela

   Mrtvi so že v nebesih.

   • pajot

    Morilci pa tukaj in zdaj pijejo vino,se mastijo s pečenko in dajejo dol kar jim pride pod roke.

    • tarantela

     Kje pa še imaš katerega? Sploh pa je ni teme na portalu, da ne bi česa takega vtaknili vmes, a ne? Bi še v recept za močnik!

     • pajot

      Tisti,ki podpira morijo in prireja ter hodi na proslave v Dražgoše,je zame ravno tako morilec.

     • tarantela

      Amen!

     • Maja Novak

      tako kot tisti ki moli k razpelu in časti večstoletno zgodovino morije

 • Maja Novak

  Govori se, da nova pripravlja udarno zgodbo, kako so dobili vero ban , da je kadila opij.

  • tarantela

   Ja pa violino je igrala…

  • Maja Novak

   stuff pa naj bi prešvercal veliki diletant pučnik, ki je imel dobra poznanstva med letališkim osebjem. baje obstaja posnetek na vhs kaseti.

  • Fogglof Tunnek

   Ona si je celo brizgala heroin…baje !!!… Baje, da ma doma Janez posnetek v sejfu???

   • tarantela

    Kwa je pa tistu, k se črtice dela?

    • Maja Novak

     od generala jajčkota prhljaj

     • tarantela

      Jao, opozori me prej, sem skor s stola padla od smeha!!!!

 • Peter

  Vidim, da se tumpek razume tudi na kulturo, no…

 • Ryuk

  Ob taki slovenski kulturi raje trošim kulturo hollywoodsko umetnost.

 • Maja Novak

  zanimivo je, kako je desnakar v jedru podvržen čaščenju kulta osebnosti. kot so desnakarji v biši jugi častili tita, tako danes svečkarijo za ivana janeza grosupeljskega. to je najbrž možganski defekt, ki je posledica rane indoktrinacije z veronaukom v otroštvu.

  • tarantela

   V stilu: “Mi smo Titovi, Tito je naš!”…

 • Viktorh

  9. 2. sem gledal videoposnetek Odmevov. Priznam, dvakrat sem ponovil tisti del, ko je umetnik “tolkel po mizi” in zmerjal oblast, ki SI TO ZASLUŽI. Zaradi všečnosti pa je dodal še delavce, pa upokojence.
  Ponavljal pa sem zato, ker sem užival ob gledanju presranih ksihtov politikov v prvi vrsti in malo bolj zadaj. Bravo, režiser, poiskal je PRAVE!

  Zdi pa se mi ogabno, da oblast napadajo naši “kulturniki” in “umetniki”, to je tisti, ki so najbolj uživali v propadlem sistemu in najbolj uživajo in lagodno živijo sedaj.

  V 50-tih in 60-tih sem bil abonent Šentjakobskega, Mestnega in Drame. Po osem premier so imeli letno in eno gostovanje. Danes le še po tri ali štiri…

  Ne vem kdo si je izmislil status za te “svobodne umetnike”, ki so le svobodni, niso pa umetniki. Gate na glavo….moja dolžnost je da sovražim RKC in podobni.

  Dva velika orkestra na RTV, v Filharmoniji, Operi, pa še v Mariboru. 2.500 priviligirancev, ki se udeležujejo procesij za potrebe rdečih fakinov. Policijski in vojaški orkester, ki pa lahko muzicirata le takrat in tam, ko to odobri vlada – minister.

  Prešeren ni bil dotiran od države, tudi Cankar ne, pa sta oba pisala. Vmes pa tudi delala.

  Sposobnost pesnjenja in pisanja ti je dana, vendar jo lahko uresničuješ po službi, tudi poješ lahko po službi, slikaš tudi…

  Delež stroškov v proračunu je visok, vprašanje pa je, če je objektivna potreba po tem, da je tako visok.

  Soldati, policisti, gasilci nimajo osnovne opreme za delo, mi pa guncamo afne v Cankarjevem domu, kjer se zbirajo snobi in se po prireditvah dvomljive vrednosti, nažirajo in nažirajo.

  Da, da, tako udarnih govorov bi moralo biti več, toda iz ust tistih, ki nimajo putra na glavi, ki lahko upravičeno zmerjajo oblast, ki so to zasluži.

  • tarantela

   Sama sem razumela, da si je privoščil vse oblasti od začetka samostojnost Slovenije naprej.

   • rabbit

    A ni čudno potem pa se isti Modndorfer brati in je pri istem koritu kot politiki, ki jih je napadal, še več ti isti politiki mu dajejo jesti iz istega korita. Bi bilo zanimivo izbrskati koliko je ta slavni režiser dobil denarja iz kotira po katerem tako vehementno pljuva. Že nekdo je napisal,da je za nek film dobil 1,2 milijona, film je imel pa 6000 ogledov. Pa takih perl je še veliko. Filmski režiser Mitja Okoren je v enem od intervjuju povedel, da mu je ministrica Širca rekla tebi ta denar ni potreben dobijo ga tisti, ki se ne znajdejo. Za bruhat. Nagrade in denar si delijo med seboj po načelu ti meni jaz tebi. Zato pa je halo ,če slučajno kdo hoče spremeniti sistem. Se spomnite kakšen halo je bil, ko je pater Rupnik dobil Prešernovo nagrado. Makarovičko je skoraj kap ampak glej no glej nagrado je odklonila, denar je pa prasica pa lepo popapala iz korita.

  • Nata

   No ja ,,,,,,,slišati je bilo pa vseeno dobro. In zato je tudi vtaknil zraven vlado J.J.
   O orkestrih……ljudje imajo vsaj delo. Pa v skupne blagajne verjetno njihovi delodajalci tudi plačujejo.
   Pa glasbene šole ! Polne so otrok. Učitelji in profesorji imajo delo………..
   In, potem ti glasbeniki – morda – dobijo delo v orkestru.

 • Nata

  Sedaj vas imam pa poln kufer !! Vas Nova in kritikastrov tu spodaj !!

  Nova……vedela sem , kam pes taco moli takoj, ko ni bilo prav nobenega odziva o Proslavi. Vedela sem, da ste dobili befel od užaljenih veličin. Tudi tisti članek o obnovljenem kulturnem domu v Stični, je bil zelo pomenljiv !! Oljudeh, ki so nagrade dobili niti besedice ? Pa sama proslava tudi ni bila slaba !Meni je bila všeč!

  Nadvse zanimivo je bilo, da tudi od vas komentatorji, ni bilo kaj dosti glasu !!
  Ampak, danes, po temle članku se je pa vsulo ??Za crknit !! Ste počakali, kaj glavni desnaki mislijo ? In potem….udri !Saj ravnate enako, kot levaki !!
  Ja, dragi moji, kaj pa je Möderndorfer ?? Kakšen silen faktor ? Da je vsega kriv ? Njegovi kulturniki so vrgli vlado J.J. ?? oH, A RES ? Pa kako velike dohodke da ima ? Večje od poslancev ? Ja, kaj pa so poslanci ? Sploh ta ” mladina, ki se je nabrala zadnje čase v parlamentu .
  Ja, napišite no !!O njegovem silnem denarju, ki ga dobiva od svojih.No, saj človek je režiser, pesnik¨, pisatelj ! Kaj bi radi ?
  O denarju, ki ga pri nas mečemo skozi okno, pa res ne bi nakladala ! Kot kulturnik sem na svoji koži poizkusila, kaj kultura pri nas je !
  In to, da se……so se…..in se bodo te nagrade podeljevale po politični pripadnosti, tudi ni nič novega .Ste kaj pisali o tem Nova ? Vas Kultura prav malo briga !
  Beremo samo o klanju , posilstvih, folka, ki so ga spustili v Evropo.
  Se zgledujete po drugih portalih ?Pojdite se solit !
  In, moji dragi desni Voditelji, kaj pa vam je uspelo narediti v letih vašega vladanja ?
  Tudi g. Simonitiju !!Vem, da se ni dalo ! A vendar bi se marsikaj lahko naredilo – s skupnimi močmi, ali ne ??
  Pa, da ne bo pomote. Sem član SDS že dolgo. Članarine z njihovim privoljenjem ne plačujem, ker ob sboji silni umetniški pokojnini pomagam preživeti svojim otrokom.
  Sem vneti bralec, poslušalec, gledalec vseh desnih medijev.
  Sem tudi Kristjan.
  Sedaj pa izvolite……..pljuvajte, kolikor vam duša da.

  • Viktorh

   “Sem vneti bralec, poslušalec, gledalec vseh desnih medijev.
   Sem tudi Kristjan.
   Sedaj pa izvolite……..pljuvajte, kolikor vam duša da.”

   Si torej DEC!

   In zakaj naj bi po tebi pljuvali?
   Svečanosti v CD nisem spremljal, ker pač ne gledam tovrstnih prireditev.
   O članku sem napisal svoje mnenje, TI PA GA NISI, napadaš so komentatorje.
   Torej si tudi ti “kulturnica”

   • Nata

    brez komentarja

    • Viktorh

     Te razumem, pričakoval pa bi, da bi komentiral članek in slovensko kulturo.

     • Nata

      Saj sem komentirala članek !! Pisanje o predsedniku komisije……

     • Nata

      Oprosti, koliko pa sam članek sploh govori o slovenski kulturi ??

  • tarantela

   Odlično, Nata!

  • Peter

   Prisel sem do prve lazi…nikjer ne pise, da so kulturniki vrgli vlado, ampak, da so pomagali, ja?

   • Nata

    kaj ti nikoli ne pretiravaš, ko si besen ??

    • Peter

     Ponavadi rešim sudoku ali dva, potem pa napišem komentar, ker tisti npisani v jezi ponavadi niso kj prida, no…

     • Nata

      hvala

   • Nata

    prav…..piše- predvsem kulturniki pa so pomagali………

    • Peter

     Tega se pač ne da zanikati, ker kolikor vem, niso zamudili nobene priložnosti, da ne bi nabijali proti vladi,no.

   • Nata

    Laž, Peter ? Prečitaj naslov- Simoniti. Kaj je rekel ?Pomagali je rekel V. M
    Peter, če želiva, se lahko obesiva prav na vsako besedo.
    In tega ,kakšne riti so kulturniki, nisem nikjer zanikala.

   • Nata

    Laž ?? Kaj pa piše v naslovu, Peter ? Kaj pravi Simoniti ?
    Pomagali je dejal V. M.
    O priložnostih in barabijah kulturnikov pa imam enako mnenje.
    Sem kaj takega kdaj zagovarjala.?

  • Viktorh

   “Sedaj vas imam pa poln kufer !! Vas Nova in kritikastrov tu spodaj !!”

   Naj ti dodam še to: Na Novi je redno zaposlen le eden, na RTV pa 2.500, pa moramo vsi plačevati, pa ne morem napisati komentarja, ki ne bi bil izbrisan. Ta portal pa je brezplačen in vsakdo lahko pljuva in pljuva.

   • tarantela

    Sama bi pričakovala bolj umirjene, nepristranske prispevke, predvsem pa resnico.

   • Nata

    Pa, saj vse to vem. Viktorh ??

