[VIDEO] Samo v primeru Zorana Jankovića je sodišče odstopilo od sodne prakse

Foto: STA

Samo v primeru Zorana Jankovića je prvič v zgodovini prišlo do popolnoma nasprotne  odločitve sodišč, torej do izločitve in uničenja dokazov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi in sredstvi.

Poslanke in poslanci so se danes sestali na zaprti seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer so obravnavali statistični  pregled,  oceno  in  stanje  primerov,  ko  pristojni  organi  v  primeru zakonitega posega v ustavne pravice iz 35., 37. in 38. člena Ustave Republike Slovenije niso upoštevali določil iz drugega odstavka 154. člena ZKP.

Predsednik KNOVS mag. Branko Grims je po seji v izjavi za medije pojasnil, da je komisija danes obravnavala temo uničenja dokazov, zbranih s posebnimi metodami in sredstvi, v postopkih glede suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ljubljanskega župana Zorana Jankovića v primeru “farmacevtka”. Poslanec je spomnil, da je bil v konkretnem primeru s strani tožilstva zakonsko določen dvoletni rok za vložitev zahteve, bodisi obvestila oziroma obtožbe, zamujen, zaradi česar je sodišče odredilo in višje sodišče nato tudi pravnomočno potrdilo izločitev in tudi uničenje vseh dokazov, uporabljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Nato je s pritožbo še oseba, ki je bila zajeta v ta dejanja, zahtevala izločitev zadnjega pričanja, “tako da je jasno, kakšna bo usoda te obtožbe oziroma pravnega postopka zoper ljubljanskega župana in da ne bo možno na sodišču niti ugotavljati kakršnekoli odgovornosti za kaznivo dejanje.” “Pravna šlamastika, ki jo pomeni zamujen rok, in uničenje dokaznega materiala, zbranega s posebnimi metodami in sredstvi zoper ljubljanskega župana, bi v normalni pravni državi zanesljivo odnesla pravosodnega ministra, ker bi prišlo do uveljavljanja objektivne odgovornosti za sistem, ki očitno ne deluje kot bi bilo treba, zato smo zahtevali, da nam tožilstvo in ministrstvo posredujeta podatke, koliko je še takšnih zadev in kako bodo ukrepali, da do česa podobnega ne bi nikoli več prišlo,” je pojasnil mag. Grims.

Po njegovih besedah pa so podatki, ki so jih posredovali pristojni, zelo zanimivi. Zamujen rok v primeru Zorana Jankovića ni bil prvi takšen primer. “Po doslej zbranih podatkih, ki niso dokončni, je bilo teh primerov 19,” je povedal mag. Grims. Ob tem je opozoril, da so se vsi primeri končali nasprotno kot primer ljubljanskega župana. “Kar najbolj bode v oči pa je, da je v dveh primerih že odločalo tudi višje sodišče, ki je o pritožbah zagovornikov, ki so zahtevali izločitev takšnih dokazov, pravnomočno odločilo, da so zahteve za izločitev in uničenje dokazov zavrnjene,” je dejal in dodal: “Zorej samo v primeru Zorana Jankovića je prvič v zgodovini prišlo do popolnoma nasprotne  odločitve sodišč, torej do izločitve in uničenja dokazov.” “Kako je mogoče, da se ravno v primeru Zorana Jankovića ravna drugače, kot je bila doslej pravna in sodna praksa, celo na višjem sodišču, je najbrž vsakomur jasno,” je ob tem menil predsednik
KNOVS.

Foto: Nova24TV

Mag. Grims tudi meni, da bo izjemno zanimivo prebrati obrazložitve o tem, da je višje sodišče v dveh predhodnih primerih odločilo popolnoma nasprotno kot v primeru ljubljanskega župana, na seji prisotni predstavniki ministrstva in tožilstva pa se o tej nenavadni spremembi sodne prakse niso želeli izreči. “Ta obrazložitev bo zanimiva tudi z vidika enakosti pred zakonom,” je dejal predsednik KNOVS.

“Danes se je izkazalo še nekaj drugih pomanjkljivosti sistemske narave, to je, da tožilstvo za področje rokov glede prikritih preiskovalnih ukrepov ne vodi posebne elektronske evidence, zato smo danes izrazili enotno pričakovanje, da tožilstvo takoj vzpostavi sistem elektronskega nadzora tudi glede rokov, da bo možno opozarjanje in ukrepanje znotraj tožilstva in da se kaj takšnega ne bo ponovilo,” je povedal mag. Grims in dodal, da je takšno vodenje evidenc v duhu zagotavljanja zakonitosti in odgovornosti.

