Vizijo Slovenije do leta 2050 spravili na dve strani, stala pa nas je 450 tisoč evrov?!

Ministrica Alenka Smerkolj je naročila zmazek za skoraj pol milijona evrov (Foto: STA)

Slovenska vlada je prišla do “pomembne” ugotovitve: “Strateški razvojni okvir Slovenije je bil nazadnje definiran v Strategiji razvoja Slovenije za obdobje 2005–2013”. In ker je veljavnost tega dokumenta potekla, so pristopili k pripravi novega krovnega strateškega dokumenta  dolgoročne strategije razvoja Slovenije, natančneje, ustvarili so “Vizijo Slovenije 2050”. “Namen nove strateške usmeritve je predvsem opredeliti vizijo razvoja Slovenije do leta 2050 in pripraviti strategijo razvoja do leta 2030,” je zapisano na spletni strani Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

“Pomanjkanje krovne razvojne strategije Slovenije naj bi čutili že vsi prebivalci”
Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je nemudoma ukrepala in ocenila, da naj bi pomanjkanje krovne razvojne strategije Slovenije občutili že vsi prebivalci. In kako je prišla do tega spoznanja? Na spletni strani, kjer je predstavljen omenjeni projekt, je navedla, da je to ugotovila kar v pogovoru z gospodarstveniki in civilno družbo, velikokrat pa naj bi bilo to izpostavljeno tudi v njenih stikih na terenu z ljudmi. Seveda je šla kot “zagreta” ministrica takoj v akcijo in za dve strani Vizije Slovenije do leta 2050 – dejansko gre le za eno tipkano stran, saj je na prvi strani le skica Slovenije v obliki drevesa in naslov – odštela neverjetnih 450 tisoč evrov! Celoten projekt sicer zajema 88 strani, vendar pa je ključne poudarke, vso bogato vsebino in nasploh vizijo ministrici uspelo spraviti na neverjetno eno stran velikosti A4. Dejstvo pa je, da je tudi 88 strani precej praznih – ali pa je na njih napisan le naslov, kakšna slika, grafika. O tem se lahko prepričate s klikom na naslednjo povezavo: http://slovenija2050.si/wp-content/uploads/2017/02/Vizija_Slovenije.pdf

Vlada Mira Cerarja je pripravila vizijo Slovenije do leta 2050 - na eni celi tipkani strani. Foto: printscreen

Vlada Mira Cerarja je pripravila vizijo Slovenije do leta 2050 – na eni celi tipkani strani. Foto: printscreen

“To je eden od osrednjih projektov Vlade Republike Slovenije”
A dovolj ironije. Vlada Mira Cerarja, natančneje ministrica Smerkoljeva, popolnoma resno trdi, da  je “priprava strateške usmeritve za prihodnost Slovenije eden od osrednjih projektov Vlade Republike Slovenije, ki želi našo skupno prihodnost soustvariti skozi vsevključujoč dialog prav z vsemi deležniki. Za koordinacijo priprave strategije razvoja Slovenije je Vlada RS ustanovila Horizontalno skupino, v katero so imenovani predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, Ministrstva RS za finance, Kabineta predsednika Vlade RS, Generalnega sekretariata Vlade RS, Ministrstva RS za zunanje zadeve, Ministrstva RS za javno upravo in Statističnega urada RS. V procesu priprave novega strateškega dokumenta bodo s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem na področju strateškega predvidevanja, ekonomskih analiz in merjenja blaginje, sodelovali tudi predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)”. Naj dodamo, da je samo OECD za ta projekt izstavila račun v višini neverjetnih 297 tisoč evrov, poroča Siol.net.

Da se ministri v vladi Mira Cerarja s takšnimi projekti, ki stanejo celo premoženje, ponujajo pa bore malo vsebine, delajo norca iz ljudi, je že znano. Milojka Kolar Celarc je tako zdravstveno reformo, ki bi silovito preuredila naš zdravstveni sistem, prinesla le na nekaj tipkanih straneh  govorilo se je, da na štirinajstih. Torej, približno toliko strani, kolikor jih morajo zapolniti osnovnošolci pri pisni nalogi. A tudi Milojko je zares prekosila ministrica Alenka Smerkolj, ki je Vizijo Slovenije 2050 v osnovi pripravila na 88 straneh, torej v debelini brošure, osnutek, ki povzema vse ugotovitve navedenih strokovnjakov pa le na eni tipkani strani velikosti A4. Natančneje, v besedilu, ki so ga predstavili javnosti, je 421 besed, za kar je Smerkoljeva odštela 450 tisoč evrov  preračunano, to pomeni, da je vsaka natipkana beseda stala 1.068,88 evra!

