Vodstvo Kliničnega centra želi brez pravega razloga nasilno izseliti priljubljenega gostinca, zaposleni pa so zgroženi

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)

Gostinec Aladin Kulauzović ima že slabih dvajset let gostinski lokal v atriju poliklinike na ljubljanskem UKC-ju, v katerega je vložil že več sto tisoč evrov, in čeprav je ves čas poslovanja v roku plačeval vse dajatve, najemnino, stroške obratovanja, vzdrževanja, donacije, prispevke in davke, se ga želita vodstvo Kliničnega centra in Ministrstvo za zdravje že lep čas znebiti. V resnici gre za nerešene birokratske spore med uradniki UKC Ljubljana in pristojnega ministrstva, zaradi česar malemu podjetniku že dlje časa nagajajo in ga poskušajo prisilno izseliti, a so vsi dosedanji poskusi zaradi prisotnosti novinarjev propadli.

V zvezi z nepravilnim ravnanjem ministrstva je poslanka SDS Jelka Godec na Vlado Republike Slovenije naslovila poslansko vprašanje in zdaj, tako kot Kulauzović, čaka na odgovore, zakaj se pred njenimi očmi dogaja negospodarno, malomarno in nezakonito ravnanje s stvarnim premoženjem države.

Podjetje Aly d. o. o. je bilo leta 1998 izbrano na javnem razpisu za najem zemljišča v atriju poliklinike UKC Ljubljana in za postavitev objekta – gostinskega paviljona za opravljanje gostinske dejavnosti. Leta 2000 je Kulauzović tako lahko sklenil pogodbo z Vlado RS (kot lastnikom zemljišča) in UKC (upravljavcem) za določen čas desetih let z možnostjo podaljšanja. V najemni pogodbi je bilo takrat določeno, da objekt po prenehanju pogodbe preide v last Republike Slovenije.

UKC pogodbo z gostincem dvakrat podaljšal brez podpisa ministrstva
Januarja 2010 so nato podpisali aneks k pogodbi, ki je določal podaljšanje sodelovanja za pet let, do 15. januarja 2015, a je RS pri podpisu zastopalo Ministrstvo za zdravje. Ker je Kulauzovićeva kavarna Zeleni vrt – Poliklinika dobro delala in postala med zaposlenimi ter pacienti v Kliničnem centru izjemno priljubljena, se je njegovo podjetje Aly uspelo dogovoriti za nov aneks k pogodbi, sklenjen samo z UKC. Aneks je takrat določal podaljšanje pogodbe do 15. julija 2015 in nato poleti še enkrat do 15. decembra 2015.

Že lani so Finance poročale, da Kulauzovićeva kavarna v zadnjih letih ni delovala nemoteno, saj se je znašel v središču spora med pristojnim Ministrstvom in Kliničnim centrom. Leta 2011 je Kulauzović, razumljivo, želel zavarovati svojo investicijo, v katero je vložil vse prihranke in se tudi zadolžil. Takrat je predlagal tri možne rešitve, na Ministrstvu za zdravje po vodstvom Tomaža Gantarja pa so se ogreli za stavbno pravico.

Meta Vesel Valentinčič (foto: STA)

Meta Vesel Valentinčič (foto: STA)

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič sta poskušala lokal odstraniti na silo, brez pravne podlage
Gantar je podpisal aneks k pogodbi, da bosta država in UKC do leta 2015 ustanovila stavbno pravico za podjetje Aly na zemljišču poliklinike. Tega pomočnica direktorja, Meta Vesel Valentinčič, ni hotela podpisati, uradniki obeh ustanov pa se do danes niso mogli poenotiti glede primerne rešitve. Ko je preteklo več let, je Ministrstvo celo preklicalo Gantarjev podpis, za ureditev razmer pa ni popolnoma nič storil niti takratni direktor UKC Simon Vrhunec. Namesto njega se je za izselitev gostinca zavzela njegova namestnica Vesel Valentinčičeva. Slednja je šla tako daleč, da je angažirala svojo tehnično službo in zunanjega arhitekta, ki so potrdili, da zemljišče ni uporabno za druge namene, dokument pa so Ministrstvu očitno prikrili, so poročale Finance.

