Vojaki na račun migrantov in Romov še naprej ostajajo drugorazredni državljani

Foto: STA

V javnosti je že dolgo znan podatek, da v Slovenski vojski vlada katastrofalno socialno stanje, na dodatno oslabitev pa je vplival trend odhodov iz Slovenske vojske. Kljub trditvam ministrice za obrambo Andreje Katič, da se je stanje stabiliziralo, smo v tako varnostno negotovih razmerah še vedno priča odhodom iz vojske, nizkim plačam, zastareli opremi in posledično nezadostni oceni pripravljenosti vojske, na kar je že opozoril vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor. 

Pripadniki Slovenske vojske, ki delajo v vojašnicah v Celju in Mariboru, opisujejo trenutno stanje kot eksodus zaposlenih v Avstrijo zaradi prenizkih plač, zaradi česar težko preživijo sebe in družino v regiji, kjer je brezposelnost visoka in je marsikateri partner vojaka brez službe. Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je kot predstavnik predlagateljev današnjega sklica 38. nujne seje Državnega zbora spomnil, da je več kot 100 pripadnikov Slovenske vojske prejelo humanitarno pomoč v obliki najosnovnejših sredstev za preživetje. “Drznem si trditi, da je vlada v oskrbo migrantov, ki so nelegalno prečkali Slovenijo in med tem uničevali vlake in drugo opremo ter nehvaležno po tleh metali hrano, vložila neprimerno več napora, skrbi in sredstev kot za lastne državljane, ki na svoji delovni uniformi vsak dan nosijo simbole države, ki mnogim med njimi za pošteno delo ne omogoči človeka vrednega preživetja,” je dejal Mahnič.

V Sloveniji smo po besedah Mahniča priča situaciji, ko drugorazredni državljani (vojaki) branijo prvorazredne (migrante).

Za ekonomskega migranta vlada nameni več denarja kot za plačo vojaka
Okrog 1200 zaposlenih v Slovenski vojski je uvrščenih okoli 20. plačnega razreda. Za boljšo predstavo: vojak začetnik v 19. plačnem razredu ima 890 evrov bruto plače oziroma okrog 620 evrov neto plače. Vojak v pehoti z več kot 10-letnimi izkušnjami v 21. plačnem razredu zasluži malce manj kot 700 evrov. “Še za ekonomskega migranta, ki je prosilec za azil, vlada nameni več denarja mesečno kot pa za plačo vojaka, kar je absurdno,” je izpostavil Mahnič.

Foto: STA

Foto: STA

Zaradi plačne politike na Ministrstvu za obrambo se nadure skorajda nikoli ne izplačujejo (področje obrambe je tudi glede nadur unikum v javni upravi), pripadniki prejemajo presežke opravljenih ur v obliki kompenzacijskih ur, ki jih nato koristijo med tednom v skladu z ukazom nadrejenega. Na blagajni v trgovini pa se plenic za dojenčke na žalost ne da plačati s kompenzacijskimi urami. Mahnič je opozoril na zavajanje sekretarja Bizjaka, ki trdi, da se sedaj po šestih mesecih kompenzacijske ure izplačujejo, kajti nadrejenim je ukazano, da morajo vojaki, razen v ekstremnih pogojih, vse ure koristiti, preden jim po 6 mesecih zapadejo.

Poslanka Anja Bah Žibert je povedala, da številni zaposleni v vojski opozarjajo, da tako ne gre več. “Za to vlado je vojska drugorazredna tema,” je dejala. Izpostavila je, da je večletno lomastenje SD-ja na obrambnem področju vplivalo na razmere, ki vladajo danes, kar vodi v smer razkroja sistema, ter dodala, da je več kot žalostno, da nezaposlena romska starša s štirimi otroki prejmeta 2.000 evrov, za slovenske vojake, ki branijo domovino, pa denarja ni. 

Foto: STA

Foto: STA

Pri poklicu vojaka je mogoče opaziti sledove prekarnega dela, za katerega je značilna socialna negotovost. Poleg prejemanja mizerne plače za zaposlitev za določen čas (do 45. leta) pripadniku vojske v primeru poslabšanja zdravja grozi odpustitev, prav tako pa ti nimajo pravice do stavkanja.

Po besedah predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka v včerajšnji oddaji Objektiv se v sindikatu dnevno soočajo z zgodbami o tem, kako naj pripadniki preživijo iz meseca v mesec. “Po večletnih pogajanjih nam vlada ne prisluhne, tako da se za plače slovenskih vojakov pogajata kar Koprivnikar in Štrukelj in ni čudno, da je stvar takšna kot je,” je dejal Gvido Novak.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Vojaki si sami kupujejo nahrbtnike, obutev, rokavice in oblačila za hladno vreme
Trenutno se v SV kljub dodatnim napotitvam v Sredozemlje in Irak, zmanjšuje število pripadnikov na misijah v tujini, na primer na Kosovu. Misije, ki so predstavljale socialni korektiv, so sedaj vse težje dostopne in tako se katastrofalno socialno stanje v Slovenski vojski še slabša. Dodatno k slabemu socialnemu stanju prispeva pomanjkanje denarja na ministrstvu za opremo, ki je bolj varna in prijazna do vojaka.

Vojaki si tako iz že sedaj nizkih plač sami kupujejo nahrbtnike, obutev, rokavice, oblačila za hladno vreme in podobno. Med migrantsko krizo se je pokazalo žalostno stanje na področju opreme, ko so vojaki za krizne primere prejeli razpadajočo opremo za nadzor množic.

Foto: STA

Foto: STA

Poslanec Marijan Pojbič je izpostavil, da je žalostno, da morajo slovenski vojaki prodajati svojo kri v sosednji državi Avstriji, da lažje preživijo svojo družino.

MORS denar zapravlja za oglaševalske kampanje, ki nimajo haska
V zadnjih letih MORS več sredstev namenja za oglaševalske kampanje na radiu, televiziji, internetu in drugod. Potencialnim vojakom sporočajo, da je delo v vojski častno, da je polno izzivov in osebnega zadovoljstva. Česar pa reklama ne pokaže, je stanje na vojakovem računu 5. v mesecu. Ne pokaže tudi vojaka, ki prejema pakete dobrodelne pomoči, in vojaka, ki ga za mizerno plačo nikoli ni doma. Namesto da Ministrstvo za obrambo zapravlja milijone evrov za oglaševalske kampanje, ki očitno nimajo haska, naj raje denar nameni za dvig plače vojakov in za izplačila nadur za vsako dodatno oddelano uro. Na tak način se bo marsikateri mlad fant raje pridružil vojski, pa tudi tisti, ki so že sedaj zaposleni, bi svoje delo opravljali bolje in z večjim zadovoljstvom.

Foto: STA

Foto: STA

Bah Žibertova je izpostavila, da je koalicija zavrnila dodatna sredstva za vojsko v času, ko trdijo, da se gospodarska rast izboljšuje. “V času, ko je bilo v vojski nujno potrebnih 46 milijonov evrov, so ta denar raje namenili za oblikovanje informacijskega oblaka, ki pa je še vedno v oblaku,” je dejala.

