Zaskrbljujoče stanje: Brez strehe nad glavo je po nekaterih podatkih skoraj 7 tisoč ljudi, sredstva za slovenske brezdomce pa so bistveno manjša od tistih za tuje migrante

Foto: iStock

Slovenska vlada bi morala glede na stopnjo revščine odpraviti diskriminatorno obravnavo slovenskih brezdomcev v primerjavi z drugimi skupinami, ki se znajdejo v enakih okoliščinah na ozemlju Republike Slovenije. Brez strehe nad glavo je po nekaterih podatkih skoraj 7 tisoč ljudi, sredstva za brezdomce pa so bistveno manjša od tistih za migrante.

Poslanska skupina SDS je na predsednico komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ter na predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide naslovila zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri bi razpravljali o diskriminiranem položaju slovenskih brezdomcev.

V poslanski skupini SDS opozarjajo, da je že dlje časa mogoče zaznavati porast števila brezdomcev. Prepričani so, da bi morala država ali/in lokalna skupnost brezdomcem nuditi pomoč, ki bi bila prilagojena njihovim specifičnim potrebam in ki presega zgolj finančno pomoč ter vključuje tudi možnost celodnevnih nastanitvenih kapacitet, zdravstveno oskrbo, vključno s psihološkim svetovanjem, usposabljanje za delo …

Brez strehe nad glavo je po nekaterih podatkih skoraj 7 tisoč ljudi
Natančno število brezdomcev v Sloveniji je zaradi različnih definicij brezdomstva težko določiti. Po ocenah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji trenutno brez strehe nad glavo 2.766 ljudi, po ocenah Statističnega urada RS pa se število brezdomcev v Sloveniji giblje med 3.000 in 6.700. Podatek društva Brezdomni do ključa, v katerem so združene vse organizacije, ki delajo z brezdomci, pa kaže, da je bilo v letu 2016 v Sloveniji nekaj več kot 6.700 brezdomnih oseb.

Po anketi, ki je bila med brezdomci v Sloveniji izvedena od leta 2005 do 2014, so bili brezdomci v veliki večini moški, v povprečju stari 42 let. Največ brezdomcev je imelo srednjo šolo, bili so samski in nikoli poročeni. Velika večina brezdomcev je bila v preteklosti že zaposlena, v povprečju so imeli nekaj več kot 12 let delovne dobe.

Problem brezdomstva raste po vsem svetu, predvsem zaradi begunske krize v zadnjih dveh letih tudi v Evropi. Pri tem je izjema le Finska, ki je uspela število brezdomcev nekoliko znižati. V Londonu se je število brezdomcev povečalo za 50 odstotkov glede na leto 2010, v Kopenhagnu za 75 odstotkov glede na leto 2009. V Atenah je kar vsak sedemdeseti prebivalec brez strehe nad glavo. Med sosednjimi državami velja omeniti Budimpešto, ki je na svetovni lestvici na 9. mestu, saj tam na ulici živi več kot 16.780 brezdomcev.

Migrant državo stane 1.963 evrov, sredstva za brezdomce pa so bistveno manjša
Predlagatelji nujne seje se zato sprašujejo, zakaj ne bi tudi Slovenija sledila trendu Finske in najprej poskrbela za svoje državljane, ne pa da velika finančna sredstva namenja za nezakonite migrante, ki živijo v ogrevanih azilnih domovih, imajo tople obroke ali celo stanovanja z najsodobnejšo opremo. Hkrati pa je potrebno spomniti, da en ilegalni migrant po ugotovitvah Računskega sodišča RS našo državo mesečno stane kar 1.963 evrov. To je dejanski strošek, ki obsega sredstva za plače zaposlenih, vse programe pomoči, stroške vzdrževanja celodnevnih nastanitev. Dnevna oskrba prosilca za mednarodno zaščito pa stane okoli 390 evrov na mesec, v kar je vključena nastanitev v azilnem domu, prehrana in oskrba z oblačili, obutvijo ter sredstvi za osebno higieno. Država torej za migrante poskrbi tako, da jim pokrije vse stroške celodnevnega bivanja v stanovanjih z opremo nižjega srednjega razreda, vse življenjske stroške, in nameni jim dnevno žepnino.