Pospešeno že pripravljajo strategijo do leta 2030
Za takšno ceno bi seveda morali Slovenci izvedeti kaj konkretnega. Še več, slovenskim davkoplačevalcem, ki smo to plačali, bi se moralo življenje KONKRETNO spremeniti. Kakšne skrivnosti torej razodeva ta zapis? “V Sloveniji leta 2050 ustvarjamo številne uspešne zgodbe,” se začne zapis kot kakšen znanstveni roman iz prihodnosti. “Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje.” A to vlade Mira Cerarja ne ustavi  res, zakaj bi čakali do leta 2050, če pa je pred tem še leto 2030? Zatorej Cerarjeva vlada že pospešeno pripravlja strategijo do leta 2030. Verjetno pa bo tudi ta stala celo bogastvo …

Foto: facebook

Foto: Facebook

“Želim si, da bi Slovenija ostala država, kjer se zjutraj lahko odpraviš na dveurni sprehod iz glavnega mesta, nabiraš gobe in morda srečaš medveda ali volka,” je zapisla ministrica Smerkoljeva v dokument vreden skoraj pol milijona evrov.

“Pravila so enaka za vse,” je še ena izmed cvetk, v kateri napovedujejo vladavino prava šele leta 2050.

Zelo slabo pripravljena  jezikovno nadvse šepa
Dejstvo pa je, da je Vizija Slovenije 2050 zelo slabo pripravljena, prav tako zelo šepa na jezikovni ravni. Samo primer strani, kjer so najbolj pogoste enostavčne povedi in spominjajo bolj na delovni zvezek kakšnega prvošolčka kot pa na resno raziskavo, ki je stala skoraj pol milijona evrov:

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Poleg tega je brošura izšla v nadvse nizki nakladi  le 500 izvodov. Zakaj torej skoraj pol milijona evrov za projekt, v katerem je sodelovalo 611 posameznikov v razpravah o prihodnosti Slovenije na 27 dogodkih, ki so skupaj trajali več kot 100 ur, če pa je potem naklada le simbolična?

Torej, čaka nas čudovita prihodnost. Samo prej se mora do leta 2050 ‘prebiti’ več kot stotisoč brezposelnih oseb, 14 odstotkov Slovencev, ki živi pod pragom revščine, in na tisoče zaposlenih, ki komaj shajajo iz meseca v mesec s svojo plačo. In če pišem iz lastne perspektive: takrat bom stara 67 let. Če bom …

Več o tem projektu pa v oddaji Aktualno ob 19.30 na Nova24tv!

Marjanca Scheicher

 • Nata

  Pa kaj res nič ne razumete, dragi Slovenci-ke ??
  Ja, eni pač morajo dobro služiti, ker jim dobro ” služijo “.

 • althar

  Škoda besed. Ta vlada ni vredna niti pljunka.

 • odzunaj

  Kako sploh prenašamo še to vlado in vso njeno “stroko”. Miselna in človeška beda. Marš domov in sanjarite doma , za svoj denar !!!

 • Vera

  Ne znajo nič ne ministri, še manj premier , zato naj raje ne kvasijo neumnosti, ter naj ne zapravljajo našega denarja , saj jim tega nismo dovolili in jim ne bomo . Tale ministrica pa izgleda, kot pastirica na paši , zato ni čudno , da je za to spisano skrpucalo rabila dobro preplačane znance,prijatelje , ki pa tudi očitno niso nič boljši .

 • učko

  Svetel primer Cmirkotove nesposobne in dobro plačane golazni !!!!!!

 • Kat Wilson

  Jaz bi jim 2 strani spisala za 10x manj. Jao…

  • Igor Kavalar

   To so na POP tv povedal da je sodeloval mislim da 126 “jasnovidcev”, porabil so ne vem koliko število ur da so imeli za en list pohval. Pa je šlo 400 čukov skozi okno.

