“Zaspani” minister: Čas je, da Židan začne odgovarjati za svojo pasivnost

Foto: Twitter

Zapravljeni teran še ni šel v pozabo: poslanska skupina SDS zahteva, da Vlada RS razmisli o odgovornosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bi obravnavali točko z naslovom Problematika zaščite terana. Poslanci SDS so konec letošnjega januarja namreč na predsednika Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednika Odbora za zadeve Evropske unije naslovili zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri so predlagali razpravo glede zaščite porekla vina Teran. Do seje je potem tudi prišlo, in sicer 2. februarja, ko je problematika terana, kot zaščitene vinske sorte, saj je hotela Evropska komisija Hrvaški omogočiti izjemo pri uporabi imena Teran, zbujala zgražanje med Slovenci.

Prisotni na seji so se strinjali, da je treba narediti vse za zaščito terana in izpostavili nujnost ustreznega ukrepanja. V skladu s tem so sprejeli več ukrepov, med drugim, da omenjena odbora podpirata ohranitev celovitosti zaščitene označbe porekla za slovensko vino Teran in podpirata vlado pri nasprotovanju podelitvi izjeme za hrvaške pridelovalce s strani Evropske komisije, hkrati pa sta odbora pozivala vlado in pristojni ministrstvi, naj uporabijo vsa sredstva, tako politična kot pravna, da se ohrani ekskluzivna uporaba imena Teran, in sicer samo za zaščiteno vino s planote Kras v Sloveniji.

Kaj vse je dovoljeno Hrvatom
Proces za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena Teran je v zaključno fazo prišel 19. maja, ko je Evropska komisija začela s pisnim postopkom za sprejetje delegiranega akta. Slednji določa, da se hrvaškim proizvajalcem vina omogoči, da pod zaščitenim imenom porekla Hrvatska Istra svoje vino označijo z imenom sorte vinske trte teran. Obe imeni morata biti na istem vidnem polju, vendar pa mora biti Hrvatska Istra napisano z večjimi črkami kot teran. Poleg tega delegirani akt določa, da se lahko vino Hrvatska Istra, proizvedeno pred začetkom veljavnosti omenjene uredbe, trži do razprodaje zalog, tudi če ne izpolnjuje pogojev. Tretji člen tega akta pa navaja, da se akt uporablja od 1. julija 2013. Je pa v skladu z evropskimi pravili mogoča omejena izjema za uporabo imena vrste grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla, če to opravičuje obstoječa praksa označevanja, kot velja v primeru terana, so pojasnili v komisiji in kakor zdaj to navajajo na spletni strani največje opozicijske stranke.

Delegirani akt v tem trenutku sicer še ne velja, saj ga lahko članice Evropske unije in Evropski parlament v dveh mesecih po sprejetju z ustrezno večino zavrnejo. To naj bi bilo sicer malo verjetno, saj je za zavrnitev potrebna velika večina.

Morali bi vztrajati pri zaščiti
V poslanski skupini SDS želijo ob tem spomniti, da je Vlada RS na svoji 46. redni seji, natančneje 15. julija 2015, obravnavala informacijo o vinu Teran, ki ima nacionalno zaščito že več desetletij, od vstopa Slovenije v Evropsko unijo pa tudi polno zaščito EU. Vlada RS je takrat ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naložila, naj vztraja pri zaščiti, brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina. Poudarila je tudi, da je zaščita terana tudi del kulturne dediščine in nacionalne identitete ter bistvenega ekonomskega pomena za Kras.

Po končani razpravi poslanke in poslanci SDS predlagajo sprejem naslednjega sklepa: Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga Vladi RS, da razmisli o odgovornosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

M. S.

 

 • TOML

  Povejte pršičjerejcu Židanu, da imajo v Šparu škornje v akciji.
  Tiste ta prave, za gnoj kidat.
  To je za njega, ne pa parlament.
  Naj pusti narod pri miru.

  • Old Coyote

   Prašičjerejec Židan, TOML te obvešča, da imajo v Šparu škornje v akciji.
   Na žalost je teh prašičjerejcev v vladi preveč.
   Šparu bo škornjev zmanjkalo.

  • stajerc5

   Ideja je dobra, samo bolje bi bilo, ce si cela vlada nabavi batafukerje in se gre na gnoj zakopati in ne kidati!

