ZNANJE JE MOČ – Samo bedaki in konji

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Nedavno sem srečala sijajno učiteljico slovenščine v gimnaziji, ki mi je potožila o preobširni birokraciji v šolstvu. Malo me je vznejevoljilo, priznam. Bila je že druga po vrsti, ki mi je to rekla. Pa kako vendar, sem se razburila – imate elektronsko redovalnico, elektronski dnevnik, obe aplikaciji vam praktično pripravita vsa potrebna poročila in statistiko! Oh, ne, je odvrnila učiteljica. Vsak spis moramo ocenjevati po načinu mature, notranji kriteriji spisa morajo biti zapisani, saj veste, tisto o kohezivnosti, koherentnosti, sporočilnosti in tako dalje. Povrh vsega pa ravnatelj zahteva, da moramo imeti vsi učitelji enako formo priprav. In če kaj od vsega tega ni v redu, imamo učitelji na glavi ravnatelja in odvetnike.

Naslovna vrstica, sposojena od istoimenske angleške duhovite humoristične nanizanke, lepo odraža karakter premetenega lokalnega trgovčiča ter drugega, naivnega bedaka. Kdo je pri nas premeteni trgovčič in naivnež v krogu odvetnikov, učiteljev in staršev, če sploh kdo, presodite sami. Jaz imam svoje mnenje.

Mirno in brez bojazni, da me bo kdo tožil, pa povem, da NIKJER v zakonodaji ni predpisana obličnost priprave, niti obličnost kriterijev ocenjevanja. Vse to so si šole izmislile same, morda na pobudo svetovalcev z Zavoda za šolstvo, za katere pa verjamem, da jim niso zabičali, da MORA biti vse točno tako. Zgolj sugestija pač.

Kdo torej iz učiteljev dela bedake, da morajo imeti vsi enake priprave, strumno odgovarjati staršem, pardon, odvetnikom, zaradi vsake pike in vejice? Je to vsemogočni ravnatelj, minister ali svetovalec iz Zavoda za šolstvo? Še malo, pa bodo morali imeti učitelji uniforme ali kaj.

Ob ponosni vzhičenosti, s katero velik del Slovencev spremlja vstop najlepše prve dame vseh časov, Slovenke, v Belo hišo, si ameriško časopisje (tisti del, ki je ohranil še vsaj malo časti v navijaškem pogromu zoper republikanskega kandidata) privošči povedati zanimive poudarke sedaj že bivšega predsednika Obame. Tako nekako je dejal: Naša Ustava je čudovito, izjemno darilo. Toda v resnici je zgolj kos papirja, ki sam po sebi nima nobene moči. Mi, ljudje, ji dajemo moč, mi, ljudje, ji dajemo pomen. Novi predsednik Trump pa je v svojem inavguracijskem govoru dejal: Danes ne gre zgolj za prenos oblasti z ene vlade ali stranke na drugo, gre za prenos oblasti iz prestolnice, na vas, ljudi. Tu, v prestolnici, si je majhna skupina ljudi prisvojila vso moč, politiki so cveteli, tovarne pa so propadale.

Čas bi bil, da bi si tudi naši učitelji v osnovnem in srednjem šolstvu priborili svojo stroko in čast nazaj in postali učitelji v pravem pomenu, avtoriteta in ustvarjalci znanja. Kako je bilo le mogoče, da je brez uniformiranih priprav šolski sistem izobrazil velikane slovenstva, kot so general Maister, pesnik Prešeren, pisatelj Cankar in drugi? Brez uniformiranih priprav, birokracije in dokazovanja odvetnikom, da je bila snov v šoli prav podana in ocenjena?

Kar potrebujejo naši učitelji, je svoboda, ustvarjalna strokovna svoboda, cepljena z etiko in empatijo, ne pa uniformirane priprave, pretirano drobljeno standardiziranje in enoumje. Enoumni učitelji delajo enoumne učence. Namesto svobode pa jim skriti sistem daje lažno svobodo, da lahko tiste uniformirane priprave delajo doma, ljudje pa ne verjamejo, da jih učitelji tam res naredijo, in menijo, da je biti učitelj udobna služba. Odpustki odhodov s šole ob enih popoldne pa ne pokažejo učiteljevega dela doma in tistih njegovih dovečernih popoldnevov v šoli, ko so sestanki, konference, govorilne ure, izobraževanja. Namesto svobode imajo zgolj mnenje računskega sodišča, ki odraža njegovega birokratskega duha, zavajajoči izdelek, ki ustreza samo sindikalnemu nagonu in meče pesek ne le v oči, ampak še v usta učiteljem in javnosti. Treba bi bilo prešteti in oceniti vsa opravila, ki jih učitelji opravijo poleg pouka. Pri tem pa velja prav tako za učitelje zakon o delovnih razmerjih, ki slehernemu delavcu nalaga 40-urni tedenski delovnik. Če se temu učitelji ne bodo uprli, bomo ne le uničili njihov poklic, temveč tudi pokvarili vse slovenske generacije šolajočih. Zanimivo, da računsko sodišče take naloge ni naročilo urediti za univerzitetno srenjo.