    • Viktorh

     Zakaj pa potem neopravičeno pričakuješ, da bi bil ta portal tako obsežen kot MMC, da bi pisal o vsem in več.
     Trenutno pač piše o tistem, KAR DRUGI NE SMEJO.

     • Nata

      Ne, ne neopravičeno ! Nagrado so dobili trije dobri glasbeniki . Ta nagrada se podeljuje enkrat na leto .
      Pa, da ne bi napisali niti vrstice o njih ? Zakaj že ??
      Saj včasih se mi zdi, da jim zanimivih tem kar malo manjka.

     • tohuvabohu

      Nata, kaj pa, če bi ti kaj napisala o nagrajencih?

     • Nata

      Jaz sem na tem portalu zato, da kritiziram – predvsem levake. Kar po navadi tudi počnem. Ko pa pokritiziram tudi desnake, je pa cel hudič ??
      Naloga Nove pa je……saj sem že napisala.

   • Nata

    Vidiš, prav nič ne razumeš, kam sem merila .
    Mi je popolnoma jasno, kakšne težave ima Nova.In zelo jasen mi je tudi položaj v drugih medijih !
    Ampak………..je to razlog ? Denar ? Zaradi denarja so včasih zelo pristranski ?
    Ta članek ni poročilo o eni Proslavi, ampak je osebno mnenje novinarja.
    To, kar mi, na tem portalu pravzaprav kritiziramo.
    Tudi Nova nas velikokrat zavaja z naslovi.

  • Peter

   Se tista edina, ki zmore spraviti vec kot eno vrstico v korist levosucnih, je clanica sds, hihihi….

   • Nata

    v korist levosučnih ? Peter, a res ? Kje si pa to v mojem pisanju našel ?

    • Peter

     Njim je v korist vse, kar izrecno ne pljuva po desnih, no…
     Pa reciva “pogojno” v korist, bo šlo tako, no?

     • Nata

      Ne, niti pogojno. Ker ni bilo napisano s takim namenom.
      Obrnejo pa levaki prav vse. Torej ?

     • Nata

      Zato pa je pri nas tako, kot je !! Se ti ne zdi ?
      Mnenja, Peter lahko izrazim na zelo kulturen način.In z mnenjem ne bom škodila nikomur,

     • Peter

      Skušal sem samo pokazati, da levosučni kaj več kot enovrstičnic v posmeh janši ne spravijo skupaj, ti pa si vzela stvar preveč osebno, no…

  • Nata

   Že vidim, da bom morala še kaj dodati !!!
   Pozneje……sedaj nimam časa. Moram vaditi….kulturnica…….

   • Nata

    Torej, očitate mi, da nisem komentirala članka, ampak, da predvsem pljuvam po desnih !! Da držim z levaki ! Za crknit, no !Pač mislim drugače. In me jezi, da Nova takole opravi z nagrajenci.
    Briga mene sluzavi, pa mali palček na balkonu. Pa zeleni obrazi naših ” silnih ” vodij. Zanimajo me umetniki, ki so na Prešrnov dan dobili nagrade.

    Möderndorfer je izjavil, da je kultura neke vrste socialna institucija.
    Ali morda ni ?? Denar ministrstvo razdrobi na mnogo drobtin in drobtinic Na desetine festivalov in festivalčkov ………pa Agencij……pa društev .pa jaz tebi, ti meni !!

    Ali kultura umira ? Ja, umira. Po zaslugi politikov !!A ni res morda ?
    Ne vem, kaj je bilo ” prežvečenega ” v njegovih besedah ? Morda Nova zadnje čase nekaj prežveči, pa izpljune in je zadeva ad acta ?
    Pa kričal da je ? No ja ……..ne tistem velikem odru …..

    Stigmatiziral je vlado J.J. ?? Po moje jim je dal kompliment. Edini so si upali povedati, kako cenijo kulturo !! Je pa tisto bila napaka in slaba poteza. Zakaj sedaj taka užaljenost ? Malo preveč so ” podkurili “. Zakaj le ? Da bi prišparali denar ?Ja, pa ja de !

    Najbolj trapasta pa je, da ste vključili gospodično A. Radaljan, pa Fliserja .Popadel me je smeh ! Čez sedam let tudi ena Anja prav pride.Se še spominjamo odzivov tule na Novi, ali ne dragi komentatorji ? Sedaj ste pa kar tiho.Najbolj žalostno je to, da je enkrat Argument ta pravi, drugič pa je samo argumentek .
    Pa vsem en lep petek, čeprav ni sončka, da bi posvetil v to slovensko temo !

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, Prešern se po mojem v grobu obrača, glede na to ka se v državi dogaja. Kraja, podkupovanje, nepravičnost, lepljenje, kopiranje, laži… tega je mnogo…največ na strani desnice. Prešern, upam, da ti je fsaj notri v zemlji mirno, ker tu gor je cirkus poln klovnof… Desničarski klovni majo v rokah sekire in macole…nevarni so !!!

  • učko

   Vse tole kar si naštel je produkt neo-komunistično-rdeče-fašističnega-balkanističnega zločinskega kučo-režima !!!!!!!!!

 • slosin

  …. Leta 2013 se je z 1,8 odstotka nahajala na petem mestu, večji odstotek so imele samo Islandija, Estonija, Danska in sosednja Madžarska. ………
  —————————————–
  Seveda ni dovolj, ko je pa pri nas že vsak luftbremzar, ki zna zrecitirati 2 kitici Prešernove Zdravljice, umetnik in prisesan na državne jasli…

  • pajot

   Moja mama je takim rekla luftinženir.

  • Jovo Jamnica

   F socjalizmi smo meli verze Prešerna kuj na škatli čikof F57… Takrat smo bli rauhari špoštovani ot države!

 • althar

  Je prišla uš oni dan na oder in vpila, da je slišala, da vsake toliko kakšno njeno na silo izpulijo iz narodovega telesa in vržejo v sekret, kjer žalostno pogine brez zraka in gostiteljeve krvi. In to ni ne etično in niti pošteno! Ker one so uši, pardon, sol slovenskega naroda in narod slovenski bi brez njih na svojem telesu žalostno shiral in kmalu poginil. Uši pa je ime Šprinca Madrőfra, ima v pisarni svoj hlevček in prihajajo mestne device, vsak dan druga, in si jo deno za dve uri v glavo.

 • Peter

  Nasi levosucniki spet duhovicijo, vidim, no.
  Enovrsticnice sodijo pod kulturo, res. Vec pa tako ali tako niste sposobni spraviti skupaj, pacjenti, no.

  • tarantela

   A za haiku še nis slišu?

   • Peter

    Ne, se to na kruh maže?

 • FRANC3

  Vsak delavec, vsak kmet in vsaka branjevka proda in dobi plačano toliko, kot mu prizna trg. Kulturniki bi si pa radi sami postavili ceno (in to zagotovo ne majhno).
  vsakdo, ki je malo ”odštekan” se ima za umetnika in misli, da mu bo država te neumnosti plačala. Na drugi strani pa ljudje po 40. letih službe nimajo niti minimalne pokojnine 432,00 €!!
  Naj Moderndorfer napiše, kakšno plačo prejema od države!

  • učko

   Ceno kulturnikom postavlja neo-pro-komunistično-balkanistični režim, vsakemu “kulturniku” posebej !!!!!

 • Maja Novak

  nova himna sds-a:
  za eno samo črtico sm še imel
  je čuš pršu in vse uzel
  janez je pa gledu in se smejau
  za trebnuh se držal in glasno je dejal:
  za eno samo črtico si še imel
  veš da ne smeš si čisto ponorel.
  če tole v medijih se zgodi,
  spet bodo tolkli po meni fsi!!!!!!

  • učko

   Vse v stihu, vse v prozi, vsed se mi na k’rac, pa se vozi! Ka prauš ?

   • Maja Novak

    ne vem če bo šlo, cerkveni buzi,
    ti bolj rit diši, zato pa lulčka cuzi.

  • Rožle

   Tunnek pa si res glasbenik …?

 • Peter

  Tokrat pa pred Cankarovim domom niso stali raztogoteni kulturniki na čelu z Drago Gazelo Podočnjak in vpili na ministra? Čudno, ko pa so vsi isti, ne?

 • južnificirana_si

  manj kulturnikov, več umetnikov!

 • Viktorh

  Nedvomno v “kulturo” sodijo tudi gledališčniki, v različnih vlogah.
  Tu pa si vlogo lahko izbereš sam. Lahko si moški, lahko ženska, lahko vsakega malo. Malo si Gorenjec, malo Gorenjka, v vsakem primeru pas sovražnik demokracije…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, pa ni Ivan Janez neki kao pisatelj…Noriško kraljestvu, Premiki, Okopi, Druga republika… Zakaj ni on imel govora, ali fsaj sedel v prvi vrsti?… Bi se malo smejali !!!

  • Fogglof Tunnek

   Janša je velik človek, voditelj in tudi intelektualec !!!!!… NOT !!!

   • Fogglof Tunnek

    Med pisatelji imamo tudi državnika JJ… Slovenski Vaclaf Havel !!!… NOT !!!

  • Ruggedplant

   Janša za razliko od večine “kulturniških” režimskih vazalov ne potrebuje nobenega ministrstva z milijonskimi finančnimi injekcijami (piškotki), da proda svoje knjige na trgu, ti je zdaj jasno?

   • tarantela

    Tole me pa zanima, resno! A je kje objavljeno, koliko knjig je prodal, menim, da bi morali obstajati kje kakšni računi oz. nakazila, da vidimo, koliko je s tem zaslužil. Če bi jaz tako veliko knjig prodala, bi se s tem pohvalila. Mislim, ne število natiskanih izvodov, ampak prodanih.

    • Maja Novak

     njegove knjige kupujejo člani sds-a vsako leto ob plačilu članarine. kdor v lepeni ne kupi knjige generala jajčka, ga njavro in krkovič potunkata v reki. če ga to ne omehča, pa posluša recitale kuntnerja in bana. nihče še ni zdržal veš kot tri minute. baje si je ena članica od groze odrezala ušesa.

    • skrajna resnica

     po orožju, Patriji, kliniki, Trenti sedaj še knjige? Prodal naj bi jih kar 85000, sedaj potrebujemo le še tovariše represivnih organov da ga še tretjič zaprejo, potem ko ne bi ugotovili kraja, časa ali načina kaznivega dejanja.

     Medtem bi izpuhtelo še nadaljnih par miljard, ampak tarantele hočejo igre, ne kruha.

    • Ruggedplant

     Kolikor je meni znano, je bil Janša v 90ih eden najbolje, če ne celo najbolje prodajan slovenski pisatelj na domačih tleh. Premiki in Okopi sta bili v dveh letih dobesedno razgrabljeni. Prodali so 60.000 Premikov in 15.000 Okopov.

     Iz glave torej ne bi znal našteti poslanca slovenskega parlamenta, ki je z lastnim poštenim delom (kaj šele intelektualnim) zaslužil toliko. Prodanih količin drugih knjig pa še nisem zasledil, ker me zanima edino njihova vsebina. Noriško kraljestvo je bilo zame veliko presenečenje, a po prebrani lahko rečem edino : POZITIVNO.

     • rabbit

      Zanima me koliko knjig je prodal aktualni kulturni minister Tone Peršak. Ali kdo ve koliko jih je sploh napisal.