 • Olga

  Židan je samo eden v množici nesposobnnjakov in skorumpirancev v tej lutkarski vladi!
  Ko pogrnejo, so pa vsi krivi, razen njih seveda! Vsem nogo v rit!

 • Nata

  Tale mož se ima sijajno , no ?? Tako zadovoljen je sam s seboj, ker ve, da je njegova stranka važna za koalicijo. Ker ve, da se mu ne bo nič zgodilo.Kako pa sam pri sebi v resnici misli, pa ne bomo nikoli izvedeli !
  No. . . . . pa saj takih je kar nekaj ! Zato pa je, kot je.Ne vem kolikokrat sem že napisala – v očke te gledajo, pa lažejo. Tale zgoraj pa sploh. Tako prijazno, okrogo pogleda, da bi mu človek kar verjel ???? Ha, ha ?

  • von Rhein

   Da bi mu verjel? Ko mora nekaj rečti. Še prascem je šlo na smeh.

  • francelj3

   Misli? Kako to mislite, Židan misli?

   • Nata

    Ja no ? On misli, da mi mislimo,da on prav nič ne misli.

 • bubamara

  Teran je vino, ki je narejeno iz trte refošk. Hrvaški teran je narejen iz trte teran. Razumi, če moreš.

  • PikaPolonica

   Pa še rada ga piješ?

   • bubamara

    V redu vino. Rad imam močna vina.

 • Demonkrat

  Toliko neuspehov?Pa to se ni nikomur uspelo

  • karpelec

   Kar se dotakne se spremeni v polža.

 • MEFISTO

  Židan je morda res tudi zaspan.

  Predvsem pa je popolnoma nesposoben, kot vsi v SD.

  Kako naj bi bilo v SD drugače, če imajo pa pomembnega funkcionarja, ki je šolan za polnjenje polic v navadnih, super in mega marketih, uporabljajo ga pa za pametovanje pred kamerami.

 • Sredina

  Ne da bi kogarkoli zagovarjal, ampak takšne slike uporabljat v člankih… Verjetno če bi kateri od ‘levih’ medijev uporabu podobno sliko za Janšo bi bli že vsi v zraku… tut zaradi takih stvari vas noben ne jemlje resno.

  • Lustrator

   Si v kakšnem levem “mediju” (če partijskim kričačem sploh lahko rečemo tako) že kdaj videl kakšno normalno sliko Janše? Pri tej se vsaj vidi, da gre za fotomontažo, v rdečih medijih (vključno z davkolačevano nacioanlko) pa SISTEMSKO objavljajo le nefotogenične slike ujete v napačnem trenutku in enako velja za raznoraznse izseke iz sej, intervjujev, konferenc. Bodi malo pozoren in ti bo hitro jasno o čem govorim.

   • Sredina

    Čigav problem je da je Janša nefotogeničen? In to da izbiro fotografij, ki so pač kakršne so, primerjaš s tem, da se objavlja neke neokusne fotomontaže politikov, ni ravno na mestu…

    • Lustrator

     Ne govorim o fotogeničnosti, ta je lahko precej subjektivna. Govorim o izboru slik, ki si namenoma vse, a res vse izbrane s točno določenim namenom – očrniti portretiranca in ga na subtilni ravni prikazati v slabi luči. Če ne veš o čem govorim, vzami v roke fotoaparat in z rafalom posnami poljuben stavek, ki ga boš povedal proti kameri. Garantiram ti, da bo več kot 2/3 slik groznih, pa ne zato ker bi bil ti tak, ampak zato ker ljudje (če ne drugega z ustnicami) delamo grimase kadar govorimo. Med tem in očitno fotomontažo je ogromna razlika, kot rečeno – pri fotomontažah se vidi, da je namen satira iz portretiranca, pri tovrstnih “realističnih” slikah, pa se namena ne razbere (no, razen tistih, ki nismo ravno po župi priplavali in nam je ta posel bližje)in se torej ustvari mnenje, da je portretiranec dejansko tak kakor na posebej izbranih (!) slikah.

  • Borut Stari

   Janša ni pijanc.

   • Sredina

    In od kje ti podatek da je Židan? Si prej ti kot on

    • Borut Stari

     Imena Židan nisem nikjer omenjal. Po moje ni omembe vreden.

  • von Rhein

   Levi medij in slike? Aktiviraj spomin,če ti še funkcionira.