Med ministrstvom in sindikati ni socialnega dialoga
Mahnič je opozoril, da kljub zavajajočim trditvam sekretarja Bizjaka in ministrice Katičeve socialnega dialoga med sindikati in ministrstvom ni, saj pogovori o načinu registracije delovnega časa sindikalnih delavcev ne morejo biti del socialnega dialoga. Odločitve pogajanj med vlado in sindikati vplivajo na plačno politiko v vojski, kljub temu da se sindikati obrambnega sektorja z vsebinskimi zaključki pogajanj niso strinjali. Predstavniki vojaških sindikatov že skoraj leto in pol ne morejo več sodelovati na formalnih in neformalnih pogajanjih z vlado, kar pomeni, da je možnost kakršnega koli dogovora med vlado in vojaki enaka ničli. Potrebna je takojšnja vključitev sindikatov v pogajanja z vlado, saj bodo le tako lahko izpogajane rešitve tudi v dobro obrambnega sektorja, ne samo učiteljev.

Celotna vlada je grožnja nacionalni varnosti Slovenije, je povedal Mahnič.

Bodo za policisti in zdravniki na vrsto prišli tudi vojaki?

Mahnič je spomnil, da je že pred meseci vlada ugodila zahtevam policistov, ta teden pa je to storila tudi v primeru zdravnikov. “Kdaj pridejo na vrsto vojaki? Na katastrofalno stanje v SV v SDS opozarjamo že od začetka mandata te vlade, pa se zdi, da tako pozivi opozicije kot tudi strokovne javnosti pri vladi ne zaležejo. Denar se pri vladi najde za vse, razen za tiste najslabše plačane, tiste, ki so pripravljeni na ukaz te iste vlade postaviti svoje življenje za državo na nitko,” je dejal.

V nestabilnih razmerah vlada stoji križem rok
Varnostne razmere v naši bližnji in širši okolici se slabšajo iz dneva v dan. Razmere se slabšajo v vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Turčiji, Sredozemlju, Afriki in drugod, ustanavljajo se sile Nata za hitro posredovanje, zavezniki krepijo svojo prisotnost na Baltiku, vlada pa stoji križem rok in ne uredi osnovnih pogojev za življenje vojakom, ki nas bodo v primeru poslabšanja razmer morali braniti. Ne samo to, zaradi slabih pogojev je odhodov iz dneva v dan več in upravičeno se lahko vprašamo, če nas bodo v primeru vojne branili generalštabni podčastniki in častniki, ker če se bodo stvari nadaljevale v to smer, v katero gredo sedaj, bodo čez nekaj let samo še oni zaposleni v vojski, bojne enote pa bodo prazne.

Turški predsednik Erdogan je danes zagrozil z odprtjem turških meja za migrante, potem ko je Evropski parlament v četrtek v sicer nezavezujoči resoluciji podprl prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo. S tem se je pojavila velika nevarnost, da se bomo v Evropi, torej tudi v Sloveniji, že zelo kmalu spet soočili z nenadzorovanimi masami migrantov, ki bodo ogrozili varnost slovenskih državljank in državljanov, za kar pa se očitno slovenska vlada sploh ne zmeni. Pričakovati je, da bo začela ukrepati šele takrat, ko bodo migranti že na našem pragu.

Foto: epa

Foto: epa

O alarmantnosti stanja v Slovenski vojski pa pričajo tudi podatki iz mednarodnih lestvic, ki pravijo, da je Slovenija leta 2015 po moči in obrambni sposobnosti med 126 državami zasedla 99. mesto, med državami, ki se nahajajo na evropski celini, se nam je tako uspelo zvrstiti le pred Albanijo. Letos pa smo na lestvici pristali že na 111. mestu, pri čemer moramo omeniti, da je Albaniji uspel premik na 90. mesto.

Premier Miro Cerar se je med intervjujem na komercialni televiziji ta teden pohvalil, da smo s pomočjo njegove vlade ponovno postali kredibilen sogovornik v mednarodnih povezavah in da naša beseda spet nekaj šteje. Z manj kot procentom BDP, namenjenega za vojsko, ki jo bosta očitno čez nekaj let po velikosti prehitela Luksemburg in Malta, je dejstvo, da bo ta kredibilnost, če pod to vlado v Natu dejansko sploh še obstaja, hitro izpuhtela.

Foto: STA

Foto: STA

Po besedah Novaka v glavah slovenskih vojakov že dolgo vre glede na to, da ne smejo stavkati. Dejal je, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavil trenutek, ko bo vojakom dokončno prekipelo.

Mizerno plačani vojaki spodkopavajo obrambno sposobnost države
Varnost je dobrina, ki se je ne da nenadoma vzpostaviti takrat, ko so krizne razmere v polnem razmahu. V času relativnega miru je potrebno vojsko usposobiti, jo opremiti, plačati in pripraviti na boj. Mizerno plačani vojaki in nizka morala, ki iz tega izhaja, močno spodkopavajo obrambne sposobnosti države. Vlada bi si morala iskreno prizadevati za čim boljše socialno stanje v vojski, ne pa da tako na Odboru za obrambo kot v Državnem zboru pozive in predloge za izboljšanje stanja nenehno zavrača.

N. Ž.

 • AlojzZ

  Vsako državo, kjer se komunisti spravijo na vlado, jo uničijo, ljudi pa izmozgajo. To vidi vsak, tudi tisti, ki se odloči stopiti na stran komunistov zaradi možnosti materialnih pridobitev. Seveda bi bilo prav, če bi vsaj Cerkveni vrh temu javno rekel ropanje.

  • MEFISTO

   No, vidiš, saj gre, če hočeš!

  • tarantela

   Si pa za hece! Mislim glede cerkvenega vrha!

 • Miha

  Gre za maščevanje nekdanjih oficirjev JLA iz Slovenije in njihovih lakajev SD nad patrioti v slovenski vojski.
  Sramota.

  • samsara

   Žebljico na glavico.

 • Stajerka

  KDO bi razumel levake, če ne razumejo sami sebe??!!
  V četrtek ob interpelaciji je bilo stanje briljantno, med in mleko sta tekla v potokih….glej ga vrabca na strehi, v petek je bil tudi za vlado RS in koalicijske poslance ČRNI PETEK…..naenkrat so se briljanti spremenili v kamenje, med in mleko sta usahnila oz. sta ostala na izviru dostopna samo peščici!

  ZAKAJ pri vragu se je vlada odločila NIŽAT DOHODNINO bruto plačam nad 4.500 eur??!! Stanje je po včerajšnjih besedah ALARMANTNO!!!

 • Franc Šink

  Tej diletantski vladi ni jasno niti to da prazna vreča ne stoji pokonci.

  • Nata

   Ti si pa ena slika ??
   Kako pa naj vedo ? So imeli kdaj ” prazno vrečo ” ? NE!!
   Vedno bolj polna je …….poka po vseh šivih , ampak ?

   • Franc Šink

    Vidim da ne razumeš kaj sem hotel reči . To ni moja, ampak Napoleonova izjava!

    • Nata

     O, sorry .

 • pravapot

  Za vojake bi pa na žalost rekel, da so tretjerazredni državljani. Da so tako ničvredno postavljeni, je pa izrecen ukaz murgelskega Kučana. On je prvi med prvimi, ki ne mara slovenske vojske.

  • Franc Šink

   Ko bom velik bom Rom ali migrant.

   • avtohtoni neandartalec

    Bog daj, da se ti uresničijo sanje. Molimo.