     • Ruggedplant

      Napisal je 2 romana in to je to. Njegov bogati življenjepis si lahko ogledaš tule: https://sl.wikipedia.org/wiki/Tone_Per%C5%A1ak

      Sem pa odkril, da je tovariš očitno že leta 1982 spisal program stranke SMC katerega že dve leti in pol raziskovalci vsega sveta zaman mrzlično iščejo v geoloških plasteh planeta. Delo se imenuje: “Med stvarnostjo in domišljijo”.

 • Beli Sneg

  Problem ni premalo denarja. Problem je kako se ta porazdeli. Pa ravno tisti se oglašajo, kako so revčki “revni”. Ja na duhu res. So pokazali ko so rušili vlado JJ. Smo pa videli, da so bili ob dnevu kulture spet aktivirani “režimski kulturniki”: Predin, Partljič….

  • Maja Novak

   Partljič pa režimski!? Ko je ivan janez jajčko še po kolenih romal v jajce in pisaril partiji za ponovni sprejem, je tone partljič pisal družbenokritična dela, velikokrat na robu cenzure.

   • rabbit

    Partija je imela zato t.i .režimske dvorne norčke kot Tof in Partljič, ki jim je bilo dovoljeno se delati norca iz partije, če pa nisi bil režimski dvorni norček, si pa kar hitro pianino špilal v arestu.

    • Maja Novak

     ah ta vsemogočna partija. vi desnakarji res ne morete preživeti če nimate zunanjega sovražnika. živite v mitičnem svetu dobrega in zla, z drugimi besedami, kdor ni z nami je proti nam! ta zaslepljenost je neverjetna. no sicer pa kdor verjame v pojoči grm, govorečo kačo in žvižgajočo meglico, je tako ali tako na poti cerebralnega kolapsa.

     • rabbit

      A ti to sebe opisuješ ravno včeraj sem spremljala tiskovno konferenco dveh tvojih partij ZL in eni drugega so obtoževali kot včasih partijci, ko jim je en bil odveč so se ga enostavno rešili v začetku so ga ustrelili, no potem so se zadovoljili z zaporom in z izolacijo. očitno se niso še nič novega naučili.

    • Peter

     Ja, Ježek je bil zelo pa že zelo na meji, so ga s težkim srcem tolerirali…

     • Maja Novak

      čudno, da ga niso zaprli! ta partija pa res nima enakih vatlov za vse!? sami se zapletate v kontradiktornosti in nesmisle. sami mentalni invalidi, ki potrebujejo berglo vsemogočnosti in vodljivosti pa naj bo to bog, župnik ali veliki vodja ivan janez jajčko.

     • rabbit

      So imeli, so imeli različne vatle za različne ljudi. Najbolj smešno, ko so mojega soseda zaprli zagrizenega partijca, ki pa je samo zinil, da krava ne more imeti v enem letu dveh telet, razen, če ima dvojčke to je rekel svojemu sokrajanu Ivanu Mačku Matiji pa je fasal 3 leta aresta od tega 6 mesecev samice..

     • tarantela

      Če je to res, je pa treba kam bolj javno zapisat!!!

     • rabbit

      Seveda je res pa še nekaj ti povem njegova sinova sta pa še vedno zadrta partijca.

     • Maja Novak

      hahahahahahaha. kaj so to sds-ovske pravljice za lahko noč? če ne boš priden te bo partija/udba vzela.hahahahaha. kakšno nakladaštvo, natolcevanja in laži!

     • rabbit

      A ni hudič ko je udbovec slep pa noče verjeti resnici.

     • Maja Novak

      hahahahaha! kje si pa to slišal? pri veronauku ali na taboru v lepeni. dej ne nakladaj pa ne laži! edini, ki so sposobni zapirati za takšne stvari so seveda kleriki.

     • rabbit

      Seveda to ti je pa ata Kučan v tvoja neumna ušesa ulival ali ti jih je Pepca Kardeljeva kdo je bil.

     • tohuvabohu

      Prasica!

     • tarantela

      Te je pa res izzvala…

     • Maja Novak

      resnica izvabi iz ljudi najboljše in najslabše. desankarji so v tisti drugi kategoriji.

     • rabbit

      A si ti kdaj svojo besedilo za seboj prebral , si zelo žaljiv. Kar poseješ to tudi požanješ.

     • Maja Novak

      zakaj bi bila užaljena? od desnakarja težko pričakuješ kaj drugega. to je kot da ti janševik reče dober dan!

     • rabbit

      Ko umsko bolan pizdek komunističen zmerja ne more pričakovati,da ga kdo naziva gospod.

     • tramal

      Ma pusti tega zafrustriranega dvospolnika saj se ne splača besed zanj

     • rabbit

      Ta si zasluži malo pikanja, veš si ga predstavljaš za tipkovinco saj ga bo še kap.

     • tohuvabohu

      A najboljše potegne ven iz rdečkarjev tvoje sorte? LOL.
      To govori največji primitivec med tukajšnjimi “komentatorji” (za nepoučene: navednice so zato, ker je ta spaka tu samo zato, da zmerja, blati, laže in diskvalificira drugače misleče).

     • tohuvabohu

      Izzval!

     • rabbit

      Ježek je bi večkrat zaprt če še ne veste.

     • Maja Novak

      ja zaprli so ga italijani med drugo svet vojno. ne zavajaj!!!!!!

     • rabbit

      Pa komunisti tudi zaradi Cince Marince.

     • Maja Novak

      dej nehi lagat! kako te ni sram, da tako nesramno lažeš in zavajaš!!!!!!!!
      https://sl.wikipedia.org/wiki/Frane_Mil%C4%8Dinski_-_Je%C5%BEek

      čisto v maniri desnakarjev in njihovega podtikanja in laganja!!!!!!!!

     • rabbit

      V Wikipediji je pa vse točno napisano pa ja ne bodo udbovci napisali po resnici, kdaj je pa še udbovec kaj po resnici povedal.

     • Maja Novak

      pa to ni res. udba kontrolira wikipedio!? to je neverjetno. ta udba nadzira svet. zrežirali so sodbo v avstriji, lovke imajo na finskem, zdaj so se pa ppolastili še wikipedie. bravo res si odličen primer cerebralnega bankrotiranca. si že bil pri maši? ti spet v glavi zvoni?

     • rabbit

      Na Wikipedijo lahko vsak napiše dodatke a tega pa ti še vedno ne veš. Po vašem ima pa Janša bolnico v Avstraliji najbrž ste jo videli kot vidite bele miške pa denar, ki vam uhaja iz korita. Tebi pa ne more zvoniti ker imaš itak tako prazno zato pa si idealen primerek za komunistično pranje ker možganov tako nimaš.

     • Maja Novak

      a to piše na wikipediji!?dokaži!!!!! dej nehi se smešit in nakladat!!! bolj spranega osebka od tebe ni! verjetno je po tvoje tudi zemlja ravna in sonce kroži okoli nje in seveda verjameš v nesmisel kreativnega dizajna zraven pa masturbiraš na ladyboy porniče.

     • rabbit

      A to ti sebe opisuješ.Najbrž je hudo biti sam s seboj ko se ti svet, ki so ti ga tvoji priviligirani starši položili v zibko. Sedaj se pa sesuva kot hišica iz kart vse kar si v življenju verjel je ena velika LAŽ.

     • Maja Novak

      no kje je zapis na wikipediji, da ima jajčko kliniko v avstraliji? prokleto nakladaško gobezdalo. tebi se svet sesuje vsak da, zato pa moraš na remont na trstenjakovo in k župniku.

     • rabbit

      Cepec vidim, da res imaš prazno glavo, da ima Janša kliniko v Avstraliji to govorite vi po vseh medijih in forumih valite to kepo o kliniki v Avstraliji pa je še do danes niste našli glavno, da se piše. Ti si revček pojdi k Kučanu pa ti bo teta Štefka piškote spekla pa čaj skuhala. Ali pa v kakšno garažo ste že nove kužke nabavili.

     • Maja Novak

      najdi moj zapis o janševi kliniki!? lažnivo govno klerikalno! da te ni sram! ne vem ali si od vse indoktrinacije tako zabit ali pa tako pokvarjen. najbrž si zabit, saj nočem verjeti da obstaja takšna svinjarija od človeka!

     • rabbit

      Še vedno opisuješ sebe kaj si cepetavček in če ni po tvoje se pa cepetavček raztogoti. Ti govoriš o Janši v članku kjer se govori o kulturi ti si privlekel Janšo.

     • Maja Novak

      tako pa je če je med desnakarji veliki vsemogočni vodja. pravo omnipotentno bitje. utelešenje boga na zemlji. Veliki general jajčko, zmagovalec bitke na grosupeljskem polju. tam je hrabro z mečem resnice premagal srbskega sovraga. mi smo s tabo. za koga? za boga, domovino in generala!!!!!!

     • Vera

      Kaj si pa ti dobrega naredil-a za Slovenijo ???????? Samo jezikaš,. drugo pa ne znaš !

     • rabbit

      Gospa Vera še v tem je bolj revež, poglej njegove besede, besedni zaklad tam okoli 300 besed,ki jih ponavlja znova in znova.

     • pajot

      Kakšnih tristo,lepo te prosim. samo dve. In sicer: janša,lopov.

     • rabbit

      Se opravičujem, res sem malce pretiravala.

     • Viktorh

      Bil je gastarbajter.

     • tramal

      Da udba dela po celem svetu svinjarijo s tabo vred.

     • rrrrr

      Rabbit še enkrat. Udba svojih, torej Majinih, nikoli ne zapira. Ježkova priredba Cince Marince je bil le ventil za kontrolirano praznjenje ljudskega nezadovoljstva.Da so poglobili vtis, je udba razširila kot javno tajno sic!, da so Ježka zaradi Cince zaprli… Tako kot Tofov Moped Show, pa nedeljski feljton igralca Tovornika-Štefa na radiu Maribor, pa Tone Partljič s svojim ,,Atetom, socialističnim kulakom””, itd Režimski norčki so smeh ponudili namesto kave, bencina in služb. Tako včasih.
      Za današnje tepčke pa Stand up Zrneci&co, pa radijski Avdići, Šimeki itd.

      Če butastemu folku krademo, preteklost, otroke in prihodnost, naj se vsaj pri tem zabava!

     • rabbit

      Lej da je bil Ježek zaprt mi je povedal en gospod, ki ga je videl v prostorih udbe na Beetovnovi. Najbrž imaš prav, da so ga zaprli samo za videz v resnici jim je pa izdajal svoje kolege saj se bo kdo našel naprimer Omerza pa kdaj pogledal njegov dosje. Vem pa kako je bilo pri Partljiču in Tofu bili so komunistični dvorni norčki ,ki so po naročilu partije pokali vice o partiji.

