Home Sproščeno Kulinarika in potovanja 9 hitrih receptov za dva

9 hitrih receptov za dva

3
9 hitrih receptov za dva
Ajdova kaša (Foto: STA)

Za pripravo dobrega kosila ne potrebujemo niti veliko niti dragih sestavin in kar je najpomembnejše, ne potrebujemo niti veliko časa. Dovolj je 20 minut, dobrih 5 evrov in osnovne kuharske spretnosti. Prilagamo 3 recepte za vsejede, 3 za vegetarijance in 3 za vegane. 

3 top kosilca za vsejede

  1. Prosena kaša s pečenim piščancem in jabolki

V osoljeni vreli vodi skuhate proseno kašo. Na kozici spečete manjše kose začinjenega piščanca. Uporabite lahko kar pripravljeno zmes začimb za perutnino. Ko je meso na obeh straneh popečeno, mu dodate srednje veliko narezano čebulo in na četrtine narezani 2 jabolki. Pokrito dušite. Po potrebi dodate 1 dcl vode. Jed postrežete na krožniku eno ob drugi.

2. Segedin s polento/pirejem/kruhom

Na olju prepražimo koščke svinjskega mesa. Začinimo ga s soljo in poprom, dodamo 3 stroke narezanega česna, lovorov list in zmleto kumino. Popečenemu mesu dodamo kislo zelje, potresemo z rdečo papriko, po želji dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z 2 dcl vode. Kuhamo dobrih 20 minut do pol ure. Segedin lahko jemo s polento, kruhom ali pirejem.

3. Rižota s curryjem, piščancem in ananasom

Riž (najbolje kar basmati) skuhate v osoljeni vodi. V kozici na maslu prepražite koščke piščanca, ki ga začinite s curry prahom in soljo. Po 10-ih minutah praženja dodate 2 dcl sladke smetane in manjšo konzervo odcejenega ananasa, narezanega na koščke. Na krožniku jed postrežete eno na drugi.

Curry piščanec je dober tudi brez ananasa. (Foto:YouTube)
Curry piščanec je dober tudi brez ananasa (foto: YouTube).

3 top kosilca za vegetarijance

  1. Ajdova kaša z gobami

V osoljeni vodi, ki ste ji dodali dva stroka česna in lovorov list, skuhate ajdovo kašo (2 dcl kaše v 4 dcl vode). V kozici prepražite čebulo ali česen, dodate sveže šampinjone (250 g), posolite, popoprate in jih pražite do mehkega (približno 15 minut). Gobam dodate 2 dcl sladke smetane, počakate, da zavre in jih nežno umešate v skuhano kašo. Na krožniku okrasite s svežim peteršiljem in žličko kisle smetane.

  1. Rižota z morskimi sadeži

V kozici na olivnem olju prepražite čebulo ali česen, dodate morske sadeže, popoprate, posolite, dodate ščepec origana in bazilike ter zalijete z 2 dcl belega vina. Dodate 2 dcl belega riža in po potrebi zalivate z vrelo vodo ali vinom. Kuhate na zmerni temperaturi in pazite, da vino oz. voda ne izhlapi. Po 20 minutah jed servirate in po želji potresite s parmezanom.

  1. Pire krompir s korenčkovimi zrezki

V osoljeni vodi skuhate krompir. V posebni posodi stepete eno jajce, dodate 5 velikih na drobno naribanih korenčkov, rdečo papriko, curry, drobno sesekljano polovico manjše čebule, šop peteršilja in 1 dcl drobtin ali 3–4 žlice moke. Maso premešate in jo z žlico naložite na vroče olje, da se spečejo polpeti. Na vsaki strani jih pečete 3 minute. Iz kuhanega krompirja naredite pire z maslom, mlekom in kislo smetano. Postrežete skupaj s polpeti.

3 top kosilca za vegane

  1. Polenta s češnjevimi paradižniki na posteljici iz rukole

V glineno posodo naložite češnjev paradižnik, ga prelijete z olivnim oljem, balzamičnim kisom, posolite, začinite z baziliko in nanj posipate 3 narezane stroke česna. V ogreti pečici na 150 stopinj pečete 20 minut. V kozici skuhate 2 dcl polente v osoljeni vodi. Polenta sme biti visoka največ 1 cm. Po petih minutah jo odstavite, da se ohladi in jo razrežete kot torto na trikotnike (glej YouTube posnetek). Za tem jo popečete na kokosovem maslu. Krožnik okrasite z rukolo, nanjo naložite trikotnike polente in jih prelijete s češnjevim paradižnikom.

  1. Zeljne krpice s polnozrnatimi metuljčki

Osoljeno vodo zavrete in v njej skuhate polnozrnate metuljčke. V kozici prepražite čebulo in česen, dodate na grobo narezano zelje (četrtino velike glave), dodate 3 srednje paradižnike, posolite, popoprate in dodate mleto kumino. Pražite 10 minut. Če je potrebno, dodate 1 dcl vode. Po 20 minutah umešate metuljčke v omako in postrežete s svežimi listi zelene.

  1. Kuskus z mešano zelenjavo

Kuskus skuhate v vreli osoljeni vodi zelo na hitro, največ 5 minut. Pazite, da ga ne boste kuhali na prevroči temperaturi. Skuha se tudi v zgolj vreli vodi, če jo odstavite. V kozici na olivnem olju ali kokosovi maščobi (zelo dobro se obnese tudi arašidovo olje) prepražite na drobno narezano zelenjavo, ki jo imate doma. Por, bučke, korenje, brokoli, cvetača … vse je dobrodošlo. Po potrebi dolijete 1 dcl vode. Zelenjavi lahko dodate žličko tahini omake ali sojino omako.

Vesna Vilčnik