[VIDEO] Kako so prali denar v naših bolnišnicah in kaj ima s tem Mladina

Foto: STA

Primer prodaje žilnih opornic se vse bolj razpleta. Komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je namreč ugotovila več sumov o nepravilnem ravnanju. Med drugim obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito. Denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, pa naj bi med drugim uporabili za nakup lastniških deležev KB 1909 v družbi Mladina, d. d.

Predsednica Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec je na novinarski konferenci predstavila vmesno poročilo, ki ga je komisija sprejela na včerajšnji večerni seji. Komisija se je osredotočila predvsem na nabavo in prodajo žilnih opornic v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošni bolnišnici Celje.

Skupne ugotovitve, ki bodo predstavljene tudi na seji DZ, so:
– obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007–2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito;
– obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor za izvedbo javnih naročil v letih 2007–2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja, ter so delovali nezakonito in večkrat kršili Zakon o javnem naročanju;
– obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj;
– obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007–2016 s svojimi dejanji, ki nakazujejo tudi na koruptivna dejanja, omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic;
– obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito.

Godčeva je nato pojasnila, da glede na pregledano gradivo in izjave zaslišanih prič preiskovalna komisija tudi predlaga, da pristojni organi raziščejo morebitne sume:
– kršitev Pogodbe o delovanju Evropske unije v delu o pravilih konkurence, in sicer z omejevanjem konkurence na slovenskem tržišču s strani multinacionalke Abbott v letu 2013;
– kaznivega dejanja pranja denarja prek nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medical, d. o. o., s strani KB 1909 v letih 2006–2015;
– davčne utaje zaradi transfernih cen pri verigi dobaviteljev Mark Medical, d. o. o., in Emporio Medical, d. o. o., v letih 2003–2016;
– da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o. (lastnik Mladine, d. d.), in za njegovo dokapitalizacijo v letih od 2007–2015;
– da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v družbi Mladina, d. d., in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007;
– da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o., in Mark Medical, d. o. o., od družbe Vega Finanz s.a. v letih 2007–2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in v Sloveniji.

Na podlagi gradiv in glede na ugotovitve bo komisija podala nekaj naznanitev morebitnih sumov kaznivih dejanj za fizične osebe in za gospodarske družbe, in sicer gre za naznanitev kaznivih dejanj po več členih Kazenskega zakonika. Hkrati bodo državnemu zboru predlagali, da na to temo sprejme več sklepov, med drugim, naj se vmesno poročilo posreduje Finančni upravi RS, Računskemu sodišču RS, Javni agenciji Republike Slovenije za varstvo konkurence, Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in drugim.

B. O.

 • Franc Šink

  Kako to da ta šund revija še vedno obstaja?!!

  • Krtača 20

   Ne vem, zgleda da Orban še zmer upa….

 • soc

  Vse o imenih na teh povezavah v Sloveniji, na Balkanu in v zamejstvu je že napisal Rado Pezdir. Seveda sem prepričan, da bodo v letu, dveh vsi v arestu, dokaznega materiala je gotovo dovolj.

  Aja, verjetno je že zastaral, tako kot prisluhi balkanskemu fukfehtarju na funkciji župana prestolnice…

  • antimur

   Brglezovo naravno pravo nikdar ne zastara, tako, da bodo ti levofašistični kučanisti dobili svoj porcijon, ne delaj si okrog tega nepotrebnih skrbi.

  • samsara

   Bo Blanka Zastaralka storila kar ji je storiti.
   Če bo potrebna pomoč, ji bo dodeljena.

 • Morala

  Vse jim zapleniti in jih kazensko preganjati! Z vsem drugim se ukvarjajo, pozabljajo pa na bolnike ( pa ne vsi ).

  Da v zdravstvu marsikaj ni vredu, to že dolgo vemo. Ko pa sam zboliš ali kdo od svojcev, potem ugotoviš, da je pacient res le številka! Zdravniki nedosegljivi, sestre malomarne in ohole. Še najbolj so reveži nepokretni pacienti.

 • Peter

  Neznanega dne, na neznanem mestu, vsota v neznanem znesku na neznan način…je edino kar gre skoz na dolinskih sodiščih.
  Dejte se že navadt, no…

 • xtc

  Čas je .da se o tem kriminalu obvesti tako EK kot EU parlament in ninstitucije za pregon takih dejanj v EU.

 • RATATA

  Obstaja sum
  Obstaja sum
  Obsraja sum

 • Capi

  Udba, njihovi prvi možje, s Kučkotom, Zemljaričem, Isajlovićem, imajo v zamejstvu svoj bankomat KB1909.
  To je že javna tajna…..Prasci pokvarjeni…………

 • Olga

  Čestitke gospa Godec! Čestitke SDS! Podprimo jih na volitvah, da bodo lahko spremenili tudi zakonodajo in spravili Slovenijo na zemljevid pravnih, gospodarsko uspešnih in res socialnih držav!

  • …mhm, so že dokazali svojo socialno politiko v času dveh vlad ko so vodili državo.

   • Peter

    Si lahko še bolj bogi in mirno molčiš o x vladah in njihovih socialnih politikah, ki so bile kao LEVE, hehe, butl, ausglajzani, no.
    Pa, btw, med jelenskimi brati, baje desne vlade boli đoko za rajo, baje so leve tiste, ki skrbijo za narod.
    Kakor vidiš, no.

 • hribovc

  boli maslešo đoko…

 • ..kaj ima s tem Mladina?

  • Peter

   Akhm, nič,…
   Pa prijetno spanje še naprej našmu jelenčku, spet aktiviranemu, , no.

 • janko

  Res, vse to je postkomunistična mafija! Edina vrednota jim je denar in komotno živet. Na vse ostalo se požvižgajo. Vsekakor tudi na etiko, taki nimajo ovir in ne vesti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!