Vlada RS z obrambno ministrico na čelu zavira zbiranje podpisov za referendum o drugem tiru

Foto: STA

Večkrat je bilo v javnosti povedano, da je referendum o spornem vladnem zakonu o drugem tiru proti drugemu tiru. A to je popolna laž in zavajanje, pojasnjuje profesor na ljubljanski strojni fakulteti dr. Jože Duhovnik. Prav tako Vlada RS z obrambno ministrico na čelu krši pravice državljanov RS, saj je zastraševala sindikat vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum. Zaradi tega so pobudniki referenduma do zdaj zbrali le 17.200 podpisov, čeprav bi jih lahko mnogo več in ravno to je botrovalo, da so vložili zahtevo na Ustavno sodišče RS.

Kot vlagatelj ustavne pritožbe od Ustavnega sodišča RS Vili Kovačič zahteva, da odloči in prednostno obravnava zahtevo z dne 30. maja 2017, ki je bila dana predsedniku Državnega zbora RS Milanu Brglezu. “Zahtevo za podaljšanje roka zbiranja podpisov smo vložili za ves čas, ko je bil vojaški sindikat pod grožnjo obrambnega ministrstva, da ne sme zbirati podpisov. Možen pa je tudi razpis novega roka zbiranja.” Rok za zbiranje podpisov se namreč izteče 22. junija, zato je Kovačič pobudo vložil z namenom, da sodišče zadrži postopek zbiranja podpisov, dokler se neustavnost ne odpravi.

Kovačič je na včerajšnji novinarski konferenci skupaj s profesorjem Duhovnikom pojasnil, da je iz dopisa jasno razviden pritisk represivnega organa države na sindikat z grožnjami o reviziji pogodbe med sindikatom in ministrstvom.

Izhodišče te pritožbe je stanje, ki je nastalo s predsednikom vlade, ko je dejal, da do referenduma ne sme priti
Pobudnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo še ugotavlja, da so nedemokratični postopki, zaradi katerih je bila vložena ustavna pritožba, očitno zgolj praktična posledica ambicije predsednika Vlade RS Mira Cerarja, da prepreči referendum. Kovačič je še spomnil, da je na eni od novinarskih konferenc Cerar dejal, da do tega referenduma ne sme priti.

Jože Duhovnik in Vili Kovačič.

Kovačič je prav tako dejal, da je neskladje z ustavo nastalo z dopisom obrambnega ministrstva, ki je bil kot pobudnik referenduma o drugem tiru protiustavno oškodovan pri zbiranju podpisov. In ravno iz tega razloga Kovačič zahteva ukrepanje Ustavnega sodišča RS za odpravo škode in protiustavnosti. “Še posebej sem oškodovan zaradi zastraševalnega učinka po medijskem poročanju o grožnjah represivnega organa zoper tiste, ki aktivno sodelujejo pri referendumu in ga javno podpirajo.”

Odločanje o podpori referendumu mora biti svobodno in neovirano ter brez pritiskov državnih organov
“Davkoplačevalci teh ekscesnih kršitev referendumske demokracije ne smemo več tolerirati, zahtevamo enake pravice za vse in uresničevanje referendumske pobude brez prisotnosti groženj kogarkoli komurkoli,” je še pojasnil Kovačič in nadaljeval, da bodo ostale številne kršitve demokratičnih pravic državljanov in potrebno sanacijo le teh predstavili javnosti in Ustavnemu sodišču RS v posebni zahtevi, ko se bodo razpletle zdaj aktualne referendumske zahteve.

Profesor Jože Duhovnik, ki je tudi avtor ene od različic projekta drugi tir, pa je glede ustavne pobude ravnanja ministrice za obrambo Andreje Katič dejal, da bi do danes bilo 10 do 15 tisoč več potencialnih podpisnikov, če ministrica ne bi zastraševala sindikat vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum.

To ni referendum proti drugemu tiru
Duhovnik je večkrat poudaril, da gre za referendum o vladnem projektu in ne za referendum o drugem tiru. “To je popolna laž in zavajanje,” je poudaril Duhovnik. Pojasnil je, da so za cenejši tir in za hitrejšo rešitev. Pri tem je profesor še povedal, da je minuli teden več iniciativ v državnem svetu pripravilo posvet, na katerem so razpravljali o štirih možnih različicah za dvotirno progo. Duhovnik je dodal, da je inženirska zbornica, katere člani sodelujejo pri vladnem projektu, pred posvetom sporočila, da njihovi člani ne bodo mogli predstaviti projekta dvotirne proge, ker ga nimajo razdelanega. “Zakon pa daje v tuje roke za 45 let za 3,5 milijarde sredstev neki družbi, ki ima dva zaposlena. To je način delovanje Cerarjeve vlade. Pri 44 milijonov evrov porabljenih sredstev nimajo narejenega projekta.”

