Zavožen projekt eNaročanje: Je ministrica Milojka Kolar Celarc zavajala javnost vse od aprila?!

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z revizijo Računskega sodišča Republike Slovenije glede projekta eNaročanje. Ta je samo še eden v nizu spodletelih projektov trenutne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc iz vrst SMC. Računsko sodišče je ministričin projekt, ki naj bi po njenih besedah “z uvedbo eNapotnice in eNaročanja” Slovenijo spremenil v “eno izmed redkih držav, ki ima tako celovito in učinkovito urejen elektronski sistem za celoten zdravstveni sistem,” ocenilo za vse prej kot celovit in učinkovit. Računsko sodišče je našlo vrsto nepravilnosti in izdalo priporočila, kako naj bi se takim fiaskom v prihodnosti izognili.

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z revizijo Računskega sodišča Republike Slovenije glede projekta eNaročanje. V svojem vprašanju je Godčeva izpostavila, da je računsko sodišče delo ministrstva za zdravje pod taktirko ministrice Kolar Celarc ocenilo kot neuspešno. Razlog temu naj bi bila vrsta nepravilnosti v zvezi s projektom eZdravje, ki ga sestavlja 20 informacijskih rešitev. Te rešitve naj bi po besedah ministrice “v zdravstvo in pacientom prinesle večjo varnost in kakovost.” Edina težava, ki preprečuje, da bi to držalo, je dejstvo, da kar sedem izmed teh rešitev ne deluje v polnosti. Kakor je v oceni računskega sodišča zapisal revizor: “Navedbe ministrstva glede statusa projekta eZdravje po oceni računskega sodišča niso v celoti izražale dejanskega stanja.” Kar za ostale smrtnike pomeni, da stvar ne deluje, kakor bi morala oziroma kakor je bilo rečeno, da naj bi delovala. Z drugimi besedami: nekdo laže, kakor pes teče.

Kakor je zapisala Godčeva, je računsko sodišče zaradi neuspešnosti ministrstvu za zdravje priporočilo, “da za prihodnje projekte uvede celovito metodologijo projektnega vodenja” in “opredeli postopke ravnanja v primerih, ko izvajalci zdravstvene dejavnosti niso pripravljeni uporabljati informacijskih rešitev eZdravja.”

Poslanko SDS je med drugim zanimalo, ali je ministrica Celarc aprila letos zavajala javnost, ko je trdila, da je projekt eNaročanje funkcionalen. Drugo vprašanje, ki kar kliče po odgovoru, pa je, ali namerava vlada karkoli ukreniti glede priporočil računskega sodišča v zvezi z očitno zavoženim projektom, kakršen je eNaročanje.

Vrsta nepravilnosti in nesposobnosti
To ni prvič, da se je ministrica za zdravje znašla pod plazom kritik. Njeno ministrovanje je tako posuto z obtožbami o nesposobnosti, ki so letele tako s strani opozicije kakor tudi koalicijskih partnerjev. “Ves čas vemo, da je ministrica nesposobna pripraviti korektne predloge. Takšne norosti in toliko laži z njene strani pa nisem pričakoval,” je za STA dejal poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ni prejel.

Taki komentarji niso osamljen primer, ko je govora o ministrici Kolar Celarc. Njen odstop so ravno tako pred časom zahtevali v Zdravniški zbornici ter sindikatu Fides. V povezavi z incidentom v izolski bolnišnici je takrat predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina povedal, da “ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predolgih čakalnih dob. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti.”

Ministrica je takrat interpelacijo na presenečenje mnogih uspešno prestala, a dejstvo ostaja, da z njenim delom niso zadovoljni niti člani njene lastne stranke, pa čeprav so jo v kritičnih trenutkih vseeno podprli. Navsezadnje vrana vrani le ne izkljuva oči.

I. Š.

 • MEFISTO

  Še pol leta je do volitev.

  Jih bomo dočakali ali nas bo prej s to nesposobno vlado vred vzel hudič?

 • Franjo Trojner

  Toto je treba na gangulah odpeljati na smetišče zgodovine in to takoj!