    • Franc Šink

     Jaz ne sanjam,jaz si želim.

   • RATATA

    jaz sem si želel biti rom takrat, ko sem plačeval komunalni prispevek za bajto.

  • avtohtoni neandartalec

   To so varnostniki postsocialističnih elit, Slovenska vojska ke od nastanka do danes agresivno posredovala edino proti Slovenskim državljanom, je pa res, da so povezani z Romi, ampak z drugorazrednimi, ne s tretjerazrednimi cigani, ki so v bistvu izbrisani, deložirani in razčlovečeni Slovenski reveži, ne pa Pakistanci.

 • tarantela

  Bi naši vrli stavkajoči zdravniki naredili kakšno ekskurzijo po slovenskih vojašnicah in si ogledali strgane uniforme, ki si jih morajo vojaki sami šivati?

  • karpelec

   A misliš, da je njihovo delo krpati obleke, potem rabijo novo specializacijo.

   • tarantela

    Menda bi se kaj naučili, saj tudi sami flikajo ljudi.

    • avtohtoni neandartalec

     Včasih so jim rane na hitro zaflikali z obliži in trakom, danes jih zlepijo z istim sekundnim lepilom kot ga lahko kupiš v vsaki trgovini.

   • avtohtoni neandartalec

    Saj ne morejo šivati plastike, lahko jo samo zlepijo ali zavarijo šiv.
    Pozabi tiste tifusarske mantle, v katere so se še pred 50 leti ponoči zavijali zahojeni podeželani, tega že zdavnaj ni več.

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo jih je pa nam šival? Ko smo dobili poziv za služenje obveznega vojaškega roka, so zraven napisali, da naj prinesemo šivalni pribor s seboj. Vojak mora znati z vrvico narediti še marsikaj drugega.
   Sicer pa se nove uniforme ne trgajo, to je neka izredno trpežna plastika, močna skoraj kot kevlar, ki lahko zaustavi naboje, če to strgajo, so pa res jackasi.

 • tarantela

  Še najmanj so krivi za tako stanje Romi in migranti, vsaj finančno. Ko bi država oz. sodstvo delovalo normalno, se pravi hitro in z učinkovitim sojenjem in bi vzeli tam, kjer so neupravičeno izplačani razni dodatki, dnevnice, tajkunski nakupi, nepošteni bančniki itd. in bi vsem takoj zaplenili neupravičeno in nedokazljivo pridobljeno premoženje, bi vojaki, policisti in tudi ostali dobili, kar potrebujejo. Najnižje plače bi lahko dvignili, tudi čakalne dobe v bolnišnicah bi lahko skrajšali.
  Torej potrebujemo učinkovite vse tri veje oblasti!!!
  Ampak to se pri nas ne more zgoditi!

  • avtohtoni neandartalec

   A res, kaj pa po tvoje potrebujeta vojska in policija?
   Tudi jaz bi jim kaj dal, če bodo vrnili narodu 30 milijard nazaj, jim pustim 10%, to je veliko več kot jim je dala oligarhija, da so nas lahko pod njihovo protekcijo slekli do gat.

 • if

  Ministrica Katić je kazalnik stanja slovenske vojske. Nesposobna ženska je orodje v rokah političnih kriminalcev, ki sovražijo svobodno Slovenijo. Zato je vojska v opisanem stanju!
  Ukrep? Ustrezen volilni rezultat!

  • avtohtoni neandartalec

   Začelo se je z Erjavcem, nadaljevalo s Hojsom, zdaj pa hara Katičeva in verjemi mi, da bo še veliko slabše, prej jih bodo razpustili kot spravili k sebi.

 • centurion

  Banditi iz Murgel so uspeli transformirati uspešno,
  profesionalno in predvsem zaskrbljujoče domoljubno
  Slovensko vojsko iz SV v SLA(slovensko ljudsko armado), ki
  nadaljuje tekovine majke vrhuške JLA.
  -Neprofesionalna
  -Politična
  -nedemokratična
  -pod vodstvom komunistične klike, ki jo bo skušala
  uporabiti proti ljudstvu kot leta 1991.
  Bando od ministrice do generalštaba in štabnih kurb do
  nivoja bataljona obesiti na kandelabre.(prosto po tov.Ertlu)
  ENDE!

 • Antonius

  Slovenska vojska je v prostem padu priletela v polno greznico. Ker se je padanje končalo, so za ministrico Katičevo sedaj zadeve v zvezi s slovensko vojsko stabilizirane.
  Slovenska vojska je stabilizirana v dreku, na vrhu kupa tega dreka je pa obrambna ministrska oliva, Katičeva.
  Človek se sprašuje, kaj vse se mora v Sloveniji še zgoditi, da bodo ljudje končno spoznali, da jim je vse s čimer se upravlja državo, ukradla murgeljska mafija.
  Dva najbolj pomembna temelja države sta v rokah mafijcev. Pravosodje in organ notranje varnosti, policija. Država brez teh dveh delujočih komponent ni več država ampak mafijski klan, ki ga obvladujejo člani bivšega centralnega komiteja s ‘küčanom na čelu in CeKaju podrejena tajna udba.
  Človek se sprehaja po centru Ljubljane, gleda v nove ‘jankovićeve granitne kocke in si vse mogoče umišlja, domišlja in razmišlja.
  =bemti bando pokvarjeno z ovcami vred, ki so nam jo izvolili.

  • Nata

   + + + + + + + + + + predvsem to ja – za ovcami vred , ki so…….

 • Nata

  Hudirja , no ?? En predsednik države bi pa ja moral imeti moč pomagati naši vojski !!
  Brigajo mene migranti , pa cigani !
  Ti slednji nas šele ” ciganijo ” !! Že pred leti mi je znanka povedala , koliko dobivajo socialne pomoči !! Da se postaviš na trepalnice ! Več tisoč evrov !! Ni čudno , da ne želijo delati !

  Vendar mislim , da vem kam pes taco moli – vojska je bila in je še ” Janševa ” !! Si morate misliti no ?? Kakšne trditve ! Kljub temu , da SV vodijo – saj vemo kdo .
  In smo zopet tam – da se sprašujemo – zakaj se tega imena , oz. osebe bojijo kot hudič križa ??
  S poti ga ne morejo spraviti po normalni poti , zato so skregali desnake in bi radi še nas iz SDS prepričali , da zamenjamo predsednika .
  In potem ? Bodo uničili še stranko .
  Dobri …..stari mojstri Partije !
  Danes sem jezna !! Jezna , ko čitam takele zadeve .Jezna , ko vojaki SV nimajo najbolj osnovnih sredstev za preživetje . Medtem se pa nastavljajo tisoči v JU ??

  Ljudje božji – v JU, ne v Javni sektor !!
  Do kdaj in do kje bo tole šlo ?
  Aja , že vem . Nikoli ni tako slabo , da ne bi bilo še slabše.
  Izpod dežja , pod slapove Niagare ??

