Bravo Domen Prevc – prepričljiva zmaga slovenskega skakalca v Lillehammerju

Foto: STA

Domen Prevc je prepričljivo zmagal na tekmi svetovnega pokala smučarjev skakalcev v norveškem Lillehammerju (142,5 in 141,5 m, 301,2 točke) in se še utrdil v skupnem vodstvu. Drugi je bil Norvežan Daniel Andre Tande (136 in 137,5 m, 290,8), ki je zaostal za več kot 10 točk, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (137 in 135,5 m, 286,5).

Jurij Tepeš je bil 22. (121,5 in 124 m, 234,1), najboljši skakalec minule zime in tretji slovenski finalist Peter Prevc pa 30. (123,5 in 111 m, 205,7). Po prvi seriji sta izpadla Nejc Dežman na 42. mestu (108 m, 88,6) in Anže Lanišek, ki je bil 47. (105,5 m, 80,6).

Prevc je zanesljivo vodil že po prvi seriji
Domen Prevc je zanesljivo vodil že po prvi seriji, ko je Tande že zaostajal za več kot 10 točk. Tretji je bil Kraft, Peter Prevc je bil 23., Jurij Tepeš pa 26. V finalu je Tepeš nekoliko napredoval, Peter Prevc pa zdrsnil na razpredelnici, veliko preden se je začel boj za vrh, ki ga je bil doslej običajno vajen.

Tudi po finalni seriji se razvrstitev med najboljšimi ni spremenila, Kraft (135,5 m) in Tande (137,5 m) sta bila na vodilnih mestih, preden je nastopil Domen Prevc. Njegov let se je začel visoko nad skakalnico in že kmalu je bilo jasno, da bo obdržal vodstvo. Tako se je tudi zgodilo in po pristanku je lahko ponosno dvignil roke.

S tem je sezono nadaljeval tam, kjer jo je začel po slavju na uvodni tekmi, ter tam, kjer jo je končal, torej z zmago prejšnjo nedeljo v Klingenthalu. Le da je na tem nemškem prizorišču drugouvrščenega Tandeja prehitel le za dve desetinki točke. S tretjo zmago v sezoni in karieri se je po četrti tekmi sezone še utrdil v skupnem vodstvu v pokalu. Ima 320 točk, Tande na drugem mestu pa 258.

Pred Domnom Prevcem le še Peter Prevc, Primož Peterka in Primož Ulaga
Obenem je mlajši Prevc sedaj sam na četrtem mestu večne lestvice slovenskih zmagovalcev. Pred njim so le njegov šest let starejši brat Peter Prevc (21 zmag), dvakratni skupni zmagovalec pokala Primož Peterka (15 zmag), član hrama slovenskih športnih junakov Primož Ulaga (9 zmag) in ta čas poškodovani najizkušenejši član trenutne slovenske reprezentance Robert Kranjec (7 zmag).

Zato pa ne gre po željah in načrtih Petru Prevcu. Po prvi seriji je bil šele 23., nato pa je v finalu s 111 m povsem odpovedal v želji, da bi se približal najboljšim. S tem je zdrsnil povsem na začelje finalistov. Po 22. mestu prejšnjo nedeljo v Klingenthalu, kjer je bil tudi tretji med Slovenci, je dosegel svojo najslabšo uvrstitev po 7. marcu 2014, ko je bil v Trondheimu na Norveškem na 45. mestu, veliko večino preostalih uvrstitev v tem obdobju in tudi pred tem pa ima povsem v vrhu.

V nedeljo bo v Lillehammerju še druga tekma na veliki skakalnici, ki se bo začela ob 15. uri, Peter Prevc pa bo moral v kvalifikacije, saj je zdrsnil iz deseterice in je na skupnem 12. mestu (106).

A. R., STA

 • samsara

  Kako je vse krhko in minljivo. En padec in Peter ni več isti. Seveda lahko vpliva marsikaj, a padec je bil očiten mejnik. Vsekakor pa mu najbrž prav vsi želimo skorajšen povratek na vrhove skakalnega športa.
  Domnu pa vse čestitke in kar tako naprej.
  Še kakšno bratsko poziranje na ‘stopničkah’.

 • bednick

  Peter Prevc-
  konc je z njim, je rekel eden, ki se spozna na skoke.Enako velja za Hvalo, je še dodal.

 • if

  Petrova kriza je očitna, ni dokončna.
  Peter Prevc, Domen Prevc in Cene Prevc bodo tvorili 3/4 smučarske skakalne reprezentance.

 • tarantela

  Kar se tiče Petra Prevca, je logično, da ima težave, od lani se je najbrž spremenila telesna konstitucija, kar močno vpliva na rezultate. Tako pač je, tako kot je bilo to s Primožem Peterko, po katerem so potem pljuvali, ko ni več dosegal rezultatov prejšnje sezone. Peter Prevc in Primož Peterka sta nam dala največ, kar sta zmogla in lahko smo jima hvaležni. Sedaj bo poskušal Domen in zaželimo mu veliko sreče ob tem!

  • von Rhein

   Pri Peterki se je spremenilo še kaj drugega,na samo telesna konstitucija.Tudi pri Prevcu to ni vzrok. Če športnik po naporni sezoni nima časa za normalen počitek,je vstop v novo sezono zelo težak.Posebej za tiste,ki so pod pritiskom javnosti (slovenska je popolnoma zblojena),ki zahteva to ,kar je športnik ponudil v minuli sezoni.

 • Nata

  Uh , se vidi , da je Domen toliko mlajši od Petra ! Mladost , norost ?

  Peter pa že preveč premišljuje . Nato pride strah . Pred padcem , neuspehom, kaj bodo pa rekli . Je že res , da pravi , dobro , da je Domen tu……..pa vendar mislim , da je to napaka . Mora stisniti zobe in še pa še poizkušati . Saj je dober . Torej ?
  Dejmo Peter !!

  • Vera

   Peter Prevc je lansko zimo dosegel vse , kar se je dalo , zato mu ne gre zameriti, da je letos pustil pobudo mlajšemu bratcu . Še Cene pride , potem se bomo pa lahko še veselili trojne zmage Prevcev . Čestitke njihovim staršem, da so vzgojili tako dobre fante in odlične športnike !

   • Nata

    Seveda se strinjam . Saj jaz nimam kaj zameriti , samo vzpodbuditi sem ga hotela . Mislim , da vem , kako se počuti !

 • Iza Demos

  Še bolj kot njihovi skoki mi ugaja njihovo vedenje. Vse čestitke staršema.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!