Pisali smo, da je UKC pogodbo s podjetjem Aly z aneksi podaljšal do julija 2015, vendar pa Ministrstvo za zdravje teh aneksov ne priznava, saj kot lastnik zemljišča ni sodelovalo pri podpisu, zato je njihova interpretacija takšna, da je pogodba potekla že z začetkom leta. Vložili so tožbo za izpraznitev. Kulauzović je takrat reagiral z ugovorom, a sodnik, ki bi moral odločati v osmih dneh, tega sploh še ni storil. Januarja letos je tako Vesel Valentinčičeva brez pravne podlage še enkrat poskušala izseliti gostinca, a se je prisotnosti novinarjev, ki jih je sprva poskušala spoditi, ustrašila in si premislila.

Zeleni vrt izjemno priljubljen med zaposlenimi, ki so zgroženi nad ravnanjem vodstva UKC
Zanimivo, UKC je lani oktobra objavil svoj javni razpis za izbiro najugodnejšega ponudnika za najem gostinskega lokala, a se le-ta ni uspešno zaključil, saj izbrani najugodnejši ponudnik v zakonskem roku ni podpisal pogodbe. Ob tem so podjetje Aly, ki bi moral imeti po prvotni pogodbi prednost pred drugimi, dobesedno izločili, čeprav proti njemu niso imeli nobenega pravega zadržka. Še več, v vseh teh letih ne Ministrstvo ne UKC za vzdrževanje nista prispevala niti evra in potemtakem nista imela nobenega stroška. Vesel Valentinčičeva se je poskušala, kot že ničkolikokrat doslej, izgovoriti na toga pravna pravila. Aly po njenem mnenju ni imel prednosti pri razpisu, saj je prvotno pogodbo, ki je to narekovala, kasneje podaljšal z novimi aneksi.

Trenutno sodba, ki jo je vložilo MZ na sodišče z zahtevkom za izpraznitev, še ni pravnomočna. Letos januarja je tudi UKC LJ pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil izpraznitveni zahtevek zoper Aly d.o.o., tako da trenutno tečeta za isto stvar zoper isto osebo hkrati kar dva različna sodna postopka! Sodišče je šele novembra letos na naroku to ugotovilo in tako narok tudi preložilo.

Poslanka Jelka Godec se v svojem poslanskem vprašanju zdaj upravičeno sprašuje, na kateri osnovi je Ministrstvo za zdravje sploh vložilo na sodišče zahtevo za izpraznitev gostinskega lokala, ali je bilo ministrstvo za zdravje sploh seznanjeno s tem, da sta UKC in Aly podpisala dva aneksa za podaljšanje najema, in zakaj Ministrstvo za zdravje ni bilo sopodpisnik. Sporno je tudi to, da UKC Ljubljana zdaj predlaga poravnavo v postopku tako, da se najemodajalcu naloži rušenje objekta, ki naj bi po izteku pogodbe pripadal RS.

Foto: STA

Foto: STA

Zase in za svoje zaposlene se bo boril do konca
In medtem ko poslanka in z njo javnost še čakata na odgovore, zakaj sta dve javni instituciji ravnali tako očitno neusklajeno in nedopustno, vsaj zaenkrat Zeleni vrt deluje naprej. Kot nam je v telefonskem pogovoru danes potrdil lastnik kavarne Aladin Kulauzović, so zaposleni v Kliničnem centru, med njimi številni ugledni zdravniki in zdravnice, zgroženi nad tem, kaj počne vodstvo klinike, saj je gostinec vrsto let med zaposlenimi zelo priljubljen. “Do danes smo zbrali že 995 podpisov v podporo, naj nas pustijo pri miru, jutri jih bomo imeli že več kot tisoč,” pravi Kulauzović, ki namerava podpise vložiti tudi v Državni zbor. Brez boja zase in za svojih pet zaposlenih se ne namerava vdati.

Luka Svetina

 • Franc Šink

  Nekdo bi rad zastonj pil kavo.

  • Duhec

   Po čem to sklepaš??? Kje sploh vidiš problem???

   • Franc Šink

    Poznam način vodenja v UKC.Pa tudi gospa je videti malce pospana.