  • avtohtoni neandartalec

   Najvišja socialna pimoč je pri nas tam nekje 280 evrov, če gre za družine, se znesek množi s številom članov brez drugih dohodkov.
   Pri nas ne poznamo socialne pomoči, mi reveže zadolžujemo, to so krediti, ne darila. Državljani tretjega razreda vedno dobijo manj kot jim fašisti pokradejo, reveži podpirajo bogate prasce in ne obratno, kot je normalno v drugih državah.
   Mogranti in številni romi ne dobijo popolnoma nič, ne zmajo izpolniti vloge, itak bi jim jo zavrnili ker niso Slovenci, tiste milijone si razdelijo vojaki in javni uslužbenci, ki tistim revežem delijo hrano in druge pripomočke, ki nam jih pošilja Eu.
   Slovenija je fašistična dežela, vojska je apatat nedotakljivih oligarhij, to ni več JNA, niso niti bleda senca naše nekdanje teritorialne obrambe, ki nam je izborila državo, raje ne napišem kaj so.

   • Nata

    Cigani niso nobeni državljani tretjega razreda !! Nikoli niso delali , razmere v kakršnih živijo , pa jim ustrezajo . Vemo za veliko primerov , kako so ravnali , ko so dobili stanovanje .
    Otrok imajo veliko………….še kaj ?

    • avtohtoni neandartalec

     Vsi ljudje delamo, dobro si to zapomni, lenoba je samo nacistični mit, s katerim so opravičevali svoj holokavst in genocid, ko so pokradli milijone judov in šibkih, neprilagojenih Nemcev, tudi Rome.
     Zakaj so Romi, tega jaz ne razumem, Izolski župan je iz Afrike, črn je kot bi v raufnk padel, pa živi kot vsi ostali Slovenci. Očitno nekdo pri nas vzdržuje živalski vrt, mogoče vojska, cigani bi radi živeli normalno, vsaj isto kot so pod Titom, mi pa hočemo eksotiko.
     Romi so naša vojska, delajo za obrambno ministrstvo, to so specialne enote na terenu, ki nadzirajo kar bi vojsko preveč stalo, po mojem mnenju.

 • Olga

  Podprimo slovensko vojsko in policijo in naženimo to arogantno, koruptivno, tatinsko vlado, ki dela proti interesom Slovenije in njenih ljudi!

 • avtohtoni neandartalec

  Naša opravilno nesposobna vojska si je sama zapravila ves ugled, Slovenci jih ne maramo, demokracija je in nam tega nihče ne more preprečiti. Ker nimajo podpore ljudstva, se tudi nihče ne bo ukvarjal z njihovimi problemi.
  Plačanci na akcijah v tujini zadlužijo odlično, zatiranje šibkejših je bil vedno dober biznis, hvaležni za okupacijo dežel, ki nam niso nikoli naredile nič žalega, pa jim seveda nismo, zaradi njihovih riti nas vsi ti narodi zdaj grdo gledajo.
  Ko prvi Slovenski vojak ne bo mogel plačati položnic, ga pridem osebno pomagat deložirat, tudi to mora biti jssno.

 • Franc Novak 1979

  Torej se je pokazalo, da je profesionalna vojska za državo, kot je Slovenija totalen kretenizem, s katerim je oblast dokazala, da ji gre za uničenje Slovencev. Saj ni nič čudnega, sami srboljubi, ki jih še vedno peče 1991. Uvesti je treba spet naborništvo, profesionalni vojaki so samo starešine. Namesto ministrstva, kjer se polovica vseh zaposlenih v SV, praska po jajcih, se imenuje samo generalštab in taka vojska bo državo vsaj nekaj časa ubranila. Ali pa razglasimo nevtralnost in damo Rusom tri vojaške baze (Letališči Maribor in Cerklje, Gotenica), da skrbijo za našo varnost. Plače profesionalnih vojakov pa naj bojo od 3.000,00€ fo 5.000,00€ neto glede na čin in NIMAJO niti nadur, niti dodatkov. Seveda bodo taki politiki, ki zahtevajo izplačilo nadur za vojake, to zahtevali tudi v bodočnosti, saj si s tem “dvigujejo rating”, ampak od takih politikov pričakujem, da se bo sovražnik ob vstopu v Slovenijo registriral s kartico in ob izteku delovnega časa prenehal s sovražnostmi. Če bo nadaljeval s sovražnostmi, bo sindikat vojakov protestiral pri sindikatu sovražnika. Torej bitke od 8-12, odmor za malico, od 12:30 do 16.30, pol pa vsi “štempljat” in domov. Ofenzive pa je treba najavit vsaj 48 ur prej, kenede Mahnič?

  • avtohtoni neandartalec

   A ti sploh veš kaj si napisal, kaj je vojska?
   To ni ena stvar, ne moreš razpošiljati ljudi naokoli kot svinčene vojake, obstaja neskončno načinov bojevanja, prava vojska mora biti sposobna odgovoriti na vse ali pa je bolje, da soloh ne stopijo na bojišče.
   100.000 Ameriških marincev je porazili dve ogromni državi, pobili so na milijone ljudi, njihove izgube so bile vojaško neznatne. Začelo se je že s Falklandi, Argentina si jih je skušala pripojiti, če so pa otok ob njihovi obali, Britanci so tudi otok in so poslali tja samo par vojaških križark, cela Argentina ni mogla držati ene skale, na meji z njihovo državo. Sistema splošne ljudske obrambe ni več, razslojeni smo, današnja vojska je slabša od nekdanjih teritorialcev. Slovenija je EDINA nekdanja republika, ki je izgnala svojo vojsko in zgradila to sramoto, so tudi največje stanovanjsko podjetje v državi, pokradli so milijarde in uničili na tisoče Slovencev, vi jih pa še branite in poveličujete kup dreka, kot da so najmanj kristusova armada, ki bo premagala Hudiča.

   • Franc Novak 1979

    A ti sploh veš, kaj sem napisal? Jaz jih ne branim, niti ne poveličujem, ampak bi nazaj naborniško vojsko,,s slovenskimi oficirji in slovenskim generalštabom. Pa nič ministrstva. Potem imaš po petih generacijah ( 6 let) 100.000 vojaških obveznikov, ki bodo vsaj vedeli,, da v pravi vojni ne obstaja “Game over” in reset, ampak, da je vojska namenjena temu, da brani svojo domovino. Za to, kar imamo pa sedaj, pa niti besee “domovina” ne bom uporabljal, ker je oblast zlorabila MOJO DOMOVINO in jo spremenila v šalabazarijo.

    • avtohtoni neandartalec

     Oblast ke zlorabila tvojo domovino, s pomočjo vojske, naborniki in teritorialci smo odložili orožje, potem ko je zavladal mir in prepustili obrambo države profesionalcem.
     Naborništvo bi se pri nas hitro izrodilo v javna dela, vojak je vojak, mora znati ubijati in rušiti, ne pa pomagati ljudem in graditi, te ljudi se uči sovražiti, me ljubiti, razen domovine, ampak so si tudi to razložili po svoke, za tuj dom so vedno spremni, da ga ukradejo.
     Kaj je naronmbe pa z nacionalno gardo ali s tujskimi legijami, otroke lahko usposabljamo za totalno vojno tudi s športom in tehnično vzgojo. Hočeš močno državo? Legaliziraj prodajo orožja, vsem Slovencem daj v roke puško, škatlo nabojev in začni orožje prodajati v hipermarketih, pa boš imel svoj divji zahod, ki lahko iztrebi vsake horde primitivnih plemen, ki bi radi lazili čez Alpe, proti obljubljeni džermani, hehe…

     • dr Janez Sveti

      Odlična ideja.
      DR Janez Sveti Abrambnik

     • Franc Novak 1979

      Nacionalna garda brez poznavanja osnov bojevanja je slabo zastavljen projekt. Zato je treba v naborniški vojski VSE moške naučiti vojaških veščin, ki potem v NG pomagajo,da se v oboroženem boju preživi. Prodaja orožja je legalizirana, samo orožni list potrebuješ. prodaja se tudi v trgovskih centrih (BTC), naboje lahko kupiš z nabavnim dovoljenjem. Problem je, ker ljudje ne znajo rokovat z orožjem, kar pa bi se naučili, če bi imeli naborniško vojsko. Nacionalno gardo pa smo že imeli, to je bil TO, pa so ga “ta rdeči” uspešno zatrli, ker iz zgodovine vedo, da če bodo ljudje znali uporabljati orožje, ga lahko obrnejo tudi proti njim. Tako, kot v kmečkih uporih, ko so kmetje uporabili kose in vile, orodje so uporabili za orožje.

