Zbiranje podpisov: Poziv Evropski uniji za izboljšanje zaščite narodnih in jezikovnih manjšin

Foto: iStock

V Evropski uniji živi okoli 50 milijonov ljudi, ki pripadajo narodni manjšini ali manjšinski jezikovni skupnosti, od teh je okrog pol milijona Slovencev in potomcev Slovencev, pri čemer so največje slovenske skupnosti v Evropi – v Italiji in na Madžarskem -, v ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji. Pobuda poziva Evropsko unijo, naj izboljša zaščito teh ljudi in okrepi kulturno in jezikovno raznolikost v EU.

Poglavitni cilj pobude je sprejem niza pravnih aktov za izboljšanje zaščite ljudi, ki pripadajo avtohtonim narodnim in jezikovnim manjšinam, oziroma za okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti v EU. Ti bi morali vključevati politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin pa tudi regionalne (državne) pomoči.

Za uradno obravnavo in vpeljavo ukrepov je potrebno v državah Evropske unije zbrati milijon podpisov, hkrati pa vsaj v sedmih državah preseči določeni prag števila podpisov.

Do zdaj se je v Sloveniji zbralo le 776 podpisov
Po predpisih o evropskih državljanskih pobudah moramo v Sloveniji zbrati 6.000 podpisov, a zadnji podatki kažejo, da se je v Sloveniji zbralo šele 12,9 odstotka podpisov, ki jih potrebujemo za uresničitev ukrepov. Medtem sosednja Madžarska potrebuje 15.750 glasov, zbrali pa so jih dobrih 700 odstotkov več, kot bi morali.

Foto: Minority SafePack

Pobuda Manority SafePack opozarja, da pravice nacionalnih in jezikovnih manjšin niso vedno spoštovane. V mnogih primerih sta njihov jezik in kultura ogrožena. Te skupnosti želijo imeti priložnost, da živijo svoje življenje v skladu z lastnimi tradicijami. Če želimo ohraniti raznoliko Evropo, je prišel čas za podporo njihovih vrednot in ohranitev njihove identitete.

Podprite pobudo
Poteka zadnji mesec za zbiranje podpisov, ki bo potekalo do 3. aprila 2018. Pobudo lahko podpišejo vsi državljani EU, ki imajo volilno pravico. Če želite podpreti peticijo, lahko svoj podpis oddate na povezavi: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

Več informacij o sami pobudi lahko najdete na spletni strani https://www.fuen.org/ ali na spletni strani evropske državljanske pobude: http://www.minority-safepack.eu/.

A. G.

 • RATATA

  Čedalje več Slovencev jebe naglasak.

  • Osti jarej

   …argentinski

   • RATATA

    A veš, da sem do zdaj mislu, da si malo manj fukjen(a).

 • dob

  A ko se nepismeni muslimani podpišejo, narišejo polmesec?

 • PIA PlA

  Poznanstvo na internetu:

  – Hi. Where are you from?
  – Hi. I’m from Slovenia. And you?
  – I’m from Germany.
  – Sereš ?
  – Majke mi !

 • MEFISTO

  Mar naj postane Slovenija Babilon?

 • slosin

  ne podpišem! Akcijo so pognali čefurji za doseganje svojih ciljev v sloveniji…

 • cosmosjasnovidec

  Čemu je potrebno zbiranje teh podpisov?
  Iz Europe izgnati vso kamelotrajbarsko muslimansko ter ostalo nesnago pa podpisi ne bodo potrebni.
  V Sloveniji prvi ven muslosvinjaki kateri so od vse čefutarske nesnage največja sramota tisto svinjsko greznico katero imenujejo neka đamija pa nemudoma podreti dokler se ta sramota za Slovenijo ne razve po celi Europi.
  Potem pa katapultirati ven še vso ostalo balkansko čefutarsko golazen od srbov,šiptarjev,hrvatev za bosanđerose je tako jasno skratka vse te smeti.
  V kolikor bodo hrčuharski hrvatje še naprej srali glede te arbitraže pa pričeti takojšnje odpuščanje vse hrvaške sodrge na bilo katerih delovnih mestih ter jih izgnati na hrvatijo naj se tam zajebavajo z to zalego.
  Vse zadeve se da urediti in se tudi bodo kot sem napisal takoj ko vodstvo v Sloveniji prevzamejo stranke kot se spodobi ne pa nekakšne nepomembne smeti kot so levuharsji SMC.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!