     • Viktorh

      Bil je režimski klovn tako koz tof, tone…

     • Peter

      Ja, vem, ampak so mu vseeno dali oddaje na Hanzi…

     • rabbit

      Veš, ko je šel čez mejo pa je šel spet na pranje možganov, da se tako nedela pa tiste njihove nebuloze. So jih pa imeli zato, da so bili filter za razočarano ljudstvo. Teh nekaj je bilo laže nadzorovati , kot če bi prišlo do tega, da bi se jim začelo ljudstvo upirati množično, zato jih je tudi presenetila Roška 1988. Niso tega pričakovali zato jih je bilo strah kaj se utegne zgoditi in kasneje, kar se je zgodilo v Romuniji zato so navidezno sestopili z oblasti. Poskrbeli pa so zato, da so denar pred tem poskrili.O tem lepo piše Rado Pezidr kako je Udba poskrila denar preko firm v Trstu in Švici.

     • tarantela

      Ježek je ob v svojih poznih letih sam povedal, da ni bil nikoli zaprt zaradi svojih misli, zapisov ali izgovorjenih kritik

     • rrrrr
     • Viktorh

      Obsojen zaradi lepšega, nikoli sedel…

    • Viktorh

     ježek, toff…

     • Maja Novak

      da te ni sram ti moralna spaka! fran milčinski ježek je eden izmed pronicljivejših družbenih kritikov in kulturnih ustvarjalcev.

     • rrrrr

      Ježek? Največji humorist med udbovci in največji udbovec med humoristi. Le Staneta Severja ni ovadil, ker bi sicer on njega. Punči, uči se !

     • rabbit

      Se pravi, da je to res, da so ga zaprli samo na videzno, ker meni je en gospod pripovedoval o tem, da so Ježka zaprli udbovci in ga po dveh dneh izpustili, se pravi, da je to bili samo navidezno. V

     • pajot

      ježek ni bil nikoli zaprt.

     • tohuvabohu

      Tipičen rdečkarski slovar: družbeni kritiki. LOL. Pazite, komanči, že zdavnaj vas je povozil čas.

     • Viktorh

      Dovolj si star, da bi lahko vedel, da je bil Ježek režimski klovn. Vse mu je bilo dovoljeno…

   • Ruggedplant

    Se šališ ?

    • Maja Novak

     ne

  • Johan

   Nsi in njen župan v Vojniku je povabil Partljiča za visok honorar, se že povezujejo elite !

 • Peter

  Se vam spet rola, levosučni?
  Kaj več kot o janši pa ne znate, kaj, bogi revčki omejeni, no…

  • Rožle

   Že na Kurah ne mine dan, ko se ne bi samozadovoljevali na Janšo…
   No, sedaj so ga za nekaj časa nadomestili s Trumpom …

 • if

  Z govorom Vinka Möderndorferja je izrečena nezadostna ocena (tajkunsko ropanje) stanju države in tako tudi prvi vrsti v parterju (Pahor, Cerar, Brglez, Lipicer …), ker so prav ti ta hip odgovorni za nezadostno stanje države.
  Negativno oceno je izrekel tudi pomembnežu Kučanu sedečemu na blakonski višini, ker je on med odogovrnimi za tajkunsko ropanje države.

  Vinko Möderndorfer je z nezadostno ocenil tudi sebe, kulturnika, ker je poudaril neresnici:
  drugi vladi JJ je očital ukinitev ministrstva za kulturo, češ, tako je dokazala svoj odnos do kulture, pri čemer ni poudaril, da je druga vlada JJ iskala rešitve znižanja stroškov z namenom, da bo več ostalo za razvoj in kulturo.
  ni poudaril dejstva “v desetih letih (po prvi vladi JJ) so vlade nazora Vinka Möderndorferja v desetih letih oklestile kulturo iz 178 milijonov za 19% na sedanjih 148 milijnov”.

  Tako je kulturnik Vinko Möderndorfer dokazal svojo neetičnost, zato ni kulturen kulturnik, kakor bi moral biti skladno z načelom iz svojega govora “če si etičen, si kulturen, tako prepsoto je to”.

 • Beli Sneg

  Partljič je bil vedno režimski. Tako kot Ježek in Tof. Toliko humorja ali kritičnosti, kot so jo dopuščali rdečkarji, zaradi videza kako so “demokratični”, toliko so bilil dotični režimski podrepniki kritični.

  • Maja Novak

   dej ne nakldaj v dobri sds-ovski maniri laganja in hujskaškega potvarjanja. tako partljič in še posebej ježek sta bila zelo kritična do prejšnjega sistema. ne pa tako kot general jajčko ivan janez znan romar po poteh avnoja in častilec portreta dolanca. desnakarji ste mentalne spake in to že od nekdaj. prežeti z versko indoktriniranostjo in bi se še v luno drli sonce, če bi vam veliki vodja tako ukazal.

   • Vera

    Ne nakladaj več samo o eni stranki , ker te imamo dovolj !!!!!!!!!!!

    • Peter

     Nikoli ni dovolj videti levosučne v vsem njihove intelektualnem sijaju.
     Samo pomisli, kaj bi bilo, če ne bi bili tako strpni, tolerantni, entelagenti..kot so, no…

     • tohuvabohu

      Tudi na levici se najdejo pametni, strpni in vzgojeni ljudje. Ne razumem pa, da semkaj prilomastijo samo njihovi najhujši izmečki. Edina razlaga je, da jih pošilja Organizacija.

    • Maja Novak

     tako pa je v demokraciji. seveda ti navijaš za totalitarizem, diktaturo velikega generala jajčka. tvoje mokre sanje! NIČ NE BO!!!!!!! klerofašistom je odklenkalo!
     s tem se ni za igrat, politika je čudn špas, boljš bi ble frnikule za vas!!!!!

     • tohuvabohu

      Prasec levofašistični!

     • rrrrr

      Kaju je to klerofašizem?

     • Vera

      ” Jajčka ” bomo barvali 15.4 dan pred Veliko nočjo ! Partijci so prvi pri svojih mamicah , tetah, babicah , ker pravijo, da ga ni mesa čez našo ” blagoslovljeno šunko ” .

     • Maja Novak

      jajčko tebe farba že 30 let. si farbasta k klompast pirh. čak kva je že blo za veliko noč a je jezusu ta drugič ustal k ga je marija magdalena zmasirala.

   • tramal

    Pojdi se naprej prodajat na cesto in pusti normalne ljudi pri miru.

    • Maja Novak

     bolj težko. je tvoja mama zasedla najboljše mesto. zadnja cena liter mleka in kila grozdja. saj boš kmalu jedel.

 • elh

  svete krave kontinuitete.

  ima pa olajševalno okoliščino dotični, da govori traparije. ga je žena pošteno nalomila, kot je pred leti pisalo v kroniki. morda je to.

 • Maja Novak

  čudno. bivši režim je za videz demokratičnosti dopuščal humor. zakaj potem jajčko za videz demokratičnosti nima protikandidata na volitvah za predsednika sds-a?! ajmo desankarji, kje je vaš demokratični duh!? ah saj je res, demokracija je za vas prazna beseda kot bog!

  • rabbit

   A Cmerar je imel tudi proti kandidata, ko en Brglez samo reče nekaj kar cepetavčku ni všeč že tip skoraj znori. Celo svojo stranko poimenuje po sebi. A Židan je imel tudi proti kandidata, A Ljudmila je imela tudi proti kandidata. Pa Bratuškova je celo vlado razbila zato ker je hotela biti predsednica stranke.

   • Ruggedplant

    Veš da jih živcira prav vsaka stranka, ki svoje predsednike voli demokratično in jim jih ne nastavi F21 zaodrje. Taka stranka je sicer trenutno le še ena, a pravi komunist ni srečen dokler nima oblasti nad popolnoma VSEMI.

  • Ruggedplant

   Za razliko od vaših partijskih strank, ki so vse brez izjeme nastale iz ene same, ima SDS transparentne volitve na katerih člani sami izbirajo koga želijo imeti na čelu stranke v naslednjem mandatu. Pri vas pa se vse zgodi v zaodrju in rezultat boljši od Zoki, AB, Rop, Cmerar, Šoltes pač ne more biti.

   • Maja Novak

    ja seveda izbirajo sami. na lističu pa samo veliki general ivan janez janša. še volitve 46 so bile bolj demokratične kot volitve za predsednika sds!

    • rabbit

     A ja s kuglicami škatla , ki je bila za monarhijo je bila kovinska da je zaropotalo, A vidiš kako si neumen pa ravno tvoj dvorni komik Partljič piše v Moj ata socialistični kulak. Ko je kuglica zaropotala si je komisija zapisala in drug dan so prišli po njega na zaslišanje.

     • Peter

      Misl, d če on tega noče vedet, tud drugi ne bojo, no…

     • Maja Novak

      general jajčko vedno dobi 121,4% volilnih glasov. matematiki se še vedno ukvarjajo s tem fenomenom. in nikoli glasova proti. no jih je pa že nekaj zginlo. veliki general ivan janez jajčko, najboljši učenec partije. takšno vladavino mu zavida še kim đong un. še franjo tuđman ni imel takšne prevlade kot veliki general ivan janez.

     • tarantela

      Saj ravno v tem je Partljičevo “disidentstvo”, upal je to zapisati, ko so drugi molčali.

     • rabbit

      In katerega leta je on to napisal. Vsi so vedeli pa se noben ni upal povedat,ker je bila strahovlada tako huda, da so se vsi bali povedati, ker so vedeli kaj jih čaka, zapor, zakaj je pa Partljič to povedal njega pa ni doletela nobena sankcija.

     • Maja Novak

      ufff alternativna dejstva. ostali so govorili po gostilnah, partljič pa na odru in platnu. le kdo ima večji doseg?

     • rabbit

      Ampak vaški pijanček je fasal arest, Tovariš Partlijč pa denar in nagrade – komunističen dvorni norček.

     • Maja Novak

      vaški pijanček je fasal arest ker je ženo pretepel. pol ga je blo pa sram, pa je okol govoru, da so ga zaprl ker je čez titeja ofiral. a ti je to ati govoril, ko je mami po ‘stopnicah padla’?

     • rabbit

      A s tem si ti vest pereš, se pravi, da si bil ti tisti, ki si te vaške pijanček zapiral. A zato si tako jezen, ker smo te razkrinkali kot zvestega udbovčka, kako pa kaj Mačkov dosje.

     • Peter

      Upal, hihihi…
      Kot si je upal Tof, a ne…
      Partija je vsaj to vedla, d ljudje rabjo ventil…in to s bli ti tvoji “disidentje”…
      Zdej so pa še to pozabil in pritisk raste…no.

    • Ruggedplant

     je komurkoli iz stranke prepovedano kandidirati? Ne veš? Torej molči. Dejstvo je, da ima prav vsak član stranke pravico kandidirati za to mesto in dejstvo je, da se ni še nikomur, ki je predstavil protikandidaturo nič zgodilo. Jasno? Bi morali po tvoje uprizarjati predstavo za javnost in člane stranke SILITI, da kandidirajo? In kako je možno, da v največji in edini slovenski demokratični stranki ta hip ni protikandidatov? Zato ker je vsem članom stranke kristalno jasno kakšne sposobnosti so potrebne za borbo proti praktično celotnem državnem in paradržavnem sistemu in kakšen križev pot sledi, če samo za trenutek obuješ Janševe čevlje. Tudi v SDS-u se prav gotovo najde kakšen špekulant in povzpetnik, a ga ni junaka, ki bi si upal za domovino nositi tarčo na čelu tako kot to janša neuklonljivo počne že 30 let. Bi si sam upal? Stavim, da bi izgubil živce že po enem mesecu drugorazrednega državljanstva, kaj šele vodenja največje in edine protipartijske stranke v Sloveniji.

