Bi tudi pri nas morali imeti “odbor za imena”?

Foto: STA

Ste že slišali, da bi se v kateri državi zgodilo, da bi prepovedali določena imena? Na Islandiji je to nekaj čisto normalnega, čeprav se nagibajo k temu, da organizacijo Odbor za imena kmalu ukinejo.

Starši na Islandiji bodo poslej lahko svojo hčerko poimenovali tudi Angelina, tako kot je ime tudi slavni igralki, ki je zadnje dni znana predvsem zaradi ločitve od svojega ravno tako slavnega moža. Ime Angelina se je namreč znašlo na najnovejšem seznamu dovoljenih imen na Islandiji. Doslej je bilo ime Angelina kot številna druga imena na Islandiji prepovedano.

Bi bil odbor za imena primeren tudi v Sloveniji?
Na Islandiji imajo strogo določen seznam imen, za katerega skrbi državni odbor za imena, ki na željo staršev odloča tudi o uvrstitvi novih imen na seznam. Omenjeni odbor je tako v sredo na seznam dodal 11 novih imen, med katerimi so se poleg Angeline za deklice znašla tudi imena, kot so Luna, Hofdis in Eilif ter za dečke Eyjar in Kiran.

Naloga odbora za imena je, da v imenu dobrobiti otrok skrbi, da so imena otrok na Islandiji v skladu z islandsko tradicijo in jezikom.

Islandski sistem poimenovanja otrok je edinstven
Sin, ki se rodi moškemu z imenom Sigurdur, bo tako imel priimek Sigurdsson (Sigurdurjev sin), njegova hčerka pa Sigurdardottir (Sigurdurjeva hčerka). Na Islandiji so tako poimenski seznami, kot je npr. telefonski imenik, pogosteje sestavljeni po abecednem vrstnem redu imen in ne priimkov.

Tradicionalna slovenska imena izginjajo, pojavljajo se še nikoli slišana
Med moškimi je statistično gledano še vedno največ Francev, med ženskami pa Marij, predvsem to velja za starejšo populacijo.

V letu 2015 pa je bilo največ dečkov poimenovanih z imenom Luka, sledijo pa mu Filip, Nik, Mark, Žan, Jakob, Jaka, Žiga in David. Med deklicami so tudi v prednosti krajša imena, in sicer Ema, Eva, Zala, Sara, Lara, Nika, Julija, Ana, Lana in Mia.

Pri nas nobeno ime ni prepovedano, se pa z vsakim letom pojavljajo bolj nenavadna. Starši sestavijo več zlogov, ki se jim zdijo smiselni, in nastane čisto novo ime.

Jih sploh znamo pravilno izgovoriti?
Ko slišimo imena Aeron, Albana, Andy, Altina, Brendon, Bjank, Jona, Jacinta, Kian, Kira, Noah, Nikki, Pietro, Pilar, Zoro, Zirafete in Lilu ne pomislimo takoj, da gre za otroke iz Slovenije. To je zgolj nekaj primerov precej drugačnih poimenovanj novorojenčkov, obstaja jih še mnogo več.

Posledično izumirajo tradicionalna slovenska imena, čeprav se tudi ta trend vse bolj obrača. Vse več je staršev, ki se ponovno odločajo za stara slovenska imena, otroci pa jih ponosno nosijo.

B. P.