    • Duhec

     Ja…. sami lopovi so. To pa ne spremeni dejstva, da dosedanji najemnik več nima pravic, razen če v pogodbi ni drgač določeno… in očitno ni.

 • Duhec

  Pogodba mu je potekla…

 • Olga

  “Naši” imajo svojega gostinca!?? Komunisti vedno delajo pod mizo in nezakonito!! Naženimo jih!

 • Duhec

  Najbolš, da SDS prevzame oblast in uzakoni dosmrtno najemništvo. Ko nekdo postane najemnik, le to ostane do konca oz kokr se sam odloči. Lastnik je pa brez pravic…. in o tem se razpravlja v DZ?! Hahaha…

  • Lovro

   ugotovi, kdo bi bil njegov naslednik. Ko bo ta znan, bova oba točno vedela, ZAKAJ je dotični moral oditi.

   • Duhec

    To se vse strinjam… ampak njemu je pogodba potekla. Lastnik je pa tisti, ki odloča kako in kaj bo vnaprej. Al bi mu vzeli to pravico??? Nasprotujete nacionalizaciji, ste jo obsojali…. kaj pa je to drugega, kokr vzet lastniško pravico??? Ne morte mal tko, pa spet mal po domače kokr vam odgovarja.

    • Franc Šink

     Lastnik je država.Ve se pa da je država slab gospodar.

     • Duhec

      To pomeni, državi pobrat vse pravice?! Pa sej to delajo…. ma fak no, sami si zabijate žeblje v krsto.

 • Duhec

  Na tem primeru se pokaže nesposobnost, nezrelost SDS poslancev. Razumljivo je, da Godčeva, ker pač pokriva zdr resor v stranki, rab notranje informacije… a to od gostinca?! Kaj s tem pridobi in kolk izgubi na kredibilnosti, zlasti, ko o tem polemizira v DZ, o zadevi, ki je jasna??? Kako korist ma od tega??? Logično vprašanje…. ker verjetn ni tolk nora, da se neb zavedala škode, ki je vse razn finančna.
  Pa če nadaljujem…. soseda je oddala stanovanje, najemniki niso plačevali, najemnine in stroškov, izselit se pa niso hotli. Soseda, starejša ženska z zaostalim otrokom… nardila prijavo, dokler sodišče ne odloči, majo pravico bit v stanovanju. In sta bla, skor 2 leti zastonj. A to je pa prav???? Zakaj se pol sploh podpisujejo najemne pogodbe, če iz njih izhajajo sam pravice najemnikov???

  • Capi

   A si sploh prebral članek? Svoje obveznosti do UKC je redno plačeval! Po razpisu je bil tudi edini, ki je bil pripravljen podpisati novo pogodbo, vendar so ga že prej izključili iz obravnave, ostali pogodbe niso podpisali. Torej…..očitno na vsak način hočejo nekomu ki ima zveze, dobesedno nastaviti utečen gostinski lokal……
   Zgodbica ki si jo spisal o “sosedi” ima popolnoma drugačno vsebino….

   • Duhec

    Lastnik je tisti, ki odloča in pika.

    • Franc Šink

     Vsi vemo kako se “lastnik” v tem primeru odloča.

 • KIKI

  Gostinec je pozabil, da je potrebno redno polniti direktorske žepe,
  pa žepe inšpektorjev, pa tudi županćek Jankovićek bi imel kakšno
  stalno provizijo, pa se ne izide, ker revež najemniški ne more vse “nafutrat” a nje?
  Take pogoltneže smo imeli tudi na MB Univerzi (Uni in rektor z bando),

 • Duhec

  Za leve se ve, da so lopovi…. desni pa ne vete kaj bi bli?! Potencial predstavlja oviro…

  • Franc Šink

   Kam pa potem ti spadaš?

   • Duhec

    Nikamor…

    • Franc Šink

     Se ne udeležuješ volitev?

     • Duhec

      Enkrat v življenju sm bla in očitno bo pr tem ostalo še kr neki časa.

