Vsak dan novih 7000 migrantov, skupaj že skoraj 130.000

Foto: Nova24TV

V Slovenijo še vedno vstopa 6600–7700 migrantov dnevno. Za azil jih je skupaj zaprosilo le 59, od tega zgolj 1 oseba iz Sirije. Nastanitveni centri so preokupirani, na nikogaršnji zemlji med Avstrijo in Slovenijo ležijo kupi smeti. Na pomoč prihajajo prvi delavci preko javnih del. 

Po besedah Boštjana Šefica, sekretarja ministrstva za notranje zadeve, je do danes v Slovenijo vstopilo skupno že skoraj 130.000 migrantov. Vsak dan v državo prihaja med 6600 in 7600 migrantov. Nastanitveni centri, ki so sicer ustrezno urejeni, so še vedno prepolno obremenjeni. V Šentilju je naenkrat tudi po 4000 migrantov. Še več pa se jih zadržuje na tako imenovani nikogaršnji zemlji, kjer se stanje še slabša. ”Dogovorili smo se, da bomo na našem delu med mejnima prehodoma uredili okolico in pospravili enormne količine smeti, ki so trenutno tam. Skušali se bomo dogovoriti še z avstrijsko stranjo, da stori isto,” je povedal Šefic.

Za mednarodno zaščito zaprosilo še 10 ljudi, še vedno zgolj 1 Sirec
Večina migrantov državo še vedno zgolj prečka. Za mednarodno zaščito je skupaj zaprosilo le 59 ljudi, od tega največ Iračanov, kar 12 je ljudi s Kosova in 11 iz Irana. Zgolj 1 prosilec za mednarodno zaščito prihaja iz Sirije.

Vključili se bodo novi delavci preko javnih del
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je potrdila, da se bodo že v prihodnjih dneh delavcem na terenu priključili posamezniki preko javnih del. Razpisali so 260 delovnih mest za različna dela, kot so pomoč pri čiščenju, deljenju hrane in koordinacija v nastanitvenih centrih. Prednost pri prijavi so imeli starejši od 50 let, po besedah Kopač Mrakove pa je bil odziv brezposelnih na razpis zelo velik. Prvi izbrani kandidati že opravljajo zdravniške preglede in se bodo kmalu pridružili ekipam na terenu. Prav tako so na ministrstvu zagotovili denarna sredstva za novih 22 koordinatorjev prostovoljcev na terenu, ki bodo delali v okviru Slovenske filantropije.

M. G.

 • Blue

  Zakaj že Kosovci pa Iračani in podobni prosijo za med. zaščito?? divja tam vojna? ajajajaj

 • hibernacija

  Čak migrantov al beguncev!? Spet se ne sortira jabolke, pa hruške, pol je treba pa dodatne razlage in opravičila !?

  • Duhec

   A te škof rajca, da si tolk obseden z njegovimi izjavami in pojasnili??? A morte res vsi levaki bit čudn naviti???

   • John

    Se dela še bolj neumnega, kot je v resnici. Če se to sploh da.

   • hibernacija

    Kaj naj to pomeni za tiste, ki obsedeni z mojimi izjavami!?

    • John

     Obsedeni? Pa se ti ne zdi, da se nekam visoko ceniš? Briga me za tebe, samo levih trolov po difoltu ne prenašam.
     Drugače pa to, da ti odgovarjam, pomeni da ne maram levih provokatorjev.

    • Duhec

     To sm se jst zate spraševala pa nimam bolše razlage kokr, da ti je dolgčas v službi…. sej veš…. JU parazitek, JJ te ne mara…. če si lenuh, ni nič od tebe, odpoved.

     • hibernacija

      Ah, včas polno trofš, včas pa cilaš severne medvede, pa pingvine trofš!?

 • Duhec

  Mlahavi Cerar ma baje vse pod kontrolo…. pa čist tko btw… če se JJ nič ne spozna na obrambo, krizne razmere itd…. zakaj je bil v času osamosvojitvene vojne obrambni minister??? Zdej je pa neka leva baba, ki je nikjer ni, ki nima pojma…. komu je to v interesu???

  • John

   U interesu radničke klase, podvukao je na kraju svog izlaganja.

 • hibernacija

  Sej drgač je bla komanda taglavnih jurišnikov, da se da na ignor. Glih tolk, če je blo slučajno , spregledanopa da se pol ne rab it na kak zagovor!?

  • John

   Glavni jurišniki da bi se s tabo ukvarjali? Imaš pa res dobro mnenje o sebi, škoda samo, ker si edini.

 • dob

  Pravijo, da imajo vse pod kontrolo. Če jih vprašaš, kje je tistih 20.000, ki manjkajo, pa odgovorijo, da ne znajo številk iz glave. Jaz sem to finto uporabil v osnovni šoli. Učiteljici sem rekel, da obvladam snov, ko pa me je nekaj vprašala iz snovi, sem ji odgovoril, da ne znam iz glave. Mi je rekla, da zdaj Cerar še ni v vladi, naj še malo počakam do takrat.

 • bojan

  kako pa to da se deli azil tistim ki niso iz sirije ???

 • pajot

  Takole,do zime se jih bo počasi nabralo cca pol milijona. Vse meje zaprte,pa bojo ostali pri nas.

  • John

   A ne bo lepo? Zrasle bodo nove čudovite restavracije, naučili nas bodo svoje kulture, prepevali bomo njihove pesmi, praznovali bomo njihove praznike…..

  • von Rhein

   Dobivali bomo pomoč od vsepovsod.Postelje,odeje,hrano, pancarje,še kakšne smučke za lažje nadaljevanje poti tistim,ki se bodo odločili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!