   • Franc Novak 1979

    Pa še tole, razdalja med Falklandi in Rio Gallegas v Argentini, (na istem vzporedniku) je 415 milj, tako, da MAlvini NISO v nobenem primeru z Argentino povezani z nikakršnim pomorskim pravom (12 nm je mejna črta 100 nm je ekonomska cona)

 • althar

  Najbolj nesposobno slovensko s strani udbomafije vsiljeno vlado smo dobili v najbolj neprimernem trenutku. A vendar mi nekaj ni čisto jasno. Kako si udbomafija predstavlja, da bo ožemala slovensko državo, če je ne bo več?.

  • avtohtoni neandartalec

   Proti Pahorjevi, se mi nobena vlada ne zdi več tak podn, to je zgleda zadnja desetletja postal nek naš nov standard.
   Ga ni politika pri nas, ki si ne bi želel, da bi bilo tudi jutri tako kot je bilo včeraj in je danes.

   • mona lisa

    Ta vlada sedaj je ista če ne še večji drek.

  • samsara

   Nasprotno. Menim, da smo slamnato vlado udbomafije v udbofevdu dobili v ravno pravem trenutku. Čas je dozorel, prihaja čas, ko tančice padejo, ko denarja ni več…

 • Feriss.H

  Hmm…Kaj pa če Serarska vlada namerava “migrante” in celo cigote “integrirati” v Slo vojsko in postopoma ustvariti prvo “EKONOMIČNO” KamelTreibersko & Džungla “armado” v EU. Edino vprašanje je če bo ta bodoča banana-vojska res zadovoljna s plačami današnjih vojakov. Že z civilnim statusom “migranti” ne kažejo nobene skromnosti, kaj šele ko in če bodo imeli še orožje na razpolago. Ni dvakrat za reči da kakšen Levibanski norec že ne goji tudi take “rešitve”, mogoče celo sam Consigliere Kurčanočesku premleva take ideje. Starosta Levibanizma je bil takrat na Kotnikovi prisoten, kaj če je izvajal nekakšno eksperimentalno-ocenjevalno “smotro” bodoče Slo-ISIS vojske.

  • samsara

   Tisto na Kotnikovi je bila inavguracija militantnega krila kučahedinov.
   Mednje pa bi v perspektivi najbrž res lahko začeli novačiti ‘znanstvenike brez meja’ in tako nadgraditi obstoječe potenciale, se mi zdi. Oprave imajo oboji bolj ali manj enake. Nekako v slogu ‘princa teme’ iz pripovedke zlobnega škrata. Odnos do Sloveniji in Slovencev je tudi tu nekje.

 • Osti jarej

  Če znaš trgovati ti uspe skoraj vse. V zameno za izvoz nacizma in sovraštva do Rusije je EU Ukrajini dovolila prost prehod Šengenske meje. V današnji odločbi sicer ne piše ali mora v biometričnem potnem listu biti navedeno član katere pro nazi stranke je potnik, ampak je kar pričakovano. NATOvski služabnik Donald Tusk /ne zamenjati Poljaka s Trumpom/ je bil ob podpisu zelo vesel, saj njegova desna usmerjenost predvideva najgrši scenarij za EU, zato se bo zavzel tudi, da ne bi podpisali česa podobnega z Erdoganom, da ta iz kletke izpusti 3 milijone migrantov. Sionistični vladarji so že izkazali svoje zadovoljstvo in preko Stoltenberga izrazili navdušenje nad stopnjevanjem sankcij proti Rusiji. So pa hkrati čudežno poprli vojaški spopad med Rusko Turško vojsko in Rusko Sirsko vojsko na severu Sirije. Da bodo stvari potekale zanje lažje! /virDuran//publishwall/
  **************************************************
  naši vojaki;sve golo i boso…..branili nas bodo pa s fračami,krepeli in kamenjem….

  • dr Janez Sveti

   Lepo si to ugotovil.
   Dr Janez Sveti genij

 • mona lisa

  Ne samo vojaki ampak tudi večina delavcev ki delamo za drobiž da o upokojencih in brezposelnih ne govorim. Hlapci smo domačim in tujim tovarnarjem, bogatašem in politikom zdaj pa še tej migrantski drhali. kako dolgo še bomo prnašali to hlapčevanje. Če že ne zaradi sebe se moramo zbudit zaradi naših otrok in vnukov.

  • domovina mili dom

   Bolj smo hlapci komunistični vladavini, ki je pripeljala do tega, da zopet iščemo delo v tujini. Enako se je dogajalo od leta 1965 naprej. Narod kar trpi, dokler bo volil komuniste, bo vedno socialistično izkoriščanje pod parolo proletarci družimo se v revščini. Tuj kapital tu nima nobene zveze. Izkoriščevalci so socialistični kapitalisti. Ko daš hlapcu oblast v roke in zavoha denar, se nas bog usmili. Profaktor banka, Interevropa, TAM, NLB, zdravsvena udbomafija. Sami socialistični lakotniki.

  • avtohtoni neandartalec

   Denqrja ni, kriza je, pridejo Hrvati, bosanci in Albanci, je pa naenkrat vsega dovolj. Normalno, da strici iz ozadja skrbijo za svoje zemljake, če nismo zadovoljni in jih nočemo voliti, bodo pač zamenjali državljane, vojska pa rada zaposluje migrante.

 • domovina mili dom

  Namen komunističnih hegemonov je oslabitev obrambne sposobnosti Slovenije. To pomeni izključitev iz članstva Nata. Sledi priključitev v rusko zavezništvo. Rusi financirajo EU skeptične stranke in politične liderje po EU.

 • Danda

  Gospod Janša ,od vas ne zahtevam niti pričakujem,da rešite Slovenijo čez noč…Ampak z podporo SDS in normalno mislečih SLOVENCEV zahtevajte razpis referenduma o blokadi sprejema beguncev!!!!!Prvo poskrbimo za Slovence!!!!Te strahopetce,ki bežijo od doma,namesto da bi se borili za lastni dom in družino pa pošljimo nazaj!!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Prvorazredni je tudi Janša, čeprav ga odrivajo med drgorazredne, vojska meče celo veterane iz njihovih domov, to so cigani, ne pa rešitev.

 • indijanka

  Ali ta podatek drži, da Romska družina s 4 otroki prejme 2000 EUR pomoči na mesec? Mi lahko prosim kdo razloži, zakaj teh 2000 EUR porabijo? Saj nič ne plačujejo? Kdo se heca tudi z mojega denarja?

