Ali kriminalistična policija deluje kot nekdanja UDBA? Nadzor poteka v tajnosti in mimo zakona

Foto: Nova24tv

“Vrnili smo se v čas tajnih podzakonskih aktov, zavračanja parlamentarnega nadzora in zlorab represivnih organov,” je nedavno na Twitterju opozoril predsednik SDS Janez Janša. KNOVS namreč še vedno čaka na interna podzakonska akta o delu kriminalistične policije.

Že mesece se Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) trudi, da pridobi tajne (nezakonite) pravilnike o tem, kako naj se uporabljajo prikrite preiskovalne metode. Kriminalistična policija vztraja, da parlamentarna komisija nima pristojnosti za dostop do teh podatkov, se pravi do internih podzakonskih aktov o delu kriminalistične policije.

KNOVS je sprejela sklep, s katerim je zahtevala posredovanje podzakonskih aktov policije od ministrstva za notranje zadeve. Po naših informacijah se za KNOVS za zdaj ni nič spremenilo. Ob tem pa ni nepomembno vprašanje, iz katerih virov se tajne operacije financirajo. Nekdanji ustavni sodnik in priznani pravnik Lovro Šturm je opozoril, da je v omenjeni “zadevi treba priti do dna, da se ne ponovi izkušnja o skrivnih predpisih.”

Več kot 300 nezakonitih vdorov v osebne račune
KNOVS je že večkrat razpravljala o dostopnosti podzakonskih aktov policije, ki urejajo izvajanje prikritih metod dela in poslovanja s finančnimi sredstvi za posebne operativne namene. Gre za interne akte o delu kriminalistične komisije, ki se nanašajo tudi na preiskavo primera Ornig. Junija lani se je KNOVS namreč lotila primera domnevnega vdiranja v komunikacijsko zasebnost posameznikov, ki naj bi ga bil v dogovoru z dvema kriminalistoma izvedel informator policije Dejan Ornig. Šlo naj bi za več kot 300 vdorov v različne osebne račune na Facebooku in v elektronsko pošto. Tarči vdorov naj bi bila tudi Franc Kangler in Branko Grims.

Člani komisije iz opozicijskih vrst so prepričani, da jim policija s prikrivanjem dokumentov onemogoča delo. A na policiji trdijo, da komisija za dostop do teh aktov nima pristojnosti, saj gre za prikrite metode dela policije, ne pa prikrite preiskovalne ukrepe, kar po zakonu nadzira parlamentarna komisija. Tako po besedah pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava zanje ni nobene dileme, kaj je lahko stvar nadzora parlamentarne komisije, saj je zakon, ki ureja parlamentarni nadzor, povsem jasen. Če bi parlamentarni nadzor posegel na področje prikritih metod dela, bi se po njegovih besedah podrlo ravnovesje med vejami oblasti. Člani komisije se s takšnim stališčem seveda ne strinjajo. Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše so ti akti policije lahko interni, “nikakor pa ne morejo biti interni za to komisijo”, saj je ta edini nadzorni organ. Janša je prepričan, da policija akte skriva, ker so v njih predpisani ukrepi, ki nimajo zakonske in ustavne podlage.

Janšo je zanimalo tudi, kdo je odobril plačilo Dejanu Ornigu iz fonda kriminalistične policije. Omenil je tudi, naj bi se po nekaterih informacijah fond kriminalistične policije polnil tudi z dejavnostmi, ki potekajo na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov.

Kriminalistična policija deluje podobno kot SDV
“Funkcionarji v kriminalistični policiji ne izplačujejo svojega denarja, temveč davkoplačevalski denar in nadzor nad tem mora obstajati,” je opozoril Janša na eni od novembrskih sej KNOVS. Enako po njegovem mnenju velja tudi za navodilo o prikritih preiskovalnih ukrepih in prikritih metodah dela kriminalistične policije. “Pravilnik z enakim ali s podobnim imenom, ki je obstajal v SDV, je bil pred 26 leti razglašen za nezakonitega, ker ni bil objavljen. Pomenil je tudi grob poseg v človekove pravice. Zdaj pa ne le da imamo tajni pravilnik, temveč ga niti KNOVS ne želijo izročiti,” je dejal Janša.