 • Igor Furlan

  Pismu… ta baba bo fasala tako kazensko ovadbo da sama zase ne bo več vedela kje se jo glava drži.

 • rubec

  Pa kaj bi vi še radi od te ženske. A vi sploh veste da ona doma sama ureja vrt?

 • T-Rex

  Milojka Kurac Palac v vsem svojem sijaju lol

 • Mene pa zanima kok so pa v njenem mandatu pokradli? Ni bilo nekih omejitev in drastičnih posegov v mafijo. Kuštrina je pa ubogala.

 • Miss Piggy

  https://siol.net/novice/slovenija/kako-sporno-je-v-resnici-zdravnisko-potrdilo-milojke-kolar-celarc-456169
  ministrica in migranti so še otroci in morajo hoditi k otroškemu zdravniku. Saj veste, da nekateri nikoli ne odrastejo, samo zredijo se.

 • Soave

  ” Navsezadnje vrana vrani le ne izkljuva oči.” !!!! Še kako drži tale rek !

  Takole se ministrica norčuje iz nas. Ampak čas pa kar beži ?? Navkljub vsem nepravilnostim !!

  Oh, teh nekaj mesecev bo že zdržala. Potem bo šlo pa tudi naprej – po starem !!

  • anzek

   ” Navsezadnje vrana vrani le ne izkljuva oči.”… saj veste, da “ptiči iste sort skup letijo”, Milojko so nastavile pijavke, ki so prisesane na denar v zdravstvu. Če ne bi bila ona, bi nastavili neko drugo marioneto. Rešitev je v kompletni menjavi oblasti!!

   p.s.
   Ker je to moje zadnje čivkanje na Novi v tem letu, naj voščim vsem, ki imate Slovenijo v srcu in duši, veliko sreče in osebnega zadovoljstva.

   p.s.

   Kot glavno nalogo v novem letu pa predlagam, da vsakdo izmed nas pregovori vsaj dva, ki sta v preteklosti volila Desus, dva, ki sta volila SMC, dva, ki sta volila ZL… da volijo stranke, ki imajo Slovenijo v srcu.

   • Soave

    ++++++++++++
    SREČNO . . . . tudi vam !

   • totex39

    Srečno tudi tebi.

 • VERRZIFIKATOR

  Miloš Volár

  KVADRATURA KOLESA

  Soseska vsak dan isto opozarja,
  da mojster zdavnaj se je že izrabil,
  iztrošil, da je sproti vse pozabil,
  nezdravo vse okoli je kolarja.

  Nabija mojster s silo po kolesu,
  tako vsaj misli, pamet ni več zdrava,
  prepričan, da bo večno sveta krava,
  v sekanju je vztrajen, v divjem plesu.

  Da zdravje in kondicijo ohranja,
  v skupini okrog njega vsi trdijo,
  mendá kolar imel naj bi vizijo,
  da treba ni spremembe tega stanja.

  Rekorde s sekanjem ko mož podira,
  ko trske v vse smeri se razletijo,
  v skupini videti si pač želijo,
  da temu reče se, da reformira.

  Ne vidijo pri tem nalašč nečesa,
  kar pameti se zdravi žal upira,
  kolar da z dletom bolno stvar trenira,
  to da kvadratura je kolesa.

 • totex39

  Še večje sranje od države pa bo, da ta nesposobna coprnica ne bo nič odgovarjala, tako kot še sedaj ni nič. Že ko je bila na DURS-u odslovljena bi ji morali vzeti privilegije z napredovanji ne pa, da je znova bila postavljena na mesto, kjer spet vse uničuje.