  • traktor

   Zna biti, da je res. Lani sem na radiju poslušal direktorico ene CSD, ki je razložila, da 4 članska družina, pri čemer sta oba starša brezposelna in, ki ima 2 šoloobvezna otroka, dobi nekaj čez 1400 € mesečno, od tega 800 € v denarju.

   • indijanka

    Lej za Rome je ta znesek gotovine visok, za tiste brezposelne, ki morajo financirati bivališče in imajo težave z zdravjem, je pa nizek. Država bi morala Rome obravnavati kot skupnost in ne posameznika.

    • avtohtoni neandartalec

     Kakšni romi, lahko so samo Slovenski državljani ali migranti, manjšina iz Pakistana pri nas ne obstaja.

   • avtohtoni neandartalec

    Točno tako, ker jih je več, dobijo zmanjšno socialno, koliko država sama sebi zaračuna za razno delo z njimi, je pa poljubno, vprašanje kaj imajo romi od tega kar si javni uslužbenci med sabo razdelijo.
    Sovražiti rome je učil Hitler, potem so jih pa še bolj zatrli, s tisti čudnimi manjšinskimi pravicami, ki jih silijo, da.morajo živeti kot državljani tretjega razreda, pod posebno zaščito države. Romi so pri nas del statistike in turistična posebnost, skratka.

    • dr Janez Sveti

     V Sloveniji so več Romov poklali partizani,kakor Nemci!
     DR Janez Sveti statistik

     • avtohtoni neandartalec

      Kdo jih je pa štel, najbrž nacistični evgeniki.

     • dr Janez Sveti

      Če te zanima, boš že izbrskal podatke.
      DR Janez Sveti genij

  • ney

   Podatki držijo. Zapravijo denar za drage avtomobile, cigarete, odojki se vrtijo kadar hočeš-fešte sredi tedna, hiše- iz njih nastajajo počasi že bloki, seveda brez dovoljenj, še orožje občasno poka, ko ga sprobajo za preprodajo in še in še takih zapravljanj za užitkarstvo.
   Za resno delo so pa takoj bolani…Skratka uživajo življenje bolje od nas.

   • avtohtoni neandartalec

    Ne držijo, mediji so že večkrat poročali, da dobijo samo socialno, normalna podjetja se jih pa izogibajo.

   • indijanka

    Mene motijo predvsem lačni otroci v šolah. Vem pa tudi, da Romov ne razumem in jih niti ne želim razumeti, ker mi vzbujajo strah. Ne vem, zakaj bi ta strah tlačila in se delala moderno. Romi razumejo edino sami sebi. Zato bi jih morali obravnavati kot skupnost in skupnosti izročati denar z nekim ciljem. Potem bi na “špagi” držali drug drugega. Kot posameznika bi Roma lahko obravnavali edino, če se vključi v normalno življenje.

    • ney

     Draga indijanka, posamezni rom bi se z lahkoto asimiliral, problem je v skupnosti. Vidim pri nas, ko se hoče kakšen od romov(mlajši seveda) prilagoditi civiliziranemu svetu, ga začne romska skupnost izločati in roko na srce tudi civili še mnogi jih ne sprejemajo-so zares rasisti, tako, da se več ali manj potem prilagodi nazaj romskim koreninam, ker drugače je izgubljen…L.p.

     • indijanka

      Si kar mislim. Če bi jih sprejeli kot skupnost, ne bi bili tako sovražni.

     • ney

      Problem je, da se mora skupnost prilagoditi pa se še nočejo,ker bi potem morali zares tudi kaj delati za manjši denar(bi še klepetala pa imam opravke) .Lep dan ti želim:)

     • indijanka

      Nekaj pečem, pa se s telefonom manj dolgočasim zraven.. Praznujemo. Lep dan tudi tebi.

     • ney

      Lepo praznujte.:)

  • dr Janez Sveti

   Dobijo nekaj manj, vendar še vedno veliko preveč. Tako je v naši domovini. Bolje je nič delat in nič imet, kakor delat,bit skrben državljan in plačevat davke.
   Mislim, pa da ta vsota ni gotovina ampak, se štejejo stroški države (plačan vrtec, šolske malice, socialna (gotovina) zdravstveno zavarovanje..itd).
   Kdor je nezaposlen, zdrav in prejema neko obliko pomoči od “države”, bi po moji logiki, moral le to odslužit z družbeno koristnim delom. Ne zdi se mi namreč prav, da se nagrajujejo tisti, ki ne delajo, medtem, ko družine z majhnimi otroki, kjer recimo oba starša prejemata minimalni OD garajo , da preživijo!
   Ampak. Jaz skrbim za svojo rit.
   DR Janez Sveti velika rit

   • avtohtoni neandartalec

    Upam, da boš zadovoljen.s svojim lažnim Idolom Dela tudi, ko bo tebe poslal na prisilno delo.
    Ni važno koliko in kako dobro delaš, vsak normalen človek bi se rad čim manj matral in čim več zaslužil. Samo koristno delo je nekaj vredno, skratka, ne vsako delo in tudi ni vedno častno.
    Delo je enota za silo na poti, kdor si je iz tega fizikalnega pojava ustvaril religijo, preprosto ne razume življenja in si zadluži okove. Resnica je namreč, da VSI ljudje in vsa živa bitja delamo od rojstva do smrti, vse ostalo sta zgolj statistika in morala, človeško delo kot tako je ideološka oslarija.

    Preprost eksperiment, omogoči lenuhom okoli sebe, da si naredijo nekaj kar sami hočejo in bo tisto potem samo njihovo, uživaj in občuduj čudež marljivosti, iznajdljivosti, vztrajnosti ter entuzijazma. Dobra volja je najbolja ;)

    • dr Janez Sveti

     Tvoje filozofiranje ni delo. Nobene koristi ni od njega. Nobene “dodane vrednosti”.
     DR Janez SVeti bogataš

  • Novakec1

   In kdo si ti da se ne smejo?

   • indijanka

    Indijanka. A ti si pa klon tistega Mefistovega “prijatelja” Petrovca?

    • Novakec1

     Jes tsem pa tak da me ne morejo klonirat, še ni tehnologije.

 • Razocarana

  Bo naša vlada pokazala tisto solidarnost ki jo tako propagirajo in dala vojakom plače 2,000+ sama pa zmanjšala svoje plače na 700 €, kar je še vedno več kot minimalna plača na kateri je veliko državljanov Slovenije.

  • Novakec1

   Bo GGM nakazu od tizga kar bo dobu zaradi nogiranja iz Luke.

 • montyamp

  Slovenija ima na oblasti marionete vajencev Stalinovih glist .
  Samozapravni UDBOPARTIJSKI FAŠIZEM ki vlada pod Alpami , je remek delo tito bandito majmunov , ki so križanci med politkomisarskimi kurbami in polnilci 700 HUDIH JAM .
  GORJE NARODU , KO PRIDE HLAPČEVSKA GOLAZEN NA OBLAST .
  ŽVEPLENEGA NA KANDELABER PA BO TAKOJ BOLJE .