Projekt se lahko konča do leta 2022
Duhovnik je še povedal, da bodo pripravljalna dela na projektu, ki ga začenja vlada, po najhitrejšem scenariju končana leta 2020, celoten projekt pa šele leta 2026. “Ta projekt, ki je v tem zakonu definiran, je namerno predstavljen do leta 2026.” To je namreč dve leti po polnem zagonu proge Dunaj – Beljak – Videm – Trst. “Ta vlada je ponorela, ker želi narediti drugi tir, ki je predrag, ne pa, da bi ga naredila hitro.”

Zaradi tega pobudniki predlagajo dokončanje projekta do leta 2022, dve leti pred progo od Dunaja proti Trstu. “A vlada trdi, da je to nemogoče. Vendar to ni res, to je laž, ki jo lahko iznese samo politik, pa čeprav je doktor znanosti.”

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič pa od Ustavnega sodišča RS prav tako zahteva podaljšanje ali novi rok za zbiranje podpisov, saj so do zdaj zbrali le 17.200 podpisov. In s tem tempom jim bo težko uspelo zbrati potrebno število 40.000 podpisov. Da bi ustavili ponovno krajo slovenskega davkoplačevalca, pa morajo državljanke in državljani RS oditi v najbližjo upravno enoto in oddati svoj podpis.

I. K.

 • Tetka iz ozadja

  Onemogočiti drugi tir,onemogočiti Magno, zapreti cementarno Trbovlje, zapreti Revoz, cimos, Krko itd. Potem se bodo ljudje pod okriljem SDS-a lahko bolj posvetili partizanom in belčkom, ker boo imeli več časa.

  • totex39

   Pri nas ne bi bilo potrebno zapirati tovarn in tudi proti gradnji ne bi bili, če se vse povsod ne bi tako množično kradlo, ampak kradljiva mafija očitno ne more brez tega, da ji še nekaj milijončkov ne steče v lastne žepe.

  • Anton

   govoriš nebuloze, nihče ne oporeka 2 tiru, nihče ne oporeka Magna Steyr, skratka nihče en oporeka k vlaganju , investicam s strani tujcem v naše okolje.Prvič tu ne gre za nikakršni 2 tirni projekt temveč zgolj za 1 tir, drugič pa ker imamo dovolj opustošenih, degrediranih površin, nekdanjih industrijskih con, klavrna zapuščina bleščečih retorikov, a kaj ko gospodarsko totalka nesposobnih levakov. Sprijaznite se že enkrat za vselej, da ne znate spraviti skupaj niti ene reforme, da le ta nebi bil strokovni zmazek, poln nekonsikvenčnosti, da ne znate spraviti skupaj enega projekta
   Pa še nekaj dajte se že enkrat za vselej naučit komuniciranja z javnostjo, z nam državljani, ali pa si poiščite za to usposbljeno ekipo svetovalcev oz piarovcev, ker očitno je da vam ti dosedanji strokovnjaki delajo zgolj medvedjo uslugo.
   sarkazem press

  • xtc

   Magna je po resnici ;ki prihaja izVrhnike na dan mrtev projekt ;kot ta vlada:

 • if

  Vladni projekt 2. tir mora pasti! Po vseh kriterijih ustrezna zamenjava je projekt prof. Jožeta Duhovnika! http://stres.a.gape.org/VTA/Drugi_tir/Joze_Duhovnik_s_sodel_Drugi_tir/stiri_projektne_zelezniske_trase_koper_divaca.jpg
  To dokazujejo primerjave iz dene povezave.

  Vladni projekt Magna mora pasti! Obstaja rešitev, ki Magno ohranja v Sloveniji, hkrati ne uniči prvovorstnih kmetijskih zemljišč.

  SDS se zavzema za taki rešitvi.
  Kriminalci iz ozadja in ospredja forsirajo vladni projekt!