Moč ljudem, je rekel Donald Trump. Prav ima. Upam, da bo res dal ljudem pravo moč, moč, ki pelje k boljšemu življenju, ne le materialnemu, temveč tudi etičnemu in duhovnemu.

Premalo prostora je bilo v slovenskih vodilnih medijih (medijih z visoko naklado in plačanimi reklamami tranzicijskega kotla – za zdaj še) posvečenega zapisu spomina na prvega slovenskega šolskega ministra, ki je v tem tednu preminul, dr. Petra Venclja. Eden tistih ministrov je bil, ki je razumel in podpiral učiteljevo avtonomijo, čast in dostojanstvo ob visokih zahtevah, ki mu jih postavlja učeči se, ki mora odrasti v pokončnega, etičnega in razgledanega človeka. Naj spomin nanj in druge kulturnike osamosvojitvenega procesa Slovencev zbudi narod, da krene k boljšemu življenju.

Mojca Škrinjar

 • APMMB

  Ubogo šolstvo, ubogi šolniki in najbolj prizadeti učenci.
  Partija ve, kateri družbeni podsistemi jo lahko ohranjajo na oblasti. Najučinkovitejši in dolgoročnejši podsistem je šolstvo.
  Če upoštevamo, da je z nekaj kratkotrajnimi motnjami takšno šolstvo na oblasti že sedemdeset let, potem vemo, zakaj je komunizem v Sloveniji tako trdoživ in je praktično zopet v razcvetu.
  Kako je to mogoče, da lahko peščica komunistov v šolstvu nadvlada vse ostale?
  Nič lažjega, saj se tehnologija ni spremeila že vse od revolucije. Na čelo vsakega šolskega zavoda se postavi partijsko zanesljivega človeka, ki je dovolj poslušen in dovolj top, da izvaja povelja, ki mu jih sporoča šolski CK, ki domuje nekje med ministrstvom in Murglami. Postavljenemu aparatčiku je tako zaukazano, da vodi zaupane mu ovce tako, kot to zahteva CK. Ta pa z znanimi metodami, pisanja poročil: krhajo, uničujejo in spravljajo v obup ovce in ovčice, ki se morajo ukvarjati z vesm, samo s kurikulom ne. Ta pa je jasno marksistična klasika z dodatkom epskih vložkov NOB in slavne partije. Tako je bilo in tako je. Vprašati pa se je potrebno, do kdaj še?
  Danes otrok v Sloveniji skorajda nima možnosti, da se izobrazi v svobodnem duhu. Od vrtca, pa do doktorata ga spremlja ideologija in komunizem. V vrtcu se začne s sivo kučmo in belo brado, nato se nadaljuje z junaškimi partizani in marksističnimi pamfleti, ki jih spretno zavijajo v celofan, ampak skozi ta celofan vseno bije junaški boji proletarcev z izkoriščevalskimi kapitalsti in propadlimi graščaki, pred vsem pa z nenasitnimi in reakcionarnmi duhovnniki ins poh cerkvijo, ki poneumlja družbo, da o nacizmu in fašizmu ne govorimo.
  Dokler bom imeli takšno šolstvo bomo imeli tudi poslance v parlamentu takšne kot jih imamo.Poglejmo si najodličnejše izdelke našega šolstva, ki kraljuje v parlamentu: Kordiš, Mesec, Tomič, Terček pa Modedndorfer, Murgel, Poropat in ostali, da jih ne naštevam več.
  Tovariš Volfand, zadnji direktor vesučilišča iz Kumraovca, bi bil nanje ponosen, kaj podobnega še njemu ni uspelo skreirati,pa je imel na voljo celotno Titovo Jugoslavijo.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + sijajno !!!

 • Gašper

  A mi lahko nekdo razloži kakšne so uniformirane priprave?

  • Franc Šink

   Uniformirane priprave so priprava na enoumje.Te so nujne za vzdrževanje komunistične miselnosti.

 • dob

  V manj kot 15 minutah je temu človeku uspelorazkložiti bistvo zdajšnjih generacij.

  Res vredno videti.

  https://www.facebook.com/VineSurvivor/videos/1232136226872420/

  • Olga

   Se grejo biznis! Za teroristično dejanje dobijo 100.000 evrov!??

   • dob

    Eni to prav gotovo to počno zaradi “biznisa”, kakršenkoli že ta je. Toda sam na ta pojav skušam gledati bolj s strani odvisnosti, ker je potem lažje razumeti psiho ljudi, ki funkcionirajo v masi. Če večina deluje pod vtisom masovne pripadnosti veri, ideologiji, politiki, gibanju… se potem identificira z njimi. Zato se tudi ne more pogovarjati s tabo, kot posameznik s posameznikom. Ne ti z njim. Če pa komunikacija ni mogoča, potem tudi asimililacija ni.
    Povprečen migrant živi v Evropi kot pod vodo. Potapljač je preko mobilca povezan s “kopnim” in zato ves čas visi na njem.
    Približno tako, kot so denimo bosanski delavci včasi, ki so bili na začasnem delu v Nemčiji, navijali svojo glasbo, in prek nje dihali domači zrak.
    Že v Sloveniji so ideološki odvisniki, kar jugoslovenarji tudi so, od tega odvisni. Zato tukaj ustvrajajo svojo SFRJ in pri tem ne čutijo prav nobenega usmiljenja ali prizanesljivosti do domorodcev in njihovih navad. Še več, mislijo, da čovekove pravice pripadajo njim, drugi pa da so njihovi “okupatorji” in kršitelji njihovih pravic.