     • Peter

      Težka bo, maja ni sposobna naenkrat predelat več kot 5 do 6 besed…torej pričakuj odgovor čez kakšen mesec, če ji vmes ne zakuha na podstrehi, no…

     • Maja Novak

      hahahahaha. oj veliki general ivan janez! mi smo s tabo! ti si prvi in pravi osamosvojitelj slovenije, sam si premagal srbskega sovraga in ga ugnal v kozji rog. veliki general ivan janez , naj živi na veke vekov. pamflet vreden partijske propagande. po tvoje tudi kpj ni silila ljudi v kandidaturo, ker nočejo predstave za javnost ali soočenja različnih mnenj!? kaj bo že !? tako si zaslepljen, da ti ni več pomoči! če ne razumeš in dojameš pomembnosti dialoga znotraj VSAKE stranke, potem ti demokracija preprosto ni jasna. no saj je težko pričakovati od mentalnega reveža kaj več.

     • Ruggedplant

      Mi je bilo že vnaprej jasno, da napisanega ne boš razumel, zato se ne mislim ponavljat. Moji odgovori tebi so torej namenjeni tistim, ki jih sicer pamet še ni povsem srečala, a kažejo vsaj željo po tem in so, če ne drugega, vsaj funkcionalno pismeni.

     • Maja Novak

      no o tem bi se dalo razpravljat. so pa zanimive tvoja opravičevanja totalitarnega vodenja stranke. res zanimivo. hvala za odgovore. čeprav sva z različnih bregov, te cenim.

    • RATATA

     Tis tud za u tačrna skrinca.

     • Maja Novak

      ja kva a ti nis za u tačrna skrinjca?

     • RATATA

      Tud, tud, sam da ti že zamujaš – bi morala že not bit, jaz pa še na pol poti do tja nisem.

 • Rožle

  V Sloveniji vas je AB že rešila….zdej vas bo pa še Cmerar….!
  PA SAM DA NI JANŠA !!!.. Pa tut, če se Slovenija do temeljev podre…

  • rabbit

   smešen pa tudi če morajo zato, da so rešeni dati 10 milijard več denarja.

 • Beli Sneg

  Tukaj gor se je kar veliko “demokratičnih” rdečkarjev privleklo. Mi je pod čast z njimi se spuščati na nivo “dovoljene demokracije”.

  • rabbit

   Saj imaš načeloma prav ampak veš v kakšen užitek mi je zajebavati rdečkarja

   • Peter

    Problem je v tem, ker ne štekajo, da jih zajebavamo. Oni mislijo, da nas s svojimi jajčnicami (glej razlago zgoraj) jezijo, hihihi…no.

    • rabbit

     Hahaha saj zato jih pa ker vem da jim prav kmalu ne potegne. A vidiš s kašno ihto pišejo.Ker pa argumentov nimajo začnejo pa zmerjat in Janšo na dan potegnejo. Vidim, da tudi domišljije nimajo ker vedno eno in isto. Janša komunist, Avnoj, pohod, Patrija, a ja pa orožje, sem pozabila vedno eno in isto.

 • Peter

  Kaj ta AFŽjevka maja junija še kr afne kle gunca z jajčkoti pa tak?
  Pa dejte ji že en Kinder jajček kupit, pa navodila za igračko sestavt uzet, d bo en teden sestavlala tist pa bo mir pred njo, no…

 • Boco

  Kaj so presstitutke vemo. Kako se pa lahko rece nasim pravovernim novinarjem? Mislim, da bi bila prva beseda kultituske.

  • Beli Sneg

   Mislim da jim zelo ustreza prestitutke in prestituti. Je lažje za izgovarjat.

 • Rožle

  Tunnek in Maja N…sta šla skupaj na malico…
  Ja seveda…saj gre vendarle za eno in isto osebo…

  • Peter

   maja ne dobi dodatka za topli obrok…..no, hihihi…

 • Peter

  Nova zvrst levosučne kulture:
  – jajčnice… kratke, neduhovite enovrstičnice o njihovem omiljenem politiku..

  (en nasvet, študirajte alan forda, predvsem grunfa, on vam bo v svetal navdih). Drugo leto pa po nagrado Sklada, no, maja…

  • Maja Novak

   saj je jajčko s svojo kliko resnična manifestacija zlikavcev iz alana forda. baje je ivan janez janša pravi superhik!!!!!

 • črnaovca

  Simoniti in kultura no ja bil je minister za kulturo a to nima veze in sploh ne s kulturo obnašanja

  • Peter

   Si hotu kej povedat? Ja pa dej, sej te ne bojo brisal, no…

 • tramal

  ¸Ta butasti midndorfer je bil že v vseh komunističnih stranka tako da mu sedaj preostane samo še komunistična zunajzemeljska vesoljska stranka.

  • Maja Novak

   baje sta bla z ivanom janezom strankarska soborca. po nepreverjenih podatkih, sta se na prvem romanju po poteh avnoja držala za roke.

   • rabbit

    No pa spet nekaj novega izvem do sedaj sem mislila, da je Vinko Modendorfer ljubitelj žensk nisem vedela da za ta roza navija.

    • Maja Novak

     to je bila samo mladostniška romanca. ivana janeza še danes v riti stisne ko se spomi na veselega vinkota.

     • Vera

      Pravilno se v našem slovenskem jeziku napiše ” VINKA ” ne ” VINKOTA ” Jasno tov. ?

     • Jovo Jamnica

      Vinkeja…

     • tohuvabohu

      Vinčija?

     • tarantela

      Odspred je “Da”

     • tohuvabohu

      Vinči Vogue!

     • tarantela

      Sem mislila, da misliš Da Vinci.

     • tohuvabohu

      Vem, vem.

     • tarantela

      A vidiš, kaj vse se lahko našklemfa iz enega Vinceka.

     • Maja Novak

      hvala, bom upoštevala.

 • Rožle

  Tunnek je vsaj murgelski plačanec na portalu …Medtem, ko Maja Novaković more za svoje komentarje celo plačat velikemu Škratu ….
  ccc…diskriminacija med levaki pa taka —-

 • tarantela

  Hm, iščem po vsem portalu, pa nikjer nič o tem, da je prizivno sodišče zavrnilo Trumpa.

  • Rožle

   Bodi vztrajna ….

   • tarantela

    Kaj mi nuca, če pa nočjo napisat.

    • Rožle

     Obiščeš drug portal in je stvar rešena …
     simpl kt pasulj …

     • tarantela

      Sej, ampak jest prčakujem od portala resnice…

     • Rožle

      Itaq…nekateri ste se že pošteno razvadili ..

     • Peter

      Tko k prčakuješ, d ti Persil opere usrane gate pr 40, al kva, no…

     • Rožle

      “najprej ga malo namoči”…..ta stavek ji je najbolj pri srcu..

 • kokobily

  Njet, Vasilij, NJET !!!
  Načrt za kulturnike, tako, da ukineš ministrstvo za kulturo..
  Na RTV (tedaj je bila dobra, a ne Vasko ?) ti zaračunajo prispevek še za pokojno babico, se pritožiš, smrtni list pošiljaš, nič ne zaleže, pritožba -neutemenjena, lahko se pritožiš na drugo stopnjo. Ministrstvo za kulturo, a kaj, ko ga več ni, UKINJENO. Prosto po Vaskotu… Genijalci……..

  • tarantela

   V času te Janševe vlade so si izmislili še poseben davek:
   Penzionisti so v svoji organizaciji osnovali poseben vzajemni sklad za primer smrti, da so svojci umrlega imeli olajšano plačevanje pogrebnih stroškov. Plačevali so v ta sklad od svojih pokojnin, pa so se v tej vladi spomnili, da je treba to obdavčiti in tako svojci niso dobili toliko , kot jim je pripadalo, ampak si je od vsakega umrlega država vzela svoj delež. Od vzajemnega sklada! SRAMOTA!!!

   • Peter

    Grozn, res.
    Ampak sej so vsi isti, a ne, tarantelca, no?

 • Rožle

  Ko se utrudi Tunnek uleti Maja N ,…in obratno ..
  se pravi ni ženska, ki bi delala dve stvari hkrati …

 • Beli Sneg

  Kulturniki so zelo občutljivi ker očitno imajo rajšii čimveč kulturnih birokratov ala Širca, Grilc, Kobilica, Jebivetrka, Kradljivka…. potem pa zmanjka že za rdeče prikoritne “ustvarjalce”, Bog ne daj pa, da bi kakšna drobtinica padla še kakšenmu pravemu ustvarjalcu.

 • Olga

  Kot vedno! Cerar je gol! Moderndofrer tudi! Levaki pa klasika: laž, diskreditacija…. seveda, kdo je kriv???? Kdo drug kot… ??!! So že dolgočasni!

 • Rožle

  Čuš je včeraj cmeral na Kurah in se je pohvalil, da je tudi fino zapit ne samo to da smuča …

  • Maja Novak

   ja pa vera ban baje opij kadi.

   • tohuvabohu

    Daj, primi se kakšnega dela, trapa.

    • Maja Novak

     po stari partijski maniri general jajčko diskreditira vse disidente. najprej čuš nato vera ban!

     • tohuvabohu

      As ti tut rumenjak od kinderjajčka dol požrl?

     • Maja Novak

      čuša pa vera sta zoper nas,
      resnico sta povedala na glas.

      veš ta politika je en čudn špas,
      boljše bi bile frnikule za nas.

     • tohuvabohu

      Bravo, še malo se potrudi, pa dobiš Prešernovo nagrado za obetajočo osebnost.

     • Ruggedplant

      Bravo, bullseye, ni dvakrat za reči!

     • Vera

      Sama se sta,ker bi bila rada višje,kot sta bila sposobna .

   • Rožle

    As poklicala policijo ?
    Za vsak kriminal si dolžna obvestiti organe pregona…

    • Maja Novak

     ne, to je sneak peak v nov članek na novi24

 • tohuvabohu

  Pa dajmo še malo zateorizirati. Kdo je kulturnik? Po SSKJ je (1) kulturni delavec, (2) organizator partizansih mitingov. O (2) je škoda besed, domnevam pa, da je tu izvor te nesrečne besede. Če je kulturnik delavec, je pripadnik delavskega razreda in je partija njegova avantgarda. V bibliji pa piše, da je delavec vreden plačila. Torej, vse za kulturnike! Umetniki pa, KVJ!

 • Peter

  Ja glejte, dragi kulturniki, recept je znan.
  Preimenujte se v Janeza Janšo in finance ne bodo več problem, tako, kot niso tem trem al kolk kekcem, k so to že nardil..
  Se pa bojim, da bo tale vinko na vsak način hotu bit Jönöz Jönösha, k se bl nobl sliš, hihi…

  • tohuvabohu

   Ko se bo preimenovala Sandra Hrvatin v Sandro Janša, bomo vedeli, da je začetek konca krize.

  • Maja Novak

   al pa jurčičeva nagrada za raziskovanje anusa velikega generala.

