Veliki intervju z Romano Tomc: Čakamo vlado, da z močjo, s pogumom in z znanjem izkoristi potencial, ki ga ima Slovenija!

Foto: Osebni arhiv Romane Tomc

Romana Tomc je poslanka v Evropskem parlamentu. Izvoljena je bila na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), ki v Evropskem parlamentu deluje v okviru poslanske skupine Evropske ljudske stranke (ELS). Romana Tomc se omenja tudi kot možna predsedniška kandidatka SDS na jesenskih predsedniških volitvah. V nadaljevanju objavljamo del velikega intervjuja z Romano Tomc, medtem ko si celotni pogovor lahko preberete v reviji Demokracija. 

V parlamentu je članica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, nadomestna članica v odboru za ekonomske in monetarne zadeve ter namestnica v delegaciji za odnose z Bosno in Hercegovino. Je tudi članica posebnega preiskovalnega odbora PANA, ki preiskuje davčne goljufije in pranje denarja. Nadalje je podpredsednica delegacije za odnose z Japonsko. Pred tem je bila poslanka in tudi podpredsednica Državnega zbora RS. V letu 2014 je postala podpredsednica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PSSE) s sedežem v Strasbourgu, v okviru PSSE pa je kot vodja slovenske delegacije delovala v odboru za politične zadeve. Rodila se je v Ljubljani in tam tudi diplomirala na ekonomski fakulteti. Dodatno se je izobraževala na področju podjetništva.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

V Sloveniji je pred nekaj meseci izbruhnila velika afera pranja denarja, ki se je je v javnosti prijelo ime #IranNLBgate. Videli smo, da ste bili od evropskih poslancev, ki prihajajo iz Slovenije, na tem področju najaktivnejši.
Pogosto nam očitajo, da smo premalo aktivni, da premalo opozarjamo evropske institucije o nepravilnostih. Po drugi strani pa, kadar to naredimo, pravijo, da tožarimo državo v tujini, da delamo škodo. Seveda, mnogi bi radi, da se stvari pometejo pod preprogo. Kadar jim to ustreza, seveda. Prav zato, da se odkrije resnica, je treba na nepravilnosti opozarjati. To je naša dolžnost. Afera #IranNLBgate je po mnogih ocenah ena od največjih afer v samostojni Sloveniji, ki je in še bo pljusknila čez naše meje. Milijardo dolarjev opranega denarja, ki je izviral iz banke s sedežem v državi, ki je bila v tistem času pod embargom Evropske unije, o Iranu pa je takrat več resolucij sprejel tudi OZN, je škandal brez primere. Vse več je tudi indicev, da je pri teh nakazilih šlo tudi za financiranje terorizma in iranskega jedrskega programa.

Mojih kolegov v evropskem parlamentu, ki sem jih seznanila s tem primerom, niso zanimale slovenske notranjepolitične implikacije tega dogajanja, to je, da si banka ni obračunavala provizije in da se je provizija od teh poslov stekala v zasebne žepe. Resne evropske politike je zanimalo predvsem to, kam in v kakšne namene se je stekal ta denar, ki so ga podjetja Iraja Farrokhzadeha nakazovala na več kot 9.000 računov povsod po svetu. Drži, da sem se ob tej aferi v evropskem okviru še posebej angažirala, saj tudi tematsko spada v moje delo. Glede na to, da sem članica posebnega preiskovalnega odbora PANA, ki se ukvarja s preiskovanjem davčnih goljufij, pranjem denarja in financiranjem terorizma, je to povsem logično. Čeprav je bilo na začetku zaznati precej skepticizma, ker preprosto niso mogli verjeti, da se je kaj takega res lahko dogajalo v eni od mladih članic EU in v banki, ki spada v okvir evropskega bančnega sistema, se vsak dan kaže večji interes, da razjasnijo podrobnosti, kaj se je v teh letih dogajalo v naši državni banki. Informacije o tem so dosegle odločevalce in pomembne politike v Evropski uniji, čeprav so osrednji mediji v Sloveniji o tem poročali bolj skopo. Pričakujem, da se bo jeseni na tem področju tudi zunaj Slovenije kar precej dogajalo. Vselej pa, ko bo po Evropi ali po svetu kak teroristični napad, se bomo lahko spraševali, ali niso bili akterji teh napadov financirani tudi z denarjem, ki se je opral v Novi Ljubljanski banki.