    Včasih so ljudje sedli in napisali pismo. Medtem ko so pisali besede so razmišljali, morda kdaj tudi strgali pismo in se znova zamislili. Zdaj tega ne delajo več, ali pa ne delamo več. Zdaj vse poteka na prvo žogo, tako imenovane fantomske človekove pravice so pa okvir, znotraj katerega je prepovedano čutiti in razmišljati na določene načine, saj je vse predpisano. Vsako čustvo je takoj primerjano s predpisi in kaznovano s strani tistih, ki služijo demonu “človekovih pravic”.

 • tarantela

  Menim, da naše šolstvo le ni tako na psu. Na mednarodnem tekmovanju v matematiki in fiziki so naši srednješolci dosegli visoko uvrstitev, v branju oz. razumevanju prebranega pa so dosegli prvo mesto.
  V ZDA pa mučijo učence s črkovanjem, za tekmovanje se pripravljajo do pol leta.
  V “komunistične” šole so pa hodili tudi tisti, ki so se spreobrnili iz najbolj trdih in zavednih
  komunistov v trde desničarje.

  • dob

   Kaj pomaga, če nekdo, ki zmaga v tekmovanju znanja na mednarodni ravni, potem postane nadzornik v NLB. Njegovo znanje služi tovarišiji, da lažje krade. Vrhunski pravniki jih pa branijo! Oni sploh zmagujejo v vseh segmentih te družbe, saj končno oni napišejo zakone, jih prirejajo, dopolnjujejo, in obidejo… in vedno jih je premalo.

   Vprašljivo je komu ali čemu znanje služi. Če služi temu, da zadolžiš državo za 30 milijard evrov, potem pa najameš vrhunske pravnike, da dokažejo, kako ti sploh nisi za to odgovoren – ti nakoncu ostane dolg 30 milijard evrov, za katerega nihče ni odgovoren.

   • Olga

    Znanje brez morale ni vredno piškavega oreha!

   • tarantela

    Prispevek opisuje šolstvo, za lumparije v bankah so odgovorni odrasli. No, čeprav članek udriha po izobražencih, ki so se šolali v bivšem sistemu, pa lahko pripomnim, da nas vodijo politiki in gospodarstveniki, tako levi, kot desni, ki so se izobraževali v prejšnjem sistemu. Zanimivo pa je, ko že omenjaš pravnike, da imajo lopovi vseh političnih usmeritev denar za najboljše odvetnike in jo odnesejo brez aresta. Bo treba na sodiščih zaposliti pravnike, ki bodo kos takim zadevam in bodo sodišča spravila za zapahe lopove.
    Glede na to, da si razmišljajoč človek, pa me zanima, kakšen bi moral biti družbeni red, da bi imeli vsi dobri delavci delo in temu primerne plače. Kako urediti, da ne bo več kraj izdelkov iz žuljev delavskih rok; do sedaj so sprivatizirali večino fabrik in jih potem uničili, delavce pa spravili ob kruh? Menim, da se revščina približuje kritični točki, ne samo pri nas, tudi v svetu. Tudi tako opevana ZDA ima kar nekaj držav, kjer je revščina.

    • dob

     Pri nas je šolstvo podrejeno načrtu, ki ga preko šolskega programa v družbo uvaja režim. Režim ne dovoli spremembe v šolstvu, pri vodenju državnih financ, sodstvu, niti v predsedniku države, ki mora vedno biti iz kučanovega kroga.
     To, da nas vodijo”desni” ne drži, nikoli nas niso vodili ne-komunisti ali anti-komunisti. Vedno je vse inštitucije in s tem odločanje v državi imel kučan trdno v rokah.

     “Bo treba na sodiščih zaposliti pravnike, ki bodo kos takim zadevam…”
     Ti se šališ, kajne?! Začnimo z Jakličem Klemnom na Ustavnem sodišču.
     Malo sutra. Kaj misliš, da bo kučanova združba dovolila takšen spodrsljaj, kot je postavljanje sposobnih na ključne položaje, namesto ta zaslužnih za vzdrževanje režima?
     Bo prej v Ameriki izvoljena črnka, lezbijka, pa še paraplegičarka povrh – vse hkrati, za predsednico ZDA, kot pa bomo mi smeli imeti predsednika države, ki ni komunjara.

 • Olga

  Ob velikih ljudeh lahko rastejo in zrastejo veliki ljudje, ob majhnih pritlehnih ljudeh pa zraste samo plevel, saj vse kar bi zraslo nad njih, “odrežejo”, da jih ne ogroža! Negativna selekcija nas je pripeljala do absurda!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!