 • radames

  Prebivalci Slovenije so brezmožganski trust. Kot nori volijo tistega, ki jim ga namontira kriminalno politično ozadje. Sam sem pred prejšnjimi državnozborskimi volitvami opozarjal, da se “stranke” SMC in posledično Cerarja (ki so ga že davno pred volitvami postavljali za novega premierja???!!!) nikakor ne sme voliti. Enako tudi že za pingvinsko “stranko”, ki jo je vodil Janković. Zato že zdaj opozarjam, da se serpentine pod nobenim pogojem ne sme voliti.
  Toda! Brezmožganski trust bo kot nor volil serpentino. Zakaj sploh imamo volitve, če nam serpentino nastavljajo za novega premerja? Zakaj zapravljati denar za volitve? Če smo tako izven demokracije, pa sami uveljavimo pravo demokracijo in množično bojkotirajmo volitve!!!
  Sam se občasno zdravim na kliniki s koncesijo. Dvakrat sem čakal morda po 14 dni. Zdaj na nujni poseg čakam že več kot pol leta.
  V izolski bolnišnici se je na licu mesta nekomu povsem utrgalo. Hladnokrvno je ustrelil zdravnika in policista. Zato, ker je predolgo čakal v vrsti. Ministrica Kolarjeva je zločinka. Zaradi svojega podpiranja zdravstvene mafije in zapostavljanja pacientov, je pristala med zločinci. Odgovorna je vsaj za dva umora.
  Ljudje božji, koliko časa bomo še čakali? Nemo, brez ukrepanja!!!???

  PS
  Kdor bo volil serpentino, je narodni izdajalec. To pot pa PRAVI IZDAJALEC, ne tisti namišljeni izpred tričetrt stoletja. Udarimo po IZDAJALCIH! Ne pustimo jim dihati.

 • črnaovca

  Tale gospa je ena kura ki je niti petewlin ne mara a mora shajati z njo. E-napotnica je en velik nateg, prej je bila napotnica polovica lista papirja, sedaj ko je e-napotnica in ti jo sestra stiska je cel list papirja. Kje je prihranek? Birokrat je birokrat in bolj je butast boljši je, ta ministrica je naredila več škode v zdravstvu kot cel komunistični režim od l 45. čakalne vrste so se podalšale, dohtarske plače so šle v nebo reforme nobene kar koli je naredila je kvewčemu slabše od prej.

 • učko

  Kur(b)a !

 • Vsem bolnim, ki čakajo na kakšen urgentni poseg že več mesecev želim Srečno novo leto in da čim prej pridejo na vrsto in se rešijo vseh problemov.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ok, zdravstvo je v totalnem razsulu, šolstvo je na dobri poti v to razsulo, bančništvo je v razsulu, sodstvo je v razsulu. Še enkrat taka 4 leta leta po bo Slovenija v totalnem kolapsu- Živela levica!!

 • mona lisa

  nesposobna do konca.

 • MladiLiberalec

  Naša SMC je modernizirala zdravstvo. E recepti so poenostavili dostop do zdravil za bolnike. Tudi računsko sodišče je to pohvalilo. Na internetu si lahko pogledamo sedaj tudi lastne zdravstvene podatke. Računsko sodišče je bolj kritiziralo to da ni vse potekalo terminsko dovolj tekoče. Ampak modernizacijo zdravstva smo vsekakor dobili.

  • sprehajalec

   E-recepte ti zrihtav vsak srednješolec z računalniškim znanjem, Murko.

   Provizij pa Milojka ni zrihtala. Še vedno so, saj zato je bila tudi nastavljena, da jih ohrani…

 • Valter BraniSlav
 • piko8

  Ta babura je total nsposobna, nesposobnapa je cela vlada, ki brani to nesposobno baburo zaradi udobnih foteljev in visokih nezasluženih plač!

 • Asja

  Saj baje ponekod muslimani skrbno pisejo ipije, je nekje pisalo. Gre pac za nestrpnost proti drugim narodom, se posebej beguncem,manjsinam, pripadnikom lgtb z raznimi groznjami, nestrpnostjo in tako dalje, eden drugemu pa si zelijo plitve pocukrane zelje, to je gnila slovenska desnica

  • rubec

   Poleg tega je desnica nestrpna proti visoki ceni zelja in ko sem zadnjič poslušal janšo tudi proti krokodilom in kavbojskimi filmi.