Mimogrede: zanimivo je, da pri tem nismo zasledili nobene reakcije ali izjave slovenskih evropskih poslancev, ki so člani levih političnih skupin v evropskem parlamentu …
Res je. Vendar težko rečem, da sem bila presenečena nad tem, da iz vrst mojih kolegov, ki v evropskem parlamentu pripadajo drugim političnim skupinam, na to afero ni bilo javnega odziva. Logično je, da imamo na nekatera vprašanja različne poglede, vendar tu ne gre za enega od takšnih vprašanj. Tu gre za kriminal velikih razsežnosti in veljati bi morala nična toleranca. Pri obsodbi pranja denarja ne bi smelo biti delitve na leve in desne ali še kakšne druge, pri tej aferi gre tudi za vprašanje nacionalne in svetovne varnosti. Že v času pranja denarja so se za to dogajanje zanimale nekatere svetovne varnostne službe, ki so zaznale, kaj se pri nas dogaja. Navadno je, da ima nekdo z javnimi obsodbami težave, če so v te posle posredno ali neposredno vpleteni njegovi politični zavezniki ali sopotniki. Vendar še enkrat poudarjam: tu je bil očitno v ozadju kriminal in gre za vprašanje naše in vaše varnosti, varnosti tako v Sloveniji kot po svetu. S tem se ne smemo igrati.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

Vi ste edini od slovenskih evropskih poslank in poslancev, ki ste članica preiskovalnega odbora PANA, ki preiskuje davčne oaze, davčne utaje in tudi pranje denarja. Koliko se #IranNLBgate prekriva s tematiko, ki jo obravnavate v odboru PANA?
Popolnoma se prekriva. To je bistvo delovanja tega odbora. Predolgo smo živeli v prepričanju, da je Slovenija premajhna in nepomembna, da bi se pranje denarja in financiranje terorizma dogajalo tudi pri nas, ker mediji o tem niso poročali. Mislili smo, da se s tem ukvarjajo na drugem koncu sveta in v filmih. No, očitno se je pred našimi očmi, ki pa so bile prekrite, dogajalo marsikaj. Skoraj ne mine dan, ko ne bi odkrili še kakšnega podjetja, katerega lovke sežejo v davčne oaze. Dejstvo je, da so davčne utaje, pranje denarja in financiranje terorizma tesno povezani. Ne vedno, ampak pogosto. Predsednik odbora PANA, vpliven nemški poslanec Werner Langen, je nakazal možnost, da na dnevni red odbora jeseni pride tudi primer NLB. To bi bilo res dobro, saj ima delo odbora PANA veliko odmevnost v mednarodni javnosti. Žal se v Sloveniji o tem skoraj ne govori.

Poslanka v evropskem parlamentu Romana Tomc, izvoljena na listi SDS, je pred bližajočimi se predsedniškimi volitvami v pogovoru za Demokracijo ocenila, da bi predsednik republike moral biti državnik z veliko začetnico. Na vprašanje, ali bo kandidirala za predsednico države, je odgovorila …
Tomčeva je ocenila, da je aktualni predsednik Borut Pahor prekaljen politik in se tega zaveda, ima pa svoj slog nagovarjanja volivcev, ki ga ni mogoče zanikati. “Prinesel mu je zmago na prejšnjih volitvah in očitno spet stavi nanj. Veliko pomembnejših stvari od tega je, o katerih bi se lahko spraševali, ko govorimo o vlogi predsednika države,” je dejala.

Evropska poslanka še meni, da razglašenost aktualne vlade pri vprašanju, kako uveljaviti arbitražno odločitev in kako se vesti do Hrvaške, dodatno kaže na nezrelost in neodgovornost slovenske zunanje politike. Po njenem mnenju bi morali vprašanje meje s Hrvaško in še nekatera druga vprašanja reševati pred vstopom Hrvaške v EU.

Kritična je bila tudi do slovenskega črpanja sredstev EU. Kot je dejala, obstajajo skladi, iz katerih Slovenija sploh ne črpa, denimo, Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji. Po njeni oceni se ne znajdemo in smo počasni, morali pa bi biti proaktivni in inovativni.

V pogovoru se je dotaknila tudi interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. “Dejstvo je, da bo treba za zdravstvo dolgoročno nameniti več denarja, ampak pred tem ga je treba dobro prevetriti, racionalizirati in prekiniti odlivanje denarja prek preplačanih proizvodov in storitev. Če tega ne bo, potem so vsakršne spremembe samo lepotni popravek,” je ocenila Tomčeva.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Vida Kocjan

 • Mojca

  Na koncu pa bo zmagal Murko.