Večina migrantov z bližnjega vzhoda ima najnovejše telefone, so primerno oblečeni, vlada pa zanje še dodatno namenja več sredstev kot za domače revne in brezdomne osebe. (Foto: iStock)

Sredstva, ki jih država ali lokalne skupnosti namenijo za oskrbo slovenskega brezdomca, pa so bistveno manjša, pri čemer noben slovenski brezdomec nima pokrite celodnevne nastanitve, prehrane in drugih življenjskih stroškov, vključno z dnevno žepnino in reintegracijskimi podpornimi programi, ki bi morali biti prioriteta države pri obravnavanju slovenskih brezdomcev.

V poslanski skupini SDS so zato prepričani, da so slovenski brezdomci v primerjavi z drugimi, ki se znajdejo v enakih okoliščinah, obravnavani diskriminatorno. Diskriminacija slovenskih brezdomcev v primerjavi z obravnavo migrantov se kaže tudi v tem, da za slovenske brezdomce ni sistemsko poskrbljeno oziroma je njihova usoda odvisna od volje lokalnih skupnostih in dobrodelnih organizacij.

C. Š.

 • učko

  Rdečkarska vladajoča fašistokracija je za POBIT’ !!!!!!!!!!!

 • sprehajalec

  Gre za tradicionalno sovraštvo levičarjev do svojega naroda. Socialni sistem, ki so si ga prisvojili levičarji, čeprav se je v Europi evolutivno razvil skozi stoletja, je narejen na način, da funkcionira za tistega, ki pride z i-phonom v žepu in PVC vrečko v roki. Ker i-phone še ni v prastarih lestvicah premoženja ovrednoten kot neko imetje. Ta prišlek ima lahko doma seveda bistveno več premoženja kot polovica Slovencev, vendar socialna ugotavlja le stanje do znotraj meja Slovenije. Pa denar je iz bruslja in ne iz skrahiranih domačih socialnih fondov, ki so se skurili predvsem za plače zaposlenih na “socialnem”. Takle migrant je torej podjetniška priložnost za “socialno” in njihovo žlahto ter prijatelje. Zato se poskrbi za migranta. In ne za brezdomca, ki je izven bruseljskih fondov.

 • Aron

  Spet demagogija. Migrantje niso krivi za brezdomce, pa čeprav bi to tako radi prikazali. Kaj je Janša naredil za brezdomce v svojem drugem mandatu? Število se je zvišalo za 20%, v zadnjih letih pa spet pada.

  • sprehajalec

   Ne natepavaj, kaj ko bi šel brezdomec v stanovanje z LCDjem namesto migranta?

   Ta sistem samo vabi nove in nove v Europo, njihov potencial je 4 milijarde v tem hipu, ki bi takoj postali migrantje. Se prebiješ do meje, pa Žermeni pa asil rečeš, imaš pa stanovanje in LCD pa 3 obroke dnevno pa še žepnino. Pa še s kriminalom se lahko ukvarjaš.

   Kjer je sir pri hiši, tja bežijo miši, pravi star pregovor.

   • Aron

    Če bi bilo SDSu res kaj do brezdomnih Slovencev, bi ta problem reševali, ko so bili v vladi, ne pa da se je njihovo število povečalo za 20%.

    • sprehajalec

     Odkod ti pa podatek, da se je v času nekaj mesecev druge vlade Ivana janeza brezdomstvo povečalo za 20%? To vržeš nek podatek, pa zaokroži pa se prime? kdo pa sploh vodi evidenco brezdomstva? Kot imam izkušnje jih socialni levičarji prezrejo, saj jim ne sedejo v kontekst?

     • Aron

      l. 2012: 2.200
      l. 2013: 2.700
      l. 2016: 2.300
      vir: SURS

     • sprehajalec

      kaj tistih 2.200 je pa Zoki naredil ali kako gre to?

  • učko

   Ne laži s temi 20% procenti !!! Drugače pa, ja, tud’ Janša ni naredil dovolj, ker se je očitno bal svojih prejšnjih šefov iz partije !