 • Anton

  žalostno je ker imajo pri nas tako butasti ljudje moč odločanja in vladanja, zato pa je tko kot je, vse kar naredimo preplačamo najmanj za 2krat,pa še tist šlampast, primer Stožice, cestni križ so tudi delal iz slabšega materiala, očitno ker so žepi nekaterih forumov očitno željni zelencev.

  sarkazem press

 • Krtača17

  Kje je pa našel 10 do 15tisoč podpisov vojske? Če vsi podpišejo, je to še ne 8000 podpisov?
  http://www.slovenskavojska.si/o-slovenski-vojski/

  • tarantela

   Mogoče so pod vplivom črtic…

  • Ryuk

   Vsak glas šteje.

 • tarantela

  Ja a zdej je pa vlada kriva, da ljudje nočejo podpisat! To je pa bob leta!

 • tarantela

  Če mal karikiram: drugi tir bi bil cenejši, če bi ga gradili po sistemu in z materialom, kot so ga nekoč na divjem zahodu, položiš švelerje in glajze, mal zašraufaš, pa je, a ne!?

 • if

  Referendum podpirajo vsi, ki zmorejo razmišljati vsaj po kriteriju gospodarnosti in dolgoročnega dohodkovnega potenciala projekta prof.Jožeta Duhovnika in ne vladni projekt enega tira.

  Kdor zmore razmišljati tudi po teničnih kriterijih, bo projekt dveh tirov prof. Jožeta Duhovnika prepoznal kot potencial, ki prinaša:
  izdelana bosta dva tira izven okolja problematičnega zaradi požarov, ki jih povzroča železnioška vleka (vladni projekt predvideva izgradnjo enega tira in ohranja požarni potencial);
  tira bosta izdelana v najkrajšem času … (štiri leta napram osmim za vladni projekt)
  … z najamnj denarja (0,8 milijarde napram 1,4 milijarde za vladni projekt; tudi projekt prof. Duhovnika ima potencial pridobitve evropskih nepovratnih sredstev);
  gospodrna raba električne enrgije po načelu “uporabi eletrično energijo iz omrežja-vrni jo v omrežje”;
  oba tira bosta izdelana s slovenskimi zmogljivostmi (znanje, materiali, logistika, gradbene zmogljivosti)
  s potencialom stalnega vira državnih dohodokov (ni zunanjjih investitorjev – vlada predvideva Madžare in posledično 45 let udeležbe iz omenjenga dohodkovnega vira)
  projekt prof. Duhovnika preprečuje potencial največje kraje slovenskega premoženja.

  Iz dane povezave http://stres.a.gape.org/VTA/Drugi_tir/Joze_Duhovnik_s_sodel_Drugi_ti/stiri_projektne_zelezniske_trase_koper_divaca.jpg je videti očitne razlike med štirimi različicami v korist projekta prof. Jožeta Duhovnika..

  Na povezavi http://stres.a.gape.org/VTA/Drugi_tir/ najdete podrobne utemeljitve o potebnosti dveh tirov in proti vladnemu projektu 2. tir.

  • tarantela

   Pozabil je na odstavni in tudi na prehitevalni tir, če že razmišlja o novi dvotirni progi he-he… Kako bi se pa to delalo? Če bi postavili povsem novo traso, se zadeva močno zakomplicira že zaradi zemljišč in vseh dovoljenj. Da bi pa gradili ob tej progi, se pravi ob tem tiru, bi bila pa to zelo močna ovira za promet na sedanjem tiru, izgubili bi marsikateri tovor oz. naročnika prevoza, saj bi vlaki vozili redkeje in počasneje in občasno bi stali zaradi del na oz. ob progi. Tudi dela sama bi potekala zelo počasi zaradi varnostnih ukrepov. Upoštevati bi morali, da bi bilo zaradi razgibanega terena precej razstreljevanj skalnatih gmot, kako bi to vplivalo na redni promet na sedanjem tiru?
   Ste pa strokovnjaki na kvadrat!.

   • if

    Vse, kar ste povedali, so smeti brez reciklažćne vrednosti.

    • tarantela

     Zares moder komentar. vreden zastopnika stranke!

     • if

      Komentar z argumenti imate nad vašim komentarjem.

     • tarantela

      V družini imamo univ. dipl. ing. strojništva, ki se z g. Duhovnikom ne strinja!

