ZZB NOB trpi za trajno izgubo spomina: zavzema se za prepoved fašističnih in nacističnih simbolov, na komunistične pa ne le “pozablja”, temveč jih časti

Foto: STA/iStock/YouTube

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) je predlagala, da bi v Sloveniji zakonsko prepovedali nošenje fašističnih in nacističnih simbolov ter onemogočili delovanje skupin s skrajnimi prepričanji, ki se brez zadržkov oblačijo v uniforme privržencev nacistične Nemčije. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bili pri tem dosledni, saj v predlogu niso niti omenili simbolov komunistične Jugoslavije, katere režim je pokosil kar 570 tisoč ljudi, med katerimi je bilo največ političnih nasprotnikov, ki bi lahko tako ali drugače ogrozili ohranitev tega zločinskega totalitarnega sistema.  

Član predsedstva ZZB NOB Marjan Križman je bil tisti, ki je dal pobudo, ki jo je pred nedavnim sprejelo predsedstvo ZZB NOB. Za Mladino je povedal, da se je tako odločil, ker je v Sloveniji mogoče opaziti fašistična in nacistična gesla, neprikrito nošenje simbolov in uniform pristašev nacističnega režima. Pri tem je povsem “pozabil” izpostaviti problematiko nošenja komunističnih simbolov, povsem nemogoče si je namreč ogledati državno slovesnost, na kateri ni simbolov agresorske JLA.

Po Sloveniji je mogoče opaziti simbole totalitarizma
Prejšnji mesec so bili sprehajalci na Poljanski cesti v Ljubljani lahko ogorčeni, ko so na balkonu ene izmed večstanovanjskih zgradb videli izobešeno nacistično zastavo. Primer sicer ni osamljen, saj so se kljukasti križi v lanskem letu pojavili v Štepanjskem naselju in Idriji, pa tudi marsikje drugod po Sloveniji. Spomnimo tudi na dogodek izpred treh let, ko je mnoge voznike na cestišču vznemirilo terensko vozilo s koprskimi tablicami, na katerem je bil nacistični znak in napis “Arbeit macht frei”, ki je bil v času nacistične Nemčije postavljen pred koncentracijskim taboriščem Auschwitz, tako imenovano tovarno smrti. Glede pogostosti pojavljanja komunističnih simbolov pa seveda ni treba izgubljati preveč časa, saj je težko najti nekoga, ki jih še ni videl v živo ali pa na televiziji v rokah jugo nostalgikov, ki sem jim toži po starih časih.

Foto: YouTube

Nekatere evropske države bi nam bile lahko za vzgled
Ukrajina je zagotovo ena od držav, ki nam bi bila lahko za vzgled, saj je pred dvema letoma prepovedala uporabo komunističnih simbolov, imen, pesmi in propagando, ki predstavljajo komunistični in nacionalistični režim. Poljski parlament je lani sprejel Zakon o dekomunizaciji, ki je dal lokalnim oblastem eno leto časa za odstranitev vseh simbolov represivnega komunističnega režima iz javnega prostora.

Prepoved propagiranja komunističnega ali kateregakoli drugega totalitarnega sistema se nanaša na vse javne zgradbe, objekte, naprave in javno praznovanje komunističnih praznikov, ki spominjajo na ljudi, organizacije, dogodke ter datume, ki simbolizirajo represiven in avtoritaren režim na Poljskem med leti 1944 in 1989.

Foto: YouTube

Foto: iStock

V sosednji Italiji, kjer so že leta 1952 kriminalizirali poveličevanje fašističnega režima in propagando, nato pa tudi prepovedali kretnje, dejanja in gesla, ki so povezana s totalitarno ideologijo, so se zavzeli za dodatno zaostritev protifašistične zakonodaje. Poleg tega omenjeni predlog predvideva prepoved kakršnega koli razkazovanja fašističnih simbolov v javnosti, njihovo izdelavo in prodajo. V Sloveniji pa je celo nekaj posameznikov, ki prek spleta prodajajo nacistične zastave, ki jih izdelujejo, nadalje pa je mogoče kupiti tudi vrsto jugoslovanskih zastav.

Foto: Printscreen

Zakaj v Sloveniji ni sprememb v pravo smer?
Naša država gre v popolnoma obratno smer, saj kljub naporom največje opozicijske stranke SDS vladajoči ne želijo sprejeti resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki poziva k spominu na žrtve vseh totalitarizmov in k njihovi obsodbi. Stranka SMC kljub strinjanju s tem, da je resolucija v svojem temelju namenjena žrtvam totalitarnih režimov, tistim, na katere moramo ohranjati spoštljiv spomin, tistim, ki nas opominjajo na napake, ki se ne smejo ponoviti, ni naredila koraka naprej k temu, da nas bi usmerila na pot normalnosti in svoje nedelo opravičujejo s trditvami, da gre pri nameri predlagateljev le za zaostrovanje ideološkega boja. Neizpodbitno žalostno dejstvo, ki si ga mnogi ne želijo priznati, je namreč, da kljub 130.000 zunajsodno pobitih žrtev na slovenskem ozemlju za zločine proti človeštvu ni še nihče odgovarjal in to ni prav.

Foto: STA

Rov svete Barbare v rudniku Huda jama. (Foto STA)

V Nemčiji in Italiji, kjer sta fašizem in nacizem nastala, so totalitarna sistema prepovedali in edino prav bi bilo, da bi enako veljalo tudi za Slovenijo. A vendarle je pri tem nujna doslednost, zato bi bilo prav, da bi tudi pri nas z veliko mero kritičnosti naredili korak naprej tudi v primeru komunizma in s tem omogočili pot k spravi. Totalitarni sistemi so povzročili preveč smrti nedolžnih ljudi in njihovim sorodnikom povzročili gorje, ki ga enostavno ni moč prezreti. Zaradi tega je izjemno težko razumeti, kako lahko nekateri popolnoma pozabijo na morijo totalitarizmov in z nasmehom na obrazu z njihovimi simboli korakajo naokrog. Človek se opravičeno vpraša, kdaj je umrla empatija do umrlih in užaloščenih svojcev žrtev?

H. M.

 • Snorri Sturluson

  Tako je.

 • Majda

  Lustracija! To je resitev! In zgodovinska dejstva, pa ne po Repetovo, ampak po dejstvih. Vendar imamo velik problem:suncicevska vseglihanja, komunisticno laz, kot nesmrtno duso, bebavost slovencljev in presstitucijo.

  • dajam

   Lustracija!!!!! Samo na tak način se bomo za vedno in z eno potezo znebili Janšarija, Tanka, Grimsa, Jambeka in Zorna ter ostalih partijskih sekretarjev, ki so še vedno aktivni, kar je sramota za demokracijo

   • Malo se ozri v svoje gnezdo – mogoče pa kaj opaziš, da ne boš samo okol “zijala prodajal”.

   • Viktorh

    Tik – tak, še 20 dni, pa…

   • dob

    Sramota je da odrasel človek ne dela razlike med diktaturo in demokracijo.
    Usrane ubogo zblojeno!

    • dajam

     Jaz nisem odrasel človek ampak debil.

     • dob

      Ko boš polno odrasel debil, boš pa kučan.

     • majda

      Ti pa Janšari šipec. Ta portal postaja reklama za njegove burek posle, zdaj objavljajo fotke kdo vse pride k njim na burek. Kot si zapisal : nisi odraslau ampak debil

     • dob

      Tega, ki mi je tole odgovoril (so ga zbrisali!):

      majda (Guest):
      Ti pa Janšari šipec. Ta portal postaja reklama za njegove burek posle, zdaj objavljajo fotke kdo vse pride k njim na burek. Kot si zapisal : nisi odraslau ampak debil

      …. bi opozoril, da se pravilno napiše debilau!
      Lep pozdrau!

     • tasilo

      Vidiš prijatej, naj še jaz primaknem svojih pet centov k cenzuri na tem mediju. Meni so namreč danes izbrisali 4(!) komentarje s takole vsebino (kronološko s konca):
      ——————————————————–

      4.) tasilo – slosin
      16 hours ago
      Removed

      Le čemu naj vztrajam? Za breje golobe?? Da me potem vsak kmetavz, ki je pridno šprical slovenščino (in logiko) kliče na zagovor in jaha?? Saj nisem (več) toliko neumen — nimam niti cajta niti volje (te reči namreč poberejo ogromno obojega!). Ko bo moje početje obrodilo kaj sadov, morda. Ali pa naj na Novi razbijejo prašička, napraskajo vkup nekaj fičnikov in kaj plačajo. Do takrat pa pisunsko kmetavzarijo na Novi en velik kurc gleda.

      3.) tasilo – slosin
      16 hours ago
      Removed

      Ta napaka je logična napaka, “syntax error”. Nedopustno za vsakogar z IQ nad 70.

      Tule imaš osnovo, pa brskaj malo še sam naprej:
      https://sl.wikipedia.org/wiki/Sedem_svobodnih_umetnosti
      https://www.britannica.com/topic/liberal-arts
      Drugo, o čemer pišeš, je pa “štof” za neskončne debate. Vseeno hvala za podporo. Upam, da bom imel kaj več časa in predvsem (še) volje kdaj še kaj napisati.

      2.) tasilo — Mojca pokraculja
      16 hours ago
      Removed

      Veni, vidi, scripsi :)

      Bolj redko še kaj napišem, ker je vse skupaj strahotno neplodno — velik vložek pa ničen izplen. Tem pisunskim debilom (tule so še posebno trdi in orto zakmetavzani!) ne nuca prav nič. Vsak dan natresejo toliko jezikovnih traparij, nerodnosti, nesmislov, grdobij, … Za nameček pa vsi podpisani le z inicialkami. Potem pa raja meni v glavo skače in me hoče klicati na “zagovor” … Podn.

      Svinjam bisere press

      1.) tasilo — slosin
      18 hours ago
      Removed

      Ja marička, ne klati zdaj še ti neumnosti, no … ;)

      Preteklosti in sedanjosti ni mogoče predvide(va)ti! Že izraz in predpona pred-videvati ti govori “videti v naprej, v prihodnost”. Drugič si pa kar korajžno pomagaj še s SSKJ http://fran.si/iskanje?View=1&Query=predvidevati

      Vem, kaj te (vas) bega … Ljudje pogosto mešajo, zamenjujejo in narobe rabijo izraze predvidevati, predpostavljati, domnevati. Za topoumne bebce (in medije) je vse eno, pri lepem, pravilnem, natančnem in predvsem smiselnem izražanju pa mora človek z vsaj petimi dekami žolce v glavi te pojme razlikovati, saj imajo različen logičen pomen.

      Eh, ta trivij je res ena zajebana reč, anede?

      ——————————————————

      Evo, vse te štiri komentarje so mi brez pojasnila izbrisali!

      Dragi prijatej, se še spominjaš, zaka sta Rubcem šla s foruma financ? Se še spominjaš, kaj smo se pogosto pogovarjali o medijih, ki cenzurirajo sorazmerno nevtralne, čeprav zelo kritične in bistroumne komentarje; ne cenzurirajo pa gnojnice direktnih žaljivk, s katerimi se nekateri obkladajo? Kurc gleda te pisunske (pizdunske) svete krave … in kokoši. Evo: zato le bolj redko še zaidem sem.

     • dob

      Sam sem od vsega začetka navijal in upal, da z Novo nastaja portal z razumnimi komentarji, kjer bodo veljala osnovna pravila logike pri pojasnjevanju in razlaganju posameznih nasprotnih si mnenj. Pametno je seveda imeti vsaj en grobi skupni imenovalec, npr. vrednost človeškega življenja!

      Ta mora biti skupen. Od tega moja pamet ne odstopa!

      Tega navajam, ker je zame izhodišče VSAKEGA pogovarjanja. Če tega ni in če mi nekdo reče: postavit pred zid, pa strelat… je pogovora, in s tem tudi moje želje po njem, konec.

      Potem se šele splača začeti pogovarjati o slovnici in ostalem, ampak to, kar sem povedal, je osnova, temelj. Brez njega ni kaj graditi, ker potem gradimo ruševino.
      Če pa sčasoma postane pomembno kdo bo koga, potem se bojim, da uredništvo prestopi mejo in mu postane pomembnejša mobilizacija sil, ki se polarizirajo. Pomembnejše je to, kot pa pravila gramatike! Torej konflikt je pomembnejši kot pa logika pogovarjanja in želja po tem, da bi se razumeli in znali svojo resnico dokazati.
      Streljanje ni dokazovanje.

      Meni je jasno, da levaki tukaj grozijo in mešajo abecedo, ker jim odgovarja kaos, pa da jim ni treba pojasniti čisto preprostih vprašanj, denimo: kakšne je razlika med nacisti in komunisti, ko štejemo trupla? Ali pa: ali se vam zdi, da je pošteno sposojati si denar in ga ne vrniti? Potem pa se muzati in spakovati, češ boli me kurac, zakaj ste nam pa denar posojali, saj ste vedeli da vam ga ne bomo vrnili…

      To so izhodišča, ki jih ne zagovarjam in jih nikoli ne bom. Če so ta izhodišča v Sloveniji zaščitena z ustavo, s pravnim sistemom (!) in s kučanovim pojmovanjem demokracije, potem to ni moja država in če takšna ostane, tudi nikoli ne bo. To s človeškim rodom nima nič skupnega, to niso izhodišča, ki omogočajo Življenje, temveč so uvod v samomor nacije. Zame pa sta človek in njegovo dostojanstvo – svetinja!

      Tole kar zdaj gledamo je indigo kopija Jugoslovanske katastrofe.
      Skupni imenovalec obeh propadov, SFRJ in Slovenije, je ideologija komunizma, zdaj se ta kaže kot jugoslovenarstvo v Sloveniji, ki zmaguje in postaja nasilno.
      Slovenija se je priliznila EU zato, da lahko vleče denar od nje. Tako EU vzdržuje kučanov režim pri življenju, da ta lahko deluje MIMO nas, proti nam, vsekakor ne za nas ali nam v prid.
      Moti jih pa, da imamo nekateri nekaj proti in zahtevamo, da pojme “demokracija, svoboda, enakost, poštenje, pravni red…”, torej njihove definicije, jasno postavijo! Tako, da jih bomo vsi razumeli. Če mi nekdo reče “demokracija”, to menda ne pomeni, da je opozicija prepovedana. Ali pa? Potem naj tako pove, da bom vedel.
      Pa tudi tega, da če nekdo prisega na pravni red, potem se pa vse tožbe proti Jankoviću redno izgubijo, ne razumem kot urejen in uravnovešen pravni sistem. Uravnovešen bi bil, če bi se Janševe tudi izgubile, pa se ne.

      Portal je izrazno sredstvo. Če je naborno mesto za mobilizacijo, mi povejte, ker za to nisem zainteresiran. Rad bi pa prej vedel.
      Da to še bolj grafično ponazorim, nič nimam proti komunizmu, če ta v ustavo jasno napiše, da smo država goljufov, da nas demokracija sploh ne zanima. Jasno naj napišejo v ustavo, da smo diktatura, ki temelji na ukradenem denarju!
      Pa bo s tem, vsaj zame, vse v redu. Samo vnaprej naj me obvestijo, da vem kako ravnati. Pri njihovem samomoru pa ne sodelujem. Pa pri umoru tudi ne.
      Poznam druge načine, ki jih želim povedati in jih tudi bom, če bom za to imel priložnost. Če pa te priložnosti ne bom imel, si jo bo pa Stvarstvo samo vzelo in nam vsem (njegovim otrokom) skupaj povedalo kar nam gre. In bo bolelo!

     • Mojca pokraculja

      Podpisem!!! Ce dovolis se pridruzujem tvojemu pisanju na nacin, da v pricakovanju, da so na tem portalu razumni ljudje, potrdijo vsaj s skromnim plusom tvoje stalisce.Hvala ti dob!!

     • Ana Job

      Ne obupaj in ne sekiraj se, meni jih brišejo dnevno, malo prej sem morala tekst predelati. Aktivirano je na ključne besede. Npr. najbogatejšega naroda na svetu ne smeš zapisat, moraš dati zvezdice noter, pa svetega očeta mi blokira, pa kratice organizacij, tudi določene medicinske, označbe za primitivce, žaljivke, imena diktatorjev … Vmes dajaj zvezdice in se nikar ne vdaj. Lp ;-)

      P. S.
      Jovo ima iste probleme vsak dan.

  • Majda

   Majda ne bodi uscane in se registriraj.

  • Mamas & Papas

   Vsi smo za lustracijo samo Janša ni.

 • VERZIFIKATOR

  Janez Turnček

  DEMENCA STARIH BIKOV

  Pasli so ob jaslih se državnih,
  na posestvu je bilo državnem,
  danem na ogled, zatorej javnem,
  pasli v krogu se enakopravnih.

  Biki vsi so tu enakopravni,
  vsi imajo svoj dostop do jasli,
  stari so, močno so že ugasli,
  niso nastopači več postavni.

  Z leti so samo še bestialni,
  kadar kdo minljivost jim omeni,
  bik iz čistega miru popeni,
  drugi z njim so v hipu napadalni.

  V kljukast križ tam eden se zaganja
  na ograji, ker se mu dozdeva,
  križec zgodovino da pogreva,
  pa le v kljuko vratno se poganja.

  Drugi muho s hrbta si odganja,
  misli, da je tolsta laška muha,
  da v polenti črnih je prikuha,
  bikcu vse v ušesih to odzvanja.

  Tretjemu je čisto vse napoti,
  je pri njem tako napredovalo,
  da do tega manjka le še malo,
  ko zastave se rdeče loti.

  Bike stare kajpak iritira
  vse, kar jih na bikovstvo spominja,
  ker se zgodovina ne spreminja,
  nase jih pogled asociira.

