Žan Mahnič: Očitno se je sprožila “mašinerija” za obrambo lažnega mita o narodnoosvobodilnem boju

Žan Mahnič (Foto: STA)

Po tem, ko je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza s pismom pozval, naj zaradi nedostojnega, vulgarnega in zato nesprejemljivega obnašanja Tita Turnška na seji Odbora za obrambo, ki ga vodi poslanec SDS Žan Mahnič, minuli teden od njega zahteval javno opravičilo, se je Brglez danes le odzval in obsodil tako Turnškovo kot Mahničevo ravnanje.

“Izjava velikega inkvizitorja dr. Milana Brgleza me nikakor ne preseneča. Kljub temu, da mi je včeraj rekel, da sem ravnal pravilno in da sem se držal poslovnika Državnega zbora RS, je danes moje dejanje obsodil,” pa je v odzivu na besede Brgleza dejal predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič. Prepričan je, da je na obnašanje Turnška na seji odbora odreagiral tako, kot predsednik parlamentarnega odbora mora.

“Zavračam vse njegove očitke in namige, da se odbor vodi politično. Odbor odpira prave teme in zaradi tega je to boleče predvsem za koalicijo. Po drugi strani pa dr. Milana Brgleza razumem, ker nekako vstopa v politično kampanjo in potrjuje to, kar mi govorijo nekateri poslanci SMC,” je povedal Mahnič, to pa naj bi bilo, da namerava Brglez na naslednjih parlamentarnih volitvah nastopiti kot predsednik nove stranke ali kot predsednik stranke SMC.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali to, da naj bi Turnšek svoje besede obžaloval, za SDS ni dovolj, je Mahnič ponovil besede vodje poslanske skupine Jožeta Tanka, da bi se moral Turnšek opravičiti javno. “Je pa tukaj zanimivo, da ko je prišlo pismo veteranskih organizacij v Državni zbor RS, smo ga poslanci dobili na mrežo, bil je dostopen v sistemu. Pisma, ki ga je napisal gospod Jože Tanko, pa Milan Brglez ni želel dati v sistem, tako da so ga morali sekretarji poslanskih skupin vsem poslancem poslati po elektronski pošti. To je žalostno in očitno se je sprožila “mašinerija” za obrambo lažnega mita o narodnoosvobodilnem boju,” je opozoril Mahnič.

Predsednik DZ Milan Brglez (Foto: STA)

Po njegovem prepričanju mnoge namreč najbolj boli to, kar je na seji odbora povedal poslanec SDS Franc Breznik, to pa je, da “so komunisti kolaborirali z nacisti, in sedaj je pač potrebno to zadevo ubranit. Vemo za pakt Ribbentrop–Molotov, vemo za protiimperialistično fronto, vemo, da obstajajo dokazi, da so slovenski komunisti skupaj z nacisti praznovali 1. maj in da so se proti njim obrnili šele, ko je bila 22. junija 1941 napadena Sovjetska zveza. To torej vidim kot nek obupan in tragikomičen poskus, da se obrani lažniv mit o NOB,” je prepričan Mahnič.

Z mnenjem novinarke, da NOB ni bil tema seje, se Mahnič ni strinjal. “To, da to ni bila tema, ne drži. Tema je bilo financiranje veteranskih in domoljubnih organizacij. Te se financirajo po ključu 70 % za program, 25 % za članstvo in 5 % za nepremičnine. Program se financira na podlagi aktivnosti, ki jih imajo, te aktivnosti pa se izvajajo na podlagi dogodkov iz naše zgodovine. Tudi zgodovina je bila tema in problem je bil, da je gospod Breznik pokazal pravo plat zgodovine oziroma narodnoosvobodilne borbe,” je zaključil Mahnič.

N. Ž.

 • vsemojebabe

  Dejstvo je, da je borcev vedno več in do tudi potrebujejo vedno več denarja, ker so zmeraj mlajši.
  Gospod Tit je en redkih, ki se stara, pa jemlje viagro tudi na sejah.