     • Antonius

      Vaš družinski Univ. dipl ing, strojništva pozablja, da za ceno, ki jo hoče vlada izsiliti dobimo dvotirno progo, ob kateri vsi pomisleki vašega Univ. dipl, ing, strojništva postanejo povsem nesmiselni. Sedanja proga je pa sploh vprašljiva, ker zaradi požarne nevarnosti, ki jo povzročajo zavore vlaka, ves čas ogroža kraško rastje.
      No, saj Cerar je tudi dr. morale, pa kljub temu nima pojma o njej.

     • if

      Tudi jaz mislim, da vsi ne razumejo ali nočejo razumeti vsebin dr. Duhovnika.

     • Anton

      žalostno je ker pri nas vedno pride do političnega aspekta.,bodisi v športu, znanosti, gospodarstvu,celo v kulturi, slej ali prej se soočamo na delitev na NAŠE-VAŠE, kar je za normalen razvoj družbe in demokracijo slabo.Tako razdrta družba ne more funkcionirati svobodno, učinkovito, kot bi sicer.

 • Anton
  • Fogglof Tunnek

   Ti si pa Požarja v rit ftakni, pol pa še granato… BUUUUUUUUUMMMMMMMMM ….

   • Anton

    koliko si star?

   • garfi

    ti imaš v riti šmarnico in tvojih kosti še psi ne marajo

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, pobudniki referenduma so do zdaj zbrali le 17.200 podpisof!?!?

  …hahahahahahahahahahahahahahahahaha…

  Prekproklete gnide desničarske pokavarjene!!!…To pa zato ker rušite čisto fse… ČISTO FSE… kar vlade predlaga za izboljšanje življenskega standarda folka… Tudi v rogoškem gozdu bi rajši izkopavali izdajalske kosti kot pa gradili za nova delovna mesta v Maribori… MARIBORČANI, UPAM DA SE TEGA ZAVEDATE, TUDI KO BOJO VOLITVE !!!

  • Mico Mitic

   Hehe, ko je tvoja stara zaradi povešenih jošk, zgonjene riti in prevelike proteze v gobcu, nehala biti zanimiva za večji krog spolnih odjemalcev, si tudi ti postal nezanimiv in se nihče več ne želi ukvarjati s tabo. Tako je, ko ti baba z luknjo uredi službi in skrbi za prijatelje.

  • garfi

   ćisto ves vaš kriminal

 • Osti jarej

  Ko prebereš o revščini v medijih šele veš, kako kritična je slovenska revščina in kako brezobzirno in brez vsakih čustev osebe pri koritu zlorabljajo narod. Dajmo razčistiti najprej status reveža. To je človek, ki je hotel delati, pa so mu delo vzeli, torej ni imel od česa živeti. Zato mu bo država preko Kopač Mrakove po devetih letih njenega prevaranstkega dela /od sekretaarke do ministrice/ v socialnem sketorju namenila manj kot 300€. Država je od delodajalca iz njihovih vrst dobila odpustek, da je stvar poniknila, tajkun je preživel, delavci pa so na cesti. In, če je delavec brez družinskih članov s to sramotno miloščino ne more preživeti, medtem pa samo poslanci neobdavčneo prejemajo 800 evrov na mesec dodatka k plači, da kimajo najvišjim prevarantom. Kako boš plačal elektriko, stanovanje, vodo, smeti, obvezno naročlnino na RTV laži, zdravstveno zavarovanje, ogrevanje in še kaj, ko pa je treba jesti, se celo kdaj umiti in obiskati zdravnika. In ne kliči hudiča, da imaš še otroke. Seveda se bodo stranke malce oprale med seboj, češ Pahor je znižal socialo, pa jo je Janša še bolj in je Cerar ponosen, ker je vse vrnil na bedo od 292€. Vrnil na že znano številko pred sistemsko krajo. Oni se bodo z besedami obkladali, kaj je treba narediti, kdo je kriv in zakaj že 9 let niso naredili nič, ko pa jih po nakladanju čaka skupna večerja, da uskladijo kako naprej. Večerja o kateri reveži brez dela, pokradeni od države, lahko sanjajo do smrti. Seveda je med socialnimi lažnivkami Kopač Mrakova kraljica, saj je obljubljala, da bo najkasneje do konca lanskega leta vse urejeno, zdaj pa – bo ko bo! Ampak ljudstvo je veselo, ker se gospoda tako trudi za njih, že devet let laže o višji pomoči, mnogim pa še niti prva ni prispela. Pa med temi lačnimi velika večina ni kriva, da nima dela, niti delovno nesposobna ni, le to smolo ima, da živi v kraljevini prevarantskih lažnivcev, ki bodo za svoj žep in visok položaj lagali tudi celo noč, če bo potrebno.