  Jih spominja, da so oni tisti,
  ki simbole širijo nasprotne,
  iz ograje lastne se zaplotne
  sliši bikov tulež: »Isti, isti!«

  • Kučko pod pručko

   Da so živali in s tem biki vsi enaki,
   je v stari Farmi Orwellova trditev,
   ki napaja se iz korita, ki nikdar ni plitev,
   skrbi zanj prašič, podoben majhni spaki.

   • VERZIFIKATOR

    Vse živali so enakopravne, toda ene so enakopravnejše.

    George

    • Kučko pod pručko

     Je zatrdil poglavar Farme, prašič, pardon Pony!!!

 • totex39

  Komunistični simboli ravno tako spadajo med prepovedane, tukaj nimamo kaj razpravljati s temi starimi zagrizenimi komunisti.

 • Nata

  Ker vladajoči ne želijo sprejeti resolucije Evropskega parlamenta o evropski
  zavesti in totalitarizmu, ki poziva k spominu na žrtve vseh
  totalitarizmov in k njihovi obsodbi, ker komunizem po njihovo ni bil totalitarizem, so njegovi simboli nekaj samo po sebi umevnega !!
  Ptavzaprav je nekaj neverjetnega, kako dobro so vse speljali.Vladajo in bodo še vladali. Saj se desnaki kregajo med seboj za vsak ” mišji klinček “.

  • Saj so se 25 let trudili, da so desnake sprli med seboj.
   Nekaj pa morajo imeti tudi oni za pokazat od svojega dolgoletnega truda.

   sarkazem.press

  • Steiermark

   Nata, “desnaki” se ne kregajo med seboj za vsak “mišji klinček”….. pač pa levaki ščuvajo in vrinjajo na desno – tapravo stran, prodane in izdajalce , slovenskega naroda. Kaj ima pri tem edina taprava desna stranka, SDS oz. po tvoje desnaki, pa nisem razumela. Spomnimo se samo SLS stranke, ki se je vedno in povsod pečala s komunajzli, samo, da je imela korist, celo zločinca tita so poveličevali, dokler jim ob zadnjih volitvah narod ni pokazal, kam spadajo……NSi,pa pravtako spada med izdajalce slovenskega naroda, spomnimo se samo “referenduma za zakon o arhivih” in druge “spodrsljaje”, ki so se jim zgodili v njihovi zgodovini, ko so hujskali, na pobudo kratkonoge podgane in ostalih rdečih zločincev, proti SDS, posebaj proti JJ, potem pa širili laži v zameno za kakšno skorjico kruhka, ki so ga levaki prej ponemarili, ter so ga takšni izdajalci slovenskega naroda, “s slastjo” pojedli! Če in ko bo slovenski narod razumel vso to pasjej…… politiko oboževalcev in izvajalcev levašefašistične politike, jih bodo dokončno, na naslednjih volitvah, odvrgli na gnoj, kamor edino spadajo! Na desni, pa imamo še tudi Glas za otroke, z gospodom Primcem, proti katremu pa pravtako, NSi, po nalogu parkeljca iz Murgel , širijo laži ter delujejo v smeri, da le ti, Slovencem zavezani ljudje, ki se borijo, za svobodo in pravico vseh in proti zlu, nikoli nebi prišli v parlament! Torej ne razumem, kakšno zvezo imajo “desnaki v svojem kreganju” med sabo, če pa vemo, kdo širi laži in deluje proti demokraciji in resnici in pravici!

   • Prle

    Ha,ha,ha, gospod Primc, ha,ha,ha, da dol padeš, v tvoji glavi je cel nered.

    • Steiermark

     Strah pred pravico in resnico je huda stvar za vas, turške hlapce – jugosrbe!

 • Kučko pod pručko

  Ukrajina in Poljska nista primerljivi s Slovenijo

  Pri zgornjem in vseh podobnih člankih pogrešam nekaj, kar je bistvo vsega. Zelo rado se omenja primerjave z drugimi državami in tudi ta z Ukrajino in Poljsko, ki sta zakonsko prepovedali komunistične simbole, je pomanjkljiva. Nujno bi bilo treba omeniti, da v obeh državah že dolgo ni na oblasti generalnega sekretarja Centralnega komiteja Ukrajine (Rusije) in Poljske. Vsi ruski šefi Partij, ki so pokrivali tudi Ukrajino, od Brežnjeva naprej, so namreč že pod rušo, tam pa jim družbo dela tudi Jaruzelski. Izjema je le bistveno bolj demokratičen Gorbačov, ki pa se je že zdavnaj povsem ločil od politike. Obema omenjenima državama se je s tem odprla pot v demokracijo.

  Kaj pa pri nas? Vsa naša žalost v tem, da je bivši predsednik CK ZKS še vedno živ in da še vedno uravnava celotno dogajanje v Sloveniji. Vse, kar počne, je vredno vse obsodbe, saj spodkopava slovenstvo in podpira ideologijo, ki jo je cel demokratični svet postavil v isti koš, v katerem sta tudi nacizem in fašizem. Zato se ni treba čuditi, da do prepovedi uporabe zastav z rdečo zvezdo, srpom in kladivom ter ostalo komunistično navlako ne more priti!!!

  • janez je kriv

   Najbolj sramotno je, da imamo na čelu stranke, ki jo je ukradel bivšemu predsedniku Pučniku, še vedno bivšega komunista, kriminalca in kandidata za predsednika Komsomola; to v demokratičnih državah kot je Poljska ni mogoče

   • Saj ne veš, kaj govoriš.
    Malo se ozri, okoli sebe pa jih boš mogoče opazil (če nisi slep) na tisoče takih, ki ste ptički iz istega gnezda……, ki pa vam je seveda vse oproščeno, vse dovoljeno, kajne ?
    Še kako res je, da svin*i lastni dr*k ne smrdi.
    Pa lep dan ti želim !

    • janez je kriv

     A se splača izgubljati energijo s pizdekom, ki se ne upa niti registrirati?

   • FUCK COMMUNISM

    Kdo je kriminalec???

    • Steiermark

     ja, njegov kratkonogi šef in njegova “dvorna” služinčad, ki svoje zločinske ideje prenašajo na svoje potomce, ki so nam prav pošteno “zagospodarili” in vkradli našo Slovenijo!

     • FUCK COMMUNISM

      OK, sem mislil, da sem narobe prebral…

 • sale

  zvezda je emkrat že naredila red če bo potrebno bo pa še enkrat

  • Snorri Sturluson

   Misliš revščino?

  • FUCK COMMUNISM

   Ja, sam ti tega reda ne bos dozivel!

  • dob

   Pobijanje ljudi ni delanje reda temveč ustvarjanje nereda z uporabo zločina!
   Isto je delal Hitler, le da v manjšem obsegu kot komunizem.

 • princeska

  – “Človek se opravičeno vpraša, kdaj je umrla empatija do umrlih in užaloščenih svojcev žrtev?”

  Ko so ljudi pobili!

  Žal ljudi še vedno pobijajo in terorizirajo na tisoč in en način, vedno isti totalisti.
  (Mrakova, Židan, Cerar, Brglez, …)

 • Janez

  JA !
  Zgleda?
  Neformalno društvo “CRKNJENI POVOŽENI MAČEK&SINOVI”
  Jih videvamo. Žal – videvamo. Še malo povoženo – mjavkajo. Se zdi. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  PESEM O NJIH – ” MAČEK V ŽAKLJU”

  https://www.google.si/search?q=maček+v+zaklju+bele+vrane&oq=maček+v+zaklju+bele+vrane&aqs=chrome..69i57j0l2.31300j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Janez

  “SALE” TA !
  Na obravnavo
  V PARLAMENTU R. SLO !
  Kar
  precej – se zdi ” zmešan” potomec ” MAČKOV V ŽAKLJU” zna biti ? L.r. JANEZ KOMENDA
  P.S.
  MITING POINT IMAJO PRI SPOMENIKU “”ILEGALCU” ZRAVEN “SLAVIJE” – SE ZDI.
  Enako se zdi
  “Društvo častilcev ” PIŽMOVKA-MAČEK” NEKAKO TAKO SE IMENUJEJJO !

  https://www.google.si/search?q=maček+v+zaklju+bele+vrane&oq=maček+v+zaklju+bele+vrane&aqs=chrome..69i57j0l2.31300j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Snorri Sturluson

  Kaj je dobrega komunizem naredil za človeštvo?

  • FUCK COMMUNISM

   Na ta odgovor ti komunajzli ne bodo odgovorili. Tako kot ze vec kot 20 let ne odgovorijo na moje vprasanje o tem, kaj naj bi bilo v komunajzlarski ideologiji naprednega.

   • Snorri Sturluson

    To me preseneča.

    • FUCK COMMUNISM

     Mene pa ne, ker vse s cimer so nafopani, so parole in floskule!

  • domovina mili dom

   Dobro si zastavil vprašanje. Odgovor je enobeseden.
   Če bi vprašal kaj je slabega naredil ljudem, bi bil spisek dolg stran / 75 let trpljenja.

 • domovina mili dom

  Ko morijo nasprotnika, jim je beseda “vse” znana. Ko je potrebno prepovedati “vse” totalitarne simbole postanejo senilni.

  • FUCK COMMUNISM

   Vsi komunajzarji imajo akutno amnezijo takoj, ko jih povprasas po pobijanju nedolznih. Jaz bi jim spomin zabil v glavo… na njihov nacin – s krampom!

   • domovina mili dom

    Nič ne bi naredil., ker bi zamahnil v praznino.

    • Steiermark

     Mogoče pa bi jim “zamah v praznino” odprl dotok kisika in jih vsaj rešil zasmrajene vsebine, ki jo imajo….

 • althar

  Simboli ne ubijajo, ubijajo ljudje, ki jih nosijo.

  Če kaj, bi bilo treba prepovedat združenja ljudi, ki poveličujejo ubijanje, ko na primer ZZB, ne pa simbolov.

  • Steiermark

   Ker se, ponavadi “poslužujejo” zločinskih simbolov tisti, ki so klali in še vedno grozijo: kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo tudi 2015……ne vem kaj ti tu ni jasno?

 • janez zorman

  Rdečerjavcu ni jasno, zakaj Amiji nimajo odklonilnega odnosa do Hrvaške, glede arbitraže. Naj si ogleda table po vseh komunističnih moriščih na Hrvaškem, kjer bo lahko prebral, da so Hrvatje podpisniki evropske obsodbe proti vsem totalitarizmom – vključno z komunizmom. Tako kot večina evropskih držav. Seveda Putinova Slovenija česa podobnega ni sposobna podpisati – imajo extra starčki po domovih upokojencev predobre pogoje za življenje.

 • Franjo Trojner

  Levica deli naš narod na prvorazredne in drugorazredne državljane že vse od leta 1945 dalje. Po letu 1991 bi se ta delitev na prvorazredne in drugorazredne državljane morala izničiti, pa so nelustriranci v politiki in civilni družbi poskrbeli, da se je delitev samo še bolj poglobila. Z vseprisotnim vsakodnevnim prikazovanjem, mahanjem pred nosom z totalitarnimi simboli bivše kumunistične države , celotni slovenski družbi kumunisti vehamentno sporočajo, imate samostojno in kvazi demokratično državo vpeto v EU in zvezo NATO, TODA NE POZABITE , DA SMO ŠE VEDNO NESPORNE GAZDE V SLOVENIJI KLJUB VSEMU MI KUMUNISTI. To nenehno mahanje, pojavljanje totalitarnih kumunističnih simbolov v javnosti je nesporno v NASPROTJU z ETIKO in MORALO, pa tudi PRAVNO državo. Vsi ti totalitarni kumunistični simboli niso samo simboli zmage nad okupatorjem in glasniki svobode, so tudi simboli totalitarne kumunistične ideologije. oblasti, ki je pred, med in po vojni izvensodno zverinsko pobijala drugače misleče pripadnike Slovenskega ljudstva in drugače misleče pripadnike tujih narodov, to nasilje v raznoraznih nasilnih oblikah nad drugače mislečimi je trajalo vse do leta 1990. Prav zaradi vseh zverinsko umorjenih in trpinčenih po vojni, v mirnem času, v enopartijskem totalitarnem kumunističnem režimu pod totalitarnimi simboli, bi te kumunistične simbole v novi demokratični družbi, državi morali prepovedati, kumunistične zločine in še živeče zločince in vse tiste, ki so na raznorazne načine trpinčili drugače misleče pa obsoditi. Z sodno odločbo je potrebno odstraniti vse spomenike v javnosti že umrlim kumunističnim zločincem in tudi preimenovati vse kar nosi njihovo ime, v zgodovino morajo biti z sodno odločbo zapisani, kot zločinci. Tudi društva, ki poveličujejo totalitarne kumunistične simbole je potrebno prepovedati. Družba katera zagovarja in ne obsodi vseh storjenih zločinov v preteklosti ima s tem činom tudi sama krvave roke, takšna družba, narod svetle prihodnosti nima in v širši prostor pošilja neprimerna, neetična, nemoralna, neoravna necivilizacijska sporočila. To je tema, ki jo naša družba mora razčistiti, če hočemo stopiti naprej v sodobno civilizirano družbo razvitih demokratičnih držav tega sveta.

  • Prle

   Fronček, maš pa dobro penzijo, da si lahko privoščiš tajnico, da ti stipka tvoj prosti spis.

   • Franjo Trojner

    Prdec nea zajebavaj, sem ti že zadnjič napisal, da se bom do penzije še kr nadelo. In glede na leve vlade, ki se kr vrstijo tud ne verjamem več, da bom zasluženo penzijo jaz kdaj prejemo.

    • Prle

     Fronček ne zajebavam,resno mislim.

     • indijanka

      V službi po praznikih?

   • Steiermark

    Ja, prav ti bi jo pa, resnično hudo potreboval! Ker pričakovati od tebe, da se boš vsaj slovenščine naučil, da o slovenski kulturi sploh ne govorimo, je pa nekaj takšnega, kot bi opici človeško hrano dajali in od nje pričakovali, da se bo počlovečila!

    • Prle

     Kar se tiče tvoje pripadnosti Sloveniji se vidi, da si izbral germanski nik, kar pa se tiče opic, ti sploh še niti nisi prišel z drevesa, po mojem občutku ti to nikoli ne bo uspelo.

     • Steiermark

      En turški hlapec, ki je v Slovenijo pridrvel z okupatorskimi nameni, ki zgodovine “Slovencev” niti od daleč ne pozna in ki še ni splezal z drevesa ter “shodil pokončno”, kot se za človeka spodobi, oz. ni “doživel” Darwinove “evolucije” naj ne govori o stvareh, ki jih ne razume, kajti če bi kaj razumel, bi vedel tudi to, kam spadamo, večina , Štajercev – avtohtonih prebivalcev na področju “Slovenije”, pod katero smo bili okupirani, najprej s strani maistra, nato ste ga pa vi, turški hlapci, na hitro odstavili in nas dokončno zasužnjili…..Danes, ko bi se pa naj osvobodili, osamosvojili, pa turški hlapci, tega ne sprejemajo in se še gredo naprej naše “gospodarje” – vlogo katerih pa lahko imate edino v kakšnem zoo vrtu!

     • Prle

      Dunajski hlapec kot si ti, pa res vse ve o hlapčevstu, končno si doktoriral iz predmeta hlapec. Rodil si se kot hlapec in umrl boš kod hlapec.

     • Steiermark

      Prle, hlapci ste vi, srbsko turški hlapci, ki še danes ne veste, kje je vaš dom! Mi, tako Štajerci, kot Kranjci, pa nikoli nismo bli niti hlapci, niti dunajski hlapci. Mi smo bili, vedno in samo , enakopravni državljani in narodi, v Oestereichu, kar pa je prenehalo, z okupacijo turških hlapcev 1918 leta, ko ste se polastili naših dežel in nam odvzeli avtonomijo in demokracijo, katere smo bili deležni vsaj 600 let, z Avstrijci! Seveda en srbski konjušar – hlapec poturica, tega ne razume!

 • dr Janez Sveti

  “oblačijo v uniforme privržencev nacistične Nemčije”
  TO je pravi razlog za njihov trud!
  DR Janez Sveti genij

 • Janez

  V PARLAMENT. R. SLO ! Z NJIMI. L.r. Janez KOMENDA

 • MižekFiga

  SAMO NAŠE ZGRAŽABNJE JE PREMALO!
  Volitve so predaleč! Demonstracije so bedaste!
  Atentat,več kot 5 (pet) ne bo treba?!

 • OPERACIJA SMRT

  Počistili bomo še zadnje zatohle gnijoče ostanke nazadnjaštva. Iz najbolj skritih lukenj vas bomo izbezali, dihurji nacistični.
  Uničili vam bomo življenja. Uničili vam bomo kariere. Ostali boste brez služb.
  Brez milosti, brez ujetnikov.

  c5 bd 49 56 45 4c 41 20 4e 4f 56 41 20 44 52 c5 bd 41 56 4c 4a 41 4e 53 4b 41 20 56 4f 4a 4e 41 21

  • centurion

   Kreten zahojeni levi, skrivač.
   Ne bo se ponovilo leto 1941 in tudi 1991 ne….

  • tohuvabohu

   Kaj manjka fantiču?

 • tasilo

  Komunizem in komunistične ter socialistične zamisli nikoli ne bodo umrle. Zakaj?

  Zato, ker bo na svetu vedno dovolj lenuhov, bedakov, nespsobnežev, jebivetrov, zastonkarjev, zajedavcev in podobne kvzipravičniške gonobivne smotlake, ki bo menila, da je zatirana in da se ji “kar tako” godi strašaaaaaaanka kivica in kako čudovito bi bilo torej vzeti pridnim, sposobnim, marljivim, resnim, odgovornim …

  Povedano še drugače: svet se v grobem deli na dobre in slabe — in slabih ne bo nikoli zmanjkalo.