   • Sredina

    Lahko me spomneš

  • domovina mili dom

   So, so uporabili v Mladini, pa se ni nič zgodilo z odgovornostjo. Se je komijem to zdelo normalno. Ko odrasteš vprašaj očeta, kaj je bilo na naslovnici mladine.

 • KIKI

  To je standardna “fotka” s pojedin “društva kmečkih žena” in na koncu ga vedno tudi malo zažeja!
  Prav je tako! Mastno mioraš z vinom poplaknit ne z vodo! Ostale poklonjene dobrotepa je lepo v
  cenekel zložil in nesel svojim lačnim babam domov! …

 • Rožle

  Pa pustite ga že …naj v miru šenka še Piranski zaliv našim bratom Hrvatom …

  • Borut Stari

   Če šenka še sebe zraven, ga podprem.

 • Gregor Stuhec

  Ahmmm….

 • Gregor Stuhec

  Predlagam, da SDS skliče še kakšno sejo Odbora na temo družbe Slovenski državni gozdovi, katere boter je Židan. Povem vam, iz prve roke, da marsikaj ni čisto. Npr. prodaja lesa, pogodbe o dobavi lesa, izbor direktorja, poraba denarja v gozdnem skladu…

  • PikaPolonica

   Sam sekajo gozdove, hujš so od lubadarjev. Upam, da jim je v tem mandatu uspelo vsaj eno drevo posaditi.

 • montyamp

  Prekmurci so svinjskega dohtarja , uvoznika okuženih romunskih svinj , takoj deportirali v SD , da bo naredil sranje še po celi državi .
  Kaj te pijani jagri čakajo ???

 • tarantela

  Tale cirkus okoli terana je ena kozlarija! Če bo vino dobro, bo šlo v promet, če ne, pa ne bo. Pri toliki količini in taki izbiri na svetovnem trgu alkohola teran skoraj ni opazen. Ga niti ni toliko, da bi zaradi tega država propadla. Bojo pa krompir sadili. Sicer imajo pa na Primorskem precej zapuščene zemlje in bi lahko sadili več zelenjave.

  • stajerc5

   Vidis, tu se pokaze razmisljanje balkanskih priseljencev! Prosis ga za sibico, dal ti bo celo skatlico. Seveda bos ti rekla, dobricina. On bo mislil, jesam frajer. Svicarji bi rekli samo, kdor ne ceni eno Rapo ni vreden enega Franka!! Jaz pa pravim, da so taksna misljenja kot tvoje, pravi strup za vsakega ponosnega Slovenca.

  • domovina mili dom

   Ko se gre za princip slovenske države ni ali.

 • domovina mili dom

  Ta še bo potico zapravil. Navsezadnje, ko se bodo hrčki spomnili, bo ta vlada zapravila še Triglav.

 • Hribouc

  Pasivnost je vrednota. Vrednota je cincati in ugajati Balkancem. vrednota je nonstop vrteti balkanoidno muziko po slovenskih lokalih do nezavesti, vrednota je jugonostalgija in vse traparije, ki gredo zdraven.
  Namesto, da bi bili samostojni, nevtralno močni Slovenci, moramo postajati Balkanoidni, Rusofilski in, sploh komunajzoljubci-Putin razdeljuje stare Mige in odslužene Suhoje, tanke t 72 in Armate, cenene kalaschhnikove in protiletalske baterije.
  Ljubi Jezus z Vršiča, pomagaj nam tokrat čisto zares!

 • Darth Vader

  o ni ni židan pasiven…..trenutno je na vrhu piramide pri kraji davkoplačevalskega denarja skozi gradbene projekte v okviru projekta Svetovni dan čebel…..če bi vi vedl, kako se pustošijo občinski proračuni skozi neustrezno pripravljene NRP – načrte razvojnih prjektov…….in kako se kršijo DIP uredbe (Državni Investicijski projekti)……pa kako se krši po spisku vsa zakonodaja okoli OPNjev in OPPNjev, ki so potrebni za ekspresno hitro krajo davkoplačevalskega denarja….kaj bo čez 3 leta, jih ne zanima več…..

 • Zgornji

  SEJ JE TUD CEEELA SLOVENIJA ZASPANA, … TKO KOT TUD SPAHOR ZBLOJEN !!! ! !!!

 • brane fekonja

  Vprašajte ga za povezavo Rakičan – Lek Veterina- Dragonja!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!