Če pogledamo, kakšen je današnji ustroj kriminalistične policije ob dejstvu, da imajo pravilnik o prikritih preiskovalnih metodah kot nekdanja služba SDV, nas mora malo zaskrbeti, je dejal Janša in nato naštel, kateri sektorji delujejo v kriminalistični policiji. To so sektor za posebne naloge, oddelek za tajno delovanje, oddelek za opazovanje, oddelek za specialno tehniko, oddelek za zaščito prič, obstaja tudi center za kriminalistično obveščevalno dejavnost, ki ima tudi oddelek za delo z informatorji in viri, in ti oddelki naj bi obstajali tudi v vseh upravah notranjih zadev. “Organigram SDV je imel podobno strukturo in tak organigram je v kriminalistični službi slovenske policije − organ s podobno strukturo in pooblastili, kot jih je nekoč imela SDV, in ima tudi tajna navodila ter pravila, ki niso javno objavljena in so nedostopna parlamentarni komisiji za nadzor, ki je po ustavi, zakonu, poslovniku DZ dolžna izpolnjevati nadzor nad pooblastili, ki lahko posegajo v človekove pravice,” je poudaril Janša.

Demokracija

 • AlojzZ

  “Vrnili smo se v čas tajnih podzakonskih aktov, zavračanja parlamentarnega nadzora in zlorab represivnih organov,” je nedavno na Twitterju opozoril predsednik SDS Janez Janša

  Res je, oziroma pravzaprav tisti časi niti niso nikoli minili. Ker smo imeli voditelje pomladi, ki so gledali le nase in na svojo oblast in ker imamo tudi sedaj take voditelje na “desni”, da gledajo le nase in na svojo oblast. Vključno s slovitim čivčiv možem.

 • PIA PlA

  Meni kar naprej prisluškujejo telefonskim pogovorom, pa tudi v računalnik skušajo vdreti. To ni nič novega, to je stalna praksa naše oblasti, le da se je eni zavedamo, drugim pa se o tem še sanja ne. Nadzora nad oblastniki nima nihče, zato pa si lahko privoščijo prav vse. Čakam samo še kdaj bodo zopet začeli izginjati ljudje, ker bo taka volja totalistov.

  • centurion

   Imaš prav, PIA PIA.
   Ampak, če bo kdo prišel k meni, bo on izginil. Res.
   Poskrbi, da bo tako tudi pri tebi.

   • PIA PlA

    Pametno.
    Vendar žal ni vedno izvedljivo. Moj sosed je bivši policaj, ima 50 let in je že 20 let v pokoju. V turističnem kraju si je zgradil ogromno vilo, pa še trgovino je imel pred leti, da lahko opere denar. Nihče ne ve od kod ga je dobil. Kmalu bodo vsi pozabili kako je prišel do njega. Če vsega tega ne bi vedela, ne bi nikdar pomislila na to, da mi je lahko nevaren. In verjami, taki so in bodo podaljšana roka oblasti. Vse so pripravili, da ti nikoli ne bo jasno, od kod je priletelo zlo.

    • centurion

     Zato bo treba na ameriški način- če kdo vstopa na tvoj
     zaprt teritorij nenapovedano, ga prvo napolneš s svincem, zatem
     ga sprašuješ.
     Se bo treba privadit novih prijemov.

     • PIA PlA

      Nisem pristaš nasilja, če to ni res nujno potrebno.

      Sprašujem pa se, če bi bili sposobni prepoznati potencialno grožnjo v prijaznemu sosedu, ki ga že vse življenje poznaš?

     • totex39

      Ravno taki priliznjenci so lahko najhujši. Vem iz lastnih izkušenj.

     • montyamp

      Bog vse vidi , Bog vse ve .
      Dobra intuicija je BOG .
      SLOVENSKA STRPNOST MED HIPOKRIZIJO = = = SAMOMOR .
      Nisem nagnjen k samomoru , bom pa skrbel , da se vnuki ne bodo šli gošarskega ovaduštva kidrić kardeljanskih Stalinovih glist .