  • Prle

   Ti si pravi dokaz, da slabih ne bo zmanjkalo.

  • Ana Job

   Zelo lepo povedano. Hvala.

 • Samir Bamirovič

  PREKLETI KOMUNISTICNI MESARJI!! POKVARILI SO SVET!! ZA DOM!!!!!!!!!!!

 • Olga

  Nacizem=komunizem=fašizem! ZZB ukiniti! Tudi vse privilegije vzeti priviligirancem in jih odklopiti od državnih jasli! So navadni zločinci!

  • Prle

   Kardeljeva tajnica, pozabila si omeniti janšizem – ovčizem.

   • sprehajalec

    O, Prle sa sela Prlići, Bosna. Usto brate?

    • Prle

     Pa usto mi je, Tebi opet ne?

     • sprehajalec

      usto, ha, ha, ha…

      Sanja Prle o koruzi….

     • Prle

      Tebi se ne diže baš ništa, stvarno si pravi gelipter.

     • sprehajalec

      Pa ne diže mi se na tebe Prle. A kome se uopšte?

     • Prle

      Jebi ga, tebi se diže samo na Ivana, onda na Janeza, onda na Janšu i na kraju na tvog muža. I pravo je, da je to tako.

     • sprehajalec

      Prle, mene žene vole…. nemoj gluposti da zboriš…

  • alga

   Krkovićev sin je dobil veteransko penzijo zaradi tega, ker ga je pri 12-tih letih oče med službo vozil z avtom na potovanja

   • KAPIBARA

    Očitno nisi brala uradne izjave CSD, kamor spada mali Krkovič, da niso nobenemu mlajšemu Krkoviču izplačali-izplačujejo NOBENE bonitete( pokojnina+ veteranski dodatek) iz naslova 10 Dnevne vojne za SLO !!
    Pokojnino uživaš šele, po doseženih pogojih za upokojevanje
    Če pa mu bodo priznali dneve udeležbe, jo bodo pa tako, kot so jo dobili vsi komunajzarski otroci po letu 45 in še kasneje PRIZNANO !!

 • janez.pokoncni

  Za razumevanje širine problema na to tematiko : pri nas se Stalina in njegove morilce ne naslavlja s posebnim nazivov, ki ga je tem brutalnim morilcem dodelila zgodovina – Stalinisti, ampak se jih naslavlja za antifašiste.

  • sprehajalec

   Tako je, pri nas je uvedenih “veliko posebnosti” v interpretaciji zgodovine 2. svetovne vojne. Gre za posebnosti, ki so le v Sloveniji, tako kar se nazivov tiče, kot tudi moralno etične upravičenosti posameznih dejanj. Zato se tako cvili po eni resnici, vendar le znotraj državnih meja.

   Neka dediščina neuvrščenosti je globoko zakoreninjena v Sloveniji. Nekakšni “posebneži” v vsem….

 • OPERACIJA SMRT

  Nacistično – fašističnim simpatizerjem bomo vzeli vse pravice. Oropali jih bomo časti, imena, družine.
  Nazadnjaštvo bomo dokončno izkoreninili. Desničarske naciste dokončno iztrebili.

  42 4f 4a 54 45 20 53 45 20 4e 41 53 2e 20 c4 8c 41 4b 41 4d 4f 20 56 41 53 20 50 4f 56 53 4f 44 2e 20 4e 41 20 55 4c 49 43 49 2c 20 56 20 53 4c 55 c5 bd 42 49 2c 20 4e 41 53 50 52 45 48 4f 44 55 2e 20 4b 4f 4e 45 43 20 4a 45 2e

  • sprehajalec

   Tebe bo iztrebilo nedelo v kombinaciji z glupostjo….

  • Steiermark

   Vidiš, zmene, za razliko od vas, rdeče krvave fašistične zalege, pa nas lahko “oropate” časti in imena, družine (kot ste to delali, predvsem po koncu vojne…), vas pa ni mogoče, ker časti nikoli niste imeli in je nimate! Seveda ste pa hudo nevarna klonirana marksistična morilska zalega….ki še vedno hara po naši osamosvojeni Sloveniji!

  • FUCK COMMUNISM

   Ej, pederastek mali, kaj je v vasi ideologiji naprednega, ce je desnicarstvo nazadnjasko?!?

   • Artur

    V celi človeški zgodovini še ni ugotovljeno, da bi se v levih psihopatoloških osebkih porajalo kaj naprednega , gensko pogojena deformacija.

 • sprehajalec

  ter onemogočili delovanje skupin s skrajnimi prepričanji, ki se brez zadržkov oblačijo v uniforme privržencev nacistične Nemčije.

  Ha, ha, ha, to gre za reenactment skupine. Na vseh prireditvah (Pivka pa podobne) so nažgali partizanske reenactorje, sedaj bi jim ZZB NOVJ partizanskim rada zagotovila zmago z Zakonom.

 • resnicaboli

  Gospdje oprostite tovariši kakšna pa je razlika med umorjenimi pod nacisti in umorjenimi pod komunisti?

  • sprehajalec

   Ti jaz povem, ker od njih ne boš dobil odgovora.

   umorjenimi pod nacisti – krivi nacisti

   umorjenimi pod komunisti – boj za svobodo, krivi nacisti

   Praktično pa nobene, ker v obeh primerih si umrl od levičarske socialistične roke.

 • OPERACIJA SMRT

  Naciste bomo polovili kot živali.
  Fašiste bomo odpeljali.
  Ob tem se bomo neskončno zabavali in nasmejali.
  Nacisti in fašisti boste zbrisani s tega planeta. Za vami ne bo ostalo nič. Niti najmanjši koščki genskega materiala. Nihče ne bo vedel, da ste sploh obstajali.

  c4 8c 45 20 53 54 45 20 46 41 c5 a0 49 53 54 20 41 4c 49 20 4e 41 43 49 53 54 2c 20 42 45 c5 bd 49 54 45 20 44 4f 4b 4c 45 52 20 c5 a0 45 20 4c 41 48 4b 4f 2e 20 4b 41 4d 3f 20 56 20 4f 4e 4f 53 54 52 41 4e 53 54 56 4f 2e

  • sprehajalec

   navaden spemer, kar si, ni sposoben muhe odstraniti, ko mu opleta okoli računalnika, kje šele kakšnega nacista…

   Mu mora mama priti na pomoč pa muho pregnati….

  • tohuvabohu

   Zamenjaj gate, ker smrdiš kot kuga.

  • Steiermark

   bedak zagamani, ali to napoveduješ za vas, ki ste kloni oz. pravi in pravni nasledniki, najbolj sprevržene rdeče golazni, pomešane in edine naslednice nacifašistično komunistične drhali? Mislim pa, da bo potrebno tebee “uloviti” in te zapreti v kakšno institucijo z povečanim nadzorom, na psihiatrijo! Bedak, zblojeni!

  • FUCK COMMUNISM

   A ti resno mislis, da se kdo od nas boji takih zmazkov, kot si ti?!? Vse kar se bo zgodilo je, da bos ti z veseljem zrl govno.

 • PRIČEVALCI

  DOMOBRANSKO – FAŠISTIČNI TEROR

  Teror na življenji, ki hodi ponoči po vaseh, po Barju, po Kozlarjevi gošči, ob cerkvici sv. Duha, po bregovih Ljubljanice in valovih Save, skozi Brkine in po Cerovem, po vaseh in obronkih svobodnega ozemlja, v temnih nočeh in se izdaja le z ostrim jekom strela, s topim udarcem kopita puške, s pridučenimi kriki smrtne groze, s pljuskom v valove Save. Razmesarjena, od strelov prerešetana, od vbodljajev zmaličena, od pobojev razbita, naplavljena, izorana, zoglenela, napol strohnela trupla in nenadni grobovi po gozdovih pa molče obtožujejo domobransko fašistični teror nad Slovenci. A to ni dovolj. Vse ni mogoče pokončati z orožjem. Še hujši je teror nad dušami. Ukloniti je treba narodu svobodno voljo, streti mu njegove misli, ki se izvajajo skozi mračni kaos dobe k spoznanju resnice, zajeti je treba njegovo mišljenje in ga pod strahovitim pritiskom tisočkrat povečane in neprestano ponavljane laži prisiliti v smer, ki je zaukazana. Zato pa je treba poseči za najdražjem pri ljudeh, po njihovih verskih čustvih. Vero ti hočejo vzeti! Brani jo! V imenu Kristusa kralja in po gospodarski skrbi ki je osnova za obstoj:”Zemljo ti bodo vzeli! Brani jo! Zadeti je treba narodni ponos.”Brezdomci so ki ti bodo vzeli domovino”. Razvneti je treba globoki čut za poštenost, pravičnost in dostojnost:” morilci so, ki se naslajajo v krvi, roparji, skrunilci mladine!” In kadar so v vprašanju in nevarnosti tolikšne osnovne dobrine, je v silobranu dopustno sleherno sredstvo, ne le oborožena borba zoper lastnega brata ampak tudi umor, uboj, da, celo narodno izdajstvo, zveza z okupatorjem, s katerimkoli, najpoprej z Italianom, potem Nemcem, pa čeprav s samim peklenščkom. TAKO JE RKC NAŠČUVALA DOMOBRANCE PROTI LASTNEMU NARODU IN PRAV TAKŠNE TEISTE LAŽI ŠIRIJO DANES MED LJUDI!

  • sprehajalec

   Si uredil pravice? Si že dobil pošto s pozivom za zglasitev zaradi kršenja avtorskih pravic?

   Gre za Avtorsko zaščiteno delo, ki ga copy pastaš, v lasti Socialistične Partije Slovenije iz leta 2005, Ljubljana. Spisano in izdano je bilo zaradi notranjepolitičnih potreb, ker je bil Ivan janez takrat na oblasti s svojo prvo uspešno vlado….

   prvo svobodno, po letu 1945.

   • PRIČEVALCI

    Nisem. In kaj zdaj?

    • sprehajalec

     Vprašaj na pošto, lahko da zamuja zaradi dopustov in praznikov. Pokliči.

     • PRIČEVALCI

      Kdo bi mi pa naj poslal pošto? Socialistična Partija Slovenije?

     • sprehajalec

      SAZAS.

     • PRIČEVALCI

      Pojma nimaš ….. SAZAS lahko sam pričakuje pošto iz sodišča, ne pa, da bi jo meni pošiljal.

     • sprehajalec

      Kar počakaj na poštarja, pa boš videl kdo nima pojma…..

     • PRIČEVALCI

      Ti in SAZAS.

     • sprehajalec

      Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Denar diši vsakomur, pa čeprav je denar od ZZB NOVJ….

  • FUCK COMMUNISM

   Domobranci niso izvajali nobenega terorja! Pises pravljice, katere so tako resnicne kot vas dedek mraz. Se Sv.Urha ste pizduni podtaknili domobrancem, ceprav je mama na eni od vasih “dokaznih” fotogradijah spoznala lastnega sina domobranca med mucenjem, preden ste ga umorili! Jebi si mater!

 • Janez

  OPOZARJAM !
  Da
  NEKATERI POTOMCI ali
  SORODNIKI
  MEDVOJNIH IN POVOJNIH NESODNIH POLIT KPS, KPJ MORILCEV
  – GOJIJO – SE ZDI -?

  ” ČAŠČENJE ”

  – NESODNEGA MORJENJA SVOJIH PREDHODNIKOV- SORODNIKOV ?!
  Pred 70 in več leti !
  OPOZARJAM POOBLAŠČENE IN PRISTOJNE IZ ORGANOV MNZ – NA TA DEL POPULACIJE !AHKA RADIKALIZIRALI – V NEO-STALIN TERORISTE.
  Zdi
  SE, DA BI SE ZLAHKA – RADIKALIZIRALI –
  KOT “LAŽNI ANTIFAŠISTI” . Domnevam.
  Stvar strokovne ocenne naših uradnih varnostnih služb. L.r. Janez KOMENDA

  • Prle

   Komenda Janez, danes je 40 let od smrti kralja Elvisa, zato se vzdrži takšnih neumnosti.

   • sprehajalec

    Janez vam je dobro napisal, radikalizacija ZZB NOVJ je grožnja ustavni ureditvi. Še bolj pa finančni stabilnosti države, saj lahko pripelje do nekontroliranih dodatnih izplačil penzij, dodatkov k penzijam ter rekreacijskih dodatkov.

 • PRIČEVALCI

  KOZLARJEVA GOŠČA

  Kmalu se je razširil doslej neznan naziv : KOZLARJEVA GOŠČA!
  Poleg cerkvice sv. Urha na Dobrunjah in gramozne jame pri sv. Križu pri Ljubljani bo ta gozd ohranil svoje ime kot najstrahotnejše morišče podivjanih domobrancev.
  Dne 25.11.1943 so domobranci planili v Črno vas na Barju in odurno zahtevali od prebivalcev, ki so že spali da naj se oblečejo in gredo z njimi. Zasilno oblečene so zvezali in jih z vso naglico, suvajoč jih s kopiti pušk gnali v temo. Zamanj je bilo vprašanje, kam in zakaj jih peljejo, jok in prošnje. Poveljnik domobrancev v barjanski šoli, 30 letni Franc Frakelj, ki si je nadel ime Petra Skalarja (da bi morda kot bivši bogoslovec tudi na zunaj spominjal na svoje veroboriteljsko poslanstvo) je vodil ta pošastni sprevod. Med njimi je bil tudi Viktor Berlot iz Galjevice. V tem sprevodu so bile sledeče žrtve:
  Vsa rodbina Melikova, gospodarja 50 letni Ivan in 58 letni Franc, 56 letna Marija, 14 letni Bojan in 15 letni Slavko, 14 letna Vera Škraba in 44 letni Anton Škraba. Angela Modičeva in 19 letna Stefka Vidmarjeva. Vaščani so od daleč z očmi in ušesi spremljali to nočno grozoto. Kmalu so slišali obupno vpitje in krike smrtne groze, nato tri rafala iz mitralijeza, posamične strele iz pušk in končno eksplozijo ročne bombe. 16 ljudi je padlo. Med njimi otroci.
  Na morišče je prišla sodna komisija, ki se je ustavila na posestvu Marije Škafarjeve iz Črne vasi. Št. 177. Domobranski poročnik Franc frakelj pa jo je odgnal in komisiji zagrozil. Ljudje so načli ob jarku ob gošči pozneje 11 trupel, za vasjo pri gošči pa dva grobova. Še dolgo so ljudje kazali okrvavljeni kol in zobovje 14 letne Vere Škraba, ki je ležalo raztreseno po morišču. Ugotovilo se je, da so bili na istem mestu umorjeni od domobrancev še sledeči: Lojzka in Ivana Leneršičeva, Antonija Golobova, Milko Kaizer, Vinko, Jera,Tilka ter Roman Ukmar, Jože,Marija in oba Franca Brancelj, Jože Javornik, Alojzija Benetova, Helena Modičeva, Jože Vidmar, Marija Aličeva, Marija Verbičeva, Martin in Pavla Furlanova, Pavla Jankovičeva, Franca Škrabova, Minka grumanova, Janez,Marija,Lojzka Grebenčeva, Francka Strumbljeva, Ivana Lesičeva, Marija Podržajeva, Franca Tanckova, Alojz in Albina Škafarjeva, Ivana Bolhova, Anton Jesih in še mnogo drugih, ki jih pogrešajo.
  Umor Marije in Lojzke Grebenčeve je tako razburil prebivalstvo, da je poveljstvo domobrancev v Velikih Laščah pisalo hčerki pokojne 1.6.1944 pismo v katerem so opravičuje, da ta umor ni v zvezi s kakim poveljem domobrancev. Opozarja jo, da naj napiše partizanom, da je v nevarnosti njeno življenje in življenje mnogih drugih ljudi za katere vedo, da živijo s partizani v dobrih odnosih. Grozi pa da bodo domobranci izvajali posledice, če se odpeljane osebe v treh dneh ne vrnejo. (Glej stran 37 pismo Podlesnika).
  Domobranci se izgovarjajo da so imenovani odpeljani na prisilno delo v Nemčijo. Toda dočim so trupla ubite Marije Aličeve, Ivane Škrabove in Jakoba Modica ležala še nezakopana v gošči, so sporočili iz Nemčije, da so tam umrli. Očitno je da igrajo Nemci z domačimi krvoloki pod istim klobukom.
  Toda narod pozna krivce in ljudski glas je božji glas, ki ne utihne! Nedvomno je odgovoren poveljnik domobranske posadke Podpeči Leopold Pristavec, veletrgovec iz vasi Jezero, ki je kriv smrti Marije Verbičeve z Jezera in Antona Modica iz Vrbljanj.
  Po njegovem nalogu so morili domobranci :« FRANC TELBAN IZ PRESERJA, TONE URŠIČ IN JANEZ CIMPERMAN IZ JEZERA JOŽE MODIC, JANEZ JURČEJ IN JANEZ ZALAR IZ PODPEČI.
  Ivana Bolha je bila ustreljena za zidom ižanskega pokopališča. 14 dni so jo imeli zaprto v barjanski šoli. Usmrtili so jo 10.11.1944, ko je okoli 25 domobrancev pod vodstvom komandanta Fraklja in Oblaka obkolilo Iško vas in odpeljalo 10 žrtev, od katerih pa so partizani z nepričakovanim napadom rešili 8, domobranci so umorili le staro ženico, ki jim ni mogla ubežati.

  • sprehajalec

   Pričakuj tožbe družin Telban, Uršič, Cimperman, Modic, Jurčej in Zalar.

