Razkrivamo! Zakaj Domen Prevc ne leti na poletih, čeprav pravila to dopuščajo

Datum:

Po odličnih rezultatih Domna Prevca so mnogi poročali, da najmlajši izmed bratov Prevc ne sme leteti na letalnicah, češ da je premlad. Toda to ne drži, saj pravila tega ne prepovedujejo, tako da bi Domen Prevc – če bi za to obstajali želja in mišljenje, da je to zanj dobro – lahko nastopal. Mi vam razkrivamo, zakaj se to letos ni zgodilo.

Letos so bile na sporedu štiri tekme v poletih, do konca sezone pa sta ostali še dve tekmi, ki bosta jutri in v nedeljo. Najverjetneje bo tudi v skupnem seštevku poletov na koncu zmagovalec Peter Prevc, ki ima 122 točk prednosti pred drugouvrščenim Johannom Andrejem Forfangom. Kljub odličnim nastopom na ostalih tekmah pa na letalnicah ne nastopa Petrov najmlajši brat Domen – včeraj je po dolgem času nastopil tudi Cene Prevc.

Starostna omejitev za polete ne obstaja
Mnogi mislijo, da je razlog za Domnove nenastope na letalnicah pravilo, ki bi vsebovalo starostno mejo, zaradi katere 16-letni Domen Prevc ne bi mogel skakati, toda takšno pravilo ne obstaja. “Ne, takšnega pravila ni. Je pa sprejeto nepisano pravilo, da ne smeš leteti – sploh pa ne kot predskakalec – pred 18. letom,” je splošno sprejeto pravilo pojasnil Jelko Gros in dodal, zakaj je to pomembno: “Za tem je zelo trden argument. Domen Prevc bi bil ob dobrem poletu včeraj lahko povsem konkurenčen vsem najboljšim. Ampak to pomeni odličen skok, normalne razmere in podobno. Drugače pa potrebuješ tam nekje od štiri do pet sezon skakanja na 120- oziroma 140-metrski skakalnici v različnih vremenskih pogojih, da potem lahko tekmuješ na letalnici.”

“Takšna je bila odločitev trenerjev”
V konkretnem primeru Domna Prevca je prevladalo mnenje stroke, da je za mladega fanta bolje, da s poleti še nekoliko počaka, čeprav so edini, ki o tem lahko odločajo v imenu skakalca njegovi zakoniti zastopniki, v tem primeru starši. “Tako je. Tekmuješ lahko le, če za tekomovanje podpišejo starši, vendar so se pri nas tudi trenerji odločili, da tega ne bodo naredili, kajti ‘riziko’, da bi s tem uničili kariero Domna Prevca, je prevelik in zato se to ne dela. Domna Prevca potrebujemo ne samo letos, ampak vsaj še naslednjih petnajst let, če bo kot Kasai, pa še naslednjih 25 let. Zaradi tega smo se tako odločili.”

“Staršev nismo vpletali”
Kljub temu da o tem lahko odločajo starši, pa to vprašanje nikoli dejansko ni prišlo do njih, kar nam je potrdil tudi nekdanji trener Primoža Peterke, Jelko Gros: “Prvo je bilo mnenje trenerjev in ker so se tako odločili trenerji, staršev sploh niso spraševali za dovoljenje. Niso dali očeta pod skušnjavo, da bi to dovolil, ker bi potem tudi sin pritiskal in bi oče težko rekel ‘ne’, če bi prišlo do tega. Tako je prav in trenerji so ravnali zelo modro.”

R. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zdravstvo razpada, Delo pa raziskuje, ali si zdravniki sami predpisujejo zdravila

Zdravniki beležijo že stoti dan stavke zdravnikov. Poleg zdravnikov...

Svoboda s svojimi kadri ustvarja sinekuro na Darsu

Poslanka Svobode Monika Pekošak je marca zaradi "osebnih razlogov"...

Kaj duh zakona meni o pridobitništvu ostalih ustavnih sodnikov?

Ustavnega sodnika Jakliča so mediji najprej napadli zaradi njegove...