Čeferin potrdil, da gre v boj za prvega moža Uefe

Datum:

Predsednik slovenske nogometne zveze Aleksander Čeferin je potrdil, da gre v boj za predsedniško mesto Evropske nogometne zveze Uefe. O tej možnosti se je govorilo že nekaj časa, zdaj pa je prvi mož naše krovne organizacije to tudi potrdil. Kot zaenkrat kaže, ima Čeferin celo največ možnosti, da to mesto tudi zasede.

Aleksander Čeferin je v zadnjih dneh opravil razgovore s številnimi predstavniki drugih evropskih nogometnih zvez in dobil potrditev, da ima veliko podporo. Danes je zdajšnji prvi mož naše krovne nogometne zveze potrdil, da bo kandidiral za prvega moža Uefe.

Šel v boj, ker ve, da bo zmagal?
Aleksander Čeferin je postopal zelo previdno in najprej potipal, koliko podpore ima. V zadnjih dneh je bil za medije celo nedosegljiv, danes pa je postalo jasno: “Odločil sem se, da se potegujem za mesto predsednika Evropske nogometne zveze.” Potem ko naj bi imel več kot polovično podporo predsednikov preostalih nogometnih zvez, je Čeferin svojo kandidaturo potrdil na današnji regionalni konferenci v Moskvi, kjer so mu podporo zagotovile nogometne zveze Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Makedonije, Črne gore, Romunije, Rusije, Srbije, Turčije in seveda Slovenije. Aleksander Čeferin naj bi sicer že imel podporo večine zveze – za zmago je potrebnih vsaj 28 glasov članic od skupno 55.

En uraden protikandidat, štirje potencialni
Zaenkrat ima Čeferin samo enega uradnega protikandidata. Svojo kandidaturo je že pred predsednikom slovenske nogometne zveze napovedal Nizozemec Micahel van Praag, ki je trenutno drugi podpredsednik Uefe. Ob dveh potrjenih kandidatih se omenjajo še imena štirih potencialnih kandidatov. Najresnejši med vsemi je trenutni začasni predsednik Uefe Angel Villar, ki je na to funkcijo prišel po odhodu Michela Platinija. Poleg njega naj bi bila v igri še tri imena: Fernando Gomes, predsednik portugalske nogometne zveze, Theodor Theodoridis, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe, in Zbigniew Boniek predsednik poljske nogometne zveze.

Volitve za predsednika Evropske nogometne zveze bodo na sporedu 14. septembra letos, za zmago pa bo Aleksander Čeferin potreboval absolutno večino, tj. 28 glasov članic, saj Uefina družina trenutno šteje 55 nogometnih zvez.

R. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zdravstvo razpada, Delo pa raziskuje, ali si zdravniki sami predpisujejo zdravila

Zdravniki beležijo že stoti dan stavke zdravnikov. Poleg zdravnikov...

Svoboda s svojimi kadri ustvarja sinekuro na Darsu

Poslanka Svobode Monika Pekošak je marca zaradi "osebnih razlogov"...

Kaj duh zakona meni o pridobitništvu ostalih ustavnih sodnikov?

Ustavnega sodnika Jakliča so mediji najprej napadli zaradi njegove...

Bo socialist Pedro Sanchez odstopil?

Španski premier Pedro Sánchez je v sredo oznanil, da...