   Zaradi obtoževanja za vojne zločine njihovih sorodstvenih prednikov. In to brez kakršnihkoli dokazov. Poleg tega, boš moral pokazati sodišču, kje so dotični in zaradi česa so umrli. Zagotovo namreč veš, kdo jih je likvidiral in kje.

 • OPERACIJA SMRT

  Neo-nacistični iztrebki! Prekleli boste dan, ko vas je mati iztisnila iz maternice.
  Na grobove svojih staršev boste hodili pljuvat na njihove spomenike, ker so vas vzgojili v naciste.
  Izločeni boste iz družbe, okolja, vasi, ulice, službe. Zgubili boste voljo do življenja. Želeli si boste le umreti. A tudi za to ne bo volje.

  55 4e 49 c4 8c 49 4c 49 20 56 41 53 20 42 4f 4d 4f 20 56 53 45 2c 20 4e 41 43 49 53 54 49 2e 20 55 4e 49 c4 8c 49 4c 49 20 56 41 4d 20 42 4f 4d 4f 20 56 53 45 2c 20 4e 41 43 49 53 54 49 2e

  • Olga

   Komunist in levi fašisti so nekaznovano pomorili 100 MILJONOV ljudi! Zato sodijo pred sodišča!

   • Steiermark

    Olga, do 1991 leta je bilo uradno “preštetih” 200.000.000 žrtev komunizma…..

    • Olga

     Potem sodijo pred sodišče še toliko bolj!

  • Steiermark

   Še en -“izdelek” slaboumnega potomca, iztrebka, jugokomunajzarske morilske golazni, ki se še vedno ima za “osvoboditelja” – koga ali česa????? Vi iztrebki, ki ste in še grenite življenje poštenim in resnici zavezanim Slovencem, si ne zaslužite drugega, kot to, da pocrkate v hudi bolečini, kot ste jo vi, krvavi zombiji in vaši predniki, namenili 200.000 poštenim Slovencem in njihovim , tudi velikokrat, še nerojenim otrokom ali majhnim otroko in da si “izprosite” smrt, kot jo privoščite drugim, poštenim Slovencem! Prijatelj, rdeče fašistične golazni, pozabil si omeniti vašo pripadnost nacionalfašistom – komunistični drhali, kateri ste vedno pripadali, še pripadate in s katero ste sodelovali v času 2. sv. v. – predvsem z italjanskimi fašisti!

  • Štalmajster

   Aha, taki ste. In proti takim se je menda boril AH. Roza Luxemburg & Co

  • if

   Vse omenjneno velja tudi za komuniste, ki so tudi s sloveonkega gledišča
   prvi kolaborirali z nacisti. Prva nacifašitična kolaboranta Kardelj in
   Tito, člana Kominterne, sta v polnosti izvajal politiko šefa Kominterne
   Hitelrjevega Stalina.
   Komunizem, fašizem in nacizem so slovenski neokomunisti SD in LDS aprila 2009 obsodili v evropskem parlamentu.

   • baubau

    s figo mv žepu

  • FUCK COMMUNISM

   Dej user se, lulcek!

 • črnaovca

  V Sloveniji ni sprememb v pravo smer ker nihče točno ne ve kaj je tista prava smer, ali častiti one ki so prisegli zvestobo Hitlerju ali one ki so bili za Stalina le da mu zvestobe niso prisegli ali častiti boga Moloha kot ga novodobni politični povzpetniki. Žal po osamosvojitvi ni ostalo veliko od donečih napovedi da se bo v samostojni Sloveniji cedilo mleko in med. Nasilno z revolucijo spreminjati ljudi smo tudi že doživeli in še danes odkopavamo posledice.

  • sprehajalec

   Ne častiti, samo pokopati, če si falil point. Njih pa njihovo žlahto pa še koga. Poleg tega se je to dogajanje vršilo v mirnem času, ko hitlerja že nekaj časa ni bilo več.

   Kot je dejal Ivan Maček Matija v Intervjuju leta 1993 na vprašanje, zakaj je bilo po vojni toliko pobitih, je odgovoril: Kako pa mislite da bi lahko drugače delavski razred prišel na oblast?

   • črnaovca

    Ne razumeš ali pa si zaslepljen

    • sprehajalec

     Seveda sem še kako razumel point. Da pustimo kosti na miru in ne brskamo več, a?

     • črnaovca

      N končno nekdo

     • sprehajalec

      Praviš najdeš stegnenico v gmajni, pa jo brcneš v graben. Pa četudi je morda od pogrešanega penzionerja?

  • Olga

   In grozite drugače mislecim, ker se vam sesuvajo privilegiji!

   • črnaovca

    O kakšnih privilegijah ti, o tem da nekdo ne ve od kod mu denar

 • Lustrator

  Združenje, ki celotno svoje delovanje in utemeljuje na totalitarni zločinski ideologiji (in bi moralo biti že zdavnaj z ustavo prepovedano in razglašeno za teroristično) očitno vidi v Sloveniji problem malikovanja nacizma in fašizma? Zanimivo – jaz ne pomnem ene same stranke, enega samega poslanca, enega samega društva, ki bi enkrat samkrat v javnosti simpatiziralo z nacizmom/fašizmom, kaj šele da bi ga poveličevala in izpostavljala njegove simbole. Tudi posameznike, ki bi hodili v javnosti s temi simboli, bi lahko preštel na prste ene roke – vsakih 5 let morda vidiš kakšnega. Na drugi strani pa skorajda težko najdeš družino v kateri ne bi imeli vsaj enega simpatizerja s totalitarno komunistično Jugo in konkretno Titovim komunizmom, pa naj se to kaže v debatah, zastavah, slikah, majicah, glasbi, družabnih omrežjih, forumih,…

  Torej dragi borci za ohranjanje vrednot totalitarizma: dogovorjeno! Demokrati nimamo prav nikakršnih problemov z obsodbo vaših priotiimperialističnih tovarišev nacistov in fašistov – prepovejmo te simbole in njihove nosilce strogo kaznujmo, a seveda pod pogojem, da se enako stori tudi s komunističnimi simboli in podporniki. Na eni strani boste v “mrežo” ujeli 3, 4 neonaciste, na drugi pa več kot milijon slovencljev, ki še danes sanjarijo o “dobrih starih časih” pod Titom, slavijo partizanstvo (teroristični državni udar na kraljevino – krvavo revolucijo) in na žurkah v deliriju prepevajo Bandiero rosso. Smo dogovorjeni?

 • PRIČEVALCI

  NOVE NOČNE GROZOTE NA SAVI

  Sava je medtem naplavila več trupel, med njimi moško in žensko truplo, ženska je imela iztaknjene oči, moški pa prerezan trebuh.
  Okoli 5.2. so našli pri D.M. v Polju dve neznani ženski trupli.
  Tudi iz Ljubljanice na Kodeljevem so potegnili možko truplo s strelom v tilnik in zevajočimi ranami na glavi.
  18.1. So potegnili iz Ljubljanice truplo 40 letnega mizarja Čekona nekje od Hotedrščice, ki sta ga par dni poprej vsega pretepenega peljala dva domobranca proti Karlovškemu mostu, od koder je bilo slišati strel.
  Na Ježici je bil ubit neznanec, ki je bil aretiran Novembra v Tavčarjevi ulici.
  V Mostah so domobranci v Vodmatski ulici prijeli nekega Medveda in ga še isti dan ustrelili.
  V Dravljah je bilo najdeno žensko truplo, v spodnji obleki.
  Ženska je bila ubita z več streli v pljuča. Že poprej je bila ranjena od domobrancev a se je v bolnici pozdravila. Domobranci so ponjo prišli v bolnico jo odvlekli v Dravlje in tam ustrelili.
  Medicinec Danilo Gomišček, aretiran v Levstikovi lekarni, bi mogel razkriti strahoten, tajanstveni molk teh naplavljenih utopljencev. Ponoči so ga domobranci peljali k Savi na breg, da bi ga mučili in ubili, vendar se je z drznim sunkom iztrgal in skočil v Savo. Streljali so za njim in mislili da se je utopil. Fant pa je dva dni moker in premražen čepel na nekem kozolcu in nato težko zbolel za pljučnico.
  Brezimne žrtve domobranskega nasilja tako izginjajo in le valovi Save in Ljubljanice in samotni gozdovi bi mogli odkriti vso tajnost strahotnih zločinov.

  29.12. 1943 so domobranci na poti iz iške vasi pretepli 72 letno Malnarjevo mater, jo odvlekli v zvonik, pretepli kakor živino in sramotili. Domači so jo našli ustreljeno v grmovju za cerkvijo.
  27.1.1944 zopet Ig. Ponoči so odpeljali Južeta Šušteršiča, p.d. Šalovega, iz iške vasi, Marijo in Lojzeta Ponikvarja iz Staj, Janeza Ruperta in Urško Japljevo iz iške vasi, Franca Čebularja, Marijo in 14 letnega Jožeta Čebularja z Iga, Ivana Furlana in Martina Pirca iz Matene. Zvezane so pripeljali z močno domobransko stražo na travnik. 25 minut od Črne vasi. Kriki žrtev so se slišali v Črno vas. Pobili so jih s topim orodjem. Glave so jim bile tako razbite, da svojcem niso dovolili, da bi jih pred pogrebom še enkrat videli. Zlasti Martin Pirc je moral biti zelo razmesarjen, ker nihče ni smel blizu. Urška Japljeva, šivilja iz Iške vasi je bila umorjena dne 1.5. 1944 na matenskih travnikih pri Kozlarjevi gošči.

  • sprehajalec

   Vse dokumentirano z imeni in priimki, datumi.

   Obstaja za komunistično stran kakšen takle zapisnik? Vemo, da je bilo žrtev 30.000? Imaš kaj na zalogi?

 • Olga

  Čestitke Nova! Resnica prodira v svet! Preproge za skrivanje resnice so prekratke! Komunajzlom kuzla v rit skače! Zavedajo se, da je s privilegiji konec, zato začenjajo s starim receptom: grožnjami s ciljem ustrahovanja ljudi! Malo morgen! Tika taka za komunistične zločince in zločine!

 • PRIČEVALCI

  SV. URH PRI DOBRUNJAH

  Tako teko zimski meseci. Prebivalstvo drhti v smrtni grozi in strahu, v nenehnem pričakovanju domobranskega nasilja. Kakor hitro se ponoči pred hišo ustavi avto ali če kaj poropoče po vratih jim zastane srce. Kmalu dobi nasilje novo področje. D.M. v Polju in cerkvica sv. Urha pri Dobrunjah sta imeni ob katerih zastane človeku kri v žilah.
  Tam uganja domobranstvo svojo krvoločnost, ki se stopnjuje do blaznosti.
  Posadka domobrancev pri sv. Urhu pri Dobrunjah je štela 60 mož. Med krvoloki so partizanski dezerterji Franc Židan iz Bizovika, ki so ga videli kako si je po klanju umival krvave roke. Drugi je Franc Janežič iz Javorja, ki strelja žrtve z mitralijezom. V odboru ki sodi med življenjem in smrtjo so : Alojz Peterca in Anton Prepeluh iz Dobrunj, Jože Miklavc iz Bizovika, Franc Zrinšek iz Zg. Hrušice, Franc Jakoš, Anton Ložar iz Bizovika, ki ga ljudje imenujejo največjega bizoviškega krvnika. Leta 1942 je sestavljal Italijanom sezname, ki naj jih usmrte in tistih, ki naj jih pošljejo v internacije.
  Žrtve streljajo pri cerkvici Sv. Urha. Iz okraja Dobrunje so tam ustrelili trgovca Miho Jančarja iz Zadvora in uradnico Justino Trtnik.
  Tam so bili ubiti ljudje, ki jih je posadka iz Sv. Urha pri Dobrunjah odpeljala : Strah iz Sostrega, Polonca Kocijančič in Žagar. Prvega je aretiral Jerančič, drugega Kukovica, oba iz domobranske posadke pri D.M. v Polju. 20 ljudi iz te okolice je izginilo. Ljudje si ne upajo več iz vasi v vas in se drže doma. Nasilneži pa izganjajo ljudi ki imajo svojce pri partizanih ponoči iz hiš in jih mučijo ter pobijajo.

  Od Novembra 1943 do srede Februarja 1944 so postrelili pri Sv. Urhu 200 ljudi. Tako se je pohvalil eden izmed krvnikov. V zaporu jih imajo stalno 10-20. Preden jih ustrelijo jih strahotno mučijo. 31.12. 1943 je bilo ustreljenih 16, 6.1.1944 pa 13 žrtev.
  Škrabo so vlačili za lase po tleh in mu izruvali cele šope las. Nek domobranec ki mu pravijo »Štajerc Pepe« mu je metal goreče vžigalice na roke in ga s cigaretnim ogorkom žgal po obrazu. 4 ure so ga pretepali, eden mu je sedel na vratu, drugi na nogah, bili so ga po nosu, po ušesih, obraz pa je bil ena sama rana. Ko so se prvi utrudili so jih zamenjali drugi. Na dvorišči so mu streljali mimo glave in ga tepli s pleteno vrvjo po podplatih. Dvakrat je padel v nezavest.Končno so ga vrgli na beton pod stopnice in ga tam pustili tri dni brez vsega tudi brez vode. Mad mučilci je bil tudi 16 letni brat kmeta iz Ježice Cikota in neki Dolenc.
  27.12. je bil iz Hrušice odpeljan k sv. Urhu čevljar Alojz Dimnik in je tam izginil. V kleti župnišča v Dobravi so 4 grobovi in tam je izginil. V to klet zapirajo žrtve in jih tam mučijo in trpinčijo. Pri D.M. v Polju je postojanka domobrancev, ki se posebno odlikuje po svojih nasiljih. Daleč naokrog širi stalno grozo in trepet. Nihče ni varen pred njo, še od drugod vodijo žrtve sem na pokolj. Komandant posadke je bil sprva neki Cefin, pozneje pa bivši Jugoslovanski podporočnik Pikelj iz Ljubljane. Dalje so v tej posadki: Ernest Pikelj, nadporočnik Blinov iz Sneberja, por. Dolčič iz Zadobrove, Mlinar, por. Milan Holežan(Haložan?) iz vevč, Janez Dimnik iz Studenca, znan predkaznovani tat. Z njimi sodelujejo še omenjeni Jakob Kukovica, Ivan in stane Kukovica (slednjega imenujejo glavnega krvnika pri Sv. Urhu in je uradnik papirnice v Vevčah). Brata Matej in Stane Resman, Habič, Petkovšek, Hiršeger, Martin Kraner. Ljudje dolže ŽUPNIKA JANEZA KETTEJA IN LOMOVŠKA, da podpirata to tolpo.
  Slednji je v Kašlju streljal neko noč skozi okno v hišo neke vdove, ki ima 4 otroke, da so žena in otroci trepetali od strahu. Zavedna dekleta v Polju morajo snažiti vojašnico. Pri tem jih pretepajo groze s smrtjo, jih ponižujejo z italijanskimi vlačugami itd. Reševa iz Polja, Janez Dimnik iz Studenca in Blinov iz Sneberja so preoblečeni v partizane vdrli v hišo gostilničarja v Sneberjah in vse izropali. Zahtevali so denar in telico. Grozili so s smrtjo vsakomur ki bi izdal.
  Streljajo prašiče, zavijajo vratove kokošim, naropano blago pa ponoči tihotapijo na nemško stran.
  Prav tako preoblečeni v partizane so domobranci pri D.M. v Polju Aprila 1944 odpeljali in pobili bivšega partizana, ki je bil obsojen od italijanov na dosmrtno ječo, Pavla Omahna, ki ga je izdal Anton Židan, dalje delavca Antona Tavčarja, Andreja Snoja, Ivana Jurco in njegovo ženo Pepco, vse iz Slap, Jožeta Kočmana iz Ponove vasi pri grosupljem, Antona Kokalja iz Zadobrove, ki ga je izdal Milan Hepš iz Zadobrove. Ostale je ovadil Nace Jeriha iz Slap. V pijanosti je sam povedal da je bil zraven ko so jih ustrelili domobranci. Prvo so ustrelili Jurčevo ženo, nato vse ostale s strelom v tilnik, trupla so pometali v Savo, ki jih je pozneje naplavila. TU SE JE PRVIČ POJAVIL NAZIV ČRNA ROKA o kateri bomo pozneje še večkrat govorili.
  Ti zlikovci so vabili partizane naj se vrnejo domov in jim obljubljali da se jim ne bo nič zgodilo. Toda bilo je kot v Jesenski Ofenzivi ko so nemška letala trosila nekakšne letake »legitimacije« s katerimi naj se partizanski dezerterji javijo pri Nemcih ali domobrancih, a so potem vse pobili. Tako sta tudi takrat nasedla dva partizana. Gerjol in Intihar. Ubili so ju z dvema drugima vred na Lavrici. Do 17.4.1944 je Sava naplavila nadaljnih 21 umorjenih trupel.

 • Olga

  Komunajzli, zločinci ste! Vaše roke so krvave! Čaka vas kazen!

  • PRIČEVALCI

   Napiši kaj konkretnega, ne samo po babje rekla/kazala …

   • sprehajalec

    Vse dokumentirano z imeni in priimki, datumi, kar lepiš. Verjetno so osnova medvojni zaplenjeni policijski zapisniki.

    Obstaja za komunistično stran kakšen takle zapisnik? Vemo, da je bilo žrtev 30.000? Imaš kaj na zalogi?