     • Mojca pokraculja

      Zelo dobro vprašanje ! Celo po službah so taki tipi nastavljeni, pa večinoma ljudje sploh nimajo pojma o tem. Prva reakcija je, ti si nor, to ni mogoče .

     • PIA PlA

      Točno, to tudi želijo doseči.

     • montyamp

      Sva že vsaj dva .

   • AlojzZ

    Oh! Nepridiprav trenira 24/7, kako bo vstopil v tvojo hišo, ti pa 24/7 skrbiš, kako boš preživel. Zato nimaš nobenih možnosti. S svincem boš pa napolnil reveža tvoje vrste, ki so ga nepridipravi spravili ob živce in zdravo pamet.

    Pa mir in vse dobro ti želim!

    • centurion

     Nič ne de.
     Take “reveže” , kot je bil Puklasti Miha oni
     res radi uporabljajo.
     Pr men bo samo enkrat poskusil….

  • Mojca pokraculja

   Ti še nihče ni rekel, da si nora, paranoična ?
   Iz moje lastne izkušnje, mojemu očetu so rekli da je nor, ker je sumil, da mu prisluškuje sosed. Bil je tržaški Slovenec, vozil se je z alfa romeo It registracije, delal ni nikoli, ne on ne njegova žena. Po nekaj letih “prisluškovanja” se je tip zaštrikal, svojo napravo je napačno vklopil in je začel oddajati svoj lasten prisluh preko radijskega sprejemnika. Ko je moj oče to naključno ugotovil, je povedal drugim sosedom. Tako so vsi kakšnih 14 dni poslušali dogajanje pri njemu doma in pokali od smeha. Na primer , svoji ženi je govoril Muci, bila je pa Mici Marija, ona pa njemu-debeluhu- Šaci. . No potem so končno verjeli, da moj oče ni nor !
   To je bilo v 60-letih ! Naprava je bila zelo dobra, saj se je slišalo dogajanje iz sosednje ulice, kadar pri njih ni bilo nobenega doma.
   Torej nič se ni spremenilo, samo še huje je, bolj sofisticiranio in bolj prefinjeno ! Od kod pa so vse te afere, ne bodimo naivni !

   • PIA PlA

    “Torej nič se ni spremenilo, samo še huje je, bolj sofisticiranio in bolj prefinjeno ! ”

    In tehnološko lažje izvršljivo. Žal so take zgodbe zelo pogoste. Sama svojih opažanj ne obešam na veliki zvon, zato mi je tudi ožigosanje s paranojo prihranjeno. Imam pa tudi poklicno deformacijo, ki se med drugim kaže v dobrem poznavanju sodobne tehnologije.

    • Mojca pokraculja

     Poznavanje tehnologije-vsaj minimalno, bi bilo nujno za vsakogar, ki sede za računalnik. Naivnosti, ali bolje rečeno neumnosti, je pri ljudeh preveč, kar se pridno izkorišča. Ljudje mislijo, da se take stvari dogajajo bolj v Ameriki in drugod, pri nas pa ne. Ravno obratno je, pa nobenega resnega nadzora, kot vidimo.
     Tvojega soseda pa lahko le nemo opazuješ, tudi če bi prijavila, se ne bi nič zgodilo. Morda tebi,tako da bognedaj mu vedeti, da si ga spregledala. Pa saj sama veš najbolje.
     No moj oče je imel potem mir pred sosedom, policija ni naredila nič, nobenega odgovora od nikoder, neformalno pa pustite zadevo pri miru. Italijana pa opozorila, naj bo bolj previden.

     • PIA PlA

      Pravljičen zaključek zgodbe, hehe.

  • indijanka

   Nikoli nisem razmišljala o tem, da bi mi kdorkoli razen kakšnih osebnih zgodb prisluškoval in beležil moje življenje.

   • PIA PlA

    Super, za tako prvo srečanje s prisluškovanjem so poskrbeli kar arhitekti, ki so na pravo mesto umestili zračnike, da si slišal v gornjem nadstropju v bloku vse od prepira do nočnega vzdihovanja v postelji.

    • indijanka

     A res? Nikoli nisem živela v bloku. Na morju imamo sicer stanovanjce ampak novejše gradnje. Ne vidim sosedov, še o vhodu vedno premišljujem. Mene bi to popolnoma izčrpalo, ker potrebujem doma mir.

