Žrtve Krimske jame končno našle mir in spokoj

Foto: STA

V Begunjah pri Cerknici so pokopali žrtve komunističnih medvojnih in povojnih pobojev, ki so ležali v Krimski jami. Mašo je vodil upokojeni nadškof Anton Stres, ki je za Krimsko jamo dejal, da je polna molka, laži in krivičnih obsodb.

Končno je bila izkazana javna čast tistim, ki sta jim bili odvzeti dostojanstvo in življenje v krutem in nesmiselnem poboju. Pogrebno mašo je v nabito polni cerkvi v Begunjah daroval upokojeni nadškof Anton Stres. Zatem so tri krste s posmrtnimi ostanki položili v grob na tamkajšnjem pokopališču.

Tudi sorodniki in prijatelji so končno našli mir
Cerkev je bila polna že uro pred obredom. Med žalujočimi so bili sorodniki, prijatelji in znanci žrtev.

“Krimska jama ni samo fizična zemeljska jama, ampak polna molka in laži ter krivičnih obsodb,” je povedal Stres.

Z vsakim na novo odkritim grobiščem in z vsako izkopano jamo se v Sloveniji bolj zavedamo, da so storilci kruta dejanja načrtovali, jih opravili in vsa ta leta skrbeli, da ne bi prišla na dan.

Foto: STA

Foto: STA

Nerojen otrok, dojenčki in deklice
“Zgroženi smo nad trpljenjem, telesnim in duševnim, ki so ga morali naši bratje in sestre pretrpeti, preden jih je odrešila smrt,” je poudaril Stres. Med žrtvami, ki so bile mrtve ali ranjene zmetane v jamo, so bili otroci, mladostniki in ženske. Med žrtvami je bilo tudi 9 partizanov, ki se z linčanjem niso strinjali. Resnica si je po petindvajsetih letih demokracije in samostojne Slovenije končno utrla pot. Za zločine sta odgovorna 1. bataljon Notranjskega odreda in pa tretja četa.

Foto: STA

Foto: STA

Bes borcev nad žalujoče
Člani Zveze združenj borcev NOB iz Cerknice se slovesnega pokopa niso udeležili. Cerkveni dostojanstvenik je celo povedal, da so organizatorje pokopa, vse, ki so pri izkopavanjih sodelovali, in žalujoče obtožili, da so slabši kot izdajalci domovine.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik države, Borut Pahor, poslanka Eva Irgl, poslanec Andrej Šircelj, predsednica NSi, Ljudmila Novak, in France Cukjati.

Aleksandra Jug