    • PRIČEVALCI

     Premnogo žrtev, ki so bile ubite, mučene, odpeljane v uničevalne nemške internacije ali na prisilna dela tukaj ne omenjamo. Ženske pošiljajo v Festanburg, Raxenbruck, moške in ženske v Dachau ali Mauthausen, sezname sestavlja ovaduh Loh. Jetnišnica je polna jetnikov, glavni rabelj je upravnik Hlebec. Mnogo transportov gre v nemške internacije, aretacije so včasih množične. Vzroki so različni. Nekaterih vesti še ni mogoče preveriti, mnogo poročil se je izgubilo, marsičesa pa sedaj razumljivo še ne smemo poročati. Toda ni daleč čas ko bomo lahko objavili vse. Naj narod izve iz kakega razbojniškega gnezda so izleteli morilci. Kje so položili svoja morilska legla, kdo so bili in kaj so storili, da bo vsem na vse strani očitno, kako pokvarjeni drhali je nasedel naš slovenski človek.
     Moštvo političnega oddelka ljubljanske Policije, ki je odgovorno za vsa zverstva ki se počenjajo tam je sestavljeno takole: MARKO BAJUK, IVAN BERGANT, OSKAR BORIN, JANKO BORŠTNIK, MARJAN BORŠTNIK, IGOR BRUSNIKIN, GABRIJEL CENČIČ, IVO ČESNIK, NACE ČRETNIK, FRANC ČRUNGOLJ, MAKS DIMNIK, JOŽE DOLINAR, ŠTEFAN DRENŠEK, BOJAN DUBROVIČ, BOŽO EILETZ, FRANC FAŠUN, FRANC GABER, FRANC GODEC, JANEZ GOSTINČAR, FRANC JANTSCH, AVGUŠTIN JELOČNIK, ANTON JENKO, ALOJZ JORDAN, MARJAN KAIZER, PETER KLOBOVS, DRAGO KOBI, MARLO KOBI, FRANC KOCUTER, FRANC KOLARIČ, BORIS KORUN, MARJAN KORITNIK, DANILO KOŽUH, MIHA KREGAR, JANEZ KREPFL, MIRKO KREK, MILO KRUŠIČ, KVEDER JOŠE, MATIJA LAZAR, ANTON MASTNAK, FRANC MIHELIČ, CIRIL MILAČ, BOGO PESTOTNIK, LOJZE PIRC, GABRIJEL POTOČNIK, BLAŽ POTOČNIK, FRANC PEPEVNIK, STANISLAV PEVEC, BOGOMIL PUST, FRANC PAJK, LJUBO PETEK, ANTON POLAK, IVAN RANT, RADO ŠKOFIC, JOŽE SEME, CIRIL SEGA, MARJAN ŠUŠTERŠIČ, ZLATKO TOMŠIČ, VINKO TRŠKAN, FRANC LAHOVIČ, ZVONIMIR VUGA, JANEZ VIZINTIN, STANE ULČAR, STANE ZIHERL, HERMAN ŽUPAN, JURIJ ZAKRAJŠEK, BENJAMIN ŽVAN.

     • FUCK COMMUNISM

      A ti ves kako o bila koncentracijska taborisca, ki jih omenjas, klasificirana??

     • sprehajalec

      Poznam Bergante, pa Cenčiče, Dimnike…. Praviš, da so vsi zločinci ali kaj? Je nekdo samo na list prepisal moštvo policijske postaje pa pripisal zločinci ali kaj? Pa so šli v likvidacijo…

      Pa Borštniki in Borštnikov prstan.

      Daj povej, ko si poznavalec, zgoraj omenjeni so bili potem likvidirani, celotni oddelek Ljubljanske policije. Kaj pa Parižani, so tudi likvidirali vse svoje pariške policiste, ki so delovali med vojno?

   • Olga

    Preberite si o komunističnih zločinih! Obstaja nešteto knjig, glejte na Hanzi Možino in njegovo oddajo Pričevalci, ki vam očitno ni tuja, zaradi nicka…. Sicer pa človeku, ki ga več kot 600 grobišč zverinsko pobitih ljudi, od dojenčkov do starcev ne prepriča, ni pomoči!

    • PRIČEVALCI

     Imena in priimke, prosim. Ne mi tu z neznanimi osebami ob neznanem času … pa to. Se ti bo še Janša smejal.

 • PRIČEVALCI

  NOČNI POKOL VRBLJENJČANK

  Za nešteto strahotnih primerov ve le noč in morilci. Okoli 20.4. so pri D.M. v Polju in na Ježici pobrali 14 ljudi, jih postrelili in zmetali v Savo. Ta ali oni teh strahotnih primerov pride na dan in z vso jasnostjo obžari zločinsko, morilsko divjanje slovenskih branilcev vere! Eden takih primerov je umor enega moža in 10 deklet iz Vrbljenja. Dne 27.1.1944. Ta pokolj je izvedel že omenjeni Franc Frakelj s svojo likvidatorsko sodrgo, ki je sestavljena takole: Njegova najožja pomagača in telesna stražnika sta Jakob Anželjc in Alojz Benko oba iz Vrbljenj. Dočim je Martin Oblak iz Vrbljenj vodja morilske podskupine, znan kot najbolj krvoločen tip v barjanski dolini. Med njimi so tudi Franc Požar iz Strahomerja, Jože Grum, domobranski narednik iz vasi Podkraj pri Tomišlju, Pepek Švigelj iz Bresta, po poklicu konjski mešetar in njegov brat Franc Švigelj, šofer, ter Franc in Ludvik Stojc iz Iga. Slednji je vodil Decembra napad na Gospodarsko komisijo na Barju, ko so umorili Franca Sivca z Golega in Janeza Belaja, ravno tako iz Golega, ki je bil 14 dni mučen potem pa ustreljen v Kozlarjevi gošči.
  27.1.1944 ponoči je ta morilska »likvidatorska skupina« prišla v Vrbljenje. Zbudili so takoj kmeta Martina Furlana, ki je bil zaradi svoje poštenosti in odločnosti splošno priljubljen, njegovo sestro Pavlo, Lojzko, Micko Kocjanovo, dalje mater 8 otrok franco Strumbljevo, ki ji je mož umrl v internaciji na Rabu. Ivano Lesicovo, hčer pobožne rodbine, Minko Tekavčevo, mater 6 letnega otroka in Angelo Kumšetovo, ki je pozneje svoj strašni doživljaj izpovedala v zapisniku. Vsi so se morali takoj obleči in oditi z njimi. Dobro zastražene so gnali proti šoli na Barju. Govorili so jim da bodo poslani v Nemčijo, ker simpatizirajo z OF. Kumetova je med zlikavci dobro spoznala Požarja iz Strahomerja, ki jim je med potjo grozil s kopitom in jih potem zmerjal s prekletimi kurbami, ter Oblaka in Anželjca iz Vrbljenja. V šoli jih je sprejel Franc Frakelj in jih začel zasliševati. Štrubljeva je prosila Požarjevega, naj se usmili njenih osmih otrok in naj jo spusti. Ta pa se je nanjo zadrl: » MARŠ, PREKLETA KURBA STARA!«
  Med tem so iz Mokarjeve trgovine pripeljali še Pavlo Jankovičevo in ženo Toneta Škrabovega, katerega so zlikovci že poprej ubili v Kozlarjevi gošči, mater 10 mesečnega otroka in 6 letnega otroka in njeno sestro Mimo, vse tri iz Tomišlja.
  Vseh deset žensk in Furlana so peljali na Pruzzijevo cesto, kjer jim je Frakelj sam zavezal roke na hrbtu in nato zavezal po tri osebe skupaj. Pri tem pa se jim je rogal: » Zdaj je enkrat za vselej konec vaših norčij! Meni tako nimajo koga ubiti, pa če sam padem, nič zato.« In eni od njih, ki je bila nevesta: » Sta mislila, da vaju bo zvezal duhovnik, pa vaju bom kar jaz.«
  Po tem ciničnem zasmehovanju so odgnali žrtve proti Rudniku. Na Iškem mostu se je stari Furlan odtrgal in začel bežati, a dosegli so ga streli morilcev. Oblakov ga je kar prerešetal z mitraljezom, drugi pa so ga še mrtvega tolkli s kopiti pušk.
  Pod tem groznim vtisom so gnali žrtve dalje skozi Rudnik, Lavrico in Škofljico na grad Lisičje. Ves čas pa se zabavali z žaljivkami, češ da so preklete kurbe in jim napovedovali, da gredo v smrt, ker jih bodo postrelili. Ženske so jokale, prosile in stokale. Na gradu Lisičje so si privoščili še poslednji posmeh.
  Odpeljali so jih v kapelo, kjer jih je duhovnik izpovedal, Obhajilo pa so jim odklonili.
  Božji namestnik se je dal zlorabiti, da je prišel v temni noči na poziv morilcev v to kapelo dajat poslednjo tolažbo žrtvam, za katere je vedel da padajo pod morilčevo roko brez povoda in pristojne sodbe. Nedolžne in poštene, pomorjene le zato ker so drugače mislile kot ta morilska drhal.
  Ta duhovnik ni zakričal na ves glas: » Stojte morilci, ne tako!« in ni kril s svojim telesom matere osmero otrok, kdorkoli je, osem nedolžnih otrok, takih ki jim je Kristus velel, da naj jih puste k njemu, ga preklinja in ga obtožuje pred Bogom. Pred ljudstvom pa ga bomo z morilci vred poiskali mi!
  Le enemu od tolpe se je zganilo srce. Mlad domobranec je tiho dejal: » Ne morem vam pomagati, Domači so vas pripeljali in obsodili.«
  Po spovedi so žrtve spet zvezali, jih gnali ven in postavili v vrsto pred grajski zid. Angeli Kuštenovi se je izvil krik: »Danes streljate vi nas, ni pa več daleč dan ko bodo drugi vas!«
  Požar je poskočil kot bi ga pičil gad in se zakadil vanjo jo začel tepsti in rjovel: » TIHO PREKLETA KURBA! ZAKAJ PA PARTIZANI NAS MORIJO? JAZ SE BORIM ZA VERO IN ZA KRISTUSA!«

  • PRIČEVALCI

   Ena je vzhlipela: » mar nas boste kar tukaj?«
   Vodili so jih še 20 metrov niže. Med tem pa si je Kumšetova Angela osvobodila roke iz vezi. Ko je zaslišala krike štirih domobrancev z mitraljezi, ki so stopali za njimi : » Pazite spredaj! Hitro, hitro!« jo je nekaj vrglo naprej, skočila je v noč, ni vedela kako in kam le vedela je da mora čim prej proč od tega kraja smrti. Slišala je drdrati mitraljeze za seboj, nekaj ji je škrtnilo v ramenih a bežala je čez drn in strn, padala, se kotalila navzdol, se pobirala in spet bežala. Še dolgo so doneli za njo presunljivi kriki žrtev in mitraljezov rafali. Ko se je ustavila in prisluhnila krikov ni bilo več. Pomirila se je in sezula čevlje, splezala na drevo in zagledala luči v Ljubljani. Tako se je znašla in drugi dan popoldan prišla do ljudi, ki so ranjeno rešili.
   Aprila smo že prejeli poročilo da so domobranci pobili vso rodbino Kumšetovo, očeta, mater in hči. Takrat so njih trupla še vedno ležala med Iško vasjo in Igom.
   Tudi iz Žalimelj so izginile 4 ženske, ljudje so ugotovili da so ubite. Hkrati so iz Iga odpeljali 30 ljudi, o teh trde poročila da so pobiti.
   V začetku Maja so aretirali 140 uradnikov bančnih zavodov. Vse na Policiji mučene in izstradane ljudi izroča potem komisar dr. Maks Loh Nemcem in jim sestavlja transporte, ki gredo v Nemčijo. Moške pošiljajo v koncentracijsko taborišče v Dachau, ženske pa v mecklemburško pokrajino. Vsak mesec odhajata po dva takšna transporta.

   • lili pili

    Ja domobranci niso bili nic drugega kot pomozne policijske sile pod komando ss generala in delali za nemce stvari, ki so se celo nemcem gabile. Kje pa je tukaj krscanska vzgoja, usmiljenje do drugace mislecih, sram je lahko njihove ideologe, ki so jim dajali celo odvezo, ko so klqli po sloveniji..

 • Janez

  ORGANE MNZ !
  OPOZARJAM !
  NA VERJETNOST OBSTOJA
  RADIKALIZIRANIH

  “ČASTILCEV ”
  KPS IN KPJ MEDVOJNIH IN POVOJNI VESODNIH POMOROV !
  Štejem
  ZA IZKLJUČNO PRAVICO URADNIH VARNOSTNIH ORGANOV R. SLO !
  Da
  Presodijo, koliko ti mrebitno radikalizirani “častilci” ogrožajo življeja ljudi ,
  in splošno stanje reda in miru – v letošnjem, 2017. letu, ki je nad 70 let odmaknjeno. L.r. J. KOMENDA

 • PRIČEVALCI

  IG IN IŠKA VAS – MORIŠČI

  V Ipki vasi in na Igu nasilje ne odneha. 7.4. so domobranci v Iški vasi prisilili Antona Japlja, da je moral odpeljati naropano blago na Ig. Toda škoda bi bilo pustiti lepega konja in voz. A lastnik bo obtoževal. Ah, to je preprosto. Saj Kozlarjeva gošča ni daleč. Tam je že grobov in celo nepokopanih trupel. Zato so Japlja odpeljali tja in ga tam ubili. Aprila je njegovo truplo še ležalo tam ob dveh truplih neznancev, moškega in ženskega.
  V Črni vasi so domobranci več družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Prav tako v Kotu pri Igu , kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh »kristusovih borcev« je nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in pojedli. Prijeli so Alojza Anžela. Zasliševal ga je kaplan Štefan Kraljič, ki je sedaj domobranski oficir in kurat.
  »Vse terence bomo pobili« so govorila usta tega služabnika božjega Janželu.
  »Navsezadnje bomo dobili v roke vse partizane«
  S Kraljičem je tudi turjaški grof, skupaj hodita na pohode in fevdalec upravlja minomet. V krvi mu je še da bi uničeval slovenskega kmeta. Ko je Janželj slišal da bo ustreljen je izrabil ugoden trenutek in pobegnil, ter povedal kako se mu je godilo.
  V Šmarjeti so kradli domobranci pod vodstvom komandanta Cvetkoviča. Preoblekli so se v partizane in plenili predvsem živino in živila. 16.4. so od tu odpeljali 40 ljudi, stare ženice, ki so težko hodile so zmerjali s kurbami in jih suvali s kopiti.
  Franc Frakelj je nadaljeval svoje grozotno delo neprestano. Postal je nekakšen inspekcijski oficir in zasliševal žrtve. Sredi Aprila so domobranci na Barju spet odpeljali 13 oseb. 6 od teh je zaslišal Frakelj osebno in jim namenil usodo ki jih je zadela.
  18.4. so domobranci pobrali v Ljubljani 10 simpatizerjev OF, jih odpeljali v Ljubljanico, kjer so jih postavili z obrazi proti reki in ustrelili. Trupla so pometali v vodo.
  Konec Aprila so imeli domobranci na Igu zaprtih 40 ljudi. Od teh vemo da so ubili Alojza Viranta iz Klade, ki se je poprej skrival pred njimi. Ustrelili so tudi kmeta Janeza Zakrajška iz Podstrmca. Krivdo so zvalili na partizane.
  Maja so domobranci iz Iga in sosednjih postojank ustrelili kmeta Pirca iz Matene in Miho Pirmana, odpeljali so iz Matene Janeza Požarja, Franca Tavžlja, Maksa Juha in Franca Petrinčka. Z Iga so odpeljali gostilničarja Ivana Strumblja. Ustrelili so tudi neko kuharico ker pri sebi ni imela osebne izkaznice. V Kozlarjevi gošči pa je bilo nato 9 novih grobov.
  Na Rudniku je bil odkrit grob s 30 žrtvami z Rudnika. Ni še odkopan. Imena še niso znana. Vemo pa da so domobranci okoli 8.5. ubili Uršičevo družino na Igu, mater in dve hčeri. Micka je bila ubita z dvemi streli. Našli so truplo, krilo je bilo dvignjeno, v trebuh in spolovila pa je bila suvana z nožem.
  24.4. ponoči sta prišla h kmetu Šublju na glince dva moža in zahtevala sina. Stari Šubelj je takoj prepoznal enega od domobrancev, ki je imel v rokah revolver in mu rekel: »Vidiš koliko dobrega sem storil tvojemu očetu, ti pa mi boš umoril edinega sina?«
  Vsa družina je na kolenih prosila, naj jim prizanesejo. Lopova sta vse izgnala na dvorišče in sina ustrelila. Očetu pa zagrozila da ga bo doletela ista usoda če bo izdal. Domobranci drugi dan niso nikogar pustili k pogrebu, ŠIRILI PA SO GOVORICE DA SO MORILCI PARTIZANI, kar bi morda kdo celo verjel, če ne bi stari Šubelj domobrancev spoznal in ovadil.
  Še vedno nosi Ljubljanica ubite žrtve. Še Junija so opazili ljudje truplo mladega dekleta, ki je priplavalo po vodi. Zahtevali so od domobrancev naj truplo potegnejo ven iz vode in ga pokopljejo. Oni pa: » Kaj nam mar, še stroške bomo imeli s tem.«
  V gozdu pri Dravljah so Junija opazili 4 nove grobove. Ropajo pa tudi tu. V gručah po 10 domobrancev pridejo in prosijo hrane, hkrati pa kradejo prašičke in teleta, kokoši, svinjino, mast.