     • PIA PlA

      Oh, novejše gradnje niso dosti boljše. Otrok prijateljice, ki živi v novi zgradbi nad ravnateljem osnovne šole, pripoveduje, da ravnatelj doma preklinja kot kočijaž, v šoli se pa dela lepega.

     • indijanka

      :) ma sitno ženo? Torej so otroci prijetnejši kot njegovo življenje. Ni čudno, da ljudje postanejo imuni na resnične klice na pomoč.

     • PIA PlA

      Ej, otroci so vedno prijetnejši del življenja, haha.

     • fmg9

      Zanimivo. Jaz se pa v službi derem, doma se pa delam lepega ;)

      Ni pa treba vsega verjet prijateljici.

     • PIA PlA

      To mi je že bolj všeč.
      Prvo dom in družina, potem pa drugi. Kot tudi prvo domači in domovina. potem pa drugi.

      Sem obiskala prijateljico in je bilo še huje, kot je rekel otrok. Po prezračevalnem jašku v WC-ju so kar donele kurbe in prasice. Prijateljici sem svetovala, naj zračnih zapre in zvočno izolira, da bo lahko vsaj v miru sračkala pa četudi v smradu, haha.

 • Borut Stari

  Tam kjer so na oblasti komunisti se za potrebe oblastnikov uporbljajo konspiracija, tajni uradni listi, tajni podzakonski uradni akti. Najhujše pa je tajno financiranje z denarjem neznanega izvora in ponora. Nič novega že od Jugoslavije naprej.

 • Franc Šink

  Meja med kriminalistom in zločincem je zelo tanka.

  • tohuvabohu

   Te moram popraviti: meja je zelo široka. To je območje, kjer so kriminalisti obenem kriminalci.

 • karpelec

  To smo že nakoč poznali-totalitarizem, vračamo se tja, oziroma tam smo še vedno.

 • Franc Šink

  To me spominja na pripovedke o žandarjih in tolovajih.

 • althar

  Nič se nismo vrnili. Od teh stvari se sploh nikoli zares nismo ločili.

  • Caetano

   Bo kar držalo, tranzicija je spremenila udbo v Organizacijo. Uporabljajo sicer bolj manipulacijo, a tudi trde metode, ko se jim zdi potrebno.

 • totex39

  Komunistični partijski prijemi vladajo pri nas že skoz, ampak so se nekako izvajali skrivno. Sedaj pa se to začne že javno. V času Cerarjeve vlade so dobili še posebno izredno moč.

  • Olga

   Seveda, Cerar je le lutka!

 • montyamp

  SOZD KRIVOSODJE
  TOZD – KRIVO SODIŠČE
  TOZD – MURGLOSRBSKO TOŽILSTVO
  TOZD – POLICIJA
  Haha , kaj ste pa vi pričakovali ???
  Dedek morilec , sin ovaduh , polpismen zdrogiran vnuk kupuje hekerje za dedovo pokojnino , sam itak drugo na računalniku ne obvlada kot igrice z laserskimi pištolami .
  V stalinistično kontaminirani Sloveniji z murglosrbskim generalštabom in PLAVIMI – NE MODRIMI halbmadžarskimi dva-krat rojenimi izrodki komunistične svinjarije , se bodo metode UDBOPARTIJSKIH mentalnih retardirancev spremenile takrat , ko se bodo kandelabri lomili pod obremenitvijo , pa ne žleda .

  • Mojca pokraculja

   Ej bolj slabo poznaš samoupravljanje, pozabil si na POZD-e, hahaha ! Pa na samuopravne interesne skupnosti, ala Mirovni inštitut itd.

   • montyamp

    SAMO-ZAPRAVLJANJE

 • montyamp

  POLICIJA – HLAPCI MURGLOSRBSKE ENKLAVE .
  V primeru močnih poltičnih trenj , jasno da se sinovi vračajo k metodam svojih dedov in očetov , saj kot vajenci morilcev in teroristov res ne morejo blesteti kot demokrati .
  TO SO REVEŽI , KI SE MI ZARES SMILIJO .
  No , narod pa s takšnimi varuhi vseseno konkretno naj… .