 • montyamp

  Slovenija s takšno oblastjo ni država , to je s titovo tolpo zažiralske zalege vodeno vukojebistansko ozemlje s 700 MORIŠČI .
  KDAJ IN KJE JE MORILEC STORIL NORMALNO DRŽAVO ???
  KJE IN KDAJ JE UDBOPARTIJSKI OVADUH VZGOJIL PAMETNO MARIONETO ???
  KANDELABRI ČAKAJO .

 • elh

  Za JLA jim – pravzaprav istim, nikoli ni bilo škoda denarja.

  Sabotirajo državo, ki je nikoli niso hoteli samostojno a so jo vedno neusmiljeno izčrpavali.

 • Adolf Hitler

  pa kaj tisti komunajzerski pizdi ne zrešetajo njenega bemveja

  • Novakec1

   Je blindiran, tazga še t(r)umpi ne bo imel.

  • cosmosjasnovidec

   Njo bi morali saj so zaradi te komunistične čefutarske golazni tam kjer so.

 • dr Janez Sveti

  Avtor naslova je teslo!
  Kaj imajo Romi in emigranti s stanjem v naši vojski?? Geniji kot sem jaz dobro vemo, da to nima prav nobene zveze! Hujskaško in primitivno. Nova24tv, izpod nivoja!!
  DR Janez Sveti genij

  • cosmosjasnovidec

   Ti si pa spodaj preimenuj DR Janez Sveti genij v DR Janez Sveto teslo.
   Pa še kako imajo kamelotrajbarski muslimanski migranti in cigani zvezo.
   Vsa rezervna sredstva od šotorov,zalog suhe hrane ter ostalega kar je pripadalo vojski so porinili migrantom kateri so to uničili in se norčevali iz podarjenega.
   Migranti koštajo državo ogromne vsote denarja z katerim bi bila vojska oskrbljena tako kot se spodobi in mora biti.
   Potem so tukaj cigani kateri prejemajo visoke vsote socialne pomoči,otroških dodatkov ter tako naprej parijo se pa kot podgane med sabo samo,da dobijo denarna sredstva za otroke.
   To je samo del pojasnila spoštovani GENIJ. Hehehe

   • dr Janez Sveti

    Pojma imaš, kako je sestavljen proračun in kako deluje ekonomija a ne?
    Dr Janez Sveti genij

    • cosmosjasnovidec

     Toliko ga imam,da vem kaj se dogaja.

    • montyamp

     Dr.Janez , prozorno provociranje NORMALNIH , izdaja tvoj življenski prostor nasičen z getom nevroz in ječo manij , kamor so te vtaknili tvoji ideološki mojstri , kidrić-kardeljanske Stalinove gliste .

     Res si želim da bi odprl oči in da bi tvoj nos zavohal še kaj drugega kot kri in HUDOJAMSKA PREDDVERJA 700 morišč po Sloveniji .

     Lep pozdrav iz Švice .

     • dr Janez Sveti

      Zapleteno govorjenje izkazuje tvojo željo, da se prikažeš v luči intelektualca. Đabe. Iz tebe veje samo sovraštvo in nerazumevanje. Kaj pa je NORMALNO? Moje ideologije ne poznaš, ker sem daleč pred tabo. Moja ideologija je blizu kvantne mehanike. Morilce in psihopate tipa Stalin,Lenin in oh kako neprimerno ..nekega lokalnega probisveta Kardelja, pa kar sam študiraj. O moriščih,me ni treba poučevat, ker sem dovolj seznanjen z njimi. Verjetno bolj kakor ti. O moriščih, sem vedel veliko že v bivši Jugoslaviji. Sem pač človek,ki je že od rojstva na tem planetu zelo radoveden. Res pa nikogar ne sovražim in povsod iščem samo logično sklepanje. Velikokrat ni logike. Tudi sovraštvo desnih, ni nič drugačno kakor je sovraštvo levih do njih. Zakaj so vsi veliki ljudje v zgodovini govorili o ljubezni in odpuščanju?
      DR Janez Sveti vesoljc

     • garfi

      desni kradejo v milijardah že 20 let na 50 podlage ?????????

     • avtohtoni neandartalec

      Tudi, a je kdo golorok in bos mogoče?
      Narod je reven, to je pa res, nič nismo imeli že v komunizmu, saj to je čudno, da sprememba režima pri nas ni nič spremenila ali pa se preprosto ni nikoli zgodila.

     • dr Janez Sveti

      Še dobro, da so desni tako pridni, ker levi nebi imeli kje krast.
      DR Janez Sveti bogataš

     • garfi

      kakšne bedarije pišeš, samo da nebi bilo razlik
      in ovce še naprej gluhe in slepe

     • dr Janez Sveti

      Kakšne bedarije? no komu pa potem kradejo, če ne desnim? Razloži javnosti..
      DR Janez Sveti Sokrat

    • garfi

     koliko vas je pod “dr Janez Sveti” ?????
     prejšnji so bili vsaj malo genialni

     • dr Janez Sveti

      Imam bipolarno motnjo.
      DR Janez Sveti genij

     • garfi

      sem opazil

     • dr Janez Sveti

      Kaj si opazil?
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • garfi

      da rad trolaš

     • dr Janez Sveti

      Če nimaš pravega odgovora na moje trditve se lahko izvlačiš iz neprijetne situacije tudi s takimi floskulami. Ne vžgejo ampak, poskusil si.
      DR Janez Sveti genij

   • avtohtoni neandartalec

    Lačni in prezebli ljudje so zavračali hrano in zavetišče, no, ta je pa dobra.
    Pojma nimaš, ker imaš celo življenje polno rit, samo to si dokazal s takim komentarjem.

  • garfi

   oboji sesajo naš denar v stotinah milijonov
   za volilno bazo levuharjev
   denar bi morala dobiti vojska, policija, reveži, podjetniki itd

   • dr Janez Sveti

    Ampak za to niso krivi Romi in emigranti. Oni ne odločajo nič! Si sedaj razumel?
    DR Janez Sveti logik

    • garfi

     seveda ne, oni so ranljive zatirane in izkoriščane manjšine
     še predno so VDRLI v našo državo

     • dr Janez Sveti

      Pustiva sarkazem, Kaj imajo migranti in Cigani z našo vojsko in njenimi težavami?
      DR Janez Sveti oborožena sila

     • garfi

      denar
      in ti si genij

     • dr Janez Sveti

      Torej trdiš, da Cigani in emigranti odrejajo, kam bo šel denar iz proračuna? Genij?
      DR Janez Sveti genij

 • Iza Demos

  Pa zakaj pa sploh imamo vojsko? A je to kak pogoj, da si potem lahko država, tako kot je pri občinah, da morajo imeti šolo, zdravstveni dom….. pa določeno število prebivalstva? No pa tega vse naše občine nimajo. Torej če je lahko občina brez kritične mase smo lahko tudi na ravni države brez vojakov. Lepo naj ministrstvo za obrambo združijo s policijo pa je. Prihranili bodo denar na plačah, ker ne bodo imeli toliko pisarniškega osebja (en minister manj, pa državni sekretarji itd), ki ga bodo lahko porabili za operativce. Pa ven izstopimo že enkrat iz tega NATA.

  • avtohtoni neandartalec

   Saj to že imamo, policija so praktično vojaki od mors, policisti tudi sami povejo, da jih brezpogojno ubogajo, kljub opravilni nesposobnosti.

 • Novakec1

  Ostale sloovce tudi razen elite in nekaj levakov, mavričarjev, lgbtjevcev in ostale multikulti gulazni.