 • PRIČEVALCI

  Nasilnost in nadutost domobranskih šarž že presega vse meje. V noči od 15. Na 16. Maja transport domobrancev na postaji Zalog ni dovolil pregleda vlaka in zahteval, da mora vlak takoj naprej. Bivša železničarska uradnika Bitenc iz Črnomlja in Derganc iz Metlike sta s kopiti pretepla svojega bivšega tovariša prometnika Rabiča in poslovodjo Ivančiča, prvega do nezavesti, in kričala, da bosta dala vse uslužbence postreliti.
  · Na kolodvoru v Ljubljani je neki narednik Janez, komandant straže, znan po svojem nasilju, do krvi pretepel vlakovodjo.
  · Na policiji se mučenje jetnikov nadaljuje. Neki dijak Janez Gostinčar, brat žene industrijalca Karla Čeča, je znan pretepač na policiji. Drugi tak zlikovec je Jože Prnišek s Tyriševe ceste, ki se je sam pohvalil:”Komuniste temeljito pretepam!”
  · Policijski referent Razberger, sadist, je nečloveško mučil Marico iz Matenje vasi pri Postojni. Policijski referent Tumpelj se je izrazil, ko so ga Nemci zaprli, naj ga ne pošljejo v Dachau, da se tam ne bi srečal z ljudmi, ki jim je on lomil kosti. Komisar policije Uranič si je opremil 5-sobno stanovanje z opremo, zaplenjeno pripadnikom OF. Vedno namreč izhajajo v Službenem listu odloki o zaplembah premoženja tistih Slovencev, ki sodelujejo z OF. Izhajajo tudi odloki o izključitvi iz državne službe, iz odvetniške, zdravniške in drugih zbornic itd. Zaplenjeno premoženje teh si dele domobranski postopači. Šef odseka za likvidacijo na policiji je bil bivši uradnik Alfred Kralj iz Maribora in njegov pomočnik neki Trojar.
  · 7.5. so pobrali inkasanta Mestne elektrarne v Ljubljani. Čez par dni so ga našli v Grubarjevem kanalu.
  · 16.5. so našli v Dravljah na neki njivi dve trupli. Ženska je imela rdečo ruto. Poleg njih je bil izkopan grob. Pozneje je bil ta grob zasut.
  · 17.5. ponoči so domobranci ustrelili za bežigrajskim blokom 4 moške. To so bili vpoklicani invalid, poročnik Rebolj, mornariški narednik Kovič, ki ni hotel vstopiti v domobranstvo in neki študent. Na 4 hišah je bila naslikana “Črna roka”.

  • barbara rov

   Ti samo SDS obkroži na volitvah, pa bo vse dobro.

  • traktor

   Že prej enkrat sem omenil. Vseskozi omenjaš imena krvnikov in žrtev. Na drugi strani ni nikakršnih imen, samo žrtve. V nobenem primeru pa ni imen krvnikov. Res čudno.

 • if

  Komunisti so tudi s sloveonkega gledišča prvi kolaborirali z nacisti.
  Prva nacifašitična kolaboranta Kardelj in Tito, člana Kominterne, sta v polnosti izvajal politiko šefa Kominterne Hitelrjevega Stalina.
  Komunizem, fašizem in nacizem so slovenski neokomunisti SD in LDS aprila 2009 v evropskem parlamentu takole ovrednotili:
  izražamo spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi in se poklanjamo vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju.

 • Štalmajster

  Ja ja. Tak kot v Ameriki. Že od volitev naprej “antifa…. ” delajo sranje po ulicah, zdaj pa je en njihov infiltriranec med “neo nacije” zapeljal med svoje ………. in ja 96% Ž mediji to obesijo na velik zvon, pa organizirajo proteste proti tistemu, kar so sami inscenirali.
  In glej ga zlomka,…… me prav zanima, kdo izobeša take zastave ?
  Ta isti provokatorji, kot provocirajo z zvezdami !! da imajo njihovi mediji kaj za pisat !! in s čem strašit ljudi.

  Drugače pa zaradi nepoznavanja oz izkrivljene zgodovine eni ne vedo, kaj je vzrok in kaj posledica.
  https://www.youtube.com/watch?v=zGfYTTWmskY

  https://www.youtube.com/results?search_query=tko+su+bili+partizani
  https://youtu.be/YZL26a7i4LA?t=210
  https://www.youtube.com/results?search_query=dr+david+duke+secret+about+comunism

 • sprehajalec

  Pojav komunistične gverile leta 1941, (v glavnem takrat že formirane, saj so njeno jedro sestavljali t.i. Španski borci), ki jih je Francija izpustila iz internacije, je sprožil plaz dogodkov, ki je odnesel 82.000 življenj Slovencev med vojno, ki bi ostali živi, če se komunistična gverila ne bi pojavila.

  Najprej so bili komunisti, logično je, da se pojavijo potem tudi antikomunisti. Vsak pol ima namreč svoj antipol.

  Zakaj 82.000? Kot vemo je bratska Norveška bila ravno tako okupirana kot ozemlje današnje Slovenije s strani istega okupatorja. Norveška je imela na 3 milijone prebivalcev 10.200 umrlih zaradi druge vojne, Ozemlje današnje Slovenije pa na 1,5 milijona prebivalcev 97.000. Če bi Slovenija imela enako število žrtev kot Norveška, oz. 0,35% prebivalstva, bi umrlo 5000 Slovencev. Vendar Slovenija je imela neko specifiko, to so mobiliziranci, ki bi umrli v vsakem primeru, bilo jih je 10.000. Torej skupaj 15.000 in ne 97.000. Razlika je 82.000 več žrtev kot bi jih bilo po norveškem scenariju.

  V čem je torej razlika med Norveško in Slovenijo in zakaj takšno drastično število žrtev? Tudi Norveška je imela kolaborante, po enem od njih, so se celo vsi po europi imenovali, Kvizlingi. Računa se, da je vsaj 50.000 Norvežanov med vojno prostovoljno služilo v nemških oboroženih silah. Po vojni so Norvežani s smrtjo kaznovali 27 Norvežanov, po sojenjih. Norveška je imela priznan status zavezniških sil, Nemčija ji je povrnila škodo.

  Razlika je v tem, da se na Norveškem ni formirala Komunistična gverila. In niz dogodkov, ki je peljal v državljansko vojno in v tolikšno število žrtev.

  • Štalmajster

   O kaki kolaboraciji in okupaciji ? Nemci so se družno borili proti žido-boljševističnim zahrbtnim okupatorjem.
   Kako bi ti razumel drugače ta govor in zahvaljevanje ??
   https://www.youtube.com/watch?v=smpqmtuvk4Y

   • sprehajalec

    Ajde, tole je resna debata. Kam drugam se preseli na kakšen Metelkova forum pa z mladinci tam sekajte čez cionistično-judovske zarote. Pravi Desničarji nimamo nič z delavskimi socialisti. So samo socialisti, tako kot vsi ostali socialisti oziroma levičarji….

    • Štalmajster

     Si samo eden od provokatorjev in hujskačev “kao” na drugi strani !

     • sprehajalec

      Ne, jaz sem drugačen kot ti. Z naprimer Antifa demonstranti pa Teboj obstajajo skupne točke.

      če bi bile demonstracije v Ljubljani bi si Kameradi pa Antifa stali nasproti. Če pa bi pripeljal avtobus Izraelskih turistov na mestni sight seeing, bi se pa oboji združili v skupnem nasprotniku.

      jaz ne, v tem se razlikujeva. Moj pristop je bolj znanstven. Občudovalci lika in dela pokojnega socialista Adolfa niso desničarji. za desničarje jih je naredila Antifa.

     • Lustrator

      Podpis. Pri tovrstnih “desničarjih” je zanimivo kako svoj svetovni nazor utemeljujejo ne le s protikomunistično, pač pa tudi (predvsem!) “protiimperialistično” držo, ki pogosto prerase kar v odkrito židofobijo, borbo proti svobodnemu trgu, kapitalizmu, globalizaciji, kar pa so, ironično, pravzaprav temeljni postulati komunizma. Ali gre le za zmedene posameznike (čeprav je že bolj gibanje) ali pa načrtne podtaknjence, ki želijo v demokratično stran vsiliti zasevke komunističnega praplevela kot so to iz ilegale počeli že predvojni komunisti.

     • sprehajalec

      Ne hecam se s ponavljanjem teze o siamskih dvojčkih, komunistih in nacistih. Starih rivalih za posest delavčeve duše in glasu iz berlinskih ulic 20 let preteklega stoletja. Nacistična ideologija je socialistična, tako kot je tudi mussolinijeva socialistična. So le frakcionisti v levem gibanju. Zelo veliko jim je skupnega.

      O “desničarjih” tukaj, kot jih imenuješ, oziroma sami zase radi slišijo, da so, je tako, malo tam kaj prebere, malo youtuba, malo tam kaj sliši, pa je. Všeč jim je ordnung, ki ga je vpeljal Adolf, pa ikonografija. Rdeča nit jim je ena, Cionistično Vatikansko kapitalistična in bankirska svetovna zarota. Kar je rdeča nit tudi tistim, ki se imajo za “levičarje”. Zopet imamo siamske dvojčke, kot nekoč. Razlika med njimi je samo, da enim je Adolf všeč, eni Antifa so pa deklarativno proti Adolfu….

     • Štalmajster

      Znanstvenik ?? ………… Punoglavac !!
      https://www.youtube.com/watch?v=6UVMNiVDgPY

     • sprehajalec

      Ti pa Paglavac. Brez jutub linka pa res ne gre a?

    • Jovo Jamnica

     https://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_of_Norway

     http://www.konditori100.se/SiWW2/sww2nris.htm

     In 1940 Swedish police arrested Martin Hjelmen, who was the first leader of the Norwegian resistance group Osvaldgruppa. On 20 January 1941 he was extradited to Gestapo in Norway. He was executed in 1944.

     • sprehajalec

      Posamezniki Jovice, ne pa deli internacionalnih brigad iz španije. Razlika med 97.000 in 10.000 na še enkrat več prebivalstva je očitna….

     • Jovo Jamnica

      Primerjava je dokaj neprimerna. Recimo, odpor proti okupatoru na ozemlu, priklučenem III. Reichu je bil primerliv z Norveškim. Polovico Dravske banovine pa so okupirali Lahi. Lahi niso pretirano nadzirali ozemla, odkoder so odšli Kočevari. Tudi to je pomembno!

     • sprehajalec

      Lahi niso pretirano nadzirali ozemla, odkoder so odšli Kočevari.

      Rezultat bi moral biti kvečjemu manj žrtev………..

     • Steiermark

      jovica še vedno računa na prste na roki, zato mu ni za zameriti ….

 • totex39

  Sedaj se vidi kakšni levi fašistični zablojenci živijo pri nas in njihov namen je ravno to, da uničijo vse in hočejo, da vladajo pri nas take razmere kot v S.Koreji, kjer bodo lahko drugače misleče spet pobijali in uničevali.

 • Artur

  V vsako slovensko družino kot opomin na to pod čigavo okupacijo smo : http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf

 • xtc

  Pravega nacional socialističnega gibanja ,kot je to danes še živo vNemčiji praktično vSloveniji,ni razem parih opledencev in precej večjim številom provokatorjev,ki sploh niso to za kar se skušajo predstavljati,pač pa gre za politične manevre.
  Seveda pa je zeloživa komunistično totalitarna simbolika,ki bi morala z nacional socialistično in fašistično biti prepovedana in odstranjena iz vseh javnih mest,vsakršno koli razkazovanje teh kram v javnosti,brez odobritve organov(filmi,ali zgodovina) pa kaznovano z par deset tisoč euri kazni in petdo desetletnim zaporom.
  Sicer pa velja opomniti,da so komunizem,fašizem,socializem in nacional socializem le izpeljanke socializma v niansah,saj nimajo kaj malo skupnega z klasično desnico,ki zagovarja klasični kapitalistični sistem.

 • luckyss

  Res ne vem kaj vam tukaj ni jasno ?!
  Sile osi, fašisti, nacisti ..japanezerji…belogardisti in ostala izdajalska banda..so pač izgubili proti zaveznikom…Pri zaveznikih so odločilen delež prispevali prav Rusi, kjer je simbol rdeča zvezda…Prav tako so bili tudi partizani uradno del sil zaveznikov in simbol je prav tako bil rdeča zvezda…
  Kaj vam tukaj ni jasno banda kolaborantska…

  • sprehajalec

   Sile osi, fašisti, nacisti ..japanezerji…belogardisti in ostala izdajalska banda..so pač izgubili proti zaveznikom

   To je jasno. ne govorimo o tem.

   Gre se za likvidacijo celotne zajete nasprotne vojske v mirnem času po končani vojni, žlahte in buržuaznih elementov, ter staroavstrijcev. Kot je dejal Ivan maček matija leta 1993, ko so ga vprašali zakaj so jih toliko pobili. Kako pa mislite, da bi drugače delavski razred prišel na oblast? Gre se za žrtve revolucije pobite v mirnem času, o katerih bi ZZB NOVJ rada sedaj zakonsko izdala prepoved njihovega omenjanja….

   • luckyss

    Osebno bi prepovedal vsako poveličevanje Hitlerja in “nujnost” kolaboracije z njim..
    Sicer pa so vedno zmagovalci pisali zgodovino…zato ni treba jamrat…

    • sprehajalec

     verjetno bi osebno prepovedal govoriti o hudi jami in kopati po njej?

     • luckyss

      To ne…pojdite v Haag in zahtevajte pravico..naj poiščejo krivce in jih kaznjujejo, kolikor je še živih..

     • sprehajalec

      Tako kot za Srebrenico predlagaš?

     • Lustrator

      Tudi njihovi zagovorniki ste soodgovorni, nikar se zdaj ne skrivaj za 90 letnimi starčki, ki tako ali tako ne bodo več nobenemu škodili. Nevarne ste generacije, ki njihove zločine še danes zamolčujete in opravičujete v luču “borbe proti nacizmu”, čeprav je bil ta za njihov boj popolnoma nepotreben – zgolj priročna maska za bebavo rajo.

     • luckyss

      Vsak nacist je angelček proti zverini, ki kolje lasten narod…velja za leve in desne..

     • Lustrator

      Se strinjam. A “desni” sonarodnjakov niso klali ( z zelo redkimi izjemami, kjer je šlo za meni povsem razumljivo reakcijo – maščevanje), saj bi s tem zanikali svojo “desnost”. Partizani in njihovi simpatizerji namreč v nobenem pogledu ne morejo spadati pod “lasten narod”, saj partija narodov ni priznavala, njen glavni cilj je bil celo njihovo uničenje – nekdo ki se bori proti svojemu kralju, demokratično izvoljenim predstavnikom ljudstva, veri svojih prednikov in celotni ustavni ureditvi, tedaj Kraljevini Jugoslaviji. Po tvoji logiki so tudi agresorski vojaki JNA leta 91 predstavljali lasten, slovenski narod? Gre namreč za vojsko, ki je izšla neposredno iz teroristične revolucionarne gverile pred katero so se branili vaški stražarji in domobranci. ZATO je dobro poznati lastno zgodovino, če bi rad razumel sedanjost.

    • Lustrator

     “Sicer pa so vedno zmagovalci pisali zgodovino”
     In prav povsod, kjer so bili narodi tako nezreli, da so to naredili, se je neslavna zgodovina ponovila. Epilog vojne mora biti objektivno preiskovanje odgovornosti za zločine na vseh straneh in pomoč vsem pomoči potrebnim ne glede na stran. Če pa zmagovalec začne “pisati zgodovino”, se znašati nad nasprotnikom, s tem postane nosilec laži, neresnice, celo zločina – in s tem postane odgovoren tudi za vse posledice, ko se žrtev upre. “Zavezniki” so na tak “zmagovalski” način zakuhali vzpon nacizma in fašizma in so torej soodgovorni za VSE ŽRTVE 2. vojne – če epilog 1. svetovne vojne ne bi bil takšen kakršen je bil, ne bi Hitlerju nikoli uspelo priti na oblast, kaj šele zakuhati v Nemcih idejo po podjarmljenju sveta.

     Zato tisti, ki nam je važna RESNICA, ne pa lažnive bajke “zmagovalcev”, še kako jamramo, ko beremo tovrstne neumnosti celo v okvirih zgodovinske “stroke”. čeprav gre za črnobelo stripovsko propagando brez realne podlage. Si torej ponosen na te “zmagovalce”, ki so zakuhali vse žrtve 2. svetovne vojne in tiste po njej, ki so nastale kot posledica (“zmagovalnega”) komunizma? Globoko te je lahko sram za napisano, če sploh še poznaš ta pojem.

     • luckyss

      Glej…jaz se zavedam, da so tudi partizani klali in pobijali brez razloga…Ti pa bi si raje zvrtal luknjo v koleno kot priznal, da so belogardisti počeli vsaj enake svinjarije…sploh od začetka, ko so bili prepričani, da bo Hitler dobil vojno..