     • Capi

      Volitve so na nek način “dolžnost” ODGOVORNIH zavednih državljanov, ki nekaj dajo nase. Tisti ki ne hodite na volitve ste nedonošenčki socializma, ki mislite da država obstaja sama zaradi sebe in da bo vse naredila namesto vas…..
      Mah…..ne ljubi se mi več debatirati s takimi troli….

     • Duhec

      Da grem na volitve, me nihče ne more prisilit. V nič me nihče ne more, v najslabšem primeru lohk dobim kazen in me to sploh ne gane…. nikol ne bom podprla nekoga, ki si tega ne zasluži in glede na to kaki so, je bolš, da z mano nimajo nič. Tolk o trolu…. ko ostali analizirate, jst nardim.

 • FerdoPiš

  Desnosučna šizofrenija. Lepo sicer, da se zavzemate za jugosa na polikliniki. Sicer bi jih pa najraje vse deportirali v nekdanje bratske republike, ne glede na to a so pošteni državljani ali ne…le zato ker so na ić. Ampak veliko teh je bilo ajznponarjev na SŽ, ko se je 90. branila Slovenija pred sendvičarji iz Beograda… Potem ste jih pa v zahvalo veliko izbrisali.

  • Duhec

   No desni…. tko zgleda, ko vržete kost in požrejo kost in vas.

 • Poštenje velja

  zemljariĆ ma novega kandidara. Al pa so Vrhunčevi otroci že zrasli pa rabijo službo.

 • indijanka

  Vsi vemo, da si je ta lokal nekdo zaželel. Ampak, to nima veze s tem, da je podjetnika očitno okužil javni sektor in ne sprejema poslovnega tveganja. Me pa zanima kateri veleum bi dovolil vpisati stavbno pravico za nek lokal v bolnici. Stavbno pravico na kaj pa? Duhec ima prav. Najemnikove pravice so bile omejene s pogodbo. Zgodba sicer smrdi, vendar bi smrad morali odkrivati ob izbiri novega najemnika.

  • PIA PlA

   Smrdi že podaljšanje pogodbe brez novega razpisa, še bolj pa, da je ministrstvo spalo kar deset let. Zdaj je pač prišel nekdo, ki lahko vse vpletene bolje podmazuje kot ta gostilničar.

  • janez zorman

   Južna posla !

  • Nata

   + + + + + + + + +

 • moat

  V bistvu je to čisto pogodbena zadeva, podjetnik pa je s podpisom pogodbe prevzel poslovno tveganje. Če je lokal in tudi podjetnik priljubljen med gosti in zaposlenimi, s pogodbenim pravom nima nobene zveze. Pogodba je bila sklenjena za 10 let in podaljšanja še za pet, zadnjo podaljšanje do decembra 2015 pa je sporno, saj aneksa ni podpisalo ministrstvo. In to je to, odločilo bo sodišče. Res pa je, da obnašanje UKC, oziroma odgovornih oseb in ministrstva ni takšno, kot bi od njih pričakovali, saj bi moral postopek voditi le poslovni interes. Očitno pa si je nekdo zaželel lokacije na tem mestu, da bi odprl svoj lokal, UKC pa tudi ministrstvo pa zanj navijata, verjetno vsak za svojega. To je naša realnost, nekdo pač hoče imeti od tega korist in plačilo za neko uslugo. Ni lepo in ni v skladu s poslovnimi običaju, da se želi uspešnega in priljubljenega zasebnika odstraniti. Odstraniti pa bi morali Vrhunca, definitivno. Pa kaj ta osebek sploh še počne na UKC, res je za to ustanovo prava sramota. Enako ta Valentinčičeva! Ste ji pogledali v oči? Me prav strese, res in kot takšna dela v v instituciji, kjer za kaj takega ne bi smelo biti prostora. Zakaj takšne ljudi sploh trpimo?

 • Hribouc

  Revež nima Kučanove zaščite RCKS.
  Razširejenega Centralnega Komiteta Slovenistana.

  Al pa ni plačal zaščite. “Neki mora že bit” so rekli komisraji pa si dobu šus !

  • črnaovca

   Ima pa zaščito SDS a očitno premalo

   • tohuvabohu

    A tako? Ja, potem je pa zato odpadel.