  • tohuvabohu

   Bedak lažnivi. Nihče ni rekel, da so migranti krivi za brezdomce.
   Janša je v prvem mandatu klošarjem dvignil socialno pomoč, rdečkarji ste se pa iz tega norčevali in tulili, da bo zaradi povečanih izdatkov za socialno pomoč cel svet mislil, da pri nas narašča revščina.

  • Vera

   Mnogi brezdomci so si sami krivi , če so preveč popivali , trpinčili žene in otroke , zapravljali plačo pri igrah na srečo itd. A zdaj pa naj mi skrbimo za vse domače in tuje smrduhe lene ? 1% si jih mogoče ni samo krivo , ostalo je pa škart . Toda navkljub vsemu bi država , ki ima veliko stanovanj praznih, lahko v nje nastanila ” brezdomce ” , katerim so se lastne družine odpovedale zaradi zgoraj naštetega.
   Aron : Spet zavajaš, da je kriv Janša , pa to ni res , da se število brezdomcev zadnja leta znižuje , obratno je , saj je bilo v teh dneh, ko je bil takšen mraz , na TV povedano, da jih je iz meseca v mesec vedno več !

  • MižekFiga

   Kaj dela ddr. Kučan, vso svojo politično dobo?

  • alojz

   Po tejle zimi bo število brezdomcev tudi padlo. Bodo levaki rekli “naravna selekcija kot pri divjadi”.

 • učko

  Rdečkarska fašistokracija se dobro zaveda, da je za bedo Slovenskega naroda kriva prav ona. Njihov privilegiran razred, samo zvana avantgarda, ne strada, ker so jim zrihtal dobre penzije in jim dali v državnih službah dobre plače, ker pač oni vse nadzirajo. Ravno tako imajo primat pri razdeljevanju davkoplačevalskega denarja in iz tega korita dajejo samo sebi in svojim, drugim pa ne. Tako se zavedajo, da jih počasti že večina državljanov te države sovraži in za to “uvažajo” nove, migrante !!!!!!

 • Franc Šink

  Spet spet in še enkrat spet bo vsega kriv Janša!

  • Vojteh Dovč

   kako on ni nič kriv…… lahko da kučan… jansha pa kako ti to pride na

  • sodnikisozločinci

   Najprej je bila demokracija in nismo imeli nič, potem pa je prišel Janša in nam vse pobral.

 • antimur

  Kučanisti se zavedajo, da je večina brezdomcev pametnejša od muslimanskih pritepencev in normalno, da jih ne bodo volili, saj je ta komunajzerska golazen v večini primerih kriva za njihovo nesrečo. Ta kučanistična banda potrebuje butasto drhal, kot so čefurji in muslimani vseh ras, ki jim bodo zagotovo dali glas, vsaj takšen je Soros-Kučanov plan.

  • dob

   Preprosto in jasno si povedal!

  • tonite falco

   Se popolnoma strinjam s tabo in z tvojo razlago.

 • Anton

  delo je zelo zežko dobiti, vkolikor si malce asocialen tip pa skoraj nemogoče, vkolikor kajpak nimaš vez in poznanstev, pa še tu nastopi desjtvo kake oz kako močne veze znotraj podjetja imaš, v državna podjetja pa je sploh brez vez in poznanstev praviloma vstopi na trg delovne sile, kot diplomant pa je misija da prideš notr skorajda nemogoče, ker nimaš izkušenj, oz na razpisano delovno mesto se kandidira včasih tudi po 100/> kandidatov tudi za take specifične profile kot je programer, kar včasih ni bilo v navadi. Naj strnem zaključno misel, do vsega tega je prišlo zaradi vzposatvitve napačno orientirananega šolskega izobraževanja/trgu dela, ki producira inflacijo diplomantov, ne glede na trenutne razmere na trgu dela. Skratka po domače rečeno akademski svet nima stika z realnostjo kar se dogaja na trgu dela.