 • Tanja Larsson

  Po beznicah se govori, da so v Črni gori postavili P. Cvjetanovića na vrh dark lestvice za fentanje, ker nekdo namerava plačati ogromno denarja. Baje se gre za krvno osveto, ki jo je podedoval, ker je njegov prednik enkrat leta 1945 zbežal preoblečen v patra iz Evrope. Menda je njegov prednik poklal nekaj ljudi v Jasenovcu in Gospiću in je bil član Črne legije. Potem so imeli Cvjetanovići več kot sedemdeset let mir, ker jih nihče ni našel, zdaj je pa nekdo očitno videl njegovo lepo sliko. To se govori po beznicah.

  • tarantela

   Otroci niso krivi za dejanja staršev, to je krivica, da se jih obtoži za dela prednikov.

 • samsara

  Ta omledna dozdevna političarka, ki vsak dan pokasira znesek od ene slovenske delavske penzije do povprečne slovenske plače, ne zmore drugega kot jamrati kako je težko kaj konkretnega storiti proti finančni korupciji (pokvarjenosti), kako so pokvarjenci vedno korak pred njimi (€ poslanci), kako se ne da…
  Očitno pa ji ne predstavlja njej in njenim € kolegom nikakršnega napora in ne težave bogateti na račun evropskih davkoplačevalcev. Da ne načenjam vseh njim pripadajočih ugodnosti skoraj nikakršne obveze in nikakršne odgovornosti.
  Za dodatek še malce neobvezujoče pametuje, navidezno modruje, moralizira…in na koncu tega njenega € sranja bo bogatašinja, oz. je že. Zasluženo?

  • Capi

   In ti se ukvarjaš sedaj z Romano???
   Komentiraj članek, komentiraj raje pranje denarja v NLB!!

   • samsara

    Ukvarjam se z zgoraj izpostavljeno političarko, ki bogati na račun davkoplačevalcev, ker je plačana in pristojna, da naj bi dalala red in ustvarjala pravno varnost v EU.

    Komentiram rezultate (ne)dela nje in njenj podobnih, povsem legitimno in upravičeno.
    Komentiranje pranja denarja v NLB pa prepuščam tebi, ker bo to zagotovo imelo odločilen učinek na afero in njeno reševanje.

    Ne trudi se…

    • Capi

     Pričakovano……..ukvarjaš se s sosedom, ker ima več kot ti……….glavni vzrok tega pa je, da te skozi zadnja vrata krade država

     • samsara

      S takšnimi zmedenci, ki poleg tega ne obvladajo povprečne slovenščine, se ne ukvarjam. Šitlista.

     • Capi

      Vidim pa, da razumeš, hahaha
      In spet je obveljalo pravilo: Če nima protiargumenta se pa spravi nad slovenščino ……res ste bolani

   • Olga

    Očitno je to nepomembno….Me zanima, kakšen bi bil komentar, če bi to delala Janševa vlada….

  • Olga

   Kaj pa Fajon, Peterle, Vajgl, Šoltes? Zaslužijo svoj denar? Kaj storijo, razen da sta Fajonova in Vajgl pomagala destabilizirati Makedonijo, edino državo na Balkanski MIGRANTSKI poti, ki nas je ščitila?

   • samsara

    Zdaj je Romana Tomc na tapeti. ‘Dimne bombice’ pa pri meni nimajo nobenega učinka.

    • Olga

     Kaj pa vsebina povedanega? Vsi so prali denar …za “žehto” je vedel celo Pahor….ta tudi “dela” na njivi, v uradu, čisti cevlje…. Cerar “dela” in ne jamra…. Zoki tudi “dela” (v postelji)… Zato pa smo tu, kjer smo! Delajo kar hočejo! To, da Slovenci nismo obveščeni o delu naših poslancev s strani medijev (razen Nove), je dejstvo! Na Hanzi se občasno sončijo Fajon, Vajgl, Šoltes in Peterle, ki ” delajo”, pa ne jamrajo… ker nimajo za kaj! Bi rekla, da delajo zastonj…

 • Olga

  Prav je, da se pranje denarja razišče tudi s strani evropskega parlamenta in sprejme zaščitne ukrepe!
  Vse, ki so vpleteni v pranje denarja in so zanj vedele, a niso nič storili, je treba odstraniti iz politike in od jim onemogočiti pristop k denarju davkoplačevalcev!

 • tarantela

  Reklama za kandidaturo za predsednico? V redu ženska, prijetna v pogovoru in tudi sicer.