   • Hribouc

    UP YOURS ,BABY!
    Agitprop’s 571 Baby, sorry.l

 • Duhec

  Če ste v službi resnice, zakaj ni najemnih pogodb, zakaj je pogodba, ki ji je potekla veljavnost tolk pomembna, da se o tem razpravlja v DZ?! Hvala bogu, da ni večjih problemov…

  • hondica

   O Duhec pozdravljena, tudi meni gre na živce, da se takšen brezvezen spor izpostavlja v DZ, na tak način SDS ne bo nikoli več velika. Spominja me na rogovce, ki so tako zadeti, da so prepričani, da jim rog kar “pripada”.

   • Duhec

    Ooo živjo. Ne vem, jst jih ne razumem. Obstajajo 3 možnosti. Prva, da je Godčeva nora. Druga, da sta ljubimca. Tretja, da ji je plačal, da o tem gobca v parlamentu. Glede SDS-a se pa strinjam… nikoli več ne bojo vladali oz mel večje podpore. Te stalne ja, novih pa ne. Desnica je v popolnem razsulu… dodaj še Primca.

 • janez zorman

  Pogled od komunistke Valentinčič je pa nekaj posebnega !

 • rubec

  Obojih se je težko znebit ko so enkrat v sedlu, tako vodstvenega kadra tako čifurjev. Jaz to dobro vem saj sem triper dobil na konju.

 • Nata

  Hmmmmmmm – tole je pa zelo čuda zadeva !! Kako to , da se je ga. Godec odločila tak problem tako izpostaviti ? Je že res , da je pri nas vse na glavo postavljeno , pa vendar…….ta gospod bo že sam rešil svoj problem, nič bat !!

 • črnaovca

  Kaj je merilo priljubljenosti po vaše, to da si čefur ali član stranke. Ni lepšega kot biti gostinec v kakšni ustanovi promet zagotovljen celo leto

  • gušto

   Še lepše je, če ti nekdo za božičnico podari sveženj “frišnih” milijončkov evrčkov za kar ti ni treba niti s prstom mignit.
   Tudi to se godi na temni strani Alp!

 • totex39

  V tem primeru mu je pogodba potekla in po novem zakonu mora biti Javni razpis in ima sigurno neko prednost pred ostalimi, ki se bodo prijavili, če ga seveda hočejo.

 • PIA PlA

  Tale zgodba nam pove, kako nedelovni so zaposleni na ministrstvih oziroma, da se zganejo le, če se pojavi močan nelegalen lobist in zavohajo mastno podkupnino. Deset let se niso zganili, noro. Morali bi pripraviti nov razpis, a se jim še tega ni ljubilo. In mi vse to plačujemo.

 • tarantela

  Joj, a ni na tem portalu pravilo, da zaničujemo in celo sovražimo vse na ” ić “?

  • tohuvabohu

   Govori v svojem imenu, neroda.

  • gušto

   Ne, pravilo je, da ne izločujemo nobenega poštenega dokler se ne izkaže drugače.

  • Novakec1

   Nekdo mi je prišepnil; Prej jih nisem maral , sedaj jih pa sovražim.

 • samsara

  Kje parkira svoj tepih, tale Aladin?
  Pa ne, da uporablja kar heliport?

 • xtc

  Tulese predvsem spregleduje nekaj;kar očitno je v ozadju tega Aladin je očitno ob pravem času ekomu v UKC namenil “prostovoljni prispevek”;ko je to nekdo na Ministerstvu ugotovil in ta jeod odzadaj imel spet kakega Fahrudina;ki bi “doniral pač temu malce več”;ker so med tem ugotovili ;da denar teče v obilju inzato je spor tukaj:
  tUKAJ GRE ZA OBRAČUNAVANJE TOVARIŠV Z LONČKI MED SABO KDO BO KOGA NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV zj****** ;da bo nato lahko pripeljal tja svojega;ki bo dajal v njegov šparovček:
  Tale Aladinček sicer nekoč kar zvit je pač postal tepih za bodenje tistih;ki hočejo večji kos pogače od svojega;ki ga bodo prišlepali in to je panta tele zgodbice vse ostalo je le mehla:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!