  sarkazem press

  • večni srb

   Delo je zelo lahko dobiti, saj smo v uniji in del globalnih trgov, vsakdo si lahko kaj izmisli, preproda in zasluži.
   Nemogoče je dobiti delo, ko ti komunisti oziroma sodobni fašisti prepovedo delo v domačem kraju in širše, ker so vplivni in je v regijah itak vse povezano. Komunisti se zavedajo, da so vse pokradli, privilegije so dobili po genskem ključu, njihova podjetja so jim bila podarjena, papirji prirejeni, delavci izkoriščani, zaslužke jim pa je omogočila skrajna korupcija in celo mednarodni zločini. Zdaj jih je seveda strah, zato tisčijo skupaj kot ena taka okultna mistična loža, ko se zarotijo proti nekomu, sprožijo proti žrtvi ne le cel skorupiran javni aparat temveč organizirajo in našuhtajo na njih tudi vaške fašistične tolpe, celo mafija jim pomaga uničevati dobre,sposobne in moralne državljane, pravzaprav neposredne konkurente in razne moteče elemente.

   Pa kje vi živite, da ne veste kaj se normalni ljudje menimo med sabo vsak dan, iz leta v leto, nehajte ponavljati idiotske in lažnjive fraze oblasti in javne uprave, ker to ni nič res. Resnico imate pred nosom, samo videti je nočete,ker je preveč grozna in neverjetna.

 • PIA PlA

  Damjan Murko se vozi po Ljubljani, ko mu naenkrat na okno avtomobila potrka brezdomec.
  “Dej mi 10 EUR…”
  Murko brez besed odpelje naprej, ko čez nekaj časa zopet potrka isti brezdomec:
  “Dej mi 10 EUR…”
  Murko ves jezen pohodi gas. Čez kakšnih 20 minut vožnje pa po oknu spet trka isti brezdomec.
  Murko se ujezi: “Pa dobro – kako ti to uspeva, da si brez avta, a vedno pred menoj?!!”
  Brezdomec: “Daj mi 10 EUR, pa ti pomagam iz krožišča…”


  Vsaka podobnost s politiko zmagovalca med semenčicami nekdanjega šampiona na konju z ročaji in olimpionika je zelo namerna.

 • Olga_10

  Naženimo levake! Volimo desnico in vrnimo Sloveniji in Slovencem spoštovanje!

  • žogica

   Levaki ne bežijo, zgodovina govori, da ste desnuharji bežali, bežali in zbežali, le zakaj?

   • sprehajalec

    So bežali žogica hihihihi, levičarji, delavski socialisti pokojnega Adolfa.

    Drugače pa imaš prav, so kar nekajkrat Antikomunisti bežali pred komunisti. Madžarska 1956, pa Čehoslovaška 1968, ko je stotisoče Antikomunistov zbealo pred Komunisti in njihovo nasilnostjo. pa tudi 1945 so Antikomunisti bežali iz Balkana pred Komunisti.

 • večni srb

  Nehajte se izživljat, kakšni brezdomci neki, to so Slovenski državljani tretjega razreda, ki so jih vaške fašistične oligarhije nagnale iz doma, zdaj pa služijo kot opomin ostalim, fetiša za psihopate in kot bele laboratorijske miške.

  Edini pravi brezdomci so pri nas migranti, ki se seveda niso rodili v nobeni hiši Slovencev in torej pri nas niso imeli nikoli svojega doma, vse ostalo so hudi zločini proti človeštvu in skrajna korupcija. Zdaj pa pogruntajmo kdo, kako in zakaj si je to privoščil, začelo se je pod Pahorjevo in Janševo vlado, pri zločinih sodelujejo pa razni teroristi iz policije, pravosodja in javne uprave, pod nadzorom vojske.

 • hermannn

  Ukiniti “borčevske” pokojnine, prepovedati zločinsko NOBel veteransko organizacijo ipd., pa bo že dovolj denarja za zgoraj omenjene.

  • večni srb

   Najprej moramo dokazati, da so borci oziroma nekdanji vplivni komunisti in njihove varnostne službe navadna fašistična golazen, ki dela isto kot je pri nas nekoč okupator.
   Marsikaj se že ve, ni pa še vse čisto jasno, vendar se bodo primeri kmalu začeli obravnavati tudi na Interpolu oziroma raznih vojaških komisijah, ker to je vojna. Obstaja elo možnost, da borci nimajo nič s tem in v resnici ne vedo kaj se pri nas dogaja, vendar minimalna V vsakem primeru so vsaj moralno odgovorni, ker ne vedo, slavijo zmago svojih prednikov, fašizma pred nosom pa ne vidijo, očitno je s temi tipi nekaj hudo narobe.

