Vladi je vseeno, kdo umre, ko se zmeša starim udbovcem

Foto: J. F.

Po dogodkih v Izoli, ki so zahtevali življenje policista in zdravnika urologa, je poslanska skupina SDS pripravila predlog priporočil vladi v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti (Udbe). Vlada je predlog nonšalantno zavrnila kot neustreznega in nepotrebnega.

V SDS vladi predlagajo, naj nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritje kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, “s katerimi je dokazano razpolagala SDV in ki ob spremembi režima leta 1991 niso bila predana demokratično izvoljeni vladi ali pristojnim organom v sestavi niti niso bila komisijsko uničena.”

Vlada naj sprejme ukrepe, ki bodo preprečili splošno nevarnost
Vlada naj, tako priporočajo v SDS, sprejme ukrepe, s katerimi bi preprečili splošno nevarnost, ki jo predstavlja ilegalna posest večje količine sredstev za množične in tajne umore. V SDS so tudi prepričani, da mora vlada razrešiti osebe, ki so v policiji in drugih državnih organih odgovorne, da obstoja ubojnih sredstev ob prvih opozorilih niso preiskali in še vedno niso odkrili ubojnih sredstev ali oseb, ki so ali še vedno z njimi razpolagajo.

Vladi je popolnoma vseeno
In spet, kot pri kateremkoli konstruktivnem priporočilu opozicije, je vlada našla besedno diarejo, s katero je upravičila nedelo. Po mnenju vlade “so se in se še izvajajo vse zakonsko določene aktivnosti za odkrivanje, preiskovanje in preprečitev morebitnih negativnih posledic kakršnekoli nezakonite posesti orožja in eksploziva ali nahajališč nevarnih snovi.”

Ta neverjetna energija vlade pri iskanju ilegalnega orožja pa ne pomaga dosti ubitim v Izoli. Kaj pravzaprav pomeni stavek, ki ga je vlada podala? Pomeni, da se vlada tudi najmanj ne misli ukvarjati s problematiko prikritega udbovskega orožja in da ji je vseeno, kdo lahko – zaradi nedelovanja – še umre v takšnih okoliščinah.

Vlada, so se pohvalili, z vso skrbnostjo zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti v državi. Kar pa se tiče tajnih udbovskih skladišč orožja, pa so pristojni organi precenili, da ni razloga za uvedbo preiskave.

Pa kaj potem, če se jutri še kakšnemu udbovcu utrga in gre streljat po ljudeh. To, da vlada niti resno ne razmišlja o tem, da bi uvedla preiskavo, pa lahko pomeni samo dve stvari. Prvič, da jim je popolnoma vseeno za ljudi, in drugič, da vedo za skladišča, pa bodo storili vse, da ostanejo skrita. Kot do sedaj vlada Mira Cerarja še naprej ščiti lobije in kriminalne skupine iz preteklega režima.

A. R.