 • Darth Vader

  “Trajnostni razvoj se vedno začne tako, da oblast nad naravnimi viri lokalna skupnost preda v roke majhne skupinice birokratov, ki nato z davki in regulacijo, konsolidirajo svojo moč do te mere, da za ljudi v lokalnih skupnostih življenjski pogoji postanejo nevzdržni.” Slovenija2050 = U.N. Agenda 21″ https://ambasador21.wordpress.com/2017/02/13/slovenija2050-un-agenda21/

 • dež

  Če je bilo že tole 500 K€, smo ga najebali. Koliko bo šele stal projekt krožnega gospodarstva in koliko časa bo, glede na (ne)razsodnost SI volivcev, trajal ?

 • PIA PlA

  Vizija malega Mirka nas je stala skoraj pol milijona. Od kod denar za tako nakladanje? In še boljše vprašanje; v kateri žep je šel denar tokrat. Pol milijona za skrupocalo na 88-ih straneh, od katerih je vsaj trideset skoraj ali popolnoma praznih. Ostalo so slike in grafi. Resničnih strani z “vizionarsko vsebino” je manj kot polovica. Samo nakladanje. Vidi se, da je bil cmerko pri Amwayu, ker ima to nakladanje http://slovenija2050.si/wp-con… za vizijo.

  Vizija taka kot je, so nepopisani listi, ki niso dobri niti za brisanje riti, saj je papir na katerem je tiskana predrag in pretrd. Točno tak, kot je naša vlada. Blef na bleščečem papirju.

  Tu je le delček cvetk iz šopka populističnih trobentanj:

  Citirano iz vizije:
  Ključna »semena« za spremembe
  Nato so udeleženci v skupinah iskali »semena«, ki jih je treba posejati, da zapolnimo »praznino«. Identificirali so naslednja semena:

  −nov izobraževalni sistem,
  −aktivna družba,
  −moralna odgovornost,
  −sprememba paradigme od rasti k blaginji,
  −živahna podjetniška miselnost in
  −»radi plačujemo davke«

 • janez cepec

  no tle bi pa jest tu ana mrčka pokritiziru vlado. mislem, IDIJOTI, bluzijo o nekai viziji leta 2050, pa še za drug let jim ni jasn, koko se nam bo sešlo. sej se uhka neki duvajo, k tko vejo, al pa tud ne, de na naslednjih volitvah nimaj šanse, tko, de use kar bluzijo, je bel zavaravanje neprijatelja

 • Johan

  RADIKALNI LEVIČARJI ZNAJO SLUŽIT DENAR IN IZČRPAVAT DAVKOPLAČEVALCE !

 • janez.pokoncni

  Potrebno je stvar res prebrati, da lahko razumeš, kako zelo, zelo zmešani so. Itak, da zadeva ni vredna nič in da podobne “izdelke” deljajo froci v prvem letniku srednje šole.
  Gre za vsebino, ki jo seveda ni ampak tudi, če bi bila, bi lahko bila edino v smeri ; Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve.
  Cerar je povsem izgubil vsak stik z realnostjo, če ga je sploh kdaj imel. Tudi obdal se je povsem z ljudmi, iz planeta Slovenski Javni Sektor.
  Slovenija bolj kot katerakoli država na svetu potrebuje vladarje, ki vsaj nekaj znajo in zmorejo. Narod je “lačen” dela in ustvarjanja, na drugi strani pa se preko javnosektorskih politikov vsi zapletamo vedno globje in globje v socialno državo po sistemu, čim več naj država ljudem pobere, potem pa naj birokrati, ki sami niso nikoli v življenju nič ustvarili, za naše skupno dobro ta denar “pošteno” razdelijo.
  Sam počasi prihajam do spoznanja, da niti več ni tako zelo bistveno iz katere stranke prihaja človek, če ima ta 25 let delovne dobe in vseh 25 let v JS ali državnih firmah. Tak človek je sistemsko ustvarjen invalid, ki lahko “bluzi” edino po kakšnem kulturnem ministrstvu ali ministrstvu za zajemce na drugem koncu sveta, za vse ostalo je neprimeren – mi moramo začeti na oblast nastavljati ljudi, ki so sami kaj ustvarili in ne takšne, ki v politiki vidijo zgolj izhod iz lastne bede.

  • janez cepec

   Cmerar je en nadrkan piflar, k oblada pravo pa zakone u nulo, use ostalo mu je pa ravno, pa čist nč jasno, tko, de je res škoda, de je en tak antipraktik predsednik vlade. najhuš je pa še to, de ma ze svetvalce totalne idijote.

   • RATATA

    u nulo si edino ti prtegnjen.