  • Vojteh Dovč

   pa cerkev naj začne plačevat davke.in ukinit ji vse bonitete.

   • WatsonForus

    najprej naj komunjare vrnejo vse kar so pokradli v 70 letih! še zdej niso ! bo šlo ?

    • Vojteh Dovč

     kje ti živiš????
     ja v 25 .letih so pokradli vse kar je bilo ustvarjenega ,
     vsi politiki in levi in desni.uničili so vse ,nekaj je še ostalo za SĐS ko bo na vladi-


     CERKEV PA NAJ ZAČNE PLAČEVATI DAVKE TAKO KOT TI IN JEZ OK

     • WatsonForus

      vojteh , spet ne bereš – govorim na tvoj post o cerkvi! kar se tiče pa ostale kraje je pa tkole 90% levaki, 10 % desnaki , kak levak se najde v čuzi za vzorec, medtem ko večina še naprej veselo fura “biznis” – beri KRADE ! da ne bo pomote vse v čuzo – tko leve , kot desne!

     • Vojteh Dovč

      Ok.lp

 • večni srb

  Brezdomci niso deležni nikakršne pomoči, dobijo zgolj socialno pomoč in pakete Rdečega križa ali Karitasa, torej isto kot pri nas zaposleni z minimalno plačo.
  Socialne, medicinske in druge službe ne naredijo za te ljudi popolnoma nič, če pa še poštnega nabiralnika nimajo več, to se vse odpravi s kratkimi birokratskimi odgovori, če so pa tečni, se pokliče še varnostnike ali celo policijo, da odstranijo človeške smeti.

  Edina rešitev je Evropsko sodišče, kamor pridejo zgolj izjeme, fašistom se torej več kot splača nadaljevati s terorizmom. Od vsakega Slovenskega brezdomca, je država oziroma lokalne oligarhije zaslužila vsaj 50.000 evrov, za njihove domove in še vsaj enkrat več za vse ostalo kar so jim pokradli in uničili, torej je brezdomstvo za fašiste izredno dobičkonosna kriminalna dejavnost.

 • mginko

  V Slovenskem vladajočem 20 letnem komunizmu je teh revežev vsak dan več. Le zakaj ?
  Sam komunizem, te pospravi, ker je za njih neobstoječ narod. Reveže v grob, komunista na jahto, pa ne zasluženo z svojim denarjem. Narod še kar razmišlja in čaka. A da se bo komunizem na slovenskem spremenil ? NIKOLI .

 • totex39

  Komunistični režim pri nas je pripeljal do tega, da imamo toliko revežev. Anomalija vsega tega pa je še, da je ravno ta režim bolj naklonjen priseljencem in jim omogoča dobro življenje, ravno zaradi tega človek ne more biti ravnodušen do take skorumpirane politike in je vprašanje kdaj bodo to volivci dejansko spoznali.

 • Vojteh Dovč

  to niti desnica ne reši!!!!!!!!!!!!!! kaj šele SĐS

  • WatsonForus

   kdo pa bo ? levaki ?

 • župnik cefizelj

  predlagam, da brezdomce naselimo v cerkvenih objektih. v zuameno bodo pa čistili, gloncali in polirali. kdaj pa kdaj bodo pa zdrgnili še župnikov kembelj.

  • sprehajalec

   Levičarju ni za zaupati cefizelj. Vedno te na koncu nategne. Ko je v Grosupljah dala Cerkev na voljo učilnice za učence med prenovo šole, je na koncu fasala državne inšpektorje, ki ji jih je poslala drugače pri nas na splošno izredno nepriljubljena levičarka Brenčička. Namesto zahvale.