     • Lustrator

      Še enkrat: Domobranci (ne vem na koga ciljaš z belogardisti, pri nas nismo imeli carja in njegove garde – če misliš vaške stražarje, jih vsaj pravilno poimenuj) niso niti približno nastali samoiniciativno ob začetku vojne, ampak so nastali šele kot REAKCIJA na partizanske zločine nad Slovenci in slovenstvom – več kot 2 leti(!!) po začetku vojne. K domobrancem se konec leta 43 nihče ni pridružil iz koristoljubnih nagibov (biti na strani zmagovalca), ampak so bili v to prisiljeni – četniki in vaški stražarji so bili namreč razbiti in Slovenci niso imeli več prav nikakršnih sredstev za samoobrambo pred krvolokimi revolucionarji, ki so (mimogrede) že do same ustanovitve vaških straž (poleti 42) pobili okoli 1500 neoboroženih civilistov – večinoma intelektualcev, duhovnikov, večjih kmetov – vključno z materami, starčki in otroki. Po kapitulaciji Italije, so fašisti prostovoljno predali orožje partizanom in z njimi razbili četnike in na slovenskih tleh več ni bilo sile, ki bi narod zaščitila pred partizanskimi odredi smrti. Nemci so imeli s partijo sklenjene ilegalne dogovore o nenapadanju, v primeru posamičnih partizanskih terorističnih akcij, pa so se večinoma znesli nad talci okoliških vasi, saj o pogumnih partizanih ni bilo ne duha ne sluha. Tako domobranci kakor Nemci, so kristalno jasno vedeli, da je sodelovanje nastalo po sili razmer in da se bo po vsej verjetnosti tudi končalo nasilno. Med domobrance so namreč vstopali sami slovenski domoljubi, ki so živeli v upanju, ko bo moč Rajha začela padati in bodo skupaj z zavezniki udarili tako po nemškem kakor komunističnem okupatorju. To so že v samem začetku vedeli tudi Nemci in jih zato oborožili le z lažjim zastaranim orožjem, prav tako so tudi vohunili za slovenskimi domobranskimi poveljniki in jih odpeljali v taborišča, ko so izvedeli za njihovo podtalno protinacistično dejavnost. A tega seveda ne boš izvedel iz partizanskih mitoloških knjig v katerih so domobranci prikazovani kot nekakšni nacistični demoni, čeprav v njihovih vrstah, v njihovih pesmih, prisegi in pismih ne boš našel nikakršnih zametkov nacizma, zgolj čisto slovensko domoljubje.

  • if

   Izdajalsko bando, tako pravite, najprej tvorijo jugoslo komunisti, ki so tudi s slovenskega gledišča prvi kolaborirali z nacisti preko KP liderjev Kardelja in Tita. Oba sta bila člana Kominterne, v polnosti sta izvajala politiko šefa Kominterne Hitelrjevega Stalina pred, ob in po napadu nacistov na JU.
   Toliko o bandi kolaborantski!

   Komunizem, fašizem in nacizem so slovenski neokomunisti SD in LDS aprila 2009 v evropskem parlamentu ovrednotili takole:
   odločno in jasno obsojamo vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni režimi v Evropi, žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izražamo sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje, poklanjamo se vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju.

   • luckyss

    S to izjavo v tvojem zadnjem odstavku ni popolnoma nič narobe…ostalo je politika..
    Tudi ZDA so med vojno na veliko gospodarsko sodelovale s tretjim reichom…pa se danes nihče ne zgraža nad tem…

    • KAPIBARA

     Ja, pa niso zaradi tega svojih pobijal
     Saj pri svojih niso naleteli na bivše sodelavcev, ki so paktirali s Firerjem in potem ta bi po svojih tolkli

    • if

     Kako so ZDA med vojno sodelovale s tretjim rajhom?
     V času napada nacistov in komunistov na Poljsko, sta bila Tito in Kardelj bila del nacikomunstične sprege, ki je izvedla agresijo Enak status sta imela v času napada na JU (6 april 1941).

     • luckyss

      Mislim, da je bolj važen status ob koncu vojne….ker je Dolfi medtem pokazal pravi obraz…

     • if

      Nacikomunistična kolaboracija v oblikah agresij po Evropi vam ne gre v kontekst vzrokov in posledic. Zato o tem molčite.

      Za demokratično razumevanje je pomembno upoštevati vsa dejstva, ne le komunstično intepreptirana, seveda, vključno z vsebino Resolucije o totalitarizmih, ki so podprli tudi nasledniki (SD; LDS) nacikomunistične prakolaboacije.

     • luckyss

      Malo si se izgubil…

     • if

      Ne razumete sosledja v času, ker ne razumete vzroka, posledice in kolaboracije.

     • luckyss

      Kolaboracija je izdajstvo lastnega naroda..torej dno od dna…
      Ni izgovora v vzrokih, sosledju in podobno jamranje..

     • if

      Razbit je monopol komuniustične interpretacije kolaboracije, ki je zgodovinsko dokumentirana.
      Kolaboracija je tujka, po slovensko sodelovanje, v komunstičnem žargonu psovka, ki so si jo komunstični avtorji bumerngno vrgli okoli svojega vratu.

      Tito in Kardelj, člana Kominterne&Njuni so prvi nacisični kolaboranti, zato tudi prakolaboranti in vir nastanka vseh ostalih kolaboracij!

      Oblike kolaboracij pred Barbarosso!
      Demonstranti, ki so protestirali proti pristopu JU k trojemu paktu, so konec marca 1941 napadli dve nacistični izpostavi v BG. Zaradi tega so Tito&Njegovi skladno z diktatom Kominterne, ki jim ga je izročil generalni sekretar Kominterne Dimitrov, protestirali pri JU vladi.
      6. aprila sta bila Kardelj in Tito del nacikomunistične sprege, ki je razbijala Evropo in je tisti dan začela razbijati tudi Jugoslavijo. S tistim dnem sta postala del okupatorskega sistema JU!
      27. aprila 1941 je Kardelj tvoril PIF usmerjeno proti VB in Franciji, ki ju je takrat agresorsko obdeloval Stalinov Hitler.
      13. maja 1941 je Tito sporočil Hitlerjevemu Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.” V Sloveniji so se odzvali 22. julija 1941, danes neokomuniti praznujejo praznik upora na vsakega 27. aprila. Sledenje ni le jamranje sodobnih neokomunsitov, je vzdrževanje zgodovinske laži.

     • if

      Lasten narod so v času 2WW prvi izdali komunisti.
      Izdajstvo je formalno trajalo do osamosvojitve.
      Posledice obojega so berljive v uničenih življenjenjih slovnestva, internacionalističnem uvozu južnih kultur, gospodarsk in končno politično uničeni prejšnji državi, v vojnah, ki so sledile.
      Neformalna komunstična izdaja lastnega naroda traja do vključno danes.
      Njeni zadnji dokazani izrazni obliki sta kolaboracija najvišjih državnih funmkcionarjev v zvezi z protizakokn+itim obravnavanjem migrantske krize in NLB mednarodna pralnica denarja. V nastajanju je izdaja lasntega naroda v obliki vladnega projekta 2. tira.

  • Olga

   Torej zagovarjate morijo nad delom Slovenskega naroda, revolucijo in genocid? Kaj vam ni jasno?

   • luckyss

    Zagovarjam ustrezno kazen za uniformirane kolaborante, ki so jih zavezniki vrnili v države njihovih zločinov…
    Obsojam pa povojne poboje civilistov povezanih z belogardisti…Je pa vse skupaj povezano s tem, da so izdajali okupatorjem in tudi belogardisti so poklali veliko nedolžnih ljudi…
    Maščevanje pač….Si lahko sploh zamisliš koliko Slovencev bi bilo pobitih po vojni, če bi zmagal Hitler ?!

    • sprehajalec

     Zelo malo. Tam, kjer so imela pristojnost sodišča, so bila sojenja in vse kar paše zraven. Tožilci, obramba, dokazi itd. Poglej, kako je v copy pastih lika pod imenom pričevalci vse dokumentirano. Zagotovo gre za medvojne policijske zapisnike. Imena, datumi, dela, nedela.

     Za 30.000 partizanskih žrtev ne obstaja niti eden takšen dokument.

     Pri ljudskih sodiščih je bilo vse v eni osebi, zaradi racionalizacije. Tožilec, obramba, sodnik, vse ena oseba. Pa še rabelj….Če je bil sploh na šihtu tisti dan ljudski sodnik. če ne je bilo pa kar brez….

     • luckyss

      Francozi so svoje kolaborante tudi na hitro pospravili, vendar se nihče ne sekira ker tam takšnih izdajalcev ni bilo veliko…Zavezniki niso streljali nemških vojakov, ampak so pustili, da umrejo od lakote in bolezni…itd..
      Rusi so ujetnike vsaj toliko časa hranili, da so jim garali par let…večina jih je umrla..
      Ja, na različne načine so se lotevali tega “problema”….
      Pri nas je bilo bolj kruto, ker so komunisti in belogardisti v nočeh pobijali krive in nedolžne ljudi…klali pa so oboji…
      Ne vem kaj bi na teh straneh sploh radi?!
      Da se obsodijo le povojni poboji, kolaborantsvo in domobransko klanje pa zamolči ?!

     • if

      Državljani VB na otočju Channel Islands (del VB), ki so kolaboranti z nacisti, niso bili pobiti, tudi ne obsojeni.

     • luckyss

      Mogoče so samo kolaborirali niso pa klali sodržavljanov ?!

     • sprehajalec

      Komunistična gverila je posredno in neposredno odgovorna za smrt 82.000 Slovencev, ki bi vojno preživeli, če ne bi bilo komunistične gverile…

     • macon

      Če bi to vsaj bila gverila proti okupatorjem pa je bila en kwurac gverila temveč pobijalci narodne elite, da bi izvedli revolucijo.

     • sprehajalec

      Ja, v gozd so zbežali pred Nemci, pa bilo je nekaj španskih izkušenj…..

     • if

      Komunsti so prvi klali zavedno slovenstvo. Upam, da toliko zmorete normalnega razmišljanja in osnov zgodovine.

     • sprehajalec

      Francozi se ne sekirajo, ker so bila sojenja in pa eksekucije. 750 vseh skupaj. Vladna Francoska vojska ni zbirala skupine ljudi in jih metala v brezna v mirnem času in z ukazom De Gaula.

      vendar se nihče ne sekira ker tam takšnih izdajalcev ni bilo veliko..

      kaj ne, cela pariška policija, nekaj 10.000 jih je sodelovala z nemci. tako kot Hacinova Ljubljanska. Pariška policija je potem delala naprej pod De Gaulom, za hacinove se pa še danes ne ve, kje ležijo kosti….

      Da se obsodijo le povojni poboji, kolaborantsvo in domobransko klanje pa zamolči ?!

      Seveda, ker domobranci in žlahta in buržuazni elementi so za morebitne zločine (verjetno obstajajo sodni zapiski o tem z dokazilom krivde, to boš ti kot poznavalec področja vedel) bili likvidirani na počez. Po Leninovem boljševističnem principu Bolje da 100 nedolžnih umre, kot en kriv uide. O morebitnem domobranskem klanju (zopet ima verjetno svojo osnovo v sodnih zapiskih z dokazi krivde) je v vsaki knjižnici v Sloveniji 5 polic knjig. Prav v vsaki.

      O krivcih za povojne poboje se ne ve pa nič. Pa tudi medvojnih, saj je bilo s partizanske strani povzročeno 30.000 žrtev. Pa niti enega imena nikjer, da je pa ta XY delal narobe….

      Tukaj ni vsegliharstva, so samo imena in priimki….

    • Olga

     Vsi vrnjeni, tudi “uniformirani kolaboranti” – vojaki, so imeli svoje pravice, celo nacistični vojaki – ščitila jih je ženevska konvencija! NIHČE nima pravice NiKOGAR ubiti brez sodišča!
     Gre za zlocin – genocid brez primere v Evropi! Vse zaradi komunistične revolucije!

    • macon

     Po mojem manj kot od komunistov po analogij is Francom. Pobil je kakih 20-30k ljudi v dvakrat številnejši Španiji. Komunisti desetkrat toliko ali dvajsetkrat toliko na milijon ljudi.

     Komunisti so bili paranoični psihotiki in so zato toliko pobijali, katerakoli oblast, ki bi se oprla na predvojne tradicije bi manj pobijala, ker bi imela več temelja.

   • Lustrator

    ne le nad delom slovenskega naroda, ampak kar slovenskim narodom in pika. Komunisti nimajo s slovenskim narodom prav nikakršne zveze, saj jim predstavlja glavnega sovražnika pri njihovi raznarodovalni misiji “razrednega boja”. A Luckyss je seveda svetlobna leta daleč od dojemanja realnosti zunaj partijskih propagandnih pamfletov za maloumno rajo.

  • Štalmajster

   How, how,…..simple minded Luxi. ;-))))

   • luckyss

    Lahko tudi tako, če nimaš protiargumentov..

    • Štalmajster

     Tudi sam sem nekoč tako razmišljal. ;-
     Spodaj imaš eno povezavo, kjer je razjasnjeno, kaj se je dogajalo v Nemčiji pred vzponom AH.
     Treba je iti lepo po vrsti vzrok-posledica. Danes verjamem, da Nemci niso hoteli vojne, tako kot dandanašnji ne Libija, Irak, Sirija, S Koreja,……….
     https://www.google.si/search?site=&source=hp&q=hitler+peace+offers

     • luckyss

      Dobro poznam potek te vojne…zato ne rabim nekih linkov…

  • milanček

   pojdi na zdravljenje!

 • OPERACIJA SMRT

  Naciste bomo zaprli, jim sodili in jih oglavili.
  Fašistom bomo poklali vso živino in zažgali vse imetje.
  Bojte se nas, nazadnjaki. Čakamo vas.

  50 4f 4b 4c 41 4c 49 20 42 4f 4d 4f 20 49 5a 52 4f 4a 45 4e 4f 20 44 52 48 41 4c

  • sprehajalec

   To simultanko spodaj igraš, neko šahovsko partijo?

   Si sploh sposoben nekle dobre šahovske partije? Nič ne kaže, da bi bil, za šah je vseeno potrebna neka osnovna inteligenca….

  • Poštenje velja

   To ste hostarji naredili ze vsem zavednim slovencem.
   Goveda izdajalska komunjarska.

  • montyamp

   Komunisti se boste pa med seboj pri praznem koritu .
   Trenutno še vam Hitlerjevi potomci mečejo rakotvorne ostanke , pa še teh bo zmanjkalo .

 • montyamp

  Dokler je Hitler branil Slovence pred Stalinovimi podrepniki komunističnimi ultraidioti , je še nekako šlo .
  Ko je TITOBANDITO čistil po Stalinovem receptu PO VOJNI , tisto je pa višek gošarske obskurnosti in komunistične pohabljenosti .
  GORJE NARODU , KO PRIDE HLAPEC NA OBLAST .
  Pa naj bo Stalinov titobandito , titobanditov hitlerjugendstanedolanc , hitlerjugendolančev žvepleni pritlikavec , halbmadžarskega pritlikavca Cerar , ………………….. , vedno na=be pošten narod .

 • radames

  Do kraja zmedeni Križman naj se najprej zavzame za dosledno nošenje SLOVENSKIH simbolov v SLOVENSKI državi. Simboli komunistične Jugoslavije in slike komunističnih voditeljev pa v SLOVENSKO državo ne sodijo, saj je SLOVENIJA povsem druga država kot Jugoslavija, ki sploh ne obstoji več. Poleg tega pa smo se na referendumu za osamosvojitev samoumevno odločili tudi za drugačen družbeni red kot je bil v Jugoslaviji.
  Če tega Križman in ZZB ne bodo upoštevali, jih bomo izbezali iz njihovih lukenj in jih postavili pred sodišče z obtožbo VELEIZDAJE.

 • Vera

  Stanovnik je že star , je pa pred dvema letoma izdal na RTV SLO , da je poboje po II.sv.vojni zahteval Tito izvajali pa so jih Slovenci . ” Nalogom majorja Mitje ” , je pisalo v neki knjigi , ki so jo tudi pobliže pokazali . Tit Turnšek pa naj raje utihne , ker je bil za časa vojne še otrok in kot tak nima pravice ukazovati kaj naj ta organizacija ZB še dela . Ukinit take organizacije , saj so škodljive za ljudi , ki so jim na zločinski način pobili njihove domače , kot za mladino , ki jo ZB hujska in laže . Tudi iz državnega proračuna ne bi smeli več prejemati podpore, saj imajo dovolj visoke pokojnine , ker so si mnogi pričali z lažmi , puške pa še niti v rokah niso držali , kaj šele , da so se borili . Pravi borci so padli !

  • Štalmajster

   Služijo samo ščuvanju Slovencev enega proti drugim, bankirji, špekulanti, oderuhi,….. pa veselo izčrpavajo Slovenijo.

 • sprehajalec

  Kar tako naprej Nova, resnico želijo z Zakonom prepovedati, vendar resnica je tako močna, da sama sili na plan. Še več takšnih člankov, ki pritegnejo veliko število bralstva.

  V prihodnosti morda kaj o ranjencih vojaške bolnice, ki so končali v Brezarjevem breznu?

  http://nszaveza.github.io/articles/31-krizev-pot-od-ljubljanske-bolnisnice-do-brezarjevega-brezna/

  Problematike je res veliko….

 • Ana Job

  Jasno! Vse bi naredili, samo, da bi še dolgo cuzali mastne, vrtoglave dodatke partijske pri penzijah. Resnični borci so že davno mrtvi, to kar je ostalo so pa otroci likvidatorjev in drhali, ki je povojni odrejala klanje slovenskega naroda. MAAAAAARŠ, BANDA HUDIČEVA!!!

  • stajerc5

   Mogoce se bomo se enkrat “uradno” vprasali, kako so barabe prisle do zaplenjenih grascin in vil, od cez 1000 obrtnikov, podjetnikov in fabrikantov, po 1945-emu letu!!?

 • piko8

  ZZB NOB to fašištično organizacijo je potrebno prepovedat, njihovo nakradeno premoženje pa zaplenit in razdelit med humanitarne namene. Izločit pa vse južnake in pritepence v Sloveniji

 • Tom Slayer

  Po vašem bi morali Hitlerju,Dučetu in Paveliću pri nas spomenike postavljat.

  • FUCK COMMUNISM

   Ja, jasno, seveda!!! Veliko prej kot kateremukoli hinavskemu povampirjenemu komunajzarju!!!

