Rekordni dan v Planici: Prevcu zmaga in trije rekordi, na stopničkah tudi Kranjec

Datum:

Poker tekem v Planici se je začel izjemno. Na prvi tekmi, ki je bila sicer prestavljena iz Titisee- Neustadta, smo že videli prvi slovenski vrhunec. tridesettisočglava množica je na prvi planiški tekmi videla dvojne slovenske stopničke ter novo zmago letečega Petra Prevca. Robert Kranjec je bil tretji, Jurij Tepeš pa osmi.

Peter Prevc je veliki zmagovalec četrtkove tekme v Planici, njegov uspeh je s tretjim mestom dopolnil še Robert Kranjec, z osmim mestom pa je Jurij Tepeš napovedal slovensko zmago tudi na ekipni tekmi. Veličastni prvi dan tekmovanja v Planici je še toliko slajši, ker je Peter Prevc postal dvojni rekorder.

Po prvi seriji kazalo precej slabše
Po prvi seriji današnje tekme našim ni kazalo tako zelo dobro. Peter Prevc in Robert Kranjec sta bila šele na tretjem in četrtem mestu, medtem ko njuna razlika za vodilnima Severinom Freundom in Johannom Andrejem Forfangom ni bila neulovljiva. Vsi naši letalci so v prvi seriji napravili manjše napake, ki pa so jih v drugem skoku odpravili in vsi po vrsti pridobili mesta. Zablestela sta predvsem Robi Kranjec, ki so mu najprej znižali naletno mesto, ter nato še Peter Prevc, ki so ga spustili še z dveh dodatnih naletnih mest nižje. Kljub temu to ni bila ovira za novo zmagoslavje našega šampiona, ki je dve tekmi pred koncem izenačil rekord po številu stopničk v eni sezoni. Zdaj je pri 20 stopničkah, toda na voljo ima še dve tekmi in priložnost, da postane edini rekorder in prehiti Gregorja Schlierenzauerja, ki je v eni sezoni prav tako 20-krat stopil na stopničke.

Noriaki Kasai je ob svojem jubileju na tekmi nosil številko 500 (foto: epa).
Noriaki Kasai je ob svojem jubileju na tekmi nosil številko 500 (foto: epa).

Dan rekordov v Planici
Peter Prevc pa je danes postavil še dva nova mejnika smučarskih skokov: naš zlati orel je namreč podrl rekord po številu točk v eni sezoni ter po številu zmag v eni sezoni. Prevc je namreč zmagal že 14. v sezoni, medtem ko je prejšnji rekord – tako kot tudi preostala dva – ‘držal’ Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Peter Prevc je s 14. zmago v sezoni prišel do svoje 2123. točke v sezoni in tako letvico postavil neverjetno visoko. Svoj jubilej pa je ravno v hramu poletov dočakal tudi veteran Noriaki Kasai. Slednji je prav na naši velikanki danes že 500. v svoji karieri nastopil na tekmi svetovnega pokala. Veteran, ki je že pred časom napovedal, da želi kljub svojim 43 letom priti do številke 600, je danes osvojil odlično 6. mesto. Da bi neuničljivi Japonec res prišel do številke 600, bi moral v svetovnem pokalu nastopati vsaj še tri sezone.

Na tekmi vseh 11 Slovencev
Ker kvalifikacij pred današnjo tekmo ni bilo, saj je bila tokratna tekma, potem ko je v nedeljo odpadla tekma v Titisee-Neustadtu, potrjena tik pred zdajci, so na glavni tekmi nastopili vsi prijavljeni. Priložnost, da se predstavijo pred domačim občinstvom, je tako dobilo kar 11 Slovencev. Poleg trojke Prevc-Kranjec-Tepeš sta se v finalno serijo uvrstila še Jaka Hvala, ki je bil 26., in Anže Semenič, ki je osvojil 29. mesto. Preostali slovenski orli so bili za finalno serijo prekratki: Anže Lanišek je bil 35., Tomaž Naglič 40., Cene Prevc 46., Rok Justin in Mitja Mežnar sta si delila 58. mesto, 61. pa je bil Matjaž Pungertar. Današnja tekma je štela tudi kot kvalifikacije za jutrišnjo tekmo.

Prevc vodi v poletih, Kranjec je tretji
Do konca letošnje sezone sta na sporedu še dve posamični tekmi ter ena ekipna, ki bo na sporedu v soboto. Če je že od Kazahstana naprej jasno, da je Peter Prevc dobitnik velikega kristalnega globusa, je ‘Pero mišica’ na dobri poti, da osvoji tudi mali kristalni globus v poletih. Pred zadnjima dvema tekmama ima pred Forfangom 122 točk prednosti. V odličnem položaju je tudi Robert Kranjec, ki za Norvežanom zaostaja le 8 točk, a mora paziti, saj mu za ovratnik dihata Gangnes, ki za Kranjcem zaostaja le 5 točk, ter Avstrijec Stefan Kraft, ki ga do tretjega mesta loči 29 točk.

Jutri ob 15.15 je v Planici na sporedu nova posamična tekma.

Rezultati:
1. Peter Prevc
2. Johann Andre Forfang
3. Robert Kranjec

4. Severin Freund
5. Kenneth Gangnes

8. Jurij Tepeš
….
26. Jaka Hvala
29. Anže Semenič


35. Anže Lanišek
40. Tomaž Naglič
46. Cene Prevc
58. Rok Justin
58. Mitja Mežnar
61. Matjaž Pungertar

Vrstni red v seštevku poletov:
1. Peter Prevc                  350 točk
2. Johann Andre Forfang  228 točk
3. Robert Kranjec           220 točk
4. Keneth Gangnes          215 točk
5. Stefan Kraft                  191 točk
……
12. Jurij Tepeš                 92 točk
27. Jaka Hvala                 18 točk

34. Anže Lanišek             10 točk
40. Anže Semenič           2 točki

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            2.123 točk
2. Severin Freund        1.414 točk
3. Kenneth Gangnes    1.258 točk
……
13. Domen Prevc         486 točk
16. Robert Kranjec       423 točk

22. Jurij Tepeš              269 točk
24. Anže Lanišek          230 točk
45. Jaka Hvala                 46 točk
57. Bor Pavlovčič           20 točk
68. Andraž Pograjc          5 točk
73. Anže Semenič           4 točke

R. V.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Svoboda s svojimi kadri ustvarja sinekuro na Darsu

Poslanka Svobode Monika Pekošak je marca zaradi "osebnih razlogov"...

[Video] SDS vlaga referendum o zaupanju v vlado: “Happy end za državljane”

Danes je poslanska skupina SDS v Državnem zboru predlagala...

Skupina Atlantic: Močna rast prihodkov od prodaje in dobičkonosnosti

Atlantic Grupa je v prvem četrtletju 2024 zabeležila prihodke...