 • Dragan Krstič

  Kultura in prosveta naša bo osveta.Mi iz delavskih blokov zvečer kulturo našim lačnim otrokom na kruh namažemo in damo spat, pol se pa zberemo v velikem številu in gremo v Cankarjev dom, opero,
  gledališče ali filharmonijo gledat in poslušat vrhunsko umetnost. Seveda gremo s praznimi želodci, ker
  če bi zase mazali umetnost na kruh potem bi šli pa otroci lačni spat. Tako, da se raje odpravimo v
  hrame kjer je umetnost doma in se tam naužijemo lepot umetnosti.

  • Dragan Krstič

   Pa začuda, vedno več upokojencev se nam pridruži, saj so enakega mnenja kot mi, da se gredo raje v kulturne hrame naužit kulture in umetnosti kot pa če bi doma kulturo na včerajšnji kruh/cenejši/ namazali.

   • Peter

    Spomin seže spet daleč nazaj, v čase, ko je še RŠ bil alternativa oblasti…Oddaja o kulturi se je začela takole….

    Kultura, to je….kako bi reku, no, kultura je…nekako… oplemenitenje človeka…

   • Maja Novak

    ne grejo raj v cerkev še zadnje pare v pušco zmetat za pest duševne zbrke.

    • Dragan Krstič

     Če nimajo za včerajšnji kruh naj pa potico jejo, a to si pogruntala Maja Novak
     gnida rdeča.

     • Maja Novak

      naj gredo k dušebrižniku pod razpelom, pa naj ta poskrbi že za tuzemeljske duše, saj tiste v nebesih ne stanejo toliko, ti klerofašistično govno. polni gobec dobortništva, ampak kaj ko samo gobec!!!!!

     • Dragan Krstič

      Če te Tunnekov gobec liže, moj te ne bo.

 • Peter

  Ampak men je pa ime vinko načeloma ušeč, sam baba ni pustila, d bi dal utroku tko ime, k je rekla d itak sam encijan žlampam, no…encijan pa d mulc že ne bo, evo.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, Maja Novak in jas sma se snoči ljubila na mojem seniku… Pje, prava baba je, lepi joški, lepa okrogla ritka…nenasitna je, pripravljena poskusite fse…od deepthroat, swallow, analingus, anal sex… Štirikrat ji je prišlo, pa meni trikrat… Gnes sicer Maja malo bolj na široko hodi, je pa srečna. Drugi teden se spet dobima…ko Julike ne bo doma… Komaj čakam!!!

  • Maja Novak

   dej nehi desankarjem naslade zbujat. se že penijo okoli ust.

   • Fogglof Tunnek

    Vem, samo priznaj, da nama je blo lepo.

    • Rožle

     Tunnek pa kar sam sebe peca ..he

     • Peter

      Bo saj enkrat kej upecu, hihihi, no…

     • Fogglof Tunnek

      Ne ne…jas sn se res zaljubo v Majo… Oba tulima ko seksama…auuuuuuuu…Tunek daj me, daj me… Evo to maš, še enkrat…še enkrat…

     • radames

      Namenjeno dr(e)kaču Fogloumu.
      Dr(e)kač! Ne trudi se z mano. Če kaj napišeš, mi pokaže takole: This user is blocked.
      Take vosle se mora blokirat. Tvoja nakladanja brat, je smrtni greh!

  • Dragan Krstič

   Čez nekej dni se pejt za HIV testirat da ne boš Julike okužu ona pa pol še pol Haloz.

   • Fogglof Tunnek

    Maja je čista kot solza. Zdrava pohotna ženska…take mam najrajši !!!

   • radames

    A že spet ta dr(e)kač Foglou tumpek tumpek!?

 • Peter

  Spet maja in kulturne enovrstičnice tole spodaj?

  • RATATA

   Nekaj pa mora nardit, če ji že gnar devajo za to.

 • Peter

  Glej maja, glede na to, da je letos dobila nagrado driska, grem jest pričat pred komisijo, d zmeri dobim drisko, k čitam tvoje umotvore….no.

 • Maja Novak

  ŠE ena pesmica iz erazma in potepuha, ki lepo opisuje volitve v naši prelepi deželici:
  En hud pesjan je živu,
  se futral je z ljudmi,
  ‘z njih župco si je kuhal,
  obral jih do kosti.

  Enkrat pa enga najde,
  ga hoče v lonec dat’,
  preveč je čudno dišal,
  preveč je bil kosmat.

  Kdo bil je ta kosmatež,
  lahko ugane vsak,
  dihur je bil kajneda,
  narobe bil je vrat.

  Pesjan čez kotu padu,
  pa s kropom se polil,
  vrag ga je brž oglodal,
  pa župco vso popil.

  Uči nastane štorja, da če sta vraga dva,
  da tisti zmerom zmaga, k’ ma več pesjanskega.

  • Rožle

   Tunnek navsezadnje me boš še prepričal, da si res učitelj glasbene vzgoje …

   • Peter

    Ja, utroc reveži, znajo zapet pa sam hej mašinca zagodi…no.

   • Fogglof Tunnek

    Pa ka ti ni jasno… Maja in jas sma ljubimca na skrivaj…

    • Rožle

     Dej še Prletu povej recept kako si ustvariš virtualno ljubico …

   • Vera

    Niti not ne pozna .

    • Fogglof Tunnek

     Ajd, fprašaj me nekaj.

    • Peter

     Ven pa tud ne, no…

     • Vera

      Nisi razumel mojega komentarja , ker očitno nisi slišal za ” note”, katere mora poznati vsak pevec in glasbenik .”Vene ” so krvne žile .

     • Peter

      Kako ne, Nissan Note, a ni..tak fletn mejhn auto, no…

     • Vera

      Ne spoznam se več na avte, ker ne morem več voziti , sem skoraj nepokretna . Tako pač je v starosti .:(

   • hunt

    Seveda, da je. Saj to ti lahko pritrdijo vse haloške koze in ovce, ko ti v zboru zapojejo:
    Beeeeeeeeeeeeee meeeeeee keee keeeeeeeeeeeee

 • Peter

  Konc malce, vidm, no…
  A veš, zakva nimaš dodatka za topli obrok, maja, no…

  • Rožle

   Upam, da ni brihta res 2x skeširu za malco …
   No, je vsaj sit ra 2

   • Peter

    Bom ponoč puvedu, zdej so še utroc pokonc…no.

 • Peter

  Kolk sta mela pa cvišencajt vidva, no?

 • radames

  Odnos do kulture so najbolje izrazili na TVSLO leta 2004. 22.januarja tistega leta sta na isti dan umrla dva literata: Rudi Šeligo in Janez Menart. Dokaj nenavaden dogodek, da bi človek v osrednjem Dnevniku TVSLO pričakoval, da bo to prva vest. Ni bila! Šele nekje v sredini Dnevnika je bilo to omenjeno. Prva vest pa je bila neka nepomembna zmaga v slovenskem rokometu.
  Še pomniš Vinko?

  • janez zorman

   Takrat jih je Vinko fasal od Jerce !

   • radames

    To me ne briga. Sem pa z Vinkotom kar nekaj delal. Lahko rečem, da je neizprosen in marljiv pri svojem delu. Dober režiser je.
    Toliko o njegovem delu. Se mi je pa z zadnjim govorom zasral.

    • Peter

     Škoda, ker se ukvarja tudi s politiko…ta pokvari ljudi, no.

    • Andrej

     Radames,bolj neizprosen kot Jerca mila zagotovo ne!
     Kot režiser se v tem slučaju ni najbolje izkazal,sesul
     se mu je scenarij !

 • Peter

  tumpek, si se že odloču? Greš z nami u jajc al ne, no?

 • joze

  A Ivan se hodi na kulturne prireditve

  • Peter

   Ah, nš Ivan še do Joži doskrat ne pride, se kr z mopedom prpele, no..

  • Vera

   Ja samo na naše domovinske , brez rdeče zvezde !

 • janez zorman

  Ali ni tega Vinka nekoč, že pred leti, njegova partnerka “spustila čez roke” ? menda je bil kar precej obuškan.

  • Dragan Krstič

   UJe ja, kulturna delavka in umetnica Jerca Mrzel, velika komunistka in poslanka SD.

  • Andrej

   Dama v kombineži,je nekulturno zapustila sceno in z grozo v očeh zbežala po Livadi zeleni,”jer – carica” ne pozna usmiljenja !

   • Andrej

    Mrzel veter tebe žene drobna ptičica , je prepevala ubožica !

  • Vera

   Baje je on njo zapustil,ker se je naveličal ” stare frfotajoče babe “

 • “Vasko Simoniti: Möderndorferjevi kulturniki so rušili Janševo vlado, ki je edina imela načrt zanje!”

  Da, sigurno, zato je janša hotel ukinitev ministrstva za kulturo.

  • Peter

   Hihi, sam še tebe se je mankal, jelen, franc novak, trikotnik, itd itd, no…zeeeh…

   • Rožle

    Tako je Jelen…
    Pjevač tuge Gologlavšek …

    • Peter

     On je Đouker, nemoj da zaboraviš, no, hihihi…

     • Rožle

      Aha…motorhead

   • o, dežurni hišnik, ampak nič od tega ne spremeni dejstva da je ivan janša hotel ukinit ministrstvo za kulturo.

    • Peter

     Verjetn so mu dal tvoje šlagerje za poslušat, hihihi,no…

     • je snifal skupaj z svojim pomladkom?

     • Peter

      Hihi, provokatorček…

  • Peter

   Kako pa to, da si se maje pa tuneka že naveliču dons? Jima ne laufa glih, no…

  • Andrej

   @ 三角形
   To sedaj dokaj uspešno izvaja tov.Anton Peršak!

 • Franjo Trojner

  Toti kulturniki se mi res smilijo, delajo, pardon, ustvarjajo 24 ur na dan in prav vse dni v letu, država pa jih za njihov trud nikoli dovolj dobro ne poplača! To je zares hudobna država! Morda bi bilo modro, da si vsi ti slabo plačani in izkoriščani kulturniki za rešitev svoje finančne stiske poiščejo zaposlitev v gospodarstvu, kjer delamo po potrebi tudi 24 ur na dan in vse dni v letu v izvrstnih delovnih pogojih po večini sami umetniki, umetniki preživetja z minimalno plačo.

  • Andrej

   Ne kliči hudiča,potem bi še”nekulturni”delavci začeli KULTURNO postopati!

 • “Te dni se podpisuje peticija proti ukinitvi ministrstva za kulturo. Vse kaže, da bomo prvič v zgodovini ostali brez samostojnega vladnega resorja, med drugim pristojnega za kulturno politiko, umetnost, kulturno dediščino, medije in skrb za slovenski jezik.”

  leto 2012 janševa vlada

  • Peter

   Odgovor je enak prejšnjemu
   Hihihi provokatrorček…
   dodam pa še …obseden z J…pacjent…

  • radames

   Dobr, da si se javu. Čakam na take vosle, da jih dam na ignore. Taki pr men nimajo kej iskat.
   Pa lepo pozdravljen, od zdaj neviden!

  • Olga

   Zakaj? Zaradi varčevanja, ker bi kulturnikom ostalo več denarja! Sicer pa mislim, da jim pod ministrstvom za izobraževanje ne bi bilo hudega, saj bi bilo prav, da bi se še malo izobrazili!