 • slosin

  0,5 mio, bogeca ti vidim,bogato za šloganje ob jutranji kavi…

 • Olga

  Nastopajoči so jim zapeli tisto “Čista jeba.…”! Glede na videno in slišano, bom parafrazirala, poslovenila in izrazila svoje zaznavanje udeležencev in tematske vsebine “Čista beda…” in to na vseh področjih!

 • RATATA

  Vizijonarci so bili včasih čarovniki, ki so jih sežigali na grmadah.
  Tile naši bi lahko tudi bili biogorivo. Upam, da ne obnovljivi.

  • Rožle

   Lohka sprobamo, če čarovnice še gorijo …

 • Rožle

  Vizija..Tele-vzija ..

 • Franc Mihič

  Demagogija akademika dr. Staneta Grande, vizije države se ne potrebuje?
  V uvodu posnetka je debata, ki jo je izzvala vladna vizija Slovenija 2050. Pristop oz. način obravnave in izdelave te vizije razvoja Slovenije je res nenavaden, po moje zelo neustrezen, rezultati oz. vizija predstavlja bolj pobožne želje kot realno predstavo, kaj naj bi Slovenija postala do leta 2050. Vlada te vizije menda še ni sprejela in bo zagotovo tako lahko še veliko polemike, kaj je vizija Slovenije do l. 2050. Vse parlamentarne stranke, stroke in aktivni državljani, bodo menda še lahko prispevali k oblikovanju realne vizije do l. 2050. Ni mi pa razumljivo, da oba govorca, predvsem dr. Granda, član SAZU, kolumnist desnice, to je, vpliven mnenjski voditelj katoliške desnice, zavrača pomen in uporabnost vizije države, ki da ničemer ne služi, saj se nikoli ne uresniči, je le sredstvo za premik pozornosti javnosti in politike od dejansko realnih problemov. Kot mi je poznano, pa velja za razviti demokratičen svet ravno nasprotno, da je le dobra vizija za naslednjih 5, 10, 20 ali več let, ki se s spremembami okolja seveda tekoče osvežuje, predpogoj za uspešen razvoj, tako za državo kot za podjetje, kar pa zahteva zelo profesionalno, zahtevno garaško delo, ki je za vsako vlado, ali politično stranko, enako kot v podjetju, najbolj odgovorno kreativno delo z uporabo visoko kreativnih znanj in veščin. Tega pa v Sloveniji akutno primanjkuje, a je pogoj za uspeh v vsaki ekonomiji, saj zgrešena vizija, napačni cilji in temu ustrezna strategija uničijo porabljene resurse države in podjetja in ogrozijo njihov standard in obstoj. RS Slovenija je šele na zahtevo EU kreirala vizijo, cilje in strategijo pametne specializacije do leta 2020. Šele po četrtem pisanju je bila študija za EU oz. Komisijo sprejemljiva. Bila je to zelo velika težava za vlado in stroko, čeravno gre zgolj za to, da ugotovimo v čem smo in bomo lahko dobri in konkurenčni, od česa bomo živeli? Če smo napačno smer opredelili, smo lahko pogoreli. To velja za vsakega, za podjetje in državo. Za neuspeh niso nikoli drugi krivi, temveč naše napačne ocene možnosti razvoje, kar je naša odgovornost, tudi ko jemljemo kredite, saj jih moramo vrniti le z sredstvi uspešnih projektov.. Zato je omalovaževanje potrebnosti vizije države zelo neodgovorno početje. Tudi opozicija bi morala kreirati vizijo in jo soočiti poziciji in javnosti in tako pokazati, kakšne rezultate pa njihova vizija načrtuje in s tem pridobiti volivce.
  https://www.youtube.com/watch?v=BnydWAcBRtE&feature=youtu.be

 • Franc Mihič

  Naj dodamo, da je samo OECD za ta projekt izstavila račun v višini neverjetnih 297 tisoč evrov, poroča Siol.net.

 • Gospod Granda je kar dobro povedal , g.F. Mihič “strinjam” se z vami , da nas čaka težko in naporno delo , da se bomo
  otresli komunističnih vizionarjev kardeljevega kova !

 • Marija

  Ne bom je brala ker sem jo poslušala. Jasno je povedala,da ona že danes živi svojo vizijo in uživa. S 450.000 € bi jo lahko še marsikak upokojenec živel in bil vsaj na toplem. In z njenim osebnim dohodkom tudi. Le kdaj se bomo vstali in jih zrušili?Kje je narod da vse to trpi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!