  • stajerc5

   Bog ti pomagi, grauza stara, da na Novega leta, eno uro po polnoci, blodis o Jansi. Vsaj pildek z Njegovo sliko si nalepi na vibrator,da bos lahko zaspala.
   Prmejkrsendus, ti nisi normalna, ce si dec je se hujse, ce imas pa oboje, se pa ustreli!

   • Asja

    Si slabe volje ker te policija isce?

    • ahnenpass

     A udbaši nimate svojega portala?
     Verjetno imate, ampak tam ste raje vsi tiho, kdo si pa kaj upa začet, je lahko takoj nenadna odpoved kakšnih organov.

     • Asja

      Nismo udbasi ampak kriminalisti

     • ahnenpass

      Glej, nihče ni dal plusa ne tebi in ne njemu, ker se brez veze pričkata.
      Jaz se mešam zato, ker groziš z represijo, ti nisi noben kriminalist ampak navaden pezde, tudi če imaš res slučajno značko. Take imamo.

     • Asja

      Tudi tebi, saj jansisti ste tako posteni in se represije ne bojite, komu potem grozim, razen jj se je na smrt bal smolnikarja, no zgleda niste tako posteni in se jo bojite!

     • Asja

      Nic ne grozim

  • Slo hunter

   Te mohamedance si pa kar domov pelji

 • ahnenpass

  Obstajata vsaj dve vrsti bolnikov, eni se pozdravijo sami, eni so pa resno bolani in takoj potrebujejo zdravljenje. Obe vrsti pacientov se drenjata skupaj v polnih čakalnicah, kjer so zloženi po vrstnem redu, kot je kdo pač oddal svojo zdravstveno kartico. Prav to je ključno za ta problem, pacient mora potisniti svojo kartico skozi majhno okence na vratih ordinacije, kjer pade v predalček, od koder jih medicinska sestra pobere in poišče bolnikovo osebno kartoteko, potem pa kliče v čakalnico osebe po vrstnem redu, kot so bile pač naložene kartice ena čez drugo.
  Pogovor z zdravnikom običajno poteka zelo preprosto, s kartoteko vstopimo v njegovo ordinacijo in povemo kaj nas muči, zdravnik vidi na računalniku našo zgodovino bolezni in predpiše vedno ista poceni zdravila oziroma ugiba kakšno zadevo smo staknili, če je kaj novega. Vse skupaj lahko traja tudi manj kot 5 minut, itak se zdravnikom ne ljubi poslušat našega nakladanja. Za resne probleme, si zdravnik seveda vzame več časa, čim opazi, da nekaj ne morejo zdraviti v njegovi ambulanti, pošlje pacienta do specialista, v bolnico, kjer se začne prava kalvarija.
  Bolnica ima pa svojo logiko, najprej se moramo prijaviti na okencu, kjer nas tajnica napoti na ustrezni oddelek, kjer najprej dobimo TERMIN, kdaj nas lahko sprejmejo. Potem, ko lahko mine več mesecev, spet čakamo v neki čakalnici, dokler nas ne pokličejo, da smo na vrsti za zahtevnejši pregled, kar največkrat pomeni neko slikanje z radioaktivnimi žarki ali kaj podobnega oziroma nas pogleda specialist, ki opravi teste in postavi neko diagnozo, da nas lahko začnejo zdraviti.
  Danes je večina diagnoz neka tegoba, ki se v bistvu sama pozdravi, pri čemer nam mogoče predpišejo kakšne blažje tablete proti bolečinam, zvarke in mazila, ki itak skoraj nimajo učinka, ker so naša zdravila zelo zanič. Nekoliko boljša so plačljiva, za kar pa Slovenci itak nimamo denarja, teh zdravniki ne smejo predpisati, čeprav bi se hitreje in bolje pozdravili.

  Tako potekajo običajni obiski pri zdravniku, zdaj pa lahko ugibamo kje se maši in zakaj sistem ne deluje.

  Lahko bi napisal še več, ampak bom raje skrajšal, saj se bomo še dolgo pogovarjali o problemih vojaško policijskega zdravstva.