  • karpelec

   Čudno, da mu viagra v narobejšno glavo udarja.

 • Demonkrat

  In zdaj jaz vas vprasam

 • črnaovca

  Žan mahnič pubec ki je priletel v politiko predno si je s vsaj eno uro dela zaslužil kos kruha sedaj soli pamet vsem. Tako je z maldimi povzpetniki v politiki in gospodarstvu in se čudimo kam gre Slovenija. Tit Turnšek bi se vsekakor moral opravičiti kajti če tudi nekdo kalti neumnosti ga ne moreš zmerjati

  • samotoje

   Soli pamet tistim, ki to nujno potrebujejo. Tudi ti bi jo rabil.

 • Franjo Trojner

  G. Žan Mahnič zrelo, častno in pokončno ste ravnali takrat ob vulgarnem izpadu tovariša Tita Turnška na seji Odbora za obrambo v parlamentu, mislim pa da to temu tovarišu ni prvi javni vulgarni spodrsljaj in bi ga moral tovariš Brglez, kot ptedsednik DZ bolj trdo prijeti. Toda, kot vi to sami dobro veste tovariši in tovarišice vedno iste partije pri nas še po letu 1991 vedno fanatično skup držijo in tu spremeb brez bistveno drugačnih volilnih rezultatov politične desnice ni za pričakovati. Vi ste mlad politik in boste zagotovo tudi na oblasti in takrat naj bo vaš prvi korak strikno izpeljanje lustracije. Veste brez izpeljane lustracije pri nas v Sloveniji tudi zdrave demokracije nikoli ne more biti.

 • Miha

  Tudi dejstvo, da je bilo s strani komunistov-boljševikov ubitih najmanj 2.500 slovenskih domoljubov in neoboroženih, nedolžnih civilistov še preden je bila ustanovljena domobranska vojska.

 • Stajerka

  lani je na eurosongu zmagala pesem, ki govori o genocidu Stalina……Rusi so v luftu, ker NE priznajo svinjarij svojih prednikov……je pa dokazano iz zgodovine in sedanjosti, da so največji rablji lastnega naroda komunisti……v jugi ista zgodba……
  nagravžno sprenevedanje SMC, stranko pravnikov in sodnikov, ki bi jim morala bit pravica temelj poslanstva – morala & etika, kaj je že to???……ps: lahko bi vedeli, da zločin odvzema tujega življenja po mednarodnem pravu NE ZASTARA!!!…imamo žrtve, imamo krivce in nesposobno, pokvarjeno sodstvo, ki nosi 90% krivde za vso lopovščino in kriminal v državi, ostalih 10% krivde imajo na puklu “neodvisni” novinarji……

 • kr en

  Pa kje ste tega smrkavca z srednješolsko izobrazbo našli ? Mam spodnje gate, k so starejše od njega pa mi bo kle pametoval ! ;)

  • stajerc5

   A ne bi bil cas, da si jih zamenjas? OK, vsaj okoli si jih obrni!

  • slosin

   …a zato tako smrdiš…

 • kr en

  A se je on tud z SDSovim podmladkom kokiru ? Men zgleda k da se je.

 • Hribouc

  Zgodovinski akt!
  Čestitam g.BREZNIKU za povedana dejstva vf polni in boleči RESNICI !
  So pa Kurci nov, demokraturni dečecivilizirano fetiševski izraz v slovenski boljševiški slovnici za primere kot je bil ta v Parlamentu.
  Sider imajo Turnškovi “borci” domicilne izraze, kot : Tabeli, Izdajalci, Klerofašisti, Zločinci, Domobranci.
  VSE TO PA, 100% IZRAŽA NAČRTNO ZLONAMERNO OZNAČEVANJE “DRUGAČNEGA ČLOVEKA”.
  Gre za naklepno protičloveškost, sovražnost in zastavljeno zločinskost.