Ilustrativni primer delitve na prvo- in drugorazredne državljanke ter državljane RS
“Pravnomočna odločba o uničenju in izločitvi dokazov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, pomeni, da so stvari nepovratne in da je dejansko nastala škoda pravu v smislu pravičnosti. Storjeno morebitno kaznivo dejanje ne bo moglo biti nikoli pravnomočno ugotovljeno, storilec pa se torej lahko izogne kazni, in to postavi vse skupaj v zelo čudno luč, v tisto, ko imamo državljane prve in druge kategorije,”
 je dejal mag. Grims, ki je izpostavil, da je po podatkih v vseh dosedanjih primerih celo višje sodišče odločilo, da se teh dokazov ne izloči, “samo v primeru Zorana Jankovića pa je ravnalo popolnoma drugače, kar kaže, da je z načelom enakosti pred zakonom nekaj zelo narobe.”

D. Č.

 • RATATA

  Tudi v nlb ni bilo pranja denarja, saj miljarda iz irana ni bila pridobljena na nelegalen način…. torej denar ni bil umazan … no, videla se je barva denarja ….. oziroma bili so zeleni zelenci…. nekdo je zmagal!

 • Sašo

  Sramota, to z uničenjem dokazov in s “prepoznim ” odzivom tožilke v primeru Janković, je v posmeh pravni državi , Janković pa misli da smo vsi ljudje zabiti kot so njegovi privrženci . Mafijski posli na očem vseh, potem veš kakšno moč ima Janković v državi.

 • pajot

  Tud za farmacevtovo rit palca raste. Nič bat.

 • rrrrr

  Ne vem, če ima g. Grims prav. Slovensko pravosodje je pravično, neodvisno in odločno. Zato je Jankoviću zagrozilo, da bo dokaze o njegovem kriminalu le še dvakrat uničilo, pri tretjem prestopku pa bo nepreklicno, pred očmi novinarjev in javnosti, uničilo še zakonodajo, uradni list in Ustavo.

  • garfi

   kako so teatralno vozili zaplenjene škatle nečesa
   verjetno toaletnega papirja

 • Janez

  RAZVESELJIVA VEST !
  NOVEMBRA 2017
  – BO POSLANEC G. BOJAN DOBOVŠEK
  USTANOVIL STRANKO – “DOBRA DRŽAVA” .
  TU
  JE ŠE OK STRANKA – SDS :
  morda bo pa “globoki državi – vendarle – ODKLENKALO ? Upajmo, Bog daj ! L.r. J. KOMENDA

  • Janez

   MOL ŽUPANOV
   PRIMER ” FARMACEVTKA” – PA NA USTAVNO SODIŠČE !

   Podpisujte PETICIJO DR. ERZARJA ZA – ODSTOP MOL ŽUPANA Z.J. !
   Na

   [email protected]. VELIKO LJUDI JE ŽE PODPISALO ! L.r. J. KOMENDA

 • garfi

  murgelska mafija se že pelje po drugem zlatem tiru
  bravo popović in ignoranti referenduma

 • Kosobrin

  Je vse to sploh mogoče?

  • mona lisa

   Ja postali smo mafijska država.

 • montyamp

  Komunisti spet arhive kurijo ???
  Takšno poštenje sploh gori ???

 • sloustava

  Imamo in vemo za ime in priimek preiskovalne sodnice, imamo in vemo za ime in priimek tozilke. Toziti jih je treba tako za omalovazevanje sodstva, kolegov in kolegic s DJT in Sodisc, kot za Prisego spostovanja Zakonov, Ustave in pravnega reda v R Sloveniji! ( Prisega dana ob potrditvi trajnega mandata). Dokler bo palcek ziv,….Da se neki cistokrvni mesanec sploh sme rezati in spodkopavati pravni red v Sloveniji, je nezaslisano! In se to, bedni Ljubljancani: Jankovic ni nic naredil, NIC, on je in bo, dokler mu boste dovolili, z vasim denarjem sluzil in dal sluziti svojim gradbincem. Poglejte Stozice, poglejte Bazo Dante, poglejte Electo, poglejte Mercator, …ne pozabite, da si je, po njegovih lastnih besedah, ogledal preko 1000 zemljisc. Ah, Ljubljancan, prvi v vrsti si za pregled v Polju!

 • Olga_10

  Skorumpiranci v sodstvu bi morali zaradi kršenja človekovih pravic in zlorabe sodstva pred strelski vod!

  • mona lisa

   Žal ne bo tako, saj so vsi ti skorupiranci na zadnjih volitvah spet zmagali.

   • Olga_10

    Prepričana sem, da zadnjič!

 • mona lisa

  Sorumpirana politika, skorumpirano sodstvo, skorupirana država. Kdor je na vrhu, bogat ali rdeč ni nikoli ničesar kriv pa četudi stori ne vem kakšen zločin. Ali smo to hoteli v novi državi?

 • tona

  Ob tem, da vodi vlado doktor ustavnega prava, si takšne in tako pogoste šlamastike ne more in
  ne sme privoščit in je zato njegova krivda še toliko večja .

  ODSTOP CELOTNE VLADE TAKOJ !!!

 • tona

  Kriminalistična preiskava nakazil iranskega državljana prek NLB v letih 2009 in 2010 ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja, je poročala televizija POP TV.

  Je treba k temu še kaj dodati ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!