   • župnik cefizelj

    hahaha. seveda so fasali inšpektorje in policijo, saj so v garderobah za otroke odkrili snemalne naprave. pedofilska rkc vabi otroke v svoj brlog. naj da rajši prostore na voljo brezdomcem, ah saj res, brezdomci so ogabni in smrdijo! pa še bog jih ne mara.

    • sprehajalec

     Izgleda si nek policijski špicelj Cefizelj, včasih so jim rekli udbaši, da imaš vpogled v dogajanje v šolskih garderobah?

 • garfi

  od mene ne dobijo prostovoljno niti centa več
  vključno karitas rdeči križ…
  vsi so del problema in ne hodijo na volitve
  leviČĆarski val202 zlorablja tudi “projekt botrstvo”
  murgelski boter press

  • Striker

   Ali pa tista od ZPM Ljubljana Moste, ki ima vsaj 3.600€ bruto plače, vir letno poročilo Ajpes, oz. za svoje delovanje porabijo skoraj polovico sredstev.

   • garfi

    nisem vedel
    je pa to pričakovano
    skoraj vsi “humanitarci” so isti

    • Striker

     Poglej si na AJPES še ostala letna poročila, pa boš videl in se čudil o teh tako imenovanih NGO. večino porabijo zase. A misliš, da Soroš daje svoj denar za dobrobit človeštva? Ni govora, on se s takimi donacijami samo ogne davkom, denar pa ti NGO-ji potem prekanalizirajo nazaj. In to velja za vse “fundacije dobrotnikov” Ker če bi vsi, ki dajejo denar zahtevali, da se to res porabi za pomoč revežom, potem revežov sploh ne bi bilo.

 • Poštenje velja

  Volite levo .
  Butalci. To si zasluzite.

 • mona lisa

  Samo to lahko rečem da je kriminal da se gre tak denar za migrante. Najcenejša in najvarnejša varianta in tudi edino pravilna bi bila migrante odpeljat v državo izvora. Slovenski narod hira, trdo delamo za drobiž, večina upokojencev ima mizerno nizke pokojnine po 40 letih poštenega za te nevarne musliče pa je denarja dovolj. Za 1963 evrov dela delavec povprečno 3 mesece. Smo res BUTALCI katere vsi nategujejo.

 • Slovenec 33

  Ja, kaj ste pa pričakovali od okupatorsko izdajalskih vej oblasti ?
  Slovenija je okupirana in okupatorji ter izdajalci slovenskega naroda zatirajo in ropajo slovenski narod, kar je povzročilo nastanek tisočev brezdomcev in revežev, istočano pa v slovenske dežele vabijo nove okupatorje in jih finančno podpirajo.
  To so podlosti oblastnikov, ki so zbrani v strankah SMC; SD; DESUS, ZL in stricev v ozadju, v parlametnu, v vladi, na sodiščih in v predsedstvu države.
  Tudi upokojenci imajo za četrtino nižje pokojnine zaradi veleizdaje slovenskih oblasti, ki so podelili nadpovprečne pokojnine oficirjem okupatorske armade, ki ni nikoli vplačevala v pokojninski sklad.
  To je resnično ena zarota proti Slovencem.

  • Diagnostik

   Točno tako je, tudi sam mislim, da gre za zaroto, počasi bo treba to vzeti kot realnost.

 • mare

  Kolikor škode je naredil Cerar v 4 letih, toliko ne naredi noben v 50 letih.

 • Franjo Trojner

  General Maister se je boril, da govorimo v Mariboru slovensko, danes pa se v Mariboru vse staro in mlado pospešeno uči govoriti nemško! Čemu? Ja raje smo nemško govoreči ekonomski migranti v Avstriji, kot samo slovensko govoreči brezdomci stanujoči na klopci v MB mestnem parku.
  Marsikdo v Maribori danes govori in misli, da nam Maister s svojimi borci ni naredo glih neke koristi. Zakaj? Ja onim Slovencem, ki so ostali zunaj naših meja je skozi šlo boljše in jim gre boljše tudi danes. Zakaj te? Zato, ker tam nikoli niso vladale komunjare in od leta 1918 živijo v civilizirani Evropi! Hudo, usodno je nas Slovence vplival komunizem in Balkan, tako hudo, da še danes nismo prišli k sebi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!