  • Nata

   ++++++ vajenci morilcev!

 • rrrrr

  Slovenci, kar pogumno in brez strahu naprej. Slomšek in Maister sta imela proti sebi nemško premoč, Pučnik titoistične srbske in domače izdajalce. Pa je vendarle vsem trem velikim možem v tistih časih uspelo nemogoče.
  Kaj torej današnji komunistični izdajalski in protislovenski kamarili še preostaja na razpolago poleg okupacije sodstva, šolstva, javnih financ, medijev in meketajočih praznih glav svojih volilcev preden bo dokončno odplavljena? Še paralelna tajna zakonodaja, v redu! S tem so zapravili še svoj zadnji naboj.To bo tudi njihovlabodji spev.
  Vsaka diktatura doslej je padla, ko ljudi ni bilo več strah!

  • Hribouc

   TAKO JE!
   SVOBODA JE ZA VOGALOM!
   Zdrava pamet in korajža in zlomit Bando in v Dolino črnih vranov z njimi!

 • xtc

  Dejstvo je da je policija ostalas najbolj pro komunistična zato jo levaki tako varujejo;če bi bila lustracija teh ravnanj nebi bilo;ker je ni bilo je ostalo kupstarih kadrov in mnir:

 • Olga

  Res je, delajo nezakonito, zato pa ne izročajo svojih “navodil”! Spet tajni uradni list in država v državi!
  Javnost! Vse je treba predstaviti evropskemu parlamentu, saj gre za restavracijo komunizma in zločinskih metod dela v državi članici!!
  Nekdanji šef komunistov inudbe se pa meša v gospodarstvo in diktira marionetnovlado vladi, kaj naj dela in kaj je gladina prioriteta?!!! Udbovec Zemljarič pa “lobira” po ministrstvih??!!!!
  Sramota, namesto, da bi nas ščitili, na naš račun vohunijo za nami! Saj smo tudi na tem portalu deležni njihovega nadzora! Štejejo naše komentarje!!!! In naš grobo žalijo, ker mislimo drugače!
  NEZAKONITI MIGRANTI pa harajo po Sloveniji!!!! Kdo je umoril Slovenskega policista??? Zakaj je Slovenska vojska naga in bosa? Zakaj šele sredi Slovenije odkrivajo nezakonite MIGRANTE????

  • Vztrajnik

   Olga, kakšnemu EU parlamentu ? Narod bi moral na cesto (no privilegiranci , ki jim rdeča oblast trosi denar za nedelo in glasove) ne bodo šli – to so današnji izdajalci. Koliko nas ostane ? Izdajalski narod se ne zasluži svoje države. In kako ……., se ve!

   • Olga

    EU parlament je obsodil komunizem kot totalitarni zločinski sistem! Ker pri nas sodstvo ne deluje, moramo preko institucij v EU doseči spremembe! Seveda pa moramo biti v prvi vrsti sami aktivni! Volitve za predsednika države in parlamentarne volitve so že prilika!

 • slosin

  Že ‘Magna Carta’ iz l. 1215 prepoveduje tajne zakone….

 • fmg9

  Najbolj smešno pri vsem tem je, da se SLO krimininalisti ne zavedajo, da vdirajo v strežnike & storitve tujih (večinoma US) držav.

  Zdej… to pa zna biti problem…

  Glede na znanje SLO kriminalistov (vključno s špicljem Ornigom (šalabajzer na kubik)), se ti t.i. “vdori” (tukaj ne govorimo o high-tech vlomih, ampak o šalabajzerstvu) beležijo…
  Beležijo, ja.

 • Nata

  Joj mene ?? Ja, kar so se v Jugi naučili, to sedaj nadaljujejo. Ampak, zelo amatersko – kot pravi fmg9!

 • Vrhovni sodnik

  Slabo je Peterle opravil nalogo, ali je pa ni hotel ali smel, baje ga za pirhe držijo levaki.

  • Franc Šink

   Še k maši ne hodi več kot nekdaj.

 • Franc Šink

  Vsi mi ki komentiramo na tem portalu smo že davno v njihovi bazi podatkov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!