  Po Jacquesu Semelinu ; OČISTITI IN UNIČITI, znanstveno raziskano in utemeljeno sodobno kajnovsko morilsko naklepno delovanje v časih komunizma, nacizma in fašizma.

  Na poti k spravi ali k smrti slovenskega naroda, jasno in glasno, bo potrebno, pa makar prvi narod na svetu, zadevo postaviti v slovensko Ustavo in v kali zatreti delovanje Satana na slovenski zemlji.

  Močna povezava na včerajšnje dogajanje v Kremlju:

  Ko Putin in Kučan skupaj proslavljata ruske zmage pozabljata omeniti, povedati marsikaj.
  Pozabljata na velikansko dejstvo, in to je, da sta oba naroda zgodovinsko posvečena.
  Posvečena sta Materi Božji. MARIJI, Kristusovi materi.
  Kristus pa osebno čuva Rusko kapelico in naj močno pazita kaj počenjata kadarkoli v tem imenu.

  Kaj vse to pomeni, pa poiskusite raziskovati sami, saj je to lahko Vaš osebni izziv visoke kategorije.

 • Ros

  Turnška in Brgleza ovadite zaradi sovražnega govora, spodbujanja in poveličevanja nasilja in nestrpnosti. Slovenija je “de jure” pravna in demokratična država, v kateri zakoni veljajo za vse enako. Komunisti “de facto” zagovarjajo množično nasilje, nestrpnost do drugače mislečih, do vere in vernikov, do demokracije, in političnih in ideološkin nasproznikov. Zagovrjajo in izvajajo nasilje in druge oblike kriminalnih dejanj. To ni sprejemljivo.

  Vsi bi morali biti kot Žan Mahnič in temu reči glasen ne. Dovolj je bilo. Že kar je bilo, je mnogo preveč.

  • samotoje

   Tako se govori!

 • Olga

  Čestitke Žan Mahnič! Lažnivcem in prostankom je mesto na smetišču zgodovine! Slovenija ima osamosvojitelje, ki so vredni vsega spoštovanja in jih je treba podpreti!

 • stajerc5

  Sedaj samo cakam na razvoj dogodkov (Jansa-prestitutke; Turnsek-kurci) na sodiscu! Mislim, da bo prav zanimiva primerjava…

 • Janez

  Milion !
  veljavnih dokazov obstoji !
  Da v t.i. “NOB” – NI ŠLO ZA “NAROD OSVOBODILNO BORBO” !
  Bližje resnici – je nedvomno:
  “ŠLO JE ZA KPJ, KPS
  OBOROŽENO, NESODNO MORILSKO KPS, KPJ STALINISTIČNO !

  O K U P A C I J O ” Slovencev !
  Dokazov je ogromno: cca 25.000 nesodno pomorjenih protikomunisstov itd.L.r. Janez KOMENDA

 • ljubinica

  Mahnic je odlicen poslanec.
  Bravo mahnic

 • montyamp

  SMRT KOMUNIZMU LEVEMU FAŠIZMU — SVOBODA NARODU

  • MEFISTO

   Bolj pregledno bi bilo, če bi rekel, smrt levemu fašističnemu komunizmu ali levemu komunističnemu fašizmu – svobodo narodu.

 • montyamp

  Izdajalcev in kolaborantov sinove bo treba rešiti pred denarjem za lažgoške golaže , da ne bodo tečni zaradi prebavnih motenj .
  Resnica je res pravi ubijalski stroj za sivordeče izdajalce .

 • MEFISTO

  Srbi so imeli prvo venčanega, ZZB NOB pa ima pa prvo izbačenega.

 • xtc

  Ljudjekot je Brglez inTurnšek;v normalni dravi nebi nit upala pisniti;glede totalitarizma ali pa bi sedela;kaj šele imela kaki funkciji drugi kot zaporniški kapo:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!