 • Johan

  Nihče od te familije Möderndorferjevi NIKOLI NI DELAL , VEDNO SO ŽIVELI NA RAČUN DRŽAVE IN DELAVCEV !!

  • Rožle

   A ni to normalen pojav za komunajzerje …?!

  • Andrej

   Modni(rdeči) vaški kulturniki,kakor veter vleče,tako je to v naši kulturi !

 • Fogglof Tunnek

  Vasko Simoniti, Ministrstvo za kulturo… najslabša točka Janševe vlade. Začenši s samim arogantnim, za profil kulturnika pofsem neprimernim značajem Simonitija. Afere, ideološka vrednotenja, ideološko razdeljevanje kulturnega denarja. Ocena: 1.. Skratka gnoj od gnoja !!!

  • Rožle

   Dej zrihti še Prletu recept kako si ustvariš virtualno ljubico … da nou več tolk tečn…

   • Peter

    a zdej je pa spet tunek, k smo ga zjebal pod trikotnikom, hihihi, pacjent, no…

   • Prle

    Rožle vidva z indijanko sta prijatelja, pa bi ti lahko kakšno besedo zame rekel.

    • Rožle

     Hmmm….Lej ga–si kr že uletu…, da nis tut ti Tunnek…?

     • Peter

      Dva leptopa, ena tablica, en pc, pa maš 15 nickov…plačanih, no…

 • Peter

  Provokatroček, če kopiraš navedi vir, je eno pravilo, ani?
  No pa poglejmo še nadaljevanje članka iz Mladine, hihihi, no…

  Je to le nepomembna birokratska odločitev? Ali pa gre za odločitev,
  ki bi lahko imela pomembne posledice za kulturno delovanje na
  Slovenskem? Podpisniki peticije, med katerimi so številni vidni umetniki
  in akterji slovenske kulturniške scene, so prepričani, da je poteza
  povsem nerazumna. Slovenija se spoprijema z resno družbeno krizo in
  kultura je prav v nemirnih časih lahko polje, ki odpira obzorja in
  prebuja potenciale. Podpisniki odgovorne zato pozivajo k premisleku.

  V pretirano razbohoten birokratski aparat bi morala sicer zarezati
  vsaka vladna ekipa. In to korenito. Vprašanje pa je, ali je mogoče zgolj
  z odpravljanjem in prerazporejanjem vladnih resorjev res poskrbeti za
  kakšne večje prihranke. Okej, plačati bo treba kakšnega ministra manj,
  to pa je najverjetneje tudi vse.

  Če bi želeli s krčenjem seznama ministrstev res prihraniti znatna
  sredstva, bi jih najverjetneje še največ zbrali z odpravo ministrstva za
  obrambo ter z razprodajo vseh nepotrebnih oklepnikov in orožja. Za
  začetek pa bi lahko zaprli vsaj ministrstvo za Slovence po svetu, ki že
  tako deluje brez listnice. Seveda bi Ljudmili Novak potem težko
  priskrbeli novo ministrsko službo (čeprav brez listnice) in plačo. In v
  resnici je to prednostna naloga.

  Manevriranje s številom ministrstev ima zato predvsem simbolni pomen.
  Kaže, kaj v očeh vladajoče koalicije resnično šteje. Če razpusti
  prometno ministrstvo, bomo morda dobili kak avtocestni krak manj. Če
  napove ukinitev ministrstva za kulturo oziroma njegovo združitev z
  resorji za izobraževanje, znanost in šport, in to po tem, ko je v
  preambuli koalicijske pogodbe prekipevala od tega, da je kultura temelj
  slovenske države, pa nam pošilja … kakšen signal pravzaprav? Da je
  kultura nekaj okostenelega iz preteklosti? Da zanjo zato lahko skrbi
  tudi strokovnjak za vrtce? Ali da se, ne da bi se tega prav dobro
  zavedali, počasi že uresničuje predlog neoliberalnega ekonomista Mića
  Mrkaića, da bi bilo treba državno sofinanciranje kulturnih ustanov in
  projektov preprosto opustiti in kulturo prepustiti trgu?

  Ker se ukinitev kulturnega ministrstva obeta prav v letu, ko Maribor
  nosi ugledni naslov evropske prestolnice kulture (EPK), ne preseneča, da
  je peticijo prvi podpisal programski vodja zavoda Maribor 2012 Mitja
  Čander. Nekdanja kulturna ministrica Majda Širca, prav tako sopodpisnica
  peticije, je to že označila za „najnaravnejši in najverodostojnejši
  projekt EPK-ja“.

  Število podpisnikov peticije je v sredo popoldne seglo čez 1400. Na
  seznamu smo zaman iskali kakšno kulturniško ime, ki je vseskozi
  podpiralo pomladno opcijo. Kaj o nameri bodoče koalicije menita „njena“
  kulturnika Drago Jančar in Janko Kos, torej za zdaj še ni znano.

  • Peter

   Bomo kakšno rekli še o Čanderju in slavnem projektu EPK, ali bomo raje modro molčali, provokatorček, no…

  • Prle

   Pero Perica, koliko eu nudiš, da preberem tvoj kratek komentar?

  • Vera

   Luda Mila še ni bila ministrica in nikoli ne bo !

 • Dragan Krstič

  Vinko tud otrokom za večerjo kulturo na kruh namaže. Ja hebi ga, nima, država je mačeha tudi zanj.
  Častna beseda, res je.

  • Peter

   Za fruštek pa ena šalca kulture z mau mleka, tko to je, no…

   • Dragan Krstič

    Brez cukra.

    • Peter

     Ja, kruta mati je ta kultura, no…

 • Rožle

  Evo pa imamo še en klon…
  ***************************
  Fogglof Tunnek
  Joined Dec 26, 2016
  ******************
  Prle
  Joined Jan 6, 2017
  *********************
  Maja Novak
  Joined Jan 6, 2017
  *******************

  NAKLJUČIJ NI !!!

  • Peter

   Hihihi, škoda, k ni še ure, grem staut, d so par minut narazen, tolk k traja tipkanje, hihihi…

   • Rožle

    Je reku Tunnek :
    “pa neka bude Prle ” ….

    • Peter

     Fantazijo za nike pa ma, no, svaka čast…

  • Prle

   Kaj je Rožle, so hvače polne?

   • Rožle

    A tole je tvoj zagovor …ccc

    • Peter

     Moj šitmeter mi prau, d po enem prletu smrdi kle okol, no…

     Sicer je pa vseen, a je prle al je maja al je avgusta al je tumpek al je jelen al je trikotnik al je…
     Več k glupih provokacij ne spravjo skoz…no.

     • Rožle

      Glej, da ti ga ne raznese…he
      pomoje ti cagri sekajo do daske …

     • Peter

      bom ga ugasnu, ja, škoda baterij…

     • Prle

      Tvoj IQ je pa res velik, kupi baterije, ki se polnijo.

     • Rožle

      ccc….a mislš, da more bit use na baterije tko kot tvoj vibrator …?

     • Prle

      Rožle,baje vrtiš musko, pa me zanima a vrtiš desno al levo musko? Sam vprašam?

     • Rožle

      Tebe babe vrtijo okol prsta …

     • Viktorh

      oba pa Maja

     • Prle

      Kaj je Rožle, niti vaš Viktorh te ne mara, mogoče mu ga nisi dobro potegnil.

     • Rožle

      Tale je vaš fejk komunajzer ….

     • Prle

      Poslušaj, mene sploh ne moti, tako kot nekatere, da si gay. končno sem napreden in me drugačni od mene ne motijo.

     • Rožle

      Super…le napreduj…
      za enkrat si še latentni….

  • Viktorh

   Hvala bogu, našli ste jo, da vam ne bo več riti obračalo počez.

 • Maja Novak

  Sedaj pa vas mam pa dosti.
  Čaka me cmerar. Raje se natepavam z nijim kot da bi brala vaše neumnosti.

  • Rožle

   Ja vadda 3 na enkrat pa res več ne svuraš.

   • Viktorh

    Da si ga ne boš ti na roke žulil. Vidim, da si z njim obseden. Saj je vendar dedec.

    • Prle

     Naš Rožletek je mahnjen na moške.

     • Fogglof Tunnek

      Brez vazelina…ma rad bolj na grobo…

     • Prle

      Če si opazil, rad nagovarja moške. Končno pa, luknja je luknja. On itak ne ve, kam ga vtakne.

     • Fogglof Tunnek

      Tudi v krtovo lukjo ga rad ftakne…pa v topel gnoj…

     • Viktorh

      ..tudi ti…

     • Fogglof Tunnek

      Viktorh in Rožle…dva gejčeka brez vazelina…in brez olagumijef…

     • Prle

      Ha, ha, samo kteri je ženska ha,ha?

     • Fogglof Tunnek

      Rožle rad drži…

     • Prle

      Ha, ha, se mi zdi ja.

    • Rožle

     Seveda je dedec ….
     3 nicke na enkrat pa še zmer ne sfura…

     • Fogglof Tunnek

      Maja ni dedec…ma luliko… Vem, ker sn ji jas piceka not porino…pa polizal tudi.

     • Rožle

      Ja normalno …saj si si jo sam ustvaril….

     • Viktorh

      Le zakaj pa se potem pustiš zezati. Le norčuje se iz tebe.

  • Maja Novak

   kumarčni mihec je prešel med transvestite, kot že mnogo desankarjev pred njim njemu tudi dišijo ženska oblačila.

   • Prle

    Se strinjam s teboj on je eden izmed tistih, ha,ha, prav imaš.

    • Rožle

     Aha…..pa sej vemo, da se znaš tut sam sabo pogovarjat …

     • Prle

      Aha….pa probaj še ti….

     • Maja Novak

      sej se rožle vsak večer na kolenih pred pojstlo. saj veš tisti oče naš ki si v nebesih in se voziš po štirih kolesih

     • Rožle

      Kukr jest vem, da vaš Brgla obvlada klečanje pred svetim Papežem ….

     • Fogglof Tunnek

      Tak Rožle, za pa te že fsi jebbejjo…

     • Rožle

      He …vsi tvoji kloni…

     • Fogglof Tunnek

      Maja ni moj klon…Maja je moja ljubica…

     • Rožle

      Ja, ja, ja …no, naj ti bo

     • Maja Novak

      Res je, pa še dober si.

     • Peter

      Akhm, typo..klovni si mislu..de?

     • Maja Novak

      še več kot vsi

     • Maja Novak

      dobr to veš. brgla je pa kontra prefarban iz črne v rdečo. jajčko je pa prefarban iz rdeče v črno. se vid da se velika noč bliža.

     • Maja Novak

      midve pa sva ves čas krvavo rdeči.

     • Maja Novak

      ..moliva skupaj, da veš.

    • indijanka

     Si res samo eden izmed nickov kot maja novak in tunnek iste osebe? Škoda. Lahko bi kot Tetka iz ozadja vzpostavljal nek dialog.

   • Maja Novak

    Kaj pa te muči? Driska ali perioda?

 • Aton

  Kultura graniznih kock!

  • Fogglof Tunnek

   Naj te popravim… Kultura granitnih kock!