 • samsara

  Vsi Slovenci na račun migrantov in Romov postajamo drugorazredni državljani.
  Omenjeni imajo brezplačno, na naš račun vse, kar moramo mi plačati. Da plačamo moramo seveda zaslužiti. Službe pa dobijo le vezisti in dediči maziljenih udbokomunističnih tovarišev in tovarišic.
  V prednosti so razni kučoslovani, kučahedini…

 • cosmosjasnovidec

  Vojska bi morala na prvem mestu imeti vso zagotovljeno oskrbo in ne obratno kot je sedaj.
  Komunajzerska izdajalska gnila sodrga na vse načine sabotira vojsko ter jih skuša celo naščuvati proti lastnemu ljudstvu kot je razvidno iz zadnjih treningov usposabljanja na vajah.
  Vojska je zadolžena na prvem mestu braniti svojo domovino ter zašćititi njene prebivalce.
  Posredovati mora tudi z uporabo orožja proti policiji v kolikor bi ta začela izvajati bilo kakršno koli agresijo ali podobne diktatorske,teror ter podobne zadeve nad državljani.
  Popolnoma navadno izdajalsko dejanje levih komunajzarjev z trešnjenim PAHORJEM na čelu je že samo to,da so vojaške tajne izdali kar v vednost celemu svetu ter pokazali,da je Slovenija popolnoma ranljiva in se ni sposobna braniti niti pred migranti kaj šele proti oboroženi agresorski tuji vojski v slučaju morebitnega napada na njo..
  Drugod po celem svetu bi takim izdajalcem svoje domovine sodili kot sovražniku nastrojenim proti svoji državi.V večina držav po svetu se taki kaznujejo tudi z smrtno kaznijo ne samo zaporno.
  Vojska se najprej mora dvigniti oziroma narediti vsesplošne proteste in kot prvo strmoglaviti nesposobno in popolnoma neustrezno ter vojaško neusposobljeno čefutarsko komunajzersko izdajalko KATIČKO katera je prav tako državni sovražnik saj izdaja podatke balkancem in prav ona je pripomogla k stanju v kakršnem vojska je.
  To pomeni nesposobnost in če ni sposobna zadev urediti pomeni,da tam nima kaj iskati.
  Zelo sumljiva se mi zdi tudi zadeva,da so sedaj tuji novinarji naredili raziskave katere so pokazale,da so ISLAMISTE z orožjem oskrbeli SRBI in HRVATI.
  Leta 2003 (za katerega je povsem dokazano) je iz Beograda in Hrvaške v arabijo letelo dnevno po več tovornih letal naloženih z orožjem bivše Jugoslavije katero je staro tudi do 30.let in to se je dogajalo najmanj teden dni.Zato imajo torej đihadisti same Kalašnike in tako dalje katerega pa jim niso dostavili Rusi kot se je domnevalo.
  Ko je Janša trdil,da je Hrvatom dostavil orožje katerega so zasegli TO ter ostalo katero je poniknilo tovariš KUČAN je torej govoril resnico.
  Resnica pa je tudi ta,da se ve z kom je v prijateljskih komunajzerskih stikih tudi seveda komunajzerski iztrebek Katička.

  • avtohtoni neandartalec

   Pozabljaš, da Slovenija ni imela praktično nobenih problemov z maso tujcev, kljub opravilno nesposobni vojski.

   Tvoja hipoteza ne drži, države brez vojske še kako obstajajo, je pa res, da se morajo zanašati na moč militantnih narodov, s katerimi morajo vzdtževati ustrezno diplomacijo.

   Tretja novica je, da je z velikimi vojnami konec, če bi sklepali samo iz vojaške logike, bodo na svetu preživele edino jedrske velesile, njihove vojske lahko v nekaj urah porazijo vse ostale države na planetu. Problem je verjetno cena takega uspeha, zmaga bi pomenila tudi popolno uničenje naravnega okolja, zato bodo imele v prihodnosti celo prednost nevtralne države, ki ne bido zapravljale denar za neuporabne vojaške sisteme.

 • montyamp

  Takšna vojska se v sili obrne in najprej po svojem vodstvu .
  Kar je seveda prav . Kakšna kapetanija rdečih majmunov bi samo koristila .
  GORJE NARODU KO PRIDEJO STALINOVI HLAPCI NA OBLAST .
  KANDELABRE SO ITALIJANI ŽE 1945 PAMETNO UPORABILI .

 • samsara

  Tale Katićka je očitno prav obsedena z rdečo barvo. Še lase si barva v tisti, za tovarišice in drugarice komunistke značilni, komunistično rdeč odtenek.

 • Šiška Pizić

  bela garda na vsak način hoče prit na oblast, zdej ko je videla kako je trumpu uspelo s populizmom na račun manjšin bi (ko je trumpa že minilo) tut bela garda tko, a bi tut hvalili putina tako kot trump, kajti to je bilo tut potrebno za tako presenteljivo zmago

  • garfi

   tudi zmerljivke si ne zaslužiš
   spet varianta janeza cepca

   • Viktorh

    Ne, saj je vendar ena tistih novinarskih prostitutk. Od tega se preživlja.

    • garfi

     ena z jajci med nogami

     • Šiška Pizić

      so pa rdeče vseen precej bolj apetitlih kot bele bubiovratničarske debelajse, kar priznava tudi bela garda sama z grafiti “posilimo levičarke” (ker edino tako teoretično lahko pride do spontane erekcije)

     • sunday

      brez jajc, samo malo večji rdeč mozoljček za scanje!!!

  • Sloven”c

   izdajalci lastnega naroda, sicer si pa itak na ić tako, da nisi naš-a…..pr”tepenc/ka

 • sunday

  lahko pa, da je to vse namerno – slovensko vojsko uničevati tako dolgo, da jo zapusti večina slovenskega kadra, takrat se bo začelo v vojsko sprejemati čefutarje in te potujoče podganje iztrebke seveda bodo dobro plačani in opremljeni, da bodo kar se da uspešno nadzorovali in zatirani nas, slovenske domorodce – to je pravi nrazlog uničevanja vojske, saj se slovenska vojska ne bi obrnila nad lasten slovenski narod, ona druga srbo-čefutarsko-iztrebkova pa se bo!!!

 • sunday

  v jugi je šel ves denar v beograd k srbom, no, danes gre ves denar v ljubljano, prav tako k srbom, ker sedaj so pa vsi tukaj, v lublani!!!

 • domovina mili dom

  A je kdo pomislil, kaj pomenijo besede Katicheve:”pod rdečo zvezdo smo bili močnejši”.
  Pojavil se je tudi grb Veteranov za sever , ki je kombinacija rdeče zvezde z grbom slovenske vojske.
  Torej dragi Slovenci to je sporočilo komunistov: dovolite da vojska nosi komunistične simbole, pa bomo dali denarja kolikor hoče, kot v teroristični jugi 50% BDP.

 • Diverzant

  No ne pretiravat z ćlankom,ki je brezvezen.ker poznam razmere ,ki tudi niso slabe je za začetnike
  spodobna plača,če jim pa ni po godu pa se naj odpravijo v tovarne”.Če zaprisežeš ne gledaš na plačo “oziroma si že vedel kakšna bo.Bodi vojak po duši ali pa daj odpoved sem vsakemu rekel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!