  • sprehajalec

   Nikakor, kje si pa slišal za kaj takega? Če bi postavili Spomenik pred Hudo Jamo bi bil pa to za Hitlerja, Dučeja in pavelića ali kaj? Dobro so te našopali borci…

  • Janez

   DAJ NAM RAZLOŽI – NO !
   Kaj
   JE POGOJ ZA VČLANITEV V DRUŠTVO – ” MAČEK V ŽAKLJU” ?
   A?
   Da so sorodniki ( kdo? OČE, STRICI, DEDKI ? )

   sodelovali v medvojnih in povojnih nesodnih pomorih .? V KNOJU ?
   V VOSU, V OZNI, ITD. ?
   Ne biti tako skrivnosten.
   A ?
   SE SHAJATE PRI SPOMENIKU – I L E G A L C A – PRI SLAVIJI ?
   Nato pa v
   MAČKOVSKO gnezdece : tam je prijetno, a ne ? Tudi kuhinja je tam ? A ne ?
   Včasih
   je bia KADROVSKA KUHINJA NA SZDL- JU PRI – RTV. Na Komenskega.
   A?
   JE TA KUHINJA ZDAJ V NEFORMALNEM DRUŠTVU – ” MAČEK V ŽAKLJU” ?!
   NNe vem. Vprašam pač.
   Cena štruklja in slastnih štrukljjastih klobas? Za člane? Ni visoka?
   Lepo?
   Je biti član društva ” MAČEK V ŽAKLJU ”
   – lahka pot do dobrot v državnem koritu? A ne ? Še ti kaj reci . L.r. Janez KOMENDA

  • dob

   Ni treba. Saj že stojijo spomeniki Mačku in Kidriču. Kaj češ večje klavce!

   • KIKI

    …..kr zravn jih postavmo…so enakovredni!

  • if

   Prvi nacist Hitler in prvi komunist Stalin, šef Kominterne nadrejen prvima jugoslo komunistoma Kardelju in Titu, članoma Komiterne, sta pred Barabrosso tvorila sile osi nacifašizma.
   Tako je bilo stališče predsednika ZDA Rosevelta v tistem času.
   Od 3:00 naprej: https://www.youtube.com/watch?v=9XHu9CX0y9A

 • janez.pokoncni

  To kar je ISIS za Evropo je ZZB za Slovenijo.

  • stajerc5

   V crno, cela desetka!!

  • KIKI

   Samo da ISIS nastopa z orožjem, ZZZB pa s posranimi plenicami, popisanimi s parolami!

   • janez.pokoncni

    Tudi z orožjem so (in še) nastopali seveda v glavnem po letu 1945.

 • FUCK COMMUNISM

  Vsak boj, tudi umazan in surov, proti komunajzariji je casten!!!

 • dob

  Vsega tega prerekanja sploh ne bi bilo, če bi Slovenija že v začetku podpisala ponujeno resolucijo EU o izenačitvi vseh diktatur. Preprosto, kajne?!
  S kakšnim namenom je slovenski parlament zavrnil podpis resolucije? Z namenom obnoviti diktaturo!
  Nikar si ne lažimo, da imamo demokracijo! Mi demokracije sploh videli nismo.

  • Olga

   ++++++++++++++++

  • Mamas & Papas

   Kje s pa ti prebral, da demokracija ne ubija ljudi, da ne meče ljudi v revščino, da jo VODIJO demokratično izvoljeni politiki, da je v vsem boljša od drugih političnih ureditev? V “demokratičnih” virih obveščanja, ki so v lasti peščice ljudi? In kdaj je EU prepovedala Kitajsko zastavo in se odrekla prijateljski diktaturi, Savdski Arabiji?

   Kolk s pa star, da si še vedno tolk neumen?

   • dob

    Mislim da sem to slišal od Churchila.

    How is that word “democracy” to be interpreted? My idea of it is that the plain, humble, common man, just the ordinary man who keeps a wife and family, who goes off to fight for his country when it is in trouble, goes to the poll at the appropriate time, and puts his cross on the ballot paper showing the candidate he wishes to be elected to Parliament—that he is the foundation of democracy. And it is also essential to this foundation that this man or woman should do this without fear, and without any form of intimidation or victimization. He marks his ballot paper in strict secrecy, and then elected representatives and together decide what government, or even in times of stress, what form of government they wish to have in their country. If that is democracy, I salute it. I espouse it. I would work for it.” — House of Commons, 8 December 1944

    Če je tvoj zgornji zapis zagovor diktature, potem mi prosim citiraj neko utemeljitev zakaj je diktatura boljša od demokracije! Ne ponujajo mi laži, češ da imamo demokracijo, ki jo vodijo isti ljudje, i so prej vodili diktaturo! Mi demokracije v Sloveniji nimamo in je še nismo imeli.
    Imamo navadno nadaljevanje prejšnje diktature. Zdaj pa prosim še razloži, zakaj nazadujemo v vseh smislih (!) moralno, ekonomsko, politično, še celo gastronomsko, če hočeš….ko pa živimo v najboljšem možnem sistemu, ki podi sposobne mlade ljudi iz države in zanika potenciale, ki jih to okolje ima in jih ponuja. Z drugimi besedami: ta država uničuje samo sebe še preden bi lahko nastala. Kaj šele, da bi nastala in se razvijala!

    Skratka, tvoja obramba diktature pred demokracijo pogori na vseh črti!
    Mimogrede: ko sem zadnjič bil v Gardalandu, je tam vse funkcioniralo. V Gardaland sem prišel iz Slovenije, kjer nič ni funkcioniralo. Zdaj je že dolgo od tega.
    V Gardalandu še vedno vse funkcionira, v Sloveniji pa še vedno ne. Predvidevam, da ima to nekaj opraviti s tem, da Slovenija ni podpisala resolucije o izenačitvi treh diktatur, komunizma, nacizma in fašizma. Nadalje predvidevam, da ima to nekaj opraviti s tipi kot si ti, ki ne ločijo demokracije od diktature in mislijo, da je to eno in isto in da je to “useglih”. Potem sem mnenja, da ta diktatura širi denimo takšne informacije, da je Janša naredil bančno luknjo za 5 milijard evrov, da pa hkrati kučan ščiti Janšo, ko Logarjevi komisiji onemogoča dostop do podatkov NLB, ki bi jasno pokazali, da je Janša za vse kriv.
    Poleg tega režim trdi, da nas je Janša zadolžil v tujini in da je dolg 35 milijard evrov nastal zaradi Janše! Hkrati preprečuje Janši, ki želi postaviti zgornjo mejo zadolževanja države, da bi zadolževanje omejil, da bi se (ta isti!) Janša lahko še naprej neomejeno zadolževal.

    In potem še pričakuješ, da bom temu ploskal? Kolk si star?

 • Hribouc

  Borcev iz leta 1945 praktično ni več, oz. edini, ki to natančno ve koliko jih je, je sama ZZB NOB Revolucije.
  Jih je še 500, jih je tisoč, povejte?
  Moj tastar je bil partizan 1943 star komaj 17 let in je eden zadnjih v regiji, zato mi je jasno kdo so člani in nkira banda so šefi!
  Koritarji, koristoljubci, prejemniki borčevskih penzij po preminulih družinskih članih ali pa še kaj hujega!
  ——————————————————————-
  Sicer pa ukiniti ZZB NOB revolucije takoj, do penzij in dodatkov pa so upravičeni samo direktni upravičenci, ostalim odvzeti vse privilegije, takoj!

  Smrt komunizmu, vsem fašizmom in nacizmu!
  Proč z njimi in prepovedati vse komunistične simbole ter spomenike krvave nečloveške revolucije!

  Fašizem in nacizem sta vajenca proti komunizmu največjemu strašilu planeta Zemlja, ki je izmučil in pobil
  samo v Rusiji krepko preko 100.000.000 ljudi – STO MILIJONOV LJUDI !

  • antimur

   Ta banda borčevska se množi, kot da bi trikrat na leto povrgli svoj smrdljivi zarod.

   • stajerc5

    Tako se zgodi, ce se podgan ze na samem zacetku ne resis…

 • antimur

  Ne vem kako je ZZB obsodila malikovanje fašističnih in nacističnih simbolov, če so nacisti in fašisti skupaj pobili neprimerno manj Slovencev, kot ta levofašistična internacionalistična banda, ki še zdaj brezsramno poveličuje krvavo zvezdo in ostale kolhozniške rekvizite, od srpa, do kladiva v imenu katerih je bilo Slovencem povzročeno ogromno gorja ter na vse pretege zagovarja in opravičuje medvojne in povojne poboje. S temi priviligiranimi antislovenskimi prasci, bomo morali končno opraviti. Dovolj bo že, če jim vzamemo vse privilegije, tudi tiste za nazaj.

  • stajerc5

   Ne samo privilegije, tudi vse pokradeno in zaplenjeno od hostarsko-skrivaskih originalov, pa do kompletne osemenjene rdece stale do danes!!

  • Franjo Trojner

   Hm, še nekaj več, kot 9500 jih še danes prejema borčevske penzije in raznorazne dodatke????????????? Upravičenost do statusa vojnega veterana bi v Sloveniji morali preveriti pri VSEH vojnih veteranih tudi pri vojnih veteranih vojne za Slovenijo, ki se danes giblje že prek 60 000???? Leta 1991 je bilo v sestavi okoli 35 000 teritorijalcev in okoli 10 000 policistov.

 • Olga

  Levi fašisti podirajo spomenike po Ameriki! Kdaj bomo začeli Slovenci podirati spomenike zločinskih levičarjev – “herojev revolucije”?!

 • Janez

  PRAVLJICA
  O
  MUCKIH, O ŠTRUKLJIH !
  To pravljiico imajo hudo postarani člani ZBZ B NOB – NAJRAJE !
  Zveza
  društev
  ZD ZV NOB (=narod okupacijska “borba”) !
  Ima
  BAJE
  MOČNO OPORO V
  NEFORMALNEM – A DOBRO DELUJOČEM DRUŠTVU – ” MAČEK V ŽAKLJU ” !
  Resno.
  Skrbno preverjeni člani
  tega društva se shajajo pri spomeniku “ILEGALCA” pri Slaviji !
  V
  tem društvu imajo baje tudi kuhinjo ” – tisto “kadrovsko kuhinjo” , ki je bila včasih pri SZDL !
  Tudi dobro
  običajno kuhinjo imajo:
  postreženi so : štruklji , če jih ne morete pojesti celo skledo štrukljev!
  Lahko dobite le en
  štrukelj ali dva štruklja.
  Štrukljeve jedi so železni repertoar toplega gnezdeca “MAČKOVŠKOV”
  Več
  O?
  PRAVILIH ZA SPREJEM V DRUŠTVO ” MAČEK V ŽAKLJU ” – “po oglasih. L.r. Janez KOMENDA

 • OPERACIJA SMRT

  Nacisti, neonacisti, fašisti in skrajneži vseh vrst. Z vami je konec.
  Naredili bomo red in poskrbeli, da se nobena od vaših idej ne bo nikoli več razrasla.
  Razsekali vas bomo kot plevel.
  OPERACIJA SMRT.

  53 4d 52 54 20 42 4f 20 50 4f c4 8c 41 53 4e 41 20 49 4e 20 42 4f 4c 45 c4 8c 41

  • Janez

   POZABIL SI OMENITI !
   KOMUNISTIČNE FAŠISTE IZ PREDVOJNE KPS.
   STALINISTIČNE FAŠISTE – MED VOJNO IN PO NJEJ, OZNA, KNOJ ITD.
   TER
   NAJNOVEŠE – NEO ISLAM KOMUNISTE, MUTI – NE – KULTI KOMUNISTE ITD.
   A?
   Si
   ti iz neformalnega, a močnega društva – ” M A Č E K. V ŽAKLJU” ?!
   ,
   ki
   O NJEM PIŠEM SPODAJ. Meeting point – kip ILEGALCA – pri Slaviji ? L.r. J. KOMENDA
   P.S
   A si “mačkovšek” ?!
   Bele vrane MAČEK v žaklju.

   https://www.google.si/search?q=macek+v+zaklju+bele+vrane&oq=macek+v+zaklju+bele+vrane&aqs=chrome..69i57j0l2.21670j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • Čistilec

   No,no, umiri se strahopetno ščene, ki komentira pod večimi nicki kot so AnoutTown, Dark Lord, Tomaž Sajovic….. ko pa te nekdo povabi na srečanje na štiri oči, se pa od strahu zarineš pod mamino krilo in te ni na dogovorjeno mesto, zajec strahoeptni šmrkavi. Vzorec strahopetnosti se je prenesel tudi nate od tvojih strahopetnih hostarskih prednikov, ki so bežali kot zajci v hoste, ko so jih Nemci samo grdo pogledali. Narod pa pa jim prepustili na milost in nemilost.
   Ti si navadno strahopetno pezde, ki upa samo skrit iz varne razdalje otepati s svojim rdečim jezikom in na ta portal spušča ogaben ustni zadah, da smrdi vse naokoli. Tepec.

  • Janez

   Ni !
   Treba odgovoriti !
   Le to poovej,
   ČE SI KAJ VESEL, KER BO ŠEL MOL ŽUPAN – VERJETNO – V ZAPOR, NA DOB ? L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   EVERGRIN
   BELE VRANE – MAČEK V ŽAKLJU.

   https://www.google.si/search?q=macek+v+zaklju+bele+vrane&oq=macek+v+zaklju+bele+vrane&aqs=chrome..69i57j0l2.21670j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • Franjo Trojner

   Dobro delo boš storil, če začneš, kr pri sebi!

  • Mico Mitic

   To preden dobiš novo protezo ali šele potem ? Zaradi sline ki ti teče iz gobca namreč težko lajaš.

  • Kosobrin

   Prosim, pokažite, da ste drugačni od njih.

 • joza joza13

  “Neizpodbitno žalostno dejstvo, ki si ga mnogi ne želijo priznati, je namreč, da kljub 130.000 zunajsodno pobitih žrtev na slovenskem ozemlju za zločine proti človeštvu ni še nihče odgovarjal in to ni prav.”

  NI PRAV?
  Samo to?

  To je katastrofa, poden od države in sodstva!
  Zaplankani Slovenci! Kdo nam ves čas vlada?
  Koga voliš Vol?
  Ali sploh greš volit Vol?

  …in govorimo o komunistih itd.
  Ni več komunistov, danes je to mafija, ki ima temelje v komunizmu.
  Mafija upravlja z državo in njenimi resursi – našimi resursi!

  Gozdni Joža

 • ogledalo

  Je dr.Rugelj lepo povedal, da ni normalnih domosrancev! SF-SN

  • FUCK COMMUNISM

   Go fuck your mother!!!

  • Olga

   Je zato vozil v hišo “ritensko”?

 • milanček

  tema kretenoma bi tetoviral zvetdo, pobarval bi jo s strelom ccal 9

  • Kosobrin

   To še znate in bi še kar delali? Nikoli konca? Nikoli miru? 2. sv. vojna še kar traja, mi ki tu pisarimo, pa sploh nismo bili rojeni med vojno! Kaj imamo mi s tem? Dajte že enkrat, za božjo voljo, nehati!

  • Kosobrin

   Na drugih spletnih straneh bi bil že zdavnaj izbrisan. Bi te lahko tudi jaz, pa naj drugi vidijo, kakšne primitivne komentarje dajete! To ne prinaša nič dobrega …..

 • Najplemenitejši

  Če ne bilo rdeče zvezde, Primorska ne bi bila nikoli v Sloveniji! Pa izvensodno pobitih klaborantov tudi ni bilo, ker so bili vsi obsojeni pred ljudskim sodiščem, po zakonu kraljevine Jugoslavije. Zakon je takrat predvideval smrtno kazen za veleizdajo. Pravici je bilo zadoščeno!

  • Mariborske ulice

   ccc, kako neznanje

 • Stražar

  to ni isto, ker so komunisti premagali fašiste in naciste, ki so hoteli uničiti našo narodno identiteto, osebno nočem, da bi se komunizem kadar koli vrnil nazaj in sem se pripravljen boriti proti temu, vendar mi ni žal in cenim, da smo ga imeli

  • RATATA

   Ti kar ceni. Straźi pa tih bod da te kdo ne šutira v straźnjico.

   • MEFISTO

    V rit ga ne smeš šutirati!

    Tam ima namreč shranjeno vso svojo pamet.

    • RATATA

     Men bolj deluje kot bi imel zunanji disk alpa prišepetovalce.
     Da ni kak od unih tičev slučajn…?

  • Mariborske ulice

   Komuniste in fašiste so skupno premagali komunisti-Rusi in demokrati-zahodni zavezniki. Mi smo imeli to nesrečo, da so za našo osvoboditev bolj zaslužni Rusi in smo padli v komunizem, kar je velika tragedija slovenskega naroda in ko bomo to razumeli, bodo razne zveze borcev šle avtomatsko v ilegalo. Osti jarej!

 • MEFISTO

  Mihael, prjatu razumni, danes ni več praznik Marijinega vnebozetja, temveč je po Kučanu nov dan.

  Zato ti ni treba več objavljati ogabno primitivnih komentarjev.

 • Janez

  DOBRI, VERNI, ČLOVEK ELVIS PRESLEY !
  Je
  UMRL PRED 40 LRTI.- ŽIVEL BO VEČNO !
  BOG
  NAJ PRESOJA !
  ČLOVEK SI NE SME UTVARJATI, DA JE BOG : “HIS TRUTH IS COMING ON.” L.R. J.KOMENDA
  P.S.
  ELVIS P.
  HVALNICA BOGU
  https://www.google.si/search?q=american+trilogy+elvis+hawai&oq=american+trilogy&aqs=chrome.2.69i57j69i59l2j35i39.21161j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • AIRWAYS

  Zakonsko se naj prepove tudi ZZB!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!