   • Rožle

    Samo za tole nisi plačan…
    ti bo murgelski škrat še od honorarja odbil…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, a se še spomnite, Simoniti se ni mogel upreti, da ne bi svoji naslednici zabrusil v glavo mačističnega in v resnici ne ravno razumljivega stafka (tudi sicer ni vedno ravno razumljivo nastopal ta gobezdač pokvarjeni), in odkorakal, ne da bi ji dal roko… Gnoj klero-desničarski… in njega smo meli za ministra za KULTURO?… Prokleta nesnaga nekulturna !!!

  • tramal

   Simoniti si ni hotel rok mazati z drekom.Je pač pokončni slovenec.

   • Maja Novak

    simoniti uliti, človek ki je slovensko narodno bogastvo podaril rkc. dej nehi nakladat, ti lažnivec in prevarant!

    • Dragan Krstič

     Kolikor jaz vem ga ima precej doma tudi Kocka po svojem fotru. Zdej pa ne vem od kdaj je Kocka u RKC. A kdo ve.

   • Fogglof Tunnek

    Drek si ti…smrdi smrdi, joj kako smrdi…

    • Franc Šink

     To je plagiat.

    • tramal

     Če smrdiš,si zamenjaj pleničko komunajzerček .

    • Dostmamrecesije

     Da ne bodo tvojo iz Murgel sesuli celo državo.

 • Rožle

  Počas bo potrebna temeljita deratizacija na tem portalu ..
  Čim več kumunusov naj se skup zbere …pol pa sam…
  ….PIPSSSSSSSsssss …..

  • Fogglof Tunnek

   Ste že v manjšini, haa?…Pa še bote… Tunek je na ta portal pritegno en kup levičarjef !!!

   • Rožle

    Samo imamo pa PIPSSSSS….učinkovit ..

   • Rožle

    He …vse tvoje klone…

   • Maja Novak

    Pa tudi normalen si.

    • Dragan Krstič

     Ja dons ma normalno temperaturo 36,8 stopinj Celzija.

     • Steiermark

      Odvisno, kje mu jo zmerijo

 • Peter

  Hihi, a je spet nazaj, naš tumpek… za njega mam pa lohk šitmeter čist izkloplen, pa se ga useen zavoha, no.

 • Peter

  a kle zdej prevzemajo portal pa red delajo, tumpeki, aha…
  Ja tumpek, gdaj si že reku, d boš kle red naredu, pa nč, še kr hodjo sm eni butlni, hihihi, no.

 • Peter

  Pa so spet kr naenkrat usi nazaj, hihihi, bi biu smešn če ne bi biu glup, no…

 • Rožle

  Nikoli ne podcenjuj moči neumnih ljudi v velikih skupinah
  … sploh pa ne s črednim nagonom ….

 • Rožle

  Kar na enkrat vsa čreda levakom izgine …gredo morda tudi vsi skupaj na skret…..
  Sinhrono ..vsaka jim čast

  • Peter

   Za vogalom so zmenen, grejo na en šnopi, pol pa nazaj…
   Je pa fajn, k je treba plačat sam enga, šnopija, no…

   • Rožle

    Črtice pa šnopc…nism vedu, da tut to kombinirajo … ..?

 • Anton Zor

  Če je Vinka Moderdorferja srečala pamet , je to samo za pohvalit. takega govora , se še ni slišalo vse od leta 45. lahko mu čestitamo za korajžo in hrabrost. Verjamem pa , da bo takih govorov še veliko in vedno več. Slovenski narod se prebuja.

 • Maja Novak

  Frajer ni prišel, pa grem na Trstenjakovo, Ivan je vedno tam, pa še najboljši je.

  • Steiermark

   kakšen zaluznjen musli, z zadnjim stadijem sifilisa in aidsa, bi te še pa morda hotel……

 • Peter

  Zdej pa študira, kva nej nrdi, a nej še naprej vse nike naenkrat fura, a nej jih dozira enga po enga, al kva če…taktika, đouker, taktika…
  Kako se bo odločil?

  • Maja Novak

   Povej željo…

 • Peter

  Aha, razpršitev po člankih, dobra taktična poteza…no.

 • Vlado77

  Če je res , da je kultura leta 2013 dobila 1,8 % in bila med petimi v Eu in je sedaj med 10 -timi , mi ni sploh jasno kaj hočejo ti kulturniki. Plus ta Vinko M. prekaša marsikaterega politika po plači. Sam pa govori o etiki -!? Peršak res deluje kot totalna nula -sploh mi ni jasno zakaj je kulturni minister. Pri nas dobivajo razni samozaposleni kulturniki keš zanič ali skoraj nič. Imamo filme ,ki jih nihče ne gleda, knjige ,ki jih nihče ne prebira , pesnike ,ki ne spesnijo skoraj nič. Potem pa ta Möderndorfer pravi , da pač kulturnik ne more biti tržno blago – je lahko lenuh ? To namreč plačamo vsi tudi tisti s minimalno plačo. Predvsem pa so nekaj vredni tisti ,ki so nagrajeni zunaj meja naše države. Ustvariti nekega kulturnika ki je kao pomemben samo v okviru države je enako ničli. Če pa kot rečeno dajemo 1,8 % in smo najmanj 10 v Evropi potem bi morali bit predvsem veseli in ne pljuvati po oblasti. Bolj me skrbi kaj pomeni 10-to mesto v njihovih izdelkih v Evropi – smo tudi v “proizvodnji” tako sposobni ?

 • baubau

  kvazi kulturniki,sami si poiščite svoje mecene-le dobro blago pa se samo prodaja.

  • Nata

   Pa ne v naši deželici, no !!

 • Fogglof Tunnek

  Ivan Cankar: “Točajka! En liter, en štefan, en sod!”

  Vasko Simoniti: “Točajka! En liter, en štefan, en sod!”

  Foglof Tunek: “Julika! En liter šmarnice, en štefan šmarnice, en sod šmarnice!”

  Naj vam bo to, dragi komentatorji fšeč ali ne, globoko v samo srž neizpodbitne resnice, da Slovenci že od nekdaj radi pogledamo v kozarček, pri tem pa navadno stopnjevalno pretiravamo in gasimo svojo žejo začenši s skromnim litrčkom za fspodbudo, ki se ob veselem in prešernem fsdušju kaj kmalu količinsko poveča v cel sodček opojne alkoholne omame.

  • Fogglof Tunnek

   Jas sn še veliki ljubitelj žensk… Haloški Dom Juan !!!

   • Rožle

    Mata čisto isti glasek z Majo ….

   • Maja Novak

    Pa kaj je zdaj, porka madona, a si za ali nisi?
    Sam gobec te je.

    • Fogglof Tunnek

     Seveda sn za…bi ga rada not imela…bi naredila male levičarje?

     • Rožle

      Teb ni nikol dolčas …vedno imaš še nekoga zraven ….v glavi seveda..

     • Maja Novak

      to stari, to…

     • Steiermark

      Dva impoteentna in debila, ki se sluzita in slinita (/ker drugega ne zmoreta več, ob tolikšnih dozah šmarnice v njunih praznih glavah….) in se izživljata v smetenju na tem portalu….

  • janez cepec

   a si votu reč, de je Simoniti orng uliti, al kuga. sicer pa sliko poglej, Vaskotovo, tak sm jest, če ga en tedn fajn gonem

 • macon

  Režimski kulturniki so plačane prostitutke, ki imajo z etiko toliko kot kurbe z nedolžnostjo in lopovi s poštenjem. Njihovi velmožje se direktno udinjajo levim gospodarjem za dober denar in so na to celo odkrito ponosni. Moderndorfer, ki za svoje projekte prejema milijone državnega denarja, je en od perfidnih vsegliharjev, ki se dela, da nas žre grdi neoliberalizem brez obraza in imena, v resnici pa samo čuva svojo materialne subvencije in z javnim nastopanjem brani večno partijsko oblast.

  V manj ideološkem sistemu kot je slovenski, bi družbenopolitični delavci kulturniki bili naprošeni, da si svoje zabave v večji meri plačajo sami. Večina jih je daleč od vrhunskosti, glede na urbaniziranost in velikost naše družbe jih je preveč in namesto z DELOM se pretežno ukvarjajo s socialnim mreženjem oziroma udinjanjem kulturnim levim birokratom, ki jim namenjajo podpore.

  • Nata

   Veš kaj! Pri nas vrhunskost ni prav nič pačana. Ravno obratno.
   Tako kot so po navadi sindikalisti slabi delavci. Znajo govoričiti . Tako pa tudi ravna veliko ” umetnikov “.Ta merila so se čisto porušila. Pri nas sploh ni dobro niti dober. Te spodnesejo iz lastnih vrst.
   In tako se jih na državnih jaslih napaja veliko.
   Kaj praviš…..zakaj neki ?

 • Maja Novak

  Mater je bil dober.

 • učko

  A je tale brat od unga političnega medicinskega brata ? Sam prašam.

  • stajerc5

   Sestricna, heheheee…

 • učko

  Kdo pa zdej Jerco natepava, k’ je ta ratal tolk pamet’n ????

 • Aresnica

  Vasko Simoniti: Möderndorferjevi kulturniki so rušili Janševo vlado, ki je edina imela načrt zanje!

  Gospod Vasko Simoniti – ta stavek ja Aresnica (absolutna resnica) samo se jo Möderndorferjevi kulturniki ne zavedajo_na žalost oziroma na škodo SLOvenski kulturi.
  ____________________
  Lep pozdrav

  • Steiermark

   Morda pa so rušili Janševo vlado zato, ker so vedeli, da načrti J vlade se ne skladajo z njihovo “slovenceljsko” oz. protislovensko nekulturo, po kateri takšni “slovenceljski” nekulturniki nebi imeli več pravice do 2.000 E prenzije za svoje sranje in še zastonj dom za ostarele (bebce) in drugih privilegijev, tako kot “partizani” (predvsem tisti, ki so v času vojne imeli 2, 3, 4 leta ali pa se celo rodili po vojni, danes pa uživajo oz. se okoriščajo, na račun svojih laži…..

 • VERZIFIKATOR

  Winzenz Dorfler

  MODERNIST VINCENCIJ

  Tisti, ki bi fanta ne poznali,
  Vincenca, od nekdaj folklorista,
  znanega predobro utopista,
  bi nemara kdaj še prav mu dali.

  Razširokousti se Vincencij,
  ko odmerijo mu govoranco,
  vanjo vključi skrajno aroganco,
  na premišljeni se ve frekvenci.

  Ve, katere strune naj ubira,
  na kateri bo frekvenci slišan,
  in pa, kje lahko bi bil utišan,
  prav zato besede fant izbira.

  Jih izbira, pravi da kulturno,
  ker tematika je ravno takšna,
  vmes prikrade se beseda kakšna,
  ki v resnici sliši se obskurno.

  Se razglaša kar za modernista,
  že z imenom, zdaj pa še s pojavo,
  ko nevarno ni, povzdvigne glavo,
  kritizira fant kapitalista.

  Mar je hotel reči socialista,
  pa je uporabil evfemizem,
  ker tako učil ga je marksizem,
  da ne smeš grdo nad komunista?

  Ko tako je ves imaginaren,
  misli, ubožec, da bo prav razumljen,
  da je modernizem z njim izumljen,
  pa v resnici je samo bizaren.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!