 • ahnenpass

  Osebno vidim dve ustrezni rešitvi.
  Treba je takoj nehati dvigovati plače zdravnikom in študente medicine obvezati z neko pogodbo, da po končanem šolanju ne morejo preprosto pobegniti iz naše džamaherije, nekam v tujino, kjer so vsaj pošteno plačani in kar je še bolj pomembno, lahko tudi zapravijo tisto plačo za kaj res dobrega in celo normalno živijo. Medicinske fakultete morajo zaostriti kriterije usposabljanja in povečati vpis. Rabimo namreč vsaj enkrat več zdravnikov, ki bodo podaljšali delovni čas ambulant in zasedli vse tiste, ki so jih zadnja desetletja zapirali.
  Drug ukrep je dramatično izboljšanje zdravstvenih storitev, tako je treba prekiniti pogodbe s Krko, Lekom in drugimi šalabajzerji, zdravila pa kupovati iz Nemčije, britanije in Amerike, ker imajo pač najboljša. Ko bodo ljudje dejansko pozdravljeni, bo tudi obiskov pri zdravnikih manj. Potrebno je predpisovati čim več terapij, kot so recimo namakanje v topli vodi, raztezanje udov ali maziljenje z eteričnimi izločki. Ne hecam se,terapija pomaga, da se telo hitreje in kar je najbolj pomembno, do konca pozdravi, napol ni nič, nezdravljena bolezen se vrne še v hujši obliki. Imamo zdravilišča in medicinske centrea, ki so napol prazni oziroma skoraj pod ceno vabijo tuje goste, domačinom pa zapirajo vrata, čeprav so jih zgradili s svojimi samoprispevki, raje imajo bolne državljane in napol prazno kot, da bi delali pod ceno oziroma ekonomskim načrtom. Se sploh zavedate kaj to pomeni?
  Ker to je danes ena od najhujših posledic naše evgenične medicine, ljudi testirajo stroji, dohtarji pojma nimajo, računalnik jih sam opozori kadar določene vrednosti skočijo izven okvirjev in namigne za katero vrsto bolezni lahko gre, zdravnik samo še preveri kar pač ve in zna, tega pa običajno ni veliko. Tako je, naši zdravniki so navadni šamani in vrači, skoraj vsakdo izmed nas bi v nekaj letih zmogel večino tega kar so se oni učili 6 in več let, pa so v glavnem žurirali in sproti vse pozabili. To je generacija takih idiotov, da si povprečno bitje komaj predstavlja kako so zarukani in tudi duševno moteni.

  To dvoje naredite, pa ne bo več nobenih čakalnih vrst, stroški bodo približno enaki oziroma je treba samo spremeniti ekonomijo, pa se bi vsi bolje počutili in tudi več zaslužili, ko bodo vsa zdravilišča spet neprestano nabito polna.

  Država ni nora, jaz nisem napisal nič posebnega ali novega, NOČEJO nas zdraviti, državljani tretjega razreda, pod posebno zaščito države, pa morajo sploh čim bolj trpeti,tudi njih zdravijo, a ko je že preprozno in z napačnimi zdravili, da zagotovo počasi pocrkajo. Lepo vas prosim, včasih je dovolj, da zdravnik ošvrkne obolelo mesto s pogledom, pa se jim še to ne ljubi, za tisti kratek pogled specialista, pa se lahko čaka tudi po pol leta ali več, čeprav bi si lahko slike ogledali kart po mobilnem telefonu in vaškemu mazaču naročili, če naj sploh pošilja pacienta v bolnico ali ga lahko sam zdravi, kot mu naroči po elektronski pošti. Vse to ne stane nič in traja zgolj nekaj minut, še enkrat vam povem, NOČEJO nas zdraviti, hočejo samo, da čim bolj trpimo. Ja, tako noro je pri nas, ampak to je fašizem kot običajno.

 • Slo hunter

  Le katero tele je to postavilo za ministrico? Niti za kidanje gnoja ne bi bila dobra, ali bi ji poknil štil ali pa bi padla v gnojno jamo, saj revica komaj hodi tako je trepetlava##

 • Osti jarej

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!