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/297789/socialni-sredinec-drzave

  Kaj pa polne ceste? Kaj pa nosila iz smeri Vlada – Polje? /za nemočvirnike – tam je psihiatrični laboratorij zaprtega tipa!/ Kajti kar preberete v ustavi – V Sloveniji ima oblast ljudstvo, pač ne znamo prebrati, napisati so hoteli – v Sloveniji ima ljudstvo v lasti elita, po želji in s sredincem v njihovi glavi – pa bi bilo preveč nazorno. Zato naš glas na volitvah, / je še veliko tako naivnih/ šteje kot golobji iztrebek na zadnjem kosu kruha! Ja, stanje je nekajkrat hujše od tistega, kar si črnogledi zamišljajo, narod pa zadovoljen, da ima neka pevka novega mladega ljubimca. Navdušeni in lačni!

 • Mico Mitic

  Podpisov bo več kot dovolj, tako da ta vladna lopovščina pod vodstvom Cerarja seveda ne bo uspela. Tega se zavedajo tudi v vladi, kjer pač poskušajo na vse načine onemogočiti referendum.

 • Olga

  Zaradi kršenja človekovih pravic vojakov in ustave v zvezi z referendumom, bi morala tovarišica dobiti nogo!

 • xtc

  Gre za hudo sporne posege vosebne pravice posameznika in organizacije;ki ni državna last:
  Nadalje pa utegne referendum oTiru dobiti krila ravno preko;resnice;ki leze na dan v Vrhniki;kako vlada in levaki preko medijev in svojih hišnih inštitutov prikrivajo resnico o “Hirošimi” naVrhniki;saj so baje realni dokazi iz tujineuničujočivlada pa kot lastnica Kemisa odgovorna za tragedijo in za odškodnine in obolenja;zelo verjetno pa Kemis pomeni dokončen potopMagne saj je jasno ;da ljudje take ekološke bombe ne želijo več videti in zelo verjetno se bodo vsuli miljonski zahtevki naKemis posredo panaGorenje in lastnico državo:Zelo verjetno pa bo Kemis tudi trajno moralk zapreti vrata:

 • garfi

  drugi zlati tir za mafijo – enojni tir za dvojno ceno
  REFERENDUM PROTI NOVI GROZLJIVI KRAJI IN MAFIJSKI VLADI
  STE ŽE PODPISALI ZA PROTIMAFIJSKI REFERENDUM ???
  tudi stojnice so pred upravnimi enotami
  —upravne enote – informacije
  http://www.upravneenote.gov.si/
  —elektronska oddaja in obrazec za tiskanje
  http://referendumdrugitir.si/post/293692/elektronska-oddaja-vloge-in-postni-naslov
  —Donacije za izvedbo referenduma – navodila
  http://beta.publishwall.si/referendumdrugitir/post/289588/donacije-za-izvedbo-referenduma-navodila

 • Janez

  KER JE TEŽKO ZBRATI !
  Tako veliko ševilo podpisov !
  PREDLAGAM NAVEZAVO STIKA Z MANJŠIMI VASMI IN KRAJI
  – PREKO G A S I L S K I H DRUŠTEV. Z vednostjo županov seveda.
  Ljudem
  SE POJASNI, DA 2. TIR NI TOLIKO POLITIKA, KOT DAVKOPLAČEVALCEM ŠKODLJIVA “REŠITEV”
  Tam, v teh gasilskih društvih
  – so domoljubni aktivni običajni domačini.
  ZA ŠIRJENJE POZITIVNE RKC VERE
  IN DOMOLJUBJA ITD – OBNOVIMO SLO ” ORLE IN ORLICE “. Čimprej. L.r. JANEZ KOMENDA

 • radames

  Če ne bo referenduma, bom osebno nekemu levičarskemu politiku porinil bankovec za 50€ v usta in ga bom toliko časa čuval, da ga bo pogoltnil.
  Drhal, dost ste se igrali z našim denarjem. Ne boste se več!

 • slosin

  A Katička kaže, kako velikega ima predsednik vlade…?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!