 • Goran Hvala

  Ma kaksen larifari…oni vse vedo….pa majo vse dokaze…pa noben nic…sam flancat znajo kaj je nekdo drug naredu…sej stos je v temu ker noben ne naredi nic kontra….sam fantazirajo…pa so glih tolk pri koritu…kaksne dnarske dobivajo eu poslanci vsi vemo…pa kolk oni delajo….wow…cist premoceni in izmozgani ti politiki….res trpijo ni kaj…

  • MEFISTO

   Goran, prjatu razumni in umni, primerjaj jo z Ljudmilo Novakovo, gospodinjo iz Spodnjega kašlja!

   • Goran Hvala

    Se glih mal nazaj so desnaki ljudmilo v zvezde kovali…

 • totex39

  Evropski poslanci , ki zastopajo Slovenijo bi se res morali odzvati z konkretnejšimi predlogi in raziskati zadeve, ne pa da samo govorijo o napakah in nič ne naredijo o tej svinjariji, kjer so vpleteni vsi politiki in ostali tajkuni. Mislim, da so pogledi Tomčeve o vsem tem nejasni. ni namreč dovolj, da se govori nekaj na splošno, potrebno je stvari udejanjit. Podpira tudi Pahorja, to mi pa res ni jasno.

 • janko

  SDS, trenutno ima samo ta stranka normalne, delavne, poštene ljudi!! Vse ostalo je bolj in manj rdeče = hudičevo!!

  • lili pili

   Ja res je, celjski podzupan je se na marijin praznik veselo potiskal motorno kosilnico, se vidi, da je v dusi se vedno komunist, res da bivsi. Takih je v sds najvec in ne morejo iz svoje koze..

 • Morala

  Ma pojdite, samo polna usta so vas, vse tam evrop. slov. poslance! Nič ne ukrenete, nič ne protestirate proti Merklovi in politiko uvoza migrantov, nič proti terorizmu! Eh…

 • Novakec1

  Še se bomo načakal, še ene tri generacije.

  • stajerc5

   Takrat bomo mi vsi ze v taksni penziji, da ne bomo vec rabili denarja….

 • Najplemenitejši

  Če bo pa ta kokoš kandidirala za predsednico države, sem pa prepričan, da bo Damjan Murko zbral več glasov! Ta bi bila še bolj desnuharsko fanatična, kot je Kolinda Čevapčević na Hrvaškem!

  • cosmosjasnovidec

   Tvoj prijatelj peder “murko”lahko nabere samo glasove od istospolnežev vključno z tabo to pa ziher ni dovolj.
   Romana,če bo kandidirala bo tudi za predcednico izvoljena takrat si pa boste buzerantje po zakonu morali dati dol zašiti svoje pedrovske riti.

 • cosmosjasnovidec

  Draga Romana,če še ne veš ti jaz povem,da boš z tako vlado kot je sedaj,če ne bo v kratkem padla ter na njeno mesto prišla taka kot se spodobi na vse skupaj čakala celo življenje.

  • lili pili

   Res je draga glede na to kaksne evre vlece iz evro parlamenta

 • Ana Premuž

  Moram priznat ,dober foto šuting , ni kaj obljubljajo pa tako in tako vsi isto . VOLITVE ne bo me tam ,ne hodim več na njih . SE NIČ NE SPREMENI . VEDNO ISTI OBRAZI . SITA DO GRLA SEM TEH LAZNIVCEV , MI JE VSE ENO LEVI AL DESNI VSI STE ISTI .

  • if

   Niso vsi ist, tudi ne enaki!
   Volivci, ki tako mislite, ste soodgovrni za zelo slabo stanje države. Namreč, z nevoljenjem pomoagate voliti politiko, ki je trajen vir vzdrževanja slabe države!

   • janko

    **********

 • tohuvabohu

  Romana, močno upam, da se ne boš podala v kandidaturo. SDS naj podpre Ljudmilo. S tem bi ubila vsaj tri muhe naenkrat:
  1. preprečila bi drobljenje glasov na desnici,
  2. prispevala bi k umiritvi strasti med strankami desnice,
  3. pomagala bi zdraviti manjvrednostni kompleks stranke NSI, zaradi katerega vodstvo stranke dela veliko neumnosti v škodo desni opciji.

 • Jana učak

  Joj, pa taka “precednica” za tiste, ki še slovensko ne znate!!!

 • lili pili

  Jaz bi dodal se par slikic brez obleke, samo v eroticnem perilu, potem bi gospa sigurno prisla v drugi krog pa se ust ji ne bi bilo potrebno odpirat..

 • MEFISTO

  Vsakokrat, ko Najplemenitejši zagleda Romano Tomc, mu je žal, da ni heteroseksualec.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!